|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4111 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.)
i tak i nie .kazda z nas po części jest . nawet te rodowite Francuski tez sa nimi ...czasem
swoja drogą jestem ciekawa reakcji francuskich matek na temat tych rewelacji -czy one same wiedza ze "sa takie "-ze powinny
|
#4112 |
|
Rozeznanie
|
A propos pogody - dzisiaj L. odkryła kałuże no i musimy kupić kalosze. Co mi przypomniało o modernie i kaloszach z zaplecza
Muszę się spytać w deichmanie czy rzeczywiście chowają te kalosze i sa tylko dla tych, co się zapytają :PChyba anika jeszcze kupowała kalosze, czy Ty też spod lady je masz? :P
|
|
#4113 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A sposob bratowej - WOW! ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Dziewczyny! Pytam dzis Krzysia "A kochasz mamusie?" A Krzys zostawil zabawki, podszedl do mnie i mooocno sie przytulil... Dwa razy tak zrobil, czyli wie, o co pytam...
|
|
#4114 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze jedno mialam napisac odnosnie naszej wycieczki i sama nie wiem jak do tego podejsc.. Nie bylo nas caly dzien w sumie wiec J. na nocniku byl tylko o 6 rano, efekt - tylko siku. Zawsze po kaszy robi na nocnik, czesto po obiedzie, czasem i po deserze, wiec nastawilam sie na porzadne przewijanie a tu nic. Cos stekal ale tak dziwnie sie spinal, juz mowilam tz ze chyba sie boi w pieluche, pogadalam mu zeby zrobil i dalej nic. Efekt taki ze caly dzien nie bylo kupy. Wieczorem wrocilismy, szybko go rozebralam i na nocnik... myslalam ze nie skonczy. I co? Trzymal tyle? Bal sie w pampersa? Jak teraz z nim wyjsc gdzies?
Wiem ze nie musi codziennie ze to tez norma itp ale jednak to bylo baaardzo nietypowe. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4115 |
|
Zakorzenienie
|
Nestlle darmowy, w sensie dla dzieci. Ze nie.beda musialy kupowac, tylmo dostana. Ale,ale dzis w radio slyszalam, ze wydawnictwo szkolne i ped. pozywa ministerstwo o plagiat, ciekawe jak z tego wybrna....
|
#4116 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4117 |
|
Zadomowienie
|
Klementyna, Janek też odszczekuje psom
![]() Pani, chyba nie miałam płatnej opcji mmrki Tasia, kochany Krzyś Monika, ciekawa sprawa z tym nocnikiem U mnie już pierwsza pobudka zaliczona :/ |
|
|
|
#4118 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#4119 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() trzeba jezdzic teraz z nocnikiem???? Cytat:
i jeszcze do tego mówisz plagiat ? u mnie tez przed chwilą .w sumie to nawet oczu nie otworzył .al. ei tak biedny R -nie daje mu się wyspac ![]() wstawiłam foty w klubie mojego "Limoskoczka" zaraz po przebudzeniu dziś rano . Dobranoc
|
|
#4120 |
|
Zakorzenienie
|
ImageUploadedByWizaz Forum1400018887.491594.jpg
Emilian zyczy ciociom dobrej nocy ( cis mu ten Allah dzis nie wyszedl :brzyda: ) dragusia / nowy rok powiadasz Musze sie sprezyc z szukaniem tatusia - malos czasu zozstawila Monika - yhmmm ciekawa sprawa z tym nocnikiem ( a ogolnie dlaczego nocnik to Nocnik ...??? A nie np siknik ew kupnik ..? ) - usmialam sie z Orangutaba hahaha. Cos mialam pisac alem zapomniala Aaaa Tytul ksiazki " cienka granica przyzwoitosci ". Dobrej nocy Kocham Cie Emilianku <3. |
|
|
|
#4121 |
|
Zadomowienie
|
hej
Mamusie dziewczynek! Czy dziewczynki też bawią się lego duplo? muszę coś kupić 1,5 rocznej i 2,5 letniej na dzień dziecka i nie wiem co. macie jakieś pomysły? chciałam duplo a chłop mi mówi, że będzie gadanie że to przecież tylko dla chłopaków ![]() Moderna K. pije mm Hipa ok 4 razy dziennie po 180ml. czasem mniej a często więcej. zależy od humoru czy zje coś innego. Wczoraj zrobiłam mu placki Oliwki. najpierw zjadł pół, parę ziarenek ryżu z obiadu i ze 3 widelce kurczaka. poszliśmy spać i po przebudzeniu zjadł 2 placki. więcej nie chciał a za godzinę taki płacz urządził że hej i jak dałam jeść to mało się nie krztusił tak szybko łykal Jogurt dostaje może raz na 2 tyg bo załatwia się po nim na rzadko więc co jakiś czas próbuję czy mu nie przeszło Z zupami i mięsem jest tragedia dzięki za poradnik Pani jak szlafrok wyschnie to zrobię fotkę ale wygląda jak mały Rocky Balboa jak lekarka sprawdzała kumację Torresa? propozycja pracy ekstra. bierz, ogarniesz co do pokazywania, to traktora też palcem nie pokaże. jak spytam gdzie jest to od razu na niego patrzy (zabawkowy przyniesie z drugiego pokoju), czasem pokaże wyprostowaną supermenową ręką ale palcem nie i to mnie zastanawia... czy jeszcze któreś dziecko nie pokazuje palcem? ![]() jak coś chce to wyciąga wyprostowaną rękę i pociera paluszkami o siebie, coś w stylu jakby kelnera próbował przywołać tylko bez dzwięku z drugiej strony wydaje mi się, że sporo rozumie. wczoraj przez dwa pokoje i kuchnie niósł zasikanego pampersa i okazało się że niesie do szafki z koszem na śmieci anika cześć ![]() Monicca sposób na spacery świetny nie mogła bratowa wcześniej go odkryć? ![]() despa brak słów co prawda nie znam się na cukrzycy ale wydawało mi się, że insulina dla cukrzyków to coś jak produkt pierwszej potrzeby, jak paracetamol na ból. w sensie że powinno być tego dużo i w każdej aptece Monika hehe a co się będzie dzielił takim dobrym biszkoptem ![]() też zadziwia mnie sen Janka K. kładzie się 20-20:30 a wstaje różnie. Jak obudzi się przed 5 to zje i jeszcze są szanse że przyśnie ale jak po 5 to hulaj dusza, piekła nie ma. teraz np zjadł mleko i modlę się żeby jeszcze przysnąłuśmiałam się z surykatek, małp i "mamy" Agateczka daj znać jak Bartek no i nie zasnął od 4:48. a ja nie nadrobiłąm lecę
|
#4122 |
|
Zakorzenienie
|
Witam w mega deszczowy dzien, zimnica jak jasny pieron i tsk zacina,ze parasol nie pomaga. Mam nadzieje, ze nie spelnia sie przepowiednie pogodowe, ktore po necie kraza- powtorka pogodowa z 2010 r. znaczy maj zimny,czerwiec zimny i wakacje takie se.
Nestelle, rozumiem co Ty masz na mysli, natomiast ja pisze o sytuacji takiej, ze nie wydasz na ksiazki ponad 500 przed rozpoxzeciem roku... Monika, Jakub i surykatki- bombowo a gdzie w zoo byliscie, w Gdansku?
|
#4123 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
normalnie staly sobie ładnie na poleczce
|
|
#4124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4125 | |||
|
Zakorzenienie
|
czesc
, Cytat:
słodki . taki wywijas w łóżeczku Cytat:
oj będę się denerwowała ,będę ! będę!!!!!! przecież dziewczynki uwielbiają klocki ,autka ,superbohaterów ,narzędzia itp. !!!! Uwielbiają i nic nie wiedzą o tym "ze nie powinny ". To wszystko zależy od rodziców i otoczenia - moim zdaniem zbyt narzucamy im swoje "powinny" i przez to ograniczamy dzieci . i tak się konczy ze dziewczynki do lalek ,do gotowania ,sprzątania .a chłopcy do aut i narzedzi zapędzeni od niemowlaka . a przecież chłopcy przecież także lubia się bawic w gotowanie i konikami ... moja N - pierwszą lalke dostała na 4 urodzinki ,wcześniej bawiła się tym co J - autami ,batmanami ,bententami , lego . za to jak miała ok 2,5 roku chodziła wszędzie z torebką w której miała narzędzia od "Mańka złotej rączki "(http://www.smyk.com/fisher-price-man...y-dla-dzieci-p) .otwierała torebkę a tam śrubokręt ,młotek ,klucz..... A co do lego duplo to są tez zestawy skierowane bardziej do dziewczynek - http://www.smyk.com/lego-duplo-podwo...y-dla-dzieci-p http://www.smyk.com/lego-duplo-karet...y-dla-dzieci-p http://www.smyk.com/lego-duplo-kreat...y-dla-dzieci-p Cytat:
dziś premiera Tatusia na basenie z R . ![]() Dzis nocka standardowa - męczyłam R od 3.30 do 7 cycami - no musiał pic aby mame zadowolić biedaczek ![]() (bosh jak to brzmi nieładnie .już więcej tak pisać nie będę )
|
|
#4126 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
czemu się cieszysz z mojej córki ? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 08:35 ---------- Poprzedni post napisano o 08:30 ---------- Cytat:
no sprężaj się Cytat:
Florek nie pokazuje palcem. patrzy tylko na lampe. jakoś nie mam spinki żeby go uczyć. wszystko w swoim czasie. Cytat:
ja nie lepsze też przez moją fanaberie przeszkadzałam Florianowi w śnie. czas na śniadanie.
|
|
#4127 |
|
Zakorzenienie
|
ale z sexem ? czy drineczkami ?
![]() (jak nie to będę lezec i czekac - na drinka i sex )zobaczcie co znalazłam - tak mi się sokojarzyło : " u Oliwki za 5 lat ..." http://demotywatory.pl/4335778/Od-ra...tu-jest-szefem ---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- o tak!!!! na granaty ![]()
|
#4128 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a ja bym chciała być Francuzką, one nie tyją ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
cdn bo ide zrobic śniadanko mlodej
|
|
#4129 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
w ogóle nie rozumiem segregacji zabawek na męskie i żeńskie. Mój brat namiętnie (!) bawił się moimi lalkami. Rozbierał do golasa (lalki) i tłuk je swoimi Dżi-Aj-Dżo w ogóle mocno w duchu gender był wychowany, a jednak najgorszą obelgą jaką mógł nas potraktować było: "Jesteś babą w długiej spódnicy" ![]() ![]() Pewnie wiesz czy dziewczynki są różowymi księżniczkami - wtedy może zestaw, który Nestelle zapodała (jak dla mnie stygmatyzujący róż Cytat:
tak jak napisałam byliśmy pierwszymi pacjentami. czekaliśmy w rejestracji i schodziły się lekarki. Między innymi nasza prowadząca pani neurolog. Przywitał się z nią (dał cześć). Zapytała T. co tam czyta a on otworzył ostatnią stronę, potłukł łapą i zaczął "ha-ha-ha". Ostatnia kwestia W areoplanie brzmi: "Kurka siedzi na grzędzie i z babci się śmieje". Dla mnie to było takie niezobowiązujące zupełnie. a pani od szczepień w gabinecie została uraczona (chcąc nie chcąc, bo ma dużo rysunków na ścianach) pokazaniem zwierzaków, odgłosami, pokazem mima, no i przytoczyła sytuację komunikacji z poczekalni. Nic WOW, ale po moim jęczeniu, że się boję, stwierdziła, że dziecko nawiązujące relacje, więc - na tym etapie - autyzmu nie ma (diagnoza heh. wiem, że ogarnę, bo jak się podejmę to ogarnę na bank. tylko nie wiem ile czasu to zajmuje. a chcialabym choć trochę spać ![]() Cytat:
![]() i jak pięknie pomaga!Cytat:
![]() ![]() ![]() a, Moderna, właśnie sobie dodałam resztkę brzoskwiniowca do owsianki. Gerber ma takie proporcje: jabłko 84,6%, brzoskwinia 15,4%
|
|
|
#4130 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
pewnie musicie juz nocnik wozic ze soba ![]() moj M. nie chce siadac na nocniku, placze i wyciaga raczki ![]() Cytat:
MM sie nie martw, na pewno niedlugo azcznie wiecej jesc, to i mleka bedzie mniej bystrzak ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 09:05 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ---------- dzieki dziewczyny za odpowiedzi odnosnie brzoskwini w takim razie bede szukac holle, hipp i gerber (choc gerbera chyba w nas nie ma, przynjamniej nie kojarze)
|
|
#4131 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo po co we wczesnym wieku wylapac ewentualne choroby/zmiany .. nosz k... ![]() (u nas w DE w pierwszych dniach po urodzeniu pobieraja probke krwi i wysylaja do specjalnego laboratorium i tam badaja wlasnie na mozliwe zaburzenia metaboliczne - oczywiscie bezplatnie, w ramach profilaktyki )Cytat:
Cytat:
slodki Cytat:
![]() wspolczuje braku drzemek - u mnie to odskocznia, zlapanie dystansu, nabranie kolejnej dawki cierpliwosci - jak mam marude to tylko modle sie kiedy pojdzie spac ![]() a jak nie chce spac, a marudzi to idziemy na spacer - to cos w rodzaju drzemki dzieccko wraca spokojniejsze i ja rowniez ![]() Cytat:
a czy Francuzki daja dziecku smoczka? a jak karmia piersia to jak rozwiazuja to w nocy? czy w ogole Francuzki karmia piersia? ![]() ![]() panika pisza cos o tym w tej ksiazce? ![]()
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-05-14 o 09:25 |
|||||
|
|
|
#4132 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() zamowilam z ciekawosi obie ksiazki - nie jako poradnik, a poglad od tej drugiej strony ![]() podobno pisze lekko i zabawnie, wiec moze bedzie fajna lektura ![]() Cytat:
![]() ja nawet czytajac poradniki staram sie dobierac pewne kwestie intuicyjnie i dokonuje pewnych zmian pod siebiepod nas Cytat:
chcialabym uslyszec tarzana miejskiego
|
|
#4133 |
|
Zakorzenienie
|
J spal dzis 21-5.30.... potem ryk i marudzenie. Zaliczyl juz drzemke 6.30-7.30 ale dalej maruder.
Despa - tak, w Gdansku. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4134 |
|
Zakorzenienie
|
Witam,
Nestelle chciała bym się pośmiać z tego demota ale od razu łzy mi poleciały ze złości , oczywiście nie na Ciebie ... wczoraj skończyłam sprzątać wieczorem przed północą z zamiarem wstania rano i relaksu zanim mała się obudzi ... wstałam poszłam wstawić wodę na herbatę wracam do pokoju złożyłam pościel wszystko na miejsce prócz jednej kołdry pod którą spał pies (tż ma psa który ma 14 lat i jak już zaczęliśmy się spotykać ten pies był nauczony spać z nim w łóżku co mnie zawsze irytowało i irytuje nadal) wyszłam zalać herbatkę wracam i to co ujarzałam doprowadziło mnie do kresu wytrzymałości nerwowej o 7 rano beczałam ze złości wściekłości ... tak więc zamiast relaksować się musiałam prać łóżko drzwi od sypialni zamknięte smród taki że napewno spać tam nie będę muszę kupić nowe łóżko ... i ryczeć mi się chce na samą myśl Tak więc z nadrabiania wątku rano nici a mała mi się pcha do kompa ostatnio tak więc jak nie śpi to go przeważnie na włączam teraz mi się udało ciekawe na jak długo
http://s1.suwaczek.com/200812234229.png http://s5.suwaczek.com/200303043435.png Anielka Edytowane przez oliwka__ Czas edycji: 2014-05-14 o 09:35 |
|
|
|
#4135 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no chyba, ze nadrobi i w wieku 3 lat bedzie trzyjezyczny ale ta praca to bylby idealny uklad dla Was, w domu, z dzieckiem, pieniadze wplywaja na konto - moze uda sie to jakos rozwiazac? mniam mniam ale gerbera chyba u nas nie ma, dzieki ![]() ale przynajmniej wiem, ze takie sloiczki sa, wiec bede szukac w dobrze zaopatrzonych sklepach ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ---------- Cytat:
![]() u mnie wczoraj podobna historia - na cale szczescie materac caly, tylko "opakowanie" musialam wrzucic do pralki, plus koldre, poszewki, ochraniacz na lozko - pies z nami nie spi, nie wiem co mu sie stalo, nie wiem nawet keidy, musial po poludniu wskoczyc na lozko i zalal je cale - psy nie robia zlosliwie, ale tak to wygladalo - tez plulam piana ![]() teraz bede musiala nawet w dzien sypialnie zamykac..
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-05-14 o 09:42 |
||
|
|
|
#4136 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Kilka dni nie pisałam i szczerze wątpię, że nadrobię... U nas sytuacja nieciekawa, Tż pewnie wyjedzie na 2 miesiące za granicę, a później czeka nas przeprowadzka. Ale najważniejsze, że mamy siebie, więc damy radę ![]() Jak mi dziecko się nie obudzi to spróbuję nadrobić... |
|
|
|
#4137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() gdzie wyjezdza? nie nadrabiaj, tylko wskakuj do aktualnych tematow
|
|
#4138 | ||
|
Zakorzenienie
|
tylko nie wybuchnij
haha też mam i co ty te kulki do jogurtu wsypujesz czy co? Cytat:
no i widzisz nie ma co się bać Cytat:
kasza zjedzona, ubieram się i na spacer czas.
|
|
#4139 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tak dla jasnosci - moja młoda praktycznie nie bawi się lalkami, warto się dowiedziec co dane dziecko lubi bo u nas gdyby miała wybór miedzy kniezniczkami disneya a :Tomkiem i przyjaciele" wybrała by Tomka(lokomotywy) Cytat:
Cytat:
tak dyskutujemy na temat tych Francuzek, moze ja sie tez skusze na lekturę, leniwa jestem, podrzucicie autorkę i tytuł?
|
|
#4140 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Dzien dobry
![]() Witam sie znad sniadanka. J dostal bule z twarozkiem, wiec chyba mam chwile ![]() Cytat:
![]() Cytat:
uwazam ze duplo (w ogole lego) jak najbardziej dla dziewczynek Karol bystrzak J nie pokazuje palcem, w ogole malo rzeczy robi jak sie go poprosi (smieje sie ze jest jak kot, robi tyle ile mu sie podoba )Cytat:
u mnie dzis ladnie, ale ogolnie od poczatku maja wciaz wieje mniej lub bardziej, juz mi leb puchnie od tego wiatruCytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Uff, udalo sie
|
|||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:45.

co prawda nie znam się na cukrzycy ale wydawało mi się, że insulina dla cukrzyków to coś jak produkt pierwszej potrzeby, jak paracetamol na ból. w sensie że powinno być tego dużo i w każdej aptece