|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!
Cytat:
Ja pochodzę z małego miasta gdzie parę lat temu zarabiałam bardzo mało wiec takie zarobki jak najbardziej mnie cieszą poza tym w miesiącu wychodzi mi plus/minus 1500zł wiec nie narzekam
|
|
#3212 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
zależy
|
|
|
|
|
#3213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pochodzę z małego a od roku mieszkam we Wrocławiu
|
|
#3214 | |
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]() edit. acha - też mieszkam we Wrocławiu,więc jakoś da się i w dużym mieście Koszty utrzymania nie są przecież jakieś straszne,o ile nie żywi się w Piotrze i Pawle i nie kupuje każdego ciucha z nowej kolekcji w Zarze.
Cause he gets up in the morning, And he goes to work at nine, And he comes back home at five-thirty, Gets the same train every time. ’Cause his world is built ’round punctuality, It never fails. Edytowane przez lolusl Czas edycji: 2014-05-24 o 09:16 |
|
|
|
|
#3215 |
|
Zadomowienie
|
Ja tak obserwuję ludzi, którzy robią zakupy w sklepie w którym pracuję i tak się zastanawiam skąd ludzie mają kasę.
Czy to sami do tego doszli, jeśli tak to jak, czy mają pracę dobrą itd, jakie mają kwalifikacje, strasznie nurtują mnie te pytania. ---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ---------- Na cały czyli mam 1600zł, z tego płacę rachunek za tel i net 200zł, paliwo do pracy ok 300zł do tego paliwo do celów prywatnych, jakieś kosmetyki, raz w miesiącu jakieś wyjście, i ciuchy. Z pewnością mogłabym się obejść bez comiesięcznych zakupów ubraniowych ale chcę też jakoś wyglądać, nie mogę się pogodzić z tym, że nie stać mnie na markowe rzeczy... |
|
|
|
#3216 | |
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
|
|
#3217 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No taak, żeby się ubrać (nie w lumpie) i żyć normalnie czyli jeść zdrowo i do tego korzystać z życia, gdzieś wyjechać raz na jakiś czas i na weekend czy na wakacje to starcza? Zależy gdzie kto mieszka w Wawie się płaci 1500zł za wynajem kawalerki ![]() Dla mnie normalny standard życia, to jeśli mogę sobie pozwolić z pensji na ubrania, kosmetyki, jakiś weekendowy wyjazd, rozrywki, paliwo, dobre jedzenie, jeśli mogę też zadbać o siebie, fryzjer raz na jakiś czas, w razie potrzeby kosmetyczka i manicure. Nie mogę uwierzyć, że ktoś mówi, ze mu 1600zł spoko wystarcza. Byłam w Londynie i tam sprzedawca za pół dniówki sobie kupuje tusz Diora a nie Maybelline, w dodatku wszystkie ekspedientki są zadbane (nawet te pracujące na kasie w markecie), ładnie ubrane, zadbane włosy, makijaż i zrobione paznokcie hybryda albo tipsy. Pensja minimalna u nas powinna wynosić 2k i tyle. Edytowane przez o_Khaleesi_o Czas edycji: 2014-05-24 o 09:36 |
|
|
|
|
#3218 | |
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
A propos cen w Warszawie - nie mieszkam,ale za 1500 zł to moja koleżanka 2 pokoje wynajmuje Więc trzeba poszukać,ale spokojnie da się znaleźć.
|
|
#3219 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3220 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3221 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mam wrażenie, że masz trochę roszczeniowe podejście do życia. Jesteś młoda, nie masz matury, wiadomo, że nie od razu będziesz zarabiała kokosy. A markowe ciuchy i wyjazdy weekendowe, to jednak jakby nie patrzeć, nie są rzeczy niezbędne do życia. |
|
|
|
|
#3222 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jasne, można za tyle wyżyć, ale na jakim poziomie. wyjazdy ok nie są niezbędne, ale życie mamy jedno, fajniej jest gdy stać nas na w miarę normalne życie nie mówię tu o luksusach i o zagranicznych wycieczkach, tylko o normalnym zyciu bez stresu, gdzie stać cię na samochód i ciuchy niekoniecznie od chińczyka.. albo z lumpka.. Już pomijajac fakt że przy takich zarobkach na nic nie odłożysz, ja akurat mieszkam w domku (zresztą czy w domku czy w mieszkaniu to nie robi żadnej róznicy) i nie wyobrażam sobie co bedzie jeśli za jakiś czas potrzebny będzie remont, łazienki czy kuchni, to jest minimum kilka tys zł, mam stres co będzie jak mi się zepsuje pralka, lodówka czy tv. Edytowane przez o_Khaleesi_o Czas edycji: 2014-05-24 o 09:49 |
|
|
|
|
#3223 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście ze zależy, przecież dziewczyna napisała co tam było i dlatego jestem w szoku ze my za to samo mamy za niższa cenę bez zobowiazywania sie i płacenia zaliczki pół roku wcześniej Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3224 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3225 | |
|
Konto usunięte
|
nie wiem czemu niby ciuchy z lumpka są złe, a z zary już takie wow? bo fajna metka?
też tak kiedyś myślałam, ale wyrosłam szerze mówiąc jakby mi się zachciało kiecki z Zary to bym poszła i kupiła, albo nie wiem, jakbym chciała torbkę z Guessa to tak samo. nie głodowałabym wtedy ani nie jadła gruzu więc można stwierdzić, że mnie stać. ale jak ta torebka ma wpłynąć na poziom mojego życia to już nie wiem dla mnie to zbędna rzecz i bardziej się cieszę jak sobie właśnie w lumpku coś upoluję, przynajmniej nie spotkam mojego klona na ulicy a kupowanie ciuchów po cenach regularnych to głupota, bo za dwa miesiące i tak będą przecenione. no chyba, że coś jest mega fajne i do wyprzedaży nie dotrwa, bo wykupią - to wtedy ok, kupuję za normalną cenę. ---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3226 |
|
Dostojna peema.
|
to czemu się nie uczyłaś, nie masz matury i jakiejś szkoły? Wydaje mi się, że tak właśnie robią osoby, którym zależy na tym, żeby pracować za więcej niż 1500 miesięcznie?
|
#3227 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- Cytat:
SKończyłam policealną technika farmacji, nie zaliczylam egzaminu wiec nie moge podjac zawodu, moze jestem jakas przygłupia ale nie potrafię sie nauczyc matmy z tego tez powodu nie mam matury. |
||
|
|
|
#3228 | |||
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
I tak jak ktoś zauważył, markowe ciuchy to nie jest w Polsce "normalka".Niestety musimy standartem życia podpasować się w realia.Cytat:
Cytat:
|
|
#3229 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
jakie sklepy masz na myśli? w sumie to nie znam nikogo, kto byłby po studiach i pracował np. na kasie w biedronce czy w lidlu. mam znajomych na studiach, którzy mają pół etatu w sieciówkach odzieżowych, ale też nikt mi nie przychodzi do głowy kto by tam pracował już z dyplomem magistra. sama jeszcze studiuję i póki co (odpukać) nie mam problemu ze znalezieniem pracy więc myślę, że jak już będę mgr to będzie tylko lepiej. |
|
|
|
|
#3230 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W moim sklepie każdy jest po studiach albo w trakcie, nie mowie tutaj o spożywczakach, tylko o sieciówkach. Nie budzę się z ręka w nocniku, po prostu po 1 jestem antymatematyczna i nic na to nie poradzę dwa w taki sposob mi sie zycie układało i w momencie gdy chodziłam do szkoły miałam trudną sytuację życiową i to też wpłynęło na to że wyszło jak wyszło - co mnie drażni że teraz nie mam praktycznie żadnej możliwości wyjścia z tego. |
|
|
|
|
#3231 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem to jak ktos zyje zalezy tez od tego jak potrafi gospodarowac wydatkami. Mam znajomych, ktorzy zarabiaja po 2500 - 3000 na osobe i narzekaja, ze nie maja na kosmetyczke... A np zamiast rozejrzec sie za lozkiem, poszukac i wybrac w rozsadnej cenie ida i kupuja w pierszym lepszym sklepie za 1500
|
|
|
|
|
#3232 |
|
Konto usunięte
|
bycie w trakcie studiów i praca w sieciówce - nie widzę nic złego, raczej to normalne.
po studiach - no nie znam nikogo takiego, ale wiem że się zdarza. z tym, że nie robiłabym z tego normy. a jakieś wyjście jest zawsze
|
|
|
|
#3233 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() my też mieliśmy do wyboru ten sam rejon, też hotel niby 4 gwiazdki i w cenie tygodnia tam moglibyśmy mieć nawet 11 dni, ale jak zaczęłam czytać opinie o hotelu, jak zobaczyłam plażę to myślałam, że padnę ![]() wiesz jak ktoś się uprze to i za 1000zł może lecieć ale dla mnie są pewne standardy i wolę zapłacić więcej ale mieć komfort pobytu a nie jechać żeby jechać po najniższej cenie mało tego z tego co obserwuję to zazwyczaj hoteli które nas interesowały nie było już w opcji lasta bo zostały wykupione dużo wcześniej, a np. teraz na 3 tygodnie przed wylotem nasza wycieczka kosztuje 800zł więcej niż my płaciliśmy więc tak, uważam że ten first nam się opłacił po prostu uwielbiam jak ktoś tak wpada, rzuca ogólnikowe hasła i wygłasza opinie, że takie oferty trzeba omijać szerokim łukiem nie znając sytuacji |
|
|
|
|
#3234 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie ma dnia żebym się nie obwiniała za to jak wyszło, ale moja wina jest może w kilku procentach, pomijając fakt zgnębienia mnie przez nauczycielkę matematyki w podstawówce gdzie potem to się pociągnęło za mną do gimnazjum, to miało wpływ na to jak skończyłam, a przyczynili się do tego pedagodzy po studiach.. |
|
|
|
|
#3235 |
|
Konto usunięte
|
loloo miałam jeszcze pytać a propo Twojej sytuacji i trudnego wyboru, czy w tej nowej pracy miałabyś umowę o pracę czy też zlecenie jak tu?
|
|
|
|
#3236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego LG-E460 przy użyciu Tapatalka
|
|
#3237 |
|
Konto usunięte
|
zlecenie, na dwa lata
gdyby to była umowa o pracę to bym się nie zastanawiała. zrezygnowałam jednak, bo nie mam noża na gardle, a nie wyobrażam sobie nie pojechać nigdzie na wakacje. tż będzie miał 4 tygodnie urlopu w sierpniu, chciałabym pojechać i do moich rodziców i na jakiegoś lasta więc się nie da tego pogodzić. jak zwykle życie jest nieprzewidywalne, bo w ogóle nie spodziewałam się, że jak złożę wypowiedzenie w obecnej pracy to poproszą mnie żebym została. widzę nawet, że głównego dyrektora to obeszło, ostatnia dniówka z nim była ok, bez zadnego chamstwa. a byłam pewna, że będzie pierwszą osobą która od razu pokaże mi drzwi. |
|
|
|
#3238 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3239 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3240 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co prawda zdawałam starą maturę, ale myślę, że nową na poziomie podstawowym zdałabym bez problemu i nie znam nikogo, kto by jej nie zdał. Byłam też nogą z historii (znowu te cyfry oraz fizy i chemii, ale chodziłam na korki i jakoś na tę tróję wyciągnęłam. A co do trudnej sytuacji życiowej, niedługo przed maturą moi rodzice wylądowali w szpitalu, z czego mama miała poważną operację i bardzo się o nią martwiłam a ja zostałam sama z młodszą sio siostrą, dodam jeszcze, ze rodzice byli tuż przed rozwodem, większą część mojego wolnego czasu spędzałam na Policji albo w sądach składając różnego rodzaju zeznania, musiałam wspierać mamę, a tu na głowie matura i egzaminy wstępne na studia. Więcej opisywać nie będę, ale uwierz mi, moje życie do 18go roku to była masakra. Tak więc trudna sytuacja życiowa nie jest usprawiedliwieniem, to wszystko jest już za Tobą, więc trzeba spiąć dupkę i zacząć działać. Nie każdy musi mieć skończone studia (szczerze mówiąc, fryzjerka czy kosmetyczka po technikum zarabia więcej niż ja- wielki mgr i gdybym miała dziś wybór to poszłabym po maturze zrobić technika usług fryzjerskich lub kosmetycznych, ale noszę się z tym zamiarem , ale uważam, ze matura to niezbędne minimum. Uff, ale się rozpisałam, ale naprawdę smutno mi, jak czytam Twoje posty. Jesteś młoda i wszystko jeszcze przed Tobą, działać można zacząć zawsze!
"Niech kochają nas ci, co nas kochają. A tym, co nas nie kochają, Niech Bóg odmieni serce. A jeśli nie odmieni ich serca, To niech im skręci kostkę, Abyśmy ich poznali po kulawym chodzie" Jonathan Carroll ("Zaślubiny patyków") |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.

W sumie się cieszę, ale tak czy siak to jest mało i nie starcza na normalne życie.

Koszty utrzymania nie są przecież jakieś straszne,o ile nie żywi się w Piotrze i Pawle i nie kupuje każdego ciucha z nowej kolekcji w Zarze.