|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4681 | |
|
Moderator
|
Dot.: Skręt na zakręcie - czyli offtopowo o życiu (z falą i lokiem) cz. III
Cytat:
|
|
|
|
|
#4682 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Możesz pokombinować z olejem lnianym, słonecznikowym, sezamowym, jojoba, z pestek truskawki, pachnotki... Ale z olejami trzeba też uważać, nie każda skóra dobrze je przyjmuje, zwłaszcza jeśli będzie się ich nakładać zbyt dużo i za często... może to doprowadzić do wytworzenia się nowych zaskórników. Oleje można, a niektórzy to nawet zalecają, stosować w towarzystwie wody i humektantów - ja używam kwasu hialuronowego, ale można też dodać pentanol). Tyle że moja skóra, mimo skłonności do zapychania, kocha oleje nawet bez żadnych dodatków. Olej zwykle kładę na jeszcze wilgotną skórę po przetarciu hydrolatem lub wodą różaną, a rano zawsze dokładnie zmywam twarz. Ogólnie polecam przy takiej zapychającej się cerze właśnie OCM, tylko trzeba odnaleźć swoją mieszankę, no i być przygotowanym na wysyp niespodzianek w fazie głębszego oczyszczania, ale potem jest już tylko lepiej . Klaudenc, nie widziałam u mnie takiego olejku A wydaje mi się, że dość dobrze ogarniam asortyment kosmetyczny...
Edytowane przez Doe Czas edycji: 2014-05-13 o 19:29 |
|
|
|
|
#4683 |
|
Moderator
|
Doe, bo to nie we wszystkich jest, u mnie funciak na mojej ulicy i ten w centrum ma bardzo różny asortyment również... szczególnie, że co jakiś czas się zmienia zawartosć tych produktów. Często rzeczy pojawiaja się, a potem znikają, co funciak to inne produkty
|
|
|
|
#4684 |
|
Rozeznanie
|
Wiem, wiem
Bo i u mnie są dwa funciaki i oba "inne bajki opowiadają"
|
|
|
|
#4685 |
|
Moderator
|
W moim poprzednim miejscu zamieszkania bylo wielkie Tesco i poundworld, taki przeogromny funciak no to tam było co poszperać i też kiedyś trafiłam na żel aloesowy 50% ;D W ogóle zwariowałam - zmieszałam emolientową odżywę, do tego łyżka maski takiej gęstej z parafiną, łyżka sezamowego, sporo gluta, miodu i taka papkę na głowie trzymałam 2 godz... 0 obciążenia, ale są porządnie natłuszczone, jakie one suche muszą być, zgrozo. Biedne te moje hery, cud że maja siłę sie jeszcze skalpu trzymać
![]() Zrobiłam dziś naleśniki z nadzieniem brokułowo-szpinakowym, pycha :d i zdrowe, tylko okropnie czasochłonna sprawa. Brokuły i szpinak mogę jeść często, uwielbiam ;D |
|
|
|
#4686 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Troche mnie przeraza dawanie amolu na buzie, no ale sprobuje ![]() Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
#4687 |
|
Zadomowienie
|
O tak, uwielbiam! Ale do brokuł to się musiałam przekonać i nagle po 20 latach 'be' mi zaczęły smakować. ;] Szpinaku nie umiem przyrządzić bo w sumie nic o nim nie wiem a i na szparagi mnie nosi ale tez nie wiem z czym to sie je xD
|
|
#4688 |
|
Zakorzenienie
|
Klaudenc a ty ten pilling przygotowujesz co wieczor nowy? Czy na kilka dni od razu? I mozesz mi powiedziec w jakich mniej wiecej proporcjach? Bo plan mam taki: najpierw zmyc makijaz olejkiem, np. Babydream, pozniej oczyscic tym Twoim pillingiem, pozniej przemyc na koniec woda rozana i nalozyc na koniec olej z migdalow czy lniany czy jakis inny. Dzis udalo mi sie kupic tylko migdalowy olej, z pestek truskawek na zamowienie, a pachnotka i tamanu calkiem odpadaja. Bede musiala zrbic zakupy na zsk, ale kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrac,co dokladnie kupic, nigdy nie robilam tam zakupow
nie chce wydac niepotrzebnie milionow na rzeczy, ktore mi sie nie przydadzaWysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4689 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja dodaję jeszcze trochę pietruszki, ale ja pietruchę ładuję wszędzie gdzie się tylko da . Szparagi też zwykle jem z makaronem w połączeniu z tartą cukinią, czasami jajka sadzone ze szparagami, czasami zapiekam w cieście francuskim
|
|
|
|
|
#4690 |
|
Zakorzenienie
|
Wróciłam, zostałam zablokowana za edycję postów w wątku z którego odeszłam troszkę z przymusu
|
#4691 |
|
Rozeznanie
|
Dlaczego z przymusu? Jeśli mogę spytać.
|
|
|
|
#4692 |
|
Zakorzenienie
|
Nie chcę rozwijać za bardzo tematu, tak ogólnie to po prostu z pewnych powodów źle się tam ostatnio czułam (a byłam tam długo i aktywnie pisałam) i dziwnie mi się pisało, potem była pewna sytuacja, po której postanowiłam odejść i jakoś tak zdenerwowana dużo swoich postów co o sobie pisałam to edytowałam na kropkę.
|
#4693 | |
|
Moderator
|
Cytat:
2 łyżeczki kawy zaparzasz i takie mokre fusy dajesz do pudełeczka następnie olejek dowolny (ja mam słodkie migdały), łyżeczkę amolu kilka kropli - odświeża, odkaża i konserwuje szczypta cynamonu pół łyżeczki miodu/aloesu/gluta/skrobi ziemniaczanej - ale nie trzeba możesz też dodać jakies ziółka jeśli Twoja cera lubi ![]() cała mieszanka obłędnie pachnie, stosuję ją nawet na takie zmiany skórne na ciele i pięknie nawilża, nadaje sie też do peelingowania skalpu. jeśli chcesz użyć jako maseczkę to max 10 minut bo cynamon rozgrzewa buzię. |
|
|
|
|
#4694 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Klaudenc, a amol i rycynowy gdzie kupiłaś? Jest jeszcze jeden przepis na mieszankę pomagającą walczyć z zaskórnikami. Nafta lub petroleum + olejek pichtowy w proporcji 1:4, np. 1 łyżeczka nafty + 4 łyżeczki olejku pichtowego. Świetnie oczyszcza. |
|
|
|
|
#4695 | |
|
Moderator
|
Cytat:
![]() Ja poza tym forum miałam konto na jednym wokalnym, ale forum usunięto. Nie udzielam sie na necie za bardzo bo niel ubię włazić w nowe grupy, jak sie zadomowie to nie lubię gdzieś indziej. Amol w polskim sklepie, a rycynowy u chińczyka. Zawsze w chińskim oleje kupuję te z firmy ktc i jestem z nich zadowolona. Dodatkowo są tanie. Joanku - Szpinak można dawać do zapiekanek i takich słonych roladek w cieście francuskim, do klusek (kocham kluchy szpinakowe!), jako nadzienie do naleśnika... a szparagi to do zupy szparagowej są pycha, czasem też jem do obiadu - takie zastępstwo fasoli. Dziś akurat robiłam sos do makaronu z mieszanki warzyw i szpinaku, bardzo dobry. Sama kombinuję i nie czytam przepisów, więc nawet ciężko by mi było dokładne proporcje podać ale jakby ktoś chciał to tak na oko podam ;D |
|
|
|
|
#4696 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ook dzieki wielkie ![]() Cytat:
![]() Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
#4697 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
i ten off topowy ![]()
|
|
#4698 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() A regulamin akurat dostępny jest już w trakcie rejestrowania się na forum, więc tak naprawdę administracja karze za złamanie wcześniej znanych i zaakceptowanych reguł. Choć oczywiście rozumiem, że po czasie ktoś chciałby usunąć swoje posty. Tylko inni użytkownicy niekoniecznie chcieliby, żeby ich forum nagle straciło część zawartości.
|
|
#4699 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie czytałam aż tak dokładnie wtedy tego regulaminu by to pamiętać ![]() I jak usuwałam z wątku z którego odeszłam i pewnie prawie nikt nie tęskni to na co im moje posty Zresztą, nie roztrząsajmy, liczyłam że nie zauważycie że mnie tydzień nie ma a tu klops - "sensacja"
|
|
#4700 | |
|
Moderator
|
Wizazanka - daj koniecznie znać jak sprawdza sie u Ciebie ten peeling. Ja go raz zrobiłam bo chciałam mieć jakiś fajny i pachnący kosmetyk bo sklepowe mi nie pasują i nigdy nie używałam - a okazał sie czymś super. Jak chcę mocniej speelingować buzię bo mam sporą wartwę naskórka to wtedy używam rękawicy do peelingu już od iluś lat, akurat teraz mi zeszło po tym olejowym pielegnowaniu i skóra jest mega <3 Zachęciło mnie to do olejowania skalpu bo mam taki suchy.
Cytat:
![]() Wicherek - mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło, że ludzie tu są tacy pomocni i mili - zarówno dla początkujacych i zielonych w temacie jak i takich którzy po prostu nie mają zk im o tym porozmawiać i wymienić zdań. Szczególnie mi pomaga pytanie o odżykwi/maski - na kwc wiele osób używa tego niewłaściwie albo nie myslą o składzie i np. silikonowe bomby są zachwalane, a na moje włosy silikony kompletnie nie działają. |
|
|
|
|
#4701 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4702 | |
|
Moderator
|
Cytat:
Jakbym była w PL to mieszkalibysmy u niego pewnie, poza tym jak masz tkai rodzinny dom to szkoda kasy wywalać na wynajem, jeśli w takim domu możecie mieszkać razem, tylko do tego z rodzicami czy coś. My mamy jedynie sypialnię z łazienką u kuchnia dla wszystkich mieszkających w domku, ale ważne że razem.Bardzo żałuję że w tym naszym kraju tak jest, ale jeśli kiedys sie coś zmieni na lepsze to nie byłoby problemu by tam wrócić. Co do ślubu to myślę, że w przeciągu jakichś 2-3 lat moglibyśmy to zorganizować, nawet rozmawialiśmy już o tym. A tż ma 29 latek w tym roku już Pomieszkamy razem i zobaczymy jak będzie, mimo wielu cieżkich sytuacji dawaliśmy radę ![]() No jak są takie sprawy z mieszkaniem razem itd. to zawsze jest niepewnie bo są jakies górki. Fajnie, że sie zgraliście i macie ślub zaplanowany, pewnie się bardzo cieszysz ;D |
|
|
|
|
#4703 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4704 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do wpolnego mieszkania. Ja tu sie Wicherkowi kiedys zalilam, ze ciezko itd, tyle, ze u nas nie byl to problem z podzialem obowiazkow, bo raz, ze w miare tz pomaga, a dwa, ze zwyczajnie nie ma na nie czasu wiec kiedy wraca po calym dniu pracy wykonczony to nie chce mu jeszcze dokladac i wiekszosc rzeczy robie ja. u nas bardziej problem charakterow, wystarczy jedno slowo nie po mojej mysli i zaraz awantura, tz tez taki glupi, wiec osobom jak my, z bardzo silnymi charakterami nielatwo sie dogadac, mimo ze od dawna kazda wolna chwile soedzalismy razem, bo po pracy jechal tylko do domu, jadl, kapal sie i przyjezdzal do mnie to jednak teraz jest inaczej. U nas zawsze ktos musi miec racje i jak sie klocimy to dosc intenstywnie i wybuchowo, ale powoli powoli, uczymy sie siebie od nowa i co raz lepiej nam sie mieszka ![]() Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas podobnie było, że wojny o bzdury ciągle, ale zmądrzeliśmy, szkoda czasu i sił na to jak da się łatwo zgodnie żyć aż się dziwię, że można było tyle czasu zmarnować i nerwów
|
|
#4706 | |
|
Moderator
|
Cytat:
My też mamy trudne charaktery, ale on po pierwsze jest starszy ode mnie to pyskować mu nie bedę, po drugie to nawet nie mam się go o co czepić ani on mnie... zdarzyło mi się na niego nakrzyczeć ale on znał powód i wiedział, że robiłam to słusznie. Dlatego chwilę miał muchy, a potem się przytulił i przeprosił. Raz miałam humory to mu zaczęłam o coś stękać.. a on jak ryknął to zaraz się zamknęłam, on wkurzony poszedł na papierosa, wrócił, przytulił i kazał spokojnie i prosto z mostu powiedzieć co mi leży i jakoś sie nie kłócimy. Cierpliwy jest i zrównoważony ;D ja w ogóle nie lubię się kłócić, on też. Nerwy pzoa domme, a razem ma być spokój
|
|
|
|
|
#4707 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4708 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poki co wszystko dobrze, a jak dalej bedzie to zobaczymyCytat:
Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
#4709 |
|
Rozeznanie
|
Jestem za zamieszkaniem "na próbę" ze sobą przed ślubem. Znam dwa przypadki, gdzie jeden związek skończył się po 5 latach, w tym po 4 miesiącach wspólnego mieszkania, a drugi po 7 latach, para zamieszkała razem dopiero po ślubie i po dwóch miesiącach od ślubu się rozstali... tak więc lepiej się docierać zawczasu
. Klaudenc, mój TŻ też jest ode mnie starszy - o 14 lat - ale nie mam problemów, by mu się postawić Dzięki temu pozyskałam przychylność "teściowej", która, gdy o mnie usłyszała, nie była za bardzo zadowolona . Ale już po pierwszej wizycie zaczęła dzwonić do mnie, a nie do Niego . On i ja mamy twarde charaktery, ale też jesteśmy bardzo zrównoważeni i spokojni. Nigdy nie doszło między nami do spięcia z fajerwerkami. Za to dyskutować możemy kilka godzin, bywało że robiliśmy sobie przerwy na pozyskanie "amunicji" w obronie swoich racji - przeglądanie internetu, książek, rozmowy telefoniczne XD, po czym wracaliśmy do dyskusji . Czasami jest z nami cyrk na resorach.
|
|
|
|
#4710 |
|
Konto usunięte
|
Zgodnie z prośbą wpadam z moją walką z zaskórnikami
Mój nos i zaskórniki, to był związek idealny przez 20 lat :PSposób raz na dwa tygodnie, uwaga: śmierdzi strasznie, ale efekty super. Proporcję podaję na sam nos: dwie łyżeczki mleka i dwie łyżeczki żelatyny, mieszam podgrzewając na małym ogniu. Zwykle po prostu gotuje wodę i nad nią na parze na talerzyku to grzeje i mieszam aż się ładnie połączy. Dosłownie na pół minuty odstawiam na blat do ostygnięcia, potem szybciutko na nos i od razu domywam talerzyk i palce, bo strasznie ciężko ściągnąć jak zaschnie. Maseczkę zostawiam na 20-25 minut (wystarczy w miarę cienka warstwa) i potem odrywam jak plaster. Przed nałożeniem maseczki, przemywam twarz jak najcieplejszą wodą, aby otworzy pory
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:48.

.
A wydaje mi się, że dość dobrze ogarniam asortyment kosmetyczny...

nie chce wydac niepotrzebnie milionow na rzeczy, ktore mi sie nie przydadza