Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-18, 11:04   #1411
fusiacola
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW

Cytat:
Napisane przez n_eptun Pokaż wiadomość
Super pomysł Z jakiej firmy płatków gryczanych używasz?
"szczytno" w przezroczystym opakowaniu

---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

Cytat:
Napisane przez klapkowa Pokaż wiadomość
spróbuję, jak tylko dorwę gruszkę!
spokojnie możesz użyć czegokolwiek innego robiłam z jabłkiem, bananem, brzoskwiniami i za każdym razem wychodzi równie pyszne raz robiłam w kubeczkach, mniej wody i odwracałam na talerzu, wtedy ten owocowy mus rozpływa się po całości

fusiacola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-18, 11:05   #1412
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
ŚNIADANIE- kasza kukurydziana na wodzie z połową serka wiejskiego, słonecznikiem, wiórkami kokosowymi i jasnym winogronem śniadanie jest ok, jest białko, węgle i tłuszcz, kasza kukurydziana może czasami, być ale stosują ją zamiennie np. z różnymi rodzajami płatków
II ŚNIADANIE- 3 kromki chleba razowego na zakwasie z ricottą, sałatą lodową i pomidorem, rzodkiewka, jabłko ten posiłek też jest ok, ja osobiście nie mam nic do ricotty, raz że bardzo ją lubię, dwa że to jeden z bardziej wartościowych nabiałów z tych dostępnych na naszym rynku, węgle też są i to dobre więc super, tylko czy było jakieś masełko na chleb lub coś w tym stylu?, a w sumie to drugi raz masz tu nabiał, ja uważam że tak 1-2 razy dziennie nabiał może być, wiadomo że czasem mamy na niego ochotę czasem nie i raz jest go więcej raz mnie, ale do tych kanapek świetnie pasuje np. jakieś jajko, czy może wędlina, wędzona rybka, nie wiem co lubi, ważne jest urozmaicenie
OBIAD- kotlety sojowe, sałatka: roszponka, czerwona fasola, pomidor, marchewka, suszony pomidor, łyżka oleju roślinnego (z suszonych pomidorów) obiad jest ok, choć warto by było dołożyć jakieś węglowodany
PODWIECZOREK- pół kostki chudego twarogu z przecierem pomidorowym i siemieniem, słonecznik, sałatka meksykańska
podwieczorek sam w sobie jest ok jak najbardziej tylko fakt że masz już nabiał po raz trzeci czyli uwaga j.w.
Niedługo wpadną ćwiczenia, po nich kolacja (na razie brak pomysłu).
co zjadłaś na kolację ??
Co myślicie?
(marzę, żeby chociaż raz ktoś zauważył mój jadłospis ;p)

---------- Dopisano o 19:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ----------

Myślisz, że w mikrofali wyszłoby coś podobnego? A ten miód to na końcu dodałaś? Bo ogrzewać go to chyba nie bardzo?
j.w.

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-18, 11:15   #1413
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
Twoje jadłospisy są co raz lepsze, jeśli porcje są rzeczywiście ok
mogę wiedzieć czemu U, bo chyba przegapiłam, redukcja zakończona sukcesem, czy dałaś sobie spokój, czy może nie ma rzeczywiście z czego chudnąć?
dzięki
U chyba z tego względu, że dojrzałam do tego, aby modelować sylwetkę ćwiczeniami i nie kierować się jedynie spadkiem na wadzę, kg nie są już dla mnie tak istotne, choć wiadomo daleko mi do bycia szczupłej. Odkąd stoję na 51,0 - 51,5kg to drgnęło coś w obwodach, ciut mniej w talli kosztem bioder co mi się bardzo podoba, więc będę się trzymać tego U i ćwiczeń

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Cytat:
Ile g tłuszczu powinno się spożywać na odzyskanie @? Nie zamierzam oczywiście liczyć, ale tak orientacyjnie... Wypowie się ktoś, kto jest w temacie albo podeśle jakiś link?
minimum 2g dobrego tłuszczu na każdy kilogram ciała

Stary 2014-05-18, 11:35   #1414
n_eptun
Raczkowanie

[QUOTE=klapkowa;46506433]
Cytat:
W Lidlu mają takie fajne, wielgachne

A po ile te gruszki w Lidlu, wiesz?

Pistacje

Ricottę rzadko jadam, wczoraj smarowałam nią kanapki i dodałam do sosu (do sałatki, którą ostatecznie zrobiłam na kolację). Muszę ją skończyć, następną kupię może za 2 miesiące, tak mniej więcej ją kupuję. Myślałam, że będzie właśnie niezłym zamiennikiem innego nabiału. Twaróg i serek wiejski jem, czasem (aczkolwiek rzadko) zsiadłe mleko, serek homo czy jogurt), najczęściej maślanka/kefir do śniadań. Za radami dziewczyn staram się ograniczać nabiał, ale nie zawsze mi się udaje. Avocado jadam rzadko, ponieważ jest niestety drogie. A pestek jem sporo, bardzo je lubię Dynia, słonecznik...
Mam czasami problem z kanapkami, jak nie mam pasty (robię domowe np. ze strączków właśnie), to mam problem, co do nich dodać, żeby nie były same warzywa. Tak samo z sałatkami warzywnymi. Łatwo dodać do nich wieśniaka albo sos na bazie jogurtu. Ale to znowu nabiał.
Odżywek nie chcę.
Idę namoczyć kolejną porcję fasoli
Z tego co pamiętam to jakieś 6zł za kilogram. Ograniczenie ricotty sugerowałam, ponieważ jesz dużo nabiału i w Twoim przypadku lepiej wybierać produkty które zwierają jak najwięcej białka. (Np Jogurt jest słabym źródłem białka w porównaniu do twarogu.)
Proponuję zakup soczewicy, jej nie trzeba moczyć przed gotowaniem Warto też zainteresować się kiełkami np. soi.

---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ----------

Cytat:
Napisane przez fusiacola Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

minimum 2g dobrego tłuszczu na każdy kilogram ciała
A jak waga bardzo niska..?

Co masz namyśli pisząc "Dobrego"? NNKT? Nasycone też są chyba potrzebne...
n_eptun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-18, 11:59   #1415
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
A jak waga bardzo niska..?
wydaje mi się, że ten współczynnik jest do każdej wagi i każdy zdrowy tłuszcz się sprawdzi Ja miałam bardzo nieregularne @ gdy byłam otyła (a tłuszczy unikałam jak ognia no chyba, że w czekoladkach czy lodach) i to było zalecenie lekarza. Pomogło bardzo szybko, choć często specjalnie przekraczałam tą granicę sporo, np dojadając wieczorem paczuszkę nerkowców czy pestek. Dlatego wydaje mi się, że nadmiar zdrowego tłuszczu nie zaszkodzi i nie ma co się z nim czaić oczywiście odkąd jem zdrowo, i przez cały rok redukcji @ miałam jak w zegarku

Stary 2014-05-18, 12:22   #1416
mirage2
Przyczajenie

Hej
Staram się zdrowo odżywiać, jednakże nie jest to takie łatwe mieszkając z rodzicami którzy są przyzwyczajeni jeść dość tłusto i niezbyt zdrowo. Jednakże coraz częściej udaje mi się samej coś przygotować na obiad, więc nie jest tak źle
Mój przykładowy jadłospis:
Codziennie rano na czczo szklanka wody z sokiem wyciśniętym z 3/4 cytryny
Śniadanie:
Moje ulubione to płatki owsiane z jakims owocem+miód i cynamon lub placki z jajka, płatków owsianych, otrębów, a jako dodatek jogurt naturalny, miód i jakieś owoce
Drugie śniadanie:
Tu różnie bywa, gdy jestem na uczelni to jest to grahamka z warzywami(rzodkiewka, sałata, pomidor, papryka, kiełki, szczypiorem, zioła itp), a gdy jestem w domu to robię sobie jakąś sałatkę warzywno owocową najczęściej, moja ulubiona to z sałatą, granatem i orzechami włoskimi.
Obiad:
Tu też różnie bywa, zależy czy obiad robię ja czy moi rodzice;p Jeśli moi rodzicę to zazwyczaj są to ziemniaki plus jakies mięso i surówka. Ostatnio gdy ja robiłam obiad to była to ryba pieczona w piekarniku, kasza gryczana plus sałatka ze świeżych warzyw
Podwieczorek:
Najczęściej jogurt naturalny z jakimiś owocami, pestkami dyni, migdałami itp lub serek wiejski z miodem.
Kolacja:
Najczęściej podwieczorek jest u mnie kolacją;p Zależy o której wstaję i o której się kładę spać.

Jeśli ktoś to przeczytał, to może się wypowiedzieć co sądzi
mirage2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-18, 13:14   #1417
klapkowa
Zadomowienie

Cytat:
"szczytno" w przezroczystym opakowaniu

to są te od Melvita, dobrze kojarzę?

---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

spokojnie możesz użyć czegokolwiek innego robiłam z jabłkiem, bananem, brzoskwiniami i za każdym razem wychodzi równie pyszne raz robiłam w kubeczkach, mniej wody i odwracałam na talerzu, wtedy ten owocowy mus rozpływa się po całości
dzięki! z bananem czy brzoskwinią też brzmi mega! albo z truskawkami! kolejny przepis od Ciebie zapisany!

---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ----------

Cytat:
Napisane przez klapkowa
ŚNIADANIE- kasza kukurydziana na wodzie z połową serka wiejskiego, słonecznikiem, wiórkami kokosowymi i jasnym winogronem śniadanie jest ok, jest białko, węgle i tłuszcz, kasza kukurydziana może czasami, być ale stosują ją zamiennie np. z różnymi rodzajami płatków
II ŚNIADANIE- 3 kromki chleba razowego na zakwasie z ricottą, sałatą lodową i pomidorem, rzodkiewka, jabłko ten posiłek też jest ok, ja osobiście nie mam nic do ricotty, raz że bardzo ją lubię, dwa że to jeden z bardziej wartościowych nabiałów z tych dostępnych na naszym rynku, węgle też są i to dobre więc super, tylko czy było jakieś masełko na chleb lub coś w tym stylu?, a w sumie to drugi raz masz tu nabiał, ja uważam że tak 1-2 razy dziennie nabiał może być, wiadomo że czasem mamy na niego ochotę czasem nie i raz jest go więcej raz mnie, ale do tych kanapek świetnie pasuje np. jakieś jajko, czy może wędlina, wędzona rybka, nie wiem co lubi, ważne jest urozmaicenie
OBIAD- kotlety sojowe, sałatka: roszponka, czerwona fasola, pomidor, marchewka, suszony pomidor, łyżka oleju roślinnego (z suszonych pomidorów) obiad jest ok, choć warto by było dołożyć jakieś węglowodany
PODWIECZOREK- pół kostki chudego twarogu z przecierem pomidorowym i siemieniem, słonecznik, sałatka meksykańska
podwieczorek sam w sobie jest ok jak najbardziej tylko fakt że masz już nabiał po raz trzeci czyli uwaga j.w.
Niedługo wpadną ćwiczenia, po nich kolacja (na razie brak pomysłu).
co zjadłaś na kolację ??
Co myślicie?
(marzę, żeby chociaż raz ktoś zauważył mój jadłospis ;p)

Cytat:
Dzięki!
Kaszę kukurydzianą na razie jem, bo nie mam kompletnie żadnych płatków. Zazwyczaj jem owsianki bądź musli (niestety nie zawsze domowe).
Ja aż tak urozmaicać kanapek nie mogę, bo jestem wege Dlatego staram się różne smarowidła robić. Masła nie jem.
Na kolację zjadłam w końcu sałatkę z roszponki, zielonego groszku i jeszcze jakichś warzyw (nie pamiętam :O) z sosem z wieśka i ricotty (wiem, że znowu nabiał, ale brak pomysłu + pusta lodówka!).
Boję się, że jakbym jadła nabiał tylko raz dziennie, dostarczyłabym za mało białka. Na śniadanie do owsianki czy musli mam zawsze jakiś nabiał. Na II mogę zjeść sałatkę lub kanapkę i wpleść w to strąki. Na obiad dorzucić strąków. Podwieczorek jak przy II śn. No, ale wtedy znowu problem z kolacją. I czy, przy takim ograniczeniu nabiału, nie będzie z kolei za dużo strąków?
To ze jesteś wege nie oznacza, że nie mozesz urozmaicać kanapek.. Zrób sobie pieczarki po grecku, albo pieczarki duszone z papryką i ziołami... są pasty z pieczarek i soczewicy, jakieś sałatki jarzynowe, pasta ze szpinaku i groszku, paprykarze.. na kanapki nadaje się też sos grecki Możliwosci jest wiele... A z białkiem też nie można przesadzać..

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2014-05-18 o 20:47
klapkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-18, 13:18   #1418
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
dzięki! z bananem czy brzoskwinią też brzmi mega! albo z truskawkami! kolejny przepis od Ciebie zapisany!
hmm.. nie wiem czy Melvita, nie pisze nic takiego na opakowaniu a wygląda ono tak choć mogłabym przysiąc, że same płatki na zdjęciu zupełnie niepodobne moje są drobniejsze i bardziej "lekkie", te wyglądają jak z całych ziaren, ale etykieta identyczna

Stary 2014-05-18, 13:29   #1419
klapkowa
Zadomowienie

[QUOTE=n_eptun;46507625][QUOTE=klapkowa;46506433]

Z tego co pamiętam to jakieś 6zł za kilogram. Ograniczenie ricotty sugerowałam, ponieważ jesz dużo nabiału i w Twoim przypadku lepiej wybierać produkty które zwierają jak najwięcej białka. (Np Jogurt jest słabym źródłem białka w porównaniu do twarogu.)
Proponuję zakup soczewicy, jej nie trzeba moczyć przed gotowaniem Warto też zainteresować się kiełkami np. soi. QUOTE]

Myślałam, że ricotta jest nienajgorszym produktem tłuszczowo-białkowym.
Dlatego właśnie zamiast jogurtu wybieram kefiry i maślanki.
Kiełki też czasem jem. I sezam, mak- tam też jest białko, z tego co mi wiadomo. I przy okazji zdrowy (prawda?) tłuszcz.
Soczewicę też mam (taką bez moczenia i taką, która tego wymaga), zrobię dziś z niej pastę, zamiast jednak z fasoli, bo ostatnio ją jadłam.

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ----------

Cytat:
hmm.. nie wiem czy Melvita, nie pisze nic takiego na opakowaniu a wygląda ono tak choć mogłabym przysiąc, że same płatki na zdjęciu zupełnie niepodobne moje są drobniejsze i bardziej "lekkie", te wyglądają jak z całych ziaren, ale etykieta identyczna

O tych właśnie myślałam A sprawdzisz opakowanie z tyłu, może z tyłu jest producent Melvit? Tak mi coś świta i będzie mnie męczyć ;p
A może Twoje nie są błyskawiczne, tylko normalne?
klapkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-18, 13:39   #1420
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
O tych właśnie myślałam A sprawdzisz opakowanie z tyłu, może z tyłu jest producent Melvit? Tak mi coś świta i będzie mnie męczyć ;p
A może Twoje nie są błyskawiczne, tylko normalne?
poszłam z ciekawości sprawdzić i producent Melvit są błyskawiczne na 100% w wyglądzie bardziej przypominają pszenne otręby prażone z Melvita, niż to co na zdjęciu, ale na opakowaniu też pisze pełnoziarniste. Swoją drogą zorientowałam się, że w innych produktach tej marki to logo jest mocno widoczne, a tutaj tylko maleńkim druczkiem przy adresie.

Stary 2014-05-18, 16:57   #1421
Juno123
Rozeznanie

GG do Juno123

Moje R
Ś: 4 ciasteczka owsiane w stylu belvita, jajecznica z szynką i cebulą na oliwie 2 długie kromki chleba z almette chrzanowym ,kawa z mlekiem

O: 200g makaronu z miesem mielonym z szynki i lekkim sosem z pomidorow cebuli cukini<3

P: beda lody czekoladowe

K: kawałek domowej pizzy z pieczarkami serem szynka

Co sadzicie? Z gory dziekuje za ocenę:$

Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka

No i jest 56 kg/171 tylko 2kg do wagi idealnej

"Ooo Muszu Ty geniuszu"

我爱你 M

Juno123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-18, 19:41   #1422
Lady1000
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Juno123 Pokaż wiadomość
Moje R
Ś: 4 ciasteczka owsiane w stylu belvita, jajecznica z szynką i cebulą na oliwie 2 długie kromki chleba z almette chrzanowym ,kawa z mlekiem

O: 200g makaronu z miesem mielonym z szynki i lekkim sosem z pomidorow cebuli cukini<3

P: beda lody czekoladowe

K: kawałek domowej pizzy z pieczarkami serem szynka

Co sadzicie? Z gory dziekuje za ocenę:$

Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka
jeśli to ma być fajna, zdrowa redukcja - wszystko do wymiany :P
Lady1000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-18, 20:27   #1423
201606210914
Konto usunięte

redukcja

ś- bułka grahamka z masłem i pomidorem, sałatka z selera naciowego z piersią: (seler, kukurydza, rodzynki, filet, jogurt nat, troszkę majonezu), 2 parówki z indyka+odrobinę ketchupu/ kawa z mlekiem

o- szklanka ug.makaronu, mała wędzona pierś (kęsek), sałatka z selera naciowego z piersią/ kawa z mlekiem

p- grahamka z masłem, jajecznica z 2 jaj z szynką na maśle

k- sałatka z selera naciowego z piersią, jabłko
201606210914 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-18, 21:39   #1424
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Redukcja niedzielna

1) amarantus na mleku z jajkiem, jagodami i masłem słonecznikowym.
2) dwie kromki domowego chleba z masłem, wędzonym kurczakiem i pomidorem.
3) podjedzone chyba z nudów dwie kostki gorzkiej czekolady 99%, garstka suszonej żurawiny i łyżka masła migdałowego przy robieniu
4) ryż brązowy smażony na maśle klarowanym z mieszanką chińską plus pieczony filet z mintaja.
5) pół opakowania włoskich warzyw na patelnię podsmażonych na oleju rzepakowym i puszka łososia w wodzie.
AshtrayGirl86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-18, 23:00   #1425
n_eptun
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AshtrayGirl86 Pokaż wiadomość
Redukcja niedzielna

1) amarantus na mleku z jajkiem, jagodami i masłem słonecznikowym.
2) dwie kromki domowego chleba z masłem, wędzonym kurczakiem i pomidorem.
3) podjedzone chyba z nudów dwie kostki gorzkiej czekolady 99%, garstka suszonej żurawiny i łyżka masła migdałowego przy robieniu
4) ryż brązowy smażony na maśle klarowanym z mieszanką chińską plus pieczony filet z mintaja.
5) pół opakowania włoskich warzyw na patelnię podsmażonych na oleju rzepakowym i puszka łososia w wodzie.

Jaka piękna redukcja!
n_eptun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-18, 23:36   #1426
agnieszka16
Zadomowienie

Moje dzisiejsze utrzymanie
Śniadanie: 2 kanapki z razowca ze słonecznikiem: jedna z plastrem twarogu eko i domową konfiturą malinową, druga z serem owczym,sałatą rzymską, oliwkami i gruszką. Sok wyciskany z marchewki i selera

Godzina zajęć fitness z obciążeniem

II śniadanie: placki owsiano-bananowe (banan, 3 łyżki płatków owsianych, jajko) z łyżką jogurtu greckiego, truskawkami i migdałami. 2 nektarynki.
Mocne cappuccino

1,5 godz jazdy na rowerze (w trakcie wpadła gałka lodów bakaliowych)

Obiad: pieczony filet z łososia, brukselka i brokuły na parze, sałatka z roszponki, oliwek, fety, pomidorów, orzechów pini, papryki i cebulki, kasza pęczak

Podwieczorek: kawałek ciasta orkiszowego z truskawkami i borówkami, garść pistacji,zielona herbata owocowa

Kolacja: chłodnik botwinkowy z jajkiem, grzanka razowa z oliwą, polskim pomidorem i bazylią
agnieszka16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-19, 07:02   #1427
olik187
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze utrzymanie
Śniadanie: 2 kanapki z razowca ze słonecznikiem: jedna z plastrem twarogu eko i domową konfiturą malinową, druga z serem owczym,sałatą rzymską, oliwkami i gruszką. Sok wyciskany z marchewki i selera

Godzina zajęć fitness z obciążeniem

II śniadanie: placki owsiano-bananowe (banan, 3 łyżki płatków owsianych, jajko) z łyżką jogurtu greckiego, truskawkami i migdałami. 2 nektarynki.
Mocne cappuccino

1,5 godz jazdy na rowerze (w trakcie wpadła gałka lodów bakaliowych)

Obiad: pieczony filet z łososia, brukselka i brokuły na parze, sałatka z roszponki, oliwek, fety, pomidorów, orzechów pini, papryki i cebulki, kasza pęczak

Podwieczorek: kawałek ciasta orkiszowego z truskawkami i borówkami, garść pistacji,zielona herbata owocowa

Kolacja: chłodnik botwinkowy z jajkiem, grzanka razowa z oliwą, polskim pomidorem i bazylią

jak zwykle jak tam udało Ci się już opanować wagę?
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-19, 08:39   #1428
agnieszka16
Zadomowienie

Olik, dziękiuję Przez długi czas waga nieco spadała, więc zwiększyłam trochę porcje- jem więcej węglowodanów, nie skąpię sobie masła na kanapki, często wybieram pelnotluste mleko zamiast 2%, jem żółte sery, więcej skrobi-np. ziemniaki. Przy ruchu i w miarę czystej, zdrowej diecie (nawet jeśli ilość kalorii była teoretycznie wystarczająca) trzeba naprawdę uważać na niepotrzebne spadki wagi i po prostu jeść odpowiednio więcej.

Edytowane przez agnieszka16
Czas edycji: 2014-05-19 o 08:42
agnieszka16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-19, 08:56   #1429
fusiacola
Wtajemniczenie

wczorajsze U:

1) 2 kanapki: chleb żytni z makiem, nerkowcami i śliwką z roztartym awokado, sałatą, plastrami pieczonego kurczaka w ziołach i sezamie, pomidorem i czerwoną cebulą + kawa z mlekiem, pół grejpfruta

2) jajecznica z 2 jaj, sałatka na gorąco z pomidorów i pęczka bazylii przesmażonych na oliwie z oliwek i fety, bułeczka pełnoziarnista ze słonecznikiem

3) pikantna zupa z pieczonej w złotku papryki, pomidorów, dyni i chilli, z kawałkiem cielęciny i makaronem pełnoziarnistym; kilka orzechów włoskich

koktajl: banan, szpinak, zielona herbata, sok z cytryny i miód
45min trening

4) ryż brązowy, pieczeń z indyka w sosie z pieprznikami (naprawdę sporo, wyciągnęłam z zamrażalnika cały woreczek), zabieliłam łyżką śmietany 15%, ogórki konserwowe

5) mix sałat z papryką, awokado, cykorią, pomidorami, ogórkiem, czerwoną cebulą, selerem naciowym, rzodkiewką, pestkami dyni i oliwą; do tego kanapka grubo posmarowana pastą z tuńczyka z wody, gotowanych żółtek, domowego majonezu i pęczka szczypiorku

Stary 2014-05-19, 09:31   #1430
agaczini
Zadomowienie

mój dzisiejszy jadłospis R

I - 2 kromki chleba żytniego, 2 jajka sadzone na maśle, papryka

II - 2 naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem, pomidorami suszonymi, surówka z kapusty

III - 2 podudzia kurczaka pieczone, puree z selera, fasolka szparagowa, miseczka francuskiej zupy cebulowej

zumbaaaaa

IV - śledzik z cebulką, z odrobina oleju z pestek winogron, chilli, ogórek małosolny <3 kromka chleba żytniego

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2014-05-19 o 10:22
agaczini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-19, 11:48   #1431
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Jak przygotowujecie filety ze śledzia? Normalnie w zalewie z oleju?
o_Khaleesi_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-19, 12:39   #1432
magda_lena40
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość
w jogurcie z chrzanem i cebulką/w jogurcie z cebulką i jabłkiem/po kaszubsku TAKIE

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Cytat:
Napisane przez agaczini Pokaż wiadomość
mój dzisiejszy jadłospis R

I - 2 kromki chleba żytniego, 2 jajka sadzone na maśle, papryka

II - 2 naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem, pomidorami suszonymi, surówka z kapusty

III - 2 podudzia kurczaka pieczone, puree z selera, fasolka szparagowa, miseczka francuskiej zupy cebulowej

zumbaaaaa

IV - śledzik z cebulką, z odrobina oleju z pestek winogron, chilli, ogórek małosolny <3 kromka chleba żytniego
ładnie jak zawsze

ma jakieś znaczenie to czy źródłami węgli złożonych są produkty mączne czy np. kasze, ryż?

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Cytat:
wczorajsze U:

1) 2 kanapki: chleb żytni z makiem, nerkowcami i śliwką z roztartym awokado, sałatą, plastrami pieczonego kurczaka w ziołach i sezamie, pomidorem i czerwoną cebulą + kawa z mlekiem, pół grejpfruta

2) jajecznica z 2 jaj, sałatka na gorąco z pomidorów i pęczka bazylii przesmażonych na oliwie z oliwek i fety, bułeczka pełnoziarnista ze słonecznikiem

3) pikantna zupa z pieczonej w złotku papryki, pomidorów, dyni i chilli, z kawałkiem cielęciny i makaronem pełnoziarnistym; kilka orzechów włoskich

koktajl: banan, szpinak, zielona herbata, sok z cytryny i miód
45min trening

4) ryż brązowy, pieczeń z indyka w sosie z pieprznikami (naprawdę sporo, wyciągnęłam z zamrażalnika cały woreczek), zabieliłam łyżką śmietany 15%, ogórki konserwowe

5) mix sałat z papryką, awokado, cykorią, pomidorami, ogórkiem, czerwoną cebulą, selerem naciowym, rzodkiewką, pestkami dyni i oliwą; do tego kanapka grubo posmarowana pastą z tuńczyka z wody, gotowanych żółtek, domowego majonezu i pęczka szczypiorku
bardzo mi się podoba
przed Twoimi jadłospisami powinno być zawsze ostrzeżenie na czerwono, żeby nie czytać, jeśli ma się jeszcze dużo czasu do swojego posiłku

Wiesz, co jest najważniejsze w życiu? Mieć cel. I dążyć do jego spełnienia.
Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczęśliwia mnie.
Dzięki niemu mam poczucie, że warto żyć, mimo przeciwności.
Ale często wątpię.
Bardzo często.

magda_lena40 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-19, 13:08   #1433
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magda_lena40 Pokaż wiadomość
w jogurcie z chrzanem i cebulką/w jogurcie z cebulką i jabłkiem/po kaszubsku TAKIE

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

ładnie jak zawsze

ma jakieś znaczenie to czy źródłami węgli złożonych są produkty mączne czy np. kasze, ryż?

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

bardzo mi się podoba
przed Twoimi jadłospisami powinno być zawsze ostrzeżenie na czerwono, żeby nie czytać, jeśli ma się jeszcze dużo czasu do swojego posiłku
dziękuję

produkty mączne czyli np makarony,kluski są po prostu żywnością bardziej przetworzoną, niż np ryż czy kasza, która jest po prostu ziarnem prosto z rośliny,wysuszonym tylko makaron np jest produktem powstałym z obróbki ziarna i dodania do niego jeszcze innych skłądników. najlepiej jeść jak najprościej, ale myślę że jak nie przesadza się z mącznymi na Rce toteż jest ok

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość

ja kupuję np filety śledziowe w oleju, ale odlewam ten olej bo to zazwyczaj jakiś dupny jest, dodaję cebulkę, sok z limonki/cytryny, chilli w plasterkach, gałkę muszkatołową i obkładam liściem laurowym. musi chwilę postać wtedy lepiej się smaki przenikają, ale na świeżo po zrobieniu też się da zjeść
Stary 2014-05-19, 13:36   #1434
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
Jaka piękna redukcja!
Dziękuję Ci bardzo

No to od razu dzisiejsza:

1) omlet z dwóch wiejskich jaj i łyżki mąki gryczanej smażony na oleju kokosowym (bomba ) z domowym niskosłodzonym dżemem truskawkowym.
2) płatki gryczane ugotowane na mleku z kiwi i tahini.
3) ryż brązowy, pierś z kurczaka, mix warzyw orientalny - podsmażone na maśle klarowanym.
4) serek wiejski z brzoskwinią i migdałami.
5) mintaj pieczony z masłem, zielona fasolka gotowana na parze.
Stary 2014-05-19, 15:32   #1435
poppy seed
Zakorzenienie

cześc wrzucam moje U/R

1. Krem z płatków owsianych (4 łyżki), serka homogenizowanego, borówek amerykańskich i łyżki niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki; garśc pistacji; czarna kawa.

2. Mięso z łopatki wieprzowej, gnocchi, sałatka z kapustą pekińską, pomidorami, rzodkiewkami i dressingiem z oliwy z oliwek, ziół i octu winnego.
kawa z mlekiem

30min skakanki + cwiczenia na pośladki

3. Sałatka z liści świeżego szpinaku, truskawek, sera koziego z dressingiem musztardowo-miodowym; grzanka z razowca z pieczoną piersią z kurczaka.

4. 2 jajka gotowane na pół twardo + jakieś warzywa, może mix na patelnię, zobaczymy

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-19, 15:46   #1436
marteczkowo
Raczkowanie

Dziń dybry po weekendowej przerwie Nareszcie słonko

R for tudej

I Jaglanka z jabłkiem i bananem (niewiele, na cały garnek dałam po sztuce), orzechami włoskimi, pestkami dyni i cynamonem, na mleku z dodatkiem 2 łyżek wieśniaka
II Na przetrzymanie surówka z kiszonej kapustki z małym jabłkiem, prażone pestki słonecznika i dyni, pieprz i oliwa z oliwek
III makaron pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami w oleju z ziołami i szpinakiem, cieciorką, odrobiną fety posypane słonecznikiem
IV potrawka curry z soczewicy i pęczaku, ze szpinakiem, cukinią, cebulą, czosnkiem, kuminem - duszone edit: dodałam kawałek piersi kurczaka
Trening - ok. 50 min
V Koktail banan+maślanka+kakao
VI Albo coś z jajek (omlet lub jajecznica), albo śledzie w oleju z jakimś dodatkiem warzywnym

I jak to wygląda?

Mam problem... staram się jeść coraz lepiej, ćwiczę pilnie i sumiennie. Ale efektów nie widać. Myślę, że głównym winowajcą (lekarz przychyla się do mojego zdania) są hormony, którymi leczę endometriozę - depo provera (nie jest to pierwszy lek, który stosuję, ale nigdy takich problemów z wagą nie miałam). Tak naprawdę od kiedy je stosuję (wrzesień 2013) wskoczyło mi już 7kg Jeszcze z 2 lata temu ważyłam 53 kg, teraz 63 Dietę zmieniłam z początkiem roku, sumiennie ćwiczę od 1,5 msca. Nie liczę na cud, ale chciałabym chociaż nie rosnąć Ostatni zastrzyk wzięłam pod koniec marca, i nie wrócę do nich, ale będę musiała przejść na piguły, bo bez żadnych leków nie ma opcji
Czy macie jakieś pomysły, żeby przyspieszyć dodatkowo metabolizm? Bo przypuszczam, że głównie tutaj leży problem. Przyjmę wszystkie rady i ocenynawet mocno krytyczne Jem często, co 3h, ale małe porcje, jedynie na śniadanie jem spory talerz owsianki czy jaglanki. Od paru dni już zmieniłam II posiłek na przekąskę w postaci surówki, bo moze za dużo tych kalorii mi wpada

Czekam na pomoc i rady i z góry ślicznie dziękuję, bo zaczynam fisiować i mieć wyrzuty sumienia, że może za dużo jem

Edytowane przez marteczkowo
Czas edycji: 2014-05-19 o 16:59
marteczkowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-19, 16:07   #1437
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez marteczkowo Pokaż wiadomość
Dziń dybry po weekendowej przerwie Nareszcie słonko

R for tudej

I Jaglanka z jabłkiem i bananem (niewiele, na cały garnek dałam po sztuce), orzechami włoskimi, pestkami dyni i cynamonem, na mleku z dodatkiem 2 łyżek wieśniaka
II Na przetrzymanie surówka z kiszonej kapustki z małym jabłkiem, prażone pestki słonecznika i dyni, pieprz i oliwa z oliwek
III makaron pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami w oleju z ziołami i szpinakiem, cieciorką, odrobiną fety posypane słonecznikiem
IV potrawka curry z soczewicy i pęczaku, ze szpinakiem, cukinią, cebulą, czosnkiem, kuminem - duszone
Trening - ok. 50 min
V Koktail banan+maślanka+kakao
VI Albo coś z jajek (omlet lub jajecznica), albo śledzie w oleju z jakimś dodatkiem warzywnym

I jak to wygląda?

Mam problem... staram się jeść coraz lepiej, ćwiczę pilnie i sumiennie. Ale efektów nie widać. Myślę, że głównym winowajcą (lekarz przychyla się do mojego zdania) są hormony, którymi leczę endometriozę - depo provera (nie jest to pierwszy lek, który stosuję, ale nigdy takich problemów z wagą nie miałam). Tak naprawdę od kiedy je stosuję (wrzesień 2013) wskoczyło mi już 7kg Jeszcze z 2 lata temu ważyłam 53 kg, teraz 63 Dietę zmieniłam z początkiem roku, sumiennie ćwiczę od 1,5 msca. Nie liczę na cud, ale chciałabym chociaż nie rosnąć Ostatni zastrzyk wzięłam pod koniec marca, i nie wrócę do nich, ale będę musiała przejść na piguły, bo bez żadnych leków nie ma opcji
Czy macie jakieś pomysły, żeby przyspieszyć dodatkowo metabolizm? Bo przypuszczam, że głównie tutaj leży problem. Przyjmę wszystkie rady i ocenynawet mocno krytyczne Jem często, co 3h, ale małe porcje, jedynie na śniadanie jem spory talerz owsianki czy jaglanki. Od paru dni już zmieniłam II posiłek na przekąskę w postaci surówki, bo moze za dużo tych kalorii mi wpada

Czekam na pomoc i rady i z góry ślicznie dziękuję, bo zaczynam fisiować i mieć wyrzuty sumienia, że może za dużo jem
Mnie się Twój jadłospis podoba, tylko ta surówka na drugie śniadanie to jednak trochę mało Jesteś wege? Bo nie widzę mięsa ani ryb.

Co do Twojego problemu, to podpinam się brzydko pod pytania, bo mam właściwie podobnie. Tarczycę mam mocno rozregulowaną, i choć niby już hormony są w jako takiej normie, to jednak metabolizm muszę mieć mega wolny, bo po dwóch tygodniach diety z naprawdę malutkimi odstępstwami nie schudłam nic Także łączę się w bólu, choć Twój trwa zdecydowanie dłużej.
Stary 2014-05-19, 16:11   #1438
marteczkowo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AshtrayGirl86 Pokaż wiadomość
Mnie się Twój jadłospis podoba, tylko ta surówka na drugie śniadanie to jednak trochę mało Jesteś wege? Bo nie widzę mięsa ani ryb.

Co do Twojego problemu, to podpinam się brzydko pod pytania, bo mam właściwie podobnie. Tarczycę mam mocno rozregulowaną, i choć niby już hormony są w jako takiej normie, to jednak metabolizm muszę mieć mega wolny, bo po dwóch tygodniach diety z naprawdę malutkimi odstępstwami nie schudłam nic Także łączę się w bólu, choć Twój trwa zdecydowanie dłużej.
Hej Nie jestem wege, dzisiaj tak się wydarzyło, że 2 razy strączki, wczoraj ten makaronik miałam z łososiem Zazwyczaj mam w jadłospisie drób, staram się jeść też ryby. Mięsa czerwonego raczej unikam, ale to właśnie ze względu na endo, ponieważ jest mocno niewskazane
Ta surówka to raczej jako przekąska, niżej właśnie napisałam, że to taki akt desperacji (nie wiem czy słuszny), żeby coś wrzucić na żołądek, ale nie jeść za dużo...
Stary 2014-05-19, 17:16   #1439
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marteczkowo Pokaż wiadomość
Czy macie jakieś pomysły, żeby przyspieszyć dodatkowo metabolizm?
rozgrzewające przyprawy pieprz cayenne, chilli, imbir, cynamon... i ćwiczenia

Stary 2014-05-19, 17:20   #1440
marteczkowo
Raczkowanie

Cytat:
rozgrzewające przyprawy pieprz cayenne, chilli, imbir, cynamon... i ćwiczenia
dodaję do czego tylko się da: owsianki, jaglanki, potrawek, jajecznicę posypuję chilli, do kawy też często dodaję cynamon, imbir, często używam curry... a ćwiczę 5 razy w tygodniu po godzince. Dzięki za odzew i czekam na dalsze pomysły
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości