Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVI) - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-08, 08:25   #3781
Ultra81
Rozeznanie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVI)

Dzień dobry!
U nas dziś pobudka o bardziej ludzkiej porze, bo o 6:00 Wczorajsze popołudnie wyglądało identycznie jak przedwczorajsze, tzn. Młoda brała mnie za rękę i w ten sposób informowała, kiedy kąpiel, kiedy kolacja itp. Fajne to!

W ogóle uwielbiam, jak ona się cieszy, kiedy wracam z pracy - biega po całym mieszkaniu z uśmiechem na twarzy i woła "mamaaaaaa"
A wczoraj nauczyła się robić "noski-noski" - jakoś wcześniej nie wpadłam na to, by jej to pokazać. Śmiesznie przy tym mruży oczy i wystawia nosek

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
u mnie bajlando od 4,00 do 6,30 licytujesz sie
ale Julcia słodziak, rządzicielka mała poza tym to cos mi sie wydaje, ze z Bartulem przypadliby sobie do gustu, łobuzerstwo identyczne
Na stówę! Już to sobie wyobrażam

Cytat:
Napisane przez nancykenator Pokaż wiadomość
nie mam na nic siły i jakiegoś doła złapałam
Przytulam

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Hej kochane, witam się z Wami - już "po robocie". Całą papierologię mam za sobą, udało mi się skompletować wszystkie dokumenty, dałam portfolio, zaświadczenia, certyfikaty i ufff... Dużo tego było. Ale nareszcie, mogę odpocząć i tylko czekać.
Brawa i kciuki!

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46353265]
Narzekałam, że Dorka ruchowo w tyle? no. A wczoraj siedzi z nami przy stole na krześle i dup! - weszła an stół [/QUOTE]
Brawa dla Dorotki!

Dużo pracy dziś mam, więc spadam na razie. Buziaki
Ultra81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 08:28   #3782
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Cytat:
Napisane przez misiaeel Pokaż wiadomość
dzień dobry

pobudka o 7.30 i tak można żyć idziemy zaraz do lidla sprawdzić czy są jeszcze pieluchy (o ja naiwna;p)

Black powodzenia!

szaja brawa dla Dorki

Ifwka ja bym się do lekarza ortopedy przeszła z tymi paluszkami, żeby on ocenił

neti ja kupiłam w new looku i są mega wygodne
Poka fote...mam new looka nie tad daleko, jaka cena?

Sent from my GT-S5830 using Wizaz Forum mobile app

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."
neti1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 08:29   #3783
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
DZIEWCZYNY Z MIESZKAŃ
Ma któraś założone liczniki na kaloryferach? Tzn ogrzewanie płatne poza czynszem?
U nas podobnie jak u innych. Kasa zaliczkowo w czynszach i co jakiś czas rozliczenie.
Cytat:
przyszła nam śpiewająca lalka. Hania od jakiś 10 minut z nią siedzi, karmi, przytula ja się dotknąć do niej nie mogę
To dobrze, że się podoba. Moja M dostała niedawno tez taką lalkę bobasa i na nią patrzeć nie może Zawsze ja rączka odpycha
aniolekKB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 08:38   #3784
nancykenator
Zakorzenienie

witajcie

rozmowa z Kubą z rana podczas zmieniania pampka:
JA: Kuba co Ci tu dynda? (pokazuje na siusiaka)
Kuba: Dindi
a za chwilę: nununu

teraz Kuba chodzi z pchaczem w jednej ręce a w drugiej trzyma swój pilot od tv
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 08:50   #3785
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
witajcie

moj lapie sie za siusiuna, sciska go na maxa i piszczy z radosci

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 08:56   #3786
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
dzień dobry

pobudka o 7.30 i tak można żyć idziemy zaraz do lidla sprawdzić czy są jeszcze pieluchy (o ja naiwna;p)

Black powodzenia!

szaja brawa dla Dorki

Ifwka ja bym się do lekarza ortopedy przeszła z tymi paluszkami, żeby on ocenił

neti ja kupiłam w new looku i są mega wygodne
No chyba tak musze zrobić, łudziłam się zę to tak przy początgku raczkowania, i jeszcze ze to tak nie pokoleii u nas, bo w innych sytuacjach nie podkurcza...

Dzisiaj pobudka o 6:40, dawno tak nie było. Ale pada i na razie ze spaceru nici.
19.02.2013 - Oliwka
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 09:22   #3787
mala_19kw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość

Oskar robi to samo

Hej
Wstaliśmy chwilę temu -znaczy ja nie mam sił wyjść z łóżka w chwili obecnej.
Za nami noc masakra-wszystko mnie boli od noszenia/bujania małego.
Od 1ej impreza,a poszłam spać jak już jasno na dworze było. Kapeć ze mnie.
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 09:44   #3788
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość

mój też tak robi
Stary 2014-05-08, 09:51   #3789
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Leje
byłyśmy w sklepie i naleśniki już usmażone
Co tu robić ????

Moje dziecko spało ostatnimi czasy do 6-7.
A jak mam urlop w tym tygodniu to wstaje o 5 rano

Black wspaniałe uczucie Ja siosty synka też nosiłam. Taki słodki jest. Ehhh
Ja wczoraj testowałam.... ale I kreska tzn. nie żebyśmy się starali, sama nie wiem czy już bym chciała, ale jakby się trafiło to bym nie narzekała.
Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 09:52   #3790
ania13.03
Zadomowienie

Przyszlam wreszcie troszke nadrobic. Staram sie podczytywac ale moje dziewczyny znowu obie przeziebione byly i nie dawaly za dlugo na wizazu posiedziec

Z tego co pamietam to chcialam tylko Ewika zapytac jak tam po usg bo chyba sie jeszcze nie odezwala?
No i trzymam kciuki za genetyczne marsi. SZOK, ze to juz

Poza tym Black - powodzenia

neti z dnia na dzien bedzie coraz lepiej, zobaczysz Nie poddawaj sie!

nancy nie moge znalezc Twojego pytania, ale ja odzywki aussie bardzo lubie. Polecam Ci tez roznego rodzaju oleje do wlosow. Ja teraz uzywalam kokosowego. Jak moglam to nakladalam na noc (jak tz mial nocki, zeby mnie nie widzial ) na to folia i na to czapka zimowa Wiem, ze brzmi masakrycznie ale jakie efekty daje!!!

maJulmi swietnie wygladacie!

Ide jeszcze troszke nadrobic i pewnie tyle dobrego na dzisiaj

18.01.2013 - Lili
ania13.03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 10:09   #3791
charlizz
Zadomowienie

ifwka, miałam tego nie mówić, bo nie chcę Ci robić przykrości czy coś i nie obraz się, ale już dawno Ci dziewczyny mówiły, żebyś poszła gdzieś z Oliwką, bo to niedobrze, że nie raczkuje. Dla mnie to kosmos jakiś, że dziecko ma te powiedzmy 14msc i zaczyna raczkować. A Ty ciągle to bagatelizujesz. Ja nie jestem znawcą i żadna z nas nie jest tak naprawdę, może teraz to podkurczanie to nic złego, a może się okazać, że od jakiegoś czasu nie chcesz widzieć nieprawidłowości i robisz dziecku krzywdę po prostu. Jak pediatra zaścianek, to idź do innego, proste. a najlepiej ktoś kto się na tym zna, nie wiem, ortopeda, rehabilitant?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
charlizz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 10:15   #3792
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Cytat:
Napisane przez charlizz Pokaż wiadomość
ifwka, miałam tego nie mówić, bo nie chcę Ci robić przykrości czy coś i nie obraz się, ale już dawno Ci dziewczyny mówiły, żebyś poszła gdzieś z Oliwką, bo to niedobrze, że nie raczkuje. Dla mnie to kosmos jakiś, że dziecko ma te powiedzmy 14msc i zaczyna raczkować. A Ty ciągle to bagatelizujesz. Ja nie jestem znawcą i żadna z nas nie jest tak naprawdę, może teraz to podkurczanie to nic złego, a może się okazać, że od jakiegoś czasu nie chcesz widzieć nieprawidłowości i robisz dziecku krzywdę po prostu. Jak pediatra zaścianek, to idź do innego, proste. a najlepiej ktoś kto się na tym zna, nie wiem, ortopeda, rehabilitant?

popieram.... idz jak najszybciej. Była już tu kiedyś dyskusja i dziewczyny Ci mówiły żebyś poszła do reh... więc idż jak najszybcieji nie czekaj kochana- a my tu trzymamy kciuki!!!

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."
neti1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 10:41   #3793
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:

Nie obrażam się, bo pisze żeby sie poradzić, brakiem raczkowania się nie przejmowałam bo sa dzieci które nie raczkują tylko od razu chodzę i akurat w tej sprawie konsultowałam się z pediatrą jak byłam prywatnie przy okazji jakiegoś tam przeziębienia. Oli fajnie chodzi, jużnie na palcach tylko na całej stópce, a teraz po prostu odkryła raczkowanie, tez radzi sobie dobrze, tylko zmartwiło mnie to podkurczanie paluszków. Woli chodzić, ale czasem sobie doraczkuje do czegoś, wstanie i idzie.
Poszukam jakiegoś ortopedy ale to chyba prywatnie bo państwowo to mnie w przyszłym roku przyjmą.
19.02.2013 - Oliwka
Stary 2014-05-08, 10:46   #3794
mikakrolikowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ifwka Pokaż wiadomość
Nie obrażam się, bo pisze żeby sie poradzić, brakiem raczkowania się nie przejmowałam bo sa dzieci które nie raczkują tylko od razu chodzę i akurat w tej sprawie konsultowałam się z pediatrą jak byłam prywatnie przy okazji jakiegoś tam przeziębienia. Oli fajnie chodzi, jużnie na palcach tylko na całej stópce, a teraz po prostu odkryła raczkowanie, tez radzi sobie dobrze, tylko zmartwiło mnie to podkurczanie paluszków. Woli chodzić, ale czasem sobie doraczkuje do czegoś, wstanie i idzie.
Poszukam jakiegoś ortopedy ale to chyba prywatnie bo państwowo to mnie w przyszłym roku przyjmą.
Ortopeda moze za duzo nie pomóc najlepiej rehabilitant lub lekarz rehabilitacji zbada napiecie miesniowe bo moze wynikac to z podwyzszonego napiecia w nózkach
mikakrolikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 10:50   #3795
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania13.03 Pokaż wiadomość

Przyszlam wreszcie troszke nadrobic. Staram sie podczytywac ale moje dziewczyny znowu obie przeziebione byly i nie dawaly za dlugo na wizazu posiedziec

Z tego co pamietam to chcialam tylko Ewika zapytac jak tam po usg bo chyba sie jeszcze nie odezwala?
No i trzymam kciuki za genetyczne marsi. SZOK, ze to juz

Poza tym Black - powodzenia

neti z dnia na dzien bedzie coraz lepiej, zobaczysz Nie poddawaj sie!

nancy nie moge znalezc Twojego pytania, ale ja odzywki aussie bardzo lubie. Polecam Ci tez roznego rodzaju oleje do wlosow. Ja teraz uzywalam kokosowego. Jak moglam to nakladalam na noc (jak tz mial nocki, zeby mnie nie widzial ) na to folia i na to czapka zimowa Wiem, ze brzmi masakrycznie ale jakie efekty daje!!!

maJulmi swietnie wygladacie!

Ide jeszcze troszke nadrobic i pewnie tyle dobrego na dzisiaj
ale to zwykły olej kokosowy czy jakiś z aussie?
muszę i ja wypróbować to olejowanie włosów, bo wszystkie tak zachwalacie
Cytat:

ja też się zgadzam
iwfka owszem nie wszystkie dzieci raczkują ale dla ich rozwoju lepiej żeby raczkowały, nawet na reh bardzo na to uczulają.

nawijko czy Wy dalej się z Kubulem rehabilitujecie?

Kubson śpi, usnął przy uu na leżąco wczoraj też tak zasnął i w nocy też
teraz to zgodnie z tym, co kiedyś pisała Debrah nic zupełnie nic mi w kp nie przeszkadza, mogę karmić i do 18stki
robię dziś pulpety mięsno warzywne, taki mój wymysł dzisiejszy
Stary 2014-05-08, 10:51   #3796
Ewik86
Zakorzenienie

Hej dziewczyny, jak tak na szybciocha tylko. Dziękuję za wszystkie kciuki Fasolka jest, rośnie, serduszko bije! Z usg wyszło, że to 9 tydzień, a termin mam na 15 grudnia Także na święta będzie nas już czworo

Black kciuki za wniosek!

Szaja brawo dla Dorotki.

Cytat:
Napisane przez Ultra81 Pokaż wiadomość
Dzień dobry!
U nas dziś pobudka o bardziej ludzkiej porze, bo o 6:00 Wczorajsze popołudnie wyglądało identycznie jak przedwczorajsze, tzn. Młoda brała mnie za rękę i w ten sposób informowała, kiedy kąpiel, kiedy kolacja itp. Fajne to!
6 ludzka pora?! Oszalała

Cytat:
witajcie

Dominika

Alicja
Ewik86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 10:56   #3797
laurka23
Zakorzenienie

Dziewczyny nie wiem co u was, ba, nie wiem jak się nazywam. Jestem totalnie przeczołgana przez dziecko. Właśnie śpi, ale coś czuję że zaraz wstanie Postaram się nadrobić wieczorem, choć marne szanse!
Bardzo mi Was brakuje!
Aaaa chwalę się i mojego męża! Zrobił wreszcie półkę na książeczki! Już wisi Na moim blogu dałam zdjęcia. Lecę pić kawę póki mogę. Buziaczki!
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 10:56   #3798
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewik86 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, jak tak na szybciocha tylko. Dziękuję za wszystkie kciuki Fasolka jest, rośnie, serduszko bije! Z usg wyszło, że to 9 tydzień, a termin mam na 15 grudnia Także na święta będzie nas już czworo

Black kciuki za wniosek!

Szaja brawo dla Dorotki.

6 ludzka pora?! Oszalała

cudowna wiadomość klask i:
strasznie Wam zazdroszczę (tak pozytywnie oczywiście) i trzymam kciuki, żeby Maleństwo zdrowo rosło

odnośnie rozwoju dzieci wczoraj na pewnej fb grupie wyczytałam, jak jedna z mam chwaliła się, że jej 4-miesięczne dziecko pięknie stoi a jak się je podtrzymuje to wspaniale chodzi
Stary 2014-05-08, 10:59   #3799
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikakrolikowa Pokaż wiadomość
Ortopeda moze za duzo nie pomóc najlepiej rehabilitant lub lekarz rehabilitacji zbada napiecie miesniowe bo moze wynikac to z podwyzszonego napiecia w nózkach
Z rehabilitantem będzie gorzej ale poszukam jakiegoś.
Cytat:
iwfka owszem nie wszystkie dzieci raczkują ale dla ich rozwoju lepiej żeby raczkowały, nawet na reh bardzo na to uczulają.
Jak zmusić chodzące dziecko do raczkowania???
Cytat:
Napisane przez Ewik86 Pokaż wiadomość
Super Ewik

Kawałek artykułu o raczkowaniu:
"Nie każde niemowlę musi raczkować! Spora część maluchów - ocenia się, że około 10 procent - w ogóle tego nie robi, tylko od razu uczy się stawać oraz chodzić na dwóch nóżkach. I chociaż umiejętność raczkowania jest cenna dla ciała i umysłu niemowlęcia, to jednak nie jest niezbędna dla jego rozwoju. Dlatego nie trzeba się przejmować tym, że 8-, 9-miesięczne dziecko nie wykazuje chęci do czworakowania, jeśli umie samodzielnie przekręcać się z brzuszka na plecy, siedzieć, a tym bardziej, gdy próbuje stawać przy meblach. Jeżeli jednak malec tego wszystkiego nie potrafi, zgłoś się z nim na konsultację do pediatry.

Dziecka nie wolno do tego zmuszać. PRAWDA!

Jeśli twój smyk nie chce jeszcze chodzić na czworakach, oznacza to, że nie jest na to gotowy: widocznie ma za słabe rączki lub mięśnie pleców. W takiej sytuacji nakłanianie dziecka na siłę do raczkowania nie tylko nie przyspieszy nauki poruszania się w ten sposób, ale i może zaszkodzić jego zdrowiu. Niepotrzebne obciążanie słabego jeszcze kręgosłupa może zaburzyć jego harmonijny wzrost oraz rozwój całego ciała."

Nie zgadzacie się z tym??

19.02.2013 - Oliwka
Stary 2014-05-08, 11:11   #3800
nancykenator
Zakorzenienie

Iwfka skoro się nas pytasz tzn, że masz jakieś wątpliwości i tu nie chodzi, czy my się zgadzamy, czy nie tylko o to, że skoro się nad tym zastanawiasz, to lepiej iść na konsultację do kogoś, kto się na tym zna, my nie widzimy Twojej Oliwki, nie widzimy, co i jak robi a nawet gdybyśmy widzieli, to nie mamy na tyle doświadczenia i wiedzy, żeby powiedzieć Ci, idź albo nie idź do lekarza.
Takie Twoje pytanie i gdybanie trochę przypomina mi (ale proszę nie obraź się) pytania na forach internetowych "czy jestem w ciąży" przecież nikt nikomu tego nie powie, bo nikt np nie zrobi za kogoś testu, nie pójdzie do lekarza. Jeśli masz wątpliwości to od tego są lekarze, rehebilitanci, neurolodzy. Oni obejrzą Małą i ocenią, wtedy będziesz mieć 100% pewności, że jest ok i nie będziesz się zamartwiać .
Stary 2014-05-08, 11:13   #3801
mikakrolikowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ifwka Pokaż wiadomość
Z rehabilitantem będzie gorzej ale poszukam jakiegoś.

Jak zmusić chodzące dziecko do raczkowania???

Super Ewik

Kawałek artykułu o raczkowaniu:
"Nie każde niemowlę musi raczkować! Spora część maluchów - ocenia się, że około 10 procent - w ogóle tego nie robi, tylko od razu uczy się stawać oraz chodzić na dwóch nóżkach. I chociaż umiejętność raczkowania jest cenna dla ciała i umysłu niemowlęcia, to jednak nie jest niezbędna dla jego rozwoju. Dlatego nie trzeba się przejmować tym, że 8-, 9-miesięczne dziecko nie wykazuje chęci do czworakowania, jeśli umie samodzielnie przekręcać się z brzuszka na plecy, siedzieć, a tym bardziej, gdy próbuje stawać przy meblach. Jeżeli jednak malec tego wszystkiego nie potrafi, zgłoś się z nim na konsultację do pediatry.

Dziecka nie wolno do tego zmuszać. PRAWDA!

Jeśli twój smyk nie chce jeszcze chodzić na czworakach, oznacza to, że nie jest na to gotowy: widocznie ma za słabe rączki lub mięśnie pleców. W takiej sytuacji nakłanianie dziecka na siłę do raczkowania nie tylko nie przyspieszy nauki poruszania się w ten sposób, ale i może zaszkodzić jego zdrowiu. Niepotrzebne obciążanie słabego jeszcze kręgosłupa może zaburzyć jego harmonijny wzrost oraz rozwój całego ciała."

Nie zgadzacie się z tym??

Podobno w Rzeszowie jest bardzo fajny szpital rehabilitacyjny jesli chodzi o dzieci
mikakrolikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 11:14   #3802
hje
Zakorzenienie

Cytat:
ifwka, miałam tego nie mówić, bo nie chcę Ci robić przykrości czy coś i nie obraz się, ale już dawno Ci dziewczyny mówiły, żebyś poszła gdzieś z Oliwką, bo to niedobrze, że nie raczkuje.
Dzieci nie muszą raczkować, nie strasz jej...

Cytat:
ja też się zgadzam
Tak, oczywiście lepiej, ale nie jest to konieczne. Nie wiem ile konkretnie, ale kilka procent dzieci najpierw zaczyna chodzić, pomijając etap raczkowania, a to przychodzi dopiero z czasem, tak jak u Oliwki.
Ja, ani moje rodzeństwo nie raczkowaliśmy i rozwijamy się normalnie.
U Poli akurat raczkowanie było "pożądane", bo źle pełzała i przy raczkowaniu nauczyła się poprawnych ruchów. Ale jeśli dziecko rozwija się ruchowo normalnie, a tylko pomija/opóźnia raczkowanie, to w tym nic złego nie ma.
Faktycznie u Oliwki niepokojące jest te przykurczanie paluszków, ale skoro niedawno Iwfka to zaobserwowała, to właśnie teraz jest czas na konsultacje z rehabilitantem.

Ewik, cieszę się z dobrych wieści!

----------------------------------

Hej
Dłuższa nieobecność była spowodowana nagłym skróceniem doby (Fewciu, btw. gdzie jesteś?), teraz w końcu mam czas, kiedy młoda się sobą zajmuje, a ja nie mam nic do roboty w domu (na razie ).
Nadrobiłam wszystko, cytowałam, ale nie wiem, co się stało, i jak dałam "odpowiedz", to mi wyskoczyło puste okienko Zapamiętałam tylko: Elllmi, Insolito, Deli: niech domki szybko pną się w górę i będą gotowe do zamieszkania Insolito, z czego stawiacie mury?
Gratuluję wszystkich nowych umiejętności i ząbków
Marsi, u nas podobnie z ząbkowaniem: w sierpniu, w 2 tyg., wyszły wszystkie jedynki, 7 miesięcy przerwy i w marcu, w 1 tydzień, wyszło 5 zębów I teraz znowu cisza.

Już się zaczynałam martwić, ale Pola wreszcie ruszyła z mową jako taką, przede wszystkim cieszą mnie wszystkie głosy dźwiękonaśladowcze, bo tego w ogóle nie było: kotek robi "mia" albo "ma"; piesek robi "ha" albo "yu" ; jak coś spadnie to jest "ba". Nie zawsze jeszcze tak robi, jak jej się zechce, ale coś jest Do dawania cześć doszło przybijanie piątki (przykładanie dłoni do mojej) i przypomniała sobie, jak się robi "papa". I jak gdzieś chce iść, to bierze mnie za rękę i prowadzi

Edytowane przez hje
Czas edycji: 2014-05-08 o 11:17
hje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 11:22   #3803
ania13.03
Zadomowienie

nancy ja uzywalam tego https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...-hair-oil.html i musze kupic nowe opakowanie bo mi sie skonczylo a byl swietny Teraz dopiero weszlam w kwc, zeby Ci pokazac jak on wyglada i widze, ze nasza nawijka tez go poleca

18.01.2013 - Lili
ania13.03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 11:34   #3804
gojka24
Zakorzenienie

Hej, Chciałam pochwalić Paulinke. Moja duża dziewczynka przesypia już całe noce w łóżeczku... Jestem z niej taka dumna, byłam pewna, że pójdzie nam to opornie, a tu raptem kilka nocy potrzebowała. Na początku przebudzała się ok 1 i wtedy zabierałam ją do nas, bo nie mogłam spać, czuwałam. Teraz już śpi do 5, czyli tak jak zawsze. Za to ja czuje się z tym potwornie, tak strasznie mi brakuje tego przytulania w nocy. Też tak miałyście? Ogólnie bardzo trudno mi się z tym pogodzić, ale skora jest już gotowa, aby spać w swoim łóżeczku, to chyba nie mam innego wyjścia jak pogodzić się z tym?
A druga kwestia to smoczek. Używamy tylko do spania, najczęściej trzyma go w rączce przy usypianiu...

Korzystając z okazji, że jestem na komputerze, może są tu fanki must be the music?? 11 maja w półfinale występuje mój stary, dobry i bardzo utalentowany znajomy wraz ze swoim zespołem Tallib. Gdybyście miały ochotę zagłosować.... Byłabym ogromnie wdzięczna.

A tymczasem lecę robić obiad. Pogoda paskudna, pada deszcz, więc siedzimy w domu.
gojka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 11:37   #3805
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania13.03 Pokaż wiadomość
nancy ja uzywalam tego https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...-hair-oil.html i musze kupic nowe opakowanie bo mi sie skonczylo a byl swietny Teraz dopiero weszlam w kwc, zeby Ci pokazac jak on wyglada i widze, ze nasza nawijka tez go poleca
ooo dziękuję
widzę, że na all jest bo chyba ciężko z dostępnością, nigdzie takiego nie widziałam
Stary 2014-05-08, 11:37   #3806
Ewik86
Zakorzenienie

Cytat:
odnośnie rozwoju dzieci wczoraj na pewnej fb grupie wyczytałam, jak jedna z mam chwaliła się, że jej 4-miesięczne dziecko pięknie stoi a jak się je podtrzymuje to wspaniale chodzi

Cytat:
Napisane przez hje Pokaż wiadomość
Już się zaczynałam martwić, ale Pola wreszcie ruszyła z mową jako taką, przede wszystkim cieszą mnie wszystkie głosy dźwiękonaśladowcze, bo tego w ogóle nie było: kotek robi "mia" albo "ma"; piesek robi "ha" albo "yu" ; jak coś spadnie to jest "ba". Nie zawsze jeszcze tak robi, jak jej się zechce, ale coś jest Do dawania cześć doszło przybijanie piątki (przykładanie dłoni do mojej) i przypomniała sobie, jak się robi "papa". I jak gdzieś chce iść, to bierze mnie za rękę i prowadzi
Brawo dla Poli. Na każde dziecko przychodzi pora

Dominika

Alicja
Ewik86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 11:39   #3807
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gojka24 Pokaż wiadomość
Hej, Chciałam pochwalić Paulinke. Moja duża dziewczynka przesypia już całe noce w łóżeczku... Jestem z niej taka dumna, byłam pewna, że pójdzie nam to opornie, a tu raptem kilka nocy potrzebowała. Na początku przebudzała się ok 1 i wtedy zabierałam ją do nas, bo nie mogłam spać, czuwałam. Teraz już śpi do 5, czyli tak jak zawsze. Za to ja czuje się z tym potwornie, tak strasznie mi brakuje tego przytulania w nocy. Też tak miałyście? Ogólnie bardzo trudno mi się z tym pogodzić, ale skora jest już gotowa, aby spać w swoim łóżeczku, to chyba nie mam innego wyjścia jak pogodzić się z tym?
A druga kwestia to smoczek. Używamy tylko do spania, najczęściej trzyma go w rączce przy usypianiu...

Korzystając z okazji, że jestem na komputerze, może są tu fanki must be the music?? 11 maja w półfinale występuje mój stary, dobry i bardzo utalentowany znajomy wraz ze swoim zespołem Tallib. Gdybyście miały ochotę zagłosować.... Byłabym ogromnie wdzięczna.

A tymczasem lecę robić obiad. Pogoda paskudna, pada deszcz, więc siedzimy w domu.
dla Paulinki
zuch dziewczynka
u nas się wypogadza na szczęście a już myślałam, że będziemy siedzieć w domu
Stary 2014-05-08, 11:47   #3808
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
Iwfka skoro się nas pytasz tzn, że masz jakieś wątpliwości i tu nie chodzi, czy my się zgadzamy, czy nie tylko o to, że skoro się nad tym zastanawiasz, to lepiej iść na konsultację do kogoś, kto się na tym zna, my nie widzimy Twojej Oliwki, nie widzimy, co i jak robi a nawet gdybyśmy widzieli, to nie mamy na tyle doświadczenia i wiedzy, żeby powiedzieć Ci, idź albo nie idź do lekarza.
Takie Twoje pytanie i gdybanie trochę przypomina mi (ale proszę nie obraź się) pytania na forach internetowych "czy jestem w ciąży" przecież nikt nikomu tego nie powie, bo nikt np nie zrobi za kogoś testu, nie pójdzie do lekarza. Jeśli masz wątpliwości to od tego są lekarze, rehebilitanci, neurolodzy. Oni obejrzą Małą i ocenią, wtedy będziesz mieć 100% pewności, że jest ok i nie będziesz się zamartwiać .
Nie chodzi mi o gdybanie, tylko o to że Wasze dzieci raczkują/raczkowały od dawna i czy któraś tak miała. Nie zanm się moze to być np etap, że na początku ma taki przykurcz jak dopiero się uczy raczkować, a potem jej się to "prostuje" ( wymyślam poprostu przykład). Jest nas tutaj troszkę i jeżeli zadna tego u siebie nie zaobserwowała to faktycznie jest to penie powód do konsulatacji ale mogło być tak że któreś dziecko tak na początku robiło.
Cytat:
Napisane przez hje Pokaż wiadomość
Dzieci nie muszą raczkować, nie strasz jej...

Tak, oczywiście lepiej, ale nie jest to konieczne. Nie wiem ile konkretnie, ale kilka procent dzieci najpierw zaczyna chodzić, pomijając etap raczkowania, a to przychodzi dopiero z czasem, tak jak u Oliwki.
Ja, ani moje rodzeństwo nie raczkowaliśmy i rozwijamy się normalnie.
U Poli akurat raczkowanie było "pożądane", bo źle pełzała i przy raczkowaniu nauczyła się poprawnych ruchów. Ale jeśli dziecko rozwija się ruchowo normalnie, a tylko pomija/opóźnia raczkowanie, to w tym nic złego nie ma.
Faktycznie u Oliwki niepokojące jest te przykurczanie paluszków, ale skoro niedawno Iwfka to zaobserwowała, to właśnie teraz jest czas na konsultacje z rehabilitantem.
Dzięki
Około 10% dzieci wogóle nie raczkuje.
19.02.2013 - Oliwka
Stary 2014-05-08, 11:59   #3809
nancykenator
Zakorzenienie

Iwfka ja się tak martwiłam przekrzywianiem paluszków do zewnątrz, byliśmy u ortopedy, popatrzył i powiedział, ze to zupełnie normalne przy nauce chodzenia
ale przynajmniej się nie martwię teraz

dziewczyny, której chodzą z Bąblami na basen, jaki rozmiar pieluszek do pływania kupujecie? I jakie marki?
Stary 2014-05-08, 12:02   #3810
szklanka19
Zadomowienie

Cześć dziewczyny

Ewik gratulacje, bardzo się cieszę

Mika nasza pani rehabilitantka obiecała, że się zorientuje czy ktoś nie chce sprzedać kombinezonu

Ifwka Ewa nie podwijała i nie podwija paluszków, jedyne co to jak staje to czasem wywija paluszki jak baletnica, przez to ciągle jej się paznokcie łamią Także lepiej poszukaj jakiegoś specjalisty

Hje brawa dla Poli, pięknie się rozgadała

Gojka super Paulinka sypia tylko się ciesz i też wysypiaj

U nas zaś się nocki pogorszyły, ale Ewie dokucza ta zmiana na rączce, drapie się biedna w nocy. Rozczula mnie strasznie, bo pokazuje, żeby ją posmarować, a nawet sama nabiera krem na paluszek
Dzisiaj w końcu usnęła, potem uwaliła się w poprzek łóżka, a ja spałam w nogach
szklanka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości