Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVI) - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-14, 11:52   #4381
ILLUSION
Wtajemniczenie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVI)

Cytat:
Napisane przez ewulkaaa Pokaż wiadomość
a w ogóle, nie chwaliłam się wam naszym nowym osiągnięciem

jestem z Anulki taaaka dumna

ps.nie zwracajcie uwagi na nasz podwórkowy stajl

https://drive.google.com/file/d/0B-k...it?usp=sharing
Wysoooka jaka się wydaje!
Cytat:
Napisane przez Ifwka Pokaż wiadomość
Nigdy jeszcze nie pokazywałam mojej Oliwki "na żywo", przepraszam z góry że nie w pionie ale nie umiem obrócić.
https://www.youtube.com/watch?v=nk1V...ature=youtu.be
Fajniutka I jak winogrona je...mój Igor nie lubi..
Cytat:
Napisane przez blogerka Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Współczuję przeżyć. Też bym spanikowała gdybym zobaczyła 40 i pojechałabym na IP. Dobrze że to tylko trzydniówka. Igor tez miał tyle że w łagodnym wydaniu, temp. max 38,5 a później wysypka też taka raczej nieduża.
Cytat:
witam się nietypowo...znad kawy i pracy mgr

oczywiście wczoraj wieczorem mi się wszystko posypało, w sensie tabele, schematy itd, no a najgorzej bo spisy też :ściana: na szybko chce choć trochę to poprawić, bo mój deadline to 9 rano, i wtedy też muszę się stawić z wydrukowaną pracą w Katowicach.

Dlatego chciałam wam życzyć tylko miłego dnia i spadam
Powodzenia
Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość
Misia...widziałaś ten link do tych spódnic i bluz dresowych....tego kompletu? Fajna promocja... Ale nie mogłam znaleźć rozmiarowki..i nie wiem co to znaczy xxxl...

Sent from my GT-S5830 using Wizaz Forum mobile app
Cytat:
Napisane przez misiaeel Pokaż wiadomość
http://fasardi.com/product-pol-5246-...alu.html#close
Kochana masz pod rozmiarami tabele rozmarów
Dziewczyny, ja też się na to czaiłam ale poczytałam że to w realu trochę inaczej wygląda...o tak ja tutaj: http://allegro.pl/komplet-dres-spodn...188122556.html i już mi się jakoś mniej podoba

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Równo 2 tygodnie po mojej ospie zauważyłam pierwszą kropkę u młodej ;/
Widzę trzy. Nie wiem już czy sobie wkręcam, ale chyba to faktycznie ospa...;/ ja też się czułam jak przy przeziębieniu najpierw, a Amelka ma katar i kiepsko w nocy śpi.
Cholera no...;/
Jak pojawi się więcej kropek to będe pewna i dzwonię do przychodni. Bo chyba to raczej wizyta domowa niż iść z nią?
Bo wyobrażam sobie tych rodziców dzieci z poczekalni jak przyjdę z dzieckiem z ospą..;/ A przecież dzieci zdrowe od chorych w przychodni oddziela granica chyba wyłącznie powietrzna;/
Debrah, jak raz mnie teściowa nastraszyła że maly ma jakieś krostki (ja byłam w pracy ona zadzwoniła juz z diagnozą że ospa) to ja wyczytałam gdzies że najlepiej iść do lekarza bardzo szybko dopóki są te krostki suche jeszcze bez wycieków. Wtedy jeszcze jest możliwośc podania jakiegoś leku który powoduje że dużo łagodniej przebiega choroba. Później już to nic nie pomoże niby.

Sandałki przepiękne dla Amelki

Pytałaś czy chcę odstawić Igora od uu. Tak - zaczęłam właśnie, robię to etapowo. Od wczoraj daję uu tylko w nocy. Nie dawałam wczoraj po powrocie z pracy i do usypiania też nie. Oczywiście że się domagał, wołał "cici", pokazywał paluszkiem itd. W nocy o 1 i 4 jadł. Chciałam z butelki dać odciągnięte to oczywiście nie chciał. Za jakieś 2 tygodnie będę próbowała eliminować też te nocne karmienia. Musze już ten krok zrobić bo on sam się nie odstawi szybko i będę z 2,5-latkiem przy uu jak moja kuzynka a tego nie chcę. Dobry moment jest teraz bo Igor ostatnio po tej chorobie ma bardzo dobry apetyt.
Stary 2014-05-14, 12:12   #4382
nafiyqa
Zakorzenienie

HOPE, w ing po 3 latach tez mozna splacic 100%. Generalnie w roznych bankach sa rozne opcje, ale to pewnie wiesz. W jednym mozna np 3 razy w roku dokonac wplaty bez zadnej prowizji.

A ja znow bylam na testowanie produktow u dr Oetkera :P tym razem sernik na zimno z brzoskwiniami.
I Kuba znow ma zabawke - reklamowke wypchana budyniami, galaretkami, kisielami i inne takie
Aktualnie przerzuca je z podlogi na lozko, a potem na biurko :P

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 12:29   #4383
treselle0
Zadomowienie

mam nadzieje, ze uda mi sie cos podczytac Was dzisiaj, choc doba mi sie skurczyła tak, że jakbym chciała robic cos dodatkowego to musiałabym zrezygnowac ze snu albo jedzenia

Olcia dalej cyckowa bardzo ale i inne posiłki ładnie zjada. Sąsiadka odstawiła teraz 2 latkę i mowi, że gładko poszło i zebym sie nie stresowała na zapas, wiec sie nie stresuję, ale staram sie ja troche odgonic od cycka gdy za czesto sie domaga
Posadziłam petunie na balkonie i teraz podlewamy razem ....
Miałam mase pytan do Was ale teraz jak mam troche czasu na pisanie to mi pouciekały Mykam poczytać
treselle0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 12:33   #4384
ILLUSION
Wtajemniczenie

Aaaa jeszcze miałam dwie rzeczy napisać:

1. W Biedronce pojawiły się fajne jogurty dla dzieci z dobrym składem. O takie http://www.biedronka.pl/pl/product,i...ny-start-120-g Nie ma m.in syropu glukozowo-fruktozowego który w tych serkach Tutti które pisałyście że dajecie też jest. Jeśli chodzi o serki to ja w osiedlowym sklepiku lepsze znalazłam.

2. Przepis na ciasto chcecie? fajne, efektowne i jeszcze łatwiejsze niż to z maślanką?

---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość

Posadziłam petunie na balkonie i teraz podlewamy razem ....
Skojarzyło mi się haha http://www.demoty.pl/s-t-u-d-e-n-c-i-21241
Stary 2014-05-14, 12:34   #4385
misiaeel
Wtajemniczenie

Cytat:
Widzę trzy. Nie wiem już czy sobie wkręcam, ale chyba to faktycznie ospa...;/ ja też się czułam jak przy przeziębieniu najpierw, a Amelka ma katar i kiepsko w nocy śpi.
Cholera no...;/
Jak pojawi się więcej kropek to będe pewna i dzwonię do przychodni. Bo chyba to raczej wizyta domowa niż iść z nią?
Bo wyobrażam sobie tych rodziców dzieci z poczekalni jak przyjdę z dzieckiem z ospą..;/ A przecież dzieci zdrowe od chorych w przychodni oddziela granica chyba wyłącznie powietrzna;/
zadzwoń do przychodni po domową wizytę Oby Amelka jakoś łagodnie przeszła
Cytat:
Ludzie w pracy dzisiaj na "lunch" zamawiali chińszczyznę, ja nie przepadam, ale na próbę wziałem sajgonki, jak dla mnie szału nie ma, wolę jak bierzemy kebaba.
uwielbiam sajgonki
Cytat:
Napisane przez ILLUSION Pokaż wiadomość
Wysoooka jaka się wydaje!

Fajniutka I jak winogrona je...mój Igor nie lubi..

Współczuję przeżyć. Też bym spanikowała gdybym zobaczyła 40 i pojechałabym na IP. Dobrze że to tylko trzydniówka. Igor tez miał tyle że w łagodnym wydaniu, temp. max 38,5 a później wysypka też taka raczej nieduża.

Powodzenia

Dziewczyny, ja też się na to czaiłam ale poczytałam że to w realu trochę inaczej wygląda...o tak ja tutaj: http://allegro.pl/komplet-dres-spodn...188122556.html i już mi się jakoś mniej podoba

Debrah, jak raz mnie teściowa nastraszyła że maly ma jakieś krostki (ja byłam w pracy ona zadzwoniła juz z diagnozą że ospa) to ja wyczytałam gdzies że najlepiej iść do lekarza bardzo szybko dopóki są te krostki suche jeszcze bez wycieków. Wtedy jeszcze jest możliwośc podania jakiegoś leku który powoduje że dużo łagodniej przebiega choroba. Później już to nic nie pomoże niby.

Sandałki przepiękne dla Amelki

Pytałaś czy chcę odstawić Igora od uu. Tak - zaczęłam właśnie, robię to etapowo. Od wczoraj daję uu tylko w nocy. Nie dawałam wczoraj po powrocie z pracy i do usypiania też nie. Oczywiście że się domagał, wołał "cici", pokazywał paluszkiem itd. W nocy o 1 i 4 jadł. Chciałam z butelki dać odciągnięte to oczywiście nie chciał. Za jakieś 2 tygodnie będę próbowała eliminować też te nocne karmienia. Musze już ten krok zrobić bo on sam się nie odstawi szybko i będę z 2,5-latkiem przy uu jak moja kuzynka a tego nie chcę. Dobry moment jest teraz bo Igor ostatnio po tej chorobie ma bardzo dobry apetyt.
rzeczywiście :/
Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
HOPE, w ing po 3 latach tez mozna splacic 100%. Generalnie w roznych bankach sa rozne opcje, ale to pewnie wiesz. W jednym mozna np 3 razy w roku dokonac wplaty bez zadnej prowizji.

A ja znow bylam na testowanie produktow u dr Oetkera :P tym razem sernik na zimno z brzoskwiniami.
I Kuba znow ma zabawke - reklamowke wypchana budyniami, galaretkami, kisielami i inne takie

też chcę iść na takie testowanie

a Dziewczyny w biedronce bunzi dość tanio
http://www.biedronka.pl/pl/product,i...illafish-bunzi

Aniołki[*][*]25.01.2012

Edytowane przez misiaeel
Czas edycji: 2014-05-14 o 12:35
misiaeel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 12:45   #4386
MaJulMi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość
ano ja mam cały czas.. nie no-nie ma to u mnie wpływu-pogoda. Napewno od 3 dni straszliwie chce mi się coś słodkiego ale boję się zgrzeszyć-tylko jak sobie nie użle, to żebym się nie rzuciła na słodycze dobrze że w domu nic nie mamy...jedynie w aucie rogaliki z czekoladą leżą

u nas była tylko kasa i jakies tam łańcuszki...ale gdybym miała kupowac..to zastanowiłabym się nad pchczem lub czymś innym z Boikido...nie każdy może sobie na to pozwolić-bo wiadomo-cena!..a te Boikido sa super...
a jeśli już bardziej na później to może rowerek ten 3 w 1-te "fajniejsze" są droższe i też nie każdy sobie pozwoli...no ale woźić małego można juz jak będzie porządnie siedział-także pchacz w sumie jeszcze później...
o tym mówie, ale pewnie dobrze wiesz:...
http://allegro.pl/listing/listing.ph...rice_enabled=1

a rowerek nam się ten podobał ale cena to już przegięcie-tyle, że ja widziałam go na żywo i jest naparwdę super i porządny http://allegro.pl/trojkolowy-rowerek...215370234.html
a my mamy cos w tym stylu http://allegro.pl/smart-trike-rowere...225326253.html o taki czerwony http://allegro.pl/rowerek-rower-dla-...225236357.html
Dzięki za pomysły chociaż tak jak pisałam, takie na później zostawimy sobie na późniejsze okazje, nie chcę żeby prezent aż tak długo czekał.

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
Karuzela to swietny pomysl. My nadal mamy i Yae wciaz ja uwielbia.
Tylko taka jak w linku https://www.google.co.jp/search?q=%E...iw=320&bih=372
Rusza sie pod wplywem wiatru i Yae potrafi wpatrywa sie w nia dlugo

No u nas już dawno zdemontowana ale za to mieliśmy taką że to urządzenie grające może być oddzielną częścią, o coś takiego:
http://karuzele.com.pl/photos/tiny-l...3167050540.jpg
więc wtedy starcza na dłużej. Mają odpowiednik chłopięcy. Muszę zagadać czy już się dorobili karuzelki.

Cytat:
Napisane przez nancykenator Pokaż wiadomość
głównie pieniążki a od chrzestnego łańcuszek z krzyżykiem.
Prezentów jako takich Kuba nie dostał...
A i jeszcze dostał anioła stróża ze srebra do przwieszenia na ścianie albo postawienia z grawerem

zdrówka

No u nas też głównie pieniądze. Tzn chrzestnym powiedzieliśmy że chcemy krzesełko do karmienia ale że nie wybraliśmy szybko modelu to dostaliśmy pieniądze z konkretnym przeznaczeniem A tu właśnie rodzice nie chcą pieniędzy bo nie chcą żeby się "rozeszły".

Cytat:
No iwadomo co kto lubi, ja np z chrztu czy komuni nie mam żadnych pamiątek, a już Oli będzie mieć.
Karuzela fajny pomysł, Oli ma 15 miesiecy a dalej ją fascynuje, teraz sama mmoze sobie włączać, przełączać, więc nadal mamy nad łóżeczkiem zamontowaną.
Chusta to nie wiem, ja bym wolała sama wybrać, chyba że jakiś bon na zakup chusty??
No właśnie, też myślę że mogliby chcieć sami wybrać model, no nic, najwyżej ich zagadamy co wolą jak będziemy mieć kilka opcji. To nie musi być niespodzianka, wiadomo, wolę uzgodnić i żeby na pewno skorzystali z prezentu, tylko brakowało mi pomysłów.

Cytat:
Napisane przez magnoliss Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, niektóre z Was mnie pewnie pamiętają

Podczytuje Was często i korzystam z Waszych cennych rad.
Jak wiecie mam bliźniaki, dwóch wspaniałych synków ale moim dużym problemem jest wyrywanie sobie zabawek - w 90 %mają wszystkiego po 2 ale to niestety nie pomaga, zawsze to co ma brat jest fajniejsze , tłumaczenie, że nie wolno nie pomaga, odwracanie uwagi synka który usiłuje wyrwać też tylko na chwileczkę działa, i tym samym w domu mam ciągły pisk i płacz (sąsiedzi to chyba myślą że ich bije ) no i na dodatek zaczęli się bić po głowkach ;/ i zauważyłam że Szymek próbuje gryźć ;/ . Czy pozostaje mi tylko przeczekać aż troszkę podrosną??
A nie chcą się wtedy zamieniać? U nas na osiedlu jak dzieci chcą swoje rzeczy to zawsze z innymi mamami próbujemy żeby się zamieniły albo nawzajem albo na cos trzeciego i dziala. Najwyżej zamiana następuje 30 razy w ciągu minuta no ale to i tak jest ok bo dzieci zadowolone

Cytat:

A jak go uśpiłaś? Zasypiał Ci już wcześniej bez piersi?

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość

Fajnie Ci

Debrah, trzymam kciuki żeby jednak Twoje przypuszczenia co do ospy się nie sprawdziły
MaJulMi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 12:47   #4387
LadyWhisper
Zakorzenienie

A to bunzi fajne??? Moja mama kupila Pietraszkowi na dzien dziecka ale jeszcze nie widzialam, chcialam drewniany biegowy dla babla, ale ten ciekawy sie wydaje

Debrah, zdrowka dla Amelci!!!

Ill, powodzenia w odstawieniu, u nas jak w dzien poszlo, tak dwa tyg i nocne tez calkiem sprawnie

Sent from my Lumia 625 using Tapatalk

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 12:53   #4388
misiaeel
Wtajemniczenie

Lady podobno fajny, jeszcze go nie macałam ale dzisiaj się przejdę, może będą

Aniołki[*][*]25.01.2012
Stary 2014-05-14, 12:59   #4389
treselle0
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magnoliss Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, niektóre z Was mnie pewnie pamiętają

Podczytuje Was często i korzystam z Waszych cennych rad.
Jak wiecie mam bliźniaki, dwóch wspaniałych synków ale moim dużym problemem jest wyrywanie sobie zabawek - w 90 %mają wszystkiego po 2 ale to niestety nie pomaga, zawsze to co ma brat jest fajniejsze , tłumaczenie, że nie wolno nie pomaga, odwracanie uwagi synka który usiłuje wyrwać też tylko na chwileczkę działa, i tym samym w domu mam ciągły pisk i płacz (sąsiedzi to chyba myślą że ich bije ) no i na dodatek zaczęli się bić po głowkach ;/ i zauważyłam że Szymek próbuje gryźć ;/ . Czy pozostaje mi tylko przeczekać aż troszkę podrosną??
o jej, troszke współczuje podwójnych pisko-krzyków, i gratuluje podwójnej dozy cierpliwości

Cytat:
a w ogóle, nie chwaliłam się wam naszym nowym osiągnięciem

jestem z Anulki taaaka dumna

ps.nie zwracajcie uwagi na nasz podwórkowy stajl

https://drive.google.com/file/d/0B-k...it?usp=sharing
super daje sobie rade

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
Helou jest teraz jakis skok? Bo od dwóch dni dzieciecie nie do ogarniecia..... Zęba na horyzoncie nie widze, buntowac sie zaczął jakos wczesniej, wiec to nie to Buntownik człowiek guma jak najbardziej, tudziez człowiek stal-- zaleznie od sytuacji a jakie awantury urządza, ho ho ho, z tupaniem, fryganiem sie na ziemie/podłoge, płaczem i biciem mnie jesli akurat jestem w zasiegu rąk/nóg/zębów no i nocki tradycyjne, tugezowe na maksa- dzis od 00,30 do momentu, az widno bylo na dworze. A teraz gratisy:
-zapomniałam zapłącic za tel i po poludniu mi zablokowali
-tydzien temu zamówiłam dzieciowi na all stolik i do tej pory nie ma, bo cos z wpłatą sie popindroliło i prostowac musiałam.
-mam @

i to chyba wszystko co jestem w stanie dzis napisac

Pie.przone prawo serii

Wróce jak bede w lepszym nastroju, bo dzis to mnie penis strzela z miejsca
A Wy spicie razem, czy osobno?

Cytat:
Nigdy jeszcze nie pokazywałam mojej Oliwki "na żywo", przepraszam z góry że nie w pionie ale nie umiem obrócić.
https://www.youtube.com/watch?v=nk1V...ature=youtu.be
czescc Oliwko
Ale cudnie przechodzi przez próg

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Cytat:
[/COLOR]
Stary 2014-05-14, 13:00   #4390
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MaJulMi Pokaż wiadomość
No u nas już dawno zdemontowana ale za to mieliśmy taką że to urządzenie grające może być oddzielną częścią, o coś takiego:
http://karuzele.com.pl/photos/tiny-l...3167050540.jpg
więc wtedy starcza na dłużej. Mają odpowiednik chłopięcy. Muszę zagadać czy już się dorobili karuzelki.

No właśnie, też myślę że mogliby chcieć sami wybrać model, no nic, najwyżej ich zagadamy co wolą jak będziemy mieć kilka opcji. To nie musi być niespodzianka, wiadomo, wolę uzgodnić i żeby na pewno skorzystali z prezentu, tylko brakowało mi pomysłów.
Ja tez mam własnie taką, że projekor może osobno działać, ale na razie jeszcze wszystko w kupie
19.02.2013 - Oliwka
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 13:02   #4391
treselle0
Zadomowienie

leje jak z cebra a ja nie mam nic na obiad (Ola dostanie chyba słoiczek), jeszcze wieczorem do kato. na niemiecki, jutro ruski (chyba nie dam rady nadrobic do pazdz)
Odwiedziła mnie dzis kolezanka z 4-miesieczniakiem, ktoremu miesiac temu zdiagnozowato azs i ona teraz na diecie... Ale jakos mi sie to nie widzi, bo podobno nic sie te suche plamy nie poprawiaja....
Mykam zrobic zadanie poki Ola spi (pol godz moze sie uda )
Stary 2014-05-14, 13:04   #4392
MaJulMi
Raczkowanie

Cytat:
Aaaa jeszcze miałam dwie rzeczy napisać:

1. W Biedronce pojawiły się fajne jogurty dla dzieci z dobrym składem. O takie http://www.biedronka.pl/pl/product,i...ny-start-120-g Nie ma m.in syropu glukozowo-fruktozowego który w tych serkach Tutti które pisałyście że dajecie też jest. Jeśli chodzi o serki to ja w osiedlowym sklepiku lepsze znalazłam.

2. Przepis na ciasto chcecie? fajne, efektowne i jeszcze łatwiejsze niż to z maślanką?

---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Przepis ja chętnie, poproszę

A propos przepisów, dziewczyny, dziś Was pomęczę pytaniami
Macie sprawdzony przepis na biszkopt? Ja bardzo rzadko piekę biszkopty więc zawsze szukam jakiegoś przepisu i różnie wychodzą. Może macie coś do polecenia?
I jeszcze jakiś krem do tortu, w stylu karpatkowego? Ja często robiłam z gotowców no ale mogłabym zrobić swoj właśny tym razem. I jeszcze ja często dodawałam do kremu trochę koniaku żeby był bardziej "wytrawny" w smaku a nie taki słodki, no ale teraz nie użyję (ja kp, bratowa w ciaży), może macie jakiś inny pomysł co można dodać żeby krem nie był taki słodki. Tort będzie miał 2 warstwy orzechowe i jedną kokosową, bezpośrednio na ciasto przed kremem kładę dżem z czarnej porzeczki więc już ta słodycz będzie przełamana ale może macie jakiś pomysł na krem, czym zastąpić ten koniaczek?
MaJulMi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 13:15   #4393
badziabadzia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blogerka Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny wiem, że dawno mnie tu nie było, ale nie mam kiedy tak szczerze mówiąc
Oglądam foti na fejsbóku i podczytuję wpisy tych z Was, które mam w znajomych, a poza tym jestem w tyle i nie wiem czy uda mi się w ogóle jeszcze wbić w Wasze tematy.
Ale chyba muszę się wygadać, bo weekend (delikatnie mówiąc) był u nas nie za ciekawy.
Zaczęło się marudzeniem bez powodu w piątek po południu, co raczej u nas nigdy bez powodu się nie zdarza. Borys jest jaki jest, ale nie smęci ot tak, jak nic mu nie dolega. A do tej pory poza ząbkowaniem nic mu raczej nie było. Okazało się, że ma podwyższoną temperaturę. No ale ok, nie panikowaliśmy. Bo żadnych innych objawów nie było. Wieczorem wzrosło do 38 - ok, u dziecka to jeszcze nie gorączka. ( po pierwszym szczepieniu pamiętam jak panikowałam już przy 37.5 jak termometr świecił się na czerwono, a przy 37.9 podałam czopek - głupi był człowiek ).
No ale w pt z 38 zostawiłam go do obserwacji, wzrosła do 38,5 podałam czopek, poszliśmy spać. Koło 2 zajrzałam jeszze do Borysa i było już ponad 39. Cały był rozpalony. Od tej pory nie spałam, tylko non stop go kontrolowałam, aż w końcu podałam drugi czopek i temperatura zaczęła spadać, chociaż cały czas wydawał mi się mocno rozpalony.
Następnego dnia miał już "tylko" 37 więc wydawało nam się, że jest ok i że to pewnie "tylko trzydniówka" bo przeciez nic innego mu nie jest. Koło 11.30 znowu zaczął marudzić i układać się sam z siebie na kanapie, na rękach, wiec podałam mu nurofen, poszedł na drzemkę, po drzemce już inne dziecko, pogodny, bawił się łądnie, miał dużo energii. Poszłam z nim do teściów, bo była ładna pogoda, ale już znowu w wózku zaczął się pokładać, prawie usypiał, nic go nie interesowało. Ale przed wyjściem z domu sprawdzałam temp i było 37.5. U teściów już był jak grzejnik, sprawdzamy temp. takim zwykłym termometrem pod pachę ( w domu mieliśmy taki, który do głowy się przykłada - i jak się póżniej okazało zaniżał temp!!!!!!!) i wyszło 39.2. Więc samochodem do domu, nurofen i do łóżeczka.
Później to wszytsko już tak szybko się działo .. Temperatura spadał o 0.5 stopnia, wzrastała o 1. Koło 24 non stop było już mniej więcej 39.5. Lekko spadło, już miałam kłaść go spać, ale znowu wydawał mi się gorący. Włożyłam termometr pod pachę, wskazał 40.0 stopni ale jeszcze nie pikał tylko rosło dalej wiec TŻ zaczął laćwodę do wanny a ja z Borysem do niej po prostu weszłam i to było przerażające bo on zaczął tak strasznie krzyczęc a ja w głowie miałam tylko to, że zaraz pewnie dostanie drgawek ale siedziałam z nim twardo. Aż w końcu wydawało mi się, ze zaczynają mu sinieć dłonie i stopy i powiedziałam że go wyciągamy, ze dość. Podałam kolejny czopek (wiem, ze to brzmi jakbyśmy mu non stop czopki podawali ale podawaliscmy co 4 godziny paracetamol na przemian z ibuprofenem). Temp spadła do 39.5 i utrzymywała się. Ale znowu termometr zatrzymał się na 40.02 więc TŻ poszedł do siostry i szwagra (lekarze) - oni w sumie ze stoickimi spokojem mu wytłumaczyli, że nie ma po co jechac na IP bo tylko beda kazali temp zbijać, no ale .. poejchaliśmy.
Nie było na szczęscie kolejek, przyjeli nas od razu. Boys został zbadany, w wielkiej histerii oczywiście. Lekarz powiedział, żebym wyszła na zewnątrz go uspokoić - w tym czasie podał TŻ-towi diagnozę. Jak się później okazało - mononukleoza zakaźna... skierowanie do zakaźnego, mieliśmy jechać tam od razu.
Odłożyliśmy to do rana.
Rano było już "tylko" 38.5. Nie spaliśmy calą noc oczywiście, czytając co tam dr google mądrego powie. O 11 temp zaczęła rosnąć więc pojechaliśmy. Ja spakowana już z Borysem i przygotowana na hospitalizację. Lekarka, która nas przyjęła zaczęła od wykładu, ze to przypadek dla ZOZ-u a nie dla nich, i że ona nie bdzie miała jak się rozliczyć, i że co my tu robimy .
Pogratulowała też lekarzowi z IP, że mononukleoże ot tak sobie zdiagnozował
(wg niego Borys miał powiększone węzły chłonne, śledzionę i naloty w gardle). Wg tej lekarki tylko właśnie naloty w gardle. I że może to być tak samo angina jak i mononukleoza ale i jedno i drugie mało prawdopodobne,
Skierowała od razu na pobranie krwi - i tu znowu koszmar!!!!!!!!!!! pobieraliśmy juz krew, ale te pielęgniarki to był jakiś koszmar. Nie mogły się wkłuć, krew nie chciała lecieć. Na koniec kazała mi się na dziecku położyć, "bo jak się tak będzie rzucał to spadnie ze stołu". Później wprost do Borysa powiedziała, że jeszcze chwila i mu "rękę połamie". To trwało całe wieki, w międzyczasie trzy razy miałam ochotę po prostu go podnieść i wyjść stamtąd.
..
wyniki mieliśmy kilka godzin później .. Nic mu nie jest! ot jakaś infekcha wirusowa i wskazanie, aby pójść do pediatry.
Poszliśmy w poniedziałek, powiedziała ze ma tylko gardło zaczerwienione a temp mamy nadal zbijać, jak zbijaliśmy.
...

Wtorek po południu, Borys cały wyspany na klacie, na plecach, za uszami, czyli (chyba?) trzydniówka??
Blogerko współczuję przeżyć dziwny lekarz skoro od razu stwierdził, że mononukleoza.. sama na to chorowałam i tak naprawdę tylko badanie krwi może to potwierdzić bo objawy mogą faktycznie być podobne jak przy anginie.. jeśli chodzi o wysokie gorączki to u nas ostatnie dwie choroby (zum i rota) przebiegały z bardzo wysokimi.. i powiem Wam, że jak temperatura przebijała 40 to płakałam razem z małą (przy zum szybko spadała po lekach ale teraz nie dawaliśmy rady tego zbić).. człowiek jest taki bezradny jak maluch choruje
Stary 2014-05-14, 13:29   #4394
LadyWhisper
Zakorzenienie

dziecko mi padło
samo!

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg WP_20140514_001.jpg (122,4 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg WP_20140514_002.jpg (103,8 KB, 39 załadowań)

Edytowane przez LadyWhisper
Czas edycji: 2014-05-14 o 13:39
Stary 2014-05-14, 13:53   #4395
ILLUSION
Wtajemniczenie

Cytat:
A jak go uśpiłaś? Zasypiał Ci już wcześniej bez piersi?
Usypiałam go na rękach, usiadłam na łóżku, przytuliłam, trochę pobujałam i usnął. W dzień zasypia normalnie beze mnie bo ja pracuję. Ma swój kocyk ukochany + butelka z wodą i tesciowa nie ma problemów.
Cytat:
Przepis ja chętnie, poproszę

A propos przepisów, dziewczyny, dziś Was pomęczę pytaniami
Macie sprawdzony przepis na biszkopt? Ja bardzo rzadko piekę biszkopty więc zawsze szukam jakiegoś przepisu i różnie wychodzą. Może macie coś do polecenia?
I jeszcze jakiś krem do tortu, w stylu karpatkowego? Ja często robiłam z gotowców no ale mogłabym zrobić swoj właśny tym razem. I jeszcze ja często dodawałam do kremu trochę koniaku żeby był bardziej "wytrawny" w smaku a nie taki słodki, no ale teraz nie użyję (ja kp, bratowa w ciaży), może macie jakiś inny pomysł co można dodać żeby krem nie był taki słodki. Tort będzie miał 2 warstwy orzechowe i jedną kokosową, bezpośrednio na ciasto przed kremem kładę dżem z czarnej porzeczki więc już ta słodycz będzie przełamana ale może macie jakiś pomysł na krem, czym zastąpić ten koniaczek?
Biszkopt rzucany polecam: http://eterycznegotowanie.bloog.pl/i...tticaid=612b95
Krem lubię z Pani Walewskiej, zawsze można mniej cukru dodac jak nie lubisz słodkiego. http://www.mojewypieki.com/przepis/p...ewska-pychotka

A teraz ciaaasto

Składniki (na tortownicę 25 cm):
  • 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
  • 1 1/3 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 330 ml. śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • cukier wanilinowy
  • owoce granata do ozdoby

Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody (najlepiej odcisnąć przez gazę).
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.

Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku. Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).
Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granata leciutko dociskając je dłonią.

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg leśny mech.jpg (16,5 KB, 35 załadowań)
Stary 2014-05-14, 13:54   #4396
ILLUSION
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
dziecko mi padło
samo!
Świetnie, u nas to nierealne.
Stary 2014-05-14, 14:08   #4397
Ultra81
Rozeznanie

Cytat:
dziecko mi padło
samo!

Jaka żabka słodka!

Cytat:
Krem lubię z Pani Walewskiej, zawsze można mniej cukru dodac jak nie lubisz słodkiego. http://www.mojewypieki.com/przepis/p...ewska-pychotka

A teraz ciaaasto

• 1 1/3 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szkl. oleju
  • 330 ml. śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • cukier wanilinowy

Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.

Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku. Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).
Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granata leciutko dociskając je dłonią.

Dzięki za przepis! Wygląda smakowicie
Ultra81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 14:16   #4398
LadyWhisper
Zakorzenienie

nie wiem, jak on to zrobił, generalnie czytałam książkę i nagle cisza, patrzę, a tu taka żaba słodziak kochany, już dobrych parę miesięcy nie zasypiał sam

Stary 2014-05-14, 14:20   #4399
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem, jak on to zrobił, generalnie czytałam książkę i nagle cisza, patrzę, a tu taka żaba słodziak kochany, już dobrych parę miesięcy nie zasypiał sam
Czytałaś ksiązkę? Przy dziecku? Masz bardzo samooobsługowego syna - u mnie to niemożliwe
Tak samo jak to, żeby padła w taki sposób.

Ale te dzieci są różne
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 14:21   #4400
Ultra81
Rozeznanie

Cytat:
Niedzieciową? Bo jak niedzieciową, to z kolei ja nie wiem, jak TY to zrobiłaś
U nas to mission impossible, bym poczytała coś niedzieciowego przy Młodej, bo ona zaraz mi zaczytuje tę książkę/ gazetę na śmierć

Hehe, doczytałam Twojego posta Debrah - pjona
Ultra81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 14:29   #4401
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość
czescc Oliwko
Ale cudnie przechodzi przez próg
Teraz wszystkie ściany na wysokości jej rączek pełne są plam
Cytat:
dziecko mi padło
samo!

Moje tak nigdy jeszcze nie padło.
Cytat:
Czytałaś ksiązkę? Przy dziecku? Masz bardzo samooobsługowego syna - u mnie to niemożliwe

Ale te dzieci są różne
U mie tez nie możliwe, zaraz mi zabiera i chce sama czytać.
19.02.2013 - Oliwka
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 14:34   #4402
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:

Ale te dzieci są różne
Wlaaasnie!!

Ciasto ze szpinakiem? swiat oszalal!!
Ale za to jak pieknie wyglada

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 14:39   #4403
misiaeel
Wtajemniczenie

Cytat:
Usypiałam go na rękach, usiadłam na łóżku, przytuliłam, trochę pobujałam i usnął. W dzień zasypia normalnie beze mnie bo ja pracuję. Ma swój kocyk ukochany + butelka z wodą i tesciowa nie ma problemów.

A teraz ciaaasto

• 1 1/3 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szkl. oleju
  • 330 ml. śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • cukier wanilinowy

ale smakowicie wygląda!
Cytat:
u nas niewykonalne

w temacie książek Tż mi w końcu dzisiaj jedzie odebrać książki z empiku z tej promo 3za2

Aniołki[*][*]25.01.2012
Stary 2014-05-14, 14:54   #4404
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Cholera no...;/
oby to nie była ospa
zdrówka dla Amelki

Majulmi ja w temacie biszkoptów to jestem dość obeznana, bo chyba wszystkie możliwe warianty wypróbowałam teraz robię z przepisu ciotki mojego tż, która dla mnie jest ciastowym guru
biszkopt zwykły:
tyle jajek, tyle mąki tyle samo cukru tj.
3 jajka
3 łyżki mąki (ja używam mąki dalachowskiej)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, dalej ubijamy, dodajemy po jednym żółtku, łyżce przesianej mąki z proszkiem.
Piec w 180 st. C ok. 20 min, jak z większej ilości jajek to dłużej, aż brzegi ciasta delikatnie odchodzą od ścianki tortownicy. Wkładamy do zimnego piekarnika.

co do masy, ja robię zwykle standardowo mascarpone z czekoladą gorzką , z tym, że wtedy biszkopt robię czekoladowy

Illusion powodzenia w odstawianiu
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 15:04   #4405
litllesweetangel
Lurker ;)

Illusion czuc ten szpinak w ciescie? Balabym sie sprobowac dla mnie szpinak only z czosnkiem

Hmm przegladam oferty pracy, w sumie widze 2 na ktore moge spokojnie wyslac ale nie wiem, boje sie? Nie mam pojecia czemu mam takie odczucia

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry
litllesweetangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 15:09   #4406
Ewik86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez litllesweetangel Pokaż wiadomość
Hmm przegladam oferty pracy, w sumie widze 2 na ktore moge spokojnie wyslac ale nie wiem, boje sie? Nie mam pojecia czemu mam takie odczucia
Dawaj, wysyłaj, nic nie tracisz

Szpinak na słodko? Hmmm jakoś mnie nie przekonuje

Dominika

Alicja
Ewik86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 15:09   #4407
LadyWhisper
Zakorzenienie

tak, powiem wam, że odkąd wszystkie zabawki po przemeblowaniu wylądowały u żuczka w pokoju, stał się baaaaaaaaardzo samodzielny (poza przedwczorajszym dniem;p ale to chyba zęby) potrafi się bawić u siebie 40 min, przylecieć po chlebek/wodę/przytulasa i lecieć dalej fakt, są dni, kiedy jest marudny i nic nie działa, przynożniak straszny, ale ogółem daje mi pełno luzu. Tydzień temu np przeczytałam pół książki w dzień (z 350stron) jak nie spał, siedzieliśmy razem na fotelu, on "czytał" swoją książeczkę a ja swoją

Stary 2014-05-14, 15:11   #4408
Ewik86
Zakorzenienie

Cytat:
tak, powiem wam, że odkąd wszystkie zabawki po przemeblowaniu wylądowały u żuczka w pokoju, stał się baaaaaaaaardzo samodzielny (poza przedwczorajszym dniem;p ale to chyba zęby) potrafi się bawić u siebie 40 min, przylecieć po chlebek/wodę/przytulasa i lecieć dalej fakt, są dni, kiedy jest marudny i nic nie działa, przynożniak straszny, ale ogółem daje mi pełno luzu. Tydzień temu np przeczytałam pół książki w dzień (z 350stron) jak nie spał, siedzieliśmy razem na fotelu, on "czytał" swoją książeczkę a ja swoją
Domcia sobą potrafi zająć się yyyy minutę, dwie? A tu 40 minut??? Kosmos

Dominika

Alicja
Ewik86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 15:14   #4409
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez litllesweetangel Pokaż wiadomość

pewnie, że wysyłaj
Cytat:
Napisane przez Ewik86 Pokaż wiadomość

Szpinak na słodko? Hmmm jakoś mnie nie przekonuje
mnie też...
jak się czujesz?
Cytat:

Jeden pozytyw dzisiejszego tak wczesnego rozpoczęcia dnia, Kuba ma drugą drzemkę ja gotuję właśnie zupę cebulową z minitartami z ciasta francuskiego a na drugie tż ma pierś z kurczaka z selerem, majonezem i serem żółtym, a ja z Kubą pierś z kurczaka z selerem i serkiem wiejskim
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 15:16   #4410
LadyWhisper
Zakorzenienie

mnie zainspirowało ostatnio hellskiczyn, panierowane jajka no mniaaaaaaaaaammmmm

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości