|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2881 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim
jakbyście potrzebowały czegoś do domu, to polecam wyprzedaż w home&you.
|
|
|
|
#2882 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!
Cytat:
Teraz robimy tak, że składamy się na jedzenie i chemię po 500-600 zł (w zależności od miesiąca) i trzymamy te pieniadze w osobnym, wspólnym portfelu. Najczęściej razem po pracy robimy zakupy, więc ja trzymam ten portfel w torebce, a jeśli Tż jedzie sam na zakupy, to bierze te wspolne pieniądze i płaci z tej wspólnej kasy. Jeśli chodzi o rachunki to mamy je mniej więcej tej samej wysokości co miesiąc i zrzucamy się po ok. 300 zł/os. To opłaty za czynsz, fundusz remontowy, prąd, gaz, internet, telewizję cyfrową. Rachunki telefoniczne płacimy oddzielnie. Mieszkamy w moim mieszkaniu własnościowym, więc te kwoty nie są wysokie. Jeśli chodzi o paliwo do samochodu, to tankujemy zawsze do pełna, na zmianę - raz on, raz ja, z tym że jezdzimy razem do pracy. Dodatkowo, od tego miesiąca chcę wdrożyć pomysł którejś z Was, czyli będziemy się składali po 1000 zł ( 600 jedzenie, 300 rachunki ) i 100 zł planujemy wrzucać do świnki-skarbonki, tak żeby pod kobiec roku każde z nas mogło sobie za te pieniądze kupić jakąś rzecz (lub kilka rzeczy) extra, np. zegarek czy coś innego. Przy regularnym odkładaniu będzie to około 1200 zł w skali roku na osobę, więc całkiem sympatyczna kwota. Resztę pensji ( na rachunki idzie 1/5 miesięcznego dochodu każdego z nas) mamy do swojej własnej dyspozycji, nikt nikomu nie wnika na co się wydaje, ale w przyszłości planujemy wziąć wpólny kredyt hipoteczny, więc bedzie na co wydawać
|
|
|
|
|
#2883 |
|
Zakorzenienie
|
na tvnplayer pojawił sie brytyjski program '1000 sposobów na oszczędzanie'
- obejrzałam tylko fragment, ale obawiam się, ze to program oderwany od polskiej rzeczywistosci. Bo te 'magiczne' sposoby pewnie u nas są normą
|
#2884 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2885 |
|
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4636005 2]Np mycie samochodu samemu, zamiast mycie w myjni.[/QUOTE]
albo gotowanie w domu, zamiast codziennego zamawiania dań. Ale przekonali mnie do własnego wykonania pokrowca na laptop - ostatnio w takie rzeczy bawiłam sie w podstawówce
|
#2886 |
|
Konto usunięte
|
tak sobie nadrabiam wątek i jestem na etapie gdy jedne osoby wytykały drugim, że przesadzają z oszczędzaniem itd.. i tak mnie naszło, że przecież dla każdego oszczędzanie może być czymś innym, wszystko zależy od sytuacji i pobudek do tego by oszczędzać
![]() my na szczęście nie mamy sytuacji w której muszę oszczędzać na jedzeniu i rzeczach tzw. pierwszej potrzeby, ale dla mnie oszczędzanie to przede wszystkim zapobieganie marnotrastwu (np. nienawidzę wyrzucać jedzenia) i ukrytej codziennej rozrzutności o której nie zdajemy sobie do końca sprawy a której zastopowanie pozwala na pozyskanie dodatkowych środków np. na wymarzone wakacje ja np. nie znoszę jak mój Tż zmywa naczynia bo robi to pod bieżącą wodą i zużywa jej bardzo dużo, ja zmywam w zlewie ciepłej wody a płuczę tylko pod bieżącą i uważam, że tak jest i szybciej i ekonomiczniej ![]() a jeśli chodzi o jedzenie to uważam, że bardzo pomaga jeśli się umie gotować bo ja np. gotuję od 13 roku życia, zawsze mnie ciągnęło do kuchni i umiem ugotować naprawdę sporo smacznych rzeczy i dzięki temu też nie brakuje mi pomysłów jak wykorzystać jedzenie by się nie zmarnowało wiem, że temat kotów nie jest tu najbardziej pożądanym ale chciałam napisać, że nasze koty jedzą naprawdę dobrą bezzbożową karmę (Orijen), mięsne puszeczki i pierś z kurczaka codziennie i póki jest nas na to stać nie zamierzam oszczędzać na ich jedzeniu tak samo jak nie oszczędzam na naszym podsumowując myślę, że trzeba rozróżnić opcję oszczędzanie z musu od oszczędzania z wyboru a jeśli chodzi o skrajne metody na oszczędzanie jakie przewinęły się przez ten wątek to ja nie oceniam, uważam, że każdy robi jak jemu odpowiada, a ja kieruję się zasadą "żyj i daj żyć innym" |
|
|
|
#2887 | |
|
only smart shopping
|
Cytat:
Generalnie takie programy i ten wątek działają na mnie motywująco; dzięki! |
|
|
|
|
#2888 |
|
Wredny kotecek
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim
|
|
|
|
#2889 |
|
Konto usunięte
|
chciałam się podzielić moim szczęściem
![]() jak masz sklep stacjonarnie to warto się przejść osobiście. dziś byłam i taki miły młody pan mnie obsługiwał. nie dość, że i tak było tanio to jeszcze on tak mnie mnie paczył i się uśmiechał i naliczył mi jeszcze większy rabat no a jak nie trafisz na miłego pana to i tak się bardziej opłaca, bo wysyłkę mają drogą i opcja tylko kurierem.
|
|
|
|
#2890 |
|
Wredny kotecek
|
Mam stacjonarnie jakiś kilometr od domu:/ Ale deszcz pada i mi się nie chce
|
|
|
|
#2891 |
|
Wtajemniczenie
|
loloo, wydałam przez Ciebie 700zł :<
|
|
|
|
#2892 |
|
Rozeznanie
|
|
#2893 |
|
Wredny kotecek
|
Jestem wredna i wysmarowałam maila do rossmanna, byłam dziś tam zaledwie kilka min a widziałam (zresztą nie pierwszy raz) jak pracownica pomaga wybrac babie tusz, otwierając kilka i pokazując szczoteczki
|
|
|
|
#2894 |
|
Konto usunięte
|
Edytowane przez 201607111632 Czas edycji: 2014-05-08 o 16:35 |
|
|
|
#2895 | |
|
Konto usunięte
|
zawsze do usług
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#2897 |
|
Konto usunięte
|
super zakupy
![]() ja wczoraj kupiłam zasłony do salonu w Ikei, dziś koc i jakieś głupotki. potrzebujemy jeszcze jakiegoś stolika kawowego do salonu właśnie, bo tylko tego mi w sumie brakuje do szczęścia meblowego. a w późniejszym czasie jakieś fajne biurko, ale z tym się nie śpieszy, bo to obecne nie jest złe. |
|
|
|
#2898 |
|
Zakorzenienie
|
Kupiłam dziś sukienkę i marynarkę przy okazji. Trzy godziny chodziłam po sklepikach. Tego jeszcze nie było, prawie w każdym sklepie mierzyłam. Dużo ładnych sukienek, tylko na mnie większość nie pasowała.
|
#2899 |
|
Konto usunięte
|
Varga świetne rzeczy! Dobrze, że jestem uziemiona przez grypę, to nie mogę pojechać do home and you
|
|
|
|
#2900 |
|
Wtajemniczenie
|
Jutro jak wyjdę z pracy to zamiast jechać do domu spać to pojadę do stacjonarnego i nakupuję kolejnych pierdół. Nie wolno mi przypominać o home&you, bo wsiąknę całkiem :P
|
|
|
|
#2901 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2902 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2903 |
|
Konto usunięte
|
tu mam chyba dobrą wiadomość dla Twojego budżetu, bo mi pan w sklepie powiedział, że na internetach jest więcej
|
|
|
|
#2904 | |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za podzielenie się tym jak wygląda u Was sprawa z dzieleniem wydatków
![]() Cytat:
Ja kilka razy zwracałam uwagę albo pracownicom albo klientkom, ale na niewiele się to zdało
|
|
|
|
|
#2905 |
|
Konto usunięte
|
Dzisiaj natomiast jakiś babsztyl przede mną nie zamknął lodówki w Biedronce.
|
|
|
|
#2906 |
|
Zadomowienie
|
Dlatego nie kupuję tuszy w Rossmannie, tylko tam gdzie je zaklejają czyli Super Pharm.
|
|
|
|
#2907 |
|
only smart shopping
|
Wracając do home & you - do niedzieli co drugi produkt za 1 zł i przesyłka gratis (nie wiem od jakiej kwoty - przynajmniej mnie tak policzono). Taniej już chyba nie będzie!
|
|
|
|
#2908 |
|
Zakorzenienie
|
Na stronie czy stacjonarnie też?
|
#2909 |
|
Zakorzenienie
|
hej
Z home&you marzy się ten kosz na ubrania do prania, ten mniejszy: http://home-you.com/pl/walentynki/14...age-bialy.html
|
|
#2910 |
|
Konto usunięte
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:15.

ale chciałam napisać, że nasze koty jedzą naprawdę dobrą bezzbożową karmę (Orijen), mięsne puszeczki i pierś z kurczaka codziennie i póki jest nas na to stać nie zamierzam oszczędzać na ich jedzeniu tak samo jak nie oszczędzam na naszym 

Wredna..

Ja kilka razy zwracałam uwagę albo pracownicom albo klientkom, ale na niewiele się to zdało