|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3061 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1
Byliśmy dziś z małym u neurologa na kontroli z tą asymetrią ułożeniową z jednej strony. Byłam bardzo szczęśliwa bo uważałam, że to się cofnęło. A lekarz dziś powiedział, że owszem z lewej strony się jakby cofnęło ale teraz widzi to samo z prawej strony i dodatkowo nie podoba mu się napięcie mięśniowe u małego i musimy chodzić na rehabilitację
![]() ![]() On nie straszył niczym najgorszym ale ja już mam swoje przeróżne myśli na ten temat i się boję... Pod koniec lipca kolejna kontrola... |
|
|
|
#3062 |
|
Raczkowanie
|
To zrozumiałe, że się martwisz
Ale jeśli lekarz zalecił rehabilitację, to potraktuj to jako dodatkową okazję na profesjonalny rozwój Małego. Dwójka dzieci mojej szwagierki chodziła na takie zajęcia, o czym dowiedziałam się dopiero teraz. Chłopaki mają 6 i 7 lat i śmigają aż miło. Nigdy bym nie podejrzewała, że był jakiś problem. Trzymaj się |
|
|
|
#3063 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3064 | |||||
|
Raczkowanie
|
Ależ mamy sajgon w domu - pakujemy się na urlop i nie sądziłam, ze będzie to dla mnie taki stres. Zamiast się cieszyć to non-stop myślę, czy wszystko wezmę i czy Kaja dobrze zniesie zmianę otoczenia.
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Nie wiem czy Cię to pocieszy, ale ja miałam skrajną asymetrię na jedną stronę, do tego początki krzywicy. Miałam mieć nawet operację, ale moja mama się nie zgodziła i codziennie chodziła ze mną na rehabilitację. Efekt jest taki, że wszystko ze mną w porządku, jedynie w chwili duzego zmęczenia głowa opada mi na lewą stronę. I nie myśl o najgorszym, nie czytaj, bo Twój stres udzieli się synowi.
|
|
|
#3065 |
|
Raczkowanie
|
Konsternacja, głowa do góry. U nas yeż nadal śladowa asymetria. Neurolog powiedziała, że to nie jest nic do martwienia się, tylko do wyćwiczenia
Poza tym trochę Ci zazdroszczę tej rehabilitacji, bo to jednak zawsze pod okiem profesjonalisty Trzymaj się dzielnie ![]() Sent from my OMNIA7 using Tapatalk
|
#3066 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3067 |
|
Raczkowanie
|
Caillouu, nie wyrabiałam ze wszystkim i dlatego forum poszło w odstawkę
![]() Ciesz się urlopem i jakbyś czegoś zapomniała, to przyjmij postawę minimalistyczną ależ Ci zazdroszczę!Sent from my OMNIA7 using Tapatalk
|
#3068 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
Na pewno wszystko będzie dobrze! Sporo dzieci chodzi na rehabilitację.
|
|
#3069 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję Wszystkie jesteście kochane
Caillouu, zrobię tak jak radzisz, pójdę do innego neurologa jeśli w lipcu (teoretycznie to już powinno być widać wyniki rehabilitacji) nadal będzie coś nie tak |
|
|
|
#3070 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ojej, biedna psina, rozumiem Twój kiepski nastrój w tej sytuacji ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#3071 |
|
Gang Iren
|
Współczuję pogody. U nas dziś na krótki rękaw
Niech tak zostanie na długo
|
#3072 |
|
Raczkowanie
|
My mimo tej pogody wychodzimy
Młodemu wybitnie źle bez spacerów. Gosia, zazdroszczę pogody!Sent from my OMNIA7 using Tapatalk
|
#3073 |
|
Rozeznanie
|
Witam wszystkie mamy,
7 stycznia tego roku urodził mi się śliczny synek, Tymuś rodziłam naturalnie, synek ważył 3110 i miał 54 cm. Dziś Tymuś ma 19 tygodni. Jest na mm, bo niestety w 2 miesiącu miałam spore problemy z karmieniem piersią, do tego młody słabo przybierał na wadze, a jak zaczęłam go dokarmiać to wzgardził cyckiem. Obecnie jesteśmy na etapie rozszerzania diety. W domku mam także starszą córkę, 3,5 lat. Gdy była w wieku Tymka gościłam na forum mamuś wrześniowo-październikowych 2010, a teraz chciałabym dołączyć do Was. Przyjmiecie mnie do swojego grona? |
|
|
|
#3074 |
|
Raczkowanie
|
Siema Hagar ;-)
Napisz cos o sobie - co lubisz? Tymus to Tymon czy Tymoteusz? ;-)
|
|
#3075 |
|
Rozeznanie
|
Tymuś to Tymoteusz
![]() Ja jestem od jakiegoś czasu pełnoetatową mamą, bo będąc na wychowawczym zaszłam w 2 ciążę i płynnie przeszłam na macierzyński Choć gdy córka miała rok zaczęłam pracować zdalnie z domu, jestem dziennikarką i taki rodzaj pracy najbardziej mi odpowiada, czyli praca w domu, tak aby się rozwijać zawodowa a jednocześnie być z dziećmi i nic nie stracić z ich dzieciństwa ![]() Tymuś jest pogodnym dzieckiem i raczej nie mam z nim problemów, ale ostatnio się trochę☠popsuł Zaraził się od siostry ospą przyniesioną z przedszkola, chorobę znosił dość dobrze, teraz już zdrowieje, ale niestety stał się☠bardziej marudny i zaczął gorzej spać w nocy, częściej się domagać jedzenia, do tej pory jadł 1-2 razy w nocy a teraz 3 a do tego z dwa razy wybudzi się☠i trzeba go lulać a najchętniej to by się do butli przytulił no ale jak jest na mm to nie mogę go karmić co 2 h. Słyszałam, że wiele dzieci w tym wieku, ok 5 miesiąca, ma problemy ze spaniem w nocy. Jak to jest u was? Pytanie szczególnie do mam które karmią butelką
Edytowane przez hagar1 Czas edycji: 2014-05-17 o 10:42 |
|
|
|
#3076 |
|
Rozeznanie
|
hagar witamy
gosia jak ja zazdroszcze pogody..u nas lodownia,na spacery nie wychodzimy teraz ![]() ---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- hagar współczuję przejścia ospy i to z dwójką maluszków....swędzące krosty to najgorsze dla dzieciaczków,dobrze że już za wami to choróbsko
|
#3077 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
3. Niedoborem czego? 1. Z certyfikowanych upraw ekologicznych. Przy dobrym gospodarowaniu takimi warzywami koszy będą takie same jak słoiczków, ale znacznie zdrowej, bo świeżo. 2.Drewniane klocki, prezent na lata. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3078 |
|
Gang Iren
|
|
#3079 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
3. Magnezu i b6 przypuszczam Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk |
|
|
|
|
#3080 |
|
Raczkowanie
|
Tak, jak wyzej.
Właśnie mialam Ci odpisac, Roane. A klocki kupiłam wczoraj ;-) Jak z dostępnością tej kaszli Holle? Widze nazwę któryś raz ale w zadnym sklepie nie rzuciła mi sie w oczy...
|
|
#3081 |
|
Rozeznanie
|
Roane nie wiedziałam że istnieją takie kaszki
ale dobrze wiedzieć tylko problem w tym że nigdzie ich nie spotkałam to tak za dwa miesiące robię wycieczkę po sklepach eco i może znajdę![]() Jeszcze troszkę i naszym chłopakom stuknie 3 miesiące
|
#3082 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do twojego pytania, to ja nie pomogę. Moja niemalże pieciomiesięczna córka karmiona sztucznie przesypia od dwóch miesięcy całe noce. I oby tak zostało bo się matka rozpuściła.
|
|
|
#3083 | |
|
Rozeznanie
|
też mi się podoba mój zawód
![]() Cytat:
czyli rozumiem że twoja córka sama zrezygnowała z jedzenia w nocy? a wcześniej jak często w nocy jadła? a rozszerzyłyście już dietę? jak wygląda u Was rozkład i wielkość posiłków w ciągu dnia?
|
|
|
|
|
#3084 |
|
Zadomowienie
|
Hagar, moja ma 3 miesiące i budzi się co godzinę.
Pierwsze położenie do łóżka śpi spokojnie ok 2-3 godziny potem od północy już co godzinę. Zaczęłam częściej karmić ja w ciągu dnia (co 2 godziny) i jest lepiej (też zależy od nocy). U mnie jest problem, ze strasznie się rzuca przez sen. Dziś ją zawinelam i mi ładnie przespała od 4 do 10.30 ale rano biorę ją do łóżka i karmię na śpiocha. Czytałam, ze niektóre dzieci mają tak do 2-3 roku życia więc wolę się nastawić bo walczyć z tym się nie da Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3085 |
|
Rozeznanie
|
ach to nocne spanie....u nas tragedii nie ma chociaż ostatnio młody budzi sie na jedzenie co 3 godz. a potrafił już spory czas przespać np.od 20.30 do 3
tej nocy spał 6 godz. ale na jedzonko zapodał taką syrenę że zerwałam się na równe nogi nie wiedząc co się dzieje![]() ale i tak nie mam co narzekać na niego,Milena do ok 4 mies.jadła co dwie godz. bez względu czy to dzień czy noc
|
#3086 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
współczuję ospy, dobrze, że mały juz zdrowieje. A jak ma na imię córeczka?Odnośnie do jedzenia i spania - mój Tymek (młodszy od Twojego o równe 20 dni ), karmiony mm, przesypia od jakiegoś czasu w nocy ok.8h bez pobudek. Póki co nie ma z tym problemów. W ciągu dnia domaga się czasem jedzenia co 2.5h, czasem co 4h, a posiłków jest w sumie najczęściej 6. Wypija na raz średnio 150ml. Twój Tymuś wypija do cna całą porcję, jaką przygotowujesz? Odpycha butlę jak się naje czy przysypia przy ssaniu? Jakiego używasz smoczka w butelce tzn jaki rozmiar?Cytat:
|
|||
|
|
|
#3087 |
|
Zadomowienie
|
Kaszki holle sa napewno w Piotrze i Pawle , w dużych rossmanach , w Almie i Tesco
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk |
|
|
|
#3088 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Obecnie zjada 5 porcji po 180ml (o jedną mniej niż zaleca producent), o stałych porach (plus minus pół godziny): 7:00, 10:00, 13:00, 16:00 i po kąpieli. Jeżeli chodzi o nocki to wybrała sama. Najpierw budziła się trzy razy, potem dwa, potem raz, a obecnie w ogóle. Dietę rozszerzać będziemy od przyszłego tygodnia. Nie spieszę się, szczególnie, że Mała na początku miała problemy z brzuchem, tak więc chcę mieć pewność, ze układ pokarmowy zdążył odpowiednio dojrzeć. W mojej opinii lepiej poczekać, niż rozszerzać zbyt wcześnie. Dziękuję.
Edytowane przez Caillouu Czas edycji: 2014-05-17 o 14:59 |
|
|
|
|
#3089 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
! Ja się urodziłam ze straszną dysplazją, do 1 roku życia musiałam nosić szynę więc nie było mowy o chodzeniu a nawet siadaniu. Później na wszystkich badaniach byłam 'najprostsza' w klasie. Do tej pory cieszę się nogami prostymi jak zapałki. Będę mocno trzymała kciuki za Młodego ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja chciałam mieć Tymona a został Karol Wczoraj jechałam z przesłodką 3 latką w przedziale, stwierdziłam, że 3 letnie dzieci są większe niż bym się spodziewała :P. Myślałam, że tak wyglądają 6 latki ![]() Współczuję ospy ale przynajmniej macie to już za sobą. A odnośnie tych nieprzespanych nocy, to jak śpi w dzień? Ja mogę napisać, że Karol robi sobie drzemki w dzień po jedzeniu, śpi około 1 godziny. Ostatni raz je po kąpieli koło 19:30 i budzi się nad ranem koło 4-5, wcześniej spał do 6 ale coś mu się przestawiło. Podaję 5 miarek (wychodzi 170ml mieszanki) mm co 3 godziny. Więcej nie chce a często nie dojada. Przybiera bardzo dobrze ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- Słabo widać ale widać, tylko dla widzów o mocnych nerwach "Nasze dziecko" 1984r. mm mm kp
Karol - 05.01.2014 Edytowane przez punamama Czas edycji: 2014-05-17 o 15:27 |
|||||
|
|
|
#3090 |
|
Rozeznanie
|
puna przeczyt. o dokarmianiu i padłam
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:31.

Ale jeśli lekarz zalecił rehabilitację, to potraktuj to jako dodatkową okazję na profesjonalny rozwój Małego. Dwójka dzieci mojej szwagierki chodziła na takie zajęcia, o czym dowiedziałam się dopiero teraz. Chłopaki mają 6 i 7 lat i śmigają aż miło. Nigdy bym nie podejrzewała, że był jakiś problem. Trzymaj się 
myślę że jak na dzieciaczki które poszły do pierwszej klasy jako 6 latki to bardzo dobre osiągniecie

ale dobrze wiedzieć