|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3571 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz.IV
Cytat:
Na pewno są stronki, które też zliczają czas na necie - ktoś kiedyś podawał chyba nazwę takiej, która nie tyle blokowała strony, co właśnie liczyła czas. Czy coś źle kojarzę? ![]() A ta grupa wsparcia...no w sumie niby fajnie, ale to też wymaga siedzenia na necie i raportowania
|
|
#3572 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uważność oczywiście jest kluczem ![]() Czuję, że ani grupa wsparcia, ani to zliczanie - nie jest dla mnie. Tu zdecydowanie potrzebny jest nawyk samodyscypliny - wyłapywanie tych "bezmyślności" i ucinanie. |
|
|
|
|
#3573 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Udało mi się przebrnąć przez rozmowę kwalifikacyjną przez telefon i w przyszłym tygodniu mam już prawdziwą rozmowę w siedzibie firmy Tylko kompletnie nie wiem czego się teraz spodziewać.
|
#3574 |
|
Rozeznanie
|
Dziś jest zniżka 30% na zakupy w Mango!
|
|
|
|
#3575 |
|
Zadomowienie
|
Hej, dziewczyny można dołączyć?
Jestem straszną prokastynatorką, a obowiązków coraz więcej a nie mniej Btw. program do obliczania czasu spędzonego w necie bardzo by się przydał. Wiem, że marnuję w ten sposób mnóstwo czasu pod przykrywką potrzeby odpoczynku, a jeszcze bardziej się męczę. |
|
|
|
#3576 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No fakt, z tym raportowaniem to troche jak z nagradzaniem czlowieka na diecie smakowitym kawalkiem ciasta. Cytat:
Tak mi przychodzi do glowy, ze u mnie to czesto nie jest juz surfowanie po necie, bo to slowo oznacza jednak postawe aktywna. Ja po necie coraz czesciej dryfuje, jak korek na wodzie. To nie ja uzywam interneru tylko powoli on mnie. Help, zyjemy w matrixie, maszyny opanowaly swiat! Tzymam kciuki za ciag dalszy!
|
|
#3577 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Znalazłam coś takiego: http://mashable.com/2008/08/28/time-tracking-tools/ tu są jakieś różne rozszerzenia wypisane, głównie do firefoxa. Zwróciłabym uwagę na 8aWeek...wydaje się całkiem niezły, jakieś nawet możesz sobie wykresy zobaczyć na jakiej stronie ile siedzisz A, jeszcze dla Chrome małe "conieco" http://www.maketecheasier.com/10-goo...-and-efficent/
Edytowane przez bura kocurka Czas edycji: 2014-04-26 o 11:42 |
|||
|
|
|
#3578 |
|
Zakorzenienie
|
[1=78ec78392a9e84b50fa9c61 260c26510682869d7_6517570 db0492;46166040]dziewczyny, kiedyś chyba przez nasze forum trafiłam na bloga jakiejś dziewczyny (może to akurat któraś z Was), która opisywała swoje zmagania z językami i opisywała co robi, jakie postępy itd.... czy może znacie taki blog???[/QUOTE]
Może to Lasubmersion? http://lasubmersion.blogspot.com/
FILIŻANKA Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
|
|
|
#3579 |
|
Konto usunięte
|
Patri- zaraz sprawdzę
dziękuje Co do blokowania stronek, jest taka nakładka na chrome. Ja ja używałam dosyć często swojego czasu. Ustawiasz strony, które chcesz blokować i ile czasu dziennie możesz na nich przebywać. Np. Facebook- 30 min. Jest to o tyle niepraktyczne natomiast, gdy skończy ci sie czas i serialnie potrzebujesz z jakiejś strony skorzystać.... Je wpuści cię tam za Chiny
|
|
|
|
#3580 |
|
Raczkowanie
|
[1=78ec78392a9e84b50fa9c61 260c26510682869d7_6517570 db0492;46185874]Patri- zaraz sprawdzę
dziękuje Co do blokowania stronek, jest taka nakładka na chrome. Ja ja używałam dosyć często swojego czasu. Ustawiasz strony, które chcesz blokować i ile czasu dziennie możesz na nich przebywać. Np. Facebook- 30 min. Jest to o tyle niepraktyczne natomiast, gdy skończy ci sie czas i serialnie potrzebujesz z jakiejś strony skorzystać.... Je wpuści cię tam za Chiny [/QUOTE]Dzięki dziewczyny Ja dziś pracuję trochę, w przerwach robię całkiem rozsądne rzeczy, typu sprzątanie, obiad, itd. Tylko uświadomiłam sobie, że odpoczywać nie za bardzo umiem. Przy komputerze cokolwiek nie robię to strasznie się męczę. Może rower czy rolki ewentualnie. A Wy jak odpoczywacie?
|
#3581 |
|
Konto usunięte
|
ja też odpoczywać nie umiem... tzn może troszeczkę
np lubię czytać książki nie przepadam za bezczynnym oglądaniem TVciężko mi jest wyjść np z domu na jakiś spacer itp - ale jak już wyjdę to zawsze muszę "coś" robić- słuchać muzyki, czytać coś na fonie, zaglądać na fb.... chyba to, że mam smartfona spowodowało, że non stop jestem przypięta do internetu.... nie umiem iść na spacer i po prostu nie myśleć czasami jak już wezmę aparat to zatracam się w tym, ale późnij nie chce mi się obrabiać zdjęć.... |
|
|
|
#3582 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny, jak Wam minął dzień?
Mnie średnio efektywnie - trochę się uczyłam, zrobiłam pranie, zakupy, posprzątałam mieszkanie, a wieczorem ze znajomymi oblewaliśmy moją obronę ![]() Dziś muszę się wziąć za siebie, bo majówka tuż tuż i znowu nie będzie czasu. A propos, wyjeżdżacie gdzieś? My w czwórkę jedziemy zwiedzać zamki szlakiem Orlich Gniazd, miasta na trasie i hutę szkła. |
|
|
|
#3583 |
|
Zadomowienie
|
Kocurko dzieki wielkie
, zaraz cos z tego sobie zainstaluje i bede donosic, jak sie sprawdza.
|
#3584 |
|
Zakorzenienie
|
Wiele z nas ma zaniżone poczucie własnej wartości. Pomyślałam, że wpiszę fragment z książki "6 filarów poczucia własnej wartości", który najbardziej dotyczy odkładania na później.
6 filarów to w/g książki: 1. Praktyka świadomego życia. 2. Praktyka samoakceptacji. 3. Praktyka brania odpowiedzialności za siebie. 4. Praktyka asertywności. 5. Praktyka życia w sposób celowy. 6. Praktyka życia w zgodzie ze sobą. "Wysoka samoocena pociąga za sobą fundamentalne doświadczenie własnej kompetencji (czy skuteczności)." "Poczucie elementarnej skuteczności budujemy dzięki opanowywaniu umiejętności związanych z realizacją poszczególnych zadań." "Celowe i efektywne życie wymaga pielęgnowania w sobie dyscypliny. Dyscyplina wewnętrzna jest umiejętnością zorganizowania swoich zachowań w czasie w celu realizacji określonego zadania." "Samodyscyplina wymaga umiejętności odraczania natychmiastowej gratyfikacji na rzecz odległego celu." I coś co spisałam sobie dawno temu w kalendarzu (najpewniej od pani Marii Król-Fijewskiej): "Właściwe postępowanie z samym sobą przy wykonywaniu zadań oznacza stwarzanie sobie jak najlepszych warunków do odniesienia sukcesu. Sukces wywołuje wzrost zaufania do siebie i umożliwia kolejne, przynoszące sukces działanie."
FILIŻANKA Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2014-04-27 o 14:24 |
|
|
|
#3585 |
|
Lux Mundi
|
Witam Wszystkie Nowe Twarze
A Starym mówię, że jakoś się nie mogę wbić w wątek .Od jutra sajgon urzędowy, ale akurat tego odkładać nie nada , więc już dziś powinnam chyba łyknąć co najmniej relanium, żeby komuś mordy nie obić Liczę jednak, że będzie lepiej .
|
|
#3586 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem potrzebę wyraźnego startu Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#3587 |
|
Zadomowienie
|
Wiecie co, obejrzalam sobie te add-ony i programy do kontrolowania czasu w necie. Te pierwsze mysle ze bylyby ok, ale niestety nie sa aktualizowane dla nowszych wersji firefoxa czyli sa niedostepne. A te programy...
Powiem tak - wietrze sprytny sposob na monitorowanie komputerow i zbieranie danych. W dobie afer NSA, Assangow i Snowdenow - odradzam kazdemu, kto dba o prywatnosc w necie. Pozostaje jak zwykle - dlugopis, kartka i samoobserwacja.
|
#3588 |
|
Zakorzenienie
|
Jak za dobrych dawnych czasów.
FILIŻANKA Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
|
|
|
#3589 |
|
Przyczajenie
|
ja odkładam wszystko na później ;//////////
|
|
|
|
#3590 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3591 |
|
tree hugger
|
emi, masz!
|
#3592 |
|
Zakorzenienie
|
Ale dostałaś kopa Emi!!
|
|
|
#3593 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3594 |
|
Konto usunięte
|
Emi!
|
|
|
|
#3595 |
|
Lux Mundi
|
To ja się wyłamię
.Emi, .
|
|
#3596 |
|
Konto usunięte
|
jak tam dziewuszki? ja dosyć leniwie i ociężale, ale pomalutku.... nie skończyłam jednej rzeczy dzisiaj, ale na szczęście nie ma tragedii- zapas na jutro jest przewidziany
|
|
|
|
#3597 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki Dziewczyny za baty, kopy i ściski.
Nie udało mi się zrobić tego, co chciałam... Z plusów - byłam na spacerze i lodach z przyjaciółką - było bardzo fajnie. |
|
|
|
#3598 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam jakiś przypływ energii .Wczoraj wysprzątałam całe mieszkanie i przygotowałam "polską kolację" dla gości (co wymusiło również bardziej zaawansowane ogarnięcie własnej osoby)... W między czasie dopilnowałam rezerwacji hostelu (wreszcie).
Dziś byłam na zajęciach (podwójne- ponad 5 godzin) plus ponad 3 godziny w bibliotece ... W między czasie lunch i kolacja 'na miescie' i długi spacer. Owszem jestem zmęczona ale jakoś lepiej czuję się niż zwykle
|
|
|
|
#3599 |
|
Konto usunięte
|
oczywiście, to zadowolenie z siebie
i masz z czego taki dzień daje taki luz psychiczny, brak wyrzutów do siebie, a takie uczucia ciążą nam jak kamienie.ja się nie odzywałam, ale czytałam co u was. miałam problemy zdrowotne więc pracy też nie było. teraz jest lepiej. mam teraz wymuszony czas wolny, mam odpoczywać w domu, więc chciałabym to jakoś wykorzystać. mam do poprawy artykuł oraz wiele rzeczy do przeczytania. muszę również dbać o swoją dietę więc trzeba czytać i gotować zdrowo. dziś w planach: zrobić plany oraz wydrukować materiały do zadania pierwszego aczkolwiek dużego. chyba do końca weekendu majowego mi zejdzie. trzeba więc rozłożyć je na nie duże zadania. ponieważ pracuję w blokach pracy po 45 lub 50min zadania powinny być maksymalnie do wykonania w czasie jednego bloku. mam tak samo jak wiele osób, problem z internetem i bezsensownym oglądaniem różnych głupot. pisałyście o uważności. stwierdzam, że muszę się dokształcić w tym kierunku. są dwie książki na ten temat w liście na pierwszej stronie. próbowałam ściągnąć Siegel Ronald "Uważność. Trening Pokonywania Codziennych Trudności" ale niestety bez skutku. może ktoś może polecić jakieś materiały? |
|
|
|
#3600 | ||
|
Zakorzenienie
|
Hej
Cytat:
Ja wczoraj miałam spadek sił, byłam bardzo ociężała, ale to może spacer, dotlenienie się, tak na mnie wpłynęło... Dziś chciałabym ogarnąć to, co założyłam. Cytat:
Uważność Siegela to jedna z ważniejszych książek dla mnie, warto ją mieć. Inna o uważności, to: Thich Nhat Hanh "Cud uważności" Łatwo ją znaleźć, jest krótka, ale jest specyficzna bardzo. |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:17.

?

np lubię czytać książki 
, zaraz cos z tego sobie zainstaluje i bede donosic, jak sie sprawdza.
.
.