Majowki przynosic zaraz beda nowine radosna, a czerwcowkom niech brzuchy jeszcze podr - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-05, 11:16   #3031
justiwi
Wtajemniczenie

GG do justiwi
Dot.: Majowki przynosic zaraz beda nowine radosna, a czerwcowkom niech brzuchy jeszcz

Cytat:
Napisane przez Myska0 Pokaż wiadomość

Dziś mam w planach jak zwykle prasowanie i pranie.. No i chce zrobić na zapas kostki warzywne, coby szybko zupki robić jak wrócę ze szpitala
jak je robisz???

Dziewczyny, zamierzacie/będziecie używać pasa poporodowego? Takiego do owijania brzucha??

Asia27100 tak jak napisała Nikkki, w zależności od lekarza/położnej to jesteś już donoszona albo będziesz za parę dni. Tak czy owak gdybyś chciała w tym tygodniu rodzić to śmiało bez skrępowania możesz

Ja bym chciała rodzić w przyszłym tygodniu Czyli chyba w następnym wątku

Lepiej żałować tego co się zrobilo

Edytowane przez justiwi
Czas edycji: 2014-05-05 o 11:19
justiwi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 11:18   #3032
ilkas
BAN stały

Dot.: Majowki przynosic zaraz beda nowine radosna, a czerwcowkom niech brzuchy jeszcz

Hej mamusie

Nocka u mnie koszmarna. Najpierw ja nie mogłam zasnąć od 24 do 2 A potem jak już przysypiałam to Mila zaczęła straaaasznie płakać. Bolał ją brzuszek i musiałam przenieść się do niej do pokoju i wziąć ją do łóżka i tulić, tulić i tulić. Ale średnio to pomagało. Zasnęła koło 4..przeniosłam ją do łóżeczka i też zasnęłam..a po 6 ona już się obudziła Zjadła mleko...buszowała po domu godzinę i poszła spać do 11 Jestem zupełnie rozwalona, niewyspana
Teraz próbuję ogarnąć rzeczywistość

Idę Ws poczytać.

No i ogromne gratulacje dla Justynki i Kasiabka
ilkas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 11:29   #3033
karolkya
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asia321 Pokaż wiadomość
Mamuśki!
Macie problem z odbijaniem?

Karmię piersią i moja mała wogóle nie odbija, martwię się. Po jedzonku noszę ją prawie pionowo, kładę na swoim ramieniu, bujam i nic.. Czasem uleje ale bardzo rzadko i malutko, robi kupki normalnie 3 x dziennie. Ale ciągle mam stracha jak ją odkładam że się zakrztusi
Nie znam się ale położna nam mówiła, że jak dzieć jest dobrze przystawiony do cyca i nie nałyka się powietrza to nie odbije inie trzeba go do pionu.

Tak zbiorowo bo mi zjadło cytaty...

za nowe tygodnie
Zdrowia dla chorych
za wyniki i wizyty

Ja po koszmarnej nocce, ale na szczęście rano odespałam.
Na początku spać nie mogłam jakoś się ułożyć ani nic, a o 2 w nocy obudził mnie silny ból brzucha w sumie to podbrzusza i było mi nagle gorąco i brakowało tchu... i po minucie znowu... strach w oczach.... na szczęście potem przeszło i już się nie powtórzyło.
Myślicie że to przepowiadające??

Oczywiście z tego powodu dziś wyciągnęłam torbę i mam zamiar się spakować... przynajmniej to co mam. Bo po całym zdarzeniu w nocy nie mogłam spać tylko myślałam że nic nie mam gotowego. Torba nie spakowana, nawet nie mam wszystkiego do niej, ciuszki nie poprane....

---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

Ile czekałyście na przesyłkę z gemini?? Bo w piątek zamówiłam, zapłaciłam przelewem i czekam. Tylko w statusie mam że nie jest zapłacone :/
Stary 2014-05-05, 11:29   #3034
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justiwi Pokaż wiadomość
jak je robisz???

Dziewczyny, zamierzacie/będziecie używać pasa poporodowego? Takiego do owijania brzucha??

Asia27100 tak jak napisała Nikkki, w zależności od lekarza/położnej to jesteś już donoszona albo będziesz za parę dni. Tak czy owak gdybyś chciała w tym tygodniu rodzić to śmiało bez skrępowania możesz

Ja bym chciała rodzić w przyszłym tygodniu Czyli chyba w następnym wątku
ja dzisiaj sobie zamówiłam właśnie taki pas ale lekarze są przeciwni, więc zobaczymy co z tego wyjdzie

Asiu u nas mówią, że skończony 38 to donoszona ale jak się urodzi powiedzmy w 37 i 3 dniu to dziecko już nie jest wcześniakiem, więc to chyba zależy od dziecka i od lekarza i od szpitala jak to potraktują
Stary 2014-05-05, 11:32   #3035
MamaKtosia
Zadomowienie

Cytat:
jak je robisz???
Podłączam się pod to pytanie

Cytat:
Napisane przez ilkas Pokaż wiadomość
Teraz próbuję ogarnąć rzeczywistość
I jak idzie? Ja też po koszmarnej nocce w całości spędzonej na wymiotowaniu i idzie mi kiepsko, dobrze, że mama mi młodą zabrała.
MamaKtosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 11:50   #3036
ilkas
BAN stały

MamaKtosia, wymiotowaniu? A co się działo? Czymś się podtrułaś? Fajnie, że mama pomogła i zabrała młodą
Ja się właśnie ratuję kawą..ale marnie pomaga...

Karolkya ja chyba dzisiaj spakuję torbę..bo to już nie żarty... Nie miałam nigdy tak jak opisałaś..ale dobrze, że już przeszło.
Stary 2014-05-05, 11:51   #3037
Myska0
Zakorzenienie

Cytat:
jak je robisz???
Cytat:
Napisane przez MamaKtosia
Podłączam się pod to pytanie
Kostki robię z tego przepisu: http://smak-zdrowia.blogspot.com/201...-warzywna.html

Cytat:
Ja niby mam po siostrze, ale zupełnie nie wiem czy będę używała.. Jeszcze za bardzo nie myślę co będzie ze mną po porodzie...

Zrobiłam plan porodu

Zostaje mi tylko go wydrukować (tylko gdzie... ) i wsadzić do torby...

Nastawiam pranie i biorę się za prasowanie Przy okazji zliczę ile czego mam, bo nawet nie mam pojęcia...

20.05.2014 ANIA

27.06.2015 JAŚ

26.01.2018 ZUZIA
Myska0 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-05-05, 11:53   #3038
mak polny
Rozeznanie

Gratuluję nowych tygodni

/Mycha/
Drobinka

agus7ia Mój brzuch też ostatnio z dnia na dzień wystrzelił

Cytat:
Napisane przez Aldrin Pokaż wiadomość

Ale czuję się ociężała i marudna w tej końcówce a sądziłam, że mnie to nie dopadnie a jednak, czuje się jak babcia koło 80, skąd Wy macie tyle energii aby biegać za dzieciakami, gotować, prać, sprzątać? ja po kąpieli padam na twarz zmęczona

jeszcze w weekend się okazało, że oprócz 2 komunie w maju mąż ma iść za chrzestnego a ja nigdzie nie pójde i mi przykro i smutno i do tego kasy brak buuuu
Ja też
A wychodzenie na tego typu imprezy jeszcze nadrobisz

Cytat:
Napisane przez asia27100 Pokaż wiadomość
ktoś, kto daje rady typu "wyspij sie teraz, bo potem nie będzie czasu" chyba kpi!
z miłą chęcia bym pospała do południa nawet, ale co z tego jak te p******** rece nie dawają
Też jak to słyszę to nie mogę powstrzymać śmiechu, dobry żart

---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ----------

Cytat:
Napisane przez MamaKtosia Pokaż wiadomość
I jak idzie? Ja też po koszmarnej nocce w całości spędzonej na wymiotowaniu i idzie mi kiepsko, dobrze, że mama mi młodą zabrała.
Współczuję, przytrułaś się?
mak polny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 11:56   #3039
Myska0
Zakorzenienie

Cytat:
Zjadłaś coś?

20.05.2014 ANIA

27.06.2015 JAŚ

26.01.2018 ZUZIA
Stary 2014-05-05, 11:56   #3040
carolyna86
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem już po pobraniu krwi. Ostatnie badania chyba zrobiłam.. Była też na targu i w aptece po liście malin.. Bleee
zaczęłam je pić - nawet mi smakują
a czy tobie położna kazała jakieś przerwy w piciu robić (bo mi nie) - a tak wyczytałam w necie(że tydzień picia i tydzień przerwy) - chyba niepotrzebnie się zagłębiałam w tę lekturę

teściowa mnie uraczyła nowym powitaniem już nie mówi że mam "wielki brzuch" tym razem na dzień dobry mi powiedziała że spuchłam na twarzy

carolyna86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 11:59   #3041
monijaaa
Zadomowienie

To ja sie pochwale ze spakowalam torbe do szpitala juz w 100 %

Tydzien ja pakowalam

01.10.2013 Dwie piękne kreseczki

15.06.2014 - 2850 gram szczęścia - Kacperek
Ja pod sercem Cię nosiłam,
Ja o Twe zdrowie najgoręcej prosiłam.
Jestem przy Tobie od pierwszego grama.
Tyś moje dziecko, a ja...Twoja mama!
monijaaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-05, 12:00   #3042
Nikii89
Zakorzenienie

Kurcze już jest wątek mamuś styczniowych 2015.... czas leci ....

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ----------

Carolyna pocieszę się mnie ostatnio babcia przywitała słowami "ale jesteś gruba"
Stary 2014-05-05, 12:00   #3043
MamaKtosia
Zadomowienie

Cytat:
Kostki robię z tego przepisu:
Dzięki!!

Cytat:
Napisane przez mak polny Pokaż wiadomość
Współczuję, przytrułaś się?
Cytat:
Zjadłaś coś?
Cytat:
Napisane przez ilkas Pokaż wiadomość
MamaKtosia, wymiotowaniu? A co się działo? Czymś się podtrułaś?ty... Nie miałam nigdy tak jak opisałaś..ale dobrze, że już przeszło.
Nie, nie podtrułam, chyba, że TŻtem bo to przez niego w ciąży jestem . Ja w ciąży mam takie dni lub noce i nie poradzisz, tak było w pierwszej tak jest w drugiej mam tylko nadzieję, że to ostatni taki epizod w tej ciąży i że młodzian łaskawie wyjdzie 12 jak mu kazałam!!

Ilkas szoruj pakować te torbę no!!
MamaKtosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 12:02   #3044
Myska0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carolyna86 Pokaż wiadomość
zaczęłam je pić - nawet mi smakują
a czy tobie położna kazała jakieś przerwy w piciu robić (bo mi nie) - a tak wyczytałam w necie(że tydzień picia i tydzień przerwy) - chyba niepotrzebnie się zagłębiałam w tę lekturę
Ja mam na rozpisce, że mam pić trzy szklanki dziennie od 37-ego tygodnia ciąży do porodu. O żadnych przerwach nie wspominała.

Cytat:
teściowa mnie uraczyła nowym powitaniem już nie mówi że mam "wielki brzuch" tym razem na dzień dobry mi powiedziała że spuchłam na twarzy
Hehehe.. Mi mama ostatnio powiedziała, że usta mi spuchły... A ja jej na to, że botoks sobie wstrzyknęłam coby sexi wyglądać

Odegramy się po porodzie..... !!!!

---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ----------

Cytat:
Napisane przez monijaaa Pokaż wiadomość

Tydzien ja pakowalam

20.05.2014 ANIA

27.06.2015 JAŚ

26.01.2018 ZUZIA
Stary 2014-05-05, 12:04   #3045
monijaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
Kurcze już jest wątek mamuś styczniowych 2015.... czas leci .... [COLOR="Silver"]
Noooo..... a jeszcze "chwile temu" podczytywalysmy noworoczne i sie ekscytowalysmy ze jeszcze 2 watki i my zaczniemy rozpakowywanie.

---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ----------

Dobra ide na spacerek i zagladne do rossmana.

01.10.2013 Dwie piękne kreseczki

15.06.2014 - 2850 gram szczęścia - Kacperek
Ja pod sercem Cię nosiłam,
Ja o Twe zdrowie najgoręcej prosiłam.
Jestem przy Tobie od pierwszego grama.
Tyś moje dziecko, a ja...Twoja mama!
monijaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 12:05   #3046
Seksta
Rozeznanie

kasiab, JJJustynaAA WIELKIE GRATULACJE!!!! czekam na opisy

Byliśmy w urzędzie dziś i zalatwilismy akt uznania dziecka- całą ciążę mówiliśmy z tz ze zalatwimy to jak najwcześniej żebym nie chodziła z brzuchem a tu.... 11 dni do tp

TP 15.05.2014 majowa mama!
Seksta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 12:06   #3047
Nikii89
Zakorzenienie

MamaKtosia ciekawe czy dzieciaki posłuchają i czy Twój postanowi wyjść tego 12 .
Ja mojej mówię że ma wyjść najpóźniej 7 :P
Stary 2014-05-05, 12:12   #3048
carolyna86
Zakorzenienie

Nikii - a ja mojemu dzieciu przed 15-tym zabroniłam

carolyna86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 12:15   #3049
Iemand
Wtajemniczenie

GG do Iemand

No no... Już nas coraz więcej! Gratuluję nowych tygodni, trzymam kciuki za wizyty jeśli są no i oczywiście ogromne gratulacje dla mamuś!

Witam się po dłuższej nieobecności długiego weekendu. U mnie... 40 tydzień... 5 dni do terminu. Aż sama w to nie wierzę Ale na razie nic nie czuję poza rozpychaniem brzucha Dziś byłam na ktg. Lekarz powiedział, że piękne i że chciałby takich więcej No i tyle. Czekamy.
Iemand jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-05, 12:16   #3050
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
Ja przed 15 chcę się wyrobić w sumie 15 Maja ma zakaz wychodzenia
Stary 2014-05-05, 12:21   #3051
chansons
Zadomowienie

agus7ia; za 38 tc

Cytat:
Napisane przez Aldrin Pokaż wiadomość
Ale czuję się ociężała i marudna w tej końcówce a sądziłam, że mnie to nie dopadnie a jednak, czuje się jak babcia koło 80, skąd Wy macie tyle energii aby biegać za dzieciakami, gotować, prać, sprzątać? ja po kąpieli padam na twarz zmęczona
też mnie to zastanawia ja mam w tym momencie co najmniej setkę na karku

Cytat:

dobrze, że nie na tyłku ja bym odpowiedziała 'a mamusia jak zwykle wygląda kwitnąco'

Cytat:

Tydzien ja pakowalam
jesteś mym idolem

Cytat:
Kurcze już jest wątek mamuś styczniowych 2015.... czas leci .... [COLOR="Silver"]
też ostatnio zauważyłam i mi się jakoś dziwnie zrobiło.. dopiero co siusiałam na test, a tu poród lada dzień..

Cytat:

Nie, nie podtrułam, chyba, że TŻtem bo to przez niego w ciąży jestem . Ja w ciąży mam takie dni lub noce i nie poradzisz, tak było w pierwszej tak jest w drugiej mam tylko nadzieję, że to ostatni taki epizod w tej ciąży i że młodzian łaskawie wyjdzie 12 jak mu kazałam!!
nadmiar tżta szkodzi a tak seroio - współczuję nocki I nawet nie próbuję wmawiać swojemu dziecku kiedy ma wyjść, bo i tak mnie nie posłucha. Tak jak moich błagań 'tylko nie w pęcherz'
06.2011
05.2014
chansons jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 12:24   #3052
karolkya
Wtajemniczenie

Cytat:
ja powiedziałam że ma do 20 wytrzymać, ale to mała złośnica jest więć się pewnie nie posłucha...

Cytat:
Napisane przez Iemand Pokaż wiadomość
No no... Już nas coraz więcej! Gratuluję nowych tygodni, trzymam kciuki za wizyty jeśli są no i oczywiście ogromne gratulacje dla mamuś!

Witam się po dłuższej nieobecności długiego weekendu. U mnie... 40 tydzień... 5 dni do terminu. Aż sama w to nie wierzę Ale na razie nic nie czuję poza rozpychaniem brzucha Dziś byłam na ktg. Lekarz powiedział, że piękne i że chciałby takich więcej No i tyle. Czekamy.
Stary 2014-05-05, 12:29   #3053
Lucynka20xd
Wtajemniczenie

GG do Lucynka20xd

Cytat:
Napisane przez agus7ia Pokaż wiadomość
Witam sie poniedzialkowo.

Karolak twoja mala pyza jest przecudna.

Gratuluje nowym mamusiom.

A my dzis zaczynamy 38 tydzien w zwiazku z czym jestesmy juz donoszone
Aczkolwiek rodzic dzis nie mozemy, bo nie ma nas kto do szpitala zawiesc

Moje brzuchol rosnie w ekspresowym tempie. Prawie w nic sie nie mieszcze. Plaszcz w ktory jeszcze 2 tygodnie bez problemu sie zapinalam dzis brakuje mi jakis 7 cm, zeby zapiac guzik jak to mozliwe to nie mam pojecia

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Gratuluje 38tc

Kocham , Tęsknie, Czekam . . . ♥♥♥♥♥

Adrianek ♥♥
30.05.2014 /3700g,59cm/

http://www.suwaczki.com/tickers/relg2n0aqox8ccd7.png

Lucynka20xd jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-05-05, 12:32   #3054
/Mycha/
Raczkowanie

Cytat:
MamaKtosia ciekawe czy dzieciaki posłuchają i czy Twój postanowi wyjść tego 12 .
Ja mojej mówię że ma wyjść najpóźniej 7 :P

Cytat:

Cytat:
Ja przed 15 chcę się wyrobić w sumie 15 Maja ma zakaz wychodzenia
To ja biorę 15
Mój Tż się z Ewcią dogaduje, że ma wyjść 15, bo to czwartek, dobry czas na piątkowe pępkowe, w sobotę odeśpi, w niedzielę przyjadą Mamcie (bo w pierwszej dobie mają zakaz ode mnie), a w poniedziałek wychodzimy ze szpitala i zaczynamy nowy okres w życiu
No i co ja na taki ich plan mogę

/Mycha/ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 12:40   #3055
Iemand
Wtajemniczenie

GG do Iemand

Ja się dogaduję z małym, że ma do wyboru 8 maja albo 13. 15 też nie wchodzi u nas w grę. Ogólnie jestem ciekawa czy przenoszę czy nie
Stary 2014-05-05, 12:44   #3056
ilkas
BAN stały

Carolyna, nie ma to jak miłe powitanie od teściowej.. Ale nie ma co się przejmować
A jak tam Twoje cukry? Dalej mierzysz tak regularnie? Zdarzają Ci się skoki? Bo mi teraz skoki wróciły

Monijaaa , super! W takim razie będziesz dzisiaj moją motywacją co do torby

Nikii, noo właśnie też widziałam wątek styczniówek już. Najlepsze, że sama należałam do wątku styczeń-luty...tylko, że dwa lata temu. Jak ten czas leci

Ktosiowa, no to nieźle...wymioty do teraz... Alee..już tylko chwilka

A skoro tak piszemy już o tych terminach..to w pierwszej ciąży miałam tp na 10.02. Ale mąż mi powiedział, że urodzę 16.02 - no i urodziłam
Teraz kilka dni temu powiedział, że tym razem ma przeczucie, że urodzę 14.05 - ciekawe czy się sprawdzi
Stary 2014-05-05, 12:48   #3057
phdwao
Zakorzenienie

hej!! ja zasmarkana jakaś, nie wiem skąd mi sie przyplątało zjadłabym lody a tak to sobie podarują

---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Seksta Pokaż wiadomość
kasiab, JJJustynaAA WIELKIE GRATULACJE!!!! czekam na opisy

Byliśmy w urzędzie dziś i zalatwilismy akt uznania dziecka- całą ciążę mówiliśmy z tz ze zalatwimy to jak najwcześniej żebym nie chodziła z brzuchem a tu.... 11 dni do tp
super

pytałas o poród w Poznaniu, nie wiem czy odpisałam wtedy, raczej w poznaniu rodzic nie będe tylko w swojej miescinie
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 12:50   #3058
Myska0
Zakorzenienie

Cytat:

Dobra ide na spacerek i zagladne do rossmana.
Teraz chyba rabat do 47% mają pomadki, błyszczyki i lakiery do paznokci?

---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Seksta Pokaż wiadomość

Brawa Bo ten czas tak zapitala, że nie wiadomo kiedy to zleciało.....

20.05.2014 ANIA

27.06.2015 JAŚ

26.01.2018 ZUZIA
Stary 2014-05-05, 12:52   #3059
kasian86
Zakorzenienie

GG do kasian86

Dzien dobry, my dzis mamy dzien w drodze mozna powiedziec od rana trzeba bylo chate posprzatac, wiec zrobilam swoje i wzielam Hanie na spacer co by maz mogl w spokoju odkurzyc i umyc podloge. Oczywiscie wybralysmy sie na lody w tym czasie ale ciiiii potem wyruszylismy, po drodze pare spraw do zalatwienia (kupilam sobie nawet cyckonosze do karmienia alles jak sie uda karmic to będą a jak nie to sa takie ladne, ze ponosze ale zabil mnie moj rozmiar 80F, przy Hani mialam 80E a bylam wieksza wydawaloby sie )
No i teraz dopiero spokojnie jedziemy, mala padla, ja tez sie sprobuje kimnac, bo dzisiaj w nocy prawie nie spalam (takze lacze się w bolu z wiekszoscia z Was )

Poczytalam co pisalyscie, ale wybaczcie na tablecie nie dam rady po odpisywać.

Kasiabku, Justynka oczywiscie jeszcze raz ogromne gratulacje dla Was kochane dziewczyny

Milego dnia mamuśki

kasian86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 12:53   #3060
Iemand
Wtajemniczenie

GG do Iemand

O, ja się jeszcze pochwalę. Mąż mi kupił mopa i już się kłóciliśmy kto pierwszy będzie mył podłogę
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości