![]() |
#1171 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy Polki są bardziej zadbane niż reszta świata? ;)
Cytat:
Cytat:
Kwestia sztucznych pereł to dość rozległe zagadnienie. W zasadzie bardzo niekulturalne byłoby zwrócenie uwagi w stylu: "Pani X, ma pani sztuczne perły, nie powinno się ich zakładać na oficjalne okazje". Mówię tu o osobie obcej, nie o dobrym znajomym. Choć wydaje mi się, że bardziej życzliwe byłoby jednak delikatne zwrócenie uwagi i niekontynuowanie tematu ani z panią X, ani z innymi osobami. Choć to pewnie w "protokole" się nie mieści. Jednak gdyby ktoś wymienił publicznie z imienia i nazwiska tę osobę, to nie mógłby już rościć sobie praw do pouczania innych o braku kultury. Ogólnie to wiele zagadnień nie jest wcale prostych ani jednoznacznych. Są natomiast takie zasady, które są jasne i klarowne i nie wiem, czemu budzą zdziwienie. Są też zasady które istnieją jedynie w umysłach Wizazanek, jak np: u pani, która żyje za granicą z nawiedzonym narzeczonym. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1172 |
Rozeznanie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;46167151]Tak. Jestem slabo zorientowana w temacie, bo nie wiem co to znaczy "egalitnosc".
EOT[/QUOTE] Zalosne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1173 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Kompletnie nie rozumiem dlaczego zgrzybialy staruszek ma wstawiac z miejsca bo do pomieszczenia wchodzi kobieta. ![]() Nie uwazam tez zeby bylo cos zlego w prezentowaniu kwiatow dziewczynie czy jej matce. Co to ma do rzeczy? Mi osobiscie te wszystkie specjalne gesty ze strony mezczyzn nie przeszkadzaja w sytuacjach romantycznych, damsko-meskich, ale juz na przyklad w pracy bylyby dla mnie mego niezreczne.
![]() |
![]() |
#1174 | |
Wielce Szanowna Pani
|
Cytat:
Wielu mężczyzn szanowąło kobiety (i wtedy odstępowali swoje miejsce, wstawali gdy do pomieszczenia wchodziła kobieta), bo doceniali fakt, że co jak co, ale tylko kobieta jest w stanie urodzić człowieka i choćby pękli to tego nie przeskoczą. Szanują też, bo szanują swoją matkę, jako tą co ich urodziła, wychowała i dbała. W pracy byłoby Ci niezręcznie, gdyby koledzy z pracy złożyli się na kwiatki dla Ciebie z okazji urodzin/imienin/cokolwiek? Przepuścili w drzwiach? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1175 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A w kwestii kolegow z pracy to nie, nie mialabym nic przeciwko gdyby obdarowali mnie kwiatami i innymi prezentami na urodziny. Ale czulabym sie niezrecznie gdyby dawali mi je bez powodu z racji tego ze jestem kobieta. Nie wyobrazam sobie ze wszyscy przepuszczali by mnie w w przejsciu, nosili za mna ciezkie rzeczy, na wyscigi otwierali drzwi samochodu czy podstawiali krzeslo pod tylek, gdy chce usiasc. Serio niezrecznie bym sie czula, gdyby wszyscy wstawali, gdy wchodze do pomieszczenia (jeszcze nie rodzilam! ![]() ![]() Ale sie offtop zrobil, ale skoro pytasz to odpowiadam ![]()
![]() |
![]() |
#1176 |
Zakorzenienie
|
YEAH!
Z tego wątku dowiedziałam się, że jestem typowym polaczkiem-cebulaczkiem, ponieważ farbuję włosy! ![]() Oczywiście lepiej bym wyglądała, jako 20-letnia kobieta z siwą głową ![]() Dochodzę do wniosku, że kobiety są paskudne. Same sobie wzajemnie dowalają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1177 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1178 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() i jak żyć panie premierze? nie dogodzisz ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1179 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1180 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 01:43 ---------- Poprzedni post napisano o 01:28 ---------- Cytat:
Ja akurat nie widzę nic złego w przepuszczaniu w drzwiach na przykład. Dla mnie to miłe i nie rozumiem szczerze mówiąc jak można w tym dopatrywać się czegoś seksistowskiego czy upokarzającego. Tak czytałam, że chodzi o to, że facet niby traktuje wtedy kobietę jako gorszą- ktoś tak pisał, ale gdzie tam, to prostu taki kulturalny gest, nie oznacza to, że traktuje ją gorzej, bez przesady. Noszenie ciężkich rzeczy? Podejście tu mam takie, że jeśli serio coś będzie dla mnie za ciężkie, to nie ma też nic złego, że facet to za mnie poniesie. Facet czasem mi tak niesie, jak nie dam rady. No i nie traktuje mnie z tego powodu gorzej. Wiadomo, że czasem mogę nie dać rady. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1181 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() nie da się być w związku i całe życie od świtu do świtu wyglądać jak top model, nie korzystać nigdy z toalety i być tylko niczym róża ![]() Teksty, że faceci kochają naturalne kobiety (czyli takie szare skromne mysie ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1182 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() zgadzam sie. a jak jedna kobieta nie chce miec dzieci, tzn ze jest bezuzyteczna i nie nalezy jej sie szacunek? publicznie facet moze przepuszczac kobiete w drzwiach,ale trzeba zobaczyc czy w domu tez ja szanuje Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1183 |
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;46166639] Teraz w modzie mowienie co chwile, ze "to seksistowskie", "to dyskryminujace", "to obraza kobiety" itp. Krzycza jednak najglosniej te, ktorym blizej juz do faceta.
[/QUOTE]Co to znaczy, że bliżej im do faceta? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1184 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
sama włosów dobrze ufarbowanych, na naturalny kolor, nie skrajnie różny od naturalnego danej osoby zwyczajnie nie zauważam. może jak ktoś ma doświadczenie to to widzi, mnie już kilka koleżanek zszokowało mówiąc, że jednak trochę zmieniają swój naturalny kolor, w życiu bym na to nie wpadła. a dowalać głupim praktykom trzeba. te dziewczyny są mi zupełnie obojętne, nie wyśmiewam się z nich przecież, nigdy nie komentuję publicznie wyglądu ludzi (no chyba, że w formie: ale super buty). ale jak najbardziej zauważam, że jak taka blondyna przechodzi obok to zwykle potem słyszę, że zaczyna rozmawiać po polsku/ rosyjsku. raczej mi ich żal, że aż tak muszą się starać, podobnie jak żal mi dziewczyn, które paradują w 15centymetrowych szpilkach i widać, że się męczą (tak, zazwyczaj to widać). jak jeszcze mieszkałam w polsce to sama używałam znacznie więcej makijażu, i zwykle buty na obcasach, bo to było "normalne". na szczęście przeszło mi z wiekiem i doświadczeniem życiowym ;O. ---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;46197036]Co to znaczy, że bliżej im do faceta?[/QUOTE] że pewne siebie i niezależne i wpędzają jamestown w kompleksy, że tak można. Edytowane przez kolejna_wizazanka Czas edycji: 2014-04-27 o 10:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1185 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1186 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;46197639]Raczej podejrzewam, że jamestown chodziło o ich wygląd, ale wolę się upewnić. ![]() Chodzi tu o caloksztalt. Swego rodzaju feministyczna agresje, mentalne zacofanie, odbieranie przejawow kultury jako obrazy, zasciankowosc, brak zrozumienia, ze interesujacy, zadbany wyglad to cecha pozytywna, nie wada. To raczej ogolna zbitka podejscia do zachowania i wygladu. To takie bycie kobieta drugiego sortu; taka, ktora bycie kobieta traktuje jako wade. Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2014-04-27 o 10:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1187 |
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;46197863]Nie w kompleksy, ale niedowierzanie i swego rodzaju subtelna odraze. W kompleksy babochlop mnie nie wpedzi. Raczej w zszokowanie, ze sa tacy ludzie. Niezaleznosc i pewnosc siebie nie ma z tym tematem nic wspolnego. Raczej to urojona pewnosc siebie i nietolerowanie siebie jako kobiety.
Chodzi tu o caloksztalt. Swego rodzaju feministyczna agresje, mentalne zacofanie, odbieranie przejawow kultury jako obrazy, zasciankowosc, brak zrozumienia, ze interesujacy, zadbany wyglad to cecha pozytywna, nie wada. To raczej ogolna zbitka podejscia do zachowania i wygladu. To takie bycie kobieta drugiego sortu; taka, ktora bycie kobieta traktuje jako wade.[/QUOTE] Zadbany i interesujący wygląd to cecha pozytywna zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Cechy i zachowania kojarzone z kobiecością wcale nie są z góry przypisane kobietom. Na przykład farby do włosów, noszenie wysokich obcasów czy konkretne zapachy perfum - jeśli ktoś ich nie używa, nie staje się automatycznie mniej kobietą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1188 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;46198054]Zadbany i interesujący wygląd to cecha pozytywna zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Cechy i zachowania kojarzone z kobiecością wcale nie są z góry przypisane kobietom. Na przykład farby do włosów, noszenie wysokich obcasów czy konkretne zapachy perfum - jeśli ktoś ich nie używa, nie staje się automatycznie mniej kobietą.[/QUOTE]
Przeczytaj moja wypowiedz jeszcze raz, bo chyba nie do konca mnie zrozumialas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1189 | |
Zasiedzenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji. Przepraszam za literówki - czasem nie trafiam w klawisze.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1190 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moja ostatnia wizyta na jednym z nich (Wielka Brytania i okolice) pozostawiła takie wspomnienie, że w ciągu paru dni widziałam tam więcej osób z dziwnymi kolorami włosów, niż w centrum Warszawy przez parę miesięcy. Natomiast jak już udało mi się zobaczyć osobę, która nie ma nadwagi, ma sukienkę a nie półprzeźroczyste legginsy i wygląda po prostu normalnie, to zaskakująco często okazywała się Polką. Muszę przyznać, że z dwojga złego, tj. totalnie odpicowana dziewczyna vs dziewczyna, która stara się nie przypominać dziewczyny, wybieram opcję nr 1. Może trafiłam w jakieś dziwne okolice, ale po powrocie do Polski po prostu zachwycałam się dziewczynami na ulicach i kontrast był dla mnie wręcz rażący. Absolutnie nie podoba mi się "angielski luz", bo dla mnie to jest po prostu zapuszczenie się.
![]() |
![]() |
#1191 |
ma zielone pojęcie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;46197863]Chodzi tu o caloksztalt. Swego rodzaju feministyczna agresje, mentalne zacofanie, odbieranie przejawow kultury jako obrazy, zasciankowosc, brak zrozumienia, ze interesujacy, zadbany wyglad to cecha pozytywna, nie wada. To raczej ogolna zbitka podejscia do zachowania i wygladu. [/QUOTE]
A czy taka zbitka podejścia do zachowania i wyglądu jest charakterystyczna dla mężczyzn, że kobietom mające takie podejście „bliżej już do faceta” niż do kobiety?
![]() |
#1192 |
Konto usunięte
|
Dla mnie to że facet przepuści mnie w drzwiach czy poniesie coś ciężkiego nie jest zadnym podkreśleniem że niby jestem gorsza. Uważam że jest t nawet całkiem miłe
![]() ![]() Natomiast jeśli chodzi o wygląd. Ja zwyczajnie lubie ładnie wyglądać. Lubię nosić szpilki czy też mieć pofarbowane włosy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1193 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() [1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;46199253]Nie. No, ale skoro tak im zal byc kobieta, to chyba wolalyby byc mezczyzna. Trzeciej opcji nie ma ![]() zawsze można się przebierać i być trochę tym i tym ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1195 |
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;46197863]Nie w kompleksy, ale niedowierzanie i swego rodzaju subtelna odraze. W kompleksy babochlop mnie nie wpedzi. Raczej w zszokowanie, ze sa tacy ludzie. Niezaleznosc i pewnosc siebie nie ma z tym tematem nic wspolnego. Raczej to urojona pewnosc siebie i nietolerowanie siebie jako kobiety.
Chodzi tu o caloksztalt. Swego rodzaju feministyczna agresje, mentalne zacofanie, odbieranie przejawow kultury jako obrazy, zasciankowosc, brak zrozumienia, ze interesujacy, zadbany wyglad to cecha pozytywna, nie wada. To raczej ogolna zbitka podejscia do zachowania i wygladu. To takie bycie kobieta drugiego sortu; taka, ktora bycie kobieta traktuje jako wade.[/QUOTE] Zgadzam sie z tym co napisalas. I mam bardzo podobne odczucia wzgledem tak zachowujacych sie kobiet. Przede wszystkim, te kobiety przejawiaja bardzo duza agresje - sa krzykliwe, nerwowe. Po paru wnikliwych rozmowach z tego typu "babochlopami" znalazlam ich jedna wspolna ceche. A mianowicie, w przeszlosci zostaly zranione/odrzucone/zdradzone przez mezczyzn. Te emocje nadal w nich siedza i sie kotluja, wiec co krok je wyrzyguja przy jakimkolwiek dobrym gescie ze strony mezczyzn w ich strone. Co wiecej, kolejna wspolna cecha jaka u nich znalazlam, to osamotnienie, a co za tym idzie bardzo duza potrzeba milosci do ktorej za nic przyznac sie nie chca, bo przeciez sa tak "niezalezne, silne, wspaniale, pewne siebie, na co im chlop w zyciu". Oflankowane sa na zlo ze strony "samców" kazdej strony, wrecz go wyczekuja. To glownie ten konflikt, ktory wewnatrz siebie przechodza, nie pozwala im sie zwyczajnie wyluzowac i czerpac przyjemnosc z bycia kobieta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1196 |
BAN stały
|
dla mnie inteligentna i świadoma swojej wartości kobieta potrafi wykorzystać również fakt, że podoba się mężczyznom, dba o swoją fizyczną atrakcyjność i niekoniecznie lansuje od razu teorie ''jestem taka zarąbista, że chodzę prawie zawsze na płaskim i w dresie i facet ma mnie wielbić bo taka jestem zdrowa i wysportowana i moje siwki we włosach są takie super''.
Nie wiem czemu tak ciężko pojąć, że niektóre kobiety lubią się podobać, lubią flirty, być adorowane, przyciągać męskie spojrzenia i wcale nie świadczy to o tym, że są zdesperowane i stłamszone tylko jak dla mnie o tym, że są młode, lubią się podobać; jak wejdą w pewne lata to żadne szpilki im już nie pomogą. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1197 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez _Supernova_ Czas edycji: 2014-04-27 o 17:03 Powód: literówka :D |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1198 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1200 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:39.