|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3272 |
|
Gang Iren
|
A skąd te informacje, że akurat w tym wieku?
|
#3273 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() My w sam szczyt upału musieliśmy się udać na szczepienie 5w1. Na szczęście Jaś dzielnie je zniósł- zaczął płakać dopiero, kiedy pielęgniarka kończyła podawanie szczepionki a po wszystkim płakał troszeczkę ale może tak max 5 minut. Teraz sobie śpi. W ogóle to moje dziecko strasznie źle znosi upały. Nie może już wcale zasnąć w dzień (jakby bez upałów nie było z tym dość problemów). A u mnie w mieszkaniu zrobiło się przez te upały 24 stopnie i ja też ledwo żyję. Pytałam moją pediatrę o dopajanie przy kp. Powiedziała, że teoretycznie się nie dopaja ale jeśli się uprę to można podać przegotowaną wodę. (Nie podałam i nie podam bo jak się przyzwyczai do butelki to pewnie wzgardzi moimi piersiami) Pytałam też o rozszerzanie diety i powiedziała, że w piątym miesiącu możemy zaczynać (nie powiedziała czemu w piątym a nie w żadnym innym). Jeśli mi sił starczy to bym chciała aby synek był jak najdłużej tylko na piersi czyli 6 miesiąca. Ale to czas zweryfikuje. Cytat:
. A jak postępy Kacpra z rehabilitantką? Przychodzi jeszcze? Skoro przychodzi do domu to pewnie prywatnie ją umówiłaś. Możesz mi napisać ile to kosztuje? (Może być na PW). Ja umówiłam rehabilitację za 100 PLN za 45 minut w przychodni. Zastanawia mnie ile by kosztowała rehabilitacja w domu.
|
|
|
|
|
#3274 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
W piątym czyli jak wchodzi w piąty czy po piątym? A masz problemy z karmieniem, że piszesz jeśli sił ci starczy? Tak tylko pytam, z ciekawości.
|
|
#3275 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z tym karmieniem to jest tak, że ja mam małe piersi nawet przy laktacji i tak sama psychicznie czasem nie dowierzam, że małemu to starcza. On ładnie przybiera no ale jest w 25 centylu. Kiedyś powinien przybrać więcej, żeby dogonić resztę dzieci i zastanawiam się, czy mu krzywdy nie zrobię jeśli późno wprowadzę pokarmy stałe. Bo jak wiem, że on jest mały to mam przed oczami pewnego chłopaka, z którym spotykałam się jako nastolatka. On był po prostu chuchrem, sama skóra i kości i po kilku spotkaniach czułam się przy nim jak spasiona parówa (a wcale taka nie byłam). To nie była miłość . Bardzo chcę, żeby mój synek w dorosłym życiu nie był takim szkieletem...
|
|
|
|
|
#3276 |
|
Zadomowienie
|
Z zaleceń who. Tak wynika z tych tabel od iwantyou, ze nie wcześniej niz 5,5mca
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ---------- Tylko tabele były opracowane też przez kogoś ![]() Who zaleca rozszerzanie między 4 a 6 miesiącem. Tu koleś daje schemat od 7: http://www.integrativemedicine.eu/pl...staych-dziecku Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3277 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Odnosząc się do wytłuszczonej informacji: poniżej wklejam link do ulotki wydanej przez WHO w 2005 roku, dotyczącej żywienia niemowląt karmionych sztucznie. Cała publikacja wogóle nie uwzględnia opcji rozszerzanian diety przed ukończeniem 6 miesięcy. http://whqlibdoc.who.int/publication...9241593431.pdf Odnosząc się do tego co większość pisała, że każdy robi jak uważa - to jasne, ze każdy zrobi jak uważa. Na tym polega prawo rodzica do wychowania dziecka według własnego widzimisię. Ale, jestem głęboko przeciwna rozpowszechnianiu informacji niepoprawnych merytorycznie. Jeśli pediatra mówi, żeby rozszerzać dietę po 4 miesiącu, to znaczy że podaje rodzicowi zalecenie wg. własnego widzimisię - jest to zalecenie sprzeczne z wynikami badań naukowych dotyczących najkorzystniejszego zdrowotnie momentu rozszerzania diety. Jak to mawia Iwantyou: tyle w tym temacie.
|
|
#3278 |
|
Zakorzenienie
|
W nast tygodniu idziemy na szczepienie, zapytam o rozszerzenie diety. Za pare dni Kacper kończy 5 miesięcy, za miesiac wracam do pracy i chcialabym, żeby wtedy już jadł coś więcej niż mleko (moje i sztuczne).
Od wczoraj jak płacze miedzy jedzeniem (a nie jest to pełna pielucha, zmęczenie i nuda) daje mu do picia sok jabłkowy (Hipp, ale w poniedziałek dostanę domowej robty, z pewnego źródła) i mu smakuje.
|
#3279 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Współczuję powrotu do pracy Wracasz na cały etat?
|
|
#3280 | |
|
Zakorzenienie
|
Ale czemu współczujesz? Ja się cieszę, odpocznę
A mąż zobaczy jak to się "odpoczywa" samemu z dzieckiem.Na cały etat. ---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- Cytat:
![]() Zapłaciliśmy 70zł, przyszła raz, pokazała co robić, bo Kacper nie potrzebuje dużo ćwiczeń. W zasadzie to sam wszystko nadrobił, my mu tylko nóżki pokazujemy, gilgamy itp i powoli zaczyna sam je chwytac. Przekrętów na brzuch nie cwiczymy, bo sam to od dłuższego czasu robi, nie wyleży długo na plecach, nawet w nocy. Przy leżeniu na brzuchu już mu rączki nie uciekaja do tyłu (tez tego nie cwiczyliśmy), coraz częściej otwiera piąstki. Główke podciągany do siadu zaczął podnosić rano w dniu, kiedy miała przyjsc rehabilitantka. To tyle tej niepotrzebnej rehabilitacji
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2014-05-23 o 21:43 |
|
|
|
|
#3281 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny byłam dzisiaj na drugim ust bioderek z Oliwierem i doktor, która go badała zaledwie kilka sekund powiedziała, że nie wykształciły mu się jeszcze jakieś kostki( tak zrozumiałam), a jak dopytałam ją to mi odpowiedziała tylko, żebym podwoiła dawkę witaminy D3 mam podawać dwie kapsułki po 500, bo podobno u chłopców te kości kształtują się w późniejszym czasie:/ Czy któraś z Was słyszała o czymś takim i co to jest konkretnie, bo ta lekarka mnie grzecznie wyprosila, twierdząc,że duża kolejka jest... masakra jakaś
|
|
|
|
#3282 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to teraz Twój mąż ma urlop i będzie się opiekował dzieckiem? Bardzo dobrze ![]() Ja momentami też chcę wrócić do pracy ![]() To świetnie, że Kacper obył się tak naprawdę bez rehabilitacji Cytat:
. Swoją drogą strasznie nieprzyjemna ta lekarka!!
|
||
|
|
|
#3283 |
|
Zakorzenienie
|
Konsternacja
Nie. Maż jest nauczycielem i zaczyna wakacje akurat jak wracam do pracy.
|
#3284 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Oj wielkość piersi to absolutnie wpływu nie ma na ilość mleka! A 25 centyl to też źle nie jest, w siatkach się mieści, więc wszystko w normie, wcale nie musi doganiać innych dzieci, ważne, że nie spada z centyla, że idzie tym "swoim" Ileś tam dzieci jest mniejszych od niego. A i też nie powiedziane, że na pokarmach stałych będzie więcej przybierał. Moje dzieciaki najlepiej tuczyło mleczko
We all find time to do what we really want to do... Edytowane przez gosia261282 Czas edycji: 2014-05-24 o 00:06 |
|
|
|
|
#3285 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a później pewnie jakiś żłobek? Czy Babcia?W ogóle co sądzicie- na ten temat: lepiej posłać dziecko do żłobka czy zostawić z Babcią pod opieką do tych trzech lat? Cytat:
|
||
|
|
|
#3286 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wykształciło sie jądro kości. Kazała dawać 1000 j. Vit D? Bo 4 miesienoczak nie ma jądra kości? Moim zdaniem przegięcie. Poszłabym do pediatry niech zleci badanie z krwi ( poziomu wit D) jesli jest w normie to niezwiekszalabym. Jądro kości dziecko moze miec od urodzenia . CEsciej jednak pojawia sie ono miedzy 7 a 12 miesiącem życiem. Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk |
|
|
|
|
#3287 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() No i chciałam powiedzieć, że bardzo szybko i dobrze się Kacper rozwija
|
|
#3288 |
|
Raczkowanie
|
Kurcze muszę wybrać się do pediatry, bo to chyba nie chodzi o jądro, bo bym zapamiętała tylko jakaś część kostna...
|
|
|
|
#3289 |
|
Zakorzenienie
|
ja bym wolała babcie ale niestety nie mam takiej możliwości... więc jeżeli praca będzie wymagać wychodzenia z domu to będę z konieczności musiała wybrać złobek
|
|
#3290 |
|
Zakorzenienie
|
Konsternacja -
dla Jasia za szczepienia. Oby nadal bylo dobrze ![]() Kokos - może chodzi o jądra kostnienia? z tego co wiem ortopeda na usg bioder mówiąc o wykształcaniu się czegoś własnie jądra kostnienia ma na myśli. Może skonsultuj się jeszcze z pediatrą w sprawie tej witaminy D, żeby z nią nie przedobrzyć? EDIT: teraz doczytałam, że Iwantyou już Ci odpisała o tym samym. Jeśli wybierzesz się do lekarza i powie, że chodziło jednak o coś innego to daj znac ![]() Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 07:37 ---------- Poprzedni post napisano o 07:30 ---------- Temat żłobek/babcia ja na dzień dzisiejszy nie mam widoków na wolną babcie od lutego przyszłego roku ale nie chciałabym posyłać już wtedy na cały dzień do żłobka roczniaka. Myślę, że będę szukać opiekunki a później żłobek czy jakiś klub malucha na kilka godzin i stopniowo coraz dłużej. Oczywiście to przy założeniu, że T dostanie się do żłobka.Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
Edytowane przez sand Czas edycji: 2014-05-24 o 07:41 |
|
|
|
#3291 |
|
Zakorzenienie
|
Witam!
Długo nas tu nie było, niestety byliśmy z Krzysiem 2 tyg. w szpitalu, trafiliśmy z zapaleniem płuc, po 4 dniach była już sepsa i zapalenie opon mózgowych. Synek walczył o życie, na szczęście dał radę, ale kosztem niestety nowych zmian w mózgu. Dla nas ten czas to jeden wielki koszmar, dobrze że już za nami. Umówiłam się na rozmowę z psychologiem bo to co przeżyłam nie daje mi spokoju, mały bardzo cierpiał a ja sama mam do siebie pretensje że nie zauważyłam wcześniej że coś jest z małym nie tak itp. Krzyś skończył już 5 miesięcy i ja osobiście pediatrom nie ufam, bo oni wiedzy co do karmienia dzieci nie mają żadnej. Krzyś jest karmiony sondą (wróciliśmy przez chorobę) i żaden pediatra w rejonie i nie tylko nic nie wie o karmieniu dziecka przez sondę- padają ogólnikowe twierdzenia, często mnie zbywają i rozkładają ręce "bo nie mieli takiego przypadku". Sama muszę szukać po forach, ostatnio dzwoniłam nawet na oddział intensywnej terapii do prokocimia gdzie był Krzyś i rozmawiałam z dietetyczką która udzieliła mi dopiero konkretnych porad co do żywienia synka. Ogólnie mamy iść wg zaleceń instytutu żywności i żywienia i tego się trzymam. Zacznę od małych ilości glutenu i to na noc bo Krzyś mało przybiera na wadze.
|
#3292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3293 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
. Mimo to, uważam, że szczera rozmowa z psychologiem nie zaszkodzi.Cytat:
|
||||
|
|
|
#3294 |
|
Zadomowienie
|
My wczoraj na szczepieniu byliśmy.
Miło byłam zaskoczona, bo się okazało, ze nie muszę płacić za szczepionkę. Mamy w abonamencie ![]() Mała wkłucia wcale nie poczuła tylko samo podawanie ale to pielęgniarka mówiła, ze ta szczepionka szczypie. Płakała tylko chwilę ale najbardziej przykre było to, ze zrobiła kupę ze strachu (( Kazały zostać pół godziny, dostałam ulotkę ze szczepionki, jestem zadowolona ![]() Mała ma podwyższoną temperaturę ale wszystko w normie. Za 2 tygodnie kolejna wizyta Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3295 |
|
Gang Iren
|
Co do dylematu babcia czy żłobek to zależy jaka babcia i jaki żłobek. Nie wysłałabym dziecka poniżej roku do żłobka. I jeśli żłobek to z jak najmniejszą ilością dzieci przypadających na jedną panią.
|
#3296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my też wczoraj byliśmy na szczepieniu i dokładnie jak u Was, mały nie płakał przy kłuciu tylko na samym końcu podawania szczepionki . My szczepiliśmy teraz 5w1? A wy na co? I bardzo fajnie, że nie musiałaś płacić ! A gdzie masz abonament? Może i ja mam to w pakiecie (LuxMed) i bez sensu kupowałam szczepionkę i szłam na nfz...
|
|
|
|
|
#3297 |
|
Rozeznanie
|
Konsternaja - mały nie gorączkował?
Tak w ogóle to hej ![]() Spadam na zajęcia. Tym razem mam weekend w weekend i pare egzaminów w między czasie więc czytam ale malo pisze na watku. Jescze chcialam napisac ze te bole glowy ustapily ale od wczoraj znowu mnie boli. Teraz to calkiem prawdopodobne że od stresu zwiazanego ze studiami
|
#3298 |
|
Zadomowienie
|
Mamy pakiet w luxmedzie. Szczepilam na wzw engerixem junior.
Za infanrix 5w1 coś koło 80zl będę płacić bo mamy zniżkę ale to za 2 tygodnie. Wolałabym podać jej tylko 4w1 a hib po ukończeniu roku bo wtedy wystarczy tylko jedna dawka hib. Mało popularna jest ta szczepionka i nie zawsze ją mają. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3299 |
|
Raczkowanie
|
marudo, trzymaj się dzielnie. Dobrze, że z Krzysiem lepiej. Cieszę się, że jesteś umówiona na rozmowę z psychologiem. Najgorsze, co można w takiej sytuacji zrobić, to zostać samemu z głową pełną myśli. Czasem lepiej, żeby do tej naszej głowy spojrzał ktoś z dystansu, a nie najbliższe nam osoby. Trzymam kciuki za Was mocno!
Puna, powodzenia z egzaminami! U nas się na szczęście trochę ochłodziło. Chyba będzie jakaś burza, bo coś słonka nie widać. Ja się cieszę - moja psica odżyje ![]() Co do wyboru: babcia/żłobek, to u nas takiego wyboru nie ma. Zostaję z Emilem przez trzy lata w domu. Będę kontynuować studia dokto za rok (może, dalej się waham), tłumaczyć z doskoku, ale do żłobka mam jakieś uprzedzenia (być może bezpodstawne), a moja Mama ciągle pracuje na pełnych obrotach, teściowa tak samo, ojciec nie wchodzi w grę. Tylko teściu (zajmował się brzdącami brata TŻ od szóstego miesiąca!), ale mieszkają 1,5 godziny od nas Mam nadzieję, że się nie rozkurzę domowo totalnie
|
#3300 |
|
Rozeznanie
|
maruda witaj,wczoraj myślałam o Was,o Krzysiu-silnym chłopaku-jestem myślami z Wami cały czas ale głupio mi było pisać do Ciebie PW bo to osobisty temat i myślę że jak będziesz chciała to napiszesz i proszę czytam że z Krzysiaczkiem jest lepiej,kamień z serca,ale nadal uważam że to niesprawiedliwe że takie maleństwo tak musi walczyć
![]() całuski dla maluszka
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:47.

wszystko powoli i z głową a w jakim wieku to każda podejmie decyzję sama.

. Bardzo chcę, żeby mój synek w dorosłym życiu nie był takim szkieletem...

dla Jasia za szczepienia. Oby nadal bylo dobrze
. Mimo to, uważam, że szczera rozmowa z psychologiem nie zaszkodzi.