W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień 2014 - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku.
Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 13 26,53%
Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! 16 32,65%
Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! 19 38,78%
Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! 8 16,33%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-23, 12:21   #1561
agatka553
Rozeznanie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez malutka100 Pokaż wiadomość
ja również nie chodzę. Ale za to czytam sporo książek +prasa dla przyszłych mam
Dodatkowym wsparciem jest dla mnie siostra, która ma dwie córeczki, więc od niej wiem sporo rzeczy, związanych np z pielęgnacją noworodka.

A dlaczego nie chodzisz do szkoły rodzenia jak można wiedzieć?

Mieszkam na wsi, do najbliższej szkoły rodzenia mam 20 km, samochodem boję się sama jeździć, a busem nie bardzo mi się uśmiecha. Mąż jak zwykle pracuje i tak wyszło.
Siostry też udzielają mi cennych rad, ale boję się, że jak zostanę sama to spanikuję i nic nie będę wiedzieć...
agatka553 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 12:25   #1562
malutka100
Zakorzenienie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez papryczka160 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jakie kosmetyki na początek będziecie kupować do pielęgnacji maluszka.
Do kąpieli do pupci do ciała, jakie proszki bo ja już zgłupiałam ??????
Mój wybór to:
proszek Jelp lub Lovela, płynu do płukania raczej nie będę używać, skłaniam się ku opcji dwukrotnego płukania
mydełko dla dzieci
maść Bepanthen lub Sudocrem na odparzenia
oliwka Hipp
krem z filtrem Babydream

więcej kosmetyków nie planuje Jeśli synek będzie miał problemy skórne to zakupię emulsję Oilatum do kąpieli. Wszędzie czytam że im mniej tych kosmetyków tym lepiej.

Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość
A propo wracania do pracy i pomocy mam w opiece nad dzieckiem to planujecie coś płacić swojej mamie za pomoc.Bo my z TŻ podjelismy decyzję, że będziemy płacić mimo że moja mama juz oznajmiła że żadnych pieniędzy nie weźmie. Stwierdziliśmy że gdyby przychodziła niania to trzeba byłoby płacic to dlaczego nie dać dorobić własnej matce, tym bardziej że moja mama jest na zasiłku przedemerytalnym i dostaje tylko ok 800 zł miesięcznie.
Jak nie będzie chciała pieniędzy do ręki to będę robic jej przelew.
Mysia to u mnie będzie identyczna sytuacja, z tym że synka będzie pilnowała mama Tż-a nie moja Ona również jest na zasiłku przedemerytalnym, a że te pieniądze są niestety niewielkie, to myślę że jak najbardziej chciałabym coś płacić za opiekę. Ale obawiam się że będzie ciężko w tym temacie. To jej pierwszy i jedyny póki co wnuk, pewnie nie będzie chciała pieniędzy.
malutka100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 12:31   #1563
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Super!!!!!
A te menu i inne to za darmo rozumiem?

Eeee..??? Przecież podczas tego badania nic nie promieniuje?
Tak za darmo, poprostu ma sie do wyboru np. na obiad jedno z 3 dan, zamawia sie wczesniej to na co masz ochote i w porze obiadowej wlasnie to dostajesz.

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
No widzisz jak miło
ja do mojego mówię i czasem mam wrażenie, że grochem o ścianę ale nie poddaję się, mówię i mówię, bo czasem coś dociera
Niedobrze jak Cię piecze, ale pewnie ma to jakiś związek z tą infekcją co leki dostałaś, no też moment wybraliście na baraszkowanie

Dziewczyny, w poniedziałek Dzień Matki, co dajecie swoim mamuśkom? Spodziewacie się same od Tżtów jakichś upominków na to pierwsze święto?

---------- Dopisano o 08:01 ---------- Poprzedni post napisano o 07:55 ----------

A no niestety. Tak to jest, że studia niczego nie gwarantują. Czasem lepiej się wychodzi, nie mając w ogóle żadnej szkoły ale z tą pracą fizyczną to też różnie, przynajmniej tu u nas. Mąż ma firmę remontową i jest taaaaaaaaki problem z ludźmi do pracy, że ręce opadają. Był bum, że wszyscy mają iść na studia, więc nie ma teraz elektryków, tynkarzy, malarzy. A ci, którzy teoretycznie potrafią to robić (a myślę, że pomocnik na budowie zarabia nieraz więcej niż ktoś po studiach), to wolą iść się nachlać jak tylko wezmą pierwsze pieniądze i potem już mają gdzieś, chociaż na drugi dzień potrafią zadzwonić z płaczem, że matka nie ma co do garnka włożyć.
Fajne warunki macie dziewczyny w tych szpitalach ja w poniedziałek obejrzę swój, ale aż się boję, co tam zastanę
Aaa, jeszcze chciałam o tym poceniu. Skoro można etiaxile i wszystkie inne, to ciekawe, co to za wynalazek co teraz reklamują - medispirant pod prysznic. Myślicie, że nam wolno? :P
To prawda, studia w moim przypadku byly zupelnie nie trafione. Jak bym mogla cofnac czas poszlabym do zawodówki tak jak chcialam, ale nie moglam
Cytat:
Napisane przez angelika__2014 Pokaż wiadomość

Gosia
Ja wykupiłam mamie zaproszenie do fryzjera na strzyżenie i kolor oraz wizytę u kosmetyczki na dowolny zabieg. Wiem, że chciała się wybrać więc będzie mieć prezent trafiony w czasie.

A od tż prezentu się nie spodziewam.
Haha przypomnialo mi sie jak ja wykupilam mamie wizyte u fryzjera, strzyzenie+modelowanie i odbudowa wlosa..poszla i podcieła tylko grzywke

Odnosnie pracy, ja nie planuje wrocic do obecnej, wiec jak skonczy mi sie macierzynski ok 7miesiaca zycia malego to wtedy bede myslec co dalej. Tutaj czasem sie nie oplaca isc do pracy w momencie jak trzeba zatrudnic opiekunke. Pomyslimy nad zlobkiem, ale musze najpierw zasięgnąć opini kogos z doswiadczeniem żłobkowym czy wogole warto.

Edytowane przez patrycja19894
Czas edycji: 2014-05-23 o 12:33
patrycja19894 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 12:32   #1564
kasia_ruda
Zakorzenienie

Dziewczyny, czy wam też się tak ciężko oddycha w te upały? Mam wrażenie, jakby mi coś siedziało na klatce piersiowej!

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 12:41   #1565
malutka100
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatka553 Pokaż wiadomość
Mieszkam na wsi, do najbliższej szkoły rodzenia mam 20 km, samochodem boję się sama jeździć, a busem nie bardzo mi się uśmiecha. Mąż jak zwykle pracuje i tak wyszło.
Siostry też udzielają mi cennych rad, ale boję się, że jak zostanę sama to spanikuję i nic nie będę wiedzieć...
Ale takie myśli są naturalne. Pewnie dziewczyny które chodzą na szkołę rodzenia, również od czasu do czasu boją się jak to będzie, czy sobie ze wszystkim poradzą
Takie obawy są przecież jak najbardziej naturalne, bo w końcu będziemy w całkiem nowej dla nas sytuacji. Myślę jednak, że każda z nas wiele rzeczy będzie umiała robić instynktownie, nie ma więc co się martwić na zapas

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy wam też się tak ciężko oddycha w te upały? Mam wrażenie, jakby mi coś siedziało na klatce piersiowej!

Mam takie odczucia jak długo spaceruję albo siedzę w ogródku. Jakbym nagle nie miała czym oddychać
malutka100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 12:44   #1566
patrycja19894
Wtajemniczenie

Mialam jeszcze napisac odnosnie ludzi zyjacych w skrajnej biedzie. Niestety z opowiesci kolezanki i siostry wiem, ze Ci ludzie sami sobie pracuja na takie warunki. Mozna byc biednym, ale jak woda w domu jest to dlaczego te dzieci są tak brudne? Dlaczego chodza w brudnych ubraniach? To wina matki, przeciez one nie pracuja, rozumiem, ze nie stac ich na jedzenie, ale lenistwo swoja droga. Kolezanka opowiadala jak wlasnie jezdzila z taka szlachetna paczka, te osoby wogole nie dbaja o to co dostaja. Czesto wyrzucaja te rzeczy ktore sie juz ubrudzą do smieci, bo po zdjeciu leżą gdzieś w zagrzybiałym koncie. Moja siosta kiedys na osiedlu miala taka rodzine, moj siostrzeniec chodzil dlugo w butach i wygladaly jak nowe, jak wyrosl ona je oddala takiemu chlopczykowi, raz dwa byly brudne, porwane..a jak brudne to trzeba je oczywiscie wyrzucic zamiast wyczyscic.
Ja nie mowie, ze mi tych ludzi nie jest szkoda, bo jest..łzy mi popłyneły jak tu przeczytałam historie rodziny.. Ale własnie czesto przez to rozczulanie się nad takimi rodzinami , ludzie Ci są nie poradni. Polska polityka tez jest nie poradna w tej kwestii, bo kogo w tych czasach stac na 6 dzieci? Te kobiety powinny miec jakies spotkania odnosnie antykoncepcji, zabezpieczenia darmowe, a nie kolejny zasilek na dziecko.
Ja tez pochodze z wielodzietnej rodziny, mam 2 siostry i 3 braci. Ale moja mama nigdy by nie pozwolila na to,aby ktos z nas byl brudny, glodny, zaniedbany. A tez nie bylo kolorowo.
Stary 2014-05-23, 12:47   #1567
agatka553
Rozeznanie

Cytat:
Ale takie myśli są naturalne. Pewnie dziewczyny które chodzą na szkołę rodzenia, również od czasu do czasu boją się jak to będzie, czy sobie ze wszystkim poradzą
Takie obawy są przecież jak najbardziej naturalne, bo w końcu będziemy w całkiem nowej dla nas sytuacji. Myślę jednak, że każda z nas wiele rzeczy będzie umiała robić instynktownie, nie ma więc co się martwić na zapas

Dzięki za słowa otuchy
Stary 2014-05-23, 12:53   #1568
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
Na dzień matki nie mam jeszcze pomysłów, co dać mojej mamie, a od Tż spodziewam się kwiatów, jak co roku zresztą i może do kina się wybierzemy. A propos, składacie zyczenia z okazji dnia matki teściowym? Moja jest akurat u nas w gościnie i sie łapie na dzień matki , ale ja nie mam w planach składać jej zyczeń. Matke ma sie jedna, a tesciowa w kalendarzu tez obchodzi swoje swieto

Gosia, a może dać Mamie jakiś voucher do jej ulubionego sklepu?
ja nie mam teściowej, ale jak żyła to składałam jej życzenia, zresztą tż też składa mojej.
Co do prezentu dla mamy to nie mam pojęcia co kupić. Pewnie damy kwiatki i coś jeszcze tylko co? .
W poniedziałek pojedziemy na cmentarz to zawieziemy znicza i kwiaty.
Właśnie w taki dzień najbardziej nam jej brakuje, mimo że to teściowa, ale dałabym wszystko żeby była z nami

Cytat:
Dziewczyny jakie kosmetyki na początek będziecie kupować do pielęgnacji maluszka.

- płyn do brania bobini, mam tez lovelle
- oilatum do kąpieli ( bądz emolium)
- krem do pupy, chyba bepanthen
i nic więcej, żadnych oliwek, balsamów bo to w ogóle nie jest potrzebne

Na razie nie planuję powrotu do pracy, posiedzę pewnie 2,5 roku w domu dopóki mały nie pójdzie do przedszkola. Zresztą chcę zmienić pracę, jak znajdę coś fajnego wcześniej to wtedy pewnie jakaś opiekunka.

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 13:18   #1569
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Cytat:
- do prania Dzidziuś
- do pupy maść/wazelina szpitalna (mama mi z pracy przyniesie + gaziki, waciki, spirytus)
- do kąpieli Ziajka. Może kupię całą serię "od 1 dnia życia"

Sara, a dlaczego oliwka niepotrzebna?
Też bym chciała nie wracać do pracy.. moja jest zmianowa, więc będzie kłopot ze żłobkiem. Mąż często pracuje w domu, a dziadkowie za daleko mieszkają. Będę myśleć nad własną firmą, bo wątpię, żeby mi ktoś dał inną pracę.
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 13:32   #1570
jagusia15
Rozeznanie

Hej

Ale napisalyscie...
Mielismy wczoraj jakis zly dzien..dobrze ze juz sie skonczyl

Lece zaraz na kawke do Mamy

Wlasnie dziewczyny co do wynagrodzenia na L4 to macie 100% swojej wyplaty ale netto czy brutto? Bo ja zielona;d

Co do kosmetykow dla Malego to mamy;
-proszek dzidzius
-krem sudokrem
-i oilatum do kapieli
Wiecej na razie nie chcemy uzywac

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
jagusia15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 13:33   #1571
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
Mój wybór to:
proszek Jelp lub Lovela, płynu do płukania raczej nie będę używać, skłaniam się ku opcji dwukrotnego płukania
mydełko dla dzieci
maść Bepanthen lub Sudocrem na odparzenia
oliwka Hipp
krem z filtrem Babydream

więcej kosmetyków nie planuje Jeśli synek będzie miał problemy skórne to zakupię emulsję Oilatum do kąpieli. Wszędzie czytam że im mniej tych kosmetyków tym lepiej.

Dziękuję
Tylko pamiętaj, że oliwka tylko na mokra skórę, a na suchą tylko jeśli będzie miało ciemieniuchę.
Dokładnie im mniej kosmetyków tym lepiej.

[QUOTE=sara 85;46579947]

- płyn do brania bobini, mam tez lovelle
- oilatum do kąpieli ( bądz emolium)
- krem do pupy, chyba bepanthen
i nic więcej, żadnych oliwek, balsamów bo to w ogóle nie jest potrzebne
[QUOTE]

A sól fizjologiczna do przemywania oczek

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
- do prania Dzidziuś
- do pupy maść/wazelina szpitalna (mama mi z pracy przyniesie + gaziki, waciki, spirytus)
.

Edytowane przez papryczka160
Czas edycji: 2014-05-23 o 13:34
papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 13:37   #1572
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
- do prania Dzidziuś

Sara, a dlaczego oliwka niepotrzebna?
Też bym chciała nie wracać do pracy.. moja jest zmianowa, więc będzie kłopot ze żłobkiem. Mąż często pracuje w domu, a dziadkowie za daleko mieszkają. Będę myśleć nad własną firmą, bo wątpię, żeby mi ktoś dał inną pracę.
a do czego będziesz używała oliwki? ja miałam dla Zosi i ani razu jej nie użyłam

Franio 24.07.2014 r.
Stary 2014-05-23, 13:38   #1573
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jagusia15 Pokaż wiadomość
Hej

Ale napisalyscie...
Mielismy wczoraj jakis zly dzien..dobrze ze juz sie skonczyl

Lece zaraz na kawke do Mamy

Wlasnie dziewczyny co do wynagrodzenia na L4 to macie 100% swojej wyplaty ale netto czy brutto? Bo ja zielona;d

Co do kosmetykow dla Malego to mamy;
-proszek dzidzius
-krem sudokrem
-i oilatum do kapieli
Wiecej na razie nie chcemy uzywac

Jak jesteś na L4 ZUS albo zakład pracy, który potem rozlicza się z ZUS oblicza Ci średnią z ostatnich 12 miesięcy pracy wraz z premiami itp jeśli dostawałaś je na biało , a nie pod stołem. Ja też dostaję ciut więcej ale nie narzekam .

A te maści sudocrem, bepanthen używa się po każdej zmianie pieluszki

Stary 2014-05-23, 13:39   #1574
sara 85
Zakorzenienie

[QUOTE=papryczka160;465804 88]

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
A sól fizjologiczna do przemywania oczek
:
sól tak, ale to mam w domu zawsze więc zapomniałam jeszcze coś do pępka

pupę smarowałam tylko wtedy gdy widziałam, że jest czerwona albo podrażniona.
Na sudocremem trzeba uważać i na pewno nie smarować dziewczynką bożenki w środku

Franio 24.07.2014 r.

Edytowane przez sara 85
Czas edycji: 2014-05-23 o 13:43
Stary 2014-05-23, 13:41   #1575
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
a do czego będziesz używała oliwki? ja miałam dla Zosi i ani razu jej nie użyłam
Jeśli dziecko ma ciemieniuchę używa się oliwki, na wszelki wypadek warto mieć pod ręką .

---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ----------

Cytat:

A co do pępuszka ten Octansep czy jakoś tak to się nazywa ?

Stary 2014-05-23, 13:44   #1576
agatka553
Rozeznanie

[QUOTE=papryczka160;465804 88]Dziękuję
Tylko pamiętaj, że oliwka tylko na mokra skórę, a na suchą tylko jeśli będzie miało ciemieniuchę.
Dokładnie im mniej kosmetyków tym lepiej.

[QUOTE]

A dlaczego na mokrą skórę??
Ja już używam dla siebie oliwki na przemian z kremem na rozstępy i efekt super, stare prawie zniknęły, a nowych ani śladu.

coś z cytatem nie wyszło...przeprzaszam

Edytowane przez agatka553
Czas edycji: 2014-05-23 o 13:46
Stary 2014-05-23, 13:48   #1577
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli dziecko ma ciemieniuchę używa się oliwki, na wszelki wypadek warto mieć pod ręką .

A co do pępuszka ten Octansep czy jakoś tak to się nazywa ?
jedynie na ciemienuchę, ale moja Zosia nie miała, nie wszystkie dzieci ją mają
dziewczyny polecały Octenisept, jak Zosia była malutka to przemywało się rozcieńczonym spirytusem, teraz się chyba odchodzi od tego.

Franio 24.07.2014 r.
Stary 2014-05-23, 13:49   #1578
papryczka160
Wtajemniczenie

Agatko u maluszka skóra jest mieciutka i delikatna, a oliwka użyta na suchą skórę dodatkowo ją rozmiękczy .
My możemy używać choć lepiej jak oliwkę używa się na mokrą skórę .

Stary 2014-05-23, 13:49   #1579
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, w nocy mnie naszło na wymiotowanie, nie wiadomo po czym i dlaczego.
Dzisiaj jem delikatnie, bo mi się nie uśmiecha powtórka.

Też byłam wczoraj w biedronce. Kupiłam stanik do karmienia, koszule nocną i tą sukienkę. No i niestety sukienka w rozmiarze M, myślałam, że głupio zrobiłam bo może być za mała, a ona w domu okazuje się być ogromna. Zła jestem, że ją kupiłam. Niby tylko 35 zł, ale bezsensu wydane. Mamuśka mnie pociesza, że jeszcze urosnę to będę miała taką luźną do chodzenia, ale wątpię żebym aż tak urosła.
Dziwne mają te rozmiarówki w tej biedronce.
To weź sukienkę, paragon i po prostu idź oddaj W Biedronce masz na zwrot tydzień o ile dobrze pamiętam

Cytat:
Hej hej , cholerka Pocytowalam i mi znikło :'(

ZUKEN po pierwsze DZIEKUJE ZA WIERSZYK wyobraź sobie ze wygrał konkurs ;-) zestaw wit dla mnie i dla małej z Dha
Bardzo dziękuję ;-) i zapraszam na koktaj z truskawek.

Na warsztatach było fajnie. Choć dużo powtorek było z Bezpiecznego Malucha, ale jeśli ktoś nie był to polecam.
Dużo probek dostalam min skarpetki , pieluszki, smoczek Tommy , probki kosm Palmersa .
Bylo o pielęgnacji maluszka, o fotelikach u bezpiecznym transporcie. O banku krwi pepowinowej. A o chustowaniu bylo ciekawie naprawdę ;-). Fajnie bo na szkole rodzenia tez będę miała zajęcia z tego a bardzo bym chciała chustowac jak najszybciej się da;-)to taka bliskość z dzieckiem.

Malutka sto lat kochana ja dzień wcześniej skonczylam 31 :'(

No co Ty?? Serio? To nieźle hehe Cieszę się zatem, że mogłam Was wspomóc witaminowo hehe A na koktajl bardzo chętnie bym się wprosiła

Co do kosmetyków to ja mam płyn do kąpieli i balsam po z Hippa, nappiderm do pupy na odparzenia, octenisept do pępka, do noska mam spray do fridy, do oczek sól, tak dodatkowo mam jeszcze krem z filtrem z Hippa i puder
A do prania mam płyn do białego i do kolorowego z Dzidziusia i balsam zmiękczający też z Dzidziusia
a i mam jeszcze płyn do mycia butelek z Nuka chyba
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 13:50   #1580
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny wielokrotnie był poruszany temat kremów na rozstępy, a czy oprócz takich kosmetyków stosujecie jeszcze jakieś inne dedykowane właśnie kobietom w ciąży? Mam na myśli właśnie żele/kremy do nóg Ostatnio widziałam kilka w Rossmanie z różnych firm, zastanawiam się właśnie czy sobie takiego nie sprawić.
Ja uzywam - dostalam w paczce od mamy z Polski mam krem na rozstepy Ziai Mamma Mia, do nog - balsam Bielendy Sexy Mama na zmeczone i opuchniete nogi, bardzo dobry, i krem Perfecta Mama do biustu, z wyciagiem z lisci kapusty - tez bardzo jestem z niego zadowolona.

Dla malego planuje kupic plyn do mycia Natusan, bez SLES, jakis krem z cynkiem, puder dla niemowlat i cos z filtrem, najprawdopodobniej z La Roche-Posay. I olej z jojoby albo migdalow zamiast oliwki, jesli bedzie potrzebny.

Zrobilam pranie, zakupy, porzadki, spocilam sie jak mysz - juz teraz siadam na tylku i nic nie robie. Tylko jeszcze herbaty zaparze.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 13:52   #1581
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Co do oliwki to z tego co czytałam to nie jest wcale polecana teraz, skóra przez to nią wcale nie oddycha, lepiej podobno używać już jakiś balsam
Jeśli chodzi o ciemieniuchę to jest taki specjalny żel z Emolium ale moja położna na SR mówiła, że już nie pamięta kiedy ostatnio widziała ciemieniuchę u niemowlaka
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 13:57   #1582
agatka553
Rozeznanie

Cytat:
Agatko u maluszka skóra jest mieciutka i delikatna, a oliwka użyta na suchą skórę dodatkowo ją rozmiękczy .
My możemy używać choć lepiej jak oliwkę używa się na mokrą skórę .
Dziękuję za odpowiedź.

Ja cały dzień dziś leniuchuję....dzidzia się tak odwrócił, że strasznie drętwieje mi lewe biodro, do tego zgaga i gorąco
Stary 2014-05-23, 13:58   #1583
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:
dzień dobry mamusie
jak tam wasze humorki z rana? mam nadzieje że dopisują!

Ja miałam wczoraj bardzo miły dzień, bo miałam urodziny ( o właśnie The Fall poproszę o zmianę na pierwszej stronie na 31 lat), byliśmy z Tż na pysznym obiadku w restauracji, wciągnęłam moją ukochaną lasagne, dostałam wielki bukiet czerwonych róż i kosmetyk, o którym od dawna marzyłam.
Ehh szkoda że codziennie nie może być tak miło

Z mniej przyjemnych rzeczy- zaczęły mi dokuczać skurcze łydek, parę dni temu złapał mnie bardzo silny skurcz nad ranem, minęło już kilka dni a ta łydka dalej boli jak chodzę to czuję duży dyskomfort, jakbym miałam zakwasy, ale takie naprawdę duże...
Już się zaczęłam bać, że robią mi się żylaki, nigdy mnie tak długo nie bolało, ale koleżanka zasugerowała mi że ten ból pozostał jednak po tym skurczu. A wy jak myślicie? czy może być inna przyczyna takiego bólu?

Nie wiem czy np.na własną rękę zwiększyć dawkę magnezu, czy brać jakiś inny, w środę mam wizytę u gina, to zapytam, ale nie wiem czy do tej pory już nie działać? Doradźcie coś dziewczny

Moje pierwotne plany to właśnie pół roku. Ale im dłużej się nad tym zastanawiam, to bije się z myślami, czy to nie za krótko.
Z jednej strony martwię się o pracę, bo zależy mi na niej, ale z drugiej strony jak sobie pomyślę że będę musiała zostawić takiego maluszka to jakoś mi się niewesoło robi
Spelnienia marzen!

Cytat:
Napisane przez daisy dot Pokaż wiadomość
Lubie lubie uwielbiam goraco!!! Od siedzenia na ogrodku mam spieczone nogi. Ehhh glupol.

No ale przeciez wiedzieli ze nie stac ich na drugie dziecko... Nie rozumiem takich ludzi. Przykro mi.

1. Nasz ksiadz jak mu powiedzielismy ze chcemy slub za 2 msce bo jestem w ciazy i ze nie chce aby brzuch bylo widac w kosciele to sie tak ucieszyl ze w ciazy jestem gratulowal mowil ze super. Zero problemow.
2. My ost tez jemy ciagle salatki bo sie nie moge najjesc salaty i tz tez musi jesc lekko
3. Historoa rodziny - masakra. Ale powoedzcie same 6 razy gosciu dawal noge? A jak takim kobietom podwoaza jajniki to tragedia na cala polske. Ma 6 dzieci i nadal nie wie skad sie biora? Patologia rodzi patologie. Oni nie znaja innego zycia. Tak jak dla nas ich zycie to abstracja tak dla nich nasze - nie rozumieja tego ze mozna inaczej nikt im nie pokazal innego zycia dlatego to wszystko tak sie powiela w takich rodzinach niestety.

U mnie u lekarza wszystko superancko. Wyniki piekne. Serduszko bije slodziutko. Lekarz moj bardzo zadowolony.

Lekarz mnie przestraszyl ze od orgazmu moze peknac worek plodowy! Slyszalyscie o tym? Ja jestem przerazona teraz tylko seks bez orgazmu! Chociaz my rzadko to robimy bo tz mowi ze moze tylko tak jak nie widzi brzuszka.... Taki sie zrobil wrazliwy hihihi.

Wysłane z mojego CVT-CTL-7-DC#2.1 przy użyciu Tapatalka
ale sie usmialam, to mi jakos worek plodowy nie pekl choc mam orgazm zawsze Sex bez orgazmu nie ma przeciez sensu! Moze ten lekarz, lubi jakies extremalne sytuacje w sprawach lozkowych i pomylil czlonek z wiertarka, albo mlotem udarowym??? Hahahah Wiem, ze porod mozna wywolac poprzez meskie nasienie, ale to juz pod koniec ciazy, bo w tymze nasieniu znajduja sie m. in. enzymy ktore rozluzniaja szyjke macicy!

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, w nocy mnie naszło na wymiotowanie, nie wiadomo po czym i dlaczego.
Dzisiaj jem delikatnie, bo mi się nie uśmiecha powtórka.

Też byłam wczoraj w biedronce. Kupiłam stanik do karmienia, koszule nocną i tą sukienkę. No i niestety sukienka w rozmiarze M, myślałam, że głupio zrobiłam bo może być za mała, a ona w domu okazuje się być ogromna. Zła jestem, że ją kupiłam. Niby tylko 35 zł, ale bezsensu wydane. Mamuśka mnie pociesza, że jeszcze urosnę to będę miała taką luźną do chodzenia, ale wątpię żebym aż tak urosła.
Dziwne mają te rozmiarówki w tej biedronce.
Kochana jesli masz jeszcze paragon z Bierdonki, to mozesz smialo wymienic lub oddac koszule. Masz na to 7 dni! Kiedys jak cos tam kupowalam, to mila pani sprzedawczyni powiedziala, ze u nich mozna wszystko zwrocic lub wymienic w terminie 7 dni, tylko musi byc nienaruszona metka!

Cytat:
Hej hej , cholerka Pocytowalam i mi znikło :'(

ZUKEN po pierwsze DZIEKUJE ZA WIERSZYK wyobraź sobie ze wygrał konkurs ;-) zestaw wit dla mnie i dla małej z Dha
Bardzo dziękuję ;-) i zapraszam na koktaj z truskawek.

Na warsztatach było fajnie. Choć dużo powtorek było z Bezpiecznego Malucha, ale jeśli ktoś nie był to polecam.
Dużo probek dostalam min skarpetki , pieluszki, smoczek Tommy , probki kosm Palmersa .
Bylo o pielęgnacji maluszka, o fotelikach u bezpiecznym transporcie. O banku krwi pepowinowej. A o chustowaniu bylo ciekawie naprawdę ;-). Fajnie bo na szkole rodzenia tez będę miała zajęcia z tego a bardzo bym chciała chustowac jak najszybciej się da;-)♥to taka bliskość z dzieckiem.

Malutka sto lat kochana ja dzień wcześniej skonczylam 31 :'(

Sto lat!!! Wszystkiego dobrego!

Cytat:
A propo wracania do pracy i pomocy mam w opiece nad dzieckiem to planujecie coś płacić swojej mamie za pomoc.Bo my z TŻ podjelismy decyzję, że będziemy płacić mimo że moja mama juz oznajmiła że żadnych pieniędzy nie weźmie. Stwierdziliśmy że gdyby przychodziła niania to trzeba byłoby płacic to dlaczego nie dać dorobić własnej matce, tym bardziej że moja mama jest na zasiłku przedemerytalnym i dostaje tylko ok 800 zł miesięcznie.
U mnie z malym po roku ma zostac mama, ktora przejdzie na emeryture i gdybym tylko finansowo mogla, to bym jej pare zlotych dawala. Nie wiedze w tym nic zdroznego, tym bardziej, ze jak sama piszesz, mama jest na zasilku przedemerytalnym, wiec kazde pieniazki beda potrzebne! I tak polowe z tego pewnie przeznaczy na rzeczy czy smakolyki dla dzieciaczka!
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 14:00   #1584
lilka_vanilka
Zakorzenienie

[QUOTE=sara 85;46580593]
Cytat:

pupę smarowałam tylko wtedy gdy widziałam, że jest czerwona albo podrażniona.
Na sudocremem trzeba uważać i na pewno nie smarować dziewczynką bożenki w środku
Właśnie mi uświadomiłaś, że muszę poczytać o pielęgnacji siusiaka I w ogóle muszę zacząć czytać!

A ile tej soli trzeba kupić?
Cytat:
Cytat:
w razie czego sama będę używać
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 14:01   #1585
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Ja uzywam - dostalam w paczce od mamy z Polski mam krem na rozstepy Ziai Mamma Mia, do nog - balsam Bielendy Sexy Mama na zmeczone i opuchniete nogi, bardzo dobry, i krem Perfecta Mama do biustu, z wyciagiem z lisci kapusty - tez bardzo jestem z niego zadowolona.

Dla malego planuje kupic plyn do mycia Natusan, bez SLES, jakis krem z cynkiem, puder dla niemowlat i cos z filtrem, najprawdopodobniej z La Roche-Posay. I olej z jojoby albo migdalow zamiast oliwki, jesli bedzie potrzebny.

Zrobilam pranie, zakupy, porzadki, spocilam sie jak mysz - juz teraz siadam na tylku i nic nie robie. Tylko jeszcze herbaty zaparze.
O o pudrze zapomniałam, ale w razie jakby co to mąka ziemniaczana może być

Kurcze ile ty już zrobiłaś , a ja dalej przed kompem siedzę i nic mi się nie chce, proszę kopnąć mnie w cztery litery

Stary 2014-05-23, 14:06   #1586
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

odkad wstalam mecza mnie
wiec juz mam dosc tego dnia
licze juz godziny do powrotu Tz z pracy niech mnie przytuli

zjadlam sucha bulke moze to troche uspokoi moj zoladek bo czasami mi to pomaga

a w lodowce mam koktajl z truskawek
musze poczekac az mi przejdzie to wtedy wypije

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 14:16   #1587
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez justa_1978 Pokaż wiadomość
Sto lat!!! Wszystkiego dobrego!
Dziękuję

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
No co Ty?? Serio? To nieźle hehe Cieszę się zatem, że mogłam Was wspomóc witaminowo hehe A na koktajl bardzo chętnie bym się wprosiła

Co do kosmetyków to ja mam płyn do kąpieli i balsam po z Hippa, nappiderm do pupy na odparzenia, octenisept do pępka, do noska mam spray do fridy, do oczek sól, tak dodatkowo mam jeszcze krem z filtrem z Hippa i puder
A do prania mam płyn do białego i do kolorowego z Dzidziusia i balsam zmiękczający też z Dzidziusia
a i mam jeszcze płyn do mycia butelek z Nuka chyba
Na seriooooo jesteś wielka Z Nastusią bardzo dziękujemy

Stary 2014-05-23, 14:20   #1588
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Gosia, tak najprościej licząc z samych kwot przelewów to mam ok. 20% więcej, bierze się to z tego, że nie jest zabierana z kwoty brutto składka zdrowotna i emerytalna (bo zwolnienie to okres nieskładkowy). Ale nie wiem, czy u mnie też nie jest wyciągane świadczenie ze średniej z zarobków z ostatnich miesięcy (w to wlicza się podstawa, nadgodziny, nagrody).

Wszystkie nagrody i prowizje się wliczają jeśli były od nich odprowadzane składki nie wiem jak to jest z nadgodzinami, ale chyba też normalnie? Ja miałam zawsze taką samą pensję, bez żadnych dodatków. Ale jak bym nie liczyła, to i tak się nie zgadza
A macierzyński potem też jest nieskładkowy?

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość

Na dzień matki nie mam jeszcze pomysłów, co dać mojej mamie, a od Tż spodziewam się kwiatów, jak co roku zresztą i może do kina się wybierzemy. A propos, składacie zyczenia z okazji dnia matki teściowym? Moja jest akurat u nas w gościnie i sie łapie na dzień matki , ale ja nie mam w planach składać jej zyczeń. Matke ma sie jedna, a tesciowa w kalendarzu tez obchodzi swoje swieto

Gosia, a może dać Mamie jakiś voucher do jej ulubionego sklepu?
Problem w tym, że moja mama nie ma ulubionego sklepu, ona robi tylko zakupy spożywcze pisałam już, że ostatnio na wszystkie okazje kupowałam jej ciuchy bo ona sama to nie wiem kiedy ostatnio sobie coś kupiła. Ale raz, że sporo już tego nakupowałam a dwa, chodziłam dziś po sklepach i nic nie znalazłam...
Teściowej życzeń nie składam, bo zwyczajnie nie mam z nią żadnego kontaktu nie wiem nawet, czy mąż do niej dzwoni z życzeniami, chociaż na dzień matki to chyba tak...

Cytat:
Moja to na 99,9% nie wzięłaby od nas ani złotówki, a nawet przelew przypuszczam, że by odesłała z powrotem. Ewentualnie odkładałaby to gdzieś do koperty i oddała mi potem jakąś okrągłą sumkę ale moja mama będzie z małą zostawać tylko sporadycznie, a nie całymi dniami - wtedy bym się zastanowiła, jak to rozwiązać, żeby jednak coś jej wcisnąć.

Cytat:
Właśnie mi uświadomiłaś, że muszę poczytać o pielęgnacji siusiaka I w ogóle muszę zacząć czytać!
Nie mam doświadczenia w tej kwestii ale podobno w tych kwestiach pieluszkowych siusiaka się pielęgnuje łatwiej niż pipkę nawet jak dziecko zrobi kupkę, to nigdzie nic nie wejdzie, przecierasz i już. A z dziewczynkami się czasem trzeba namęczyć...

A! Jedno dobre mi przyszło z tych zakupów, co nic dla mamy nie znalazłam. Kupiłam sobie książkę kucharską "Córeczka tatusia" za 15 zł zamiast 50, bo miała podartą papierową okładkę

Edytowane przez gosia3103
Czas edycji: 2014-05-23 o 14:23
gosia3103 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 14:31   #1589
kasia_ruda
Zakorzenienie

Dziewczyny, a u mnie w rodzinie oczka to się rumiankiem przemywa, a pępęk to mama powiedziala, że mam w monopolowym spirytus kupić

---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ----------

Cytat:
Wszystkie nagrody i prowizje się wliczają jeśli były od nich odprowadzane składki nie wiem jak to jest z nadgodzinami, ale chyba też normalnie? Ja miałam zawsze taką samą pensję, bez żadnych dodatków. Ale jak bym nie liczyła, to i tak się nie zgadza
A macierzyński potem też jest nieskładkowy?

Macierzyński też jest nieskładkowy, lata do emerytury się liczą, ale bez wkładu finansowego. I też jest wyliczany ze średniej, nadgodziny jak najbardziej się w to wlicza, nagrody (np trzynastki) itp. Ja pracuję w szkole, więc u mnie każda nadgodzina, czy nagroda idą z budżetu, a nie pod stołem i to się akurat teraz cudownie sprawdza, bo średnia na macierzyńskim będzie fajna

kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 14:32   #1590
mysia111
Zadomowienie

Cytat:

Mysia to u mnie będzie identyczna sytuacja, z tym że synka będzie pilnowała mama Tż-a nie moja Ona również jest na zasiłku przedemerytalnym, a że te pieniądze są niestety niewielkie, to myślę że jak najbardziej chciałabym coś płacić za opiekę. Ale obawiam się że będzie ciężko w tym temacie. To jej pierwszy i jedyny póki co wnuk, pewnie nie będzie chciała pieniędzy.
Cytat:
Napisane przez justa_1978 Pokaż wiadomość

U mnie z malym po roku ma zostac mama, ktora przejdzie na emeryture i gdybym tylko finansowo mogla, to bym jej pare zlotych dawala. Nie wiedze w tym nic zdroznego, tym bardziej, ze jak sama piszesz, mama jest na zasilku przedemerytalnym, wiec kazde pieniazki beda potrzebne! I tak polowe z tego pewnie przeznaczy na rzeczy czy smakolyki dla dzieciaczka!
Cytat:
W

Moja to na 99,9% nie wzięłaby od nas ani złotówki, a nawet przelew przypuszczam, że by odesłała z powrotem. Ewentualnie odkładałaby to gdzieś do koperty i oddała mi potem jakąś okrągłą sumkę ale moja mama będzie z małą zostawać tylko sporadycznie, a nie całymi dniami - wtedy bym się zastanowiła, jak to rozwiązać, żeby jednak coś jej wcisnąć.
To widzę ze macie podobne zdanie co ja. Tak z ciekawości zadałam to pytanie bo spotkałam się w swoim najbliższym otoczeniu z postawą że to obowiązek dziadków zajmowac sie wnukami i pomagać dzieciom w powrocie do pracy bo i tak nie mają nic innego do roboty
mysia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości