Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.) - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-14, 09:59   #4141
Moderna
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.)

Cytat:
Napisane przez trolla2405 Pokaż wiadomość
tak dyskutujemy na temat tych Francuzek, moze ja sie tez skusze na lekturę, leniwa jestem, podrzucicie autorkę i tytuł?
http://www.empik.com/w-paryzu-dzieci...0277,ksiazka-p
W Paryżu dzieci nie grymaszą - Druckerman Pamela

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2014-05-14 o 10:01
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 09:59   #4142
trolla2405
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
kasza zjedzona, ubieram się i na spacer czas.
u nas nie ma szans na spacer ja dziś z nimi zwariuje!

Moderna dzieki

Edytowane przez trolla2405
Czas edycji: 2014-05-14 o 10:01
trolla2405 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 10:02   #4143
Amelie04
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
Witam,

Nestelle chciała bym się pośmiać z tego demota ale od razu łzy mi poleciały ze złości , oczywiście nie na Ciebie

... wczoraj skończyłam sprzątać wieczorem przed północą z zamiarem wstania rano i relaksu zanim mała się obudzi ... wstałam poszłam wstawić wodę na herbatę wracam do pokoju złożyłam pościel wszystko na miejsce prócz jednej kołdry pod którą spał pies (tż ma psa który ma 14 lat i jak już zaczęliśmy się spotykać ten pies był nauczony spać z nim w łóżku co mnie zawsze irytowało i irytuje nadal) wyszłam zalać herbatkę wracam i to co ujarzałam doprowadziło mnie do kresu wytrzymałości nerwowej o 7 rano beczałam ze złości wściekłości ... tak więc zamiast relaksować się musiałam prać łóżko drzwi od sypialni zamknięte smród taki że napewno spać tam nie będę muszę kupić nowe łóżko ... i ryczeć mi się chce na samą myśl

Tak więc z nadrabiania wątku rano nici a mała mi się pcha do kompa ostatnio tak więc jak nie śpi to go przeważnie na włączam teraz mi się udało ciekawe na jak długo
ja po takim incydencie od razu bym eksmitowala psa na dwór, jakos nie wyobrazam sobie psa na moim łóżku

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Kilka dni nie pisałam i szczerze wątpię, że nadrobię... U nas sytuacja nieciekawa, Tż pewnie wyjedzie na 2 miesiące za granicę, a później czeka nas przeprowadzka. Ale najważniejsze, że mamy siebie, więc damy radę

Jak mi dziecko się nie obudzi to spróbuję nadrobić...
ojoj, dacie rade! a jaki kraj jesli mozna spytac?

Edytowane przez Amelie04
Czas edycji: 2014-05-14 o 10:04
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 10:02   #4144
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Florek nie pokazuje palcem. patrzy tylko na lampe. jakoś nie mam spinki żeby go uczyć. wszystko w swoim czasie.
bynajmniej nie uczyłam pokazywać palcem (jak?). żadnej spinki nie było.

Cytat:
w morde. to sie wybrałam, leje okropnie
nooo. i nic nie zapowiada, że przestanie

Cytat:
a ja bym chciała być Francuzką, one nie tyją
o tym też tam piszą

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
(u nas w DE w pierwszych dniach po urodzeniu pobieraja probke krwi i wysylaja do specjalnego laboratorium i tam badaja wlasnie na mozliwe zaburzenia metaboliczne - oczywiscie bezplatnie, w ramach profilaktyki )
u Was w DE jest normalnie

Cytat:
a jak karmia piersia to jak rozwiazuja to w nocy?
czy w ogole Francuzki karmia piersia?
nie karmią. karmią krótko. nie ma terroru laktacyjnego, poczucia winy i licytacji na długość karmienia. autorka (karmiąca 12 miesięcy) nie pojmuje tego - obsesyjnego nacisku na zdrową żywność i kojarzenia kp z biednymi krajami w Afryce

Książka nie jest typowym poradnikiem. Nie ma tu złotych myśli a'la P. Coelho.
To raczej zderzenie myślenia, wychowania anglosaskiego (autorka jest amerykanka, jej mąż anglikiem) z paryskim życiem. Na zasadzie pokazania dwóch kultur. Dwóch skrajnie różnych rodzajów wychowania, podejścia do dzieci. Autorka też się dziwi
Jak dla mnie to ciekawe. Antropologicznie nawet. Z drugiej strony rzetelnie pokazane skąd się te różnice wzięły, z czego wynikają.

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
J spal dzis 21-5.30.... potem ryk i marudzenie. Zaliczyl juz drzemke 6.30-7.30 ale dalej maruder.
cały czas mam nadzieję, że zębowo i w końcu minie

Cytat:
ale od razu łzy mi poleciały ze złości

też bym się wściekła. po prostu wściekła... a sprzątałby chłop.

Cytat:
my porownywalnie do wieku jestesmy daleko w tyle
absolutnie nie. Marsel też biegnie do książeczki z biedronką.
Nie uważam, że jakieś dziecko jest "w tyle". Ma inne pasje

Cytat:
ale ta praca to bylby idealny uklad dla Was, w domu, z dzieckiem, pieniadze wplywaja na konto - moze uda sie to jakos rozwiazac?
znam siebie i swoje podejście do pracy. albo jestem pracownikiem miesiąca albo usilnie do tego dążę a nie wiem czy tego chcę. zobaczę jak mi przyślą przykładowy materiał do opracowania.
ale opcja wrócenia do obiegu jest bardzo kusząca

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 10:03   #4145
Moderna
Zakorzenienie

alliw no pogoda paskudna
ale od piatku u nas ma byc juz ladnie, w w przyszly tygodniu nawet 26 stopni wiec byle do przyszlego tygodnia
Stary 2014-05-14, 10:04   #4146
OtTakaJa
Zakorzenienie

Coś pocytowałam i wywaliło mnie z wizażu
z tego co pamiętam:
nestelle - mnie nie zraziłaś, bo u mnie największy syf robię ja sama
panika - kciuki za brak objawów poszczepiennych
Moderna - do Niemiec

Pochwalimy się, A. potrafi powtarzać niektóre literki alfabetu, a jak jakiejś nie może powtórzyć to woła "dzyń". Poza tym wymyślił sobie kręcenie się wokół własnej osi i ciągle tak biega przyprawiając mnie o zawał

OtTakaJa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 10:09   #4147
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
u Was w DE jest normalnie

nie karmią. karmią krótko. nie ma terroru laktacyjnego, poczucia winy i licytacji na długość karmienia. autorka (karmiąca 12 miesięcy) nie pojmuje tego - obsesyjnego nacisku na zdrową żywność i kojarzenia kp z biednymi krajami w Afryce

Książka nie jest typowym poradnikiem. Nie ma tu złotych myśli a'la P. Coelho.
To raczej zderzenie myślenia, wychowania anglosaskiego (autorka jest amerykanka, jej mąż anglikiem) z paryskim życiem. Na zasadzie pokazania dwóch kultur. Dwóch skrajnie różnych rodzajów wychowania, podejścia do dzieci. Autorka też się dziwi
Jak dla mnie to ciekawe. Antropologicznie nawet. Z drugiej strony rzetelnie pokazane skąd się te różnice wzięły, z czego wynikają.

absolutnie nie. Marsel też biegnie do książeczki z biedronką.
Nie uważam, że jakieś dziecko jest "w tyle". Ma inne pasje

znam siebie i swoje podejście do pracy. albo jestem pracownikiem miesiąca albo usilnie do tego dążę a nie wiem czy tego chcę. zobaczę jak mi przyślą przykładowy materiał do opracowania.
ale opcja wrócenia do obiegu jest bardzo kusząca
tak, ja jestem bardzo zadowlona z niemieckiej sluzby zdrowia - ale Niemcy tez narzekaja - bo terminy za dlugie, bo niektore uslugi sa dodatkowo platne, bo ubezpeiczenie drogie, bo prywatnie ubezpeiczeni maja lepiej itd.

o prosze, juz sie nie oge doczekac lektury - oby jak najszybciej doszla ksiazka, bo nie ebdzie juz czego czytac

masz racje, inne pasje (to tylko male porownanie, bo ja przeciez nigdy nie porownuje u nas jest caly czas da (czyli tam), ale wroznych tonacjach, krotkie, dlugie i zaczynam wierzyc, ze z tego da to jest wiecej slow, tylko ja nei czaje )

bardzo kuszaca, bardzo

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2014-05-14 o 10:18
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 10:29   #4148
trolla2405
Rozeznanie

czytałam dwie ksiązki o Francuzkach: o ich stylu ubierania Lekcje Madame Chic"Jennifer L. Scotti o jedzeniu, chociaz nie tylko "Francuzki nie tyją" Mireille Guiliano. obydwie napisane lekkim jezykiem, zwłaszcza ta pierwsza, druga zawiera troche przepisów. Mnie sie podobały, polecam jak ktoś by chciał zglebić temat nie tylko dziecięcy.

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Cytat:
tak, ja jestem bardzo zadowlona z niemieckiej sluzby zdrowia - ale Niemcy tez narzekaja - bo terminy za dlugie, bo niektore uslugi sa dodatkowo platne, bo ubezpeiczenie drogie, bo prywatnie ubezpeiczeni maja lepiej itd.

o prosze, juz sie nie oge doczekac lektury - oby jak najszybciej doszla ksiazka, bo nie ebdzie juz czego czytac

masz racje, inne pasje (to tylko male porownanie, bo ja przeciez nigdy nie porownuje u nas jest caly czas da (czyli tam), ale wroznych tonacjach, krotkie, dlugie i zaczynam wierzyc, ze z tego da to jest wiecej slow, tylko ja nei czaje )

bardzo kuszaca, bardzo
to Niemcy narzekają? myślałam ze tylko pracują a jak idą na emeryturę to kupują kamperwozy(ci biedniejsi) albo kupiują domy w Saint Tropez i zyją długo i dostatnio.

inne pasje? no tak, u nas pasją jest jedzenie-nawet potrafi pokazac placem co chce. tak zebym zrozumiała bez problemu
Stary 2014-05-14, 10:31   #4149
alliw
Zadomowienie

Cytat:
ale od razu łzy mi poleciały ze złości
wspolczuje tez bym sie wsciekla, ale ja kocham moje futrzaki i wiele jestem wstanie im wybaczyc (no chyba zeby zrobily krzywde Jankowi, to wtedy...)

Cytat:
Dzień dobry
Kilka dni nie pisałam i szczerze wątpię, że nadrobię... U nas sytuacja nieciekawa, Tż pewnie wyjedzie na 2 miesiące za granicę, a później czeka nas przeprowadzka. Ale najważniejsze, że mamy siebie, więc damy radę
na pewno kciuki aby wszystko sie poukladalo

Cytat:
Pochwalimy się, A. potrafi powtarzać niektóre literki alfabetu, a jak jakiejś nie może powtórzyć to woła "dzyń". Poza tym wymyślił sobie kręcenie się wokół własnej osi i ciągle tak biega przyprawiając mnie o zawał
z dzyn wymiata

No dobra, namowilyscie mnie, tez zamowie te ksiazke (mam duzo punktow payback, to moge nawet w empiku zamowic )
Stary 2014-05-14, 10:36   #4150
achna79
Rozeznanie

Hej Dziewczynki

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Żołądek mnie tak boli, ze chyba zaraz umrę idę po miętę może coś pomoże.

Aaa i pochwalę się, moja bratowa odkryła sposób na spacery z F.!! Musi mieć w ręce butle z wodą /sokiem i siedzi grzecznie dopóki ma napó Boszzz a ja rok się męczyłam
Gdybym wiedziała, ze to takie proste.
Jak żołądek?? Lepiej?

Za sposób na spacery

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
Wiecie co, wa mam, nasza sluzba zdrowia i ten caly nfz to kosmos, to co wyrabiaja to o pomste jakas wola. Od miesiaca usiluje kupic Oliwii insuline...braki w aptekach i widmo. Dzis po zlobku oblecoalam 10 aptek,w jednej znalazlam, za to nie bylo nocnej insuliny. Wiec na biegu z wozkiem z dzieckiem na rekach do przychodni po nowa recepte, no w tej co byla insulina dzienna nie wiadomo kiedy sie pojawi nocna...

I znowu sie nasluchalam jakby to moja wina byla ze mam dziecko chore, ze brakuje insulin...oczywiscie tyle dziennej ile.mialam od diabetologa mi nie przepisze, recept calych tez nie. To kosmos jest dla mnie.

Zapytalam o badanie dla Milii na te antygady, zeby stwierdzic czy moze zachorowac, uslyszalam ze pierwszy raz slysza o takim badaniu i w Kraku tego nie robia, najlepszy tekst lekarki dlaczego diabetolog nie da mi skierowania dla niej- a no nie da bo dziecko zdrowe i nie jest pod jego opieka... w tym kraju to chyba prosciej umrzec niz sie leczyc.

Cytat:

dobra czas na kąpiel. oby nocka była normalna i obym nie musiała mu zakłócać potrzeby snu karmieniem przez swoje fanaberie

Ja dziś nie zakłóciłam Mikołaj spał do 7 bez pobudki na mleko

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość
Agateczka, kciuki za Bartka zacisniete
Właśnie!!! Mocne

Cytat:
Byliśmy dziś z J. na wycieczce, w zoo. Oczywiście trochę padało, ale wprawieni już jesteśmy, daliśmy radę.
Po zobaczeniu surykatek było: mama mama mama mama!!! i tak w kółko. Pod koniec zobaczył małą małpkę, wpatrywał się w nią i w końcu wypalił: mama??
Tata nie powiedział, bo orangutanów nie widzieliśmy ..

Cytat:

teraz ma być paskudnie i się zastanawiam co będziemy robić... spacery w deszczu odpadają, bo sabotażysta folię zdziera...
Ja takiego problemu nie mam ...bo nie mam folii (muszę gdzieś upolować, na tablicy np)

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
Na razie nauczył sie odszczekiwac psom;p Nie przepuści żadnemu;p JAkiś tarzan miejski czy co?

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość

Dziewczyny! Pytam dzis Krzysia "A kochasz mamusie?" A Krzys zostawil zabawki, podszedl do mnie i mooocno sie przytulil... Dwa razy tak zrobil, czyli wie, o co pytam...

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość

Moderna K. pije mm Hipa ok 4 razy dziennie po 180ml. czasem mniej a często więcej. zależy od humoru czy zje coś innego. Wczoraj zrobiłam mu placki Oliwki. najpierw zjadł pół, parę ziarenek ryżu z obiadu i ze 3 widelce kurczaka. poszliśmy spać i po przebudzeniu zjadł 2 placki. więcej nie chciał a za godzinę taki płacz urządził że hej i jak dałam jeść to mało się nie krztusił tak szybko łykal
Jogurt dostaje może raz na 2 tyg bo załatwia się po nim na rzadko więc co jakiś czas próbuję czy mu nie przeszło
Z zupami i mięsem jest tragedia za to kaszę na wodzie, z owocami ładnie je
dzięki za poradnik
Witam w klubie mój też pije 3-4 razy po 180ml

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość

dziś premiera Tatusia na basenie z R .
Na pewno zakończy się sukcesem

Mikołaj w porządku, na razie obajwów żadnych nie ma, Tż jako tako, nawet za bardzo nie marudzi NAjgorsze jest to, że chyba mnie zaraził Gardło mnie boli i głowa i ogólnie nieciekawie się czuję. Oby Mikul jakoś przetrwał
Stary 2014-05-14, 10:40   #4151
alliw
Zadomowienie

Dziewczyny, od poniedzialku w lidlu bedzie zestaw duplo za 79,90 (same podstawowe klocki) i pociag z cyferkami za 69,90

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ----------

Cytat:
Napisane przez achna79 Pokaż wiadomość
Mikołaj w porządku, na razie obajwów żadnych nie ma, Tż jako tako, nawet za bardzo nie marudzi NAjgorsze jest to, że chyba mnie zaraził Gardło mnie boli i głowa i ogólnie nieciekawie się czuję. Oby Mikul jakoś przetrwał
o kurcze, to trzymaj sie i nie daj chorobsku. Zazdraszczam przespanej nocki
Co do folii na wozek, Janek uwielbiam mialam okazje zalozyc ze dwa razy ale radosc byla przeogromna
Stary 2014-05-14, 10:48   #4152
achna79
Rozeznanie

Cytat:
Dzień dobry

Jak mi dziecko się nie obudzi to spróbuję nadrobić...
Będzie dobrze, musi

Tak jeszcze a propos pokazywania paluszkiem. Mikołaj pokazuje tyle, że fakjukiem , nie wskazującym. Tż robi dokładnie tak samo, to genetyczne?
Stary 2014-05-14, 10:50   #4153
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
u nas nie ma szans na spacer
no

Cytat:
a później czeka nas przeprowadzka.
za granicę? w Polsce?

Cytat:
Wstal dzis o 7:30, zobaczymy czy uraczy mame drzemka
raju. oby!

Cytat:
w ogole malo rzeczy robi jak sie go poprosi (smieje sie ze jest jak kot, robi tyle ile mu sie podoba )
jak prawdziwy facet

Cytat:
panika - kciuki za brak objawów poszczepiennych
heh. oczywiście się dopatruje

Cytat:
A. potrafi powtarzać niektóre literki alfabetu, a jak jakiejś nie może powtórzyć to woła "dzyń".
cudo!!!!!:lov e: Dzwoneczkowy chłopczyk

Cytat:
ale Niemcy tez narzekaja
coś co dla jednego jest sufitem, dla drugiego jest podłogą :/

Cytat:
u nas jest caly czas da (czyli tam), ale wroznych tonacjach, krotkie, dlugie i zaczynam wierzyc, ze z tego da to jest wiecej slow, tylko ja nei czaje
hehehe. na bank tak jest. tak jak ja myślałam, że on tylko babcie woła. a tu biedronki.

Cytat:
u nas pasją jest jedzenie-nawet potrafi pokazac placem co chce. tak zebym zrozumiała bez problemu

Cytat:
mam duzo punktow payback, to moge nawet w empiku zamowic
burżujstwo

Cytat:
takiego problemu nie mam ...bo nie mam folii
ta folia z M. nie da się tak łatwo szarpać jak w Mutsy a my krową jeździmy zazwyczaj

Cytat:
Mikołaj w porządku, na razie obajwów żadnych nie ma
uf uf uf!!!

Stary 2014-05-14, 11:01   #4154
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
ale od piatku u nas ma byc juz ladnie, w w przyszly tygodniu nawet 26 stopni wiec byle do przyszlego tygodnia
mi już nie zależy na pogodzie. po deszczowym urlopie wszystko mi jedno co będzie potem

J. jednak potrafi... dziś rano nie doczekał do kaszy i narobił w pieluchę

z pt/sb wracamy, a od poniedziałku wracam do pracy.. zaczynam się stresować jak ogarnę..
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 11:36   #4155
Moderna
Zakorzenienie

OTJ legalnie, bedzie placil normalnie podatki?
To pozniej jak siadedo komputera to cos napisze

Monika hehe.. Czyli jednak sie nie boi szkoda, ze pogoda deszczowa

---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ----------

dziewczyny, jak wasze dzieci trzymaja lyzke/lyzeczke?
bo moj M. lapie za koncowke, takim chwytem szczypcowym, nie wiem jak to opisac, jak szczypce raka (zamiast cala raczke zacisnac).
hmm... przez to srednio mu idzie jedzenie lyzka
Stary 2014-05-14, 11:45   #4156
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
nie umieraj... nerwy?
niestety, chyba tak

Cytat:
Jak żołądek?? Lepiej?

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Przeszło?
Do 22 się męczyłam, krople żołądkowe znalazłam z terminem 06/2013 więc nie brałam ale wzięłam nospe max, choć nie wiem czy to dobry pomysł ale w końcu przeszło. Nie pamiętam kiedy ostatnio miałam taki ból o ile w ogóle miałam.

Cytat:
Jeszcze jedno mialam napisac odnosnie naszej wycieczki i sama nie wiem jak do tego podejsc.. Nie bylo nas caly dzien w sumie wiec J. na nocniku byl tylko o 6 rano, efekt - tylko siku. Zawsze po kaszy robi na nocnik, czesto po obiedzie, czasem i po deserze, wiec nastawilam sie na porzadne przewijanie a tu nic. Cos stekal ale tak dziwnie sie spinal, juz mowilam tz ze chyba sie boi w pieluche, pogadalam mu zeby zrobil i dalej nic. Efekt taki ze caly dzien nie bylo kupy. Wieczorem wrocilismy, szybko go rozebralam i na nocnik... myslalam ze nie skonczy. I co? Trzymal tyle? Bal sie w pampersa? Jak teraz z nim wyjsc gdzies?
Wiem ze nie musi codziennie ze to tez norma itp ale jednak to bylo baaardzo nietypowe.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Mądry ten Twój Jakub

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
dziś premiera Tatusia na basenie z R .
I jak było?

Cytat:
Dzień dobry
Współczuję bo przerabiamy rozłąkę już 7 tyg, jest strasznie ciężko ale daję radę z myślą że już tylko niecałe 2 tyg już się nie mogę doczekać jego powrotu. Jestem ciekawa jak Filip zareaguję na tatusia

Cytat:
http://www.empik.com/w-paryzu-dzieci...0277,ksiazka-p
W Paryżu dzieci nie grymaszą - Druckerman Pamela
Losie, też zamówiłam Ehh ta siła wizażu
Cytat:
czyt
inne pasje? no tak, u nas pasją jest jedzenie-nawet potrafi pokazac placem co chce. tak zebym zrozumiała bez problemu
F. ma taką samą pasję rano musiał skosztować keksa, wczoraj mnie naszło na słodkie i upiekłam jak skosztował to tylko było słychać mmmm, mmm

---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Cytat:

dziewczyny, jak wasze dzieci trzymaja lyzke/lyzeczke?
bo moj M. lapie za koncowke, takim chwytem szczypcowym, nie wiem jak to opisac, jak szczypce raka (zamiast cala raczke zacisnac).
hmm... przez to srednio mu idzie jedzenie lyzka
Filip trzyma cała rączką i głównie lewą, kredki, długopis też prawie zawsze w lewej. Chyba będzie leworęczny.

Aaa i kupiłam płatki jaglane, na opakowaniu nic nie pisze na temat podawania. Nie wiecie czy można je jako musli do jogurtu czy gotuje je się?
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 12:01   #4157
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Hejo

Mamy Kolejnego Zabka - gorna lewa 4 cholerstwo wyszlo podczas drzemki az sie z placzem obudzil

Tasia
- loooooove za tulaski Krzysiowe.

Otj
- na pewno sie uda .!

Aaaa i tak wczoraj czytalam te ksiazke ze usnelam o 2.45 i skonczylam na 95stronie

Kocham Cie Emilianku <3.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 13:04   #4158
achna79
Rozeznanie

Cytat:
mi już nie zależy na pogodzie. po deszczowym urlopie wszystko mi jedno co będzie potem

z pt/sb wracamy, a od poniedziałku wracam do pracy.. zaczynam się stresować jak ogarnę..
Haha

Ogarniesz, pewnie na początku będzie ciężko ale dacie radę

Dziewczyny chciałam Wam bardzo podziękować za miłe komentarze pod zdjęciami Mikołaja
Stary 2014-05-14, 13:36   #4159
Amelie04
Zakorzenienie

Cytat:

oj kuruj się

Cytat:
Dziewczyny, od poniedzialku w lidlu bedzie zestaw duplo za 79,90 (same podstawowe klocki) i pociag z cyferkami za 69,90
i opiekunka w ZOO tez jest

Cytat:
niestety, chyba tak

Do 22 się męczyłam, krople żołądkowe znalazłam z terminem 06/2013 więc nie brałam ale wzięłam nospe max, choć nie wiem czy to dobry pomysł ale w końcu przeszło. Nie pamiętam kiedy ostatnio miałam taki ból o ile w ogóle miałam.
dobrze, ze wzięłas no spe. współczuje, bo ja mam takie bóle na codzień... mi lekarka dziś przepisała jeszcze no spe FORTE i mam skierowanie na USG jamy brzusznej... oby moja męczarnia szybko się skończyła na takie bóle nerwowe jest tez dobra melisa, rozluźnia.

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
Hejo

Mamy Kolejnego Zabka - gorna lewa 4 cholerstwo wyszlo podczas drzemki az sie z placzem obudzil
kurcze zainspirowalas mnie tymi spiącymi zdjeciami Milusia moze i ja wstawie wam na dobranoc śpiąca Ale

Edytowane przez Amelie04
Czas edycji: 2014-05-14 o 13:39
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 13:45   #4160
Dragusia88
Zakorzenienie

chybe też kupię tą paryską książkę i będę czytać Florkowi
a jeszcze jest taka tej autorki http://www.empik.com/dziecko-dzien-p...0402,ksiazka-p

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 13:45   #4161
cathlyn
Rozeznanie

Cytat:

---------- Dop
Chciałabym kupić Lilce ten pociąg, to dobra cena? Bo musiałabym kogoś poprosić o zakup ( u nas o 9 nie ma juz po co iść, wszystko na ogół wzięte... )

Monica
płatki jaglane robisz jak płatki owsiane, zalewasz wodą i chwilę gotujesz.

moderna, pani
u nas też na 1 wizycie poporodowej była pobierana krew na choroby - mukowiscydozę, tarczyca i coś jeszcze, nie pamiętam co. To nie jest standard w PL?

OTJ
Dacie radę... Gdzie się przeprowadzacie?
A Adaś szaleje z alfabetem!

oliwka
u mnie też się zdarzało, że kot skorzystał z łózka nie tak jak trzeba... Na szczęście tylko kupka, więc prześceradło było do prania .. (i to na TŻta materac, więc myślę, że ze złości mu tak robiła... no ale minęło )

pani
ach ten Michaś
Kurcze, fajna ta praca... A wiesz, że w Wawie stworzono miejsce, gdzie można pracować z dzieckiem? Jest jeden pokój gdzie mamy siedzą z laptopem czy czym tam chcą, a w pokoju obok opiekunki z dziećmi, więc dziecko w każdej chwili może do mamy przybiec. I ogród jest. I można herbatę sobie zrobić... Cena też powala... (20 zł za dzień chyba przez dwa miesiące jeszcze, potem nie wiem ile...)

moderna
moja L. trzyma łyżeczkę całą ręką, ale tak dziwnie, jakby hmmm.. kierownicę roweru trzymała. Więc też jej ciężko cokolwiek nałożyć. Za to już udaje jej się trafiać widelcem w jakąś rozgotowaną marchewkę i chleb

Monika
już w poniedziałek powrót dp pracy? Szybko... Trzymam kciuki ! A z kim zostawiasz J?
Stary 2014-05-14, 14:19   #4162
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
o raju, stoczę pierwszą lidlową walkę:b rzydal:

Cytat:
Mikołaj pokazuje tyle, że fakjukiem , nie wskazującym.
T. najpierw pięścią pokazywał
al u Was czyste geny

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość

Mamy Kolejnego Zabka - gorna lewa 4
: jupi:

Cytat:
Napisane przez cathlyn Pokaż wiadomość
Chciałabym kupić Lilce ten pociąg, to dobra cena?
bardzo dobra

Cytat:
A wiesz, że w Wawie stworzono miejsce, gdzie można pracować z dzieckiem? Jest jeden pokój gdzie mamy siedzą z laptopem czy czym tam chcą, a w pokoju obok opiekunki z dziećmi, więc dziecko w każdej chwili może do mamy przybiec. I ogród jest. I można herbatę sobie zrobić...
rajjjj.... rozwiązanie idealne

Stary 2014-05-14, 14:20   #4163
BYou
MBZ♥

Pani, taka praa wydaje mi się bardzo sensowna
Torres wymiata z bystrością
I brawo za szczepienie.
Zaciekawiłaś mnie książką choć przedtem byłam na nie jeśli chodzi o takie wydawnictwa.

Cathlyn, teraz takie badania przesiewowe to standard ja ze względu na swoją niedoczynność miałam powtórzyć badanie tsh u Rozpunki po 6 tygodniach, 6 msc i po 1 rż. Na szczęście wszystko ok.

Lunka szanują Waszą decyzję jednak muszę zapytać: nie boisz się zachorowania na odrę?

OTJ brawo za literki i dzyń
Z doświadczenia życia na odległość z Mężem przez rok powiem Ci, że jest trudno ale wszystko jest do przeskoczenia i przeżycia, kwestia organizacji i chęcitrzymam kciuki

Monicca to z nerwów?
Super, że macie sposób na spacerosy

Nestelle opis łazienki po przejściu tajfunu Kubo-Ninkowego miażdżący-czekałam na wpis Oliwki naszej:/ przytul Roszka od nas

Oliwka, Moderna współczuję ekscesów piechowych:/
Oliwka wysłałam Ci sms

Dragusiu, Zosia zareagowałaby jak Florkowski na tekst:wydaje Ci się, że jesteś głodna

Kasiu, brawo za ząbkaa pozycja do spania boska

Moderna, Zosia łapie jak chłopek-roztropek całą rączką.

Trolla u nas spacer między kroplami deszczu:/

Alliw kciukam za drzemkę u nas pobudka o 6-sprawdzenie czy Wszyscy są i dosypianie do 9. Ale w nocy dwie pobudki na jedzenie i na picie.

Achna cieszę się, że wszystko oki

Tasiu ależ Słodziak z Krzysia kocham jak tak Zosienia robi

Kwiatuszku bo się mijamy!

Despa, paranoja z tym badaniem

Coś jeszcze miałam pisać i nie pamiętam:/także przepraszam za pominięcie

BYou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 14:28   #4164
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Chciałabym kupić Lilce ten pociąg, to dobra cena? Bo musiałabym kogoś poprosić o zakup ( u nas o 9 nie ma juz po co iść, wszystko na ogół wzięte... )

moderna, pani
u nas też na 1 wizycie poporodowej była pobierana krew na choroby - mukowiscydozę, tarczyca i coś jeszcze, nie pamiętam co. To nie jest standard w PL?

moderna
moja L. trzyma łyżeczkę całą ręką, ale tak dziwnie, jakby hmmm.. kierownicę roweru trzymała. Więc też jej ciężko cokolwiek nałożyć. Za to już udaje jej się trafiać widelcem w jakąś rozgotowaną marchewkę i chleb
sprawdzilam ceny i u nas w sklepie internetowym kosztuje pomiedzy 60 a 80 zl.

w Pl nie wiem jak jest, az sprawdzilam liste chorob na jakie u nas testuja:
Wrodzony przerost nadnerczy, Choroba syropu klonowego, Biotinidasemangel - nie znalazlam w jezyku polskim - chodzi o braki enzymu pomagajacego w przemianie biotyny, galaktozemia, Niedoczynność tarczycy, Fenyloketonuria, Acyduria_glutarowa_typu_I I, oraz MCAD, LCHAD, VLCAD, niejakie defekty w cyklu karnityny, i Isovalerianazidämie (chodzi o przemiane aminokwasow) - w sumie to malo znane (bylam pewna, ze cukrzyca tez jest - ale moze nie wykonuje sie testow u noworodkow)

no wlasnie, ale cala raczka, a moj M. lapie za koncowke wstaiwe przykladowe zdjecie, tzn. na moim przykladzie, jak to wyglada
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_6558.jpg (20,0 KB, 11 załadowań)
Stary 2014-05-14, 14:34   #4165
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Losie, też zamówiłam Ehh ta siła wizażu

panika pisz do autorki ksiazki o prowizje
Stary 2014-05-14, 14:34   #4166
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
Dragusiu, Zosia zareagowałaby jak Florkowski na tekst:wydaje Ci się, że jesteś głodna

Cytat:
no wlasnie, ale cala raczka, a moj M. lapie za koncowke wstaiwe przykladowe zdjecie, tzn. na moim przykladzie, jak to wyglada
Florek jeszcze łyżeczką jeść nie próbuje, nie jestem w stanie sobie przypomnieć jak trzyma łyżeczkę, przyuważę i dam znać

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 14:42   #4167
Moderna
Zakorzenienie

Byou helloooll juz w domu?
Stary 2014-05-14, 14:45   #4168
BYou
MBZ♥

Moderna, a jak Marssell trzyma szczoteczkę do mycia zębów?
Jeszcze się wczasujemydo siebie wracamy 25

BYou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 15:08   #4169
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
Moderna, a jak Marssell trzyma szczoteczkę do mycia zębów?
Jeszcze się wczasujemydo siebie wracamy 25
a nie pamietam, jak trzyma - chyba tak samo, ale musze sie przypatrzec

o to dlugo zostajecie, fajnie - milego wczasowania

---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ----------

OTJ bo mam akurat chwilke czasu, maluch spi.
Jezeli maz bedzie legalnie i placil podatki to zainteresujcie sie tematem dodatku na dziecko (tzw. Kindergeld) - w Niemczech akurat ten temat jest glosny w mediach - jakas luka jest w prawie europejskim i pracownicy sezonowi tez maja prawo pobierac ten dodatek, nawet jezeli dzeicko pozostaje w kraju ojczystym (w PL).
Kwoty sa ogromne, bo w tym roku Niemcy wyplaca dla sezonowych prawiie miliard euro
Wedlug mnie naduzycie w stosunku do niemeickich obywatelow (bo co innego, jezeli dzieci mieszkaja i zyja w DE), ale jak widac zgodnie z prawem - jeszcze, bo chca to zmieniac.

Za wnioski o Kindergeld odpowiedzialny jest Arbeitsamt (urzad pracy) - jezeli Twoj maz bedzie zatrudniony na umowe to zapytajcie, moze Wasz urzad pracy w PL bedzie wiedzial co dodatkowo potrzebne bedzie do wniosku (miesiecznie jest to 184€)
Stary 2014-05-14, 15:22   #4170
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

I ja juz z pracy zaczynam zaraz bleee Glowa mnie boli oby jakos to dzis poszlo.

Moja mama wziela dzis Milusia na wycieczke jada odwiedzic ciocie Agnieszke autobusami - oby mamcia sie nie pogubila ale siostra jej ladnie wszystko na kartce napisala.
Maja isc tam z Miluniem na plac zabaw bo jest kolo domku - ciekawe czy porobia jakies sliczne foty

Aaaaa i zakupilam dzis Bilety do Pokski
Lecimy 15.czerwca ....!!!

Noooo i sie dzis jeszcze wnerwilam bo laska do mnie czy moge Jutro Zamykac 15.30-23.30 a mam od 14.20 NIE nie moge - i tak w tym tyg juz mam 3zamkniecia moze mnie nawet przestac Lubiec haha

Kocham Cie Emilianku <3.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości