|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW
"szczytno" w przezroczystym opakowaniu
![]() ---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- spokojnie możesz użyć czegokolwiek innego
|
#1412 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1413 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U chyba z tego względu, że dojrzałam do tego, aby modelować sylwetkę ćwiczeniami i nie kierować się jedynie spadkiem na wadzę, kg nie są już dla mnie tak istotne, choć wiadomo daleko mi do bycia szczupłej. Odkąd stoję na 51,0 - 51,5kg to drgnęło coś w obwodach, ciut mniej w talli kosztem bioder co mi się bardzo podoba, więc będę się trzymać tego U i ćwiczeń ![]() ---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Cytat:
|
|
#1414 | ||
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=klapkowa;46506433]
Cytat:
Proponuję zakup soczewicy, jej nie trzeba moczyć przed gotowaniem Warto też zainteresować się kiełkami np. soi.---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Cytat:
Co masz namyśli pisząc "Dobrego"? NNKT? Nasycone też są chyba potrzebne... |
||
|
|
|
#1415 |
|
Wtajemniczenie
|
wydaje mi się, że ten współczynnik jest do każdej wagi i każdy zdrowy tłuszcz się sprawdzi
) i to było zalecenie lekarza. Pomogło bardzo szybko, choć często specjalnie przekraczałam tą granicę sporo, np dojadając wieczorem paczuszkę nerkowców czy pestek. Dlatego wydaje mi się, że nadmiar zdrowego tłuszczu nie zaszkodzi i nie ma co się z nim czaić oczywiście odkąd jem zdrowo, i przez cały rok redukcji @ miałam jak w zegarku
|
#1416 |
|
Przyczajenie
|
Hej
![]() Staram się zdrowo odżywiać, jednakże nie jest to takie łatwe mieszkając z rodzicami którzy są przyzwyczajeni jeść dość tłusto i niezbyt zdrowo. Jednakże coraz częściej udaje mi się samej coś przygotować na obiad, więc nie jest tak źle ![]() Mój przykładowy jadłospis: Codziennie rano na czczo szklanka wody z sokiem wyciśniętym z 3/4 cytryny Śniadanie: Moje ulubione to płatki owsiane z jakims owocem+miód i cynamon lub placki z jajka, płatków owsianych, otrębów, a jako dodatek jogurt naturalny, miód i jakieś owoce Drugie śniadanie: Tu różnie bywa, gdy jestem na uczelni to jest to grahamka z warzywami(rzodkiewka, sałata, pomidor, papryka, kiełki, szczypiorem, zioła itp), a gdy jestem w domu to robię sobie jakąś sałatkę warzywno owocową najczęściej, moja ulubiona to z sałatą, granatem i orzechami włoskimi. Obiad: Tu też różnie bywa, zależy czy obiad robię ja czy moi rodzice;p Jeśli moi rodzicę to zazwyczaj są to ziemniaki plus jakies mięso i surówka. Ostatnio gdy ja robiłam obiad to była to ryba pieczona w piekarniku, kasza gryczana plus sałatka ze świeżych warzyw Podwieczorek: Najczęściej jogurt naturalny z jakimiś owocami, pestkami dyni, migdałami itp lub serek wiejski z miodem. Kolacja: Najczęściej podwieczorek jest u mnie kolacją;p Zależy o której wstaję i o której się kładę spać. Jeśli ktoś to przeczytał, to może się wypowiedzieć co sądzi
|
|
|
|
#1417 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Cytat: Napisane przez klapkowa ŚNIADANIE- kasza kukurydziana na wodzie z połową serka wiejskiego, słonecznikiem, wiórkami kokosowymi i jasnym winogronem śniadanie jest ok, jest białko, węgle i tłuszcz, kasza kukurydziana może czasami, być ale stosują ją zamiennie np. z różnymi rodzajami płatków II ŚNIADANIE- 3 kromki chleba razowego na zakwasie z ricottą, sałatą lodową i pomidorem, rzodkiewka, jabłko ten posiłek też jest ok, ja osobiście nie mam nic do ricotty, raz że bardzo ją lubię, dwa że to jeden z bardziej wartościowych nabiałów z tych dostępnych na naszym rynku, węgle też są i to dobre więc super, tylko czy było jakieś masełko na chleb lub coś w tym stylu?, a w sumie to drugi raz masz tu nabiał, ja uważam że tak 1-2 razy dziennie nabiał może być, wiadomo że czasem mamy na niego ochotę czasem nie i raz jest go więcej raz mnie, ale do tych kanapek świetnie pasuje np. jakieś jajko, czy może wędlina, wędzona rybka, nie wiem co lubi, ważne jest urozmaicenie ![]() OBIAD- kotlety sojowe, sałatka: roszponka, czerwona fasola, pomidor, marchewka, suszony pomidor, łyżka oleju roślinnego (z suszonych pomidorów) obiad jest ok, choć warto by było dołożyć jakieś węglowodany PODWIECZOREK- pół kostki chudego twarogu z przecierem pomidorowym i siemieniem, słonecznik, sałatka meksykańska podwieczorek sam w sobie jest ok jak najbardziej tylko fakt że masz już nabiał po raz trzeci czyli uwaga j.w. Niedługo wpadną ćwiczenia, po nich kolacja (na razie brak pomysłu). co zjadłaś na kolację ?? Co myślicie? (marzę, żeby chociaż raz ktoś zauważył mój jadłospis ;p) Cytat:
Możliwosci jest wiele... A z białkiem też nie można przesadzać..
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2014-05-18 o 20:47 |
||
|
|
|
#1418 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a wygląda ono tak choć mogłabym przysiąc, że same płatki na zdjęciu zupełnie niepodobne moje są drobniejsze i bardziej "lekkie", te wyglądają jak z całych ziaren, ale etykieta identyczna
|
|
#1419 | |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=n_eptun;46507625][QUOTE=klapkowa;46506433]
Z tego co pamiętam to jakieś 6zł za kilogram. Ograniczenie ricotty sugerowałam, ponieważ jesz dużo nabiału i w Twoim przypadku lepiej wybierać produkty które zwierają jak najwięcej białka. (Np Jogurt jest słabym źródłem białka w porównaniu do twarogu.) Proponuję zakup soczewicy, jej nie trzeba moczyć przed gotowaniem Warto też zainteresować się kiełkami np. soi. QUOTE]Myślałam, że ricotta jest nienajgorszym produktem tłuszczowo-białkowym. Dlatego właśnie zamiast jogurtu wybieram kefiry i maślanki. Kiełki też czasem jem. I sezam, mak- tam też jest białko, z tego co mi wiadomo. I przy okazji zdrowy (prawda?) tłuszcz. Soczewicę też mam (taką bez moczenia i taką, która tego wymaga), zrobię dziś z niej pastę, zamiast jednak z fasoli, bo ostatnio ją jadłam. ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- Cytat:
O tych właśnie myślałam A sprawdzisz opakowanie z tyłu, może z tyłu jest producent Melvit? Tak mi coś świta i będzie mnie męczyć ;pA może Twoje nie są błyskawiczne, tylko normalne? |
|
|
|
|
#1420 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w wyglądzie bardziej przypominają pszenne otręby prażone z Melvita, niż to co na zdjęciu, ale na opakowaniu też pisze pełnoziarniste. Swoją drogą zorientowałam się, że w innych produktach tej marki to logo jest mocno widoczne, a tutaj tylko maleńkim druczkiem przy adresie.
|
|
#1421 |
|
Rozeznanie
|
Moje R
Ś: 4 ciasteczka owsiane w stylu belvita, jajecznica z szynką i cebulą na oliwie 2 długie kromki chleba z almette chrzanowym ,kawa z mlekiem O: 200g makaronu z miesem mielonym z szynki i lekkim sosem z pomidorow cebuli cukini<3 P: beda lody czekoladowe K: kawałek domowej pizzy z pieczarkami serem szynka Co sadzicie? Z gory dziekuje za ocenę:$ Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka
|
#1422 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1423 |
|
Konto usunięte
|
redukcja
ś- bułka grahamka z masłem i pomidorem, sałatka z selera naciowego z piersią: (seler, kukurydza, rodzynki, filet, jogurt nat, troszkę majonezu), 2 parówki z indyka+odrobinę ketchupu/ kawa z mlekiem o- szklanka ug.makaronu, mała wędzona pierś (kęsek), sałatka z selera naciowego z piersią/ kawa z mlekiem p- grahamka z masłem, jajecznica z 2 jaj z szynką na maśle k- sałatka z selera naciowego z piersią, jabłko |
|
|
|
#1424 |
|
Rozeznanie
|
Redukcja niedzielna
![]() 1) amarantus na mleku z jajkiem, jagodami i masłem słonecznikowym. 2) dwie kromki domowego chleba z masłem, wędzonym kurczakiem i pomidorem. 3) podjedzone chyba z nudów dwie kostki gorzkiej czekolady 99%, garstka suszonej żurawiny i łyżka masła migdałowego przy robieniu ![]() 4) ryż brązowy smażony na maśle klarowanym z mieszanką chińską plus pieczony filet z mintaja. 5) pół opakowania włoskich warzyw na patelnię podsmażonych na oleju rzepakowym i puszka łososia w wodzie. |
|
|
|
#1425 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jaka piękna redukcja!
|
|
|
|
|
#1426 |
|
Zadomowienie
|
Moje dzisiejsze utrzymanie
Śniadanie: 2 kanapki z razowca ze słonecznikiem: jedna z plastrem twarogu eko i domową konfiturą malinową, druga z serem owczym,sałatą rzymską, oliwkami i gruszką. Sok wyciskany z marchewki i selera Godzina zajęć fitness z obciążeniem II śniadanie: placki owsiano-bananowe (banan, 3 łyżki płatków owsianych, jajko) z łyżką jogurtu greckiego, truskawkami i migdałami. 2 nektarynki. Mocne cappuccino 1,5 godz jazdy na rowerze (w trakcie wpadła gałka lodów bakaliowych) Obiad: pieczony filet z łososia, brukselka i brokuły na parze, sałatka z roszponki, oliwek, fety, pomidorów, orzechów pini, papryki i cebulki, kasza pęczak Podwieczorek: kawałek ciasta orkiszowego z truskawkami i borówkami, garść pistacji,zielona herbata owocowa Kolacja: chłodnik botwinkowy z jajkiem, grzanka razowa z oliwą, polskim pomidorem i bazylią |
|
|
|
#1427 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jak zwykle
|
|
#1428 |
|
Zadomowienie
|
Olik, dziękiuję
Przez długi czas waga nieco spadała, więc zwiększyłam trochę porcje- jem więcej węglowodanów, nie skąpię sobie masła na kanapki, często wybieram pelnotluste mleko zamiast 2%, jem żółte sery, więcej skrobi-np. ziemniaki. Przy ruchu i w miarę czystej, zdrowej diecie (nawet jeśli ilość kalorii była teoretycznie wystarczająca) trzeba naprawdę uważać na niepotrzebne spadki wagi i po prostu jeść odpowiednio więcej.
Edytowane przez agnieszka16 Czas edycji: 2014-05-19 o 08:42 |
|
|
|
#1429 |
|
Wtajemniczenie
|
wczorajsze
1) 2 kanapki: chleb żytni z makiem, nerkowcami i śliwką z roztartym awokado, sałatą, plastrami pieczonego kurczaka w ziołach i sezamie, pomidorem i czerwoną cebulą + kawa z mlekiem, pół grejpfruta 2) jajecznica z 2 jaj, sałatka na gorąco z pomidorów i pęczka bazylii przesmażonych na oliwie z oliwek i fety, bułeczka pełnoziarnista ze słonecznikiem 3) pikantna zupa z pieczonej w złotku papryki, pomidorów, dyni i chilli, z kawałkiem cielęciny i makaronem pełnoziarnistym; kilka orzechów włoskich koktajl: banan, szpinak, zielona herbata, sok z cytryny i miód 45min trening 4) ryż brązowy, pieczeń z indyka w sosie z pieprznikami (naprawdę sporo, wyciągnęłam z zamrażalnika cały woreczek), zabieliłam łyżką śmietany 15%, ogórki konserwowe 5) mix sałat z papryką, awokado, cykorią, pomidorami, ogórkiem, czerwoną cebulą, selerem naciowym, rzodkiewką, pestkami dyni i oliwą; do tego kanapka grubo posmarowana pastą z tuńczyka z wody, gotowanych żółtek, domowego majonezu i pęczka szczypiorku
|
#1430 |
|
Zadomowienie
|
mój dzisiejszy jadłospis R
I - 2 kromki chleba żytniego, 2 jajka sadzone na maśle, papryka II - 2 naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem, pomidorami suszonymi, surówka z kapusty III - 2 podudzia kurczaka pieczone, puree z selera, fasolka szparagowa, miseczka francuskiej zupy cebulowej zumbaaaaa IV - śledzik z cebulką, z odrobina oleju z pestek winogron, chilli, ogórek małosolny <3 kromka chleba żytniego
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2014-05-19 o 10:22 |
|
|
|
#1431 |
|
Zadomowienie
|
Jak przygotowujecie filety ze śledzia? Normalnie w zalewie z oleju?
|
|
|
|
#1432 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- Cytat:
![]() ma jakieś znaczenie to czy źródłami węgli złożonych są produkty mączne czy np. kasze, ryż? ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- Cytat:
![]() przed Twoimi jadłospisami powinno być zawsze ostrzeżenie na czerwono, żeby nie czytać, jeśli ma się jeszcze dużo czasu do swojego posiłku
Wiesz, co jest najważniejsze w życiu? Mieć cel. I dążyć do jego spełnienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczęśliwia mnie. Dzięki niemu mam poczucie, że warto żyć, mimo przeciwności. Ale często wątpię. Bardzo często. |
|||
|
|
|
#1433 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() produkty mączne czyli np makarony,kluski są po prostu żywnością bardziej przetworzoną, niż np ryż czy kasza, która jest po prostu ziarnem prosto z rośliny,wysuszonym tylko makaron np jest produktem powstałym z obróbki ziarna i dodania do niego jeszcze innych skłądników. najlepiej jeść jak najprościej, ale myślę że jak nie przesadza się z mącznymi na Rce toteż jest ok ![]() ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ---------- Cytat:
ja kupuję np filety śledziowe w oleju, ale odlewam ten olej bo to zazwyczaj jakiś dupny jest, dodaję cebulkę, sok z limonki/cytryny, chilli w plasterkach, gałkę muszkatołową i obkładam liściem laurowym. musi chwilę postać wtedy lepiej się smaki przenikają, ale na świeżo po zrobieniu też się da zjeść
|
|
|
#1434 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję Ci bardzo
No to od razu dzisiejsza: 1) omlet z dwóch wiejskich jaj i łyżki mąki gryczanej smażony na oleju kokosowym (bomba 2) płatki gryczane ugotowane na mleku z kiwi i tahini. 3) ryż brązowy, pierś z kurczaka, mix warzyw orientalny - podsmażone na maśle klarowanym. 4) serek wiejski z brzoskwinią i migdałami. 5) mintaj pieczony z masłem, zielona fasolka gotowana na parze. |
|
|
|
#1435 |
|
Zakorzenienie
|
cześc
wrzucam moje U/R1. Krem z płatków owsianych (4 łyżki), serka homogenizowanego, borówek amerykańskich i łyżki niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki; garśc pistacji; czarna kawa. 2. Mięso z łopatki wieprzowej, gnocchi, sałatka z kapustą pekińską, pomidorami, rzodkiewkami i dressingiem z oliwy z oliwek, ziół i octu winnego. kawa z mlekiem 30min skakanki + cwiczenia na pośladki 3. Sałatka z liści świeżego szpinaku, truskawek, sera koziego z dressingiem musztardowo-miodowym; grzanka z razowca z pieczoną piersią z kurczaka. 4. 2 jajka gotowane na pół twardo + jakieś warzywa, może mix na patelnię, zobaczymy
|
|
|
|
#1436 |
|
Raczkowanie
|
Dziń dybry po weekendowej przerwie
R for tudej I Jaglanka z jabłkiem i bananem (niewiele, na cały garnek dałam po sztuce), orzechami włoskimi, pestkami dyni i cynamonem, na mleku z dodatkiem 2 łyżek wieśniaka II Na przetrzymanie surówka z kiszonej kapustki z małym jabłkiem, prażone pestki słonecznika i dyni, pieprz i oliwa z oliwekIII makaron pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami w oleju z ziołami i szpinakiem, cieciorką, odrobiną fety posypane słonecznikiem IV potrawka curry z soczewicy i pęczaku, ze szpinakiem, cukinią, cebulą, czosnkiem, kuminem - duszone edit: dodałam kawałek piersi kurczaka Trening - ok. 50 min V Koktail banan+maślanka+kakao VI Albo coś z jajek (omlet lub jajecznica), albo śledzie w oleju z jakimś dodatkiem warzywnym I jak to wygląda? ![]() Mam problem... staram się jeść coraz lepiej, ćwiczę pilnie i sumiennie. Ale efektów nie widać. Myślę, że głównym winowajcą (lekarz przychyla się do mojego zdania) są hormony, którymi leczę endometriozę - depo provera (nie jest to pierwszy lek, który stosuję, ale nigdy takich problemów z wagą nie miałam). Tak naprawdę od kiedy je stosuję (wrzesień 2013) wskoczyło mi już 7kg Ostatni zastrzyk wzięłam pod koniec marca, i nie wrócę do nich, ale będę musiała przejść na piguły, bo bez żadnych leków nie ma opcji![]() Czy macie jakieś pomysły, żeby przyspieszyć dodatkowo metabolizm? Bo przypuszczam, że głównie tutaj leży problem. Przyjmę wszystkie rady i oceny nawet mocno krytyczne Czekam na pomoc i rady i z góry ślicznie dziękuję, bo zaczynam fisiować i mieć wyrzuty sumienia, że może za dużo jem Edytowane przez marteczkowo Czas edycji: 2014-05-19 o 16:59 |
|
|
|
#1437 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jesteś wege? Bo nie widzę mięsa ani ryb.Co do Twojego problemu, to podpinam się brzydko pod pytania, bo mam właściwie podobnie. Tarczycę mam mocno rozregulowaną, i choć niby już hormony są w jako takiej normie, to jednak metabolizm muszę mieć mega wolny, bo po dwóch tygodniach diety z naprawdę malutkimi odstępstwami nie schudłam nic Także łączę się w bólu, choć Twój trwa zdecydowanie dłużej.
|
|
|
|
|
#1438 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie jestem wege, dzisiaj tak się wydarzyło, że 2 razy strączki, wczoraj ten makaronik miałam z łososiem Zazwyczaj mam w jadłospisie drób, staram się jeść też ryby. Mięsa czerwonego raczej unikam, ale to właśnie ze względu na endo, ponieważ jest mocno niewskazane Ta surówka to raczej jako przekąska, niżej właśnie napisałam, że to taki akt desperacji (nie wiem czy słuszny), żeby coś wrzucić na żołądek, ale nie jeść za dużo... |
|
|
|
|
#1439 |
|
Wtajemniczenie
|
rozgrzewające przyprawy
|
#1440 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:05.

) i to było zalecenie lekarza. Pomogło bardzo szybko, choć często specjalnie przekraczałam tą granicę sporo, np dojadając wieczorem paczuszkę nerkowców czy pestek. Dlatego wydaje mi się, że nadmiar zdrowego tłuszczu nie zaszkodzi i nie ma co się z nim czaić

a wygląda ono

Ostatni zastrzyk wzięłam pod koniec marca, i nie wrócę do nich, ale będę musiała przejść na piguły, bo bez żadnych leków nie ma opcji
Także łączę się w bólu, choć Twój trwa zdecydowanie dłużej.