W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień 2014 - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku.
Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 13 26,53%
Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! 16 32,65%
Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! 19 38,78%
Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! 8 16,33%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-15, 19:47   #721
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken
Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość
No pocieszeniem jest to, ze jeszcze możemy przejść na wegetarianizm i nie tyć już
Mam sobie odmawiać jedzenia w okresie w którym nikogo nie zdziwi, że przytyję i urośnie mi brzuch i każdy i tak mi powie, że super wyglądam Nie ma takiej opcji

Tylko w ciąży nie mam wyrzutów sumienia jedząc kolejnego cukierka albo loda, zamierzam więc z tego korzystać
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-15, 19:47   #722
Moni 26
Zadomowienie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Hehe to już by całkiem dziwnie było z tyłkiem na wierzchu chodzić

Tak jak pisałam wcześniej te koszule specjalnie są takie, żeby po porodzie położyć maluszka na brzuch czy klatkę piersiową mamy

Dziewczyny ale lecimy z tym wątkiem

---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ----------

A co do Mrozowskiej to marne pocieszenie

Ja pewnie już mam z 12 kg na plusie
no w takim tępie to na dzień dziecka go skończymy
im dalsze wątki tym szybciej nam leci...
Ty sie nie przejmuj już tymi kilogramami, których zresztą po tobie nie widać

Czy wy też czujecie sie już coraz cięższe? Zaczynam czuć sie jak słonica a o kg już nie myślę, nie chcę sobie psuć nastroju...Wiem ze po ciaży z rzuce, bo jestem uparta bestia... Jka same nie spadną, to będzie trzeba sie wziąśc za siebie...
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-15, 19:47   #723
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiuulad Pokaż wiadomość
no ja tez urodziłam dwoje dzieci, w roznych szpitalach i nie słyszałam ze nie mozna majtek... No z tym ze miałam 2 cc... Teraz to wogole zastanawiam sie czy kupowac jednorazowe czy jakies zwykle bawełniane...

Do dziewczyn po cc, boli was w miejscu blizny?bo mnie czasem tak i sie zastanawiam czy to normalne? Dzis mam wizyte to zapytam.
mnie nie boli wczoraj gin coś wspominał, że na usg mi ją obejrzy dokładnie

Cytat:
Napisane przez daisy dot Pokaż wiadomość
fajna, a czemu rozpinana? przeciez też można wyciągnąć cyca tu. zapytam o te koszule na szkole rodzenia... bo nie rozumiem czemu ma byc rozpinana...
nie musi być rozpinana, ważne żeby tobie było wygodnie karmić dzidziusia

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
Mnie w szpitalach obrzydza jedynie jedzenie, które powinno być świeże i zdrowe, a dają ci na śniadanie 2 kromki chleba, masła tyle, że starczy na jedną i jakiś serek wybabrany z rybą z puszki. To jest akurat menu, które serwowali mojemu Tż'towi jak był w tym roku w szpitalu. Na obiad dostał schabowego gdzie panierka była grubsza od mięsa, wyobrażacie sobie ile tam się tłuszczu nasączyło..
Śniadania i kolacje musiał tam jeść, ale obiady to mu zaczęłam dowozić z domu bo straszne breje dawali.
my będziemy miały dietę więc tłuste jedzenie nam nie grozi z tego co pamiętam to jedzenie było ok, na śniadanie bułka z masłem i serkiem albo wędliną, na obiad zupa, a na drugie jakieś gotowane mięsko z warzywami.

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
)

A co do wyprawki do szpitala, własnie dziś kumpelę s[potkałam która rodziła w tammtym roku i w tym też ją to czeka, ale na listopad dopiero...Pytałam sie o wyprawkę, powiedziała mi że w szpitalu są listy, musze iśc i sie zapytać( ponoc jak kobitki chodza na ktg czyli dopiero od 36 tygodnia, to przy okazji sie bierze) dobrze wiedzieć, bo ja tam na ktg nie bede chodziła, bo jest w przychodni u nas, wiec będe musiała iśc tak po prostu
A własnie ciekawa jestem czy można pizamę do szpitala wziąść? Zamiast koszuli , nie wiecie?

u mnie nie można piżamy, muszą być koszule

Cytat:
Napisane przez pentuerka Pokaż wiadomość

no właśnie czegoś takie szukam. Ostatecznie wybrałam to:

http://www.bonprix.pl/style/szlafrok...n=ref&source=2
super szlafrok i niedrogi , właśnie takiego szukałam dzięki za link

Cytat:
Napisane przez Mamamarta2010 Pokaż wiadomość
U mnie nie wolno bylo ani spodni ani swoich majtek tylko te siateczkowe, jakas laska miala jednorazowe ale nie siateczkowe i cos jej sie porobilo, i jej tlumaczyli zeby kupila te oddychajace wlasnie.

Co do spania z biustem karmiacym...hehehe to jest tak, tzn ja tak mialam ze jak mialam niewydojone piersi to po sciagnieciu biustonosza mleko wrecz sikalo ze mnie Ja musialam spac albo w biustobnoszu albo w dopasowanej koszulce/topie bo inaczej piersi sie przesuwaja i mleko kapie, a wkladki laktacyjne sa nie tam gdzie trzeba
Albo inny patent- jak dzeicko zaplacze to leci mleko hehhehehe na poczatku tak mialam

Szlafroka w ogole nie uzywalam w szpitalu bo bylo mega goraco (lipiec) wiec teraz tez pewnie nie uzyje, ale ten z bonprix bardzo mi sie podoba do domu i chyba nawet zamowie, tak wiec dziekuje za linka)))

Na ta chwile to tyle ode mnie milego wieczoru[COLOR="Silver"]
ja tez szlafroka nie używała z tego samego powodu co ty

co do majtek w szpitalu to nikt Wam nie chce zrobić na złość, po prostu można dostać zakażenia, a rana która ma dopływ powietrza szybciej się goi. Ja miałam cc i nie wyobrażam sobie coś zakładać.

Wychodząc ze szpitala ciężko mi było majtki założyć, bo wiadomo uciskają ranę. Mama mi kupowała takie długie babcine , a w nocy i tak spałam bez

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-15, 19:51   #724
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
no w takim tępie to na dzień dziecka go skończymy
im dalsze wątki tym szybciej nam leci...
Ty sie nie przejmuj już tymi kilogramami, których zresztą po tobie nie widać

Czy wy też czujecie sie już coraz cięższe? Zaczynam czuć sie jak słonica a o kg już nie myślę, nie chcę sobie psuć nastroju...Wiem ze po ciaży z rzuce, bo jestem uparta bestia... Jka same nie spadną, to będzie trzeba sie wziąśc za siebie...
Ja właśnie od paru dni w sumie czuję, że mam brzuch i zaczyna mi on przeszkadzać, wkurzam się jak coś mi spadnie na podłogę i nie mogę się już tak sprawnie i szybko schylić, żeby to podnieść
Golenie ostatnio zajęło mi chyba z godzinę i kosztowało mnóstwo nerwów
Póki co ciężko mi sobie wyobrazić, że będzie jeszcze gorzej i jeszcze bardziej gorąco

Co do zrzucania po ciąży to ja już się nie mogę doczekać ćwiczeń i biegania
Stary 2014-05-15, 19:53   #725
mysia111
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość

co do majtek w szpitalu to nikt Wam nie chce zrobić na złość, po prostu można dostać zakażenia, a rana która ma dopływ powietrza szybciej się goi. Ja miałam cc i nie wyobrażam sobie coś zakładać.

Wychodząc ze szpitala ciężko mi było majtki założyć, bo wiadomo uciskają ranę. Mama mi kupowała takie długie babcine , a w nocy i tak spałam bez

A nie krwawiłaś?
mysia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-15, 20:00   #726
Mamamarta2010
Raczkowanie

Cytat:
Mam sobie odmawiać jedzenia w okresie w którym nikogo nie zdziwi, że przytyję i urośnie mi brzuch i każdy i tak mi powie, że super wyglądam Nie ma takiej opcji

Tylko w ciąży nie mam wyrzutów sumienia jedząc kolejnego cukierka albo loda, zamierzam więc z tego korzystać
Hehehe Tobie to akurat naprawde nie szkodza dodatkowe kilogramy
Ja przytylam 6 i wygladam jak sloniatko przy Was.
Tez mnie juz troche wkurza ten brzuch bo ciezko mi cokolwiek zrobic a remont zaczynamy dopiero za 2 tyg wiec jak ja bede sprzatac

A planujecie byc na diecie jakiejs przy karmieniu?
Ja chyba nie dam rady, nie bedzie mi sie chcialo gotowac na 2 garnki, wiec bede wcinac wszytsko oprocz wzdymajacych wlasnie, no chyba ze Synek bedzie mial jakies bolesci...

Mamamarta2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-15, 20:03   #727
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
A nie krwawiłaś?
krwawiłam i to dosyć mocno, miałam podkład poporodowy i taki na łóżko

mi tez brzuch zaczyna przeszkadzać, czuję się jak słoń

ja miałam swoją koszulę, jedynie do cc zakładają szpitalne, a po 12 h i tak zakłada się swoją

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ----------

Cytat:

Ja chyba nie dam rady, nie bedzie mi sie chcialo gotowac na 2 garnki, wiec bede wcinac wszytsko oprocz wzdymajacych wlasnie, no chyba ze Synek bedzie mial jakies bolesci...
raczej nie wolno jeść tego co wszyscy, trzeba bardzo uważać, ja dopiero po miesiącu zaczęłam wprowadzać w miarę normalne jedzenie, nie mówię tu o rzeczach smażonych czy tłustych

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-15, 20:04   #728
mysia111
Zadomowienie

Cytat:
Przez pierwsze 2-3 tygodnie tak. Będę sobie robić jedzenie w parowarze - kupiłam go po urodzeniu córy i też z niego korzystałam. Będę piersi z kurczaka, rybki i ziemniaczki sobie robić. Później powoli będę przechodzić na normalne jedzonko.
mysia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-15, 20:29   #729
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Laski a kiedy zamierzacie rozkładać i przygotowywać łóżeczka?

Trzeba na przykład wywietrzyć nowy materac? Bo nasz stoi w folii i nie wiem czy go rozpakować jakoś na dniach czy wystarczy pod koniec?
Stary 2014-05-15, 20:36   #730
kro0pka
Raczkowanie

Witajcie,
przez tą całą pogodę nie miałam internetu. Odebrałam wyniki, są w normie. Bardzo się cieszę, ale co mam robić dalej? Swędzenie nie ustępuje.. to musi być jakaś alergia..jutro jadę do lekarza ogólnego.
Na dodatek mam jęczmień na oku.. Z każdym dniem dochodzi mi o jeden rozstęp więcej.. Mam doła!
Stary 2014-05-15, 20:49   #731
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
Napisane przez kro0pka Pokaż wiadomość
Witajcie,
przez tą całą pogodę nie miałam internetu. Odebrałam wyniki, są w normie. Bardzo się cieszę, ale co mam robić dalej? Swędzenie nie ustępuje.. to musi być jakaś alergia..jutro jadę do lekarza ogólnego.
Na dodatek mam jęczmień na oku.. Z każdym dniem dochodzi mi o jeden rozstęp więcej.. Mam doła!
Dobrze, że wyniki w normie Zastanów się może ostatnio zmieniałaś proszek do prania albo płyn do płukania? Kupiłaś inny żel pod prysznic czy balsam do ciała??
A jak nic nie przyjdzie do głowy to idź do lekarza rodzinnego może

Co do rozstępów to współczuję kochana JA też niedawno przeżywałam swoje, naszczęście jednego dnia wyszło kilka małych i na tym na razie koniec, kupiłam już olejek biooil i smaruję

Znalazłam też taki obrazek na jednym z wątków i nie ukrywam, że mi pomógł Także głowa do góry

https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...0&d=1399896895
Stary 2014-05-15, 21:08   #732
asix86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pentuerka Pokaż wiadomość
Widziłam wszystkie 3, i każdy super. Może ten lateksowy troszkę twardszy, a to dlatego, że 1 cm grubszy (10 cm) a to jednak duża wizualna różnica była. Oba super te z IKEA, a ten mój z zimnej pianki ma 13 cm i dlatego się zdecydowałam. DO tego ma tą specjalną powłokę i jest antyalergiczny, ale z każdego byłabym zadowolona. Chcialam przetestować firmę HEVEA, bo planuję kupić nastepny materacyk dla starszaka już lateksowy i o wile dorższy.
To jutro obejrzymy materace w Ikei i się zastanowimy Dzięki wielkie ! Tak szczerze mówiąc to też kusi nas HEVEA bo to POLSKA firma . TŻ boi się trochę brać ten z aloesem.. co jeśli dziecko będzie uczulone na aloes . Ta firma ma też inne fajne materace, ale już nie takie grube.
Stary 2014-05-15, 21:08   #733
TheFall
Zadomowienie

Cytat:

Trzeba na przykład wywietrzyć nowy materac? Bo nasz stoi w folii i nie wiem czy go rozpakować jakoś na dniach czy wystarczy pod koniec?
My już miesiąc temu złożyliśmy łóżeczko, tak sobie stoi i cieszy oko. Tylko, ze my je malowaliśmy także trzeba było złożyć i ocenić efekt końcowy.

Co do materaca to jak tylko przyjdzie to rozpakowuję żeby się wietrzył. Mam nawet plan przy ładnej pogodzie dać go na balkon.

Cytat:
Witajcie,
A gdzie te rozstępy masz? Nie denerwuj się tym Nie wiem. po mnie jakoś te rozstępy spływają. Czy ja już taka staram jestem, że mi nie zależy...?
TheFall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-15, 22:45   #734
jagusia15
Rozeznanie

Hej

Wpadłam Was podczytać i życzyć dobranoc bo padam
jagusia15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-15, 22:51   #735
patrycja19894
Wtajemniczenie

Po burzy komentarzy na temat koszuli wieczor dosc spokojny
Stary 2014-05-15, 23:56   #736
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

hej

Widzę, że ominęły mnie ciekawe dyskusje Niestety,w ciągu dnia nie mam czasu by śledzić wpisy na bieżąco, dopiero wieczorami mogę coś podczytać i porobić.

W temacie koszuli , u nas w szpitalu nie ma żadnych wymagań w tym zakresie. Majtki zalecają siateczkowe, i takie też miałam ostatnim razem. Nie wyobrażam sobie w szpitalu leżeć z kroczem na wierzchu, bo przecież człowiek wstaje, rusza się i przemieszcza a w tych pierwszych dniach krwawienie jest intensywne i jak dla mnie zabezpieczenie musi być. Zalecają za to bardzo podmywanie wielokrotne w ciągu dnia czystą woda i oczywiście po każdej wizycie w toalecie. Wietrzenie krocza uskuteczniłam w domu ale robiłam to może dwa dni. Wszystko pięknie się zagoiło.

Do szpitala brałam dresy i ze trzy koszule, do porodu też wzięłam koszule taka ciążową do kolan rozmiar S, w kolorze granatowym i z fajnym nadrukiem. Jednak rodzić w piżamie bym nie chciała, bo sprawdzają co rusz rozwarcie i trzeba zdjąć spodnie do parcia a to bym czuła się rozebrana wtedy. Zupełnie nie pamiętam za to, co zrobiłam i czy miałam majtki haha a musiałam mieć bo mój poród zaczął się odejściem wód i tak się sączyły raz mniej raz więcej przez parę kolejnych godzin, a ja dużo po korytarzu łaziłam, bo nie mogłam wyleżeć

W kwestii ciążowych kg ja mam na plusie chyba 10+ w 28 tc. O 2 kg więcej niż na tym samym etapie z córką a i brzuch jak balon, i takie samopoczucie. Niestety, to efekty zaparcia i wzdęcia, nie wiem skąd to się wzięło, chyba muszę już zakupić jakieś specyfiki z apteki, bo domowe sposoby nie pomagają Ktoś proponował przejście na wegetarianizm, żeby uniknąć tycia to powiem, ze nie wiem z czym ma to związek, bo ja się zdrowo odżywiam, jestem na diecie cukrzycowej z małymi grzeszkami czasem, ale generalnie bez słodyczy żadnych, mięsa nie jem prawie wcale od bardzo dawna, jeśli już to ryby bo akurat ryby lubię i czasami drób w postaci piersi indyka czy kurczaka, i tyję więcej niż przy pierwszej córce gdzie objadałam się schabem ze śliwkami Teściowej

Przy okazji witam nowe mamusie, fajnie, że postanowiłyście dołączyć do naszej grupy, w kupie raźniej

Puenterka, dzięki za wszystkie informacje o cukrzycy,o tłuszczach nie wiedziałam, i za linka do diety i informacji o żywności. Zawsze warto mieć już ściągawkę z gotowym jadłospisem niż samemu wymyślać!

Aha, pisałyście o herbacie z liści malin. Jakiś czas temu czytałam wywiad w gazecie dla mamuś ze znaną pania ginekolog, która mówiła że wokół tej herbaty narosło wiele mitów i na pewno nie ma żadnych dowodów, że wywołuje ona poronienia czy poród, a za to jest bardzo odzywcza i ona zaleca swoim pacjentkom picie tej herbatki już od 1 trymestru i to od 15 lat swojej praktyki w Pl. Ponoć w kraju, z którego ta pani gin pochodzi jest to normalna praktyka tamtejszych kobiet. Dlatego sama zaczęłam ja pic już teraz, ale na początek w mieszance, bo jest smaczniejsza. Piję ze 3 filiżanki dziennie i pytałam o to położnika i nie zabraniał.

Idę wypić inkę z mlekiem, ostatnio przerzuciłam się na taka z magnezem bo łapią mnie skurcze łydek nad ranem a kofeinową trzymam tylko dla gości

Edytowane przez ewelajna25
Czas edycji: 2014-05-16 o 00:09
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-15, 23:58   #737
Optymistka26
Zadomowienie

Jedzenie w szpitalu mam dobre, porcje duuuze sa. Wiadomo to nie to co w domu, bo bardziej stolowkowe ale nie narzekam. W ogole nie lubie narzekac
sniadanko: owsianka, jajko na twardo,maslo, kromka bulki,ciemnego i jasnego pieczywa, herbata
obiad: barszcz czerwony i pieczywo, ziemniaczki, kalafior gotowany i kotlet drobiowy plus kompot z owocow.
To chyba niezle jak na szpital i smacznie. Dojadam smakolyki, owoce i warzywa.

A nie o jedzenie tu chodzi czy wyglad koszul. To tez nie lazienki (mniej lub bardziej wypasione) tylko leki, badania, opieke i dobry personel przez 24h/dobe przy nas.
Koszule kupcie taka by WAS nie straszyla i byscie sie nie stresowaly nia przy odwiedzinach.

Sara ciesze sie ze jest ok

Witam nowe Mamuski na watku

Optymistka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 00:09   #738
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Nie zacytował mi się wpis chyba Justy o tych pijanych rodzących, czyli flejach. Masz rację, o takich delikwentkach nie pomyślałam.

Cytat:
Też zaraz po porodzie zakładałam majtki i podkłady poporodowe.
Co do obchodu to było to tak: wchodziła pielegniarka na salę, krzyczała: obchóóóóóóóód!!!!!, sciagać majtki!!!!!!!! no i sie podciągało koszulę, majtki w dół i lekarz plus parę towarzyszacych osób zaglądało w krocze kazdej po kolei
brzmi przekomicznie
chyba po porodzie to już niczego nie będę się wstydzić
Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
jak rodzilam lata temu, byla w sali taka jedna laska co sie naogladała seriali ,
po pierwsze jak urodzila to do sali poporodowej odporwadzal ją tabun gapiów z kamerami, aparatami,i balonami, tylko flag i transparentów im brakowało, wpadli do sali, zaswiecili swiatło, gadanie, flesze..no masakra
potem laska wyskoczyla do salowej z tekstem:
-siostro! prosze mnie przeniesc! przy tym łózku nie ma dzwonka!

- siostro! siooostro!
-pielegniarka leci ze cos sie dzieje a ta:
-prosze wziąć dziecko! idę na spacer!
a może to był KTOŚ WAŻNY co za gwiazda! a śmieją się z tych, co zabierają prostownice do szpitala
Cytat:
Napisane przez motylek_555 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny . Witam się z Wami w 25t4d
Hej hej! A czego uczysz?
Cytat:
Ja mam szary z turkusem. No to nieźle mnie wykroili na tym allegro bo szlafrok to pewnie droższy od tych koszul. A za 3 rzeczy zapłaciłam 109 zł Plus przesyłka.
na targu to wszystko tańsze. A na allegro płaci się dodatkowo za komfort robienia zakupów np. z ciepłego mieszkanka
Cytat:
Zgadzam sie z Toba jedzenie w szpitalu to jakas masakra. U nas jak lezalam na ginekologii co te bole mialam to dali raz kotleta rybnego i to byla taka mielonka fuuuu a jedna babka opowiada wtedy o hemoroidach meza. No jezusiczku myslalam ze rzygne. A toalety byly bardziej zasyfione niz miejski szalet. Nie wyobrazam sobie rodzic w tamtym szpitalu.
I jeszcze koce mnie obrzydzaja. Ale koszule i posciele nie... Dostalam te ichnia koszule z rozkrokiem od szyji do pipi zanim mi maz przywiozl ale jakas w dupie mialam co kto mysli jak wygladalam. Brzuch mnie bolal zaryczana bylam makijaz mi plynal caly a przez izbe przyjec szlam cala. Najwazniejsze bylo wtedy moje dziecko a nie makijaz czy koszula w kwiatki. Trzymalam na rozcieciu to nikt nic nie widzial.
Tragedia współczuję takich doświadczeń A byłaś już w szpitalu, w którym chcesz rodzic?
Ja rozważałam też porod w Puławach, ale jak tam poszłam na umówione USG to zmieniłam zdanie. Po 1. doktora nie było, bo sobie pojechał na konferencję i przyjechałam na darmo 60 km! po 2. łazienki koszmarne. Czyste, ale stare, bez papieru,a ciśnienie w muszli tak niskie, że strach tam iść z większą sprawą.. Po 3. wszystkie dzieci po porodzie mają albo zapalenie płuc (!!!), żółtaczkę, albo inne wirusy

Cytat:
Ja musialam spac albo w biustobnoszu albo w dopasowanej koszulce/topie bo inaczej piersi sie przesuwaja i mleko kapie, a wkladki laktacyjne sa nie tam gdzie trzeba
Albo inny patent- jak dzeicko zaplacze to leci mleko hehhehehe na poczatku tak mialam

Szlafroka w ogole nie uzywalam w szpitalu bo bylo mega goraco (lipiec) wiec teraz tez pewnie nie uzyje, ale ten z bonprix bardzo mi sie podoba do domu i chyba nawet zamowie, tak wiec dziekuje za linka)))
Ja nie doświadczyłam kalafiora za to TZtowi bardzo często się przytrafia
Dzięki kochana za oświecenie! Przecież są takie topy z dodatkowym materiałem podtrzymującym biust! Jestem uratowana! nie wyobrażam sobie spać w biustonoszu Teraz nawet miękkie mnie po godzinie noszenia piłują.

Oby jutrzejszy dzień był fajniejszy! a obiad super! też mam na takie posiłki nadzieję!
Cytat:

Moje już miesiąc stoi. W weekend będzie malowane, bo jest kremowe, a ja chcę śnieżna biel.
A materac lepiej wywietrzyć
Kiedy planujecie złożyć Wasze łóżeczko?
Cytat:
Mam doła!
Najważniejsze, że wyniki dobre! jęczmień i rozstępy znikną, a humor zawsze można sobie poprawić zakupami
Cytat:
Znalazłam też taki obrazek na jednym z wątków i nie ukrywam, że mi pomógł Także głowa do góry

https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...0&d=1399896895
100% racji!

Szlafrok biały też mi się bardzo podoba! Ja mam polarowy, którego nie używam, więc go zabiorę do szpitala, może tam się przyda. Któraś pisała o kocyku do szpitala i uważam, że warto spakować jak się trafi burzliwa pogoda. W szpitalu może być wtedy chłodno.

Koszulę kupiłam TAKĄ - pistacjową. Jest piękna! trochę wisi, bo wzięłam za dużą.. ale na długość idealna! Prawie do kolan.
Na ciuchach dokupiłam jeszcze białą w zielone kropeczki. Absolutnie nie chcę żadnej szarej
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 07:46   #739
motylek_555
Raczkowanie

Witam się z Wami w ten "piękny" piątkowy poranek . Leje, wieje-paskudna pogoda. Ciekawe co zostało z moich kwiatków na balkonie....

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość

Hej hej! A czego uczysz?
Hej Uczę klasy I-III i mam parę godzin w oddziale przedszkolnym.
motylek_555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 08:56   #740
anius_7
Wtajemniczenie

dzień dobry

Cytat:
Pewnie pewnie dopytaj i daj znac co sie dowiedzialas
Pytałam w szkole rodzenia o koszule i w sumie niewiele się dowiedziałam Położna zasugerowała, żeby mieć swoje, bo wtedy kobieta inaczej się czuje, a jak to ujęła vanish spierze wszystko, więc wcale nie trzeba później tej koszuli porodowej wyrzucać. I powiedziała, że najlepsze są takie rozpinane, bo od razu po urodzeniu dziecko jest kładzione na brzuszku mamy i przystawiane do piersi, więc musi mieć dostęp. A jeśli chodzi o strój po porodzie to u nas można być w piżamie, ale do badań trzeba ściągać za każdym razem spodnie, więc chyba wygodniej jest mimo wszystko w koszuli.

Ogólnie było bardzo wesoło! Położna opowiada, że jak już dziecko się urodzi, przejdzie te wstępne badania to wtedy zostaje w takim kąciku noworodka razem z tatą (jeśli oczywiście tata jest przy porodzie), a personel zajmuje się mamą, która rodzi łożysko,ewentualnie jest zszywana, itd. A jeden z panów z takim przejęciem pyta:
"a przepraszam czy jak ja zostanę sam z dzieckiem to jakaś pielęgniarka będzie przy mnie czuwać? Bo jak ja sam sobie poradzę"

I dowiedziałam się też, że w moim szpitalu nie ma zzo... Jedyna opcja znieczulenia to gaz rozweselający, którego aktualnie nie ma stoją puste butle... I zaczęłam się zastanawiać czy nadal chcę rodzić w swoim mieście. Nie mówię, że od razu nastawiałam się na zzo, ale to była dla mnie taka deska ratunkowa. A tak to ratunku nie ma żadnego, no chyba że bunt i wymuszenie cesarki jak już naprawdę nie dam rady

anius_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 09:32   #741
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:
Hej dziewczyny . Witam się z Wami w 25t4d Podczytywałam Was regularnie od samego poczatku, ale dopiero teraz postanowiłam się ujawnic, mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojego (już dość zżytego ze soba) grona.
Mam 33 lata, to nasza pierwsza ciąża, na 99% w brzuszku mieszka dziewczynka Niestety jakoś ciągle nie możemy z mężem zdecydować się na imię dla naszej córeczki.
Termin porodu - 23. 08.
Witaj Motylek

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość
Jedzenie w szpitalu mam dobre, porcje duuuze sa. Wiadomo to nie to co w domu, bo bardziej stolowkowe ale nie narzekam. W ogole nie lubie narzekac
sniadanko: owsianka, jajko na twardo,maslo, kromka bulki,ciemnego i jasnego pieczywa, herbata
obiad: barszcz czerwony i pieczywo, ziemniaczki, kalafior gotowany i kotlet drobiowy plus kompot z owocow.
To chyba niezle jak na szpital i smacznie. Dojadam smakolyki, owoce i warzywa.

A nie o jedzenie tu chodzi czy wyglad koszul. To tez nie lazienki (mniej lub bardziej wypasione) tylko leki, badania, opieke i dobry personel przez 24h/dobe przy nas.
Koszule kupcie taka by WAS nie straszyla i byscie sie nie stresowaly nia przy odwiedzinach.
Optymistka, wiem już skąd Twój nick

Z podkreślonym zdaniem zgadzam się w 100%

Cytat:
Moje już miesiąc stoi. W weekend będzie malowane, bo jest kremowe, a ja chcę śnieżna biel.
A materac lepiej wywietrzyć
Kiedy planujecie złożyć Wasze łóżeczko?

Koszulę kupiłam TAKĄ - pistacjową. Jest piękna! trochę wisi, bo wzięłam za dużą.. ale na długość idealna! Prawie do kolan.
Na ciuchach dokupiłam jeszcze białą w zielone kropeczki. Absolutnie nie chcę żadnej szarej
Też chcę przemalować na biało łóżeczko po synku ale TŻ coś kręci nosem, że będzie kiepsko wyglądało. Muszę go trochę urobić w tym temacie muszę jeszcze kupić nowy materac.
Podejrzewam, że TŻ złoży je pod koniec lipca.

mam bardzo podobną koszulę i właśnie jej długość jej idealna na oddział położniczy

Cytat:
Witam się z Wami w ten "piękny" piątkowy poranek . Leje, wieje-paskudna pogoda. Ciekawe co zostało z moich kwiatków na balkonie....
Posłuchałam prognozy pogody i wstawiłam moje pelargonie do domu
U mnie też od rana pada i wieje a ja najchętniej poszłabym spać :ziewa:
Stary 2014-05-16, 09:33   #742
malutka100
Zakorzenienie

Cytat:
rzeczywiście bardzo ładna koszula chyba też sobie taką zamówię jak polecasz

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
dzień dobry
Ogólnie było bardzo wesoło! Położna opowiada, że jak już dziecko się urodzi, przejdzie te wstępne badania to wtedy zostaje w takim kąciku noworodka razem z tatą (jeśli oczywiście tata jest przy porodzie), a personel zajmuje się mamą, która rodzi łożysko,ewentualnie jest zszywana, itd. A jeden z panów z takim przejęciem pyta:
"a przepraszam czy jak ja zostanę sam z dzieckiem to jakaś pielęgniarka będzie przy mnie czuwać? Bo jak ja sam sobie poradzę"

Ah Ci faceci tak, pielęgniarka będzie przy nim czuwać żeby nie fiknął z wrażenia
malutka100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 09:41   #743
ButterBear
Zakorzenienie

Cześć

Aleście się w tym wątku rozpędziły z pisaniem

Co do koszul, ja mam 3, ale 2 się nadają, jedna jest ohydna może by się nadała do porodu
Dokupię jeszcze może jedną, bo w domu wolę być w piżamie jednak, niż w koszuli.

Ja tez miałam wczoraj szkołę rodzenia. Podobają mi się te zajęcia.
Mówiliśmy dalej o porodzie, m.in. o koszulach. Do porodu mamy mieć swoją koszulę, nie musi być rozpinana..położna powiedziała, że właściwie zaraz po porodzie ona idzie do prania, więc nie ma co. I właśnie, żeby nie brać ostatniego łacha, bo jak się chce chodzić po korytarzu itp, to żeby się czuć komfortowo.
Zachęcała do zzo, jeśli ktoś jest chętny.
Ale zachęcała też bardzo do porodu w wodzie. Czy któraś z Was się nad tym zastanawiała? Ja zaczęłam ... brzmi kusząco. Mówiła, że w lwiej części przypadków udaje się podczas porodu w wodzie uratować krocze. I że woda działa znieczulająco. Chociaż minusem jest to, że nie można mieć zzo.
Aaa... no i u mnie w szpitalu można mieć majtki siatkowe

Jestem zadowolona z tych zajęć. Co prawda nie była tania ta szkoła, w porównaniu z tym, że część jest darmowa, ale uważam, że warto.

Ok, idę coś przygotować, bo jednak robię dziś urodzinową imprezkę małą i muszę porobić jakies przekąski a jeszcze mam dziś siostrzenicę u siebie

Aaaa.. jeszcze a propos facetów i dzieci, to mieliśmy na SR wczoraj symulator dzidziusia i jak wył, to każdy miał podejść i go uspokoić....i wył i wył, duzo osób już było u tego dzidziusia i babka pyta pierwszego kolesia z brzegu, czemu nie chce iść, co go powstrzymuje. A on, że nic. A po minucie wstał i wyszedł obrażony i już nie wrócił na zajęcia, zostawił tam żonę

Hania

Edytowane przez ButterBear
Czas edycji: 2014-05-16 o 09:45
ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 09:48   #744
kasia_ruda
Zakorzenienie

Hello, witam się w 26.tygodniu nie jest chyba źle, już niedługo do końca.

ButterBear jednak nie miałam racji co do początku III trymestru (a tak się upierałam!!!), mój bezmózg ciążowy się uaktywnił i nie zauważyłam, że 27.wpisany jest w 6.miesiąc i II trymestr. Wczoraj taka wkurzona kartkowałam książkę i krzyczałam do męża, że przegapili 27 . tydzień a on był na dole strony w 6.mcu.... więc jednak nie miałam racji :/

W ogóle to zaczęłam sobie sama mierzyć ciśnienie ręcznym aparatem, a nie tym elektronicznym g*****em i od razu mam lepsze... nie polecam wam do kontroli w domu elektronicznych, nawet te drogie i niby dobre głupieją strasznie.

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 09:49   #745
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Powoli szykuję się na wizytę Trzymajcie proszę kciuki, żeby Melka ładnie urosła od ostatniego usg i z moją szyjką było wszystko dobrze

Aż mnie brzuch boli z nerwów No i niecierpliwię się ogromnie
Stary 2014-05-16, 09:56   #746
gosia3103
Zakorzenienie

Dziewczyny nieźli ci tatusiowie o których opowiadają
Stary 2014-05-16, 09:57   #747
anius_7
Wtajemniczenie

Cytat:

Powoli szykuję się na wizytę Trzymajcie proszę kciuki, żeby Melka ładnie urosła od ostatniego usg i z moją szyjką było wszystko dobrze

kciuki za wizytę

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
W ogóle to zaczęłam sobie sama mierzyć ciśnienie ręcznym aparatem, a nie tym elektronicznym g*****em i od razu mam lepsze... nie polecam wam do kontroli w domu elektronicznych, nawet te drogie i niby dobre głupieją strasznie.
ja mam w domu tylko elektroniczny i czasem specjalnie mierzę na przykład 2-3 razy pod rząd i za każdym razem wychodzi inny wynik. Czasem puls potrafi się różnić o 20

anius_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 09:58   #748
motylek_555
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez twin--maid Pokaż wiadomość
Witaj Motylek

Posłuchałam prognozy pogody i wstawiłam moje pelargonie do domu
U mnie też od rana pada i wieje a ja najchętniej poszłabym spać :ziewa:
Ja niestety o tym nie pomyślałam, aż żal na nie patrzeć
Cytat:

Kciukasy za wizytę Ja też mam dzis, o 13 i też się troszkę stresuję,

Edytowane przez motylek_555
Czas edycji: 2014-05-16 o 10:33
motylek_555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 10:00   #749
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
kciuki za wizytę

ja mam w domu tylko elektroniczny i czasem specjalnie mierzę na przykład 2-3 razy pod rząd i za każdym razem wychodzi inny wynik. Czasem puls potrafi się różnić o 20
No właśnie wczoraj mi wyszło 150/90, drugie mierzenie od razu na tym samym ręku 130/80 a na mierzeniu ręcznym aparatem... 120/80, czyli perfekcyjne. A jak zobaczyłam ten pierwszy wynik, to domyślasz się, jak spanikowałam... więc zadzwoniłam do mamy (co ja innego umiem zrobić ), mama przyniosła swój ręczny aparat i RAZ mi pokazała jak to robić. To banalne!!!

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 10:02   #750
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:

my zabieramy sie za to jutro Tz sie strasznie cieszy

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości