Skręt na zakręcie - czyli offtopowo o życiu (z falą i lokiem) cz. III - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-03, 11:54   #4621
Klaudenc
Moderator

Dot.: Skręt na zakręcie - czyli offtopowo o życiu (z falą i lokiem) cz. III

Cytat:
Napisane przez Doe Pokaż wiadomość
Bo to raczej nie dla nas takie dyfuzory, chyba że któraś by marzyła o wicherku we włosach... Muszę o tym poczytać, bo może siostrze bym kupiła - jako jedyna z rodziny ma włosy bardziej proste niż kręcone i trochę nad tym ubolewa.

Pakowanie się na 2-3dni to istny koszmar, bo nie wiadomo co wziąć, zdecydowanie wolę się pakować na tydzień-dwa.
Haha, pamiętam mój przyjazd do Anglii. Krem do twarzy, parę bluzek, jedne spodnie, glany na nogach, torebka, leginsy, ksiażka do angielskiego, dokumenty... mój bagaż miał z 8 kilo, podręczny oczywiście. Nawet na weekend do siostry mieszkajacej 3 km dalej zabierałam więcej rzeczy
A jak jechałam do znajomych na Wigilię i zostaliśmy tam 5 dni jakoś to zabrałam tylko parę ciuchów, paletkę i jeden pędzelek do mejkapu oraz olejek do mycia buzi i żel do mycia ciała+ no wiadomo szczoteczka do zębów z pastą i szczotka do herów. Zawsze takie minimum, jakos nie mam problemów z pakowaniem ;D nie jestem przywiązania do swoich rzeczy i mam ich mało to i nie mam problemu.
Klaudenc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-03, 12:19   #4622
Doe
Rozeznanie

Ja do UK przywiozłam równo 30kg. Ogólnie moim problemem nie jest przywiązanie do rzeczy, tylko po prostu niewiadoma względem pogody. Na tydzień-dwa bierze się w zasadzie wszystko - i coś od deszczu, coś cieplejszego, itp. a na dwa dni? U mnie słońce i na moje wystarczyłyby dwie bluzki na zmianę, bielizna i kosmetyczka, ale...

Kiedyś, jak lecieliśmy do Hiszpanii założyłam się z kolegą, że zapakuję się tylko w bagaż podręczny - mój plecak był mniejszy od jego plecaka i ja brałam notebooka i duży aparat. Udało się . Na szczęście w PL była wówczas zima i ubrałam się na cebulkę - pod długimi spodniami miałam getry i krótkie spodenki :P Do dzisiaj pamiętam mój bieg na lotnisku w Hiszpanii: biegliśmy na pociąg, a ja po drodze zrzucałam z siebie zbędne ubrania :P.

Edytowane przez Doe
Czas edycji: 2014-05-03 o 12:24
Doe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-03, 17:50   #4623
cassie91910
Zadomowienie

GG do cassie91910

Balsam Alberto malinowy nada się do mycia odżywka? Ktoś próbował? Przypomniałam sobie, że kupiłam go kiedyś za funta a użyłam zaledwie dwa razy i tak leżał na samym końcu szafki zakurzony

Poza tym kupiłam w Bootsie Curl Creme za 1,69 no i nic więcej tam nie znalazłam bo asortyment ubogi :/

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-05-04, 20:18   #4624
Klaudenc
Moderator

Alberto nie nadaje się do mycia jako tako, nie ma wystarczająco myjadła w sobie. Ja bym polecałs takie najtańsze odżywy typu superdrugowa albo w Aldi masz takie podróby alberto balsam - te odżywy mają sporo centrimonium chloride o o ile dobrze pamiętam poczytaj sobie o odżywkach myjących, tam jest jakie składniki muszą mieć. ja używam superdrugowych i sobie chwalę.
Stary 2014-05-05, 01:09   #4625
cassie91910
Zadomowienie

GG do cassie91910

Ok, dzięki wielkie w takim razie ląduje w OMO i chyba zanim się zabiorę do mycia odżywką trochę minie ^^ najbardziej chyba zależałoby mi na Mrs. Potters Aloes, biała herbata i coś tam jeszcze, ponoć do mycia odżywką się☠nadaje i chyba na niego poczekam aż przyleci do mnie z PL butla 500ml
Stary 2014-05-06, 15:09   #4626
Joanku
Zadomowienie

Aaaaaaa!!! Tu Was mam! Nie wiedziałam że taki fajny watek-plotek tu mamy ;P

Też jak przyleciałam do UK to miałam dokładnie 16 kg w plecaku a w nim śpiwór, chleb, pasztet i pare cichów, na szczęścis znajomy jechał tirem do uk 2 tygodnie później to mama załadowała taką porządną pakę wraz z nim.
Jejuniu jak ja się bałam. Niby studia, wszystko ogarnięte itp a i tak przez tydzień z pokoju w akademiku nie wyszłam... xD

Cytat:
W ogóle, zastanawiam się o co z tym "dyfuzorem" chodzi:
- Tragiczny jest, oglądałam filmiki na yt bo też mnie kiedyś zainteresował podczas moich poszukiwań wichury...
Wrzucasz pasma i on je tak niby okreca jedno wokół drugiego bo sie robi wir powietrza i je niby 'zakręca' ale aż boli patrzeć jak te włosy w takiej rurze latają jak szalone, jak się odkształcaja, tak jakby plączą i tłuką o ścianki tej tuby...
O nie, nie, nie. Może i pani się ładnie szczerzy na fotce, ale mnie to do zakupu nie przekonuje...
Joanku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-06, 18:55   #4627
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Napisane przez Joanku Pokaż wiadomość
Aaaaaaa!!! Tu Was mam! Nie wiedziałam że taki fajny watek-plotek tu mamy ;P

Też jak przyleciałam do UK to miałam dokładnie 16 kg w plecaku a w nim śpiwór, chleb, pasztet i pare cichów, na szczęścis znajomy jechał tirem do uk 2 tygodnie później to mama załadowała taką porządną pakę wraz z nim.
Jejuniu jak ja się bałam. Niby studia, wszystko ogarnięte itp a i tak przez tydzień z pokoju w akademiku nie wyszłam... xD
Na studiach też poziom jest tak niski że woła o pomstę do nieba? ;D Bo w collegu to jest podstawówkowo i mi nudno, w gimbazie było trudniej. Teraz sobie papierki składam na A level Maths bo kontynuacja mojego obecnego kursu byłaby porażką zdecydowanie, na studia raczej się nie wybieram, ale jakbyś coś chciała opowiedzieć to chętnie sie dowiem jak takie studia wyglądają
Stary 2014-05-06, 19:25   #4628
Doe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Klaudenc Pokaż wiadomość
Na studiach też poziom jest tak niski że woła o pomstę do nieba? ;D Bo w collegu to jest podstawówkowo i mi nudno, w gimbazie było trudniej. Teraz sobie papierki składam na A level Maths bo kontynuacja mojego obecnego kursu byłaby porażką zdecydowanie, na studia raczej się nie wybieram, ale jakbyś coś chciała opowiedzieć to chętnie sie dowiem jak takie studia wyglądają
- A na jaki kurs obecnie uczęszczasz?
- Również chętnie się czegoś dowiem na temat studiów, również pod względem finansowym - o ile to nie tajemnica .
Stary 2014-05-06, 19:29   #4629
Klaudenc
Moderator

Cytat:
- A na jaki kurs obecnie uczęszczasz?
- Również chętnie się czegoś dowiem na temat studiów, również pod względem finansowym - o ile to nie tajemnica .
Forensic Science level 2. Byłam tydzień na levelu 3, ale on trwa 2 lata, był za daleko (ponad godzina dojazdu w 1 stronę) i jako tako jak na pierwszy kurs to za słabo było u mnie z językiem, więc poprosiłam o wrzucenie mnie na niższy
Stary 2014-05-06, 19:36   #4630
Doe
Rozeznanie

Cytat:
Forensic Science level 2. Byłam tydzień na levelu 3, ale on trwa 2 lata, był za daleko (ponad godzina dojazdu w 1 stronę) i jako tako jak na pierwszy kurs to za słabo było u mnie z językiem, więc poprosiłam o wrzucenie mnie na niższy
- Ekstra. U nas takich dobroci to nie ma... Wiążesz z tym jakoś swoją przyszłość, czy tak po prostu, z ciekawości i zdobycia wiedzy?
Stary 2014-05-06, 19:55   #4631
Klaudenc
Moderator

Cytat:
- Ekstra. U nas takich dobroci to nie ma... Wiążesz z tym jakoś swoją przyszłość, czy tak po prostu, z ciekawości i zdobycia wiedzy?
Znaczy się pierwsze co to to, że chcę pracować w policji, więc wybrałam go by nauczyć się lepiej języka i zaznajomić się z tym słownictwem przynajmniej w jakimś małym stopniu, dodatkowo by skłonić się do nauki rzeczy, których nie lubiłam - czyli przedmiotów ścisłych, były one dla mnie zawsze trudne.
Jednak w ostatnim roku gimnazjum zainteresowała mnie chemia i biologia, wiec wyciągnęłam na dobre oceny i jakoś uznałam, że skoro dałam radę to pójdę dalej za granicą. I tu niespodzianka bo poziom w Anglii jest niski, ale jest dużo słownictwa, dyskusji, pracy indywidualnej z czytaniem dzięki czemu ekspresowo otworzyłam się na mówienie i kontakty z ludźmi, rozwinęłam się też troszkę w tą 'ścisłą' stronę, czyli te bazowe rzeczy już mam.
Kolejne 2 lata wybrałam matmę bo to taki uniwersalny przedmiot, chciałabym też jeszcze swoje myślenie rozwinąć a rozwiązywanie różnych łamigłówek dobrze na głowe robi, tym bardziej że ludzie z matma ponoć w Anglii pożądani bo mniej ludzi decyduje się na jej naukę tak szerzej - więc jakby co to zawsze można sobie dorobić na jakimś nauczaniu itd.
Stary 2014-05-06, 20:05   #4632
Joanku
Zadomowienie

opisalam na pw bo tam trochu historii moich prywatnych i nie m co zeby sie po internetach włóczyło
Stary 2014-05-06, 20:36   #4633
Doe
Rozeznanie

Cytat:
Znaczy się pierwsze co to to, że chcę pracować w policji, więc wybrałam go by nauczyć się lepiej języka i zaznajomić się z tym słownictwem przynajmniej w jakimś małym stopniu, dodatkowo by skłonić się do nauki rzeczy, których nie lubiłam - czyli przedmiotów ścisłych, były one dla mnie zawsze trudne.
Jednak w ostatnim roku gimnazjum zainteresowała mnie chemia i biologia, wiec wyciągnęłam na dobre oceny i jakoś uznałam, że skoro dałam radę to pójdę dalej za granicą. I tu niespodzianka bo poziom w Anglii jest niski, ale jest dużo słownictwa, dyskusji, pracy indywidualnej z czytaniem dzięki czemu ekspresowo otworzyłam się na mówienie i kontakty z ludźmi, rozwinęłam się też troszkę w tą 'ścisłą' stronę, czyli te bazowe rzeczy już mam.
Kolejne 2 lata wybrałam matmę bo to taki uniwersalny przedmiot, chciałabym też jeszcze swoje myślenie rozwinąć a rozwiązywanie różnych łamigłówek dobrze na głowe robi, tym bardziej że ludzie z matma ponoć w Anglii pożądani bo mniej ludzi decyduje się na jej naukę tak szerzej - więc jakby co to zawsze można sobie dorobić na jakimś nauczaniu itd.
- Gdyby u nas były takie kursy... ech... Wprawdzie mamy matematykę, ale poziom jest właśnie okropny i to mnie zniechęca... Czekam na listę zajęć dostępnych w następnym roku.

A ja jutro mam egzamin z angielskiego - jestem na nim najkrócej i jako pierwsza z całej grupy zdaję egzamin oO
Stary 2014-05-06, 20:45   #4634
Klaudenc
Moderator

Dziękuję Ci Joanku, odpisałam Ci też
Cytat:
- Gdyby u nas były takie kursy... ech... Wprawdzie mamy matematykę, ale poziom jest właśnie okropny i to mnie zniechęca... Czekam na listę zajęć dostępnych w następnym roku.

A ja jutro mam egzamin z angielskiego - jestem na nim najkrócej i jako pierwsza z całej grupy zdaję egzamin oO
No ja mam matmę na level 2 i jest żałośnie niski no ale cały kurs jest na 2 levelu, a większosć mojej klasy sobie z 1 levelem nie radzi mimo że na tym właśnie piszą - ja do tej pory jestem jedyną osoba, która zdała obydwa próbne i jeden kolega level 1, a reszta leży.
Egzamin z matmy mam przed termem w maju, z angielskiego po, mówiony już mam zdany. Jeszcze bTEC ze science, czyli masz folder z pracami, oceniane to jest i potem odliczają punkty, ja mam sporo w plecy ale troszkę olewkowo science traktuje bo z pl mam dobre oceny, a tu jak wspomniałam bardziej pod język bo i tak mnie oceniają za jakieś eksperymenty i inne pierdoły ;D To powodzenia na egzaminie
Stary 2014-05-06, 20:50   #4635
Doe
Rozeznanie

U nas jeden koleś na matmie płacze - serio - że się nie wyrabia, że nie rozumie, że nic nie wie...

Dzięki
Stary 2014-05-06, 20:59   #4636
Klaudenc
Moderator

U mnie to jest hardcorowo - pomnóżcie 0.1 przez 10, macie 5 minut
połowa klasy nie ma zielonego pojęcia, druga połowa błędne wyniki i na końcu nauczyciel pyta mnie i ja podaję prawidłowy, a oni 'you are bloody clever' i ja mam wtedy ochotę płakać xD
Stary 2014-05-06, 21:37   #4637
Doe
Rozeznanie

U nas na dodawanie i odejmowanie też tyle czasu dają... Przerażające.

Postanowiłam również stopom zafundować kurację lnianą :P Będę je moczyć w glutku.
Stary 2014-05-06, 21:45   #4638
Klaudenc
Moderator

Ja glutka od wczoraj zaczęłam pić wreszcie. Szczerze to glut z lodówki z sokiem i kiwi albo bananem to dla mnie jak dla wielu ludzi zimne piwo w upalny dzień, haha ^^
Na stopy nie wypróbowałam, ale kurczę dobry pomysł. Szczególnie, że moje stópki od noszenia glanów to takie biedne i za nic nie mogę znaleźć patentu na zmiękczenie skóry, jak wypróbujesz to powiedz jaki efekt
Stary 2014-05-06, 21:55   #4639
Doe
Rozeznanie

Ja piję z ziarenkami z sokiem z porzeczki - mniam .

Dzisiaj pierwszy raz moczyłam i stopy są gładziutkie. Dam znać jakie będę efekty po kilku dniach.

EDIT:

Ogólnie, złote mielone siemię można dostać w Aldi - UK.

Edytowane przez Doe
Czas edycji: 2014-05-06 o 22:02
Stary 2014-05-06, 22:01   #4640
wicherek1989
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie to jest hardcorowo - pomnóżcie 0.1 przez 10, macie 5 minut
połowa klasy nie ma zielonego pojęcia, druga połowa błędne wyniki i na końcu nauczyciel pyta mnie i ja podaję prawidłowy, a oni 'you are bloody clever' i ja mam wtedy ochotę płakać xD
Słyszałam, że PL wysokie poziom szkolnictwa ale tu to padłam zresztą w USA podobnie moja ciotka studiuje a moja siostra jej matmę tłumaczyła
Stary 2014-05-06, 22:05   #4641
Klaudenc
Moderator

o, o właśnie! Bo ja miałam taki ukochany krem do twarzy ale mi go wycofali z funciaka, przejrzałam mnóstwo składów innych kremów w sklepach no i nic nie mogę znaleźć.. kupiłam jeden fenomenalny co ciała i dłoni, ale buzię zapycha. Ma ktoś jakiś dobry w normalnej cenie i nie-polski? po wielu mam kuku na twarzy, a olej średnio mi pasuje przed makijażem bo mam tłustą buzię. nakładam więc na noc oleje, ale jakiś kremik by się przydał.

Tak Wicherku, ja się też mocno zdziwiłam bo jak ktoś z angielskiej uczelni to kurczę, że jaki wyuczony, jaki poziom a oni tu tlyko imprezują i nauki tyle co nic. Jak egzaminy to jeszcze bo potrzebujesz wiedzy - ale btec to robisz pracę przed komputerem z wujkiem google i potem Ci to oceniają, nie potrzebujesz wiedzieć, ja niczego prócz angielskiego nie nauczyłam się tu ;D

Edytowane przez Klaudenc
Czas edycji: 2014-05-06 o 22:08
Stary 2014-05-06, 22:11   #4642
wicherek1989
Zakorzenienie

Cytat:
ja niczego prócz angielskiego nie nauczyłam się tu ;D
Dobre i angielski, mi nijak nie wchodzi
Stary 2014-05-06, 22:26   #4643
Doe
Rozeznanie

Cytat:
o, o właśnie! Bo ja miałam taki ukochany krem do twarzy ale mi go wycofali z funciaka, przejrzałam mnóstwo składów innych kremów w sklepach no i nic nie mogę znaleźć.. kupiłam jeden fenomenalny co ciała i dłoni, ale buzię zapycha. Ma ktoś jakiś dobry w normalnej cenie i nie-polski? po wielu mam kuku na twarzy, a olej średnio mi pasuje przed makijażem bo mam tłustą buzię. nakładam więc na noc oleje, ale jakiś kremik by się przydał.
- Niestety nie pomogę, bo ja do twarzy używam tylko olei. Pod makijaż też, czasami sam, a czasami z żelem hialuronowym.
Stary 2014-05-06, 22:26   #4644
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Napisane przez wicherek1989 Pokaż wiadomość
Dobre i angielski, mi nijak nie wchodzi
Ja musiałam sobie załatwiać szkołę czy sprawy urzędowe po angielsku no i ucze się po angielsku to po czasie weszło, nawet nie wiem kiedy. Jedyne co to fizyka mi nie wchodzi, resztę jestem w stanie ogarnać ;D w pl to jeszcze niemieckiego nie lubiłam, ale trybiłam, teraz już nic nie pamiętam.
Stary 2014-05-06, 22:32   #4645
wicherek1989
Zakorzenienie

Cytat:
Ja musiałam sobie załatwiać szkołę czy sprawy urzędowe po angielsku no i ucze się po angielsku to po czasie weszło, nawet nie wiem kiedy. Jedyne co to fizyka mi nie wchodzi, resztę jestem w stanie ogarnać ;D w pl to jeszcze niemieckiego nie lubiłam, ale trybiłam, teraz już nic nie pamiętam.
No tak, tak jest najlepiej jak nie ma się wyjścia innego to włazi, to najlepsza droga
Stary 2014-05-06, 23:38   #4646
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Napisane przez wicherek1989 Pokaż wiadomość
No tak, tak jest najlepiej jak nie ma się wyjścia innego to włazi, to najlepsza droga
Chwała, że angole są tacy cierpliwi i mili zazwyczaj dla obcojęzycznych. Bo jak po miesiacu pobytu tutaj zamierzałam isć do szkoły no i umówiłam się z tłumaczem (moim facetem obecnie ), a jemu coś wypadło i nie przyjechał i zostałam przed faktem dokonanym z 5 słowami na krzyż lat 16 to cóż.. ale załatwiłam, a jaka dumna byłam, haha ^^ właściwie z tłumaczem szłam tylko raz by dostać taki odpowiednik polskiego pesel. Najgorsze jest dzwonienie do urzędu czy po neta albo tv - 40 minut na telefonie lub więcej.
Szczerze to czuję się pewniej z angielskim bo z polskim teraz albo się zacinam, albo język mi sie plącze że nie mogę wymówić tak dobrze jak kiedyś, muszę mówić wolniej... albo nawet obydwa języki sie mieszają jak zgubie słowo. Szzególnie, że dzieciaki czy młodzież chłoną jak gąbka i to wszystko się bardzo lubi miksować po angielsku i mówię i słucham i piszę i czytam - po polsku tlyko mówię czy luknę na necie i na tym koniec. Więc to taki minus utrudniający życie, tęsknię za polskimi ksiażkami bo nasz język pisany jest piękny
Stary 2014-05-07, 12:00   #4647
cassie91910
Zadomowienie

GG do cassie91910

Mi też się☠już☠powoli miesza angielski z polskim, a jestem tu pół roku dopiero. Najgorzej jest kiedy nie mogę☠sobie przypomnieć polskiego słowa albo nawet zbudować prostego zdania, które ma sens. Wina może być w tym, że jak byłam w PL czytałam min. 2 książki na miesiąc tutaj w ciągu tego pobytu przeczytałam tylko jedną. Praca pochłania mi cały wolny czas, 4-5 godzin dla siebie w ciągu dnia to zdecydowanie za mało. A pracuję☠rano i wieczorem.
Stary 2014-05-07, 13:06   #4648
Doe
Rozeznanie

Mi po pół roku nic się nie miesza . Ale w domu mam polską TV, gadamy też po polsku, chyba że wpadnie ktoś anglojęzyczny, no i czytam... dużo czytam. Nie chciałabym stracić swobody w posługiwaniu się językiem polskim.

Już po egzaminie, łatwy był, ale jak zwykle już po fakcie miałam dwa razy więcej do powiedzenia XD.
Stary 2014-05-07, 13:42   #4649
Wizazanka5000
Zakorzenienie

Cytat:
Mi po pół roku nic się nie miesza . Ale w domu mam polską TV, gadamy też po polsku, chyba że wpadnie ktoś anglojęzyczny, nřo i czytam... dużo czytam. Nie chciałabym stracić swobody w posługiwaniu się językiem polskim.

Już po egzaminie, łatwy był, ale jak zwykle już po fakcie miałam dwa razy więcej do powiedzenia XD.
Bardzo mnie denerwuje jak ktos po tak krotkim czasie za granica nagletraci polski jezyk w gebie..

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka
Wizazanka5000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 14:12   #4650
Joanku
Zadomowienie

Naprawdę dziewczyny?
Ja po pięciu latach nie mam najmniejszego problemu z wysławianiem się w ojczystym narzeczu.

Jest tylko parę słów, które nie mają szczególnie odpowiednika w języku polskim, albo nawiną się w sposób 'zangielszczony' bo szybko mówię, nie myślę i nieświadomie tłumacze, dosłownie z angielskiej konstrukcji;
-Jesteś głodna?
-Nie, jestem okej.
Albo 'W pracy było busy/ był.ciężki service/ deliverka była opóźniona'
Ale u mnie potęguje to fakt, że mój chłopak to anglik, i czasem mi się mózg gotuje jak próbuje w dwóch językach porozumiewać się naraz...

Wizazanko...;

Edytowane przez Joanku
Czas edycji: 2014-05-07 o 14:51
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości