|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2461 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!
Cytat:
Tak jak mowisz sa one nieproporcjonalne do cen, ale to sie szybko tutaj nie zmieni. Dlatego nie powinna Polska sie wyrywac i porownywac do innych bo nie ma ku temu podstaw. Jakos ludzie zyja i sobie radza, na pewno nie jest bardzo zle, bo jestesmy do tego przyzwyczajeni, jest jak jest, ale szkoda, ze rzad potrafi wydac na swoje potrzeby kupe kasy a nie dba o obywatela |
|
|
|
|
#2462 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
no i też bym nie poszła do pracy za 6zł/h. to jest jakiś śmiech na sali, a nie wypłata. Cytat:
|
||
|
|
|
#2463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale wyplaty sa tez lepsze ![]() w innych krajach za najnizsza krajowa da sie utrzymac a w Polsce? nie.
|
|
|
|
|
#2464 |
|
Wredny kotecek
|
Tylko na chłopski rozum - wypłaty wzrosły o 500zł (przykładowo) a ceny mieszkań o 150 tys....
Wiem że są biedniejsze kraje, gdzie ludzie głodują, ale czemu mam się cieszyć w związku z tym z tego co mam, skoro jesteśmy w unii i fajnie by było gdybyśmy żyli bliżej poziomu życia na zachodzie a nie jakiejś Rumunii...
|
|
|
|
#2465 |
|
Wtajemniczenie
|
Poważnie nie dasz rady się utrzymać za 1180? Wynajem 500, jedzenie 400-500, rachunki 100. Da się. Nie kupisz za to za dużo, ale się da. Wiadomo, że życie w UK, Niemczech będzie inne, bo nie będzie tyle zamartwiania się o to ile zostanie do końca miesiąca, ale w Polsce da się utrzymać (siebie, nie rodzinę).
|
|
|
|
#2466 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A ślubna piękna Cytat:
Dziewczyny znacie może jakieś sensowne ubezpieczenie indywidualne obejmujące opiekę szpitalną ? Mój brat dostał teraz umowę o dzieło i chciałby sie ubezpieczyć, a dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne to zdzierstwo |
||
|
|
|
#2467 |
|
Wtajemniczenie
|
I dziewczyny, to nie jest tak, że łatwo mi pisać, bo zarabiam więcej. Wiem, że z najniższą pensją nie wynajęłabym mieszkania i nie utrzymałabym siebie i córki. Chodzi mi o to, że w narzekaniach na beznadziejność Polski często się przesadza, wyolbrzymiając problemy. I tu jest taka przesada.
No i pocieszam- kiedyś pewnie dostaniecie lepsze pensje Pracowałam 4 lata za najniższą i w końcu dostałam upragniony awans. Wy też zapewne dostaniecie awans lub zmienicie prace Tego Wam życzę
Edytowane przez Varga Czas edycji: 2014-04-26 o 13:16 |
|
|
|
#2468 |
|
Wredny kotecek
|
Jakieś pół roku temu składałam cv na recepcjonistkę do klubu fitness który mam 100m od domu i nikt nie oddzwonił, od tamtej pory ogłoszenie pojawiło się jeszcze ze 4 razy, zawsze się zastanawiam o co takim pracodawcom chodzi
|
|
|
|
#2469 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
tż mi mówił o ustaleniu stosunku pracy dzień w dzień, żebym coś z tym zrobiła. teraz mówi żebym złożyła wypowiedzenie i się nawet nie zastanawiała, bo widzi jaka jestem zestresowana i nerwowa przez sytuację w pracy. ostatnio po mnie przyjechał, wsiadłam do samochodu i się rozpłakałam jak małe dziecko, bo byłam po 11h pracy, a akurat był w biurze dyrektor i cały dzień mnie gnoił. także tu nie ma o co walczyć, trzeba uciekać. szukam teraz czegoś innego, jestem jeszcze w o tyle dobrej sytuacji, że studiuję więc póki co spełniam główną zachciankę pracodawcy czyli status studenta. |
|
|
|
|
#2470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakby tak bylo to bym pobiegla, serio ![]() U mnie wynajem zaczyna sie od 1000 + oplaty i to w nie zbyt urodziwej dzielnicy. |
|
|
|
|
#2471 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2472 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- Oj, Grumpy. Mi też brakowało i rozumiem to doskonale. Za 500 zł + stypendium 150 ciężko było mi się utrzymać wynajmując pokój. |
|
|
|
|
#2473 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2474 |
|
Wtajemniczenie
|
A zanosiłaś czy wysyłałaś? Dałaś CV do rąk właściciela?
|
|
|
|
#2475 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
A potem kilka miesięcy trzeba żeby stanąć na nogi i co w tym czasie przestać jeść czy płacić rachunki? To taki przykład tylko bo jeśli uda mi się załatwić skierowanie będę miała za darmo (chociaż na konsultację i zdjęcie 150zł mi już poszło ) ale wiadomo że są różne sytuacje, a na fundusz musiałabym czekać do września mimo że jestem ubezpieczona i składki są za mnie płacone, to jest chore...
|
|
|
|
|
#2476 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja mówię o wynajęciu pokoju/miejsca w pokoju. W niewielu miejscach za najniższą krajową da się wynająć mieszkanie (wiem jak jest w UK, Niemczech, Francji i Norwegii, nie wiem jak inne państwa mają się do tego).
|
|
|
|
#2477 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mowie ze Polska jest zla i jest tu najgorzej na swiecie - bo nie jest. Ludzie i tak sobie radza i kryzysu nie widac chocby po tych kolejkach w CEntrach handlowych gdzie ceny tez sa z kosmosu. Ale minimalna krajowa tu szwankuje i nikt mi nie powie ze nie ;-)
|
|
|
|
#2478 |
|
Wredny kotecek
|
|
|
|
|
#2479 |
|
Zakorzenienie
|
w Uk za najnizsza da sie wynajac mieszkanie , oplacic je, spozywac normalne posilki :P i kupic sobie kosmetyk lub ciuch - od takie zwyczajne zycie. Bez szalenst, normalnie, ktore kazdemu sie nalezy
Nie powiem ,ze mozna tam za minimalna utrzymac sie i jezdzic co miesiac na wakacje (i denerwuje mnie jak ktos az tak ten kraj idealizuje) ale na zwyczajne zycie starcza..
|
|
|
|
#2480 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2481 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
w Katowicach bez problemu znajdziesz pokój jednoosobowy, nieprzechodni, mieszkanie w fajnym standardzie i centrum. ja tak mieszkałam ze znajomymi, każdy miał swój pokój. myślę, że w innych miastach ceny wyglądają podobnie. |
||
|
|
|
#2482 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo umowa dzielo/zlecenie to jest umowa na skladanie dlugopisow czy pomoc przy czasowym projekcie a nie normalna praca biurowa na caly etat. Powodzenia
|
|
|
|
|
#2483 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Bo pamiętam, że za pokój płaciłam 500 funtów.
|
||
|
|
|
#2484 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na wynajecie pokoju u kogos byloby mnie stac i z minimalnej, ale jak dla mnie mija sie to z celem - jezeli mowimy o 'samodzielnym' zyciu. Kazdy ma swoje podejscie do roznych spraw I kazdy ma swoje racje, jednym dobrze w PL, innym dobrze w UK. Jedni narzekaja na wszystko, a inni we wszystkim widza plusy. Moim zdaniem pensje w Polsce sa smieszne, a na pewno nie propocjonalne do cen i ot koniec dyskusji Bo to gdzie komu dobrze to sprawa indywidualna, niektorzy zarabiajac 1200 funtow narzekaja w UK, a znam osob ktore w Polsce za 1500 radza sobie ok ![]() ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Cytat:
Ja w okolicach Bristolu za cale mieszkanie (i to w ladnym stanie) place 450. (salon+sypialnia) |
||
|
|
|
#2485 |
|
Wtajemniczenie
|
W okolicach większych miast w Polsce też można płacić np. 500zł za mieszkanie (z opłaconym czynszem). Nie mówię tu o okolicy Warszawy, ale choćby Lublina, Białegostoku, Krakowa.
|
|
|
|
#2486 |
|
Wredny kotecek
|
http://www.rp.pl/artykul/1101786.html nie każdemu źle się w polsce żyje
![]() http://www.dts24.pl/wydatki-poslow-lupa_9635.html Edytowane przez GrumpyCat Czas edycji: 2014-04-26 o 13:33 |
|
|
|
#2487 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
U mnie to nie przejdzie. Wielu znajomych i moi rodzice tez palą. I to się robi tak, taka mała maszyneczka ręczna kosztuje z 13zł. Gilzy czyli te papierki 8zł za 500 sztuk. Oczywiście nikt nie kupuje tytoniu z akcyzą bo jest drogi tylko szuka się plantatora, któremu trochę liści zostało i kupuje się na kilogramy. to się tnie i kleci papieroski. Robotka chałupnicza w każdym domku idzie pełna parą. a to jest nielegalne. co innego kupowanie tytoniu z akcyzą (tez wychodzi taniej niż fajki ze sklepu, ale jednak tytoń do plantatora najtańszy). Cytat:
A mój chłop i tak pali fajeczki po 13zł bo jak twierdzi lubi. Tak bym chciała żeby rzucił ale nic z tego. Nie chodzi o kasę ale o zdrowie. Cytat:
Nie każdy może i musi mieć studia. W innym kraju możesz być zwykłym robolem i się utrzymać. A u mnie w pracy pani na stanowisku inspektora płacze że końca z końcem nie wiąże w tym miesiącu bo tyle wydatków. A co mają powiedzieć ludzie na niższym stanowisku? Moim zdaniem to że Polska odzyskała wolność dopiero po 89 nie jest usprawiedliwieniem dla obecnej sytuacji. Jakoś w latach 90 źle nie było. A teraz jesteśmy w Unii to powinno być jeszcze lepiej. Prawda jest taka że wszystko zostało rozkradzione i zniszczone. A rządzący mają to w dalekim poważaniu, wdają miliony na byle pierdoły. I nakładają na nas coraz to nowe podatki, bo myślą że budżet się zapełni, a Polacy nie głupi i kombinują by jakoś to ominąć. I mają rację. Popatrzmy chociaż na UK jaka kwota jest tam zwolniona od podatku a jaka u nas. Nie ma zagranicznych supermarketów z wyjątkiem Lidla. Reszta sklepów jest angielska, bo stawia się na rodzimy przemysł. U nas odwrotnie. Tam pomoc społeczna jest dla człowieka a nie przeciwko niemu. Tworzą się miejsca pracy, bo nie ma bzdurnych przepisów, zusów, sanepidów. Ludzie mają pracę, wiedzą że w razie co mogą liczyć na państwo i zakładają rodziny. U nas sytuacja odwrotna. Wszystko zbiurokratyzowane na maksa. W urzędach po 3 osoby w pokoju, nie wiem na co. W dużym angielskim mieście w Job Center jest kilku pracowników, a u mnie w malutkim miasteczku w UP kilkaset. Pomoc społeczna trafia do patologii a nie do naprawdę potrzebujących. I przy naprawdę niskich zarobkach państwo pożera nam prawie wszystkie pieniądze jakie zarabiamy. Vat mamy jeden z największych w Europie. Szkoda pisać. W zeszłym roku rząd wymyślił, że szczesze kasę jak podniesie akcyzę na alkohol. I co wpływy do budżetu jeszcze mniejsze. Czemu nikt nie pomyśli, że gdyby poluzować pętle na szyi każdego Polaka kraj zacząłby się rozwijać? W innych krajach się da. Denerwuje mnie jeszcze to, że jesteśmy ślepo zapatrzeni w Unię, a europosłowie jeżdżą do Brukseli tylko po to by mieć obecność i kasę z tego. I potem wychodzą takie historie, że np wprowadzamy jakieś bzdurne prawo o zakazie wędzenia, uboju rytualnego, wprowadzeniu ogromnego Vatu na ubranka dziecięce itd. bo Unia tak chce. A jakoś inne kraje potrafią się sprzeciwić i nie wprowadzają przepisów pogrążających ich gospodarkę. Ale trzeba wmówić ludziom że jest dobrze. Co prawda jest kryzys, ale lepiej u nas niz a Afryce, Bułgarii i Rumuni..... |
|||
|
|
|
#2488 |
|
Wredny kotecek
|
Odnośnie palenia i oszczędzania:P
- Palisz? - Tak. - Ile paczek dziennie? - Trzy. - Ile kosztuje jedna? - 12 zł - Od dawna palisz? - Od 20 lat. - Uśredniając wydajesz 36 zł dziennie na papierosy, co daje 13140 zł rocznie. W ciągu ostatnich 20 lat wypaliłeś 262 800 zł. Nawet biorąc pod uwagę fakt, że kiedyś papierosy były tańsze, nie uwzględniamy przecież kosztów inflacji, itp. Możemy więc założyć, że to faktycznie przybliżone wydatki? - Zgadza się. - Czy wiesz, że gdybyś odkładał te pieniądze w banku na oprocentowanym rachunku oszczędnościowym mógłbyś kupić sobie za to nowiutkie Porsche? - A Ty palisz? - Nie. - To gdzie twoje Porsche? |
|
|
|
#2489 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moj kolega podliczyl ze co miesiac na papierosy wydaje 500 zl mowi, ze tak tego nie odczuwa, ale kurde kupa kasy.. |
|
|
|
|
#2490 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Z tego co wiem od znajomych w Niemczech też da się. Wszystko zalezy od miejsca w którym mieszkasz. Jeśli chodzi o UK to najwięcej kosztuje mieszkanie. Jedzenie, ubrania itp są już tanie. wyobraź sobie że idziesz do sklepu w Polsce i kupujesz sobie np margarynę Florę 1 kg za 2 zł. Albo spaghetti za 50gr. Tam za 10 f można sporo nakupić. Nie wspomnę już o sklepach Paundland, gdzie wszystko można kupić za 1f. Całe życie nie da się mieszkać w pokoju, zawłaszcza, że planuje się założyć rodzinę. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:35.

ale wyplaty sa tez lepsze
Wiem że są biedniejsze kraje, gdzie ludzie głodują, ale czemu mam się cieszyć w związku z tym z tego co mam, skoro jesteśmy w unii i fajnie by było gdybyśmy żyli bliżej poziomu życia na zachodzie a nie jakiejś Rumunii...
Kierowniczka regionalna dodala mnie w swoim telefonie do zablokowanych numerów, bo nie chciała ze mną gadać, dzwoniłam do głównej siedziby-nic mi nie pomogą, mam sie kontaktowac z kierowniczka i nie dociera do nich, że ona nie odbierała i nie odbierze telefonu ode mnie