|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4651 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Skręt na zakręcie - czyli offtopowo o życiu (z falą i lokiem) cz. III
- Hahaha, jakbym koleżankę słyszała XD Ma dokładnie tak samo i też jest tu pięć lat i ma faceta anglika.
|
|
|
|
#4652 |
|
Moderator
|
Ja na szczęście faceta mam Polaka (on jest 8 lat i ma tylko problem że braknie mu słów czasami), jakoś sobie nie wyobrażam być z kimś z kim musiałabym mówić w obcym języku, w swoim mogę tyle wyrazić i w ogóle. Mam jedynie problem z wymawianiem i jąkaniem ale to już jak byłam mała musiałam do logopedy chodzić i jak teraz na 2 różne języki i akcenty się jedzie to polski bywa trudny do wymowy. Ale z tż i mamą mówię po polsku, moja przyjaciółka też jest polką, ogólnie znajomi również więc mam na tyle dobrze ;D Koniecznie będę musiała sobie sprawić jakies książki po polsku bo po angielsku nie podobają mi się, wydają się potwornie monotonne.
I jestem wściekła dzisiaj. Okazało się, że cały rok robiliśmy w szkole nie to co trzeba i wszystko trzeba pozmieniać by jakoś zdać bo niem ieliśmy nauczycieli aby nas uczyli i sporo pracy w plecy, a do tego jeden coś pozmieniał i teraz większosć pracy jest źle wykonana. Cały rok w tyłku xD jeszcze padła propozycja byśmy robili jeden dzień ekstra i jak się uda to jeden miesiąc wakacji a ja się tlyko spojrzałam, machnęłam ręką i zaczęłam śmiać. Tak to jest jak niekompetentni ludzie dostają się na złe stanowiska, żal mi mej klasy bo ileś ludzi tam płakało, każdy ma stresa. |
|
|
|
#4653 |
|
Rozeznanie
|
A ja mam wręcz odwrotnie, chciałabym już bez problemów czytać po angielsku. Niestety, swoje w życiu przeczytałam i mam dość duże wymagania - to, co czasami się dzieje w polskich tłumaczeniach książek, jest straszne i woła o pomstę. Kilka książek musiałam rzucić w kąt, bo po prostu nie byłam w stanie przebrnąć przez nie przebrnąć, nie przez wzgląd na samą historię, ale przez słabe tłumaczenie. Multum kalek językowych - nie trzeba znać nawet języka angielskiego, tylko jako tako radzić sobie z polskim, by je wyłapywać. Na szczęście, jest jeszcze kilku tłumaczy, którzy odwalają kawał dobrej roboty.
Dlatego podejrzewam, że przyjemniej będzie mi się czytało po angielsku . Bezstresowo :P. Być może, przez wzgląd na braki w znajomości języka, nie będę nawet zauważać grafomanii i pozostanie mi jedynie cieszyć się samą historią, bez przewracania co chwilę oczami .
|
|
|
|
#4654 |
|
Moderator
|
Ja przeczytałam ileś ksiażek, ale nie jestem nie wiadomo jak wymagająca. Z tego co przeczytałam to jednego Hannibala, jednego akurat mam po angielsku w domu, 2 ksiażki z serii Chemii śmierci, coś ze Stephena Kinga i Deana Koontza. Lubię jak ksiażka mnie wciąga, była taka co wypożyczyłam i nie doczytałam bo jakoś mi nie wchodziła, ale lubię po polsku bo bardziej do mnie trafia i lubię polski język pisany, mimo że czasem bardzo trudno zrozumieć o co chodzi bo zagmatwane i to są te błędy pewnie o których mówisz
filmy po angielsku lubię ogladać, często oglądam takie z napisami jeszcze żeby zrozumieć.
|
|
|
|
#4655 |
|
Rozeznanie
|
Ja jestem książkoholikiem, więc...
Ach... czasami chciałabym zresetować pamięć i po raz pierwszy przeczytać niektóre książki :P Z drugiej strony, jeszcze tyle przede mną...
|
|
|
|
#4656 |
|
Moderator
|
Hehe ja z książkami mam problem bo jak się dorwę to taką 300-400 stron w 3 dni przeczytam, nie mogę sie oderwać. I tak ostatnio czytałam z rok temu, we wakacje sie wezmę za Hannibala bo tą część filmu widziałam, a książka leży zakurzona ;D już bardziej marudna z muzyką jestem.
|
|
|
|
#4657 |
|
Zadomowienie
|
Ja jestem bardzo wybredna jeśli chodzi o książki, mam chyba bardzo dziwny gust bo ciężko mi znaleźć☠taką, którą naprawdę będę chciała przeczytać do końca, ale jak się☠wciągnę to mnie przez kilka dni nie ma na tym świecie :P
Ostatnio czytałam Żulczyka, zaczęłam też Pod Mocnym Aniołem ale jakoś styl pisania chyba nie na moje lata, chociaż może jakoś pociągnę. Bardziej mnie interesuje film. Poza tym, że stałam się fanką Gry o Tron dopiero co zabrałam się☠za książki xD Ale serial oglądany na bieżąco No i książka o Australii dla wizualizacji marzeń ![]() Może mi coś☠polecicie do czytania? ;>
|
#4658 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I to co się dzieje teraz z serialem to gwałt na książce. 4 serią jestem sfrustrowana do stopnia białej gorączki. Serial do 3 serii był fajny a teraz tylko wyciągają najfajniejsze smaczki z książki pomijając skrupulatnie budowaną w książce intrygę, wszystko owiewa nagość, sex, zabójstwa waznych postaci, które w książce nie wyskakują jak grzyby po deszcu. Wiele postaci na prośbę fanów pozostaje w 'grze' i zmienia się ich losy ;/ Akcja jest przekłamana i baaaaardzo okrojona. Dlatego wolę czytać bo książka jest tak super ze wole se dowiadywac akcji tej PRAWDZIWEJ a nie z przereklamowanego serialu... Dodatkowo szlag mnie trafia że Martin wstrzymał publikacje dopóki serial się nie zrówna z akcją książki bo leniwe pupska fanów, którym nie chce się czytać, skarżą się że im czytacze spoilerują w internecie. No fajnie że autor szanuje swoich czytelnikow którym zwwdziecza polowe sukcesu... A pisze sagę od ponad 20 lat...
![]() 20.12.2013 Świadomie dobieram kosmetyki. Edytowane przez Joanku Czas edycji: 2014-05-07 o 23:08 |
|
|
|
|
#4659 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
. Ale serial przestałam oglądać po pierwszym sezonie, bo potem było już za dużo rozminięć. Może obejrzę, kiedy książki mi się mocno zatrą. Ogólnie, jeśli jesteś fanką Jona Snow, to polecam wstrzymać się z czytaniem do wydania nowej części . Jakie książki lubisz czytać? Choć ogólnie unikam polecania książek, bo często to, co mi pasuje, nie pasuję innym :P. ---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- Cytat:
Edytowane przez Doe Czas edycji: 2014-05-07 o 23:13 |
|||
|
|
|
#4660 | |
|
Moderator
|
Cytat:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/30221/impuls http://lubimyczytac.pl/ksiazka/49786/blekitna-pustka http://lubimyczytac.pl/ksiazka/29755/chemia-smierci przeczytałabym każdą jeszcze raz. Impuls jest dosć ciężki, szczególnie dla kobiet może być trudny. Tradycyjnie też Milczenie Owiec i Lśnienie, ale to sporo osób pewnie czytało
|
|
|
|
|
#4661 |
|
Rozeznanie
|
Klaudenc, a wiesz, że Chemia Śmierci ma kolejne części? 2 i 3 całkiem niezłe, niestety 4 tom mocno mnie zawiódł, ale i tak można przeczytać.
|
|
|
|
#4662 | |
|
Moderator
|
Cytat:
Ostatnio z tż oglądałam 'Obecność', autentycznie miałam problem ze spaniem przez 2 tygodnie bo tak jak w czasie filmu strachu nie odczuwałam to jako że normalnie mam bardzo straszne koszmary i obudziłam się nie będąc jeszcze świadomą to po koszmarze byłam tak wystraszona, że nie mogłam dalej spać. Raz nawet zaczęłam krzyczeć przez sen w nocy, aż mamę obudziłam i raz dostałam paraliż senny w tym czasie to potem się tak bałam jak jeszcze nigdy, wrrrr. |
|
|
|
|
#4663 |
|
Zadomowienie
|
Kryminały i horrory to raczej nie dla mnie bo nie lubię się bać :P Wolę coś bardziej przygodowego albo o ludziach, najlepiej jak autor pisze w pierwszej osobie. Pamietam, ze jeszcze kiedyś podobała mi sie książka Buszujący w Zbożu, Szklany Klosz Sylvi Plath, świetna dla mnie. Poza tym fajnie jak książkę da sie troche urealnić, chociaż baśniowe historie uwielbiam (zostało mi z dzieciństwa
Co do Gry o Tron to jak zwykle wszystko dociera do mnie na samym końcu (czasami czuje sie jakbym mieszkała w ziemiance na końcu swiata ) i dowiedziałam sie o serialu i tym samym zaczęłam oglądać dopiero wtedy jak juz sie skończył 3 sezon czyli nie dawno Nadrobilam i teraz oglądam na bieżąco. A ze są książki dowiedziałam sie dopiero po zakończeniu oglądania 3 sezonu :P i tak to ze mna jest ^^Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#4664 |
|
Rozeznanie
|
Klaudenc, Ty to się masz z tymi koszmarami... koszmar.
Nie umiem czytać serii nie po kolei, nawet jeśli ludzie mówią, że można :P cassie91910, w kryminałach chodzi raczej o zagadkę, a nie o wywołanie u kogoś zawału serca, choć teraz różnie bywa, bo ze względu na powielanie schematów i wątków autorzy kryminałów muszą sięgać po różne środki i mieszają gatunki. Ja akurat jestem wielką fanką kryminałów . Jeśli chodzi o powieści przygodowe, to czytałam je lata temu, pierwsze z brzegu o których teraz pamiętam - część z nich czytałam jeszcze za czasów dzieciństwa, ale wciąż o nich pamiętam i pewnie kiedyś do nich wrócę, żeby sprawdzić co nowego w nich odkryję: Tajemniczy ogród! Włóczęgi północy, seria Zwiadowcy i ogólnie powieści Johna Flanagana, Pan Samochodzik..., Opowieści z Narnii, Łowcy wilków, Łowcy złota, Trzej Muszkieterowie, Robin Hood, Władca Pierścieni, Hobbit , Światła września, z nowszych: Igrzyska Śmierci - bardzo lubię. Cykl Miecz Prawdy - Goodkinda.
|
|
|
|
#4665 | |
|
Moderator
|
Cytat:
Kryminały też bardzo lubię, horrorów tylko nie bo są często takie sadystyczne i okrutne, szczególnie te to oglądania. |
|
|
|
|
#4666 |
|
Zadomowienie
|
Też wolę kryminały, horrorami sobie głowy nie zawracam bo mam zbyt bogata wyobraźnię i za wiele potem sobie wizualizuję a, że mam chore serce to byłoby to głupie i nierozsądne....
Cassie polecam odpuscic sobie serial i pocisnąć książkę bo WAAAAARTO
|
|
#4667 |
|
Zadomowienie
|
Joanku może uda mi się☠nadrobić akcję☠serialową
|
#4668 |
|
Rozeznanie
|
Mnie w większości horrory nie ruszają. A te współczesne masakry co najwyżej mnie śmieszą
. A kryminały wielbię . Ogólnie, jak wiem, że jakiś film, serial powstał na motywach powieści, której jeszcze nie czytałam, to nie tykam filmu/serialu zanim nie przeczytam książki :P. Wyjątkiem jest Sparks, z którego chyba wyrosłam i po prostu nie jestem w stanie czytać jego książek, ale za to lubię się powzruszać na filmach na postawie jego książek - Pamiętnik |
|
|
|
#4669 |
|
Konto usunięte
|
A gdzie oglądacie "grę o tron"? Oglądałam do 4 sezonu, ale teraz nie mogę tego nigdzie online znaleźć
|
|
|
|
#4670 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4671 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiecie co Wicherek przeskrobala?
![]() Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4672 |
|
Zakorzenienie
|
No ja wlasnie nie wiem. Zdzwilo mnie to
![]() --------- Nie lubimy się z telefonem, więc i polskich znaków często brak
|
|
|
|
#4673 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4674 |
|
Moderator
|
Doe - nie znalazłam kremu do twarzy, więc postanowiłam zmienić pielęgnację twarzy. I po jakimś tygodniu jestem w szoku - bo twarz zawsze tłuściła sie szybko, był trądzik, łuszczyła się
a teraz te problemy zniknęły, myślałam że taka pielęgnacja olejami o której wspomniałaś mi nie podpasuje.Obecnie makijaż zmywam olejkiem np. migdałowym,, następnie nakładam peeling domowej roboty (fusy z zaparzonej kawy, troszke cynamonu, parę kropli amolu i olejek migdałowy), zostawiam go na parę minut po masowaniu i spłukuję. Przestałam używać jakichkolwiek detergentów do mycia typu mydło czy deliaktny żel. Efekty: -skóra ma wyrównany kolor -brak podrażnień, zaczerwienienia szybko znikają -mniej trądziku, o wiele -twarz jest pięknie zmatowiona i nie jest tłusta nawet po całym dniu noszenia podkładu :O -gładkość! -skóra mniej się łuszczy, naskórek bardzo łatwo speelingować praktycznie nie odczuwam potrzeby używania podkładu by coś zakryć, nakładam go tylko na środkową część twarzy i pudruję bo z twarzy poznikało mi mnóstwo niespodzianek. Takze jak któraś ma trądzikową, tłustą i łuszczącą się, jednocześnie suchą skórę to polecam, a kremu do twarzy już nie kupię.. bo po co ;D |
|
|
|
#4675 |
|
Zadomowienie
|
Zaskoczenie po prostu jak człek wchodzi a tu koleżanka poblokwana ;<
Jest bieda, farba z polszy nie przyszła, kumpelka zapomniała.... ;< Mam juz 1,5 cm myszy europejskiej, czekałam jak na zbawienie, kolega jedzie do PL to przywiezie mi antidotum ale dopiero za 2 tyg. Matkoooo. Będę wyglądać jak 'sezonowe' rude po płomiennej iskrze
|
|
#4676 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Joanku, ja mam 3cm XD ale jeszcze się wstrzymuję :P Fajnie masz, że chociaż ktoś Ci jeździ do PL. Dzisiaj musiałam prosić rodzinę, by mi kupiła i wysłała książkę w PL, bo i tak wychodzi mi taniej niż kupienie książki w polskiej księgarni tutaj, gdzie za przesyłkę liczą sobie jeszcze drugie tyle. 9 funtów za książkę dla dzieci, która w PL kosztuje 10zł... |
|
|
|
|
#4677 | |
|
Moderator
|
Cytat:
A Wicherka już dosć dawno zablokowali bo wrzucałam jej fotkę jak koczka zrobić i akurat następny dzień już była nieaktywna, muszę pamiętać żeby wrzucić jeszcze raz jak przyjdzie. Mój kolor też biedny, ale nic dziwnego. Chyba całe nawilzenei i natłuszczenie mi wyparowało z herów to i pigmentu swojego nie mają, ale odrost jest bardziej czarny ^^ i tak latem rozjaśniają sie do takiego brązu zimnego. Teraz bardziej skalp natłuszczam bo robią mi się takie suche, bolące miejsca, dopiero na krótkich to zauważyłam :O nie jest tego dużo, ale jednak ![]() . |
|
|
|
|
#4678 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Ja używam arganowego, tamanu, lnianego, rokitnikowego, z pestek truskawki - świetnie matuje! - słonecznikowego i teraz testuję z pestek moreli. Do OCM używam rycynowy+słonecznikowy+ln iany, ale moja poprzednia mieszanka OCM była zabójcza zapachowo! rycynowy+słonecznikowy+se zamowy (nierafinowany) + kilka kropel olejku lawendowego... połączenie zapachów sezamowego i lawendowego... masakra XD ale świetnie się to spisywało, jeśli chodzi o oczyszczanie. Niestety sezamek niekoniecznie dobrze wpływa na skórę naczynkową. Teraz używam jeszcze kwasów, bo chcę wyciągnąć wszelkie "zakopane" syfy i pozbyć się przebarwień. |
|
|
|
|
#4679 | |
|
Moderator
|
Cytat:
ma on bodajże z moreli, arganowy, migdałowy oraz z wiesiołka. Można go też kupic w wilkinson w dziale dla dzieci.te muszę sobie taką mieszankę zrobić, że rycynowy ze słonecznikowym pomieszać. Lawendy zapachu nie cierpię akurat, niedobrze mi jak to coś czuję, w ogródku miałam
|
|
|
|
|
#4680 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:55.

. Bezstresowo :P. Być może, przez wzgląd na braki w znajomości języka, nie będę nawet zauważać grafomanii i pozostanie mi jedynie cieszyć się samą historią, bez przewracania co chwilę oczami
.

Matkoooo. Będę wyglądać jak 'sezonowe' rude po płomiennej iskrze