![]() |
#631 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? część X!
Czytam teraz "Szczęście to nie przypadek". Lubię książki psychologiczne, ale większość z nich jest napisana tak "naukowym" językiem, że nie da się tego czytać. A ta jest bardzo przystępnie napisana. Opowiada o tym, że szczęście to najczęściej zbieg okoliczności i że warto poddać się biegowi wydarzeń, a nie walczyć z wiatrakami i trzymać się jednego scenariusza życia. Życie jest zmienne i na tym polega jego urok
|
![]() ![]() |
![]() |
#632 |
Zakorzenienie
|
Dobra, właśnie skończyłam czytać Air Babylon i z pewnością sięgnę po inne części.
Szybko się czyta, czasami można się pośmiać czasami historie są smutne, czasami trochę żenujące. Ale cóż, taki urok pracy ![]()
#633 |
Zakorzenienie
|
Ja jednak wzięłam się bardziej za też wypożyczone wczoraj "Diabelskie nasienie" Frances Reilly i dzisiaj już przeczytałam całe. Historia oparta na faktach, opisywane wydarzenia rozpoczęły się w 1956 roku. Wiedziałam, że książka będzie szokować, ale i tak aż ciężko opisać emocje po niej. Niestety, i teraz wiele złego robią duchowni czy jakiekolwiek inne osoby, które mają w jakikolwiek sposób władzę. To jest przerażające i to, że przecież nadal wiele takich faktów jest ukrywanych. Teraz raczej dziewczynkom, by pomogły jakieś instytucje, ale i tak wiele złego nadal się kryje w takich miejscach. Dziewczynki były maltretowane przez zakonnice, a żadne władze nie chciały im wierzyć.
Widocznie jak jest napisane Kościół miał wtedy ogromną władzę i każdy bał się nawet coś złego na niego powiedzieć, dlatego dziewczynki nie mogły otrzymać znikąd pomocy. A to wszystko co jest dalej, nadzieja ciągle przeplatana bolesnym zdarzeniem się z tamtą rzeczywistością to jest coś strasznego. Płakałam, miałam ochotę to samo zrobić z tymi zakonnicami albo jeszcze gorzej. Dobrze, że autorka po latach postanowiła to opisać, podobno wkroczyła też na szczęście na drogę sądową, nie wiem tylko jaki jest tego wynik, bo nie opisała tego, a w Internecie nie mogę znaleźć o tym żadnych informacji. Zniszczone dzieciństwo, ból to już całe życie towarzyszy jej i pewnie innym wychowankom z tego klasztoru, tego już nikt nie może oddać Wstrząsające. Ciężko ocenić tę książkę, bo jest po prostu bardzo bolesna, ale dobrze, że zerwała zmowę milczenia. Takie rzeczy nie powinny być zamiatane pod dywan. Jestem przytłoczona emocjonalnie, coś strasznego, co za biedne dzieci, a te zakonnice- brak słów na ich okrucieństwo. 9/10. |
![]() ![]() |
![]() |
#634 |
Konto usunięte
|
Przeczytałam Chłopca w pasiastej piżamie i szczerze powiedziawszy nieco się rozczarowałam. Wydawało mi się, ze jest to powieść dla nieco starszych czytelników a ona była napisana jak dla dzieci. Tak jakbym czytała Karolcię, tylko zamiast magicznego koralika jest holocaust. Nie powiem żeby była zła, porusza ciekawy temat ale zostawiła pewien niedosyt.
Teraz zacznę Dom zagubionych dusz F.G. Cottam. |
![]() ![]() |
![]() |
#635 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#636 |
Zakorzenienie
|
Camilla Lackberg, "Księżniczka z lodu"
![]() |
#637 |
Zakorzenienie
|
A. Jadowska
'Wszystko zostaje w rodzinie' |
![]() ![]() |
![]() |
#638 |
Szanelowa Madżesti
|
Właśnie skończyłam " Kryminalny Wrocław. Mroczne przechadzki po mieście." - Guzowska, Krawczyk, Michalewska
|
![]() ![]() |
![]() |
#639 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#640 |
Przyczajenie
|
Z tej serii polecam jeszcze "Szpital Babylon".
Czytałam też "Hotel Babylon" i "Fashion Babylon" ale nie 'porwały' mnie tak jak "Air Babylon". Czaję się na "Pop Babylon". ![]() Aktualnie czytam: "Ślimaki z ogródka" Marty Madery (kontynuacja "Przyjaciół") - lekka obyczajówka. ![]() Edytowane przez EBIMEBI Czas edycji: 2014-05-15 o 18:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#641 |
seriously? no.
|
Skończyłam "Śniadanie mistrzów" Vonneguta i teraz biorę się za "Błysk. Potęga przeczucia" Gladwella. Jestem niesamowicie ciekawa tej książki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#642 |
Raczkowanie
|
Jeśli można się przyłączyć...
![]() Obecnie "Kleopatra. Biografia" Stacy Schiff. Już ją kończę. Na półce czeka "Jak zbudować wehikuł czasu. Nauka a podróże w przeszłość i w przyszłość" Nie ukrywam, że ciesze się na nową lekturę mimo przeskoku tematycznego, który tym razem jest dość znaczący ![]()
#643 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#644 |
Rozeznanie
|
,,Żegnaj Afryko" Corinne Hofmann
Spodziewałam się czegoś lepszego
#645 |
Zakorzenienie
|
Śnieg - Orhan Pamuk
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
![]() ![]() |
![]() |
#646 |
Zakorzenienie
|
Skończyłam "Długi marsz" Sławomira Rawicza - podobała mi się i była bardzo wciągająca, jednak widzę kilka, jakby to określić, niedociągnięć, np. za mało obozu w obozie (tyle się naczytałam wojennych książek, że nie mogę uwierzyć w to, że więźniowie mieli tam taki luz), same sprzyjające zbiegi okoliczności w trakcie wyprawy, sami przyjaźni ludzie, którzy dzielili się z uciekinierami wszystkim co mieli czy wreszcie spotkanie yeti.. To wszystko sprawia, że odrobinę obniżam swoją ocenę książki, która podobno ma być historią prawdziwą.
Teraz czytam cegiełkę "Cesarz wszech chorób. Biografia raka", ale że książka jest trochę nieporęczna do czytania w wannie czy autobusie to zaraz zacznę chyba "Pakt Ribbentrop - Beck"
![]() |
#647 |
Zakorzenienie
|
Obiecaj mi, że będziesz wolny - Jorge Molist
#648 |
Zaczytanie
|
Mam na mojej liście, ale raczej na przyszły rok, bo lista jest dłuuuuga
![]() Daj znać po przeczytaniu, czy warto ![]() Albo przeczytam recenzję na lc ![]()
Francis Scott Fitzgerald – Wielki Gatsby Edytowane przez Lukardis Czas edycji: 2014-05-16 o 09:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#649 |
Przyczajenie
|
Miasteczko Salem, S. King
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#650 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na pewno dam znać.
![]() |
#651 |
Zakorzenienie
|
Skonczylam Matka Noc.
Teraz Stateczna i postrzelona Szwai. Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#652 | |
Szanelowa Madżesti
|
Cytat:
![]() ![]() A nie miałaś wrażenia, że książka rozpoczęła się z rozmachem a potem było już tylko gorzej. Mi bardzo się podobało to opowiadanie właśnie o Ślęzy, o tych babciach i windzie, o tych wykopaliskach przy kościele i o tej gwieździe co inna jej pisała książki, ale np to opowiadanie o krasnoludkach, moście czarownic to dla mnie już trochę przesadzone. A znowu czytając to o tym trupie pod mostem Tumskim miałam wrażenie jakbym oglądała "Incepcję" z DiCaprio ( ten o snach ) , a o tym WC na rynku to jakbym oglądała "Ambassadę". Ogólnie czytało się szybko i fajnie, ale zaczęło się fajnie a potem wymagałam więcej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#653 |
Zaczytanie
|
Aktualnie czytam:
Karl Ove Knausgard - Moja walka. Tom 1 (dawkuję sobie lekturę) Simon Sebag Montefiore - Saszeńka (dopiero zaczynam) Ildefonso Falcones - Katedra w Barcelonie (audiobook do poduchy) ![]()
![]() |
#654 |
Bang Bang Lucky Luck !
|
przeczytany - ' Wybrani' - Daugherty ocena 7/10 gwiazdek LC
aktualnie czytam - ' Istoty ciemności ' - K.Garcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#655 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Teraz czytam "Złodziejską magię" Trudi Canavan - cudowna!!! Nie lubię serii, bo z każdym tomem mój apetyt zaostrza się, a tu na kolejną część trzeba czekać rok... Choć z drugiej strony jakby autorka płodziła nową książkę co miesiąc to byłoby grafomaństwo, a tak to taka wyczekana książka smakuje jeszcze lepiej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#656 |
Zakorzenienie
|
"Trzynaście księżyców" Charles Frazier.
Z telefonu... ![]()
#657 |
seriously? no.
|
Dziewczyny, mogłybyście polecić mi (w zasadzie mojej mamie) dobre kryminały? Coś jak Coben czy Cook. Lackberg niestety nie podeszła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#658 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#659 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie dzisiaj odkryłam, że wznowiono wydawanie Świata Czarownic, ale nie przez Amber tylko przez Naszą Księgarnię. Mam nadzieję, że chociaż tłumacz ten sam ![]() ![]()
![]() |
#660 |
Wtajemniczenie
|
Może S.J. Bolton? książki wciągające niesamowicie. Poza tym Simon Beckett, Jean Christophe Grange, Bernard Minier. A może coś z polskich autorów, Krajewski, Wroński?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:38.