|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2971 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1
Cytat:
![]() Paula mojemu tez najbardziej smakuje banan i ziemniaki
Karol - 05.01.2014 Edytowane przez punamama Czas edycji: 2014-05-13 o 13:46 |
|
|
|
|
#2972 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Mój Eryk najpierw raczkował, a dopiero później siedział, za to Wiki prawie nie raczkowała. Cytat:
Mój codziennie śpi w jednym pampersie całą noc, nie chcę go wybudzać zmienianiem. Pupkę ma super.
|
|
#2973 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sto lat dla Kazika!Cytat:
za chustę ja wczoraj też zmokłam. Dobrze, ze zaczęło padać jak mlody uprzejmie przestał interesować się światem i można było w wózku lezeć. Jak zwykle podczas deszczu spał twardo ![]() Cytat:
Jestem dziś jakas nieprzytomna - pomyliłam soczewki przy zakładaniu (mam różne moce soczewek do lewego i prawego) i jeszcze dobre parę minut zastanawiałam się czy mi się soczewki "zepsuły"?? Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Ale mam smaka na ciasto z rabarbarem muszę pójść po rabarbar później ![]() Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
|
|
#2974 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też nie przebieram w nocy - tż przebiera jak się Kacper obudzi po nocy.
|
#2975 |
|
Zakorzenienie
|
No dobra, Dziewczyny czuję się usprawiedliwiona z tym przewijaniem
|
|
|
|
#2976 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale masz dobrze
|
|
#2977 |
|
Zadomowienie
|
Hej, trafiłam na fajne przepisy
Pierwsza papka jarzynowa (od 5 miesiąca) ½ małej marchewki ½ ziemniaka 1 łyżeczka pokrojonego w kostkę korzenia pietruszki 1 łyżeczka świeżego masła 2 łyżeczki kleiku ryżowego 1/2 szklanki wody Warzywa umyj, obierz, opłucz. Ugotowane do miękkości przetrzyj przez sitko i zmiksuj, dodaj kleik, masło, wszystko wymieszaj, a następnie zagotuj. Ostudź i dawaj dziecku. Puree marchewkowe (od 5 miesiąca) 1 średnia marchewka Marchewkę dokładnie wyszoruj. Oskrob, starannie wymyj i pokrój na kawałeczki. Następnie włóż do rondelka i zalej wrzącą wodą. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż stanie się zupełnie miękka. Po odcedzeniu przetrzyj przez sito na gładką masę. Żeby uzyskać konsystencję kremu, możesz dolać odrobinę wody z gotowania lub własnego mleka. Mus warzywny z mięsem z królika (od 6 miesiąca) ½ ziemniaka łyżka mrożonych brokułów łyżeczka pietruszki pokrojonej w kostkę łyżeczka selera pokrojonego w kostkę ½ średniej marchewki pokrojonej w kostkę 20 g surowego mięsa z królika 1 łyżeczka oliwy z oliwek ⅓ szklanki wody Marchew, pietruszkę, seler – umyj, obierz ze skórki, opłucz, pokrój w kostkę. Włóż warzywa do wrzątku i gotuj ok. 10 minut. Pod koniec dodaj brokuły i gotuj jeszcze 5-7 minut. Mięso z królika opłucz, ugotuj osobno do miękkości, drobno posiekaj. Papkę z warzyw przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj mięso, oliwę z oliwek, zagotuj. Waniliowe jabłuszko (od 5 miesiąca) małe słodkie jabłko kawałeczek laski wanilii Umyj i obierz jabłko ze skórki, usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój na kawałki. Wrzuć je do garnka, dodaj odrobinę wody i kawałeczek laski wanilii, a następnie gotuj pod przykryciem kilka minut. Gdy ostygnie, danie jest gotowe. Jeśli masa nie jest dość gładka, zmiksuj potrawę przed podaniem. Jagodowa fantazja (od 5 miesiąca) ½ szklanki jagód ½ słodkiego jabłka Wypłucz jagody i przetrzyj przez gęste sito. Umyj i obierz jabłko, a następnie połowę zetrzyj drobno na plastikowej lub szklanej tarce. Wymieszaj oba przeciery. Mus jabłkowy (od 5 miesiąca) 1 jabłko (najlepiej łatwo rozgotowujące się, rozpadające się przy gotowaniu lub pieczeniu) Umyj i obierz jabłko. Następnie przekrój na pól i usuń gniazdo nasienne. Rozgotuj kawałeczek jabłka w minimalnej ilości wody. Jeśli jabłko samo się nie rozpadło na puszystą masę. rozgnieć, rozetrzyj je dokładnie (nie powinno mieć twardszych grudek), przetrzyj przez sitko lub zmiksuj. Jeśli masa jest za gęsta, by uzyskać właściwą konsystencję, rozprowadź ją płynem z gotowania jabłka, mlekiem z piersi. Krem z kalafiora 1 łyżeczka masła Pół łyżeczki oliwy ¼ niedużej cebuli Pół niewielkiego kalafiora Pół małego selera Szklanka wody Seler wyszoruj, obierz i pokrój w kostkę. Kalafior umyj, obejrzyj dokładnie, czy nie ma w nim „nieproszonych gości” i podziel na małe różyczki. Cebulę posiekaj. Spory garnek ustaw na mały, ogniu. Wrzuć do niego masło, gdy się roztopi, dodaj oliwę. Wrzuć jarzyny, zamieszaj i duś bez przykrycia przez 5-10 minut, często mieszając. Wlej szklankę wrzątku. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez 15 minut. Zmiksuj i podawaj. Zupa jarzynowa z buraczkiem 1/2 marchwi (30g) 1/2 ziemniaka (20g) 1/4 pietruszki(20g) 1/4 buraka(20g) 1 łyżeczka świeżego masła (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego(5g) 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania 1 porcja 150 mg Warzywa myjemy obieramy płuczemy oraz kroimy następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania na okres 20 minut. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko dodajemy kleik mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło oraz studzimy. Jabłko z kurczakiem 1 średnie jabłko 1 łyżeczka kleiku ryżowego 1 łyżeczka masła 120 g surowego mięsa z kurczaka 50 ml wody Mięso ugotuj w osobnym garnuszku. Jabłko umyj, obierz, pokrój na cząstki. Zagotuj wodę, włóż cząstki jabłka i na małym ogniu, pod przykryciem, ugotuj do miękkości. Potem przetrzyj je przez sitko lub zmiksuj. Dodaj drobno posiekane mięso, kleik i masło. Wymieszaj i zagotuj. Podawaj dziecku po ostudzeniu. Zupa z jarzyn z kalafiorem i brokułami Składniki: - 1 marchewka - 1 mały kalafior - 1 mały brokuł - 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła - kleik ryżowy Sposób przygotowania: Warzywa ugotować. Po ugotowaniu zmiksować nie odlewając wywaru z gotowania. Następnie dodajemy oliwę z oliwek lub masło i podgrzewamy.Zupę można zagęścić kleikiem ryżowym. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2978 |
|
Raczkowanie
|
Jadlabym!
Ciekawe tylko co Klucha na to. Niedlugo sie przekonamy. ;-) Dzięki The Light!
|
|
#2979 |
|
Rozeznanie
|
Karol dzisiaj pluł ziemniakami i raz się zakrztusił
|
#2980 |
|
Rozeznanie
|
Artur już po szczepieniu,dzielny chłopak płakał tylko chwilkę przy wkłuwaniu
![]() byłam miło zaskoczona w aptece ceną szczepionki,przygotowywał am wiecej gotówki ![]() ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- mam pytanko odnośnie szczepionki 6w1...jak to jest z wzw b? dzieciaczki dostają 5 razy wzw? wg.kalendarza na wzw szczepi sie dzieci po urodzeniu,między 7-8 t.ż i w 7 mies. a w 6w1 jest wzw ktorym szczepi się 3-4 mies i 5-6 mies. czyli dodatkowe dwie dawki wzw?albo czegoś nie kumam albo już zgłupam do reszty
|
#2981 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2982 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, w 6w1 są dodatkowe dawki wzw, dlatego ja wybrałam 5w1, żeby nie szprycować go dodatkową dawką szczepionki. Bo podobno jak już się zaczęło 6w1 to nie można później zmienić na 5w1. |
|
|
|
|
#2983 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wzw jest tylko 3 razy. Jeśli w szpitalu nie było zgody na szczepienie wzw, można je uzupełnić 6w1 Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez The light Czas edycji: 2014-05-13 o 20:54 |
|
|
|
|
#2984 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Widzę że przewija się temat rozszerzania diety. Ja narazie podaje mojej dzidzi raz dziennie jabłko, marchewkę lub połączone jedno i drugie. Na razie też dużo pluje ale myślę że z czasem się przyzwyczai. Jutro może wprowadzę banana. Z kaszką i ziemniakami jeszcze poczekam, pytałam pediatry i Mała ładnie przybiera na moim mleku więc nie ma co rozpychać żołądka. Aha za tydzień stuknie 5 miesiąc
|
||
|
|
|
#2985 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ---------- Cytat:
![]() ![]() za Jasia.w sumie to chyba my sie bardziej stresujemy tym wszystkim niż maluszki
23.06.2007r Dzień Ojca-Milena 28.02.2014r Imieniny taty-Artur Edytowane przez celin10 Czas edycji: 2014-05-13 o 21:22 |
||
|
|
|
#2986 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja już od dawna nie przebieram w nocy żeby nie rozbudzic. My też jeszcze nie szczepilismy planujemy to zrobić jak najszybciej ale dalej nie wiem czy szczepić przez NFZ czy 5 w 1- muszę w tym togodniu podjąć decyzję. Trzymam kciuki za jutro! Cytat:
co do kości to nie mam pojęciaCytat:
Cytat:
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Edytowane przez saole Czas edycji: 2014-05-13 o 21:30 |
||||||
|
|
|
#2987 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2988 |
|
Raczkowanie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1
Mam tez głupie pytanie, kupiłam takie coś w przepływie emocji: http://www.smyk.com/sassy-gryzak-do-...y-dla-dzieci-p
Ktoś to stosował i wie od kiedy to używać i jak? Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk |
|
|
|
#2989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2990 |
|
Rozeznanie
|
saole nigdy tego nie widziałam i nawet nie wiedziałam że takie coś istnieje
jak dla mnie to bardziej gadżet niż coś przydatnego![]() ech czego to nie wymysla
|
#2991 | |
|
Gang Iren
|
Oj biedny. Ale papką z ziemniaka, tak? Sama mu gotowałaś? Cytat:
|
|
#2992 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2993 |
|
Rozeznanie
|
dzień dobry
noc po szczepieniu przespana,jak narazie nie ma pogorszenia humorku i oby tak dalej zapomniałam wczoraj pisać:Artur waży 5115g i w półtora mies. przybrał 1285 g tylko na cycusiu
|
#2994 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To prawda ![]() Cytat:
!!! Ja dziś go zważę i zobaczymy co z nim. Ostatnie ważenie było prawie 3 tygodnie temu. A Artur to naprawdę bardzo dzielne dziecko ![]() |
||
|
|
|
#2995 |
|
Zakorzenienie
|
mam zamiar zakupić to cudo - to jest właśnie po to żeby dziecku np. nie wpadł do gardła kawałeczek jabłka. można do tej siateczki włożyć surowe i sobie ciamka. to ma chronić przed zakrztuszeniem a że to produkt dla dzieci to przeszedł milion testów więc nie martwię się że siateczka odpadnie
|
|
#2996 | ||
|
Raczkowanie
|
Halo Koleżanki.
Kaja właśnie śpi po szczepieniu. Podczas szczepienia bardzo podobno płakała, jak wynika z opowieści Taty. Mama, wstyd się przyznać, zdezerterowała i została w domu, co by dziecka jeszcze bardziej nie stresować. Kluseczka waży 7200g, zatem przybiera ładnie i nie za dużo, o co się martwiłam. Absolutnie nie mamy przejmować się tym, że zjada mniej porcji mleka niż zalecił producent. Z wieści przyniesionych od pediatry: 1. Siadanie - tak, zdecydowanie pozwalać. Oczywiście o tyle, o ile niemowlę samo się podciąga. Nie zezwalanie na tą czynność może skutkować zniechęceniem dziecka, a co za tym idzie późniejszym siadaniem niż mogłoby mieć miejsce. 2. Gluten - moje pytanie dotyczyło kaszek "gotowych" dla niemowląt a najzwyklejszej kaszy manny. Tu Pani Pediatra ze względu na wygodę doradzała te dla niemowląt. Ja jednak się zastanawiam, przejrzę składy, bo nie jest dla mnie problemem gotowanie 2-3 łyżek zwykłej kaszy. 3. Pocenie się stópek/rączek - podawać syrop Magsolvit zgodnie z poleceniem Pani neurolog, która przepisała go na trzęsące się rączki. Może to być spowodowane niedoborem, ale prawdopodobnie jest to cecha odziedziczona po tacie, który po dziś dzień ma z tym problem. A teraz moje pytania do Was: 1. Rozszerzanie diety: słoiczki kontra samodzielnie przygotowane dania - na co się decydujecie? Czy jeżeli same chcecie gotować to z ekologicznych upraw czy zwykłego warzywaniaka? 2. Prezent na dzień dziecka dla 5-6 miesięczniaka - szukam inspiracji ![]() Spokojnego dnia! Cytat:
![]() Rozumiem go, też nie przepadam za kartoflami ![]() A dzielna Puna na pewno odpowiednio zareagowała na zakrztuszenie. Cytat:
Dajesz ugotowane jabłko/marchewę/ziemniak a dziecko sobie ssie. Dla mnie to takie oszukiwane BLW ![]() Jak masz, to używaj, choć dla mnie to faktycznie taki bajer.
Edytowane przez Caillouu Czas edycji: 2014-05-14 o 10:01 |
||
|
|
|
#2997 | ||
|
Raczkowanie
|
Może tak mu smakowało, że nie nadążał z połykaniem
![]() Cytat:
![]() Cytat:
dla biednego pokłutego Dziecia!Co do rozszerzania diety to pewnie będą i słoiczki, i moje "potrawy". A warzywa pewnie z Lidla. Te Bio. Bo widywałam ja te pseudoekologiczne gospodarstwa. Może takiej dużej sieci trudniej oszukiwać ![]() To teraz ja z pytaniami. Jako że mój syn to już taki stary koń, zastanawiam się nad zmianą proszku na zwykły. Co sądzicie? A czy stosujecie jeszcze szum do spania? Bo u nas leci, ale w sumie nie wiem po co. Chyba dla nas ![]() Adaś śpi od 21 do teraz z krótką przerwą na jedzenie o 6.30... W śpiączkę zapadł czy co. |
||
|
|
|
#2998 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do proszku - od dawna stosuję to co my: płyn do prania i płyn do płukania. Oczywiście wprowadzałam stopniowo - najpierw sam płyn do prania w mniejszej ilości, potem większej, potem płyn do płukania. Obserwowałam i jako, że nic nie zaobserwowałam to nie pinkolę się w pranie osobno naszych rzeczy i dziecia. Z tymże Kaja z tych pancernoskórnych, nie miała nigdy nawet odparzenia. A co do szumów nie odpowiem, bo u nas zupełnie się nie sprawdziły.
|
|
|
#2999 | |
|
Rozeznanie
|
Caillouu kaszki i obiadki/zupki robiłam sama.czasami wspomagałam się słoiczkami bo cielęcinki czy króliczka to nie dostanę w pobliskich mi sklepach
kaszki gotowałam ryżowe,kukurydziane czy manne później kuskus,jaglanka.aby mieć smakowe kaszki dodawałam przecier owocowy. zupki/obiadki robiłam z warzyw z domowego ogródka(na zimę mroziłam warzywka jak dużo obrodziło).gotowałam zawsze więcej warzywek,aby mieć zapas na ok tydzień.goracą "papkę" wlewałam do słoiczków po przec.pomidorowym,szybko zakręcałam i czekałam aż kliknie ![]() ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- ida Artur miał miesiac jak zaczęłam mieszać proszki i prać ubrania razem.tak jak caillou zwykły proszek dodawałam stopniowo i obserwowałam reakcje ---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- Cytat:
![]() ad.2 nic tylko się cieszyć ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- puna ja do ziemniaczka dodawałam troszkę mleka(kp) tak aby nie był taki zaklejający
23.06.2007r Dzień Ojca-Milena 28.02.2014r Imieniny taty-Artur Edytowane przez celin10 Czas edycji: 2014-05-14 o 12:32 |
|
|
|
|
#3000 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prezent - to zależy czy to ma być zabawka, jaka cena itd. ja chciałabym takie coś Tymkowi kupić http://ecsmedia.pl/c/tiny-love-flexi...xt23491811.jpg wszechstronne to to ale dosyć drogie więc może dziadkowie będą chcieli się dorzucić w ramach prezentu dla wnusia ![]() Cytat:
Szumów ani innych dźwięków nigdy nie stosowaliśmy do usypiania więc nie wiem. Adaś to śpioch nad śpiochami ![]() W końcu doczekałam się drzemki Tymka dłuższej niż 20 min od 5 harcuje, mleka z butli nie dopija i co 2h głodny to chyba zwiastuny kolejnego skoku rozwojowego - jest bardzo aktywny od wczoraj, nawet jak pije mleko, to wszytsko wokół go interesuje - zaspokoi pierwszy głód i już wykręca głowę, koniec picia. Potem dawaj, kopiemy poduszki, mamy uda, zabawa na całego, marudzenie, usypianie, krótka drzemka i od początku. Martwi mnie to jedzenie co 2 - 2,5h mniejszych porcji niż do tej pory
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:09.

. Na szczęście odparzeń nie stwierdzono.
sto lat dla Kazika!

muszę pójść po rabarbar później 

dla biednego pokłutego Dziecia!