|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2491 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!
Cytat:
W ciągu ostatnich kilku lat bardzo się pogorszyła jakość życia. 5 lat temu byliśmy w stanie za 1500 zł utrzymać się w 2 osoby, + kot, samochód i hobby które też trochę kasy pochłania. Teraz przy dwóch takich wypłatach zastanawiałabym się czy zrezygnować z dentysty czy kortki/butów/ czegośtam |
|
|
|
|
#2492 |
|
Zadomowienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4618378 7]Zależy w jakim miejscu mieszkasz. U mnie jest nędza i praca za 1200 a pełnym etacie to jest już coś. Znajome dziewczyny pracują w galerii za 900- 1000zł. A kierowniczka dostaje 100zł więcej. Nie chcesz to siedzisz zna bezrobociu bo na twoje miejsce jest osoba 2 lata bezrobotna która pójdzie za 4zł brutto
To nie jest psucie rynku tylko zwykła bieda. A wkoło budują się domy i tak się zastanawiam za co? Chyba za tą kasę co płynie zza granicy.[/QUOTE] No w sumie jak ktoś mieszka w mniejszych miejscowościach to tam gorzej z pensjami, ja mieszkam rzut beretem pod Warszawą(4km), więc szukałam pracy w stolicy. |
|
|
|
#2493 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
mój najbiedniej 380. Jeśli oczywiście idzie jedna paczka dziennie. Za godzinę pracy nie jest w stanie kupić paczki papierosów. Oczywiście argument rządu jest taki że w innych krajach papierosy są droższe. No ale tam za godzinę pracy można kupić papierosy. U nas nie. Alkohol tez jest drogi. Ale Finlandię kupowałam po 15- 16 f . W Polsce sobie na to nie pozwolę niestety. |
|
|
|
|
#2494 |
|
Wredny kotecek
|
Jak ktoś ma szczęście i umowę o pracę to przynajmniej najniższą krajową ma na pewniaka, gorzez ze zleceniami itp, wtedy często nawet 1000 nie przekracza.
|
|
|
|
#2495 |
|
Zadomowienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4618378 7]
A wkoło budują się domy i tak się zastanawiam za co? Chyba za tą kasę co płynie zza granicy.[/QUOTE] Powiem ci, że ja też się zastanawiam, niby tyle ludzi pracuje za najniższe pensje, a ja widzę babki na ulicy z torbami LV ( nie nie wszystkie są podróbami), drogie fury itd, wypasione chaty. Albo wygrane w totka , albo lewe interesy męża, albo nie wiem co, ludzie mają też kasę ze spadków po rodzinie, ziemie itd.Za granicą to też ktoś musi mieć super wykształcenie żeby zarabiać więcej niż te 1000 funtów w UK na przykład, do babki u której pracowałam przychodziła też Polka coś tam załatwiały i ona była programistką, zarabiała 700 funtów dziennie, po niej absolutnie nie było tego widać, skromnie się ubierała itd. |
|
|
|
#2496 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak mi brat opowiadał, ile coś kiedyś kosztowało w UK to wybałuszałam oczy ze zdziwienia, bo teraz jest sporo drożej, ale mimo wszystko i tak tanio. Ale stawki za godzinę pracy poszły na tyle w górę że mocno się tego nie odczuwa tam. A u nas płace stoją w miejscu, a wszystko drożeje. Rząd obiecywał że ten ogromny Vat jest przejściowy i miał być zmniejszony. A guzik prawda płacimy go nadal. I podstawowe produkty uznawane są za luksusowe, obłożone najwyższym Vatem. Oby tylko nie wprowadzili nam stawki węgierskiej, ale już chyba niewiele brakuje. |
|
|
|
|
#2497 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja będąc w UK piłam Bacardi i Jacka Danielsa - w Polsce mogę pomarzyć.. Edytowane przez o_Khaleesi_o Czas edycji: 2014-04-26 o 14:01 |
|
|
|
|
#2498 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2499 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tam nawet widać to po domach, z zewnątrz zwyczajne, jednakowe, a w środku naprawdę ładnie zrobione. U nas robi się na odwrót Wcale nie trzeba mieć wyższego wykształcenia żeby zarabiać więcej jak 1000f. Osoby z wykształceniem zawodowym czeszą niezła kasę, osoby na stanowiskach menagerskich tez nie mają wyższego, a ładnie zarabiają. |
|
|
|
|
#2500 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4618752 0]W UK jest inaczej. U nas trzeba się pokazać. Tam nawet widać to po domach, z zewnątrz zwyczajne, jednakowe, a w środku naprawdę ładnie zrobione. U nas robi się na odwrót Wcale nie trzeba mieć wyższego wykształcenia żeby zarabiać więcej jak 1000f. Osoby z wykształceniem zawodowym czeszą niezła kasę, osoby na stanowiskach menagerskich tez nie mają wyższego, a ładnie zarabiają.[/QUOTE] Ok, ale mi chodziło o takie zarobki, żeby żyć na poziomie premium. Np kilka tys funtów.Odnośnie mieszkań np. w okolicy Targówka w Warszawie, z 10 lat temu, można było kupić w nowym bloku za 2500zł/mkw, a teraz 7500zł? Najlepszą inwestycją jest kupno lokalu użytkowego i jego wynajem, bo nie wiem jaki biznes da radę pociągnąć jeśli musisz zapłacić 8k za wynajem 70 metrowego lokalu właśnie na Targówku. Pod niedawno powstałym tam blokiem było kilka lokali użytkowych i osoby prywatne miały tam 2 sklepy z odzieżą, jakaś prywatna też mała kawiarnio-cukiernia, ciuchy już się zawinęły, lokale wynajął sklep spożywczy sieciowy i bank. Edytowane przez o_Khaleesi_o Czas edycji: 2014-04-26 o 14:10 |
|
|
|
|
#2501 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama ze wszystkimi opłatami płacę 700 zł Ceny w Krakowie to jakaś maskara, no ale zawsze się znajdzie jakiś student,więc... ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- Cytat:
Nie wiem, czy dziwnie wygląda w CV, mnie się o to nikt nie pytał, a pracowałam normalnie w biurze, takie czasy, mało kto ma szansę na normalną umowę.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2014-04-26 o 14:13 |
||
|
|
|
#2502 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A wystarczyłoby zrzucić z ludzi podatkowe kajdany i miejsc pracy by przybyło. Do tego zrobić porządek z umowami śmieciowymi i wprowadzić jasne najniższe stawki, tak jak to jest w krajach cywilizowanych. |
|
|
|
|
#2503 |
|
Konto usunięte
|
właśnie wysłałam cv do fajnej pracy 10 minut spacerem od domu. cały etat, umowa o pracę. spełniam ich wszystkie wymagania, w sumie nawet aż zawyżam. ale patrzę, że jest 500 wyświetleń ogłoszenia więc pewnie 300cv już otrzymali, a rekrytacja trwa do 15.05 wiec jeszcze z 1000 otrzymają. olaboga.
|
|
|
|
#2504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak się przebić? Jak taki pracodawca otrzyma z milion CV. Kiedyś poszłam na rozmowę do firmy oddalonej o 5 minut dosłownie. Spełniałam wszystkie wymagania, byłam zwarta i gotowa do pracy. Później się okazało, ze zatrudnili osobę z innego miasta Nie wiem gdzie można wynająć mieszkanie za 500zł. Może z 10-15lat temu byłoby to możliwe. U mnie w mieście za miejsce w pokoju (sic!) właściwie to w norach na obrzeżach miasta wołają sobie 500zł-600zł Widać mieszkanie do wynajęcia to nie lada luksus, chcesz żyć jak pan to płać! To jest dramat.
|
|
#2505 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Śmieszą mnie laski z rekrutacji które nawet nie mają pojęcia o topografii Warszawy i nie wiedziały gdzie jest Targówek, a juz Marki to wogóle. W ogóle nie rozumiem idei nie wpisywanie przez pracodawców miejsca wykonywania pracy, niektorzy to robia ale mniejszy odsetek i tak my szukający pracy tracimy czas, na wysyłanie zgłoszenia a być może lokalizacja nie pasuje, i to samo pracodawca traci czas na przegladanie takich zgłoszeń.. |
|
|
|
|
#2506 |
|
Konto usunięte
|
nie wiem, w ogłoszeniu jest napisane "zgłoszenia tylko przez gumtree", ale może pójdę tam osobiście w poniedziałek, zaniosę cv i pokaże im się na oczy. i tak mam po drodze do obecnej pracy więc nic nie tracę, a praca się wydaje super.
co do mieszkań... tak patrząc od strony właściciela to nie dziwie się, że ceny są takie jakie są. jeślibyśmy się kiedyś zdecydowali na dziecko, to myślę że obecne mieszanie trzeba będzie wymienić na większe więc pewnie obecne by poszło pod wynajem i wtedy czynsz by wynosił jakieś 2000zł już razem z mediami żebyśmy my nie musieli dokładać do tego interesu. |
|
|
|
#2507 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2508 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Życie za 1180 zł. Mhm... Nawet w obecnej sytuacji nie dałabym rady normalnie żyć - większa część wypłaty to wynajem pokoju, potem skromne jedzenie, a gdzie fundusze na całą resztę - jakieś kosmetyki, lekarstwo, zapłatę rachunków
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2014-04-26 o 16:06 |
|
|
|
|
#2509 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sobie nie wyobrażam po całym dniu między pracą a uczelnią wrócić do pokoju w którym moja współlokatorka jest
zresztą moje współlokatorki mają tryb zycia wstawanie o 13, siedzenie do 2 nad ranem.. Muzyka, filmy itp.
|
#2510 |
|
Rozeznanie
|
Lubelskie
Nie każdy może i musi mieć studia. W innym kraju możesz być zwykłym robolem i się utrzymać. A u mnie w pracy pani na stanowisku inspektora płacze że końca z końcem nie wiąże w tym miesiącu bo tyle wydatków. A co mają powiedzieć ludzie na niższym stanowisku? Moim zdaniem to że Polska odzyskała wolność dopiero po 89 nie jest usprawiedliwieniem dla obecnej sytuacji. Jakoś w latach 90 źle nie było. A teraz jesteśmy w Unii to powinno być jeszcze lepiej. Prawda jest taka że wszystko zostało rozkradzione i zniszczone. A rządzący mają to w dalekim poważaniu, wdają miliony na byle pierdoły. I nakładają na nas coraz to nowe podatki, bo myślą że budżet się zapełni, a Polacy nie głupi i kombinują by jakoś to ominąć. I mają rację. Popatrzmy chociaż na UK jaka kwota jest tam zwolniona od podatku a jaka u nas. Nie ma zagranicznych supermarketów z wyjątkiem Lidla. Reszta sklepów jest angielska, bo stawia się na rodzimy przemysł. U nas odwrotnie. Tam pomoc społeczna jest dla człowieka a nie przeciwko niemu. Tworzą się miejsca pracy, bo nie ma bzdurnych przepisów, zusów, sanepidów. Ludzie mają pracę, wiedzą że w razie co mogą liczyć na państwo i zakładają rodziny. U nas sytuacja odwrotna. Wszystko zbiurokratyzowane na maksa. W urzędach po 3 osoby w pokoju, nie wiem na co. W dużym angielskim mieście w Job Center jest kilku pracowników, a u mnie w malutkim miasteczku w UP kilkaset. Pomoc społeczna trafia do patologii a nie do naprawdę potrzebujących. I przy naprawdę niskich zarobkach państwo pożera nam prawie wszystkie pieniądze jakie zarabiamy. Vat mamy jeden z największych w Europie. Szkoda pisać. W zeszłym roku rząd wymyślił, że szczesze kasę jak podniesie akcyzę na alkohol. I co wpływy do budżetu jeszcze mniejsze. Czemu nikt nie pomyśli, że gdyby poluzować pętle na szyi każdego Polaka kraj zacząłby się rozwijać? W innych krajach się da. Denerwuje mnie jeszcze to, że jesteśmy ślepo zapatrzeni w Unię, a europosłowie jeżdżą do Brukseli tylko po to by mieć obecność i kasę z tego. I potem wychodzą takie historie, że np wprowadzamy jakieś bzdurne prawo o zakazie wędzenia, uboju rytualnego, wprowadzeniu ogromnego Vatu na ubranka dziecięce itd. bo Unia tak chce. A jakoś inne kraje potrafią się sprzeciwić i nie wprowadzają przepisów pogrążających ich gospodarkę. Ale trzeba wmówić ludziom że jest dobrze. Co prawda jest kryzys, ale lepiej u nas niz a Afryce, Bułgarii i Rumuni.....[/QUOTE] To już wszystko jasne, Lubelskie i Podlaskie to podobny poziom ![]() Nie ma co porównywać UK czy Niemiec do Polski, mamy zupełnie inną historię i podczas gdy tamte państwa się rozwijały, nas z lubością ograbiano i dzielono między bogatsze kraje. Cała wschodnia Europa ma ten sam problem. Za kilka lat dogonimy w zarobkach Portugalię, potem być może Grecję, gdzie nam do UK. Mamy w plecy tyle dziesięcioleci. Rząd jest jaki jest, poprzednie też niewiele zdziałały, wszędzie kradną tak samo, tyle, że w bogatszych państwach tak tego nie widać. Kiedy byłam w UK słyszałam Brytyjczyków narzekających na zbyt wysokie podatki i politykę Blaire'a. Tak wiec jeszcze raz powtórzę- wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Jestem zwolenniczką UE i się z tym nie kryję, Unia daje, ale też wymaga, proste. Ja się cieszę z nowych dróg, z kursów unijnych, za które nie zapłaciłam ani złotówki, z nowego sprzętu w szpitalach. Może osoby z większych miast tego nie zauważają, ja widzę jak np. zmienił się Białystok dzięki kasie unijnej (mamy prawie 100 % wykorzystanych przyznanych funduszy, w innych miastach w PL jest o wiele gorzej). Mówisz o Rumunii, zobacz, kiedy powstał ten kraj, kto nim rządził i do czego tym rządzeniem doprowadził oraz kiedy się wyzwoliła. Oni też potrzebują kupy czasu, nawet więcej niż my, żeby dorównać do reszty Europy. UK ominął komunizm. Popatrz na byłe NRD, do dzisiaj wszystkie braki i różnice miedzy wschodnimi a zachodnimi Niemcami spowodowane posłuszeństwem wobec ZSRR i autorytarnymi rządami nie zostały nadrobione. Trzeba spróbować patrzeć na to wszystko szerzej, a nie tylko powtarzać, ze to wszystko wina Tuska.
"Niech kochają nas ci, co nas kochają. A tym, co nas nie kochają, Niech Bóg odmieni serce. A jeśli nie odmieni ich serca, To niech im skręci kostkę, Abyśmy ich poznali po kulawym chodzie" Jonathan Carroll ("Zaślubiny patyków") |
|
|
|
#2511 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobre
|
|
#2512 |
|
Zadomowienie
|
Co mu po tym Porsche kiedy by go nie utrzymał
|
|
|
|
#2513 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie ma co porównywać UK czy Niemiec do Polski, mamy zupełnie inną historię i podczas gdy tamte państwa się rozwijały, nas z lubością ograbiano i dzielono między bogatsze kraje. Cała wschodnia Europa ma ten sam problem. Za kilka lat dogonimy w zarobkach Portugalię, potem być może Grecję, gdzie nam do UK. Mamy w plecy tyle dziesięcioleci. Rząd jest jaki jest, poprzednie też niewiele zdziałały, wszędzie kradną tak samo, tyle, że w bogatszych państwach tak tego nie widać. Kiedy byłam w UK słyszałam Brytyjczyków narzekających na zbyt wysokie podatki i politykę Blaire'a. Tak wiec jeszcze raz powtórzę- wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Jestem zwolenniczką UE i się z tym nie kryję, Unia daje, ale też wymaga, proste. Ja się cieszę z nowych dróg, z kursów unijnych, za które nie zapłaciłam ani złotówki, z nowego sprzętu w szpitalach. Może osoby z większych miast tego nie zauważają, ja widzę jak np. zmienił się Białystok dzięki kasie unijnej (mamy prawie 100 % wykorzystanych przyznanych funduszy, w innych miastach w PL jest o wiele gorzej). Mówisz o Rumunii, zobacz, kiedy powstał ten kraj, kto nim rządził i do czego tym rządzeniem doprowadził oraz kiedy się wyzwoliła. Oni też potrzebują kupy czasu, nawet więcej niż my, żeby dorównać do reszty Europy. UK ominął komunizm. Popatrz na byłe NRD, do dzisiaj wszystkie braki i różnice miedzy wschodnimi a zachodnimi Niemcami spowodowane posłuszeństwem wobec ZSRR i autorytarnymi rządami nie zostały nadrobione. Trzeba spróbować patrzeć na to wszystko szerzej, a nie tylko powtarzać, ze to wszystko wina Tuska.[/QUOTE] Za czasów komunizmu nie było takiej przepaści między biednymi i bogatymi, teraz nie mamy już powoli klasy średniej, wszystkie większe przedsiębiorstwa zostały sprzedane, nie ma pracy, znaczna część społeczeństwa wegetuje z zarobkami rzędu 1.200-1.500 gdzie koszty utrzymania i same opłaty przekraczają to co się zarobi. Co mi z tego, że za ileś lat nadrobimy ( w co wątpię, raczej będziemy drugimi Chińczykami) jeżeli żyję teraz i tutaj. ![]() W dodatku jak może być u nas dobrze jak nic nie mamy, wszystko wysprzedajemy obcokrajowcom ? Ostatnio ziemię....Szkoda pisać na ten temat człowiek się tylko zdenerwuje. Kiedyś była patriotką teraz mam ten kraj w czterech literach. Ehh...
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2014-04-26 o 19:41 |
|
|
|
|
#2514 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem i nadrobiłam Was
Sie rozpisałyście ![]() Ja czasem wysiadam po pracy a czasem nawet w jej trakcie ale muszę spiąć dupsko i jakoś to przeżyć, chciałam pracować (dopiero po prawie roku od przeprowadzki dostałam prace), dostałam prace wiec narzekać nie mogę; poza tym każdy grosz więcej nam się przyda - zawsze możemy coś zaoszczędzić
|
#2515 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim
To prawda, ceny w Krakowie są kosmiczne. Za kawalerkę + opłaty place 1500 zł
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2516 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim
kiepskie ceny wynajmu mieszkania są także w miejscowościach pod warszawą, ja mieszkam ok 45 km od wawy i są ceny warszawskie :/
|
#2517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2518 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dopiero w Siedlcach jest dużo taniej. Dlatego określiłam konkretne miasta, w których ceny na obrzeżach są niższe i nikt mi nie wmówi, że z Moniek do Białegostoku jest daleko i ceny w Mońkach są zabójcze, bo 450zł za wynajem dwóch pokoi to jest nic.
Edytowane przez Varga Czas edycji: 2014-04-26 o 20:02 |
|
|
|
|
#2519 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2520 |
|
Wtajemniczenie
|
Na obrzeżach, we wsiach zawsze jest taniej. Jedynie wyjątkiem jest ta Warszawa, bo deweloperzy budują się coraz dalej, ale w innych miastach warto mieszkać na obrzeżach lub dalej, bo jest taniej. Moja jedna siostra koło Krakowa też płaci grosze za mieszkanie.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:36.

, albo lewe interesy męża, albo nie wiem co, ludzie mają też kasę ze spadków po rodzinie, ziemie itd.

06.09.2014

Sie rozpisałyście