Spływ Kajakowy - wątek zbiorczy - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-19, 11:07   #31
Krzysztof123
Przyczajenie

Dot.: Spływ Kajakowy - wątek zbiorczy

Polecam Łaźną Strugę, szczególnie odcinek zaczynający się w Puszczy Boreckiej. Spływ można zacząć w miejscowości Mazury i przepłynąć przez śliczne puszczańskie jeziora Łaźno i Litygajno (bez wcześniejszego uzgodnienia z nadleśnictwem nie wolno wpływać na jez. Pilwąg ze względu na gniazdujące tam orły bieliki). Następnie trzeba znaleźć wypływ Łaźnej Strugi z jez. Litygajno i dalej aż do jez. Łaśmiady pod Ełkiem jest odcinek rzeczny. Rzeka jest spokojna i bezpieczna, czysta i jeszcze mało znana, więc nawet w sezonie nie ma tam tłumów.

Edytowane przez Krzysztof123
Czas edycji: 2010-11-22 o 13:47
Krzysztof123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 13:05   #32
lachryma
Zakorzenienie

ja osobiście mogę polecić spływy Drawą zwłaszcza ten odcinek, który płynie przez Drawieński Park Narodowy
piękne krajobrazy, cisza (choć w sezonie letnim czasami sporo kajaków jest na trasie), możliwość zobaczenia wielu ciekawych zwierząt, po prostu magia przyrody.
należy pamiętać, że Drawa to rzeka o charakterze górskim, dlatego może niekoniecznie jest odpowiednia dla osób, które nie potrafią pływać czy też nigdy nie były na spływie. jeśli chodzi o bazę noclegową- pola namiotowe są świetnie przygotowane (zwłaszcza te w okolicy Bogdanki czy Głuska). W przypadku spływu przez park narodowy i noclegu na jego terenie, należy to oczywiście zgłosić odpowiednio wcześniej administracji parku- trzeba zapłacić za pobyt na terenie parku.
Stary 2010-12-05, 20:12   #33
Westalka
Zakorzenienie

Po ostatniej awarii na Wizażu zniknęło sporo zdjęć, również w tym wątku. Dlatego gorąca prośba do Was - uzupełnijcie, w miarę możliwości, braki w zdjęciach.
Instrukcja, jak to zrobić jest tutaj - https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=487423

Z góry dziękuję!

Westalka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-05, 09:26   #34
rarytasss
Przyczajenie

Witam.
Na spływy kajakowe polecam Nadnidziański Park Krajobrazowy. Rzeką Nidą pływałem nie raz, z przyjaciółmi a także solo. http://kajaczkiem.pl/index.php?id=galeria (i wszystko jasne) Szeroka, wolno płynąca, świetnie relaksuje.
rarytasss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-20, 09:48   #35
beatiska
Zakorzenienie

Chciałabym odswieżyc wątek. W tym roku (od początku sierpnia), chemy z TŻtem wybrac się na spływ kajakowy. Ja jeszcze nigdy nie pływłam kajakiem. Mój TŻ był kiedyś na obozie i tam pływał. ]Zastanawiamy sie, gdzie się wybrać.Chcielibysmy nie za trudną, ale i nie nudną trase. Lepiej na pierwszy raz spływ zorganizowany, czy taki samodzielny? Co polecacie?
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-20, 09:56   #36
ana761
Zakorzenienie

GG do ana761

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
Chciałabym odswieżyc wątek. W tym roku (od początku sierpnia), chemy z TŻtem wybrac się na spływ kajakowy. Ja jeszcze nigdy nie pływłam kajakiem. Mój TŻ był kiedyś na obozie i tam pływał. ]Zastanawiamy sie, gdzie się wybrać.Chcielibysmy nie za trudną, ale i nie nudną trase. Lepiej na pierwszy raz spływ zorganizowany, czy taki samodzielny? Co polecacie?
Ja polecam jeśli chcesz ( stosunkowo tanio, dobre kajaki , zorganizowany ale pełen luz )
http://www.szuwary.pl/

Rzeki średniej trudności , gorzej jest ciut na Dobrzycy ( czasem niski stan wody, liczne żeremia , przeweżenia itp. ) ale też pierwszorazowy da rade
lub opcjonalnie można wybrac się na tylko weekendowy i sprawdzić się

Ja wybieram się na 2 tygodnie Piławe i Białą ( jak mi częsci urlopu nie cofną )

Gdzie jest cierpliwość i pokora, tam nie ma ani gniewu, ani zamętu......

Edytowane przez ana761
Czas edycji: 2011-07-20 o 10:00
ana761 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-20, 13:01   #37
beatiska
Zakorzenienie

dzieki za opinie. może na poczatek lepszy bedzie zjazd zorganizowany. Musze to przedyskutować z TŻtem
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-20, 13:40   #38
gordii
Przyczajenie

Jeśli jesteś początkująca to polecam Ci mój region - Podlasie i spływ rzeką Narewką. Spływ rozpoczyna się z plaży we wsi Narewka a kończy w Lewkowie Starym. Trasa liczy ok 10 km. czyli jakieś 3-4 godziny spływu.
gordii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-27, 10:40   #39
luffka
Zakorzenienie

Podbijam wątek!
My wróciliśmy do tej formy spędzania czasu po wieeelu latach ( ja ostatnio pływałam jakieś 10 lat temu, mąż jeszcze dawniej). Aktualnie pływamy po Augustowie i okolicach ( głównie jeziora- poznajemy dopiero nasz nowy sprzęt- kajak pneumatyczny), przymierzamy się do spływu Narwią, Narewką i Supraślą....
Kajakarstwo jest cudowne, można się zakochać w tej formie spędzania czasu
Stary 2012-05-18, 19:34   #40
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Ja kajakiem pływam jedynie całkowicie rekreacyjnie. Wspominam z rozrzewnieniem spływ Krutynią, przepiękna okolica, czyściutka woda, przezroczysta do samiutkiego dna. Rewelacja - polecam nawet amatorom!

Wszystko można, co nie można - byle z cicha, i z ostrożna.
Ostrowczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-29, 11:16   #41
tuptusienka
Raczkowanie

a ja polecam splyw rzeką brdą. http://www.kajaki.net.pl/pl/studenck...indsurfingiem/ zrobiłam dokladnie tą trasę. Ludzie poznani nieziemscy, codziennie ogniska i śpiew. Zorganizowaliśmy sobie wieczór wina, gdzie ten trunek lał sie obficie... Widoki niezapomniane, w borach tucholskich spotkaliśmy stado uciekających saren a nawet orła bielika. Trasa dość łatwa lecz trzeba być przygotowanym na zakwasy na rękach i wziaść ze sobą róznego rodzaju maści
tuptusienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-31, 18:54   #42
bonaqua84
Raczkowanie

a znacie rzeki na lubelszczyźnie dobre dla początkującej?
Stary 2012-07-23, 15:05   #43
anjya
Rozeznanie

i po spływie wdą
właściwie to pływaliśmy sobie po rozlewisku wdy na odcinku tleń-elektrownia żur. chwilami ciężko bo troszkę pod prąd
spodziewaliśmy się kiepskiej pogody, ale zostaliśmy miło zaskoczeni na początku spływu. ostatecznie pływaliśmy w strojach kąpielowych do momentu gdy nadeszła wichura z ulewą chcąc dotrzeć do tlenia musieliśmy płynąć pod wiatr (ale to jaki wiatr!) i deszcz siekał prosto w twarz .. mimo to było świetnie!
bardzo ładne tereny, polecam początkującym
anjya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-30, 16:55   #44
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Ja w tym roku byłam na 2-dniowym spływie Brdą, startowaliśmy z Woziwody do Rudzkiego Mostu (1 dzień, 20km) i drugiego dnia z Rudzkiego Mostu do Piła Młyn (8,5km). Całkiem przyjemnie, płynęliśmy przez osławione uroczysko "piekiełko" na szczęście obyło się bez wywrotek
Stary 2012-08-06, 11:24   #45
okilju
Raczkowanie

Lokalizacja: teraz Wrocław, czasem inne miejsca z dolnośląskiej ziemi

A gdzie najbliżej dolnośląskiego? Co ciekawego?
okilju jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 10:12   #46
coccinelle7
Zadomowienie

czy któraś z was przeżyła okres podczas spływu? bo z moich obliczeń (wprawdzie mam nie do końca regularny, ale znając moje szczęście ) wynika, że mi się to przytrafi.
jak żyć?! da się?
Stary 2013-09-28, 08:45   #47
fantin
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez bonaqua84 Pokaż wiadomość
a znacie rzeki na lubelszczyźnie dobre dla początkującej?

Dobrymi rzekami dla początkujących są Wieprz - xxxxx- i Tanew. Rzeki niezbyt głębokie, prąd niezbyt silny, ale jednocześnie mają sporo zakrętów - głównie Wieprz tam gdzie jest jeszcze wąski, np. na Rotoczu. Trasy można sobie wybierać w zależności od potrzeb i umiejętności. Ja pływałem głównie na odcinkach kilkukilometrowych, ale dla bardziej zaprawionych w boju można sobie organizować całodniowe lub kilkudniowe wyprawy... Także polecam przepiękne Roztocze

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2013-09-28 o 19:46 Powód: link
fantin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-30, 21:27   #48
denikaa
Raczkowanie

GG do denikaa

Odświeżam wątek, bo szukam fajnych, sprawdzonych szlaków w Wielkopolsce. Nie interesują mnie zatłoczone miejsca, raczej coś dzikiego. Myślałam o Rurzycy, czytałam bardzo fajne opinie o niej, że właśnie fajna dla początkujących i do tego wiedzie w większości przez las.
Stary 2013-11-09, 09:46   #49
dryda
Rozeznanie

Rurzyca piękna jest
Na stronie czystych jezior na pewno znajdziesz trochę ciekawych szlaków kajakowych - zerkam do nich.
dryda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-11, 11:47   #50
kajakisternik
Przyczajenie

Zapraszamy serdecznie wszystkich miłośników kajakarstwa i nie tylko, do uczestnictwa w spływach kajakowych najpiękniejszymi rzekami Lubelszczyzny. Spływy kajakowe to znakomita forma aktywnego wypoczynku na łonie natury. Fajna atmosfera, oraz zjawiskowe otoczenie rzeki wprawia w rewelacyjny nastrój, a brak masowej turystyki, pozwoli rozkoszować się otaczająca nas przyrodą w ciszy i spokoju. Tak spędzone chwile na pewno sprawią, że będzie to niezapomniany czas.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom coraz większej rzeszy fanów tego rodzaju wypoczynku, zapewniamy profesjonalną pomoc w sprawach logistycznych, pomożemy wybrać najdogodniejszy odcinek spływu (dostosujemy jego długość i czas, stopień trudności, wskażemy miejsce na ognisko), doradzimy co warto ze sobą zabrać, dowieziemy/odbierzemy w pełni wyposażone kajaki, wszystko uzależnione od oczekiwań klienta. Oferta skierowana jest zarówno do osób indywidualnych (spływy rodzinne, spływy z przyjaciółmi, imprezy okolicznościowe, spływy panieńskie/kawalerskie), do szkół (zielone lekcje, spływy dydaktyczne, spływ sprzątanie świata), oraz do firm (spływy integracyjne, team building, imprezy motywacyjne, pikniki firmowe, uzupełnienie szkoleń). Dla grup zorganizowanych istnieje możliwość negocjacji cen. Zachęcamy do zadawania pytań, wysyłania rezerwacji drogą mailową na lub na http://kajakisternik.pl/kontakt/.
Indywidualne podejście do klienta i pełen profesjonalizm sprawiło że, swój wolny czas spędziło z nami tysiące osób. Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty. Poniżej prezentujemy kilka z ciekawszych imprez kajakowych, które się odbyły w ostatnich latach:

Spływ kajakowy „Szlakiem Dworów Nad Giełczwią”
Otwarcie sezonu kajakowego 2012 (Dorohucza – Jaszczów)
Historyczna majówka w Zawieprzycach 2012
Zimowe spływy kajakowe 2012
Historyczna majówka w Zawieprzycach 2011
Zimowe spływy kajakowe 2011
Spływ Kajakowy – Sprzątanie Świata
Zimowe spływy kajakowe 2010

Zapraszamy także na naszą stronę internetową www.kajakisternik.pl i zachęcamy do zapoznania się dokładniej z naszą ofertą, oraz licznymi ciekawostkami przygotowanymi specjalnie dla Państwa. Znajdziecie tam Państwo zawsze aktualną ofertę spływów kajakowych. W zakładce aktualności natomiast, zamieszczamy newsy o najciekawszych imprezach ,nie tylko kajakowych, naszego regionu. Na WWW znajduje się także informacja jak się przygotować do spływu, czyli poradnik kajakarza oraz interaktywny kurs.

!!! Zapraszamy Serdecznie !!!
kajakisternik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-18, 16:36   #51
AnitaKRK
Przyczajenie

Ja wybieram się niebawem z rodziną na spływ kajakowy na Brdę ;-)
Jak chcecie poczytać o Brde zapraszam pod ten link
http://kayaks.pl/brda/
AnitaKRK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-27, 15:10   #52
michalinaa1
Przyczajenie

Witam. Mieszkam w Piotrkowie Trybunalskim i polecam spływy kajakowe po Pilicy. Spływy są organizowane w taki sposób, że można wybrać sobie miejscowość, gdzie rozpocznie się spływ i na to miejsce pan z wypożyczalni przywozi kajaki. Później odbiera je z ustalonej miejscowości. Polecam WSZYSTKIM. Świetna atrakcja, zdrowy, aktywny wypoczynek, można się opalić i odpocząć. Woda ma też na tyle niski poziom, że jest w pełni bezpiecznie. Byłam w tamtym roku i w te wakacje też na pewno pojadę. Polecam gorąco, tym bardziej, że to atrakcja za śmieszne pieniądze. Z tego co wiem, wynajęcie kajaka na dzień kosztuje 50 złotych, czyli 25 na osobę. Niewielkim kosztem można zrobić ogromną przyjemność szczególnie dzieciom, choć ja sama też świetnie się bawiłam.
michalinaa1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-28, 12:11   #53
Orchidea7
Raczkowanie

Słyszałam coś o możliwości parogodzinnego spływu w Warszawie, czy ktoś może praktykował, albo słyszał coś na ten temat ? Jednak to byłoby przyjemne oderwanie się od codzienności w weekend.
Orchidea7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-07, 11:39   #54
marta_makula
Raczkowanie

Witajcie,

chciałabym odświeżyć trochę wątek. Razem ze znajomymi wybieramy się na spływ Drawą. Mamy już całkiem pokaźną ekipę. Pozostała nam teraz do wyboru najważniejsza kwestia, wybór firmy od której wynajmiemy kajaki. Czytałam o firmie mrówka dość dobre opinie. Chciałabym dowiedzieć się czy ktoś z Was miał z nimi do czynienia i może powiedzieć mi coś więcej? Czytałam, że mają dobre ceny i są punktualni. Ktoś potwierdzi?

Z góry dziękuję za wszystkie opinie.
marta_makula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-08, 17:31   #55
dryda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ana761 Pokaż wiadomość
Ja polecam jeśli chcesz ( stosunkowo tanio, dobre kajaki , zorganizowany ale pełen luz )
http://www.szuwary.pl

Rzeki średniej trudności , gorzej jest ciut na Dobrzycy ( czasem niski stan wody, liczne żeremia , przeweżenia itp. ) ale też pierwszorazowy da rade
lub opcjonalnie można wybrac się na tylko weekendowy i sprawdzić się

Ja wybieram się na 2 tygodnie Piławe i Białą ( jak mi częsci urlopu nie cofną )
Ooo byłaś z Szuwarami na spływie?
Ja w zeszłym roku płynęłam z nimi Piławą - z nastolatką w kajaku, która w dodatku debiutowała w ten sposób "na wodzie" i przyznam, że było naprawdę super, zwłaszcza , że "pełen luz" to mało powiedziane. Nie dośc, że fajnie zorganizowane, to jeszcze wieczorami Igor świetnie grał na gitarze i było bosko. Ostatnie dni tylko zmokliśmy jak kury, bo lało, więc cieszyłyśmy się, że nas namówili wcześniej znajomi na zabranie gotowego żarcia do takiego szybkiego przyrządzenia na ciepło ( polecę: ->http://jemy.biz/ ) , bo inaczej pewnie skostniałybyśmy na amen. Pomysleć, że na wstepie chciałyśmy sobie tam gotowac normalnie, chyba bym się zajechała na śmierć hehe

W każdym razie spływ z Szuwarami był świetny, jak się dobrze przygotowac na zmienną aurę i jeśli się szuka luźnej miłej atmosfery, to jak najbardziej.

Edytowane przez dryda
Czas edycji: 2015-09-08 o 17:34
dryda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-10, 15:08   #56
JustynaPlock
Przyczajenie

Ja mogę śmiało polecić spływy kajakowe na rzece Skrwa nieopodal Płocka. Fajne trasy o różnym stopniu trudności oraz długości. Można też zorganizować spływy kilkudniowe.

Edytowane przez JustynaPlock
Czas edycji: 2018-07-10 o 15:10
JustynaPlock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości