|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.)
No CO WY / spicie Jeszcze
hihi. U mnie na razie NUDA hihi byle do 17 jakos sie udalo nie zanudzic na smierc :/ hihi Kocham Cie Emilianku <3. |
|
|
|
#3962 |
|
Zakorzenienie
|
OOOOOO MATKOOOO!!!! NAdrobiłam
![]() Macie dzieci jakiś pieryliard lat świetlnych do przodu rozwinięte ruchowo w stosunku do mojego, ale żadne nie gada tyle co Z Rozumie mnóstwo... A już szok totalny jak Babcia przeglądała z nią książeczki jak już pojechałam do pracy, a Z wali ręką w mały zielony samochodzik w książeczce i woła "mama brummmm!!!!" - to już chyba wyższy poziom abstrakcji Ma obcykane wszystkie zwierzątka i ich odgłosy - męczenie Arki Noego z Babcią się kłania - ale najlepsza jest świnka - zamiast mówić kwikwi czy chrumchrum nauczyła się chrumkać.... Wczoraj ułożyła sobie fryzurę na obiadek, mówię do niej, ale z Ciebie świnka, a Zosior chrumka - bezcenne! ![]() Miałyśmy kontrolne echo serca i zamknął nam się niezarośnięty po porodzie otwór owalny, także wszystko gites... Za to mamy problem z zębem, z właściwie dziąsłem nad nim - ząb wyrżnął się z 2 stron, a pośrodku został jakby mostek z dziąsła i tak to już trwa bardzo długo, to dziąsło jakby włóknieje, dentysta polecił jeszcze poczekać, ale chyba trzeba to będzie przeciąć po prostu... ![]() Zośka nadal nie pije mleka, robię jej te kaszki po 4 m-cu na mm, bo szkoda mi wywalić, daję jej więcej bardziej wodnistych rzeczy, bo nie pije, ale chyba się też nie najada i ostatnio zaczęła jeść w nocy przez to. Kończą mi się pomysły jak przekonać ją do picia czegokolwiek z czegokolwiek.... Wczoraj kupiłam "Wiosnę na Czereśniowej" - baaaardzo jej się podoba, bo książki w tak dużym formacie jeszcze nie miała - na obrazki patrzy, ale póki co najbardziej jarające jest przewracanie takich wielkich kartek.... Chyba kupię resztę, ale już na arosie, bo póki co przepłaciłam w empiku..... Aaaaa jeszcze jedno - jeśli nie wiecie - wczoraj byłam w Home and You i jest promocja, ae chyba tylko do dzisiaj - jak kupi się jedną rzecz z przeceny to drugą tańszą też z przeceny można kupić za złotówkę... W ten sposób za 2 rzeczy kosztujące razem oryginalnie 230 zł dałam 65zł. No to poleciałam pamiętniczkiem, czytam Was, ale coraz ciężej wbić mi się w wątek.... Nestelle z bramą wymiatasz
|
#3963 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() super że z serduchem ok żebyście sobie jakoś poradzilino ciężko z tym piciem. jak wszystko próbowałaś to nie pozostaje nic innego jak rozwadniać. tż nie ma, jest w Poznaniu. ja wróciłam ze spaceru, Florek śpi, czekam na pizze
|
|
#3964 |
|
Zakorzenienie
|
Ktoras tu ost pisala o rozstpaniu paroszku po kuchni
Wiec co by powiedziala na TO: ImageUploadedByWizaz Forum1399807526.189314.jpg W pracy ciag dalszy Nudow zaraz koncze przerwe - chyba sie nie uda skonczyc godzine wczesniej - no ale zapytac sie nie szkodzi ino wpierw musi przyjsc laska co zamyka A spiesze sie do domku bo trzeba zadzwonic do PraDziadka Hipcia - dzis konczy 80 Lat Kocham Cie Emilianku <3. |
|
|
|
#3965 | ||||
|
Rozeznanie
|
Dzieńn dobry
Cytat:
Za podróż ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() 2. Zoś Mistrzyni ![]() Mikołaj też umie chrumkać ![]() 3. Za echo ![]() 4. A Czereśniowa ma twarde strony?? Cytat:
smacznego )Mikołaj śpi, niedługo sie zbudzi. Zjemy obiadek i jedziemy do koleżanki się pożegnać (dziś wylatuje do Irlandii)
|
|
#3966 |
|
Zakorzenienie
|
|
#3967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki pycha była
|
|
#3968 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() wow.Cytat:
dziś poszliśmy znów do baranów (z dobrym aparatem). znów szał. mnie najbardziej rozwaliło, że szybko podparzył starsze dzieci - znalazł sobie kawałek słomy, trzymał i czekał, aż baran zje nerwy ma ze stali (w przeciwieństwie do mnie )weszliśmy do budynku (a tam jakieś przyśpiewy, poczęstunki, kiermasz) a Michał radocha, bo na ścianie był... żubr (takie myśliwskie "ujęcie" - morda sama).tż musiał stać a T. wydawał odgłosy trochę siara ![]() Dragusia, hehe czyli razem czekamy na brazyliadę
|
|
|
#3969 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() eh na szczęście większość meczy późno więc ja będę spać a on niech ogląda
|
|
#3970 |
|
Zakorzenienie
|
Kasia
palpitacji serca bym dostała popłaka się i nerwicy pewnie bym dostała ![]() ale z drugiej strony patrząc boska fotka
|
|
|
|
#3971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3972 | |||
|
Rozeznanie
|
hejka
ja po intensywnym weekendzie:szkoła, urodziny maluszka u znajomych a jeszcze znajoma ma wpaść dzis na ciacho.przynajmniej jeden egzamin za mną, jeszcze 3 w następny weekend i będzie koniec biorę się za nadrabianie bo od piatku mam zaległosci ---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- Cytat:
, wiążę to przeważnie z pogodą, np przed burzą czuję się fatalnie, jak zacznie padać jak ręka odjął, generalnie ze zmianami ciśnienia. chociaż teraz mnie boli z drugiej strony a pada wiec juz sama nie wiem.![]() Cytat:
naprawdę bym chciała, jak bym się zawzięła; dla mnie chyba lepsze dłuższe dystanse bo ja nie jestem szybka, ale wytrzymała. chce skonczyc ten trening co tu kiedys wlepialam a potem zaczne cos myslec dalej, o wydłużaniu dystansua w tym roku coś planujesz? a ile stopni? norwegowi maja swietnych meteorologów, najlepiej im sie pogoda sprawdza, od jakiegos czasu sprawdzam pogode po norwesku ![]() a w ogole to kiedyś przeczytałam ale na telefonie i ci zapomniałam odpisac jak sie o coś tam wykłóciłaś z gościem 5 minut przed zamknieciem, a on udawał na początku ze ci łachę robi, rozumiem ze po norwesku?? to gratuluje postępów w nauce!!! Cytat:
![]() to nic nie pojesz na święta....
|
|
#3973 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Od kilku dni brzuch mnie boli to chyba z nerwów, za tydzień wracam do pracy, jak ja dam radę tyle bez Filipka
Oliwka super ten Twój przepis na placuszki serowe, robiłam już 2 razy, za pierwszym razem F. zjadł 5! Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#3974 | |||
|
Rozeznanie
|
Ooo to w takim razie koniecznie musze nabyć ![]() Byś chociaż napisała, że była nie dobra ![]() Cytat:
E tam siara superowo Mikul za to masowo rozdaje buziaki nieważne czy zna czy nie. Cytat:
![]() Cytat:
![]() 2. Już mam wszystkie potrzebne składniki i jutro je robię
|
|
#3975 |
|
Zakorzenienie
|
Witam wieczorową porą, my już w domku mama nas wieczorem odwiozła mała wykąpana ranczo obejrzane więc idę spać bo wpadłam w wir sprzątania
łazienkę przed chwilą czyściłam ale mój tż był na "moto gnoju" więc z pewnością rozumiecie chcociaż i tak dom doprowadził do względnego porządku bo jak bracia wrócili do domu to tylko się śmiali że jak wrócę to przez tydzień będę sprzątać że lepiej gdybym nie wracała do domu jak weszłam od progu dostało się psu jak to zobaczyłam ale wzięłam 3 głębokie wdechy opanowałam się i obecnie jakiś ład jest hyh ale i tak jutro dzień zapełniony a popłudniu idziemy na przyjęcie po komunii ![]() Rano jak dam radę będę nadrabiać buziaki Scarlett Zosia jest GENIALNA! monicca1989 cieszę się że tak smakowały Filipkowi i za ilość zjedzonych
|
|
|
|
#3976 |
|
Zakorzenienie
|
ale pustki...uaktywnicie sie pewnie jutro, jak pójde do roboty;p;p
|
|
|
|
#3977 | ||
|
Rozeznanie
|
Witam weekendowo.
Ciasto rabarbarowe piecze mi się w piekarniku ![]() Jestem padnięta po weekendzie, niby nic się nie działo, ale wczoraj późno poszłam spać (się wciągnęłam w serial pani i będziesz korzystać z tej metody dolmana? Ja na razię jak pokazuję L. obrazki z kart obrazkowych tych co nestelle polecała, to najpierw pokazuję z tyłu napis, mówię co to, a potem pokazuję obrazek. Dzisiaj położyłam trzy karty napisami do góry, pytam się L. gdzie jest mysz, ona wzięła kartę z napisem mysz i pokazuje mi obrazek. Mina TŻ - bezcenna. (oczywiście przy następnych próbach już nie celnęła, więc to był przypadek, ale wiecie - powiedziałam TŻ chodź coś Ci L. chce pokazać )A, i ponieważ nie znam prawie żadnych piosenek dla dzieci, to raczej nie śpiewałam L. Na telefonie ściągnęłam aplikację z piosenkami po ang. i tam było m.in if you happy and you know it clap your hands. No i zawsze to śpiewałam z klaskaniem. Teraz zaśpiewam if you happy.... a L. klaszcze Jakbym miała jakąś ciotkę/czy inną krewną co by mi zarzucała np"taka duża a nie je" "taka duża a nie chodzi" "taka duża a nie usypia sama w łózeczku" to bym zaśpiewała a L. by klaskała i odparowała, że przynajmniej dziecko angielski zna W ogóle mnie nakłaniacie,żebym nocnik chyba kupiła... Czuję się jak matka noworodka normalnie Cytat:
ndla ZosiNo i kciuki za ząbek, oby nie trzeba było rozcinać ![]() O matko i córko.... Cytat:
Ale czemu nie...? no może tylko grzyby są ciężkostrawne...
|
|
|
#3978 |
|
Zadomowienie
|
Hej
![]() Nie mialam kiedy pisac bo piatek i dzis brakowalo czasu, a wczoraj jak mialam czas, to net nie dzalal ale nie napisalyscie duzo, wiec udalo mi sie nadrobic ![]() Trolla, Megi, trzymam kciuki ze owocne przygotowania do maratonu ![]() Kasia, super ze szefuncio podpisal wniosek Agnjeska, fajnie tesciowie wymyslili z ta wycieczka do Polski ciekawa jestem jakie beda miali wrazenia. Dla Was udanego lotu i wspanialego wypoczynku ![]() Tasia, Luna, mam nadzieje ze z tarczca bedzie ok BYou, oby czas bez B szybko minal ![]() Scarlett, super ze z serduszkiem ok. Oby z dziaslem tez sie unormowalo Brawa dla gadajcych Zosiek i kumatych Karolkow ![]() Dragusia, dobrze ze mi przypomnialas od mundialu gdzie chcecie jechac? Ja szukam czegos na wrzesien.Moderna, super zabawki kupilas. Te zakrecone klocki swietne, chyba kupi J. Pani, Torres z baranami Achna, Mikus rozdajacy buziaki Monicca, bedzie dobrze Malpka, to Ty tez bez @ sie jeszcze uchowalas? a przeciez juz nie karmisz ![]() Nestelle, Pani, Kwiatuszku, pytalyscie o dentyste i wychodne U dentysty ok, okazalo sie ze ostatni raz bylam 4 lata temu, a praktycznie nie mam nic do leczenia. Jeden malutki ubytek, ktory moze poczekac. No ale jak juz przyszlam to wymienilam sobie stara plombe. I kocham moja dentystke bo namowila mnie zeby nie robic znieczulenia i okazalo sie ze dobrze zrobilam ze nie wzielam bo praktycznie nic nie bolalo. Co do wychodnego, to mialam impreze zwiazkowa (bo naleze w pracy do zwiazkow zawodowych ). Bylo w miare spoko, biesiadnie i duze stezenie pijanego inzyniera na metr kwadratowy ale pogadalam sobie, pojadlam, wypilam pol piwka i przed polnoca bylam w domu ![]() Dzis znow robilam pierogi z botwinka i odrobina szpinaku. Jankowi bardzo smakowaly, zjadl cale 3 sztuki Juz nie moge sie doczekac jagod i tuskawek A wczoraj zamrozilam szparagi. Pierwszy raz, ciekawe co z tego wyjdzie.Aha, u nas po szczepieniu w porzadku. Jak dotad zadnych niepokojacych objawow. ---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:33 ---------- o nieeeee, nie wolno takich rzeczy pisac o tej porze ![]() Brawo dla zdolnej Lili
|
|
|
|
#3979 |
|
Zakorzenienie
|
Forum nadrobione, mozna isc spac...
Pani brava dla Torresa, pokazal calemu towarzystwu co to znaczy byc milosnikiem zwierzat. Scarlett Zosia zdolniacha...kolejny rocznik 2012? Cathlyn do Ciebie sie odniose bo Twoj post ostatni odnosnie uczenia dzievi, Oliwke owszem uczylam pokazujac literki, a teraz nie wiem moze cos, ale bez spinki, zaraz wyjasnie dlaczego. Niestety ale program szkolny jedt teraz tak skonstruowany, ze dzieci w pierwszej klasie caly rok ucza sie alfabetu i cyfr tylko do 10 i w tych ramach dodawania i odejmowania. Wiec dziecko bedzie sie nudzic. Alliw daj przepis na pierogi, w kazdej postaci lubie je jesc ale nigdy nie zrobilam
|
#3980 |
|
Zadomowienie
|
Hej
tylko nie wykupta mi tych klocków ![]() Monika to w tym nocniku głośnik jest tam gdzie maluszek sika? dziwnie bo jak tak to rzeczywiście plasteliną nie zakleiszco do przeciwbólowego na ząbkowanie ostatnio dałam pierwszy raz, bo obudził się z płaczem i nic nie pomagało Demter, Tasia fajnie macie z tymi wyprawkami lubiłam zakupy tych wszystkich drobiazgów dla bobasów ![]() dla Kuby za jedzenie i dla Krzysia za ząbkaPani dawaj foty i filmiki z beee Byou to można jeszcze więcej gadać? dla Zosi gaduły Kasia dla Milusia za norweskie papaAgnjeska udanych wakacji oliwka uśmiałam się z Twojej reakcji na zdjęcie, które wstawiła Kasia ![]() Monicca na początku na pewno będzie ciężko z czasem oboje z Filipkiem się przyzwyczaicie Scarlett straszne z ym zębem, oby jakoś samo się naprawiło achna a to Ci podrywacz z Mikołaja tak wszystkim buziaki rozdawać ![]() Cathlyn i żem się troszkę zdołowała, że zaniedbuje mózgownicę Karola. nawet nie mogę go nauczyć pokazać palcem krowę. spojrzy już łaskawię w jej stronę ale nie pokaże, nie mówiąc o naśladowaniu zwierząt. to może uda nam się w przyszłym roku alliw no to wielkie brawa za dentystę i za imprezę związkową. mówisz duże stężenie pijanego inżyniera przyłączam się do prośby o przepis na pierogi, bo też jeszcze nie robiłam. tylko wiesz, dla mnie trzeba napisać jak dla debila-krok po kroku z objaśnieniami
|
#3981 |
|
Zakorzenienie
|
Helol,helol,helol witam w ten ciulowy pogodowo poniedzialek, zimno i tuz po deszczu. I moj telefon mi mowi, ze tak przez caly tydzien bedzie.
Wlasnie stoje w korku u siebie na osiedlu, bo zmieniaja nawierzchnie ulicy. Pomysl rewelacyjny, ech Ci drogowcy... Bede zagladac w ciagu dnia, co by na wieczor nie nadrabiac, mam na fzis ambitny plan skonczenia inwentaryzacji, musi sie udac nie ma bola. . Tymczasem mowie- jest Kwiatuszek z rana, mozna zaczac dzien... Oby byl mily...
|
#3982 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ciepło, morze/ocean, plaża, basen all inclusive i drinki a ty? kurcze ja bym chciała w czerwcu póki jeszcze karmie, bo we wrześniu planuje już nie i będzie trzeba kombinować jedzenie dla Florka. a i mam pytanie może się któraś orientuje. lece samolotem wysiadam i jak wiadomo do hotelu się jedzie autobusem to można bez fotelika? ![]() Cytat:
|
|
#3983 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
weszłam na chwilkę napisać bo mi się przypomniało i nie wiem co o tym myśleć wczoraj brataowa powiedziała mi żebym nie zmuszała małej do picia mleka mm jeśli nie chce bo mówię że odstawiam małą od piersi ale wiecie tak naturalnie że się wyrażę w dzień ograniczam a wieczr noc i ranek to cycek no ale chciałam chociaż wyeliminować to karmienie o 11 i ona mi mówi że jej ostatnio lekarz powiedział że jak dziecko nie chce pić mleka odmawia to nie ma potrzeby mu go dawać że wystarczy dobra zbilansowana dieta a nabiał w zupełności dwa trzy razy w tygodniu jakiś jogurt, ser czy coś w ten deseń. Co o tym myślicie faktycznie potrzebne to mleko czy nie? dobrze lekarz mówi? I chyba Alliw ostatnio pisała i tym jogurcie bałkańskim bo lekarz powiedział szwagierce że ten może śmiało dawać swoje córce bo mała jest na mm a ona w ogóle od kiedy stałe posiłki zaczęła jadać to nie chce mleka a ma 8 miesięcy Któraś ostatnio pisała jakie mleko nie zawiera malto i któraś odpowiedziała że Bebiko więc poszłam kupić Bebiko a ono ma malto. Dziecko pluje Bebilonem, bebiko chyb zrobię podejście do hippa? no nie wiem czy jakie kolwiek jej mleko inne niż moje podjedzie bo żadnego innego pić nie ma zamiaru jak narazie poczuje w ustach i pluje cathlyn dla Lilki to się tż zdziwił mądra dziewczynka
http://s1.suwaczek.com/200812234229.png http://s5.suwaczek.com/200303043435.png Anielka Edytowane przez oliwka__ Czas edycji: 2014-05-12 o 07:49 |
|
|
|
#3984 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to ja mówiłam że bebiko nie ma. no i nie ma ale nr 2. a ty pewnie kupiłaś 3 i ja teraz patrze że tam i cukier i malto ja też nie wiem czy FLorek będzie pił mm, kiedyś próbowałam to nie chciał. ale przyzwyczajam go kaszkami mlecznymi. ostatnio mu zrobiłam na bebiku 2 kaszkę i zjadł. teraz skończyłam kaszkę bobovity (ale dawałam pół jej i pół holle) więc od jutra holle na bebiku, mam jeszcze 6 saszetek, a potem przerzucam się na hipp 3 bo mam jedną puszkę. jak będzie ładł bez marudzenia to dostanie na spróbowanie mleko w kubku do wypicia i oby wypił. a ty podajesz mleczne kaszki?
Edytowane przez Dragusia88 Czas edycji: 2014-05-12 o 09:24 |
|
|
|
|
#3985 |
|
Zakorzenienie
|
Dragusia nie podaję mlecznych kupiłam raz z holle mleczną ale tak nie bardzo chciała mi ją jeść. Z ,mlecznych rzeczy to ona zje mannę i owsiankę na zwykłm "krowim" kartonowym mleku.
|
|
|
|
#3986 | |
|
Rozeznanie
|
grzyby kapusta, groch, smazone ryby dla dwutygodniowego noworodka to chyba za duzo, przynajmniej u mnie na Wigilii takie potrawy są
alliw dzieki, jak przebiegne zamelduje Cytat:
co do nauki czytania - ja trochę uczyłam młodą metodą słów wypisanych na czerwono, po kilka dziennie ale to było z poł roku temu i miałam wrazenie ze za wczesniej, wiecej zgadywała niz czytała, w sumie to czytała tylko mama, tata, Wiki to co potrafiła napisać, a zamierzam wrocic bo sie sama dopominała ostatnio. oliwka co do zmuszania picia mleka, ja mam traume bo mnie zmuszali a źle sie czułam, lekarka poźno stwierdziła nietloreancje laktozy, dzieci zmuszac nie bede, młoda je troche nabiału, ale nie pije juz mleka, alergolog kazal odstawic, z mlodym sie tez nie bede pitolic, jest chetniejszy do jedzenia róznych rzeczy, podszkole sie w dietetyce jeszcze i bede pilnowac co je, wszyscy mamy nietolerancje - nam nie słuzy zwykłe mleko. moze kupie modyfikowane jak skoncze kp ale sie spinac nie bede jak nie bedzie chciał. ale pusto, sprzątacie?
|
|
#3987 |
|
Zakorzenienie
|
oliwka ale jezeli dajesz juz zwykle krowie mleko, to po co dodatkowo MM?
Twoja Anielka chetnie je, nie jest niejadkiem, oprocz tego masz jeszcze karmienia nocne i poranne, ja bym nie dawala mm (ale w tym temacie nie siedze, wiec to tylko moje zdanie na stan dzisiejszy )
|
#3988 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u nnie jak sie skonczy kp nie mam zamiaru dawac w zamian mm (mm u starszych dzieci jest pomyslane jako produkt zastepczy mleka krowiego, a nie dodatek), dziecko bedzie normanie jadlo nabial czyli mleko krowie i przetwory, ser bially, zolty, jogurt itp.
|
|
#3990 | ||
|
Zadomowienie
|
Dzien dobry
![]() Cytat:
![]() oby udalo sie skonczyc inwentaryzacje ![]() Cytat:
ja patrzylam wczoraj na Grecje i Turcje. Najbardziej chcielibysmy do Chorwacji, ale tam slaba baza hotelowa i dlugi trasfer z lotniska, i nie ma takich wypasow jak w Turcji np. A jak chcesz jeszcze karmic w czerwcu to jak chcesz te drinki pic? Despa, Kwiatuszku, przepis na pierogi wrzuce do klubu w wolnej chwili ![]() Wlasnie zjadlam sniadanie, dzis sobie zaserwowalam buleczki z pasztetem ktory przywiozam od mamy. Pycha. Nawet kot przyszedl wysepic ![]() Milego dnia |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:37.

hihi. 

Rozumie mnóstwo... A już szok totalny jak Babcia przeglądała z nią książeczki jak już pojechałam do pracy, a Z wali ręką w mały zielony samochodzik w książeczce i woła "mama brummmm!!!!" - to już chyba wyższy poziom abstrakcji 

żebyście sobie jakoś poradzili
smacznego
)

)

, wiążę to przeważnie z pogodą, np przed burzą czuję się fatalnie, jak zacznie padać jak ręka odjął, generalnie ze zmianami ciśnienia. chociaż teraz mnie boli z drugiej strony a pada wiec juz sama nie wiem.

ale nie napisalyscie duzo, wiec udalo mi sie nadrobic 
A wczoraj zamrozilam szparagi. Pierwszy raz, ciekawe co z tego wyjdzie.
z czasem oboje z Filipkiem się przyzwyczaicie