|
|
#451 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
![]() Cytat:
![]() powinno sie zuzyc w ciagu godziny lepiej nosic ciepla wode i odmierzona porcje mleka w malutkim pudeleczku Cytat:
---------- Dopisano o 07:41 ---------- Poprzedni post napisano o 07:36 ---------- Tylko te gotowe mm z kartonika, butelki mozna przechowywac w lodowce 24h Tak mowia u nas
|
|
#452 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
witaj w klubie, też ledwo udało mi się uśpić dzieciorka już mam ochotę go obudzić żeby zacałować Jak śpi chcę go budzić, jak nie śpi chcę go uśpić ![]() Dzewczyny, używacie któraś sterylizatora ale takiego nie do mikrofalówki ? Chcę kupić podgrzewacz do butli i zastanawiam się nad sterylizatorem... ah i jeszcze zrobiłam rekonesans na temat nosidełek. Womar niby ludzie oceniają pozytywnie, a jednak tylko Ci którzy chcieli coś tańszego, nie używają za dużo i wychodzą z założenia że używa sie sporadycznie takich rzeczy i chcieli zaoszczędzić a w tej półce cenowej nie ma nic innego/lepszego. Nosidełka ergonomiczne zaczynają się od 300zł(allegro, 400 te same modele poza allegro). My zdecydujemy się na Ergobaby original ( ok 330-400zł) bo na zagranicznych stronach ma niezwykle dużo pozytywnych opinii. W testach nosidełek różnych magazynów dla dzieci w zasadzie wszędzie jest na pierwszym miejscu np.: http://www.huffingtonpost.com/2014/0...n_4967070.html Poza tym oczywiście dużo pozytywnych opinii posiada Tula (420zł), Manduca (jeden z moich faworytów- od 350 ale zazwyczaj 400-500zł), babybjorn. spotkałam też pośredni cenowo maxi cosi easia (230zł) ale niestety brak opinii i cybex 2 go (330zł)- w testach wysoko ale nie tak jak ergobaby. co do mleka mm faktycznie powinno się użyć do godziny ale to ze wzglęu na bakterie. dlatego też trzeba mieć swój rozum. Jak nie jest ciepło to inaczej się je traktuje niż gdy jest gorąco. ---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ---------- jeszcze co do mleka mm super wyjściem są buteleczki gotowe które można otworzyć gdy zajdzie potrzeba a ta nosić w torbie bo nalezy je trzymać w temp. pokojowej. Koszt chyba 2,30zł za nasz naan. ---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ---------- jeszcze się tak zastanawiam, skoro mleko należy zużyć do godziny to w zasadzie po co podgrzewacz do butelek? Podgrzewa 5 minut a czajnik elektryczny podgrzeje w cztery sekundy ?? Tak w temacie mojego planowanego zakupu... |
|
|
|
|
#453 | |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny dzięki za wsparcie obrączki nie znalazł i miałam przez to zły caly dzień. Przepraszam zr nie nadrobie ale nie bardzo mam czas
Lutien mocne kciuki : brokul: Cytat:
Moje dziecko przestało spać na dworze a zaczęło zwiedzać i jest krzyk jak zaslaniam buda widoki albo nie ma akurat drzew ![]() W ogóle mała awanturnica z niej nie płacze a krzyczy na Nas ![]() Postaram się odzywać w majówkę ale mąż w domu i jak będzie ppgoda to szkoda siedzieć w domu ![]() Wysłane z mojego GT-I8190 |
|
|
|
|
#454 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!!!
Znów mi wszystkich nie zacytowało Cytat:
za szybkie znalezienie mieszkania!Wódka i ogórek kiszony i playlista? A można się na ten wieczorek wprosić?Cytat:
Cytat:
![]() A ja wczoraj zapomniałam napisać - moja Natusia przybrała 850 w 4 tyg. . A jak powiedziałam, że zdarzyło jej się zwymiotować (pamiętacie, pisałam Wam) to pani doktor powiedziała, że to żaden powód do niepokoju - gdyby trwało dłużej i częściej to tak a tak to normalne. Powiedziała też, że to co brałam za katar katarkiem raczej nie jest i że też nie mam co się martwić. A pryszczyki/krostki już prawie poznikały i albo to były potówki albo powoli wychodzą jakieś alergie, zwłaszcza że teraz pełno pyłków itp - tak powiedziała pani doktor.No. W końcu zdałam chyba pełną relację z wizyty .No oprócz tego, że jak Pchełka płakała przy szczepieniu to ja z tego żalu nad nią mało co nie pobeczałam się razem z nią a na pewno miałam łzy w oczach. Cytat:
dla Szymka!Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
za to! Moja miała trochę na brewkach ale posmarowałam kilka razy i zeszło.Cytat:
![]() Czy ja już wspominałam, że mam złote dziecko? Szczepienie zniosła nadzwyczaj dobrze, tyle co popłakała trochę w trakcie no i potem na koniec spaceru a tak to cały dzień spała . I wieczorkiem też spała, tyle że już się zachciało do mamy na rączki . Nocka też super - tylko 3 pobudki, o 0.30, o 4 i o 6 - o 6 wzięłam ją do swojego łóżka i Niunia pospała jeszcze do 8 a ja razem z nią Zmykam bo na 10 mam lekcje a potem pewnie polecę z nią na spacer bo jutro już podobno gorsza pogoda ma być. A Wy, macie jakieś majówkowe plany?
|
|
#455 |
|
Zadomowienie
|
Ela87 no nie da się nie kochać takich skarbów
Side też jak patrze jak śpi to bym obudziła. Najchętniej bym schrupała mojego synka ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- A w ogóle zapomniałam się pochwalić że od 4 dni nie dokarmiam mm. Tak jak pisałam co 2 dzień musiałam dokarmiać 50 ml mm. A od 4 dni moje wystarcza, co więcej udaje mi się zamrozić nadmiar (koło 200ml na dzień) ![]() Dziewczyny, które już szczepiły swoje dzieciaczki. Czy któraś z Was wybrała drogę w pełni refundowaną? Jakie wrażenia? Ciągle się zastanawiam co wybrać
|
#456 |
|
Wtajemniczenie
|
Ela jakie Ola ma rzęsy!!!!!!!!!!!!
![]() czesc dziewczyny, nie mam kiedy zaglądac do was bo musze kompa odpalać a siedzimy całe dnie na dworzu. u nas nic nowego, kolek ciag dalszy - Filip dostal przez ten placz przepukliny pępkowej ![]() Boze taki mi go szkoda! a mnie się serce kraje jak on tak cierpi ![]() wczoraj bylismy na szczepieniu i jeszcze do kolek doszło marudzenie ehh pediatra przepisała nam jeszcze Debridat. moze pomoze cos lepiej bo juz nie mam siły. i tyle u nas. lutien trzymam kciuki! swoją drogą zawsze chciałam urodzic w maju! ale nie wyszło ![]() nie mam kiedy was poczytac bo w dzien na ogrodzie a wieczorem Filip gra swoje koncerty - jak bedzie luźniej to zajrzę i nadrobię ![]() idę wypić kawę z tż ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- aaa Beautiful moja kuzynka ma mleko refundowane dla córeczki - ten smerdzacy nutramigen chyba - i nie miala zadnych testów robionych. była z nią u alergolog ona stwierdziła skazę białkową -wypisała receptę i tyle. dziwne ze u ciebie wymagają testów ![]() Marysia urodziła sie w styczniu a od połowy lutego juz piła to mleko Edytowane przez Castia Czas edycji: 2014-05-01 o 11:03 |
|
|
|
#457 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
Lutien trzymam kciuki żeby to juz dziś! ![]() my wlasnie jedziemy do rodziców i mam chwile luzu bo Agata dobrze śpi w aucie ![]() Coraz więcej karmie ją mm, piersi nie dają rady niestety. Myślę, ze jeszcze chwila i całkiem przejdziemy na to sztuczne.. TeQiba nie wiedziałam, że jest coś takiego jak ciemieniucha brewkowa jak to zwalczylas?Udanej majówki! Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#458 | ||
|
Zakorzenienie
|
Mmhym
za wage Ulki. Lutien dajesz zawsze widzialam Twoje foty na telefonie a teraz nie Mówię Ci ze Ola jeszcze bedzie najgrzeczniejsza na wątku oprocz mojego Mikolaja Cytat:
A Majka sobir ustawia rodzicow Cytat:
![]() Ja niestety juz dokarmiam od paru dni, czasem 1 raz, czasem wcale. Ale jak go dokarmie na.noc to potem mam caly dzien pełne cyce, wiec chyba nie jest najgorzej. Dobry! Udanej majowki i zazdroszczę tztow obok :P Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#459 |
|
Zadomowienie
|
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Ela- Oleńka do zacałowania.
Agunia- gratulacje za laktacje . Ekstra 200 ml to naprawdę sporo ![]() Castia- mam nadzieje, ze Debridat pomoze Virginia- klaski za wage i szczepienia. My idziemy na klucie jutro i zważę Małą przy okazji. Mam nadzieję, że z przybieraniem już przystopowała, bo podwoiła już masę urodzeniową... Do nas jedzie już z pl siostra z rodzinką. Tylko pogoda sie popsuła i mży trochę, ale i tak skoczę przewietrzyć Emi chociaż na pół godziny. Spala w nosidle 2 godziny a teraz ją karmię i czekam na koniec procesu wydalania, który zachodzi jednocześnie
Emilka 25.02.2014 Leon 19.04.2016 Edytowane przez Trisdom Czas edycji: 2014-05-01 o 11:12 |
|
|
|
#460 | |
|
Wtajemniczenie
|
nie da sie nie kochać
Cytat:
jak szarpie cycem to znaczy że kupa lub bąki w drodze
|
|
|
|
|
#461 |
|
Zadomowienie
|
od wczorajszego wieczora boli mnie lewy cycek. w nocy dawałam lewy 3 razy, żeby mała wszystko wyciągneła. jest zupełnie pusty, nie mam zastoju a boli. wymasowałam pod ciepłym prysznicem. wziełam apap. mam 37'5C i mi słabo. co jeszcze moge zrobić?
|
|
|
|
#462 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. to dobre wyjscie, ale kosztowne, bo jak dziecko nie wypije calego mleka, to wylejesz, a 2.20 razy 30 buteleczek miesiecznie daje juz spora kwote 3. dla mnie podgrzewacz to zupelnie zbedny wydatek ![]() Cytat:
![]() Ela, Ola jest sliczna Castia kciuki za Debridat ![]() Virginia brawo za wage i szzepienia Trisdom, milych chwil z siostra
|
|
#463 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze muszę odpalić lapka i też zobaczyć olusie
![]() Trisdom a ty masz jakie nosidło umknęło mi a wiem że jesteś zadowolona ? ![]() Elunka my termoopakowanie mamy z tt i nie polecam. Nic nie trzyma. Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Ps widać kogo mąż dziś w pracy że ma czas na wizaż ![]() Ale zaraz wybywamy na długi ciepły spacer )Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Mariolu miałam na myśli sytuacje bardziej ekstremalne dla dokarmiajacych mm jeśli chodzi o te buteleczki. Gdybym karmiła tylko mm miałabym termosik. Ps widziałam kure z la millou. Przydatna? ![]() Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#464 |
|
Rozeznanie
|
bosz.. witam w nowym wątku
kiedy to nadrobić, no kiedy? ![]() wczoraj byliśmy prywatnie na usg bioderek i główki - głowa ok, jedno bioderko będziemy obserwować, bo jakby był starszy, to by było uznane za nierozwinięte jeszcze, a że dopiero ma miesiąc... no właśnie, DZISIAJ MAMY MIESIĄC ![]() no i Młody skręca nóżkę jedną do środka i na tą szpotawość mamy go ogłaskiwać, zresztą rączki i stópki też, bo mocno je zaciska niby mamy zapisane na papierku szerokie pieluchowanie, ale generalnie mówiła tylko o sadzaniu Młodego na biodrze albo brzuchu z rozpostartymi nogami idę Was nadrabiać choć to trudna sztuka
|
|
#465 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, nadrobiłam Was, ale niestety nie mam czasu odpisać. U nas też w długi weekend mamy gości, chcę się też trochę nacieszyć TŻ.
No i Emilka jest niezwykle absorbująca. Coraz częściej zaczynam podejrzewać, że ona faktycznie nie dojada. Pytałam Was wcześniej na jakiej zasadzie wybrałyście mleko modyfikowane do dokarmiania, ale teraz chciałabym się Was poradzić: jak podjęłyście decyzje o dokarmianiu? Samodzielnie czy po konsultacji z pediatrą? Ile razy dziennie dokarmiałyście na początku? Proponowałyście maluszkom mleko po każdym posiłku? Będę bardzo wdzięczna za podzielenie się doświadczeniami Za to wczoraj obyło się bez kolki, a moje dziecko przespało w nocy 6 godzin- jej życiowy rekord ![]() Buziaki dla Was wszystkich
|
#466 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze ze na usg wszystko w miarę ok i trzymam kciuki a nóżke. Z telefonu... ![]() ---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Side kura jest ok. Leży na niej a ja go karmie, czasami nawet przysnie na chwile. Dla karmiących piersią za mała. Z telefonu...
|
|
#467 | |
|
Zakorzenienie
|
Witam majowo
Lutien ogromne kciuki za szybki poród!!! Cytat:
ech trudna decyzja My dziś grillujemy i też się zastanawiam czy to nie zaszkodzi, ale podejmę to ryzyko jem już wszystko prócz wzdymających i cytrusów, więc myslę, że będzie dobrze. W sprawie tego pępka to obawiam się, że Jaś ma przepuklinę musze pokazac to pediatrze, a teraz starym domowym sposobem naklejam plasterek
|
|
|
|
|
#468 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A moj maz w pracy a ja i tak nie mam za duzo czasu na wizaz Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#469 |
|
Wtajemniczenie
|
Hejka
Jeszcze nie urodziłam, ale jest szansa ![]() Od 3 godz jestem pod oksy. Skurcze są niezbyt częste i niezbyt bolesne, ale w 2godz rozwarcie poszło o 2cm, więc jest spoko.Tylko szyjka nadal długa, więc dostałam jakieś leki i czekam na efekt. Tak więc 1,5h temu miałam 5cm rozwarcia Najgorfsze jest to, że cały czas muszę mieć ktg, więc nie bardzo da się skakać na piłce czy chodzić. Ogólnie to w porównaniu z pierwszym porodem to dotychczas lajt i nudy ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#470 |
|
Zakorzenienie
|
Lutien ja Ci życzę zebys sie nudziła caly Porod :P
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Mikołajek 26.02.2014 Obudził mnie trzepot skrzydeł Wyjrzałam przez okno Na parapecie zostało Białe piórko - Pamiątka po Tobie Mój Aniołku 01.12.2012 [*] Edytowane przez elunka88 Czas edycji: 2014-05-01 o 21:43 |
|
|
|
#471 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
żeby dłużej trzymalo otulam je w recznik i wkladam do siatki foliowej i tak nawet dlugo trzyma cieplo Cytat:
Wróciliśmy ze spaceru na którym Majka prawie caly czas na Nas krzyczala a spanie na dworzu uznaje za dobre dla noworodków zdrzemnela się 15 minut później juz sie rozwrzeszczala myślę ze juz było jej za gorąco w pupke bo ma ta flanele do szerokiego pieluchowania teraz w domu jest w sukience i pampersie i szczęśliwa ![]() Wysłane z mojego GT-I8190 |
||
|
|
|
#472 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
teraz gdy wycycka cyce i mu mało, to robimy mleko - najpierw się bawiłam w robienie po 30ml, i tak schodziło, że musiałam robić je 3 razy pod rząd :P teraz widzę, że nawet jak zrobię 90ml, to jeszcze się domaga 30 próbujemy dzisiaj pierwszy dzień herbatkę koperkową - i Młody NIE LUBI ![]() choć nie wiem czy dobrze zrobiłam - rozcięłam woreczek, pół zawartości wrzuciłam do szklanki i zalałam wodą (ok, 250 ml) - jak ostygło to przelałam połowę do butelki po którejś próbie podania dorzuciłam nieco glukozy, ale mało (spróbowałam, i w sumie jakoś nie czułam słodkości, więc może za mało, ale z drugiej strony nie chcę Młodego przesładzać) herbatki z hippa słodzone są glukozą, z firmy humana laktozą, ale nie znam kogoś, kto by je stosował niby nie chcę malucha zasładzać, ale z drugiej strony samej wody nie wypije, herbatki z kopru też nie, więc chyba jednak trzeba będzie słodzić i ewentualnie zmniejszać zawartość słodkiego... chyba.. ale jak polubi słodkie... w sumie, póki co i tak ma słodkie, przecież nasze mleko też słodziutkie może jednak zamówię w aptece gemini tą herbatkę z humana i będziemy testować (choć.. droga)
|
|
|
#473 |
|
Zadomowienie
|
Side- mam Manduce, wynalazłam nową bez metki na ebayu
zakup życia
|
#474 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
no u nas jest na szczęście tylko na brewkach ale planuje mustelle w piance kupić profilaktycznie |
||
|
|
|
#475 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Złote dziecko z tej Natusi ja dzisiaj siedzę na facebook'u xD |
|
|
|
|
#476 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
powiem Ci, że to mnie ostro wkur**** bo moja pani pediatra jest alergologiem Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#477 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pomogło początkowo 30ml, teraz czasem i 90 trzeba dać, ale tylko na noc. Zawsze jednak najpierw dawaj cycka, potem dopiero butelkę Cytat:
![]() mam nadzieję że to nie przepuklina ![]() Cytat:
Castia, współczuję, ty na prawdę trafiłaś na skomplikowany egzemplarz a najgorsze że musisz patrzeć na jego ból Obejrzałam sobie zdjęcie Oleńki i Elaaaaaaaaaaaaaa....jej rzęsy
|
|||
|
|
|
#478 | |||||||
|
Moderator
|
Cytat:
![]() A ten krzyk to taki w miare mily dla ucha w porownaniu do placzu? ![]() I jak w ogole rozwiazujecie kwestie slonca? Pozwalacie zeby swiecilo w twarz? Bo ja zawsze czym zaslaniam zeby w cieniu byl... Cytat:
W ten sposob mam 140ml zamrozone z 3 podejsc i mnie zdolowalas ![]() Ja do ostatniej chwili myslalam ze wezme refundowane ale stchorzlam I nie zaluje bo Kacper ryczal strasznie - a ja razem z nim ![]() Cytat:
![]() Krem specjalny Emolium uzywalam, a wczesniej troche krochmalem i ladnie, szybko zeszlo. Cytat:
![]() Cytat:
Ja mam bebiko w tych gotowych buteleczkach, ale jeszcze nie uzywalam - wciaz walcze ![]() Chociaz patrzac na to ile z Was dokarmia i jaki spokoj Wam to zapewnia to zaczynam sie mocno zastanawiac nad tym zeby sobie pomoc... Chociaz chcialabym te 3 m-ce wylacznie na kp wytrzymac. Moze sie uda - w sumie to juz nie tak dlugo ![]() Cytat:
Matko ale mi sie marza placki ziemniaczane ![]() Cytat:
Oby lajt towarzyszyl Ci do konca
|
|||||||
|
|
|
#479 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za jutro!Udanego weekendu z sis! ![]() dziękuję! Cytat:
![]() żyć nie umierać!!! Udanego weekendu! [QUOTE=lutien;46258301 Od 3 godz jestem pod oksy. Skurcze są niezbyt częste i niezbyt bolesne, ale w 2godz rozwarcie poszło o 2cm, więc jest spoko.Tylko szyjka nadal długa, więc dostałam jakieś leki i czekam na efekt. Tak więc 1,5h temu miałam 5cm rozwarcia Najgorfsze jest to, że cały czas muszę mieć ktg, więc nie bardzo da się skakać na piłce czy chodzić. Ogólnie to w porównaniu z pierwszym porodem to dotychczas lajt i nudy [/QUOTE] Coraz bliżej dzidzia, coraz bliżej dzidzia Niuśka jest debeściara ![]() Też dobrze ) też poproszę o namiary na PW A ja miałam lekcje rano, miałam mieć jeszcze popołudniu ale odwołali więc spędzę je z Niusią . I dzwonił dziś jej tatuś.W związku z tym, że pogoda ma być od jutra kiepska planuję popracować (niestety ) i pewnie właśnie poczytać/pooglądać z Niusią.Miłej majówki dziewczyny!!!! Ps. Na bloga wrzucam nowe zdjęcia Niusi, możecie zajrzeć .
|
|
#480 |
|
Zakorzenienie
|
Teqiba: staram się unikać trochę słonka, ale już kilka osób pytało mnie co Piotruś taki opalony więc chyba go łapie czasem...zastanawiam się nad kupieniem kremu z filtrami? A wy dziewczyny będziecie używać?
Jeszcze bardzo mnie ciekawi jak tam wasze gondole piotruś ma jutro 8 tygodni i obstawiam jeszcze miesiąc w gondoli i ze względu na wielkość dziecka i ze względu na jego ciekawość świata. Powiedziałam mężowi że dopóki nie powiem już nie wyciągamy spacerówki bo jak raz się przesiądziemy to już na pewno nie wrócimy...ona się tak super składa do auta i jest możliwość leżenia na płasko że na pewno będzie nam wygodniej, a chciałabym się jeszcze nacieszyć gondolą skoro ją kupiłam...Limonka jeszcze w kwestii mleczka. raz dokarmiłam naanem i pociągnał od razu jakby rok nie jadł, wtedy wiedzieliśmy że nieraz trzeba dokarmić, ale potem po tygodniu znowu była potrzeba mieliśmy w domu bebiko bo teściowa nam przyniosła i mały choć widać było że głodny nie chciał ciągnąć. Podobno jest dużo mniej smaczne Następnego dnia kupiliśmy już naan w proszku i mały pił chętnie jak daliśmy. Widać dzieci mają też swoje preferencje smakowe
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:36.

dziwne ze u ciebie wymagają testów 

klaski za wage i szczepienia. My idziemy na klucie jutro i zważę Małą przy okazji. Mam nadzieję, że z przybieraniem już przystopowała, bo podwoiła już masę urodzeniową...

II kreski 30.07.2013
zdrzemnela się 15 minut później juz sie rozwrzeszczala myślę ze juz było jej za gorąco w pupke bo ma ta flanele do szerokiego pieluchowania teraz w domu jest w sukience i pampersie i szczęśliwa 

. I dzwonił dziś jej tatuś.