Jeszcze trzy lub dwa miesiące i już będą nasze brzdące. MAMY LIPCOWE 2014, część V - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-21, 20:02   #2641
Fame
Zakorzenienie

Dot.: Jeszcze trzy lub dwa miesiące i już będą nasze brzdące. MAMY LIPCOWE 2014, częś

Hej!
Naprawilam usterkę wizazową i już mogę Was czytać.
U nas tak jak MALWISKA pisała (dzięki!). Zaczynamy 35 tc i mała ma ok 2,5 kg

Co do wagi to ważę 71 kg i w pupę nic nie poszło.. Dalej cierpię na plaskodupie (jak to mój tż mówi)

Idę Was nadrobić

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Fame jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-21, 20:12   #2642
mamaya
Zakorzenienie

Dot.: Jeszcze trzy lub dwa miesiące i już będą nasze brzdące. MAMY LIPCOWE 2014, częś

Fame, waga Izulki jest piękna No i cieszę się strasznie, ze u Was w gruncie rzeczy jest wszystko w porządku.
Cieszę się jak głupia, że za jakieś 2 tygodnie z kawałkiem będziesz mieć Izę przy sobie Nienormalna jestem
mamaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-21, 20:15   #2643
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mamaya Pokaż wiadomość
Fame, waga Izulki jest piękna No i cieszę się strasznie, ze u Was w gruncie rzeczy jest wszystko w porządku.
Cieszę się jak głupia, że za jakieś 2 tygodnie z kawałkiem będziesz mieć Izę przy sobie Nienormalna jestem
Ja chyba też jestem nienormalna bo też zacieszam i nie mogę się doczekać kiedy zobaczę Ize na zdjęciach. 3 tyg mogę jeszcze poczekać

Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka
Stary 2014-05-21, 20:20   #2644
Karolinek_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malwiska Pokaż wiadomość
a jesli chodzi o moją wizyte to mała na 32tc wazy 1900g więc jest srednia. Wszystko jest ok a następną wizyte mam dopiero za miesiąc a później co 2tygodnie
No to super, ze wszystko ok

Cytat:
Napisane przez dusia_tcv Pokaż wiadomość
Mały ma 2300 mniej więcej Tak przytyjesz max 2kg a te 3 to i tak będzie katorga bo wszystko jest w no w tyle
Arus juz ma fajna wage zebyscie jak najszybciej byli w domu

Cytat:
Napisane przez Fame Pokaż wiadomość
Hej!
Naprawilam usterkę wizazową i już mogę Was czytać.
U nas tak jak MALWISKA pisała (dzięki!). Zaczynamy 35 tc i mała ma ok 2,5 kg

Co do wagi to ważę 71 kg i w pupę nic nie poszło.. Dalej cierpię na plaskodupie (jak to mój tż mówi)

Idę Was nadrobić

Zazdroszcze, ze to juz za dwa tygodnie bedziesz miala Izunie przy sobie trzymam kciuki, zeby wszystko bylo ok

My bylismy na spacerze, zezarlam magnuma i bylismy popytac w restauracji, w ktorej mielismy wesele, czy maja wolne terminy na chrzciny mamy nadzieje, ze uda nam sie zalapac na 13 lipca w pierwsza rocznice slubu

Wysłane z mojego HTC Desire S przy użyciu Tapatalka
Karolinek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-21, 20:25   #2645
i like it
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez svelta Pokaż wiadomość
Wróciłam z miasta i padam Oczywiście nic nie kupiłam. W piątek zrobię chyba podejście nr 2. Poza tym nie umiem funkcjonować jak jest tak gorąco. Strasznie się męczę. Nie będąc w ciąży się męczyłam, a teraz jest milion razy gorzej.
Myślałam, że problem za małych butów w ciąży mnie ominie, ale niestety wygrzebałam dziś z szafy moje sandały- takie zwykłe cichobiegi i ledwo je wciągam. Pewnie jak bym w nich pochodziła to wpijałyby mi się w stopy. Tak więc nie mam butów na takie dni jak dziś

Niedawno okociła mi się kotka (też pierwszy raz) i tak na nią patrzę- wychudzona, wyliniała, wymęczona i do mnie dotarło, że za 2 miesiące też tak będę wyglądać- no może z wyjątkiem tego "wychudzona"

---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ----------

Domi dziękować pięknie za materiały
cóż za porównanie ale nie ma się co oszukiwać szałowo na początku nie będzie

Cytat:
Hej lasencje jutro mały ma usg i jak wszystko będzie dobrze to do domku
klask i:

Cytat:
Fame coś się zepsuło w telefonie z aplikacją wizaz, więc przekazuje że jej mała waży 2,5kg i że lekarz daje jej maks 2,5 tygodnia i Iza będzie już na świecie. Dostaje teraz sterydy na rozwój płuc i poza tym że szyjka miękka to wszystko jest ok
oby jak najdłużej!trzymam kciuki za Fame i Izunie

Cytat:
Napisane przez Agata0606 Pokaż wiadomość
Jak dojdziemy do lipca to nie będzie komu rodzić
nie strasz kochana bo ja w trakcie remontu i jeszcze dużo rzeczy do zorganizowania i zaczynam się bać,że mi czasu nie starczy

coś jeszcze cytowałam ale mi wcieło... na pewno trzymam kciuki za wszystkie szpitalne mamy i za Jagódkę oczywiście , o ile się nie mylę bambusiek to ty dziś wrzuciłaś brzuszek?wyglądasz bosko ja to sie już w kadr nie mieszczę

pochwalę się.....byłam na wizycie i Sonia waży juz 2kg szyjka i wszystko okey miłego wieczorka

Edytowane przez i like it
Czas edycji: 2014-05-21 o 20:26
i like it jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-21, 20:27   #2646
mamaya
Zakorzenienie

Cytat:
Ja chyba też jestem nienormalna bo też zacieszam i nie mogę się doczekać kiedy zobaczę Ize na zdjęciach. 3 tyg mogę jeszcze poczekać

Ale 3 tygodnie to tak maksymalnie, prawda?
Później tracimy cierpliwość Więc Fame, no nie możesz nie urodzić w przeciągu trzech tygodni Za tydzień będziesz miała już donoszoną ciążę, także nic tylko rozkładać nogi

Też wrzucę swój bęben sprzed chwili Dzisiaj według USG zaczęliśmy 33 tc

Edytowane przez mamaya
Czas edycji: 2014-05-21 o 20:54
Stary 2014-05-21, 20:42   #2647
Fame
Zakorzenienie

Hehehe dzięki dziewczyny, jesteście kochane!
Z tym terminem to jest tak, że w każdej chwili może się zacząć i dlatego biorę te zastrzyki (2 jeszcze zostały). I mój lekarz daje mi jeszcze jakieś 2 lub 3 tyg max, bo Izunia niziutko siedzi i szyjka miękka..
Powiem Wam, że czuję straszny niepokój cały dzień, tak jakbym się czegoś bała, ale nie wiem czego..

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-05-21, 20:53   #2648
mamaya
Zakorzenienie

Cytat:
Hehehe dzięki dziewczyny, jesteście kochane!
Z tym terminem to jest tak, że w każdej chwili może się zacząć i dlatego biorę te zastrzyki (2 jeszcze zostały). I mój lekarz daje mi jeszcze jakieś 2 lub 3 tyg max, bo Izunia niziutko siedzi i szyjka miękka..
Powiem Wam, że czuję straszny niepokój cały dzień, tak jakbym się czegoś bała, ale nie wiem czego..

Nawet tak nie mów, bo taki niepokój to podobno zaraz przed porodem się czuje

Zdjęcie nie chciało współpracować, ale w końcu się (chyba?) udało

Edytowane przez mamaya
Czas edycji: 2014-05-21 o 20:56
Stary 2014-05-21, 20:54   #2649
Iris1988
Rozeznanie

Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest do dzisiaj mialam l4 od doby jestem w szpitalu (pracodawca powiadomiony). Teraz szpital mi da l4 przy wypisie? moj lekarz przyjmuje tylko w poniedzialki i srody i nie wiem jak on mi l4 wystawi jak wyjde w inny dzien a ciaglosc miec musze przeciez. Glupieje...

Wysłane przez HTC 7 Mozart przy użyciu Tapatalk
Iris1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-21, 21:01   #2650
mamaya
Zakorzenienie

Iris, lekarz sporządzający wypis wyda Ci L4, musisz go jedynie poinformować o takiej potrzebie oraz podać niezbędne dane do wypełnienia druku.
Stary 2014-05-21, 21:01   #2651
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iris1988 Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest do dzisiaj mialam l4 od doby jestem w szpitalu (pracodawca powiadomiony). Teraz szpital mi da l4 przy wypisie? moj lekarz przyjmuje tylko w poniedzialki i srody i nie wiem jak on mi l4 wystawi jak wyjde w inny dzien a ciaglosc miec musze przeciez. Glupieje...

Z tego co się orientuje to szpital musi Ci coś wystawić ze byłaś w szpitalu i to się liczy jak zwolnienie ale jak to się fachowo nazywa to nie wiem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-21, 21:03   #2652
Karolinek_
Raczkowanie

Cytat:

No wlasnie... Podobno przed porodem czuje sie niepokoj albo nagly przyplyw energii ale wazne, ze jestes pod opieka lekarzy i w kazdej chwili moga zareagowac

Bambusiek, Mamaya - sliczne brzucholki

Cytat:

Ja swojego pracodawce powiadomilam, jak mnie przyjmowali, bo musialam przedzwonic o nip, bo zapomnialam druk l4 dostalam z wypisem i zanioslam zaraz w ten sam dzien do kadr. Zwolnienie bylo wypisane od dnia przyjecia do 1 czerwca, ale data wypelnienia druku 2 maja. W kadrach sie nie czepiali, wiec chyba wszystko ok. A w szpitalu powiedz, ze chodzi o ciaglosc, na pewno Ci wszystko dobrze wypisza

Stary 2014-05-21, 21:04   #2653
Iris1988
Rozeznanie

Cytat:
Iris, lekarz sporządzający wypis wyda Ci L4, musisz go jedynie poinformować o takiej potrzebie oraz podać niezbędne dane do wypełnienia druku.

ale wystawi mi l4 tylko na czas pobytu? Czy troche dalej ? Bo bede musiala kombinowac lekarza na gwalt.

Stary 2014-05-21, 21:05   #2654
Fame
Zakorzenienie

Cytat:
Nawet tak nie mów, bo taki niepokój to podobno zaraz przed porodem się czuje

Zdjęcie nie chciało współpracować, ale w końcu się (chyba?) udało

Weź mnie nie strasz, bo skurczy dostanę
Brzuszek śliczny

Cytat:

Ja miałam zwolnienie do 19 a od 20tego jestem w szpitalu i wypisza mi jak będę wychodziła od tego 20

Stary 2014-05-21, 21:06   #2655
mamaya
Zakorzenienie

Iris, lekarz sporządzający wypis może wystawić Ci L4 również poszpitalne, nie ma do tego przeciwwskazań.

Fame, Ty sobie tak nie żartuj Nie chcę widzieć zdjęcia Izulki jeszcze przez najbliższe dwa tygodnie (tym babom to nigdy nie dogodzisz, mówię Ci )

Edytowane przez mamaya
Czas edycji: 2014-05-21 o 21:07
Stary 2014-05-21, 21:07   #2656
Karolinek_
Raczkowanie

Cytat:
ale wystawi mi l4 tylko na czas pobytu? Czy troche dalej ? Bo bede musiala kombinowac lekarza na gwalt.

Zazwyczaj wystawiaja na 30 dni od daty wypisu + dni, kiedy bylo sie w szpitalu

Stary 2014-05-21, 21:09   #2657
malwiska
Zakorzenienie

Fame czuje niepokój bo jest sama w szpitalu. To tak podświadomie, bo leży i czeka na akcje... inaczej jak ktoś wstanie rano i cały dzień czuje jakiś niepokój nie wiadomo dlaczego albo przypływ energii.
Fame mam nadzieję ze nie przechodzisz/przelezysz swojego terminu bo tak też się zdarza ;-)

Stary 2014-05-21, 21:10   #2658
Iris1988
Rozeznanie

O to mi chodzilo dzieki dziewczyny ide spac musze odespac wczorajsza noc babka kolo mnie chrapala gorzej od starego ciagnika:-(

Stary 2014-05-21, 21:12   #2659
Fame
Zakorzenienie

Cytat:
Fame czuje niepokój bo jest sama w szpitalu. To tak podświadomie, bo leży i czeka na akcje... inaczej jak ktoś wstanie rano i cały dzień czuje jakiś niepokój nie wiadomo dlaczego albo przypływ energii.
Fame mam nadzieję ze nie przechodzisz/przelezysz swojego terminu bo tak też się zdarza ;-)

Moja koleżanka tak miała ze groził jej przedwczesny poród a urodziła 10 dni po pierwszym planowanym terminie.. Nie wiem czy już Wam o tym pisałam czy nie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-21, 21:14   #2660
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Moja koleżanka tak miała ze groził jej przedwczesny poród a urodziła 10 dni po pierwszym planowanym terminie.. Nie wiem czy już Wam o tym pisałam czy nie

Hehe oby jednak lekarze się nie mylili bo w sumie ten czas który podal tobie lekarz przypada na twój 38tc więc idealnie.

Stary 2014-05-21, 21:22   #2661
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Cytat:
Napisane przez Karolinek_ Pokaż wiadomość
Ja dopiero wieczorem wyjde na spacerek z tztem sama sie troche boje

Pewnie temat byl poruszany, ale moglam nie zauwazyc - jakie kupujecie kremy z filtrem dla Maluchow? zorientowalam sie, ze tego nie mam

---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ----------

Malwiska - trzymam kciuki za wizyte

La Roche Posay, Avene itp.
Nie kupowalabym najtanszych drogeryjnych.
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-21, 21:22   #2662
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aga__tka Pokaż wiadomość

zadam Ci pytanie... Jak Ci idzie ściąganie? bo ściągasz już co najmniej kilka dni? to powinnaś już mieć dużo pokarmu... Ja przy Jeremku ściągałam pokarm "na zapas" od czasu do czasu i co się przy tym namęczyłam to moje... mimo że widziałam że jak on pije to mu ładnie leci, to mi się po kropelce ściągało, bardzo długo i niewygodnie...
Za to z córką też w sumie dorywczo ściągałam, ale za którymś razem załapałam kilka "trików" i zaczęło mi iść baaardzo skutecznie... np. przez pierwsze 10-15min 20ml, jak się udało zaskoczyć, to w 2kolejne minuty 80-100ml... jednym z tricków było to żeby nie przerywać właśnie po chwili zniechęcenia i nie ściągać ponownie po pół godzinie, jak to robiłam z Jeremkiem...
drugim takim zupełnie niespodziewanym było to, że suchy laktator lepiej mi zasysał i lepiej leciało... jak dobrze zassało, to nawet nie musiałam cisnąć, leciało samo...
miałam ręczny
Agatka teraz jest bardzo dobrze aczkolwiek poczatki marne byly... Polozne doradzaly rozkrecenie laktacji sciaganiem co 3 godziny po 7-5-3minuty na przemiennie z piersi. No i ruszylo teraz przeszlam na sciaganie z piersi na zmiane.

Ja uzywalam elektrycznego medela symphony ale jest ogromny (wypozyczony w szpitalu). ostatecznie mam lovi lactalis. Maly zgrabny i efektywny. No i mozesz uzywac w 2 wersjach. Recznej i elektrycznej.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Celebrinfea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-21, 21:25   #2663
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Cytat:
Dokładnie
Krem z filtrem jest, uważam, jednym z najmniej istotnych zakupów. A na pewno jednym z najmniej istotnych przed porodem W końcu jest to rzecz, po którą w nocy o północy można podjechać choćby do apteki całodobowej
zawsze możecie zużyć ten filtr same

---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Iza188 Pokaż wiadomość
To mnie zaskoczylas...a konkretnie jaki mozna stosować od pierwszego dnia? Bo tak jak pisałam ja znalazłam dosłownie dwa

Pamiętajcie ze pomiędzy smarowaniem cytuj. "Jak oszalała" a rezygnacja z ochrony jest tak zwany zdrowy umiar.

Jeżeli chodzi o słońce w godzinach 10:00 do 16:00 to nam w SR położna wogole odradza spacery. Lepiej wyjść z samego rana i potem wieczorkiem.
jestem tego samego zdania, nie wychodziłam z małą w mega upał - spacery załatwiałam rano i wieczorem.
Stary 2014-05-21, 21:25   #2664
mamaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez irsin Pokaż wiadomość
zawsze możecie zużyć ten filtr same
Nie używam w ogóle filtrów
Stary 2014-05-21, 21:29   #2665
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Cytat:
Nie używam w ogóle filtrów
Dlaczego?
Stary 2014-05-21, 21:44   #2666
mamaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez irsin Pokaż wiadomość
Dlaczego?
To pewnie dość kontrowersyjny temat, z resztą już kiedyś była w wątku dyskusja na ten temat
Ale odpowiem Po pierwsze mam ciemną, oliwkową karnację. Nigdy nie doznałam poparzenia słonecznego, nie miałam po opalaniu się zaczerwienionej skóry, od razu opalam się na brąz (w sezonie letnim mogę leżeć całymi dniami na słońcu). Po drugie uwielbiam słońce, lubię siebie opaloną.
Nie przemawiają do mnie argumenty na temat szkodliwości słońca, szybszego starzenia się skóry etc. Każdy kiedyś będzie stary, pomarszczony, taka kolej rzeczy
Noszę kapelusze, chusty, okulary przeciwsłoneczne. Chronię głowę i oczy.
Wszelkie pieprzyki mam pod stałą obserwacją (zarówno swoją, jak i dermatologiczną), jeśli coś mnie niepokoi to natychmiast reaguję.
Filtrów przestałam używać mając jakieś 10 - 12 lat. Nigdy nie byłam smarowana blokerami, najwyższy filtr, którego używałam to 30stka. Ale tak jak mówię, ostatni raz smarowałam się kremem z filtrem mając około 10 - 12 lat
Stary 2014-05-21, 21:45   #2667
Karolinek_
Raczkowanie

Cytat:
To pewnie dość kontrowersyjny temat, z resztą już kiedyś była w wątku dyskusja na ten temat
Ale odpowiem Po pierwsze mam ciemną, oliwkową karnację. Nigdy nie doznałam poparzenia słonecznego, nie miałam po opalaniu się zaczerwienionej skóry, od razu opalam się na brąz (w sezonie letnim mogę leżeć całymi dniami na słońcu). Po drugie uwielbiam słońce, lubię siebie opaloną.
Nie przemawiają do mnie argumenty na temat szkodliwości słońca, szybszego starzenia się skóry etc. Każdy kiedyś będzie stary, pomarszczony, taka kolej rzeczy
Noszę kapelusze, chusty, okulary przeciwsłoneczne. Chronię głowę i oczy.
Wszelkie pieprzyki mam pod stałą obserwacją (zarówno swoją, jak i dermatologiczną), jeśli coś mnie niepokoi to natychmiast reaguję.
Filtrów przestałam używać mając jakieś 10 - 12 lat. Nigdy nie byłam smarowana blokerami, najwyższy filtr, którego używałam to 30stka. Ale tak jak mówię, ostatni raz smarowałam się kremem z filtrem mając około 10 - 12 lat
Zazdroszcze karnacji i braku problemow z opalaniem

Stary 2014-05-21, 21:51   #2668
mamaya
Zakorzenienie

Karolinek, to jedyne na co nie narzekam I z czego jestem nawet zadowolona
Jestem wielką entuzjastką opalania Choć oczywiście gdybym miała jasną karnację i jakiekolwiek problemy z opalaniem to zweryfikowałabym sobie ten pogląd
I absolutnie nie propaguję podejścia takiego jakie mam ja, ponieważ wiem, że każda skóra jest inna, ma inne potrzeby i nie należy wkładać wszystkich do jednego worka
Stary 2014-05-21, 21:54   #2669
Fame
Zakorzenienie

Mamaya - tak, babom nie dogodzi, tym bardziej tym w ciąży

Co do kremów i filtrów to nie zastanawiałam się nawet nad tym.. Przyjdzie jeszcze na to pora

Dostałam drugi zastrzyk i idę spać. Dobranoc

Stary 2014-05-21, 21:55   #2670
wisienka1000
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Karolinek_ Pokaż wiadomość
Pewnie temat byl poruszany, ale moglam nie zauwazyc - jakie kupujecie kremy z filtrem dla Maluchow? zorientowalam sie, ze tego nie mam
ja kupiłam Pharmaceris podany poniżej akurat jak był na % w Superpharmie
Cytat:
Hej lasencje jutro mały ma usg i jak wszystko będzie dobrze to do domku

Cytat:
Napisane przez Marianna 54 Pokaż wiadomość
Jest jeszcze nowy z Pharmaceris od chwili narodzin SPF 50 + i my chyba na ten się zdecydujemy
o właśnie ten kupiłam
[
Cytat:
+3kg na wadze ale te 3kg to ja zgubie jeszcze
superaśnie, mam nadzieję, ze mi nie zostanie więcej niż 3+ ale skoro na razie mam dalej 8+ to tak się nieśmiało łudzę, że wszystko pójdzie precz w miesiąc
Cytat:
Napisane przez i like it Pokaż wiadomość
nie strasz kochana bo ja w trakcie remontu i jeszcze dużo rzeczy do zorganizowania i zaczynam się bać,że mi czasu nie starczy
pochwalę się.....byłam na wizycie i Sonia waży juz 2kg szyjka i wszystko okey miłego wieczorka
właśnie właśnie bo mi jeszcze mebelki nie doszły i nic poprane nie mam , za wizytę
Cytat:
Napisane przez Celebrinfea Pokaż wiadomość
Agatka teraz jest bardzo dobrze aczkolwiek poczatki marne byly... Polozne doradzaly rozkrecenie laktacji sciaganiem co 3 godziny po 7-5-3minuty na przemiennie z piersi. No i ruszylo teraz przeszlam na sciaganie z piersi na zmiane.

Ja uzywalam elektrycznego medela symphony ale jest ogromny (wypozyczony w szpitalu). ostatecznie mam lovi lactalis. Maly zgrabny i efektywny. No i mozesz uzywac w 2 wersjach. Recznej i elektrycznej.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
też kupiłam laktator Lovi, jezuuu jak ja się boję tej laktacji... chyba bardziej niż porodu... no może porównywalnie
wisienka1000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości