Aliexpress - chińskie allegro - wątek zamówieniowo-plotkowy - cz. 2 - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-14, 21:01   #3241
melay
Zadomowienie

Dot.: Aliexpress - chińskie allegro - wątek zamówieniowo-plotkowy - cz. 2

Na mojej stronie, w feedbackach, pojawił mi się mój komentarz, który wystawiłam jace_k i mam teraz -1 Tak zawsze jest?

edit: Już mam, ogarnęłam. Są po prostu dwie zakładki z komentarzami ;p

Edytowane przez melay
Czas edycji: 2014-05-14 o 21:03
melay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 21:01   #3242
musszka
Raczkowanie

No to jutro kolejny dzień z glowy bede siedziec i tam przeglądac. I jest nawet strój kapielowy o ktory ktos tu pytał
musszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 21:05   #3243
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karnaroxi Pokaż wiadomość
hej słuchajnie mam problem bo mam status Dispatching, PL. co to wogole oznacza ? zamawiałam juz wiele paczek a taki status widze pierwszy raz. czy jest jakaś szansa ze ta paczka dojdzie. nie zamawiałam na aliexpress tylko na ioffer a tam nie mozna otworzyć sporu ;/

Destination Country - Poland:Tracking Consuming:0 Millisecond, Cache Time:2014/05/14 15:04:01
2014-04-29 14:45, Item posting, International Postal System

Origin Country - China:Tracking Consuming:0 Millisecond, Cache Time:2014/05/14 15:04:01
2014-04-30 12:07, 郑州国际, 出口总包互封封发, 波兰, Dispatching, PL
2014-04-30 10:50, 郑州国际, 出口总包互封开拆, 波兰, Opening, PL
2014-04-29 14:45, 郑州帐单处理中心, 收寄局收寄, 波兰, Collection, P
Sprawdzasz to na stronce do sledzenia przesylki ???
Ja mam taki status : collection ale jak wchodze w kupiony przedmiot na ali .

Wysłane z mojego Lenovo A850 przy użyciu Tapatalka
mogg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 21:07   #3244
asik85
Raczkowanie

łooohohoho, widzę że znów nastąpiło oburzenie na podróbki co jakiś czas wraca ta fala... najpierw jest masowe zamawianie i komentowanie (conversy, NB) a potem fala krytyki. Cieszę się, że macie swoje zdanie i brzydzicie się podróbkami, ale nie obrażajcie innych, jeśli je zamawiają (gimbaza??? co to w ogóle jest???)
Mnie to wisi i powiewa co tam jest napisane, bo akurat marka CONVERSE nie robi na mnie większego wrażenia (ogólnie nie mam fazy na żadne firmówki). Pierwszy raz zamówiłam podróbkę, a skusiłam się tylko i wyłącznie dzięki temu wątkowi, poniekąd też z ciekawości i ta PODRÓBA nie kosztowała mnie 100 zł, a niecałe 60, to jest różnica. I bynajmniej nie zamówiłam ich z myślą o lansowaniu się ani pokazywaniu innym, że MAM, STAĆ MNIE. Ale z tego co widzę, to innych powodów nie można mieć wg was
No bo przecież mogłam sobie kupić trampki no name. Tak, mogłam, ale nie chciało mi się iść na targ. Btw - na zdjęciach tej 'aukcji' logo było niewidoczne, więc ostatecznie mogłam nie wiedzieć że to conversy
Ale wiedziałam, bo kilka dziewczyn zamawiało od tego sprzedającego i ja też się skusiłam. Ot, taki mój kaprys.
I nie uważam, że jestem przez to gorsza od tych, które brzydzą się podróbkami. Nie życzę wam, abyście zamówiły coś no name, a ta rzecz przyjdzie z metką... jejku, co wy zrobicie, chyba kosz albo odpruwanie?
A tak na serio, to ten temat był już tyle razy wałkowany! wraca co jakiś czas niczym bumerang. Zdania zawsze będą podzielone. I uważam, że takie krytykowanie zahacza o lekką próbę poniżenia drugiej osoby. To jest niefajne.

P.S. zamówiłam też strój kąpielowy, który podobno jest wzorowany na Victoria Secret. Gdyby nie to forum, to nie miałabym o tym pojęcia, bo nie śledzę markowych kolekcji :P po prostu mi się spodobał. To też jest be?

Edytowane przez asik85
Czas edycji: 2014-05-14 o 21:12
asik85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 21:09   #3245
jenny251
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez candace1 Pokaż wiadomość
a wiecie co mnie bawi, ze conversy w us można kupić na sale za 20$ - tak oryginalne.. A w Polsce płacicie tyle (lub więcej) za podróbki
Can może byś zorganizowała nam sklepik i zamówienie na conversy,new balance? jestem przekonana ,że w dobrej cenie zebrałoby sie nas sporo
jenny251 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 21:13   #3246
Goffka
Zakorzenienie

GG do Goffka

Cytat:
Napisane przez jenny251 Pokaż wiadomość
Can może byś zorganizowała nam sklepik i zamówienie na conversy,new balance? jestem przekonana ,że w dobrej cenie zebrałoby sie nas sporo
hahahahhaha
Goffka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 21:35   #3247
Vinnga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jenny251 Pokaż wiadomość
Możesz sobie kupić w dobrej cenie SAMA.

---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ----------

Btw, kwestia podróbek. Co Wam to przeszkadza, że ktoś chodzi w "podróbkach"? Wiele z tych rzeczy jest wyrabianych w tych samych fabrykach. Tak, dokładnie, w TYCH SAMYCH. Idąc w Polsce do sklepu też nie macie pewności, czy Wasze conversiki nie były wyprodukowane w Chinach na tej samej taśmie co podróby. Różnica jest taka, że do sklepu trafią buty z dobrym wykonaniem, logo, etc., a Chińczyk sprzeda wszystko co zostanie, więc raz się trafi idealny, a raz będzie coś nie tak. Dajcie dziewczynom spokój, skoro ich nie stać na oryginały, to niech sobie zamówią w Chinach i się cieszą. Dowartościowywanie siebie przez pryzmat loga jest niedojrzałe, ale na tej samej półce postawiłabym snobizm, gdzie liczy się tylko cena i droga marka To raz, a dwa - nie każda dziewczyna, która tutaj zamawia buty "nb", "convers", "nike" ma ochotę na zaszpanowanie logiem, ale np. podoba im się design buta/koszulki... Poza tym w związku z tym, że te produkty wyrabiane są często w tych samych fabrykach, często okazują się całkiem fajnej jakości I tak, będą służyć dłużej niż buty z targu za 20zł.
Aliexpress to portal, który ewidentnie wzoruje się na znanych markach. Zanim zaczęłam udzielać się na wątku nie miałam pojęcia, że kupuję coś a'la ZARA, Bershka czy Asos Większy szok przeżyłam jak się okazało, że komuś zatrzymali chustki, bo były podróbą LV - nie znałam wcześniej tej firmy, bo po prostu nie interesuję się modą. Wiele osób zamawia tak rzeczy z Ali, nie będąc świadomym nawet, że ktoś ich może oskarżać o chęć lansowania się metką
Wchodząc na ten wątek, radzę więc się przyzwyczaić, że będą tu tacy, którzy podróbki zamawiają i czują się z tym dobrze. A jak kogoś tak bardzo to razi to w ogóle niech się zastanowi czy chce na Ali kupować Mnie osobiście znaczek nie obchodzi, ale to jak się ubranie prezentuje i ile kosztuje już jak najbardziej

Podsumowując, niech każdy kupuje co chce - kupujcie i dajcie żyć innym

Co do dziewczyn, które narzekają na żółtą gumę - moim zdaniem trochę przesadzacie. Według mnie wygląda to bardzo normalnie, tak jakby to miało być. Moja siostra nosi oryginalne (prawdopodobnie ) conversy i w jednych też jest lekko żółta guma. Tak się chyba po prostu zdarza, przestańcie panikować - i tak po pewnym czasie noszenia różnica się zatrze
Vinnga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 21:45   #3248
Silence_
Zakorzenienie

Vinnga i asik85 - to, że te wszystkie buty pewnie wychodzą z jednej fabryki to raczej wiadome Mnie tam najbardziej dziwi, że dziewczyny tak narzekają bo guma żółta albo logo źle wycięte, gdzie za taką cenę można się tego spodziewać, szczególnie, że Vinnga sama napisałaś, że te Chińczyk sprzedaje zarówno te dobrze jak i źle wykonane.
Aaa... i jestem jednego ciekawa - jak to wygląda, że te buty mogą wychodzić z tej samej fabryki, a jednak potem powstają takie artykuły "jak odróżnić podróby od oryginału"? Serio pytam

Co do żółtej podeszwy - http://www.converse.com/regular/conv..._3346_size=030 Converse ma również trampy z taką bardziej beżową podeszwą

Silence_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 21:56   #3249
Petrycja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Silence_ Pokaż wiadomość
Mnie tam najbardziej dziwi, że dziewczyny tak narzekają bo guma żółta albo logo źle wycięte, gdzie za taką cenę można się tego spodziewać, szczególnie, że Vinnga sama napisałaś, że te Chińczyk sprzedaje zarówno te dobrze jak i źle wykonane.
Ktoś pisze o żółtej gumie bo były przypadki, że dziewczyny dostawały z białą i naprawdę dobrze wykonane buty i dlatego raczej zwracają na to uwagę. Zresztą jak przyjdą z żółtą gumą trzeba zgłosić spór, oddają połowę i ma się trampki za 30 zł. Jak w moim przypadku. Białe conversy się szybko przybrudziły i nie widać już różnicy. Jak ktoś chce to niech kupuje oryginalne, są na pewno trwalsze i ładniejsze ale jeśli ktoś jak ja chodzi rzadko w trampkach to szkoda mu wydać na oryginały. Bo ja was rozumiem, też wolałam zainwestować w skórzane baleriny do pracy

A co do tematu wątku to śmiać mi się chce czasem jak się porozumiewam z chińczykami. Ostatnio mi napisał takie słowa których w słowniku nawet nie było
Stary 2014-05-14, 22:03   #3250
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Petrycja Pokaż wiadomość
A co do tematu wątku to śmiać mi się chce czasem jak się porozumiewam z chińczykami. Ostatnio mi napisał takie słowa których w słowniku nawet nie było
Ja się zapytałam czy telefon ma jezyk polski. Odpisał mi że nie wiem co to polski język i w ogóle nie wie o co mi chodzi
Stary 2014-05-14, 22:05   #3251
AlaRabka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rotkohl Pokaż wiadomość
Na razie jak lepszego zdjecia nia mam zrobic ale dodaje pogladowo. W weekend postaram sie zrobic zdjecia dokladniejsze i nie przeklamujaxe koloeu
Wrzucisz link do aukcji?
AlaRabka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 22:09   #3252
Petrycja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mogg Pokaż wiadomość
Ja się zapytałam czy telefon ma jezyk polski. Odpisał mi że nie wiem co to polski język i w ogóle nie wie o co mi chodzi
A ja jeszcze kiedyś pytałam czy mogę dostać inne zdjęcie przedmiotu to mi odpisał: tak, to jest ten kolor
Stary 2014-05-14, 22:24   #3253
Ccarolinaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asik85 Pokaż wiadomość
Dostałam Conversy. W pierwszej chwili się ucieszyłam, bo bałam się że zły rozmiar będzie, ale okazały się w sam raz. Ale jak je dokładniej obejrzałam to mała załamka. Z tyłu napisy ucięte, a kolor - czy wg Was to jest biały???

Zamawiałam stąd: http://www.aliexpress.com/item/size-...855954115.html
Nie załamuj mnie bo zamawiałam od tego samego sprzedawcy oby napis nie był taki krzywy bo słabo to wygląda
Cytat:
Napisane przez kar0lina4 Pokaż wiadomość
Zamawiałam od tego samego sprzedawcy i kolor materiału jest biały, zresztą tak, jak kolor gumy. Weź pod uwagę, że po pierwszym praniu będzie taki jak na Twoim zdjęciu, więc jak dla mnie wyglądają normalnie.
A miałaś też ucięty napis??
Stary 2014-05-14, 22:33   #3254
asik85
Raczkowanie

co do żółtej gumy się nie wypowiadam, bo ja również nie widzę rażącej różnicy w Waszych egzemplarzach, kolor moich conversów nie jest biały, ale nie przeszkadza mi to, natomiast ten ucięty napis owszem. I gwarantuję, że tak samo by mi przeszkadzało, gdyby tam było napisane "rower" i ucięte.

Edytowane przez asik85
Czas edycji: 2014-05-14 o 22:34
Stary 2014-05-14, 22:33   #3255
Ofelia82
Zadomowienie

Cytat:
Przepraszam jeśli kogoś urażę, ale chęć bycia fajnym, jak to określiłaś kojarzy mi się z gimbazjum. Niedawno kupiłam swoje pierwsze conversy, wcześniej pomykałam w takich z bazaru za 20zł, bo na inne nie było mnie stać. Teraz wychodzę z założenia, że jeśli jestem w stanie wywalić stówkę (czy ile tam kosztują) na tanią podróbę to będzie mnie też stać żeby poczekać miesiąc czy dwa i dołożyć drugą stówkę by kupić oryginały. No ale dla mnie to buty z duszą, jak to niektórzy mówią i dlatego kupiłam je, a nie że trzeba zaszpanować conversikami

Co do bluzek - jasne, powinny być dobrze zszyte i czyste, ale już jakości materiału nie wymagałabym.
Buty z duszą powiadasz? Wybacz, jeśli Cię urażę - ale to jest gimnazjum, by łyknąć marketingowo wytworzony kult trampka i nazywać to posiadaniem przez niego duszy...
Ja kupiłam Conversy w Chinach, bo jestem próżna i chciałam logo. Mijając mnie na ulicy nie zauważyłabyś, że to podróbka, bo są podróbą idealną - wstawiałam linki i zdjęcia. Dziś zamowilam u tego samego Sprzedawcy dla męża.
Sorry, ale dla mnie wywalenie 200zł na trampki, bo "mają duszę" jest dziecinne. Bo ja mam 2 dzieci, dom, kredyt i jest to dla mnie szastaniem kasą. Wolę iść na jakiś fajny zabieg na twarz za te 200zł. A jeśli mogę mieć "prawie" Conversy za 60zł, to tak - kupię je.
Ludzie robią gorsze rzeczy
Stary 2014-05-14, 22:40   #3256
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ofelia82 Pokaż wiadomość
Sorry, ale dla mnie wywalenie 200zł na trampki, bo "mają duszę" jest dziecinne. Bo ja mam 2 dzieci, dom, kredyt i jest to dla mnie szastaniem kasą. Wolę iść na jakiś fajny zabieg na twarz za te 200zł. A jeśli mogę mieć "prawie" Conversy za 60zł, to tak - kupię je.
Nie chciałam tego tak dosadnie ująć wcześniej, ale uważam dokładnie tak samo. Jak się wynajmuje mieszkanie, płaci rachunki, samochód itp. to troszkę inaczej się też pieniążki wydaje. Chociaż mnie kompletnie nie przeszkadza to że komuś podoba się wydanie 200 zł na trampki., ale sama w życiu nie zrozumiem skąd taka cena.
Dokładnie, ogólnie uważam że jeśli się tak oburzacie na podróby to nie wchodźcie na ten wątek . Bo my jesteśmy KRÓLOWE podróbek i dobrze nam z tym!
Stary 2014-05-14, 22:42   #3257
asik85
Raczkowanie

Vinnga, Ofelia82, mogg nic dodać, nic ująć...
Stary 2014-05-14, 22:43   #3258
Silence_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ofelia82 Pokaż wiadomość
Buty z duszą powiadasz? Wybacz, jeśli Cię urażę - ale to jest gimnazjum, by łyknąć marketingowo wytworzony kult trampka i nazywać to posiadaniem przez niego duszy...
Ja kupiłam Conversy w Chinach, bo jestem próżna i chciałam logo. Mijając mnie na ulicy nie zauważyłabyś, że to podróbka, bo są podróbą idealną - wstawiałam linki i zdjęcia. Dziś zamowilam u tego samego Sprzedawcy dla męża.
Ja dzieci nie mam, męża na razie też nie. Dziecinne to byłoby gdybym miałam na utrzymaniu rodzinę, a szastała kasą na prawo i lewo bo zachciało mi się oryginalnych conversów Miałam kasę to kupiłam oryginały, te buty podobają mi się od kiedy pamiętam, w takim fasonie chodzę praktycznie non stop i przykro mi, nie widzę w tym nic dziecinnego.
Jak widać Ty też łyknęłaś ten marketingowy bełkot, bo chciałaś logo

Poza tym - jedno drugiego nie wyklucza. Jak ktoś ma rodzine, rachunki, dom to już oryginałów nie można kupić bo to szastanie kasą?

Edytowane przez Silence_
Czas edycji: 2014-05-14 o 22:44
Stary 2014-05-14, 22:45   #3259
RudeOne
Użyszkodniczka

Chciałabym mieć tylko takie problemy- czy kupić podróbę, czy może jednak nie, bo to ''gimbaza'', a guma za żółta.
Zazdraszczam
Stary 2014-05-14, 22:47   #3260
otako
Zakorzenienie

Cytat:

Poza tym - jedno drugiego nie wyklucza. Jak ktoś ma rodzine, rachunki, dom to już oryginałów nie można kupić bo to szastanie kasą?

To już kwestia tego, ile tej kasy ma.

Ja tam też mam podróbki, do których się przyznaje wszem i wobec. Wszyscy znajomi wiedzą, że mam fejkowe trampki. No i fejkowe zegarki też mam, a co.
A co sobie myślą obcy ludzie "na ulicy" przestało mnie obchodzić odkąd skończyłam -naście lat.

otako jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 22:52   #3261
Silence_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez otako Pokaż wiadomość

To już kwestia tego, ile tej kasy ma.

Ja tam też mam podróbki, do których się przyznaje wszem i wobec. Wszyscy znajomi wiedzą, że mam fejkowe trampki. No i fejkowe zegarki też mam, a co.
A co sobie myślą obcy ludzie "na ulicy" przestało mnie obchodzić odkąd skończyłam -naście lat.
No właśnie Więc nie rozumiem tego argumentu, ze jak rodzina i dom to już nie buty za 200zł

Stary 2014-05-14, 22:56   #3262
Martolek
Zakorzenienie

Chyba mnie źle zrozumiałyście, albo po prostu dyskusja poszła w złą stronę, ale ja nigdzie na nikogo nie najeżdżałam, że kupuje podróbki... pisałam tylko o tym, że niektórzy spodziewają się niewiadomo jakiej jakości produktów za naprawdę niską cenę- i nie miałam na myśli tych nieszczęsnych conversów, ale też innych rzeczy... ode mnie tyle.

Cytat:

To trochę jak z iphone , nie ważne że telefon jest słaby pod względem parametrów i przy tym bardzo drogi. Fajnie wygląda z tym się zgodzę Liczy się to ze wszyscy mają iphony więc i społeczeństwo chce je mieć by nie odstawać, by być fajnym
sama to wymyśliłaś?

Martolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 23:00   #3263
Silence_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martolek Pokaż wiadomość
Chyba mnie źle zrozumiałyście, albo po prostu dyskusja poszła w złą stronę, ale ja nigdzie na nikogo nie najeżdżałam, że kupuje podróbki... pisałam tylko o tym, że niektórzy spodziewają się niewiadomo jakiej jakości produktów za naprawdę niską cenę- i nie miałam na myśli tych nieszczęsnych conversów, ale też innych rzeczy... ode mnie tyle.

sama to wymyśliłaś?
Nie tłumacz sie, bo zjedzą Ciebie tak jak mnie mimo, że tu nikogo nie wyzwałam od nie wiadomo kogo, a odpowiedziałam na inny post

Stary 2014-05-14, 23:11   #3264
RudeOne
Użyszkodniczka

Cytat:

sama to wymyśliłaś?
http://versus.com/pl/samsung-galaxy-...iphone-4s-64gb
Stary 2014-05-14, 23:17   #3265
mogg
Zakorzenienie

Cytat:

sama to wymyśliłaś?
dziewczyko jak nie znasz się na parametrach telefonów to się nie odzywaj. bo nie wiesz o czym mówisz.

---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ----------

sedno

Martolek
Zresztą ja nie będę się z nikim tutaj kłócić bo ten wątek jest o zdobyczach z aliexpress a nie o wyższości oryginału nad podróbą , czy udowadnianiu że ktoś wie więcej od innego.
Ps. Pewnie nawet nie wiesz czym się różni RAM od ROM

Jeśli będziemy zaśmiecać ten wątek w taki sposób to bez sensu... ktoś coś kupił jeszcze ?
Ja już się nie mogę doczekać na moje paczuszki

Edytowane przez mogg
Czas edycji: 2014-05-14 o 23:19
Stary 2014-05-14, 23:20   #3266
RudeOne
Użyszkodniczka

Cytat:
sedno
Sedno, sedno... wyższą filozofią jest zrozumieć po co przepłacać za jabłuszko, ale to temat taki sam jak z gimbazą i podróbkami, mam ważniejsze problemy
Stary 2014-05-14, 23:22   #3267
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez RudeOne Pokaż wiadomość
Sedno, sedno... wyższą filozofią jest zrozumieć po co przepłacać za jabłuszko, ale to temat taki sam jak z gimbazą i podróbkami, mam ważniejsze problemy
i super Każdy temat znajdzie zwolenników i przeciwników. Żegnamy!
Stary 2014-05-14, 23:25   #3268
Silence_
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli będziemy zaśmiecać ten wątek w taki sposób to bez sensu... ktoś coś kupił jeszcze ?
Ja już się nie mogę doczekać na moje paczuszki
Ja czaję się na to http://www.aliexpress.com/store/prod...789777355.html Ale wolałabym najpierw poczekać aż dojdzie mi strój, który zamówiłam jakiś czas temu.

Cytat:
Napisane przez RudeOne Pokaż wiadomość
Bo jabłuszko to jabłuszko, mi jest ciężko ogarnąć ten fenomen, ale wiele osób twierdzi, że to bardzo wytrzymały telefon

Stary 2014-05-14, 23:28   #3269
RudeOne
Użyszkodniczka

Cytat:
Bo jabłuszko to jabłuszko, mi jest ciężko ogarnąć ten fenomen, ale wiele osób twierdzi, że to bardzo wytrzymały telefon
Szczególnie jak spadnie i wyświetlacz do wymiany
Wolnoć Tomku w swoim domku, nie wnikam w nikogo wybory
A tymczasem idę zamawiać kosmetykizameryki
Stary 2014-05-14, 23:29   #3270
melay
Zadomowienie

Ktoś kiedyś szukał tego stroju? http://www.aliexpress.com/item/75ft-...651879997.html
Wydaje mi się, że promocyjna cena 12$ jest bardzo ok ;p
melay jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości