|
|
#241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: kobiety odpicowane i zaniedbane
Cytat:
Całe życie nie mogę pojąć, czemu ludzie twierdzą, że mycie włosów zajmuje tyle czasu, u mnie to kwestia minuty podczas prysznica, który tak czy siak musisz wziąć, schną same przez noc. Jeśli wyjdzie ,,masakra na głowie'', można je zapleść w najprostszy warkocz albo ślimaka, lepsze takie niż przetłuszczone. Olejku codziennie kłaść nie musisz, odżywki też nie. Nieważne, czy się siedzi na bezrobociu u rodziców, czy 2 kierunki łączy z pracą i wolontariatem, nie wyobrażam sobie latania z tłustymi włosami i głupiego tłumaczenia się.
|
|
#242 | |||||||||||
|
Naczelny Hipster
|
Większość już zostało powiedziane, ale:
Cytat:
Używam jednej pralni z kilkoma setkami innych studentów mieszkających w moim akademiku i nigdy żadna z tych upiornych pralek nie zniszczyła mi ciuchów. To, że pranie trzeba posegregować chyba jest oczywiste?A prać ręcznie umiem od czasów przedszkola (serio, miałam radochę bawiąc się płatkami mydlanymi, to mama dawała mi jakieś skarpetki do przeprania czy coś, a ja się czułam jak ważna pani domu Skoro nie możesz używać blokerów, ze względów zdrowotnych, a cierpisz na nadmierną potliwość to może idź do dermatologa? Może to coś z hormonami, może coś da się zrobić, ciężko mi uwierzyć, że jesteś skazana na topienie się w pocie ![]() Cytat:
Cytat:
Więc ja nawet na 16 nie wyglądam No i fajnie, że się nie musisz malować. Ja muszę, bo mam jasne oczy i jasną oprawę oczu, więc bez niczego wyglądam strasznie mdło. Dlatego mam przedłużane rzęsy, rano wstaję, BB krem na twarz lub lekki podkład, korektor, brwi i gotowe. Całość zajmuje max. 5 minut ![]() Cytat:
![]() Poza tym śmiać mi się chce jak widzę laski codziennie ubrane jak na biznesowe spotkanie, w pełnym makijażu i na szpilkach. W żadnym mieście, w którym mieszkałam nie da się biegać w szpilkach, bo chodniki są jakie są. Ja zajechałam dwie pary szpilek i mi się odechciało. Można wyglądać zadbanie i elegancko bez szpil, szpachli i sukni od Valentino ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Jest milion rodzajów Ja zazwyczaj biegam jakoś tak pół luźno, pół elegancko ![]() Cytat:
Wyglądałam jak zadbane zombie Jasne, oczy czerwone, nos czerwony, ale nochal regularnie smarowałam kremem, żeby nie był podrażniony No i zatkałam się lekami, żeby nie kichać co chwilę i nie umierać. A włosy można umyć dzień wcześniej ta-daaa!Cytat:
Było tak, ze szłam chora, no zdarza się, nie jestem idealna, miewam dni paszteta kiedy czego bym nie zrobiła to i tak będzie źle, włosy się nie układają, podkład nie leży i w ogóle wyglądam wtedy jak menel, ale szczerze, nie psuje mi to nastroju ![]() Cytat:
|
|||||||||||
|
|
|
#243 |
|
Zakorzenienie
|
Dbanie o siebie to nawyk, a nawyki można wyrobić. Na początek radziłabym:
1) ubrania przygotowywać wieczorem i bez żałowania tych ładniejszych. Po prostu pomyśl, co chciałabyś założyć, w czym wyglądałabyś dobrze i to wyjmij z szafy. 2) jak codziennie trzeba myć włosy, to trzeba. 3) rób codziennie delikatny makijaż, na początek nie rzucaj się na pełny. Ale rób go codziennie. I tak przez 30 dni, chyba że wcześniej nastąpi koniec świata, wtedy czuj się zwolniona. Po tym czasie będziesz mieć to we krwi i nawet nie będziesz o tym myśleć. Najbardziej męczy właśnie myślenie, że wypadałoby coś zrobić, samo zrobienie jest już mniej wyczerpujące
|
|
|
|
#244 | |
|
.
|
Cytat:
na wizażu jest lansowane stwierdzenie, że silikony to zło i się z tym zwyczajnie nie zgadzam.
|
|
#245 |
|
Raczkowanie
|
Jedna dziewczyna powiedziała, żebym wstawiła zdjecia pralki, żeby pomóc mi rozszyfrować
no to ładnie proszęw ogóle nie wiem jak ustawić czas prania. czy to w ogóle w tej pralce możliwe? moja pralka pierze zawsze taaaaak długo.... z 2 godziny chyba... a te 3 przyciski z lewej to w ogóle nie wiem do czego służą (literka e itd.) instrukcji nie mam. na necie też nie mogłam znaleźć. Pytałam kiedyś koleżanek i też nie ogarniają tematu
|
#246 |
|
Raczkowanie
|
Droga Autorko
mówisz trochę jak ja parę lat temu. Nie studiowałam w tym samym mieście, gdzie jest mój dom rodzinny i przez 3 lata studiów woziłam brudy do Mamy, żeby mi wyprała, uprasowała itd. (nie jesteś czasem jedynaczką?) mając w mieszkaniu pralkę i ekstra balkon Nie wiem co mną kierowało, ale tak robiłam Jeździłam z wielkim mandżurem pociągiem aż w końcu dojrzałam do tego żeby se prac majty sama. Od tego czasu mam bzika na punkcie prania Nikomu nie pozwalam tego robić, a najbardziej lubię wyciągać z pralki pachnące, świeże ciuszki i je wieszać. Co do proszku, to teraz akurat mam persil, a jak chodzi o płyn, to mam małą manię i kupuje małe opakowania, bo często zmieniam zapachy (bardzo nieekonomiczne:P). Mam dużo czarnych ciuchów, więc staram się je prać w Perwol Color Black Magic, szczególnie leginsy.Co do mycia głowy. Ja tego nie znoszę robić. Mam problem z uszami i zawsze muszę je zatykać, żeby woda się nie dostała do kanaliku słuchowego. Denerwują mnie te obrzędy! Ale niestety muszę je wykonywać. Włosy mi się nie przetłuszczają więc myję je dwa, trzy razy w tygodniu. Czasami mam takie mniej świeże, ale wykorzystuję tę okazję i czeszę się w jakieś koki, loki nawet lepiej mi się czesze na przysłowiowych "dwudniowych" niż na takich świeżych. Ale prawda jest taka, że jak umyję włosy to się czuję dużo bardziej odświeżona, niż po najdokładniejszym prysznicu czy kąpieli. Co do ubrań. Też czasami chodzę byle jak ubrana, nie stroję się do sklepu bo chleb, nawet zdarzało mi się chodzić na wykłady w dresie, czy na piwko do knajpki ( z jednej mnie nawet wywalili za spodnie z haczykiem:P) i nic mi się nie dzieje. Zdarza mi się też odpicować tak, że ludzie mnie nie poznają na ulicy. Ale nie mam z tym problemu. No to jak mi się nie chciało czy ubierać, czy malować ( choć to akurat lubię i nawet spoko mi wychodzi), a w zamian za to sobie pospałam, czy obejrzałam przed wyjściem serial to do kogo mam mieć pretensje? jedynie do siebie, a i to bez sensu. W końcu nie szata zdobi człowieka - ale spoko jak jest czysta i w miarę schludna. Jedne dziewczyny przykładają dużą wagę do tego jak wyglądają, śledzą trendy i lubią to, a inne mają na to wywalone. Dla każdego coś miłego, ważne żeby siebie lubić i nie ulegać presji mediów, otoczenia, a w Twoim przypadku to chyba sama sobie tym niepotrzebnie głowę zawracasz. Pozdro! Teraz widzę dopiero zdjęcia pralki. Sprawdź dokładnie, czy ona ma jakiś numerek na sobie, jakąś serię? Może się uda znaleźć instrukcję
Edytowane przez ingrid_b Czas edycji: 2014-05-21 o 18:30 Powód: niedpoatrzenie |
|
|
|
#247 |
|
Raczkowanie
|
Te obrazki dookoła pokrętła - na lewo od stop to kolejno: bawełna, syntetyczne, delikatne. U góry masz wełnę i pranie ręczne.
|
|
|
|
#248 |
|
Raczkowanie
|
sprawdziłam, szukałam, nie ma
![]() gdzieś znalazłam jakąś, ale była płatna ( i to nie 5 zł) i nie chciałam ryzykować, by nie kupić kota w worku ---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ---------- ale te znaczki się powtarzają. raz są większe a raz mniejsze. a raz trójkącik jest połączony z listkiem. o co cho?
|
#249 |
|
Raczkowanie
|
![]() "e" to bym stawiała ekonomiczne.
|
#250 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to drugie - podwójne płukanie trzecie - (chyba) pranie wstępne dwa ostatnie pokrętła chyba nie są tajemnicą? temp. prania i prędkość wirowania. |
|
|
|
|
#251 |
|
Miss Pudernica
|
Rano myję włosy i maluję się, zawsze. Nie wyjdę z domu z tłustymi włosami
Włosy myję codziennie rano, chociaż zdarza się wieczorem - właśnie jak jestem chora albo czuję się zmęczona i wiem, że rano nie wstanę. Ewentualnie w pogotowiu mam suchy szampon, ale używam go od razu po myciu i wtedy 2 dni w związanych włosach mam z głowy. Paznokcie mam zawsze pomalowane, bo lubię. Lakier nie trzyma mi się długo, przeważnie maluję co 3 dni. Z topem przyspieszającym wysychanie zajmuje mi to 20 minut maksymalnie. Rzeczy piorę w pralce, wszystkie. Na niskiej temperaturze i bez wirowania plus płyn do płukania i noszę po kilka lat. Co do stroju to najlepiej kupić podstawowy zestaw. U mnie to spodnie, w zależności czy idę na uczelnię/do pracy - jeansy albo eleganckie, sweter/żakiet i jakaś fajna bluzka, tu lubię poszaleć. Lubię też koszule, nawet zwykła jednokolorowa plus żakiet sprawia, że wygląda się bardziej elegancko i taki zestaw sprawdza się na każdą okazję. Latem śmigam w sukienkach, do pracy gdy muszę wyglądać elegancko też. Mam kilkanaście i dobieram do tego różne żakiety - za każdym razem wyglądam inaczej, a ciuchów nie mam wcale dużo. Buty lubię na koturnie albo na grubszej szpilce. W pracy zmieniam na eleganckie wysokie, a przychodzę często w zwykłym balerinkach ![]() Dla mnie to takie nawyki, nie odczuwam jakiegoś wysiłku robię to dla własnego samopoczucia.
|
#252 |
|
Raczkowanie
|
instrukcje latwo mozna znalezc w necie, sama ja znalazlam. wystarczy ruszyc tylko 4litery. "e" to chyba bez wirowania, reszta jak napisała kolezanka wyzej
|
#253 |
|
Raczkowanie
|
czyli najlepiej tych przycisków nie włączać?
a oznaczenia na pokrętle ze znaczkami?
|
#254 | |
|
Miss Pudernica
|
Cytat:
|
|
#255 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#256 | |
|
Miss Pudernica
|
Cytat:
myślę, że studentki sensownej uczelni ogarniają trochę więcej niż pralkę i makijaż
|
|
#257 |
|
Raczkowanie
|
pomoże ktoś? co oznaczają te znaczki przy pokrętle?
---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ---------- np. ten t-shirt w paski? ![]() albo czym się różnią małe znaczki od dużych?
|
#258 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#259 |
|
Zakorzenienie
|
Autorko, dziewczyny na Ciebie naskoczyły a ja Cię rozumiem
Ja zawsze jestem umyta, uczesana, czysta, ubrana schuldnie itp, ale podziwiam dziewczyny, które rano mają perfekcyjny makijaż, zrobione loki lokówką, doskonale dobrane dodatki do ubrania itp. Też bym tak chciała zawsze wyglądać perfekcyjnie, tylko ja sama przed sobą przyznaję, że coś za coś. Wolę wygodne ciuchy i rano pospać pół h dłużej, niż codziennie chodzić odpicowana
|
|
|
|
#260 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
większość symboli wyjaśniona. Moim zdaniem małe znaczki odnoszą się do prania poszczególnych tkanin z praniem wstępnym. Masz nawet takie cudo jak pranie ręczne![]() http://menstream.pl/instrukcje/polar...7-2-m6854.html
|
|
#261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#262 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli dalej będzie utrzymywać, że ma pralkę/płyny morderców ciuchów, to niestety musi
|
#263 |
|
Zakorzenienie
|
A w ogóle to uważam, że najbardziej wygląd robią włosy. Ja mam kręcone (nie chce ich katować prostownicą) więc siłą rzeczy czasem, zwłaszcza jak wieje, wyglądają nieporządnie, jak stóg siana. I nigdy nie będę wyglądać tak ładnie jak laska z długimi, prostymi włosami.
|
|
|
|
#264 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki za zrozumienie. ja też ZAWSZE dbam o podstawową higiene. dla mnie lekko przetłuszczone włosy nie są jakoś strasznie obrzydliwe. przecież nie chodzę ze smalcem na głowie. poprostu nie są aż takie puszyste jak zaraz po umyciu i wysuszeniu. I ja tez sama przed sobą mówię sobie coś za coś. Mi poprostu nie zawsze się chce. tym bardziej jak ide na pare godzin na uczelnie - nie chce mi się wtedy zakręcać loków. wiem, że to moje lenistwo i moja 'wina' ze nie jestem odpicowana. i nie mam o to zadnych pretensji. wiem, że większość ludzi nie przywiązuje, aż tak bardzo uwagi. i ja naprawde podziwiam laski, którym się chce tak szykować że wyglądają jak modelki z wybiegu każdego dnia. ktoś chyba nie zrozumiał, że wyrażam podziw, a nie zazdrość. nie żalę się dlaczego ja tak nie wyglądam, bo wiem dlaczego. byłam tylko ciekawa jak laski typu 'glamour every day" do tego podchodzą. czy od zawsze takie były. ile czasu to zajmuje. jak sobie z tym radzą... itp itd a tu większość osób pisze o myciu włosów. co jest najmneijszym problemem. bo zdarza mi się czuć się z nimi niekomfortowo może raz na miesiąc? chyba ktoś tu zgubił wątek ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- czekam na dalsze wyjaśnienia oznaczeń przy pokrętle. tymczasem szukam w necie. jeszcze nic nie znalazłam...
|
|
#265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiedza z tej instrukcji na pewno pozwala na ogarnięcie podstawowych prań, to nie reaktor atomowy.
|
|
#266 |
|
Raczkowanie
|
jeżeli ktoś tu uważa, że to takie banalne a ja jestem głupia to niech się podzieli wiedzą. ok moge być głupia. ale chciałabym się wkońcu dowiedzieć i zostać mistrzynią prania
![]() ---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ---------- czym sie roznia male znaczki od duzych. i po praniu recznym zgodnie z ruchem wskazowek zegara
|
#267 |
|
Zakorzenienie
|
Czego więcej potrzebujesz, żeby uprać delikatne tkaniny/ręczniki/bawełniane rzeczy/bieliznę itp.?
|
#268 |
|
.
|
cóż, ja wprawdzie nie robię sobie loków na uczelnię, ale nawet jak idę na 1,5h to się ogarniam tak samo jak wychodząc na cały dzień.
|
#269 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po praniu ręcznym w prawo, jak można wyczytać z instrukcji: 1) płukanie z delikatnym wirowaniem 2) płukanie z wirowaniem 3) malutka miska - nie wiem 4) wirowanie 5) delikatne wirowanie 6) wypompowanie wody Chyba mogę robić z tego doktorat już. ---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ---------- Cytat:
Na co najmniej 15 godzin dopiero?
|
|
#270 |
|
Wredny kotecek
|
Ja się nie maluję kiedy schodze rano po bułki (piekarnia kilka metrów od klatki) to moje jedyne wyjście gdzie nie opłaca sie malować (no dobra nakładam tylko korektor pod oczy wtedy)
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:08.

Używam jednej pralni z kilkoma setkami innych studentów mieszkających w moim akademiku i nigdy żadna z tych upiornych pralek nie zniszczyła mi ciuchów. To, że pranie trzeba posegregować chyba jest oczywiste?
Jest milion rodzajów
mówisz trochę jak ja parę lat temu. Nie studiowałam w tym samym mieście, gdzie jest mój dom rodzinny i przez 3 lata studiów woziłam brudy do Mamy, żeby mi wyprała, uprasowała itd. (nie jesteś czasem jedynaczką?) mając w mieszkaniu pralkę i ekstra balkon

robię to dla własnego samopoczucia.

większość symboli wyjaśniona. Moim zdaniem małe znaczki odnoszą się do prania poszczególnych tkanin z praniem wstępnym. Masz nawet takie cudo jak pranie ręczne