Skręt na zakręcie - czyli offtopowo o życiu (z falą i lokiem) cz. III - Strona 156 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-07, 14:32   #4651
Doe
Rozeznanie

Dot.: Skręt na zakręcie - czyli offtopowo o życiu (z falą i lokiem) cz. III

Cytat:
Napisane przez Joanku Pokaż wiadomość
-Jesteś głodna?
-Nie, jestem okej.
Albo 'W pracy było busy/ był.ciężki service/ deliverka była opóźniona'
Ale u mnie potęguje to fakt, że mój chłopak to anglik, i czasem mi się mózg gotuje jak próbuje w dwóch językach porozumiewać się naraz...
- Hahaha, jakbym koleżankę słyszała XD Ma dokładnie tak samo i też jest tu pięć lat i ma faceta anglika.
Doe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 16:31   #4652
Klaudenc
Moderator

Ja na szczęście faceta mam Polaka (on jest 8 lat i ma tylko problem że braknie mu słów czasami), jakoś sobie nie wyobrażam być z kimś z kim musiałabym mówić w obcym języku, w swoim mogę tyle wyrazić i w ogóle. Mam jedynie problem z wymawianiem i jąkaniem ale to już jak byłam mała musiałam do logopedy chodzić i jak teraz na 2 różne języki i akcenty się jedzie to polski bywa trudny do wymowy. Ale z tż i mamą mówię po polsku, moja przyjaciółka też jest polką, ogólnie znajomi również więc mam na tyle dobrze ;D Koniecznie będę musiała sobie sprawić jakies książki po polsku bo po angielsku nie podobają mi się, wydają się potwornie monotonne.
I jestem wściekła dzisiaj. Okazało się, że cały rok robiliśmy w szkole nie to co trzeba i wszystko trzeba pozmieniać by jakoś zdać bo niem ieliśmy nauczycieli aby nas uczyli i sporo pracy w plecy, a do tego jeden coś pozmieniał i teraz większosć pracy jest źle wykonana. Cały rok w tyłku xD jeszcze padła propozycja byśmy robili jeden dzień ekstra i jak się uda to jeden miesiąc wakacji a ja się tlyko spojrzałam, machnęłam ręką i zaczęłam śmiać. Tak to jest jak niekompetentni ludzie dostają się na złe stanowiska, żal mi mej klasy bo ileś ludzi tam płakało, każdy ma stresa.
Klaudenc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 18:58   #4653
Doe
Rozeznanie

A ja mam wręcz odwrotnie, chciałabym już bez problemów czytać po angielsku. Niestety, swoje w życiu przeczytałam i mam dość duże wymagania - to, co czasami się dzieje w polskich tłumaczeniach książek, jest straszne i woła o pomstę. Kilka książek musiałam rzucić w kąt, bo po prostu nie byłam w stanie przebrnąć przez nie przebrnąć, nie przez wzgląd na samą historię, ale przez słabe tłumaczenie. Multum kalek językowych - nie trzeba znać nawet języka angielskiego, tylko jako tako radzić sobie z polskim, by je wyłapywać. Na szczęście, jest jeszcze kilku tłumaczy, którzy odwalają kawał dobrej roboty.

Dlatego podejrzewam, że przyjemniej będzie mi się czytało po angielsku . Bezstresowo :P. Być może, przez wzgląd na braki w znajomości języka, nie będę nawet zauważać grafomanii i pozostanie mi jedynie cieszyć się samą historią, bez przewracania co chwilę oczami .
Stary 2014-05-07, 21:14   #4654
Klaudenc
Moderator

Ja przeczytałam ileś ksiażek, ale nie jestem nie wiadomo jak wymagająca. Z tego co przeczytałam to jednego Hannibala, jednego akurat mam po angielsku w domu, 2 ksiażki z serii Chemii śmierci, coś ze Stephena Kinga i Deana Koontza. Lubię jak ksiażka mnie wciąga, była taka co wypożyczyłam i nie doczytałam bo jakoś mi nie wchodziła, ale lubię po polsku bo bardziej do mnie trafia i lubię polski język pisany, mimo że czasem bardzo trudno zrozumieć o co chodzi bo zagmatwane i to są te błędy pewnie o których mówisz filmy po angielsku lubię ogladać, często oglądam takie z napisami jeszcze żeby zrozumieć.
Stary 2014-05-07, 22:34   #4655
Doe
Rozeznanie

Ja jestem książkoholikiem, więc... Ach... czasami chciałabym zresetować pamięć i po raz pierwszy przeczytać niektóre książki :P Z drugiej strony, jeszcze tyle przede mną...
Stary 2014-05-07, 22:51   #4656
Klaudenc
Moderator

Hehe ja z książkami mam problem bo jak się dorwę to taką 300-400 stron w 3 dni przeczytam, nie mogę sie oderwać. I tak ostatnio czytałam z rok temu, we wakacje sie wezmę za Hannibala bo tą część filmu widziałam, a książka leży zakurzona ;D już bardziej marudna z muzyką jestem.
Stary 2014-05-07, 22:53   #4657
cassie91910
Zadomowienie

GG do cassie91910

Ja jestem bardzo wybredna jeśli chodzi o książki, mam chyba bardzo dziwny gust bo ciężko mi znaleźć☠taką, którą naprawdę będę chciała przeczytać do końca, ale jak się☠wciągnę to mnie przez kilka dni nie ma na tym świecie :P

Ostatnio czytałam Żulczyka, zaczęłam też Pod Mocnym Aniołem ale jakoś styl pisania chyba nie na moje lata, chociaż może jakoś pociągnę. Bardziej mnie interesuje film. Poza tym, że stałam się fanką Gry o Tron dopiero co zabrałam się☠za książki xD Ale serial oglądany na bieżąco No i książka o Australii dla wizualizacji marzeń

Może mi coś☠polecicie do czytania? ;>
Stary 2014-05-07, 23:04   #4658
Joanku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cassie91910 Pokaż wiadomość
Poza tym, że stałam się fanką Gry o Tron dopiero co zabrałam się☠za książki xD Ale serial oglądany na bieżąco
Przeczytałam wszystkie dostepne ksiażki przed końcem drugiej serii serialu.
I to co się dzieje teraz z serialem to gwałt na książce. 4 serią jestem sfrustrowana do stopnia białej gorączki.
Serial do 3 serii był fajny a teraz tylko wyciągają najfajniejsze smaczki z książki pomijając skrupulatnie budowaną w książce intrygę, wszystko owiewa nagość, sex, zabójstwa waznych postaci, które w książce nie wyskakują jak grzyby po deszcu. Wiele postaci na prośbę fanów pozostaje w 'grze' i zmienia się ich losy ;/ Akcja jest przekłamana i baaaaardzo okrojona. Dlatego wolę czytać bo książka jest tak super ze wole se dowiadywac akcji tej PRAWDZIWEJ a nie z przereklamowanego serialu...

Dodatkowo szlag mnie trafia że Martin wstrzymał publikacje dopóki serial się nie zrówna z akcją książki bo leniwe pupska fanów, którym nie chce się czytać, skarżą się że im czytacze spoilerują w internecie.
No fajnie że autor szanuje swoich czytelnikow którym zwwdziecza polowe sukcesu... A pisze sagę od ponad 20 lat...

Edytowane przez Joanku
Czas edycji: 2014-05-07 o 23:08
Joanku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 23:11   #4659
Doe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Klaudenc Pokaż wiadomość
Hehe ja z książkami mam problem bo jak się dorwę to taką 300-400 stron w 3 dni przeczytam, nie mogę sie oderwać. I tak ostatnio czytałam z rok temu, we wakacje sie wezmę za Hannibala bo tą część filmu widziałam, a książka leży zakurzona ;D już bardziej marudna z muzyką jestem.
- No ja tam czytam kiedy mogę :P Nawet jak gdzieś idę, to mam czytnik przed sobą :P

Cytat:
Ostatnio czytałam Żulczyka, zaczęłam też Pod Mocnym Aniołem ale jakoś styl pisania chyba nie na moje lata, chociaż może jakoś pociągnę. Bardziej mnie interesuje film. Poza tym, że stałam się fanką Gry o Tron dopiero co zabrałam się☠za książki xD Ale serial oglądany na bieżąco No i książka o Australii dla wizualizacji marzeń
- Ja już przeczytałam całą Pieśń Lodu i Ognia - zeszło mi z tym 5-6lat i to nie dlatego, że mi się nie podobało, wręcz przeciwnie, ale jakoś po prostu tak wyszło... Po przeczytaniu pierwszego tomu miałam przerwę, więc kiedy postanowiłam wrócić, to znowu zaczęłam od pierwszego tomu. Pierwszy tom czytałam kilka razy, właśnie wtedy, kiedy znowu wracałam do Martina i przed serialem - 1 sezonem - drugi i trzeci tom też czytałam z 2-3 razy . Ale serial przestałam oglądać po pierwszym sezonie, bo potem było już za dużo rozminięć. Może obejrzę, kiedy książki mi się mocno zatrą. Ogólnie, jeśli jesteś fanką Jona Snow, to polecam wstrzymać się z czytaniem do wydania nowej części .

Jakie książki lubisz czytać? Choć ogólnie unikam polecania książek, bo często to, co mi pasuje, nie pasuję innym :P.

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ----------

Cytat:
Napisane przez Joanku Pokaż wiadomość
Przeczytałam wszystkie dostepne ksiażki przed końcem drugiej serii serialu.
I to co się dzieje teraz z serialem to gwałt na książce. 4 serią jestem sfrustrowana do stopnia białej gorączki.
Serial do 3 serii był fajny a teraz tylko wyciągają najfajniejsze smaczki z książki pomijając skrupulatnie budowaną w książce intrygę, wszystko owiewa nagość, sex, zabójstwa waznych postaci, które w książce nie wyskakują jak grzyby po deszcu. Wiele postaci na prośbę fanów pozostaje w 'grze' i zmienia się ich losy ;/ Akcja jest przekłamana i baaaaardzo okrojona. Dlatego wolę czytać bo książka jest tak super ze wole se dowiadywac akcji tej PRAWDZIWEJ a nie z przereklamowanego serialu...

Dodatkowo szlag mnie trafia że Martin wstrzymał publikacje dopóki serial się nie zrówna z akcją książki bo leniwe pupska fanów, którym nie chce się czytać, skarżą się że im czytacze spoilerują w internecie.
No fajnie że autor szanuje swoich czytelnikow którym zwwdziecza polowe sukcesu... A pisze sagę od ponad 20 lat...
- Lubię to!

Edytowane przez Doe
Czas edycji: 2014-05-07 o 23:13
Stary 2014-05-07, 23:33   #4660
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Ja jestem bardzo wybredna jeśli chodzi o książki, mam chyba bardzo dziwny gust bo ciężko mi znaleźć☠taką, którą naprawdę będę chciała przeczytać do końca, ale jak się☠wciągnę to mnie przez kilka dni nie ma na tym świecie :P

Takie co najbardziej mnie trzymały w napięciu to te trzy:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/30221/impuls
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/49786/blekitna-pustka
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/29755/chemia-smierci
przeczytałabym każdą jeszcze raz. Impuls jest dosć ciężki, szczególnie dla kobiet może być trudny. Tradycyjnie też Milczenie Owiec i Lśnienie, ale to sporo osób pewnie czytało
Stary 2014-05-07, 23:43   #4661
Doe
Rozeznanie

Klaudenc, a wiesz, że Chemia Śmierci ma kolejne części? 2 i 3 całkiem niezłe, niestety 4 tom mocno mnie zawiódł, ale i tak można przeczytać.
Stary 2014-05-07, 23:59   #4662
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Napisane przez Doe Pokaż wiadomość
Klaudenc, a wiesz, że Chemia Śmierci ma kolejne części? 2 i 3 całkiem niezłe, niestety 4 tom mocno mnie zawiódł, ale i tak można przeczytać.
Wiem bo czytałam również ostatnią, ale 2 i 3 nie mieli w mojej bibliotece no i w rezultacie nie przeczytałam ich ;D kiedyś nadrobię, chociaż pierwsza kurczę dobra była, ciekawa jestem jakby film na jej podstawie wyglądał.
Ostatnio z tż oglądałam 'Obecność', autentycznie miałam problem ze spaniem przez 2 tygodnie bo tak jak w czasie filmu strachu nie odczuwałam to jako że normalnie mam bardzo straszne koszmary i obudziłam się nie będąc jeszcze świadomą to po koszmarze byłam tak wystraszona, że nie mogłam dalej spać. Raz nawet zaczęłam krzyczeć przez sen w nocy, aż mamę obudziłam i raz dostałam paraliż senny w tym czasie to potem się tak bałam jak jeszcze nigdy, wrrrr.
Stary 2014-05-08, 11:16   #4663
cassie91910
Zadomowienie

GG do cassie91910

Kryminały i horrory to raczej nie dla mnie bo nie lubię się bać :P Wolę coś bardziej przygodowego albo o ludziach, najlepiej jak autor pisze w pierwszej osobie. Pamietam, ze jeszcze kiedyś podobała mi sie książka Buszujący w Zbożu, Szklany Klosz Sylvi Plath, świetna dla mnie. Poza tym fajnie jak książkę da sie troche urealnić, chociaż baśniowe historie uwielbiam (zostało mi z dzieciństwa

Co do Gry o Tron to jak zwykle wszystko dociera do mnie na samym końcu (czasami czuje sie jakbym mieszkała w ziemiance na końcu swiata ) i dowiedziałam sie o serialu i tym samym zaczęłam oglądać dopiero wtedy jak juz sie skończył 3 sezon czyli nie dawno Nadrobilam i teraz oglądam na bieżąco. A ze są książki dowiedziałam sie dopiero po zakończeniu oglądania 3 sezonu :P i tak to ze mna jest ^^

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-05-08, 13:31   #4664
Doe
Rozeznanie

Klaudenc, Ty to się masz z tymi koszmarami... koszmar.

Nie umiem czytać serii nie po kolei, nawet jeśli ludzie mówią, że można :P

cassie91910, w kryminałach chodzi raczej o zagadkę, a nie o wywołanie u kogoś zawału serca, choć teraz różnie bywa, bo ze względu na powielanie schematów i wątków autorzy kryminałów muszą sięgać po różne środki i mieszają gatunki. Ja akurat jestem wielką fanką kryminałów .

Jeśli chodzi o powieści przygodowe, to czytałam je lata temu, pierwsze z brzegu o których teraz pamiętam - część z nich czytałam jeszcze za czasów dzieciństwa, ale wciąż o nich pamiętam i pewnie kiedyś do nich wrócę, żeby sprawdzić co nowego w nich odkryję: Tajemniczy ogród! Włóczęgi północy, seria Zwiadowcy i ogólnie powieści Johna Flanagana, Pan Samochodzik..., Opowieści z Narnii, Łowcy wilków, Łowcy złota, Trzej Muszkieterowie, Robin Hood, Władca Pierścieni, Hobbit , Światła września, z nowszych: Igrzyska Śmierci - bardzo lubię. Cykl Miecz Prawdy - Goodkinda.
Stary 2014-05-08, 14:46   #4665
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Klaudenc, Ty to się masz z tymi koszmarami... koszmar.

Nie umiem czytać serii nie po kolei, nawet jeśli ludzie mówią, że można :P

cassie91910, w kryminałach chodzi raczej o zagadkę, a nie o wywołanie u kogoś zawału serca, choć teraz różnie bywa, bo ze względu na powielanie schematów i wątków autorzy kryminałów muszą sięgać po różne środki i mieszają gatunki. Ja akurat jestem wielką fanką kryminałów .

Jeśli chodzi o powieści przygodowe, to czytałam je lata temu, pierwsze z brzegu o których teraz pamiętam - część z nich czytałam jeszcze za czasów dzieciństwa, ale wciąż o nich pamiętam i pewnie kiedyś do nich wrócę, żeby sprawdzić co nowego w nich odkryję: Tajemniczy ogród! Włóczęgi północy, seria Zwiadowcy i ogólnie powieści Johna Flanagana, Pan Samochodzik..., Opowieści z Narnii, Łowcy wilków, Łowcy złota, Trzej Muszkieterowie, Robin Hood, Władca Pierścieni, Hobbit , Światła września, z nowszych: Igrzyska Śmierci - bardzo lubię. Cykl Miecz Prawdy - Goodkinda.
No i jeszcze mój Kotecek na nocki będzie pracować to będę sama musiała spać. Ale mama mi kupiła takiego wielkiego pluszaka-króliczka i w sumie jak mam takie cos to koszmary mi nie straszne ;D

Kryminały też bardzo lubię, horrorów tylko nie bo są często takie sadystyczne i okrutne, szczególnie te to oglądania.
Stary 2014-05-08, 17:20   #4666
Joanku
Zadomowienie

Też wolę kryminały, horrorami sobie głowy nie zawracam bo mam zbyt bogata wyobraźnię i za wiele potem sobie wizualizuję a, że mam chore serce to byłoby to głupie i nierozsądne....

Cassie polecam odpuscic sobie serial i pocisnąć książkę bo WAAAAARTO
Stary 2014-05-08, 19:31   #4667
cassie91910
Zadomowienie

GG do cassie91910

Joanku może uda mi się☠nadrobić akcję☠serialową
Stary 2014-05-08, 20:14   #4668
Doe
Rozeznanie

Mnie w większości horrory nie ruszają. A te współczesne masakry co najwyżej mnie śmieszą . A kryminały wielbię .

Ogólnie, jak wiem, że jakiś film, serial powstał na motywach powieści, której jeszcze nie czytałam, to nie tykam filmu/serialu zanim nie przeczytam książki :P. Wyjątkiem jest Sparks, z którego chyba wyrosłam i po prostu nie jestem w stanie czytać jego książek, ale za to lubię się powzruszać na filmach na postawie jego książek - Pamiętnik , Szczęściarz ...
Stary 2014-05-09, 20:00   #4669
201605161428
Konto usunięte

A gdzie oglądacie "grę o tron"? Oglądałam do 4 sezonu, ale teraz nie mogę tego nigdzie online znaleźć
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-10, 11:52   #4670
Doe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość
A gdzie oglądacie "grę o tron"? Oglądałam do 4 sezonu, ale teraz nie mogę tego nigdzie online znaleźć
- Odpowiedź na Twoje pytanie byłaby niezgodna z regulaminem
Stary 2014-05-12, 14:53   #4671
Wizazanka5000
Zakorzenienie

Nie wiecie co Wicherek przeskrobala?

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka
Wizazanka5000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 14:54   #4672
Imperfecta
Zakorzenienie

No ja wlasnie nie wiem. Zdzwilo mnie to

---------
Nie lubimy się z telefonem, więc i polskich znaków często brak
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 21:14   #4673
nati-mo
Rozeznanie

GG do nati-mo

Cytat:
Napisane przez Wizazanka5000 Pokaż wiadomość
Nie wiecie co Wicherek przeskrobala?

Widziałam, że dostała czerwoną kartkę za to, że edytowała dużo swoich postów na wątku ćwiczeniowo - dietowym. Tzn. zamieniła treść swoich postów na kropki

->
nati-mo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 22:43   #4674
Klaudenc
Moderator

Doe - nie znalazłam kremu do twarzy, więc postanowiłam zmienić pielęgnację twarzy. I po jakimś tygodniu jestem w szoku - bo twarz zawsze tłuściła sie szybko, był trądzik, łuszczyła się a teraz te problemy zniknęły, myślałam że taka pielęgnacja olejami o której wspomniałaś mi nie podpasuje.
Obecnie makijaż zmywam olejkiem np. migdałowym,, następnie nakładam peeling domowej roboty (fusy z zaparzonej kawy, troszke cynamonu, parę kropli amolu i olejek migdałowy), zostawiam go na parę minut po masowaniu i spłukuję. Przestałam używać jakichkolwiek detergentów do mycia typu mydło czy deliaktny żel. Efekty:
-skóra ma wyrównany kolor
-brak podrażnień, zaczerwienienia szybko znikają
-mniej trądziku, o wiele
-twarz jest pięknie zmatowiona i nie jest tłusta nawet po całym dniu noszenia podkładu :O
-gładkość!
-skóra mniej się łuszczy, naskórek bardzo łatwo speelingować
praktycznie nie odczuwam potrzeby używania podkładu by coś zakryć, nakładam go tylko na środkową część twarzy i pudruję bo z twarzy poznikało mi mnóstwo niespodzianek. Takze jak któraś ma trądzikową, tłustą i łuszczącą się, jednocześnie suchą skórę to polecam, a kremu do twarzy już nie kupię.. bo po co ;D
Stary 2014-05-12, 23:29   #4675
Joanku
Zadomowienie

Zaskoczenie po prostu jak człek wchodzi a tu koleżanka poblokwana ;<

Jest bieda, farba z polszy nie przyszła, kumpelka zapomniała.... ;<
Mam juz 1,5 cm myszy europejskiej, czekałam jak na zbawienie, kolega jedzie do PL to przywiezie mi antidotum ale dopiero za 2 tyg.
Matkoooo. Będę wyglądać jak 'sezonowe' rude po płomiennej iskrze
Stary 2014-05-13, 00:16   #4676
Doe
Rozeznanie

Cytat:
Doe - nie znalazłam kremu do twarzy, więc postanowiłam zmienić pielęgnację twarzy. I po jakimś tygodniu jestem w szoku - bo twarz zawsze tłuściła sie szybko, był trądzik, łuszczyła się a teraz te problemy zniknęły, myślałam że taka pielęgnacja olejami o której wspomniałaś mi nie podpasuje.
Obecnie makijaż zmywam olejkiem np. migdałowym,, następnie nakładam peeling domowej roboty (fusy z zaparzonej kawy, troszke cynamonu, parę kropli amolu i olejek migdałowy), zostawiam go na parę minut po masowaniu i spłukuję. Przestałam używać jakichkolwiek detergentów do mycia typu mydło czy deliaktny żel. Efekty:
-skóra ma wyrównany kolor
-brak podrażnień, zaczerwienienia szybko znikają
-mniej trądziku, o wiele
-twarz jest pięknie zmatowiona i nie jest tłusta nawet po całym dniu noszenia podkładu :O
-gładkość!
-skóra mniej się łuszczy, naskórek bardzo łatwo speelingować
praktycznie nie odczuwam potrzeby używania podkładu by coś zakryć, nakładam go tylko na środkową część twarzy i pudruję bo z twarzy poznikało mi mnóstwo niespodzianek. Takze jak któraś ma trądzikową, tłustą i łuszczącą się, jednocześnie suchą skórę to polecam, a kremu do twarzy już nie kupię.. bo po co ;D
- Też mam tłustą cerę. W dodatku szybko się zapycha - zatkane pory, zaskórniki, itp. - więc ogólnie muszę uważać, bo niektóre oleje są komedogenne. Przygodę z olejami zaczęłam od OCM, potem doszedł tamanu - bez którego nie umiem się już obejść, bo świetnie radzi sobie nie tylko z niespodziankami, ale i z zajadami, drobnymi skaleczeniami, itp. Potem doszły inne oleje, a moja cera się raduje. Do zmywania twarzy używam olejku pomarańczowego z BU - z olejem słonecznikowym - uwielbiam go. Od jakiegoś czasu nie używam podkładu, jedynie pudru bambusowego. Niespodzianki należą już do rzadkości, skóra się nie przetłuszcza, nie błyszczy. Wszystko dzięki olejom. Na pewno prawdą nie jest, że osoby z tłustą skórą nie powinny sięgać po oleje, wręcz przeciwnie, trzeba tylko znaleźć swój zestaw - jak to ma miejsce w przypadku włosów .

Joanku, ja mam 3cm XD ale jeszcze się wstrzymuję :P Fajnie masz, że chociaż ktoś Ci jeździ do PL. Dzisiaj musiałam prosić rodzinę, by mi kupiła i wysłała książkę w PL, bo i tak wychodzi mi taniej niż kupienie książki w polskiej księgarni tutaj, gdzie za przesyłkę liczą sobie jeszcze drugie tyle. 9 funtów za książkę dla dzieci, która w PL kosztuje 10zł...
Stary 2014-05-13, 10:25   #4677
Klaudenc
Moderator

Cytat:
- Też mam tłustą cerę. W dodatku szybko się zapycha - zatkane pory, zaskórniki, itp. - więc ogólnie muszę uważać, bo niektóre oleje są komedogenne. Przygodę z olejami zaczęłam od OCM, potem doszedł tamanu - bez którego nie umiem się już obejść, bo świetnie radzi sobie nie tylko z niespodziankami, ale i z zajadami, drobnymi skaleczeniami, itp. Potem doszły inne oleje, a moja cera się raduje. Do zmywania twarzy używam olejku pomarańczowego z BU - z olejem słonecznikowym - uwielbiam go. Od jakiegoś czasu nie używam podkładu, jedynie pudru bambusowego. Niespodzianki należą już do rzadkości, skóra się nie przetłuszcza, nie błyszczy. Wszystko dzięki olejom. Na pewno prawdą nie jest, że osoby z tłustą skórą nie powinny sięgać po oleje, wręcz przeciwnie, trzeba tylko znaleźć swój zestaw - jak to ma miejsce w przypadku włosów .
No ja jestem w szoku, że efekty są tak szybkie... nawet po mikrodermabrazji efekt nie był taki spektakularny i trzymał się jedynie tydzień. I brwi mi się zagęściły, a ostatnio to mi nawet wypadały włoski. Po myciu buzi juz nie smaruję twarzy olejem, teraz mam słonecznik, migdał, rycynowy, kokos i pumpkinowy ;D aczkolwiek do twarzy póki co migdałowy bo kokos zapycha. Mam jeszcze jeden z funciaka, tkai leciutki co jest mieszanką i ładnie goi. Zaś rycynowy kładziony na noc ładnie matowi buzię i ogranicza tłuszczenie, do tego oleje fenomenalnie zmywają makijaż, już od dawna ich w tym celu używam.

A Wicherka już dosć dawno zablokowali bo wrzucałam jej fotkę jak koczka zrobić i akurat następny dzień już była nieaktywna, muszę pamiętać żeby wrzucić jeszcze raz jak przyjdzie.

Mój kolor też biedny, ale nic dziwnego. Chyba całe nawilzenei i natłuszczenie mi wyparowało z herów to i pigmentu swojego nie mają, ale odrost jest bardziej czarny ^^ i tak latem rozjaśniają sie do takiego brązu zimnego. Teraz bardziej skalp natłuszczam bo robią mi się takie suche, bolące miejsca, dopiero na krótkich to zauważyłam :O nie jest tego dużo, ale jednak
.
Stary 2014-05-13, 12:04   #4678
Doe
Rozeznanie

Cytat:
No ja jestem w szoku, że efekty są tak szybkie... nawet po mikrodermabrazji efekt nie był taki spektakularny i trzymał się jedynie tydzień. I brwi mi się zagęściły, a ostatnio to mi nawet wypadały włoski. Po myciu buzi juz nie smaruję twarzy olejem, teraz mam słonecznik, migdał, rycynowy, kokos i pumpkinowy ;D aczkolwiek do twarzy póki co migdałowy bo kokos zapycha. Mam jeszcze jeden z funciaka, tkai leciutki co jest mieszanką i ładnie goi. Zaś rycynowy kładziony na noc ładnie matowi buzię i ogranicza tłuszczenie, do tego oleje fenomenalnie zmywają makijaż, już od dawna ich w tym celu używam.
- Daj fotkę tego olejku z funciaka, please . Ja używam arganowego, tamanu, lnianego, rokitnikowego, z pestek truskawki - świetnie matuje! - słonecznikowego i teraz testuję z pestek moreli. Do OCM używam rycynowy+słonecznikowy+ln iany, ale moja poprzednia mieszanka OCM była zabójcza zapachowo! rycynowy+słonecznikowy+se zamowy (nierafinowany) + kilka kropel olejku lawendowego... połączenie zapachów sezamowego i lawendowego... masakra XD ale świetnie się to spisywało, jeśli chodzi o oczyszczanie. Niestety sezamek niekoniecznie dobrze wpływa na skórę naczynkową.

Teraz używam jeszcze kwasów, bo chcę wyciągnąć wszelkie "zakopane" syfy i pozbyć się przebarwień.
Stary 2014-05-13, 12:49   #4679
Klaudenc
Moderator

Cytat:
- Daj fotkę tego olejku z funciaka, please . Ja używam arganowego, tamanu, lnianego, rokitnikowego, z pestek truskawki - świetnie matuje! - słonecznikowego i teraz testuję z pestek moreli. Do OCM używam rycynowy+słonecznikowy+ln iany, ale moja poprzednia mieszanka OCM była zabójcza zapachowo! rycynowy+słonecznikowy+se zamowy (nierafinowany) + kilka kropel olejku lawendowego... połączenie zapachów sezamowego i lawendowego... masakra XD ale świetnie się to spisywało, jeśli chodzi o oczyszczanie. Niestety sezamek niekoniecznie dobrze wpływa na skórę naczynkową.

Teraz używam jeszcze kwasów, bo chcę wyciągnąć wszelkie "zakopane" syfy i pozbyć się przebarwień.
http://www.rescueoil.co.uk/how-to-use.php proszę ma on bodajże z moreli, arganowy, migdałowy oraz z wiesiołka. Można go też kupic w wilkinson w dziale dla dzieci.
te muszę sobie taką mieszankę zrobić, że rycynowy ze słonecznikowym pomieszać. Lawendy zapachu nie cierpię akurat, niedobrze mi jak to coś czuję, w ogródku miałam
Stary 2014-05-13, 17:49   #4680
Wizazanka5000
Zakorzenienie

Cytat:

A jak uzywasz tych olejkow? Mieszasz je czy kazdycoddzielnie czy zalezy od dnia? ja mam ostatnio problemy z cera. straszne zsskorniki mi sie robia, straszne po prostu, cale stada. I to nie sa takie zwykke zaskorniki z czarnym lebkiem tylko takie, ze widac je pod skora i sa wlasnie w kilku miejscach takie duze skupiska, nie wiem juz jak sobie z nimi radzic..

Wizazanka5000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości