|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4021 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.)
Cytat:
mojej w ogole od kilku dni nie moge uspać. wczoraj zasnela dopiero o 16 i to tylko na godzine, dzis juz o 14... czyżby przestawiała się na brak drzemki w ciagu dnia ? normalnie zasypiala 11-12 ..
Edytowane przez Amelie04 Czas edycji: 2014-05-12 o 14:47 |
|
|
|
|
#4022 |
|
Zadomowienie
|
My mamy nadal 2 drzemki w ciągu dnia po ok godzinę. Ale z zasypianiem zarówno w dzień jak i w nocy nie ma większego problemu gdyby nie waga ;-) biorę na ręce wtula się ze mnie i zasypia. Po max 10 minutach odkładam do łóżeczka. Ciekawek jak długo będę miała siłę go tak utulać :-D
Ciekawostka: zasypia w identycznej pozycji na mnie, nawet główka w tą samą stronę jak go kangurowaliśmy w szpitalu po urodzeniu |
|
|
|
#4023 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Alfabet i cyfry Ja mysle, ze Krzys w wieku 7 lat juz bedzie czytal (ja umialam w wieku 4 ), to faktycznie sie wynudzi ![]() Cytat:
Cytat:
Ile tego nabialu trzeba by dawac dziecku, zeby zrownowazyc ok. 400-450 ml mm? No i dzien dobry Mialam cos jeszcze o zakupach i nocniku napisac, ale to npotem, bo K. skonczyl drzemke i bedziemy jesc
|
|
#4024 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my sie chyba mijamy ![]() nie wolno zastepowac normalnym nabialem MM czy mleka matki (chodzi mi o wiecej niz jeden posilek mleczny dziennie), bo zawartosc bialka jest zbyt duza. Max. ilosc produktow mlecznych w tym 200ml mleka krowiego to ok. 300g dziennie. Dzieci potrzebuja ok. 1,2g bialka na kilogram masy (i jezeli dobrze mysle to jest jeszcze bialko zwierzece, roslinne, wiec to nie tylko produkty mleczne dostarczaja bialka) , zbyt duza ilosc obciaza nerki - i tak mleko matki ma ok.1,5g na 100ml, MM ok.2g, mleko krowie ok.3, jogurt ok.3-4, serek bialy to roznie ok. 12g, a ser zolty ponad 20g. Dlatego posilki dodatkowe na mleku, czy mm powinny byc dobrze przemyslane, by nieprzedobrzyc z bialkiem. ---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ---------- Cytat:
ale to chyba kazdy przypadek trzeba dobrac indywidualnie - bo co np. z niejadkiem? Takiemu dziecku przeciez nie odstawi sie MM.. piszesz, ze Krzys pije chetnie mm, czyli przy pozostalych posilkach uwazalabym na ilosc produktow bogatych w bialko, by nieprzesadzic, oprocz tego nie dawalabym oprcz tych dwoch posilkow mm i nabialu dodatkowo kaszki na zwyklym mleku krowim - tu raczej zdecydowalabym czy zastapic jedno mm kaszka na zwyklym mleku czy wybrac dodatkowy nabial. ale jezeli maluch nie zjada wystarczajaco posilkow stalych to oczywiscie, ze nalezy to wyrownac mlekiem - i jest to mleko matki albo mm. Ale ja z tym mm troche teoretyzuje, bo to nie moj temat - absolutnie
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-05-12 o 17:26 |
||
|
|
|
#4025 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4026 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
|
|
#4027 |
|
Rozeznanie
|
panika a te barany tylko w weekend? czy dłuzej?
to ze niby te targi ogrodnicze?a do d...juz po
|
#4028 | ||
|
Zakorzenienie
|
Próba kładzenia do spania przez moją mamę dzień drugi nie udana
![]() Masakra, nie wiem co to będzie za tydzień. Najśmieszniejsze jest to że robiła wszystko tak jak ja i nie dał się odłożyć do łóżeczka, płakał. Weszłam w końcu do pokoju, wzięłam na ręce, przytuliłam chwilkę i odłożyłam bez problemu do spania. W ogóle F. dzisiaj ma nieziemski apetyt, od południa zjadł porządną porcję obiadu, pewnie ok 250g, za 2h 1,5 naleśnika z serem i wiśniami, kanapkę z masłem i wędliną i oczywiście mleko na noc. Cytat:
![]() ![]() Co do wakacji to ja nie byłam jeszcze na wczasach za granicą, jakoś nigdy mnie nie ciągnęło. I jak tak Was teraz czytam to nabrałam ochoty ![]() Cytat:
Świetny z tą słomą w ręku ![]() A co to za buciki ma T.? |
||
|
|
|
#4029 |
|
Zakorzenienie
|
Monika przyzwyczai sie zobaczysz. U nas tak jak Megi mowila, pierwszy tydzien aklimatyzacji masakra. W drugim zlobkowym troche placzu a dzis nie chciala isc do donu.
Katar zebowy mamy, zmasowany atak trojek jest, podeszlam do przychodni ja pokazac, bo moj chlop " co mam powiedziec w zlobku", psia krew wszyscy zdrowi. Kontaktu z chorymi nie miala, bo dyrka w zlobie bezwzgledna i kazde chore odsyla.
|
#4030 |
|
Zakorzenienie
|
Despa dziękuje za bloga
Demeter dostaje się upomnienia, trzeba napisać oświadczenie u pediatry i dużo zależy od miasta w którym mieszkasz, w jednym gnębią dalej a w drugim dają spokój ![]() Byou jestem zachwycona Zosią Kasia ja pisałam o przyprawach i szczerze zdjęcie mnie nie przeraziło, spodziewam się podobnego za pare miesięcy ![]() Pani Torres jest prze gość Nestelle pisze drugi raz, hipp ma laktoze ![]() Monika u mnie ostatnio Kamil szedł za ręce po schodach, ale tylko dlatego że z zakupami nie mogłam go donieść a mama ma dobrą riposte ![]() Ewka cudowne Tomuś zasypia Despa to dobrze że tak dyrka odsyła chore dzieciaczki U mnie Kamil chory, z katarku zaczął kaszleć mokro. Drugi dzień podaje mu mucosolvan i jeśli nie będzie poprawy to do lekarza jutro idziemy ale na zap. krtani i oskrzeli pomagało to co mu teraz podaje więc mam nadzieje że i teraz pomoże. Nie chce antybiotyku |
|
|
|
#4031 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny szukam deserków w sloiczkach, ktore nie są kwaśne. Jabłko, gruszka odpada, mała pluje, ostatnio nawet kupiłam jej szarlotke z gerbera o ktorej despa pisala, no niestety krzywiła sie jak nie wiem co, pluła. Polecacie coś? Aha i jeszcze coś. Chce kupic małej wiecej edukacyjnych zabawek. Patrzylam na karty czuczu , moze jakies ksiazeczki nowe by sie przydały, poradzicie cos ? I u nas trojki na gorze wychodza, ledwo 4 wyszly i znowu... gubię sie w tej ilosci zębów ale chyba teraz będzie miala 14
Edytowane przez Amelie04 Czas edycji: 2014-05-12 o 21:43 |
|
|
|
|
#4032 |
|
Zakorzenienie
|
turcja, grecja, moze kanary
|
#4033 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
super!!!
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a z F będzie dobrze .zobaczysz .mały przywyczai się do nowej sytuacji raz dwa Cytat:
.oby raz dwa zabki dały spokój już ---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- Cytat:
to zle? zdrówka dla Kamila
|
|
#4034 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale swoją drogą to antyreklamę wielodzietności zrobiłaś ![]() Cytat:
I zaraz poszukam linka do tych klocków. Na dzień dziecka musze Lil zamówić lego samochody i może te klocki... muszę pomyśleć Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Pogubiłam wcześniejsze cytaty... trolla u mnie też smażone, ale jakoś nie trzymałam diety przy kp. tylko u nas nie było alergii itp,. więc jadłam wszystko, co przed ciążą - tylko bez chemii, ale przyprawy, smażone, czosnek, fasola itp. Tylko z grzybami rzeczywiście na początku się trochę cykałam nie pamiętam kto pytał o przepis na ciasto rabarbarowe: 250 g masła + trochę wody + niepełna szklanka ksylitolu(można z cukrem też) - rozpuszczamy w garnku. Gdy wystygnie, wlewamy do miski z : 2 szkl. mąki, 2 jajkami i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy, wlewamy do foremki, dekorujemy rabarbarem. Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 min, do suchego patyczka. Posypujemy cukrem pudrem. pani dzięki za link. Michaś nestelle za ząbki i za granat - smaka mi narobiłaś a nienawidzę go obierać...despa o szkole jeszcze nie myślałam Ale chciałabym jednak L. uczyć - ale oczywiście bez spinania się, w formie zabawy, co tam załapie to załapie, a jeśli nie będzie się podobać, to nie będę uczyć. Bo myślę sobie jednak, że szkoła... Hmm... dużo zależy od n-la, jak dziecko jest do przodu, to zawsze może rozwijające rzeczy dodawać n- l od siebie. Ale nie nastawiam się, że l. będzie czytać w wieku 5-6 lat. Chcę wykorzystać ten czas, kiedy dziecko jest łakome wiedzy, ale wszystko wyjdzie w praniu. Poza tym cały czas myslę o nauce szybkiego czytania - jeszcze się nie zagłębiałam w temat , ale wiem, że chciałabym ją wysłać na kurs jakoś w podstawówce. Miałam okazję obserwować dzieci - ok. 9-10 lat, jak się uczyły szybko czytać, po kilku zajęciach czytały szybciej od dorosłych na tym samym kursie... kwiatuszku Nad kartami spędzamy z 5 minut dziennie - jak mi je przyniesie z pudełka to chwilę się nimi bawimy. A jak nie przyniesie to nie. Za to mam wyrzuty sumienia, że jej nie czytam, bo ostatnio to czytam tylko jak mi przyniesie książeczkę - może z 5 minut dziennie będzie tego czytania...
|
|
|
#4035 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziekuje ![]() a jakie macie karty? |
|
|
|
|
#4036 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ok obowiązków przy trójce dzieci jest mnóstwo .ale ile radochy ,ile szczęścia Za to dodam ze mam jeszcze 2 psy -prawdziwe .jeden z nich uwielbia taplac się w błotku ,kałużach ,piachu a potem...spac pod prysznicem . do tego mam ryby ,i kameleona.ten ostatni jada szarancze - i akurat teraz ! właśnie teraz jak to pisze szarancze uciekły tztowi .sa w salonie . dopóki ich nie wyłapie -nie wejde tam!!!!! i widze ze tez lubicie granaty . to dobrze .jutro tez sobie zjem KILKA GRANATÓW!!!! a! i ostatnio zgubiłam cytat- Trolla- za egzamin ! i kciuki za następne !
|
|
#4037 |
|
Rozeznanie
|
obrazkowe, te co nestelle polecała, o takie
http://aros.pl/szukaj/karty+obrazkowe/0 mamy zwierzęta i pierwsze słowa I już wiem, jak L. to robi z tymi kartami Dzisiaj próbowałam raz jeszcze i zawsze wybiera najpierw kartę po prawej stronie.![]() ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- nestelle nic nie mów o granatach (obierz też dla mnie :P )Z (anty)reklamą to wiesz... Ja w tym momencie - tak jak dzisiaj, gdy L. mi krzyczała po wyjściu z huśtawki, przy wyjściu z domu, przy wejściu do domu, gdy chciałam jej umyć ręce, gdy chciałam jej wytrzć ręce itd... to absolutnie nie, nie, nie będę miała więcej dzieci. Ale gdy widzę koleżanki maleństwo kilkumiesięczne, takiego okruszka, to... Z bałaganem to samo- coś za coś. Ja mam kota, który zostawia tony sierści, trzeba sprzątać, a i tak nie wyobrażam sobie żeby jej nie było
|
|
#4038 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() szarańczaki wyłapane
|
|
#4039 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
poza tym mam nadzieje ze do tego czasu J zacznie chodzic ![]() A dlaczego patrzysz tylko z itaki? Ta moja babka z biura, wybiera dla mnie hotel i sprawdza ktory touroperator ma najlepsza oferte (3 lata temu tak trafilismy na wyjazd z tui, ktore zawsze bylo masakrycznie drogie i nigdy go nie bralismy pod uwage, a akurat tego dnia w ktorym robilam rezerwacje byly jakies happyhours i w porownaniu np z wezyrem udalo nam sie kupic wyjazd o cale 2 tysiaki taniej) Cytat:
Cytat:
) Poza tym w kazdym miejscu jest inna formula all in (w Turcji czy Egipcie sa all in 24h, w Europie to rzadkosc).Granta bym zjadla ![]() Cytat:
Cytat:
ja sie zapisalam tylko dlatego ze byla napieta sytuacja w firmie i trzeba bylo udzielic wsparcia walczacym w slusznej sprawie (naleze do zwiazku inzynierow i technikow, a kolo inzyniera tylko stalam )Torres z baranami ![]() Cytat:
zazdroszcze dwoch drzemek, ba nawet jednej zazdroszcze. U nas od dwoch dni znow bez Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Fi niezly lakomczuszek na pewno bedzie dobrze ![]() Achna, zdrowka dla tzta ![]() Despa, Luna, Ja dzis zrobilam kompot z rabarbaru, ale na ciasto tez mam wielka chec. Tylko musze znalezc czas (co przy dziecku nie spiacym w dzien nie jest latwe )
|
||||||||
|
|
|
#4040 |
|
Zakorzenienie
|
LunaO
- zdrUFka dla Kamilka. Klementyna - nie noo padlam z samo-cytowania . Co do wakacji mi tez sie Marzy zaGranica ...!! Moze za rok pojade ( bankowo nie kraje "arabskie" po co szukac2 tatusia ) - a obowiazkowo na 4-5urodziny LegLand i DisneyLand - a co sie bede, sama tam chce leceic to przy "okazji" wezme Milusia Mooooooowie Wam jak sie dzis Wqrwilam w pracy No ale mi przeszlo na szczescie Co nie zmienia faktu ze na Sam Samiutenki Koniec przeciekam se Palce sstuk 2 seodkowy i wskazujacy u prawej reki o noz - ![]() Kocham Cie Emilianku <3. |
|
|
|
#4041 |
|
Zakorzenienie
|
Tak na szybciora bo mi sie baczek kreci, Cathlyn no wlasnie wg tej regormy , ktora weszla nauczyciel nie moze wiecej, ba jakby cos zrobil rodzice ( a sa tacy) moga napisac skarge do kuratorium. Mam kolezanke, ktora dostala klase po tej reformie i mowi ze masakra, wczesniej jak moja Oli i Kuba Nestelle pewnie tez alfabet w pierwszym semetrze a teraz caly rok.
/ moja szla takim programem ze ja ksiazek nie moglam odkupic ani sprzedac, i np w1 klasie uczyli sie kierunkow nie umiejac ich napisac jeszcze/
Oliwka -01.07.2001 http://www.suwaczki.com/tickers/atdcgu1rztnwqwft.png Emilka -26.03.2013 http://www.suwaczek.pl/cache/da9d9f9ea7.png Edytowane przez despa Czas edycji: 2014-05-13 o 00:19 Powód: ciulowy slownik |
|
|
|
#4042 |
|
Zadomowienie
|
hej
kupiłam małemu szlafroczek i klapki na basen ![]() despa hehe a ostatnio Ty zaraz za mną ![]() kto chce być trzeci? ![]() oby Emilce trójki szybko wyszły nestelle biedny Roszek za ząbkijeśli chodzi o to co napisałaś o sprzątaniu to kurde, że też dopiero teraz uświadamiam sobie, że pewne rzeczy nie robiły się same Moderna Karol umie zakręcać trochę mnie wystraszyłaś z tym białkiem i obciążaniem nerek, bo u nas mały pije bardzo dużo mleka. staram ograniczać jeśli się da ale zazwyczaj się nie da bo albo nie chce nic innego albo się nie najada ręcę już mi opadają z tym jego niejedzeniem (oczywiście wg niektórych to moja wina, bo jakbym mu dała normalnej zupy, kiełbachy, kotleta to by na pewno zjadł )Pani Michaś świetnie wygląda Monicca Twoja mama pewnie musi znaleźć swój sposób na uspanie Filipka. to, że robi wszystko tak jak Ty może nic nie dać, bo ten sposób kojarzy mu się z mamą i już. LunaO zdrówka dla Kamilka to nie wszystkie mleka mają laktozę? ![]() cathlyn oj tam, oj tam, może akurat zawsze po prawej stronie jest ta o którą pytasz ![]() kurde jak mnie te nasze państwo irytuje. co komu przeszkadzało uczenie dzieci literek w przedszkolu? nikomu krzywda się nie działa. wg mnie podążają za USA, bo tam jest bardzo niski poziom to i u nas trzeba zacząć robić z ludzi debili. co do nauki czytania-mnie nikt nie uczył. mama po prostu bardzo dużo nam czytała. potrafiłam całe książeczki powiedzieć z pamięci a potem widocznie jakoś to sobie podopasowywałam do literek ale jak szłam do przedszkola to już umiałam czytaćKarola na razie nie będę uczyć. najpierw musi mi tą krowę pokazać
|
#4043 |
|
Zakorzenienie
|
No i witam jak zwykle za Kwiatuszkiem. Siedze w zimnym autobusis i czekam jak ruszy, moze ciut cieplej bedzie. Za oknem sloneczko ale zimno, glowa mnie nie boli, wiec jest szansa,ze bez deszczu dzis bedzie. Aczkolwiek wczoraj w ciagu kilku minut byla i pizgawica i slonce.
Co do czytania. To ja umialam jako 5 latek, ale nie pamietam faktu uczenia, nie wiem czemu i jak to poszlo. Mialam 5 lat jak mama mnie do biblioteki zapisala, to wiem bo mi baba kiedys sprawdzala date. Oli z kolei strasznie nienawidzila czytac, czytala tylko minimum zlecone przez nauczyciela czyli 15 minut dziennie, dopiero jakies trzy lata temu zaczela lykac ksiazki, sam Zmierzch chyba z milionpincet razy czytala... Pani Michas ma czadowy kapelutek i mina pelna skupienia. Moderna info o bialku cenne, moze by do klubu wrzucic . Milego dnia.
|
#4044 | |||
|
Zakorzenienie
|
M. mnie dzisiaj podpuscil - wstalismy o 5:30 - nie mialam zegarka w pokoju i myslalam, ze juz normalna pora
![]() i ma teraz juz pierwsza drzemke, poprzestawia sie nam dzisiejszy dzien Cytat:
Dla rocznego dziecka zaleca sie dwie porcje mleka (2x200ml, w tym max.200ml krowiego) plus ok.100g produktow mlecznych jak jogurt lub serek lub ser zolty (ser bialy i zolty maja juz sporo wiecej bialka niz jogurt, wiec trzeba zwracac uwage na ilosci jedna porcja jogurtu to 100g, jedna porcja sera zoltego to jeden plasterek), do tego dochodzi jajko dwa razy w tygodniu (ok.6g bialka), i mieso (srednio 30g na dzien - to daje ok.7g)ja podalam tylko przykladowe wartosci - bo przeciez nie chodzi tez o to, by karmic dziecko wedlug tabel (natknelam sie tez na info, ze mozna dziecku dac do 2,2g/kg bialka na dzien - podejrzewam, ze to juz max. zdrowe wartosci, razem z miesem i jajkiem - nie wiem na ile te informacje sa rzetelne - moge zapytac lekarza, bo bede za tydzien), ale by miec zobrazowane mniej wiecej te ilosci. Nie znalazlam info jaka ilosc bialka dziennie jest szkodliwa, ale lekarze alarmuja, ze coraz czesciej dieta dziecka jest zbyt bogata w bialko i wartosci dzienne dochadza nawet do 5g/kg masy ciala lub powyzej (moje wnioski, ze dlugotrwale podawanie duzej ilosci bialka moze byc szkodliwe). Wazne jest, by dieta byla zroznicowana, nie przesadzac z produktami mlecznymi, bo przeciez do tego dochodzi tez mieso, straczki czy jajka.moze na poczatek ten poradnik? http://www.imid.med.pl/klient1/uploads/poradnik.pdf ---------- Dopisano o 08:00 ---------- Poprzedni post napisano o 07:19 ---------- kwiatuszku jeszcze do mleka -bo piszesz, ze pije duzo - nie wiem, ale dla mnie nad mlekiem matki czy mm nie ma sie za bardzo co rozczulac i nie masz sie czym martwic - bo cos musi przeciez jesc - jezeli jest niejadkiem to oczywiste jest, ze mleko w tym przypadku bedzie podstawa zywienia ) - mamy jezscze maluszki, czesto sie przeciez czyta, ze niektore dzieci dopiero cos ok. 2.r.z zaczynaja rozwijac sie w jedzeniu. Natomiast inna kwestia, ze fajnie by bylo gdyby w tym wieku jednak zmieniac proporcje, by to stale pokarmy byly w wiekszosci - ale wiadomo jak to jest, sama tez mam niejadka.. no chociaz cos tam skubie ![]() ahh i super, ze umie zakrecac! ---------- Dopisano o 08:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ---------- Cytat:
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-05-13 o 08:17 |
|||
|
|
|
#4045 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a skąd wiecie ile uciekło szarańczy?? Cytat:
Cytat:
Cytat:
u nas dziś kiepsko. pobudka o 6 a w nocy przerwa bo Florek ma katar ale pochwalę się wczoraj ugotowałam zupkę dla Florka kosztował i smakowała, dziś na obiad
|
|
#4046 |
|
Rozeznanie
|
Dragusiu moja tez jadla te karty. Caly czad je nadgryza
![]() Nestelle przedszkole jak sie postarasz o Antosie a trafia się bliźniaki albo trojaczki ![]() Despa Az poszukam ustawy bo przyznam się ze nie wiedziałam co się zmienia i aż nie mogę uwierzyć w to co czytam. ..(tzn wierze Ci i musze zobaczyć jak oni to napisali bp mi sie to w głowie nie mieści)
|
|
#4047 | ||
|
Zadomowienie
|
Dzien dobry
![]() Cytat:
slodko Cytat:
), przyciska mi reke w zamknietej ksiazce i sie jeszcze chichra jak mowie ala Brawo za zupke ![]() Co do samodzielnego czytania, to ja umialam czytac na pewno w zerowce (bo pamietam ze czytalam dzieciom zamiast Pani ) ale jak i kiedy sie nauczylam to nie pamietam.Janek dzis wstal o 9, wiec kolejny dzien bez drzemki sie zapowiada |
||
|
|
|
#4048 |
|
Zadomowienie
|
Chciałam przestawić na 1 drzemke ale nie da rady, nie wytrzyma. A ja znowu wolałabym żeby w dzień nie spał wcale za to żeby rano budzil się ok 8/9 a nie 6. Zawsze mamy dużo gości, dużo ruchu zajęć wiec w dzień ddalabym rade bez drzemki ale on niestety nie.
|
|
|
|
#4049 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba tylko w weekend. ale barany miejscowe, znaczy akademio-rolnicze, to może częściej je pokazują?! ale impreza - ekstra. cały czas się zajadamy chlebem, owczymi serami.... mniam. mam nadzieję, że szybko się Wam to wszystko unormujete co Wy (wersję domową) Befado. nie lubię ![]() hehe u mnie to strach. choć konkubent uważa, że Histeriusz odstawi taką manianę, że nie będę się skupiać na tym, że silniki słabną i dam radę z lotem no nie wiem ![]() ![]() Cytat:
tja, jasne. po prostu lubisz sobie popalić opony pod sejmem jak? pisz debilowi (mój rabarbar się rozpadł... T. zagadał i kompot wygląda mało apetycznie...) pokaż pływaka!!! Cytat:
KFiatkuuuu! odpuść mu krowę! zapytaj o traktor. pokaże na bank Cytat:
Moderna, dla mnie to WOW, bo mu dalekkkkooo do "lapy", a do forumowych Zoś to lata świetlne. ale najbardziej lubi chować jeża Odnośnie czytania: nauczyłam się dość szybko, bo ja zawsze chciałam więcej i dłużej dla mnie czytanie po rozdziale to była kpina także o 19.30 słuchałam Radia Dzieciom, potem mama czytała, a jak zasypiała to sobie doczytywałam ![]() W ogóle to wczoraj dostałam propozycję pracy. z domu. korekty, redakcja, taka tam czarna robota dla wydawnictwa... hm. muszę pokminić czy ogarnę... No i przyjaciółka przyniosła mi dwie książki. jedną o teatralizacji (!) katastrofy smoleńskiej a drugą: "W Paryżu dzieci nie grymaszą". jeżumaryja, odnajduję w niej siebie (czyt. matkę-wariatkę). ale i Was ![]() My po szczepieniu MMRką... Kurczęęęęę... szłam pewna odraczania, ale nasza prowadząca szczepienia jest tak mądrą babeczką, że w ogóle nie było gadki... wyniki badań krwi i moczu, badanie, sprawdzenie kumacji Michała i mnie przekonała... ![]() Bossssshhheeee... ---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- aa! no i trąba - pamiętała, pamiętała i nie napisała: KCIUKI DLA BARTKA!!!!
Edytowane przez pani22ka Czas edycji: 2014-05-13 o 11:13 |
||||
|
|
|
#4050 |
|
Zakorzenienie
|
Panika czym Cie tak szybko przekonala do MMRki?
Ciesze sie, ze ksiazka przypadla Michasiowi do gustu ![]() Agateczka kciuki zacisniete!
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-05-13 o 12:06 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:54.

normalnie zasypiala 11-12 ..

Alfabet i cyfry
to się tż zdziwił mądra dziewczynka 

ten sok wszędzie.....
Chyba że za jakieś 10 lat albo matce wariatce odmieni się.

za granat - smaka mi narobiłaś a nienawidzę go obierać...
)

ale jak szłam do przedszkola to już umiałam czytać