Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.) - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-12, 10:13   #3991
nestelle
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.)

czesc,
witam się poweekendowo ,
bilans weekendu wygląda kiepskawo .... randki w salonie zaliczone nauka J średniawo , ja wychodne miałam boskie - zamknęłam się w sypialni i odsypiałam , a R zakończył wczoraj wieczór upadkiem na łozko - efekt ? spore limo pod okiem . teraz trochę głupio wychodzić z domu - bo wygląda patologicznie ....

o sprzątaniu mi nawet nie wspominajcie . miałam podgadanke od znajomej - trzeba odkładac na miejsce ,czyscic regularnie .... tak -no to pokazałam jak to wygląda przy trójce dzieci -łazienka umyta no i teraz się zaczyna -
1.starszaki ida pod prysznic - co drugi raz zalana podłoga ,czasem i po scianach kapie . wychodzą spod prysznica - do końca się nie wytra i wszędzie woda , balsamują się - krem rozbryzgany na zlewie ,na lustrze czasem na podłodze , oczywiście reka tłusta otworzą drzwi .
2. mycie zębów - przepychanie się ,zabawa z pasta -efekt pasta na lustrze ,na zlewie ... myją - jednocześnie smiejac się .efekt pluja wszędzie ... myja nie tylko w łazience - łażą po pokoju szorując zębiska -efekt -kapie im z buzi . oczywiście ze wyczyszczą ,posprzątają po sobie .recznikiem do rąk albo i samą łapką czy butem rozmarzą wokół. po wyjęciu z buzi szczoteczki(elektrycznej) często nie wyłączą od razu.efekt ? rozprysk na około ....
3 .korzystanie z toalety - wyższy lewel . J- często nie do końca trafia .efekt siki na klapie . oczywiście najczęściej to ja na tym usiąde .
siki jak siki . ale kupa . no tak jeśli zostanie slad - to już nauczyłam wreszcie do czego słuzy szczotka do wc . efekt ? kupa roztarta szczotką po ubikacji . no kwestia papieru . oczywiście jest ,wszędzie tylo nie na miejscu .
4 . korzystanie z umywalki . woda się leje strumieniem .no po prostu trzeba dłonia zatkac kran z którego leci woda . wiadomo co dalej ...fontanna poza zlew....jak myją razem to już w ogole koszmar ,smiechy ,przepychanki i chlapanki . mydło ? jakie mydło ? mowa o tym czyms rozpuszczonym i wetkniętym w odpływ?

Pomnozyc to przez kilka razy . i taki mam efekt sprzątania na codzien .a to tylko łazienka . tylko!
nie wspomnę o tzcie . wspomnę tylko ze jak myje rece to przed wytarciem je otrzepuje .woda leci wszędzie ....jak pies otrzepujacy się po deszczu .

ide nadrobić choć troszkę .

Edytowane przez nestelle
Czas edycji: 2014-05-12 o 10:17
nestelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 10:17   #3992
megi-megi
Zakorzenienie

To ja tylko wypowiem się o nauce czytania - my w terapii Igora stosujemy czytanie globalne - nauka nie liter, ale całych sylab - paradygmatów każdej spółgłoski i skutek taki, że Guciu czyta. Ma 4 lata i czyta. Od razu załapał tez miłość do cyfr. Ostatnio pokazałam mu dodawanie, normalnie był podekscytowany. Kalinę planuję zacząć uczyć tą metodą gdzieś jak skończy 1,5 roku - oczywiście w formie zabawy i dla zabawy. Jakbyście chciały coś więcej, to polecam serię "Kocham Czytać" Jagody Cieszyńskiej
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 10:31   #3993
Amelie04
Zakorzenienie

hej

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
Ktoras tu ost pisala o rozstpaniu paroszku po kuchni

Wiec co by powiedziala na TO:

omg

Cytat:
Napisane przez cathlyn Pokaż wiadomość
Witam weekendowo.

Ciasto rabarbarowe piecze mi się w piekarniku
Jestem padnięta po weekendzie, niby nic się nie działo, ale wczoraj późno poszłam spać (się wciągnęłam w serial) i dzisiaj cały dzien taki ospały jakiś.

pani
i będziesz korzystać z tej metody dolmana?
Ja na razię jak pokazuję L. obrazki z kart obrazkowych tych co nestelle polecała, to najpierw pokazuję z tyłu napis, mówię co to, a potem pokazuję obrazek. Dzisiaj położyłam trzy karty napisami do góry, pytam się L. gdzie jest mysz, ona wzięła kartę z napisem mysz i pokazuje mi obrazek. Mina TŻ - bezcenna.
(oczywiście przy następnych próbach już nie celnęła, więc to był przypadek, ale wiecie - powiedziałam TŻ chodź coś Ci L. chce pokazać )
A, i ponieważ nie znam prawie żadnych piosenek dla dzieci, to raczej nie śpiewałam L. Na telefonie ściągnęłam aplikację z piosenkami po ang. i tam było m.in if you happy and you know it clap your hands. No i zawsze to śpiewałam z klaskaniem. Teraz zaśpiewam if you happy.... a L. klaszcze Jakbym miała jakąś ciotkę/czy inną krewną co by mi zarzucała np"taka duża a nie je" "taka duża a nie chodzi" "taka duża a nie usypia sama w łózeczku" to bym zaśpiewała a L. by klaskała i odparowała, że przynajmniej dziecko angielski zna (nic to, że tylko jedną piosenkę ). Ale u mnie jakoś nikt nie przyczepia się, że L. czegoś nie robi, jakoś wszyscy podchodzą lightowo - ma czas jeszcze.

W ogóle mnie nakłaniacie,żebym nocnik chyba kupiła... Czuję się jak matka noworodka normalnie

co to za ciasto ? z piosenkami fajnie, moze i ja zaczne
nie martw sie u nas nocnik tylko.. stoi. nie wiem jak A. z nim oswoić...
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 10:31   #3994
Moderna
Zakorzenienie

Bylo cos o Youtubie - polecam bardzo piosenki z serii super simple learning np.
http://www.youtube.com/watch?v=yCjJyiqpAuU
http://www.youtube.com/watch?v=OKbpLQp509Y
http://www.youtube.com/watch?v=tbbKjDjMDok
http://www.youtube.com/watch?v=7otAJa3jui8

te trzy to ulubione Marcelka, siedzi jak zaczarowany

ahh i zakrecane klocki z hape - bo widze, ze chcecie masowo kupowac - na opakowaniu pisze od 24 misiecy nasze dzieci jeszzce zakrecac nie umieja, moj M. to tylko porusza przegubowo (podejrzewam, ze i tak tubka kremu wygra ), w pelni ta zabawka beda cieszyc sie pewnie pozniej

Natomiast przebijanka z haba jest super M. zachwycony a samochodziki to hit nad hitami, sa z nami wszedzie brummm brummm

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
czesc,
witam się poweekendowo ,
bilans weekendu wygląda kiepskawo .... randki w salonie zaliczone nauka J średniawo , ja wychodne miałam boskie - zamknęłam się w sypialni i odsypiałam , a R zakończył wczoraj wieczór upadkiem na łozko - efekt ? spore limo pod okiem . teraz trochę głupio wychodzić z domu - bo wygląda patologicznie ....

o sprzątaniu mi nawet nie wspominajcie . miałam podgadanke od znajomej - trzeba odkładac na miejsce ,czyscic regularnie .... tak -no to pokazałam jak to wygląda przy trójce dzieci -łazienka umyta no i teraz się zaczyna -
1.starszaki ida pod prysznic - co drugi raz zalana podłoga ,czasem i po scianach kapie . wychodzą spod prysznica - do końca się nie wytra i wszędzie woda , balsamują się - krem rozbryzgany na zlewie ,na lustrze czasem na podłodze , oczywiście reka tłusta otworzą drzwi .
2. mycie zębów - przepychanie się ,zabawa z pasta -efekt pasta na lustrze ,na zlewie ... myją - jednocześnie smiejac się .efekt pluja wszędzie ... myja nie tylko w łazience - łażą po pokoju szorując zębiska -efekt -kapie im z buzi . oczywiście ze wyczyszczą ,posprzątają po sobie .recznikiem do rąk albo i samą łapką czy butem rozmarzą wokół. po wyjęciu z buzi szczoteczki(elektrycznej) często nie wyłączą od razu.efekt ? rozprysk na około ....
3 .korzystanie z toalety - wyższy lewel . J- często nie do końca trafia .efekt siki na klapie . oczywiście najczęściej to ja na tym usiąde .
siki jak siki . ale kupa . no tak jeśli zostanie slad - to już nauczyłam wreszcie do czego słuzy szczotka do wc . efekt ? kupa roztarta szczotką po ubikacji . no kwestia papieru . oczywiście jest ,wszędzie tylo nie na miejscu .
4 . korzystanie z umywalki . woda się leje strumieniem .no po prostu trzeba dłonia zatkac kran z którego leci woda . wiadomo co dalej ...fontanna poza zlew....jak myją razem to już w ogole koszmar ,smiechy ,przepychanki i chlapanki . mydło ? jakie mydło ? mowa o tym czyms rozpuszczonym i wetkniętym w odpływ?

Pomnozyc to przez kilka razy . i taki mam efekt sprzątania na codzien .a to tylko łazienka . tylko!
nie wspomnę o tzcie . wspomnę tylko ze jak myje rece to przed wytarciem je otrzepuje .woda leci wszędzie ....jak pies otrzepujacy się po deszczu .

ide nadrobić choć troszkę .
oliwka nie czytaj!
hihi.. usmialam sie z tych porzadkow

u mnie wyglada to tak, ze pozmywam podlogi, a za chwile maly czyms ubabrze, poskladam rzeczy do szafek, za chwile trafiaja znowu na podloge, kuchnia to syzyfowa praca - nawet szkoda wspominac

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
To ja tylko wypowiem się o nauce czytania - my w terapii Igora stosujemy czytanie globalne - nauka nie liter, ale całych sylab - paradygmatów każdej spółgłoski i skutek taki, że Guciu czyta. Ma 4 lata i czyta. Od razu załapał tez miłość do cyfr. Ostatnio pokazałam mu dodawanie, normalnie był podekscytowany. Kalinę planuję zacząć uczyć tą metodą gdzieś jak skończy 1,5 roku - oczywiście w formie zabawy i dla zabawy. Jakbyście chciały coś więcej, to polecam serię "Kocham Czytać" Jagody Cieszyńskiej
ciekawe ciekawe

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2014-05-12 o 10:44
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 10:38   #3995
alliw
Zadomowienie

Cytat:
omg
cmok dla Roszka

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
u mnie wyglada to tak, ze pozmywam podlogi, a za chwile maly czyms ubabrze, poskladam rzeczy do szafek, za chwile trafiaja znowu na podloge, kuchnia to syzyfowa praca - nawet szkoda wspominac
ja nawet nie zdarze do konca umyc podlogi a juz koty zostawiaja slady na mokrej
ide oblukac linki z jutuba
Stary 2014-05-12, 10:41   #3996
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość
haha
u mnie to samo
a klaki pojawiaja sie kilka minut po odkurzaniu
Stary 2014-05-12, 10:46   #3997
alliw
Zadomowienie

Cytat:
haha
u mnie to samo
a klaki pojawiaja sie kilka minut po odkurzaniu
o to to
kurcze, patrze te linki co wrzucilas, a to takie kolysanki sa i juz mi Janek zaczyna oczy trzec kiedys mu wlaczalam ta gwizdke z sowa, ladne to jest bardzo.
Stary 2014-05-12, 10:47   #3998
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
nie rozumiem chyba
u nnie jak sie skonczy kp nie mam zamiaru dawac w zamian mm (mm u starszych dzieci jest pomyslane jako produkt zastepczy mleka krowiego, a nie dodatek), dziecko bedzie normanie jadlo nabial czyli mleko krowie i przetwory, ser bially, zolty, jogurt itp.
u nas się zaleca 2 kubki mleka mm dziennie do conajmniej 2rż.
Cytat:
to my tak samo ja patrzylam wczoraj na Grecje i Turcje. Najbardziej chcielibysmy do Chorwacji, ale tam slaba baza hotelowa i dlugi trasfer z lotniska, i nie ma takich wypasow jak w Turcji np. A jak chcesz jeszcze karmic w czerwcu to jak chcesz te drinki pic? Ja chce we wrzesniu bo troszke mniejszy upal wtedy bedzie, poza tym takie przedluzenie lata sobie zrobimy, no i moze mniej ludzi bedzie. A z jedzeniem to mysle ze juz normalnie bedzie jadl to co my (szukamy hotelu z menu i innymi udogodnieniami dla dzieci). Ide w tym tyg do mojej Kaski z biura podrozy, moze mi cos znajdzie fajnego. Co do jazdy autokarem, to pamietam ze jechalismy w Turcji z taka mala Gabrysia (chyba nie miala dwoch lat) i normalnie siedziala jak my bez zadnego fotelika ani pasow.
jakie biuro masz?
ja z Itaki. wstępnie u mnie może być Bułgaria, Chorwacja, CYpr, Hiszpania, Madera, Portugalia, Kanary i Włochy.
Grecji nie chce, nie podoba mi się, i Turcji też nie. ja bym chciała w tym roku coś droższego póki Florian gratis ale też patrzę już rozkład lotów żeby np. nie było że na miejscu tam o 22 tylko rano albo popołudniu. to samo żeby powrót nie był o 8 rano. więc jednak trochę wymagań mam

Cytat:
a R zakończył wczoraj wieczór upadkiem na łozko - efekt ? spore limo pod okiem . teraz trochę głupio wychodzić z domu - bo wygląda patologicznie ....

biedny Roszek.

sorry ale i tż jak pies

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 10:51   #3999
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
o to to
kurcze, patrze te linki co wrzucilas, a to takie kolysanki sa i juz mi Janek zaczyna oczy trzec kiedys mu wlaczalam ta gwizdke z sowa, ladne to jest bardzo.
tak, takie spokojne - jak tylko wlacze to dziecka nie ma
a pozostale z serii to liczenie - tez fajne, bo pastelowe kolory, spokojne kadry
np.
http://www.youtube.com/watch?v=HGgsklW-mtg
http://www.youtube.com/watch?v=TdDypyS_5zE
(mnie sie baadrzo podobaja i dziecku tez )

albo o farmie (polskie to takie rozkrzyczane )
http://www.youtube.com/watch?v=5oYKonYBujg
Stary 2014-05-12, 10:52   #4000
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
A druga dobra wiadomości to taka, że dzień po tym jak się pożaliłam jak K nie chce jeść - on zaczął Wsuwa rzeczy, które mu podsunę i co najważniejsze: sam się interesuje moim talerzem i chce zabrać. Jadł ogórkową, a dziś bułke z pasztetem (tzn, pasztetu było tyle co kot napłakał, bo nie chcę, żeby jadł) no i kilka innych rzeczy. Także idziemy w dobrym kierunku

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Jeżuuuuuu, to już po takim czymś pozostaje chyba chatę wysadzić w powietrze i budować nową - mniej roboty przy sprzątaniu

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Od kilku dni brzuch mnie boli to chyba z nerwów, za tydzień wracam do pracy, jak ja dam radę tyle bez Filipka

Cytat:
skutek taki, że Guciu czyta. Ma 4 lata i czyta. Od razu załapał tez miłość do cyfr. Ostatnio pokazałam mu dodawanie, normalnie był podekscytowany.

lukne co to za seria

Kasia - za norweski Milusia.
fota wymiata
Agnjeska- udanego wypoczynku
Scarlett- super ze z serduszkiem oki , Zosia wymiata zdolniacha !
Alliw - ja u dentysty miałam ostatni raz cos robione jak miałam kilka lat .a tak to tylko kontrole .
stężenie pijanego inżyniera
Cathlyn -ale masz zdolniache

cos pogubiłam cytaty ....
Dragusia - w autobusie niestety zawsze bez fotelika.bo niby skąd go wziąsc ?

no właśnie z tym mlekiem mm- wszędzie cukier /malto??? ja nie kupowałam mm.ale jak za rok przestane karmic to będę dawac .i jakie to jest bez cukru w końcu??? a ten hipp???tez ma ?

co do dzieci i wakacji - ja latałam/jeździłam z maluszkami po swiecie i jedzenie także można kupic na miejscu np. jeśli chodzi o słoiczki . gerbe jest na całym swiecie .po za tym w hotelach często kuchnia także europejska także luz.

dopatrzyłam się u R nowych ząbków .tylko to zagadka ? ma "1" i 2" na gorze i dole .teraz wyrosły już dość spore na dole ale z tylu dwa ? czyli to jakie są ??? bo pomiędzy tymi co ma a tymi co wyrosły jest duza przerwa jak na kilka ząbków. no i białe także widać na górze .
wiec chyba "5" i "4 " mamy na dole i na górze już widać po jednej stronie .
oczywiście zauważyłam jak już wyrosły . taka ze mnie mama .
chyba jestem niejna z nielicznych której dzieci mają zęby bez bólu ,goraczke itp. .po prostu sobie rosną .
Stary 2014-05-12, 11:02   #4001
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
u nas się zaleca 2 kubki mleka mm dziennie do conajmniej 2rż.
no tak, jak sie nie daje mleka krowiego, to ok
bo jak ktos sie zdecydowal na produkty mleczne to one wystarcza.( pisze ogolnikowo, ale wedlug mnie to jakie mleko, dodatki itp. zalezne jest od rodzaju karmienia i od rozszerzonej diety, bogatego jadlospisu, czy dziecko ejst niejadkiem itp.)

---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ----------

alliw tu jest link do calego kanalu
http://www.youtube.com/user/SuperSimpleSongs

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ----------

Cytat:
dopatrzyłam się u R nowych ząbków .tylko to zagadka ? ma "1" i 2" na gorze i dole .teraz wyrosły już dość spore na dole ale z tylu dwa ? czyli to jakie są ??? bo pomiędzy tymi co ma a tymi co wyrosły jest duza przerwa jak na kilka ząbków. no i białe także widać na górze .
wiec chyba "5" i "4 " mamy na dole i na górze już widać po jednej stronie .
oczywiście zauważyłam jak już wyrosły . taka ze mnie mama .
chyba jestem niejna z nielicznych której dzieci mają zęby bez bólu ,goraczke itp. .po prostu sobie rosną .
wedlug schematu to po dwojkach rosna czwroki, dopiero pozniej trojki
http://www.daklijghodd.com/filebank/.../babyteeth.jpg

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Cytat:
u nas podobnie
ja zauwazam tylko silniejsze slinienie i nocki sa gorsze, czyli wiecej pobudek na uu, krecenie sie, wiercenie

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2014-05-12 o 11:05
Stary 2014-05-12, 11:08   #4002
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
wedlug schematu to po dwojkach rosna czwroki, dopiero pozniej trojki
http://www.daklijghodd.com/filebank/.../babyteeth.jpg
tylko ze nie zawsze idzie wg schematu . np .Nina miała pierwsze jedynki na górze . zreszta wyrosły po roczku i przez długi czas były jedyne . rasowy królik

u R wygląda to tak ze ma na dole jedynki i dwojki a potem duza przerwa i z tyłu po prawej wyrosły dwa zeby .są już duże dość . nie mam pojecia do których je zaliczać .
po drugiej stronie już widać ze wychodzą i na górze to samo .
Stary 2014-05-12, 11:11   #4003
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
tylko ze nie zawsze idzie wg schematu . np .Nina miała pierwsze jedynki na górze . zreszta wyrosły po roczku i przez długi czas były jedyne . rasowy królik

u R wygląda to tak ze ma na dole jedynki i dwojki a potem duza przerwa i z tyłu po prawej wyrosły dwa zeby .są już duże dość . nie mam pojecia do których je zaliczać .
po drugiej stronie już widać ze wychodzą i na górze to samo .
masz racje, ale pisalas, ze macie przerwe pomiedzy dwojkami, wiec podalam link, jak to wyglada gdy ida wedlug schematu

a moze z tylu to jeden zab, bo przeciez czworki maja dwa brzuszki, tylko nie do konca jeszcze wyszly?
Stary 2014-05-12, 11:18   #4004
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie z tym mlekiem mm- wszędzie cukier /malto??? ja nie kupowałam mm.ale jak za rok przestane karmic to będę dawac .i jakie to jest bez cukru w końcu??? a ten hipp???tez ma ?
w hipp nie ma. ani w 3 ani w 4 ani w 5

Stary 2014-05-12, 11:23   #4005
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
masz racje, ale pisalas, ze macie przerwe pomiedzy dwojkami, wiec podalam link, jak to wyglada gdy ida wedlug schematu

a moze z tylu to jeden zab, bo przeciez czworki maja dwa brzuszki, tylko nie do konca jeszcze wyszly?
tak bo chodziło mi o to ze ta przerwa jest dość spora .
a ząbki raczej już wyszły . i sa dwa .ale dla pewności się przyjzę jeszcze raz jak się obudzi . jednak trudno mu tam z tyłu zajrzeć ....

Cytat:
w hipp nie ma. ani w 3 ani w 4 ani w 5
o dzięki!!! zapisze sobie koniecznie .
a tak w ogole to kiedyś nie wiedziałam co to malto i okazuje się ze dawałam dzieciom(starszakom po odstawieniu od kp) mm z cukrem .bebilon piły .
Stary 2014-05-12, 11:56   #4006
alliw
Zadomowienie

Cytat:
ja z Itaki. wstępnie u mnie może być Bułgaria, Chorwacja, CYpr, Hiszpania, Madera, Portugalia, Kanary i Włochy.
Grecji nie chce, nie podoba mi się, i Turcji też nie. ja bym chciała w tym roku coś droższego póki Florian gratis ale też patrzę już rozkład lotów żeby np. nie było że na miejscu tam o 22 tylko rano albo popołudniu. to samo żeby powrót nie był o 8 rano. więc jednak trochę wymagań mam
biuro takie, jakie bedzie mialo dobra oferte (juz z roznych latalam). Wymagania tez mam duze (co do godzin wylotu szczegolnie bo my jeszcze na lotnisko musimy dojechac do Warszawy lub Gdanska, a to trzeba liczyc 2 h). Wczoraj przegladalam ofert tui, bo u nich na stronei mozna wybrac sobie duzo opcji, i jak na razie najbardziej mi sie podoba Lykia world w Turcji (kiedys bylismy w tej okolicy tylko w innym hotelu i byl wypas). Na Madere chce poleciec bo to moje marzenie, ale chce zeby Janek byl wiekszy bo to trudna wyspa, do Bulgarii sie boje bo za blisko ruskich , na Kanary za daleko, Portugalia we wrzesniu bedzie za zimna. W Grecji nie bylam, podobno Zakynthos i Korfu cudne. Moze Majorka, Malta, albo Hiszpania? zobaczymy (zebym tylko takie problemy miala )

Cytat:
patrzylam w Enfamil 2, jest syrop glukozowy.
Brawo dla Roszka za zabka (wyglada mi to na 4). U nas tez raczej bez wiekszych problemow zabki wychodza.

Cytat:
[/COLOR]alliw tu jest link do calego kanalu
dzieki

Edytowane przez alliw
Czas edycji: 2014-05-12 o 11:57
alliw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 12:21   #4007
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
biuro takie, jakie bedzie mialo dobra oferte (juz z roznych latalam). Wymagania tez mam duze (co do godzin wylotu szczegolnie bo my jeszcze na lotnisko musimy dojechac do Warszawy lub Gdanska, a to trzeba liczyc 2 h). Wczoraj przegladalam ofert tui, bo u nich na stronei mozna wybrac sobie duzo opcji, i jak na razie najbardziej mi sie podoba Lykia world w Turcji (kiedys bylismy w tej okolicy tylko w innym hotelu i byl wypas). Na Madere chce poleciec bo to moje marzenie, ale chce zeby Janek byl wiekszy bo to trudna wyspa, do Bulgarii sie boje bo za blisko ruskich , na Kanary za daleko, Portugalia we wrzesniu bedzie za zimna. W Grecji nie bylam, podobno Zakynthos i Korfu cudne. Moze Majorka, Malta, albo Hiszpania? zobaczymy (zebym tylko takie problemy miala )

patrzylam w Enfamil 2, jest syrop glukozowy.
to enfamil jest paskudne syrop glukozowy na pierwszym miejscu!!

myślałam o Malcie ale itaka nie ma, albo nie ma z katowic/wrocka bo tylko na to patrze

dziewczyny już kiedyś pisały że grecja piękna choć mi się nie podoba byłam na zakynthos i rodos.
turcja jest super
no kanary 5 godz. nie wiem czy tez nie odpadną z tego powodu. zobaczymy, na razie mundial wygrywa z wczasami

Stary 2014-05-12, 12:24   #4008
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Jakbym miała jakąś ciotkę/czy inną krewną co by mi zarzucała np"taka duża a nie je" "taka duża a nie chodzi" "taka duża a nie usypia sama w łózeczku" to bym zaśpiewała a L. by klaskała i odparowała, że przynajmniej dziecko angielski zna (nic to, że tylko jedną piosenkę ).
na wsi wszyscy się przechwalają dziećmi i padło kiedyś, że któreś po schodach pięknie wchodzi a J. nie (J. nie ma schodów w mieszkaniu, ale to szczegół przecież, zresztą tutaj nie ma problemów, na czworaka fajnie wchodzi jak mu pozwolę) i moja mama na te przechwałki mówi: J. wieczorem po kaszce i umyciu ząbków robi amen i kładzie się spać. Mina tamtych - bezcenna

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
Monika to w tym nocniku głośnik jest tam gdzie maluszek sika?
dziwnie bo jak tak to rzeczywiście plasteliną nie zakleisz

co do przeciwbólowego na ząbkowanie ostatnio dałam pierwszy raz, bo obudził się z płaczem i nic nie pomagało
głośnik gdzieś jest wtopiony, tam gdzie się robi są takie 2 czujniki i to chcę zakleić. póki co i tak nie będziemy chodzić do rodziców bo tam maleństwo teraz jest, a w domu na szczęście mamy najzwyklejszy nocnik.

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
Któraś ostatnio pisała jakie mleko nie zawiera malto i któraś odpowiedziała że Bebiko więc poszłam kupić Bebiko a ono ma malto.
z ciekawości patrzyłam w biedronce na składy i wszystkie miały malto albo cukier i malto. patrzyłam na bebilon, bebiko, nan, nestle, wszystkie po roku.

Cytat:
nie rozumiem chyba
u nnie jak sie skonczy kp nie mam zamiaru dawac w zamian mm (mm u starszych dzieci jest pomyslane jako produkt zastepczy mleka krowiego, a nie dodatek), dziecko bedzie normanie jadlo nabial czyli mleko krowie i przetwory, ser bially, zolty, jogurt itp.
mi pediatra niedawno mówiła, że producenci mleka to by chcieli żeby dziecko do 3-4 roku życia piło mm, a ono tego nie potrzebuje. jeśli toleruje nabiał, później mleko krowie to w zupełności mu to wystarczy i ponad rocznego dziecka nie ma potrzeby przyzwyczajania do mm.
J. pije mm bo jest na nim od dawna i tak to ciągnę, zresztą brakuje mi pomysłów na posiłki dla niego bo on bardzo niechętny do normalnego jedzenia, ale chętnie bym zrezygnowała całkiem. W tej chwili dostaje butlę rano i wieczorem kaszę na mm, do tego rano kaszka na wodzie z owocami i jogurtem, czasem deser z jogurtem jeśli rano do kaszy nie dam.

Edytowane przez moni_ka.g
Czas edycji: 2014-05-12 o 19:19
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 12:33   #4009
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:

alliw tu jest link do calego kanalu
http://www.youtube.com/user/SuperSimpleSongs

ale fajne!
Cytat:
mi się Bułgaria marzy .a Grecje polecam i to jedzenie ,tak jak i Majorke .
Kanary tez dla mnie jak na razie za daleko .Hiszpania cudna,jedzenie mniej .... no i wróciłabym do Chorwacji -(to jedzenie . )
ale jak kiedyś napisałam - jeśli się bierze hotel ,allinclusive +małe dzieci to wszystkie wakacje tak samo wyglądają .

uwielbiam jesc granaty .ale jak je otwieram to masakra ....najpierw przepoławiam na pół potem naciskam -odduszam aby nasionka-kuleczki odeszły i wyleciały .....wtedy kuchnia wygląda jak bym w niej kogos zabiła ten sok wszędzie.....
i dostaje palpitacji jak je kupuje .na ryneczku . zawsze i wszędzie - słysze głos jakiegoś dziadka za mna /przed mna /obok mnie(ukrywają się chyba)"nich pani uważa zaraz wybuchnie".no ha,ha,ha ....i tak zawsze.

pycha 2 granaty +jogurt +borówki
Stary 2014-05-12, 12:44   #4010
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
hipp nie ma malto ani cukru.

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ----------

Przetrzymaliśmy J. z drzemką żeby nie było cyrków wieczorem. Efekt? spał godzinę, właśnie się obudził, a w trakcie tej godziny 2 razy trzeba go było lulać bo się przebudzał gdyby nie to, że spał w wózku już dawno by nie spał i jedyna drzemka trwałaby 20-30 minut
teraz jak J. się obudził tż ostro wziął się jeszcze za lulanie, ale...... nie zauważył, że J. już siadł w wózku i kombinował jak rozpiąć pasy i wyjść
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 12:45   #4011
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
tż ostro wziął się jeszcze za lulanie, ale...... nie zauważył, że J. już siadł w wózku i kombinował jak rozpiąć pasy i wyjść
no nie mogę
Stary 2014-05-12, 12:48   #4012
trolla2405
Rozeznanie

Cytat:
omg
cmok dla Roszka

ide oblukac linki z jutuba
mój zawsze sprawdza parapety jak wytre na mokro, takze zostawia ślady łapek póki nie są czyste, ja scieram, on przechodzi, ja scieram......

nestelle ale walnęłaś elaborat, szkoda ze to sama prawda, ktos kto nie ma dzieci/ psa /kota czasem sobie chyba nie zdaje sprawy ile jest roboty, poza tym syf wzrasta w postępie logarytmicznym z każda sztuką więcej

idę na zakupy, przyszła teściowa i wzięła szkraby na spacer, sie kobita ostatnio udziela ze jestem w ciężkim szoku
Stary 2014-05-12, 12:54   #4013
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
na wsi wszyscy się przechwalają dziećmi i padło kiedyś, że któreś po schodach pięknie wchodzi a J. nie (J. nie ma schodów w mieszkaniu, ale to szczegół przecież, zresztą tutaj nie ma problemów, na czworaka fajnie wchodzi jak mu pozwolę) i moja mama na te przechwałki mówi: J. wieczorem po kaszce i umyciu ząbkw robi amen i kładzie się spać. Mina tamtych - bezcenna

Cytat:

i dostaje palpitacji jak je kupuje .na ryneczku . zawsze i wszędzie - słysze głos jakiegoś dziadka za mna /przed mna /obok mnie(ukrywają się chyba)"nich pani uważa zaraz wybuchnie".no ha,ha,ha ....i tak zawsze.

Stary 2014-05-12, 13:16   #4014
achna79
Rozeznanie

Dziń dybry

A dziś jakoś bez cytatów.

Nestelle brawo dla Roszka za ząbki

Z racji tego, że jutro minie tydzień od szczepienia dziś wkręciłam sobie, że na pewno Mikołaj dostanie dziś gorączki bo był marudny bardziej niż zwykle... i co?? Okazało się, że głodny był A pochłonął kaszkę, prawie całą kromkę chleba i dopiero jak dopchnął to wszystko mlekiem humorek wrócił
Mimo wszystko nadal termometr mam w pogotowiu.

I to tyle w sumie, za oknem deszcz, Mikołaj śpi, oooo i mam chorego Małża w domu na razie jest jeszcze w pracy ale na 13:50 ma lekarza i pewnie dostanie zwolnienie. Więc możecie mi współczuć Wczoraj już odizolowałam Tż od Mikula, zamknęłam go w sypialni (Tż ) i nie kazałam się odzywać żeby Mikołaj go nie usłyszał bo był by ryk
Stary 2014-05-12, 13:19   #4015
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

Dziewczyny ja próbuję mm bo chciała bym zakończyć definitywnie już karmienie piersią do wakacji i zmuszać nie zmuszam próbuję które jej podpasuje krowiego - prawidziwego krowiego prosto od krowy i kartonowego też nie wypije bo już w piątek nawet taką próbę podjęłam.
Dziś kupiłam jeszcze hippa 3 nie ma cukru ani malto tak pobierznie sprawdziłam w sklepie jak kupowałam.
W ciągu dnia to jest rano kiedy ona domaga się piersi najpierw próbuję jej dać butelkę później pomiędzy cycka wkładam butelkę, kubek słomkę a ona nie a z cycków to ciągnie że pół okolicy pewnie słyszy jak łyka. i jak na drzemkę chce iść z cycem to próbuję dać mm ale też nie ma szansy Chyba będę karmić do 18 w nielwielkich ilościach ale zawsze coś

Trolla ale Twoja córeczka jest starsza to też inaczej pewnie jak w jej wieku nie będzie A. chciała mleka to nie będę wciskać.
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 13:20   #4016
Moderna
Zakorzenienie

Ogladamy piosenke o zegarze hickory dickory dock i na koncu na zegar wchodzi slon, jak zegar robi trach to ja robie takie bum i opuszczam szybko lekko kolana, tak jakby M. spadal - i to mu sie tak podoba, - wydaje okrzyk aaaaahh wpatrujac sie w slonia i sie smiejemy razem
http://www.youtube.com/watch?v=HGgsklW-mtg

edit. musze edytowac, za piatym razem sie slonia wystarszyl

Cytat:
mi pediatra niedawno mówiła, że producenci mleka to by chcieli żeby dziecko do 3-4 roku życia piło mm, a ono tego nie potrzebuje. jeśli toleruje nabiał, później mleko krowie to w zupełności mu to wystarczy i ponad rocznego dziecka nie ma potrzeby przyzwyczajania do mm.
mysle podobnie
Cytat:
uwielbiam jesc granaty .ale jak je otwieram to masakra ....najpierw przepoławiam na pół potem naciskam -odduszam aby nasionka-kuleczki odeszły i wyleciały .....wtedy kuchnia wygląda jak bym w niej kogos zabiła ten sok wszędzie.....
heheh

mhhmm zjadlabym takiego granata

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2014-05-12 o 14:23
Stary 2014-05-12, 13:36   #4017
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

Moderna A. od pewnego czasu puszczam te pisoenki a na twinkle to tak patrzy na tą gwiazdkę i sowę że pewnego razu już miałam dość

Nestelle za kolejne ząbki Roszka generalnie to mnie przeraziłaś i nie wiem czy A. będzie mieć rodzeństwo Chyba że za jakieś 10 lat albo matce wariatce odmieni się.
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 13:39   #4018
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
Kasia palpitacji serca bym dostała popłaka się i nerwicy pewnie bym dostała

Cytat:

pani
i będziesz korzystać z tej metody dolmana?
nie wiem. niby dostałam od matki pomoce (z lat 80tych ) i zobaczę
tu o metodzie Glenna Domana : http://www.edukacjadomowa.piasta.pl/..._globalna.html

Cytat:
bo naleze w pracy do zwiazkow zawodowych )
padłam. to już tak globalnie nie będę komentować poczynań związkowców

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
tylko wiesz, dla mnie trzeba napisać jak dla debila-krok po kroku z objaśnieniami
podpinam się. i jak debila nad debilami

Cytat:
Napisane przez trolla2405 Pokaż wiadomość

ale pusto, sprzątacie?

Cytat:
Jakbyście chciały coś więcej, to polecam serię "Kocham Czytać" Jagody Cieszyńskiej
no właśnie kupiłam pierwszy zeszyt i mam mieszane uczucia...

choć u mnie w domu jest kult nauki czytania. i nie chodzi by nauczyć czytać roczniaka czy chwalić się wśród znajomych że dziecko liczy do 10000. mój brat potrzebował stymulacji mózgu i to o to chodziło.
i za stymulowaniem właśnie jestem, a nie za uczeniem T. czytania na takim etapie

Cytat:
moja mama na te przechwałki mówi: J. wieczorem po kaszce i umyciu ząbków robi amen i kładzie się spać.
: cojest: klask i:

Cytat:
.....wtedy kuchnia wygląda jak bym w niej kogos zabiła ten sok wszędzie.....
mam to samo. myslałam, że nie umiem :P

Modera, wielki DZIĘKUJ!!!!!!!!!!!!!! Jak T. wstanie, to oszaleje no i po diecie :cmok :

no i T. i barany (barany robią "bY" )
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg czekajac na barana.jpg (116,9 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg barany.jpg (155,8 KB, 33 załadowań)

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 14:25   #4019
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość

Modera, wielki DZIĘKUJ!!!!!!!!!!!!!! Jak T. wstanie, to oszaleje no i po diecie :cmok :

no i T. i barany (barany robią "bY" )
odwazny!

no nareszcie doszlo z drugiego konca swiata byloby szybciej
oby T. sie ksiazeczka spodobala
Stary 2014-05-12, 14:36   #4020
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo
Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.)

Nestelle
- za zabki
- lazienka sie nie przejmuj ;-)

Moderna
- badz tak MIŁA i wyslij mi linki do tych piosenek na priva na FB zapuszcze Milusiowi ..

Scarllet
- Zosia Wymiata z tymi odglosami
- no i za zabka by nie trzeba bylo ciac - na sama mysl

Pani
- aaaaaaa sliczne foto ...!!

Cos mialam pisac yhmmm

Zastanawiam sie nad prezentem na dzien dziecka - oblukalam na razie dwa w miare OK jutro wam zarzuce linkami - na razie wygrywa iPad ( czy jak sie to tam pisze )

Milus spal godzine ale juz oczy tarl jak wychodzilam, wiec mamcia go polorzy - to i sama bedzie mogla " kosteczki rozprostowac "

To na tyle z drogi do pracy
- a wyplaty dalej Nie Ma musze szefa przyatakowac - w piatek mowil ze dzis bedzie i ci dalej mam tyko 500kr na koncie :-/

Kocham Cie Emilianku

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png

Edytowane przez kasia86bgo
Czas edycji: 2014-05-12 o 14:38
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości