Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII) - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-27, 10:20   #421
meneq
Zakorzenienie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII)

Cytat:
Napisane przez litllesweetangel Pokaż wiadomość
Neti.... ehh ja nie moglam przed chwila spokojnie sie wysikac(teraz zajeta kanapka, bo czas drugiego sniadania), bo biegnie to za mna, drze sie i wyrywa papier toaletowy!

Co ja glupia sobie myslalam, robiac dziecko w wieku 20 lat

Ten papier to nic; Yae dzis umyla rece w sedesie!! Udalo jej sie otworzyc drzwi, podniesc klape i umoczyc rece.
W takim ukladzie prowizorycznie zainstalowalam klucz w drzwiach: scyzoryk na sznurku.
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-27, 10:26   #422
marsi11
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46624461]Little, a co twój wiek ma tu do rzeczy?
Obie moje targały papier, normalka. Albo dawałam, albo kladłam wyżej i tyle.[/QUOTE]

Szaja widziałaś moje pytanie o szczepionki?
pomożesz?
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-27, 10:31   #423
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
Szaja widziałaś moje pytanie o szczepionki?

pomożesz?

Przeciwko grypie
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-27, 10:34   #424
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Moje dziecko chciało spać. . Antonio usnął godzinę wcześniej

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."
neti1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-27, 10:36   #425
hope01
Zakorzenienie

Cześć

Dzięki za pytania o Dadolina nocka: myślałam, że będzie gorsza. Zasnął mi przed 19, do 20 zdążył się dwa razy obudzić z płaczem. Potem przed 21 się znowu obudził, zobaczył TZ i sprowadził go do parteru. Tzn, chłopaki się bawili ponad godzinę razem. Potem się z nami położył, to miał ponad 38 stopni. Dałam nurofen, smarki odciagnęliśmy, nosek maścią majerankową zasmarowaliśmy i poszedł spać. Budził się dwa, moze trzy razy, ale to tak albo na flachę, albo na chwilę z płaczem i do 7 pospaliśmy. Dziś jest troszkę marudny, widać że go męczy, leci z noska, ale dzielny jest.
Także ZDROWIA dla wszystkich dzieciaczków!

Nomen !

Bokeh przykro z tym mieszkaniem

Little ale co ma wiek do zachowania dziecia? Dawid też ma gorsze dni poza chorobą, też niekiedy mi wyniesie papier z łazienki, wyowija nim meble i bije sobie brawo w tych pogodniejszych dniach to przychodzi za mną to toalety i mi porcjuje taśmę

hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-27, 10:41   #426
litllesweetangel
Lurker ;)

Cytat:
eee czemu tak mowisz? ja też urodziłam dziecko w wieku 20 lat
Black też mloda mamusia, Bjikora jeszcze młodsza? myślisz że macierzyństwo póxniejsze inaczej smakuje?
mogę Ci coś powiedzieć bo mam niezły rozstrzał
Dla MNIE to jest za duzo na ten moment. I uwazam, ze dla mnie to nie byl odpowiedni wiek na zalozenie rodziny. I nie chodzi tu o takie przyziemne rzeczy typu imprezy, kolezanki itp. bo ja zawsze bylam samotniczka. Za duzo rzeczy zwalilo mi sie na glowie + male, biegajace dziecko do ktorego niestety nie mam takiej cierpliwosci jak Debrah. Jestem osoba ktora musi miec wszystko zaplanowane, od a do z, nie cierpie spontanow, nieprzewidzianych sytuacji, a teraz nagle wszystko sie zepsulo i musze to ogarniac(nie ogarniam). Plus buntujace sie, male dziecko 24/7( bo tz w pracy, a ja nie). Mnie to wykancza. Nawet czasami mysle, ze tacy jak ja nie powinni miec dzieci, szkoda, ze dopiero teraz sie o tym przekonalam... Wczesniej 'myslalam', ze jestem gotowa na to dziecko, mamy warunki, kochamy sie. A tu teraz wszystko jest na odwrot. Latwiej by mi bylo zaakceptowac aktualny stan rzeczy gdyby to po prostu byla wpadka, a ze splodzilam dziecko swiadomie a teraz sobie nie radze, nie jestem taka matka jaka chcialam byc, jest jeszcze bardziej dobijajace.

Szaja ona mi wyrywala papier z reki. Przygotowany kawalek, ktorym wlasnie mialam zamiar sie podetrzec

Meneq haha, tego tez sie obawiam zwlaszcza, ze juz raz wrzucila do toalety swoj ulubiony kubeczek, z usmiechem na buzi ten kibel to ciekawa rzecz musi byc :p

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry

Edytowane przez litllesweetangel
Czas edycji: 2014-05-27 o 10:44
litllesweetangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-27, 10:42   #427
ania13.03
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nancykenator Pokaż wiadomość
no właśnie, też jestem przy Kubie cały czas, mimo tego, że czasem już nie daję rady ale co mi pozostaje? Przecież nie zostawię go płaczącego...

boję się razem z Tobą

mój tż nie ma w ogóle cierpliwości, zresztą pisałam Wam już wiele razy. Najgorsze są weekendy, kiedy jesteśmy razem. Kuba robi coś nie po Jego myśli, tż się denerwuje, ja się denerwuję na tż, tż na mnie, mówi, że to moja wina,że to przeze mnie Kuba tak się zachowuje. Kuba wyczuwa ten stres i ciężko mi to ogarnąć :(
Zawsze strasznie smutno mi sie robi jak to czytam Tak sie sklada, ze poltoraroczne dziecko bardzo rzadko zachowuje sie po mysli rodzicow Trzymaj sie nancy, tak jak dziewczyny pisza - to minie

Hahaha widzialyscie co bokeh na fejsie wstawila? Padlam

18.01.2013 - Lili
ania13.03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-27, 10:49   #428
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

marsi, nie widziałam i nie widzę :confsued; powtórzysz pytanie?

No, lego wybrane http://www.empik.com/lego-bricks-mor...FcPMtAodvUQA4g

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ----------

Widziałam, co Bokeh dała, bomba
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-27, 10:57   #429
BlackSanctum
Zakorzenienie

Cytat:
Neti.... ehh ja nie moglam przed chwila spokojnie sie wysikac(teraz zajeta kanapka, bo czas drugiego sniadania), bo biegnie to za mna, drze sie i wyrywa papier toaletowy!
Co ja glupia sobie myslalam, robiac dziecko w wieku 20 lat
Tak czytam te Twoje wypowiedzi od jakiegoś czasu i aż szkoda mi to komentować... Bo to nie jest pierwszy raz, kiedy "plujesz sobie w brodę", że zostałaś mamą w takim wieku... Takich przykładów było wiele.

Cytat:
Black też mloda mamusia, Bjikora jeszcze młodsza? myślisz że macierzyństwo póxniejsze inaczej smakuje?
Heh, no właśnie - ja mam teraz 21, skończone 6 dni temu... I kocham być mamą... Nie wyobrażam sobie mojego życia bez Oliwii... Wszystko jest w miarę ułożone - Łukasz pracuje i studiuje, ja studiuję i dorabiam, jest dobrze i nie widzę powodów do narzekania. I też spędzam większość czasu samotnie z małą, bo Łukasz albo w pracy na drugą zmianę, albo zmęczony po pierwszej zmianie... Jedyne, co mnie frustruje to fakt, że Oliwka mało je... A inne rzeczy? Zabawa papierem toaletowym? No faktycznie, powód do nerwów...

No ale...

Edytowane przez BlackSanctum
Czas edycji: 2014-05-27 o 10:59
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-27, 11:01   #430
mala_19kw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ifwka Pokaż wiadomość
Super, gratulacje

Ja planuję, chociaz Tż nie pomyślał żeby cos mi z okazji dnia matki sprezentowac w imieniu Małej. Ale nie będe taka jak on.

Super, gratulacje dla męża

Powiem ci że ja w nedzielę pozwoliłam się Oliwce chlapac w takiej fontannie, miała mokre rączki, spodnie, skarpetki i buty, a potem jeszcze moczyła nogi w zalewie. Nie sądze ze złapał od zamoczenia nóg. Od otwartego okna tez raczej nie.
A co ciekawego wymyśliłaś? Bo ja nie mam pomysłu

Hej
Właśnie listonosz przyniósł mi przesyłkę-a w niej... https://wizaz.pl/akcje/najwiekszy-te...ywki/index.php
Odżywka do włosów
Pierwszy raz w życiu coś wygrałam na Wizażu
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-27, 11:04   #431
hope01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość

Hej
Właśnie listonosz przyniósł mi przesyłkę-a w niej... https://wizaz.pl/akcje/najwiekszy-te...ywki/index.php
Odżywka do włosów
Ja też dostałam

Stary 2014-05-27, 11:06   #432
ania13.03
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46625134]marsi, nie widziałam i nie widzę :confsued; powtórzysz pytanie?

No, lego wybrane http://www.empik.com/lego-bricks-mor...FcPMtAodvUQA4g

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ----------

Widziałam, co Bokeh dała, bomba [/QUOTE]

Cytat:

Hej
Odżywka do włosów
Oo super! I co to za odzywka? Jakiej firmy?

18.01.2013 - Lili
Stary 2014-05-27, 11:11   #433
BlackSanctum
Zakorzenienie

Mała, ja też dostałam - ciekawe, jakiej to firmy. Zapach ładny, ale nie pachnie jak znane mi odżywki... Więc nic mi ta nuta zapachowa nie mówi... Masz jakiś pomysł, co to może być?
Stary 2014-05-27, 11:13   #434
mala_19kw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
Ja też dostałam
Zapach ma piękny nieeeee?
Cytat:
Napisane przez ania13.03 Pokaż wiadomość

Oo super! I co to za odzywka? Jakiej firmy?
No właśnie chyba co to jest za odżywka będzie dopiero wiadomo po testowaniu (tak mi sie wydaje),bo dostałam ją w zwykłej białej tubce z instrukcją zastosowania i składem-tylko tyle
Ur. 23.01.2013

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
Stary 2014-05-27, 11:16   #435
litllesweetangel
Lurker ;)

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Tak czytam te Twoje wypowiedzi od jakiegoś czasu i aż szkoda mi to komentować... Bo to nie jest pierwszy raz, kiedy "plujesz sobie w brodę", że zostałaś mamą w takim wieku... Takich przykładów było wiele.

Heh, no właśnie - ja mam teraz 21, skończone 6 dni temu... I kocham być mamą... Nie wyobrażam sobie mojego życia bez Oliwii... Wszystko jest w miarę ułożone - Łukasz pracuje i studiuje, ja studiuję i dorabiam, jest dobrze i nie widzę powodów do narzekania. I też spędzam większość czasu samotnie z małą, bo Łukasz albo w pracy na drugą zmianę, albo zmęczony po pierwszej zmianie... Jedyne, co mnie frustruje to fakt, że Oliwka mało je... A inne rzeczy? Zabawa papierem toaletowym? No faktycznie, powód do nerwów...

No ale...
No to bardzo sie ciesze, ze jestes tak zadowolona ze swojego macierzynstwa, ja nie jestem i mam prawo to wyrazic zwlaszcza, ze jest to forum mamowe. Nie kazda ma takie super zycie i mase cierpliwosci, sa blaski ale tez cienie o ktorych przeciez nie mozna powiedziec, bo to temat tabu.

Co do pogrubionego, to nie komentuj, nie bede plakac z tego powodu

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry
litllesweetangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-27, 11:16   #436
ania13.03
Zadomowienie

Cytat:
Zapach ma piękny nieeeee?

No właśnie chyba co to jest za odżywka będzie dopiero wiadomo po testowaniu (tak mi sie wydaje),bo dostałam ją w zwykłej białej tubce z instrukcją zastosowania i składem-tylko tyle
Ciekawe Dajcie znac koniecznie czy rzeczywiscie tak cudownie dziala

18.01.2013 - Lili
Stary 2014-05-27, 11:17   #437
mala_19kw
Zakorzenienie

Cytat:
Mała, ja też dostałam - ciekawe, jakiej to firmy. Zapach ładny, ale nie pachnie jak znane mi odżywki... Więc nic mi ta nuta zapachowa nie mówi... Masz jakiś pomysł, co to może być?
Oooo sporo nas
Mi zapach coś przypomina,na 100% miałam już coś takiego u siebie , ale ciężko mi teraz określić co to mogło być
Ur. 23.01.2013

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
Stary 2014-05-27, 11:24   #438
hope01
Zakorzenienie

to garniera fructis jest

Stary 2014-05-27, 11:25   #439
treselle0
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Dalej nie wiem w co sie ubrac na ta komunie i slub Masakra!!! A jutro juz trza rzeczy do t.zawiezc
kupujesz, czy wyszukujesz w szafie?

Cytat:
Cześć

Dzięki za pytania o Dadolina nocka: myślałam, że będzie gorsza. Zasnął mi przed 19, do 20 zdążył się dwa razy obudzić z płaczem. Potem przed 21 się znowu obudził, zobaczył TZ i sprowadził go do parteru. Tzn, chłopaki się bawili ponad godzinę razem. Potem się z nami położył, to miał ponad 38 stopni. Dałam nurofen, smarki odciagnęliśmy, nosek maścią majerankową zasmarowaliśmy i poszedł spać. Budził się dwa, moze trzy razy, ale to tak albo na flachę, albo na chwilę z płaczem i do 7 pospaliśmy. Dziś jest troszkę marudny, widać że go męczy, leci z noska, ale dzielny jest.
Także ZDROWIA dla wszystkich dzieciaczków!

Little ale co ma wiek do zachowania dziecia? Dawid też ma gorsze dni poza chorobą, też niekiedy mi wyniesie papier z łazienki, wyowija nim meble i bije sobie brawo w tych pogodniejszych dniach to przychodzi za mną to toalety i mi porcjuje taśmę
dobrze, że nocka w miarę
Co do pogrubionego to Ola właśnie przechodzi ten etap, muszę się ją prosić o kawałek papieru
Tak sie zastanawiam, do ktorego momentu moge pozwalać jej wchodzic za sobą do toalety?

Little, a Twoje spostrzeżenia teraz nie wynikają z braku pracy? Frustracja, że nie masz teraz nic 'swojego' nie przechodzi na dzieciaczka?

Edytowane przez treselle0
Czas edycji: 2014-05-27 o 11:39
treselle0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-27, 11:26   #440
BlackSanctum
Zakorzenienie

Cytat:
No to bardzo sie ciesze, ze jestes tak zadowolona ze swojego macierzynstwa, ja nie jestem i mam prawo to wyrazic zwlaszcza, ze jest to forum mamowe. Nie kazda ma takie super zycie i mase cierpliwosci, sa blaski ale tez cienie o ktorych przeciez nie mozna powiedziec, bo to temat tabu.

Sposób, w jaki Ty opowiadasz o swoich "blaskach i cieniach" jest nieco inny, niż w przypadku reszty mamuś... I Ty chyba tylko o cieniach opowiadasz, bo jakoś blaski mi się u Ciebie nie rzucają w oczy... Rozumiem, że są gorsze i lepsze dni, ja też takie mam, ale nigdy bym nawet nie pomyślała, że mogłam "nie robić" sobie dziecka... Masakra.

A co do "super życia", to ja na pewno takiego nie mam, mam masę problemów i to sporych, ale nie widzę sensu zwalania swoich własnych niepowodzeń na fakt posiadania dziecka...

Pewnie żadna mamusia się ze mną otwarcie nie zgodzi, ale w duchu zapewne niejedna.

Hope, to jakiś inny Fructis ja miałam, nawet teraz mam u siebie jakiś, bo mama kupiła, ale zapach zupełnie inny... Może nie znam po prostu dobrze zapachu tej serii...
Stary 2014-05-27, 11:27   #441
mala_19kw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania13.03 Pokaż wiadomość
Ciekawe Dajcie znac koniecznie czy rzeczywiscie tak cudownie dziala
Zobaczymy co to za cudeńko i damy znać

Black- na 90% obstawiam Dove Wyczuwam tam granat,mnóstwo cytrusowych owoców-mam o identycznym zapachu antyperspirant właśnie z Dove.

---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

Cytat:
to garniera fructis jest
A no też może być Skąd wiesz?
Ur. 23.01.2013

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
Stary 2014-05-27, 11:28   #442
Ultra81
Rozeznanie

Cześć dziewczyny!
Wpadłam tylko na chwilę, bo nadal walczymy z tym naszym projektem. Przesunęli nam deadline, gdyż sami źle przygotowali parę rzeczy, ale i tak mamy bardzo mało czasu. Czy się martwię? Może trochę ale nadal bardzo bardzo lubię swoją pracę

Podczytuję w miarę możliwości i mogę jedynie napisać, że cieszę się, że jesteście. U nas też Mycha ostatnio bywa, hmmm, nazwijmy to "trudna do ogarnięcia", ale biorę głęboki oddech i jakoś idzie Ostatnio ma fazę na włączanie jej swoich ulubionych kawałków - pcha mnie do lapka, bym czternaście milionów razy zmieniała muzykę, bo aktualnie lecąca już jej się znudziła. I tak na okrągło. Mam wrażenie, że potrafiłaby tak przez cały dzień, a już pół na pewno. Odciąganie uwagi czasami działa, czasami nie, nie mam jeszcze metody, ale chyba nawet nie staram się jej mieć - zachowanie Młodej w tej chwili zmienia się tak szybko, że trzeba ogarniać na bieżąco.

A czasami po prostu stoi i płacze. Wtedy jedyne, co mogę zrobić, to być. Z zasypianiem też się u nas pogorszyło od paru dni, ale widzę, że wiele dzieciaczków ma teraz taką fazę.

Tak więc jeszcze raz - dobrze, że jesteście Od razu łatwiej

Przepraszam, że tak bez odnoszenia się. Wrócę "po bożemu", jak tylko trochę posprzątamy bałagan w robocie.

Buziaki, zdrówka dla dzieciaków i zbiorowe brawa za nowe umiejętności
Ultra81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-27, 11:28   #443
ezzo
Zadomowienie

hej

Majlulmi bardzo dziękuję za wyczerpujące pieluszkowe porady i za recenzję Fuertaventury również Wiemy, że można gdzies bliżej, ale tam plaże jednak ładniejsze niż w takiej Turcji czy większości miejscówek greckich. Dam znać gdzie wylądujemy

Cytat:
Napisane przez mikakrolikowa Pokaż wiadomość
Mam problem doradzicie? Mam jechac na konferencje sluzbiwo za 2 tyg do Zakopca i tak opcja nr 1. Tz zostaje z Julo i jakis radzi sam , uu jest tu problemem a radzej brak
2. Jedziemy razem wszyscy ale ciagniemy Julo 400 km samochodem na 1 dzien tz siedzi z nim w pokoju za ktory musimy sami doplacic ,, bieze urlop itd ale mamy uu i bezstresowo dla Julo co byście zrobiły
Tz twierdzi ze da rade ale ja chyba nie
Mika, moim zdaniem ciągając Julka ze sobą na tak krótki czas umęczysz tylko jego i siebie. Jestem przekonana, że TZ godnie cię zastąpi i Julek nie będzie domagał się uu. Dzieci są inteligentne, jak ty go usypiasz to on wie, że dostanie uu, taki jest schemat, ale jak ciebie nie będzie to nie bedzie tz pod bluzkę zaglądał. Może spróbuj któregoś wieczora wyjść z domu na chwilę, na spacer czy do koleżanki, a tz niech uśpi Julka. Pisałam Ci ostatni jak byłam w warszawie, jestem przekonana, że ja to przezyłam po stokroć mocniej niż mój maluch. Jakiś rok temu bylam na takich warsztatach prowadzonych przez fundacje rodzina inspiruje i własnie kobieta, która je prowadziła, mówiła o tym, że jak prowadzi warsztaty w różnych miejscach w PL i nie ma jej kilka dni w domu, dzieci nie wołają ani nie płaczą za cyckiem, natomiast jak tylko wchodzi do domu jej wtedy chyba 2 letni córka wołał "o! cycki przyszły" I wtedy sobie dziecko nadrabia, taką nieobecność mamusi.
U nas też taki schemat działa, jak jestem w domu ja i tz to usypiam zawsze ja i zawsze jest "cycy daj" natomiast kilka razy w miesiącu, nasza niania przychodzi nie na rano tylko na popoludnie i wtedy to ona usypia bąbla i oni mają wypracowany swój schemat zasypiania, bez płaczu bez stresu dla dziecka.

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość

Pstryku, ale, ze Twoj malz taki niedobry??!! No trace wiare w ludzi

A mij z wrazenia "nie pomyslal" (juz drugi rok nie pomyslal.....) i mi tak sie przykro zrobilo ze az sie poplakalam, to polecial, ze niby do biedronki, kupil czipsy i piwo na wieczor i wrocil z bukietem roz dla mnie ale co moje to moje, tak mi smutno bylo, ze poszlam wybiegac, zajechalam sie okrutnie, mialo byc 12km ale za szybko zaczelam, nie moglam zwolnic i slonczylo sie na 7

Sent from my Lumia 625 using Tapatalk
Lady mój tz tez niestety nie jest tak wyrywny, jak np nawijkowy tz, który przynosił jej bukiet polnych kwiatów i jestem przekonana, że gdybym nie trąbiła od kilku dni, że mam nadzieje, ze synus przygotuje coś dla mamy z okazji mojego świeta, to też by nie pomyślał. A tak, po pracy pojechał po kwiatki, wrócił do domu, ja poszłam do wc, siedzę sobie, chwila relaksu, nagle słusze pod drzwiami niekończące się "mama mama mama" i pukanie, otwieram drzwi, a tam najkochańszy owoc naszej miłości stoi z bukietem tulipanów i wali nimi o drzwi

Cytat:
Marsi, serio nie smakuje inaczej? Moja mama urodziła mnie majac 20 lat, potem miała 22 i 38 i ona mówi, że to poźniejsze macierzyństwo było całkowicie inne, że miała w sobie więcej spokoju i cierpliwości, ale też mniej energii i to samo mówi o tacie. Nigdy nie mówiła, że tamto było złe, wręcz przeciwnie, ale po prostu ona odczuwała spore różnice.
ezzo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-27, 11:29   #444
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:

możesz, ale nie w tym rzecz, bo mi się to też w oczy rzuciło - i teraz pytanie, co z tym zrobisz - bo to prosta droga do tego, byś zniechęciła się do małej i zaczęła na nią frustrację przelewać
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-27, 11:30   #445
BlackSanctum
Zakorzenienie

Mała, a może... W sumie oni mają teraz jakąś nową serię zapachowa, może to właśnie z tej serii? No cóż, dowiemy się za 7 dni... Bo pewnie ujawnią po teście, co to za marka.
Stary 2014-05-27, 11:36   #446
mala_19kw
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46625998]możesz, ale nie w tym rzecz, bo mi się to też w oczy rzuciło - i teraz pytanie, co z tym zrobisz - bo to prosta droga do tego, byś zniechęciła się do małej i zaczęła na nią frustrację przelewać[/QUOTE]
Dokładnie,Szajka ma racje...
Cytat:
Mała, a może... W sumie oni mają teraz jakąś nową serię zapachowa, może to właśnie z tej serii? No cóż, dowiemy się za 7 dni... Bo pewnie ujawnią po teście, co to za marka.
No to czekamy,czekamy
Ur. 23.01.2013

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
Stary 2014-05-27, 11:40   #447
ania13.03
Zadomowienie

Cytat:
Sposób, w jaki Ty opowiadasz o swoich "blaskach i cieniach" jest nieco inny, niż w przypadku reszty mamuś... I Ty chyba tylko o cieniach opowiadasz, bo jakoś blaski mi się u Ciebie nie rzucają w oczy... Rozumiem, że są gorsze i lepsze dni, ja też takie mam, ale nigdy bym nawet nie pomyślała, że mogłam "nie robić" sobie dziecka... Masakra.

A co do "super życia", to ja na pewno takiego nie mam, mam masę problemów i to sporych, ale nie widzę sensu zwalania swoich własnych niepowodzeń na fakt posiadania dziecka...

Pewnie żadna mamusia się ze mną otwarcie nie zgodzi, ale w duchu zapewne niejedna.

Hope, to jakiś inny Fructis ja miałam, nawet teraz mam u siebie jakiś, bo mama kupiła, ale zapach zupełnie inny... Może nie znam po prostu dobrze zapachu tej serii...
Ja sie z tym zgodze w 100%. Dziecko nie jest niczemu winne

Czasem piszemy o tym, ze nie mozemy zrobic spokojnie zakupow, ze tzci nam nie pomagaja, ze znowu nie przespalysmy nocy, nasze dziecko znowu nie zjadlo obiadku, to wszystko sa cienie macierzynstwa chociaz w porownaniu do tego jakie problemy maja ludzie z chorymi dziecmi to i tak moze wydawac sie to smieszne. Dlatego pisanie o tym, ze dziecko zabralo kawalek papieru skwintowane zdaniem "Co ja glupia sobie myslalam, robiac dziecko w wieku 20 lat " jest dla mnie przesada.

Co nie znaczy, ze nie rozumiem w pewnym stopniu Twojej frustracji Litlle, bo mnie tez przy Gabi macierzynstwo w pewnym momencie przeroslo

Kontrowersyjny temat na czasie http://polska.newsweek.pl/zobacz-zap...lm,286822.html

18.01.2013 - Lili
Stary 2014-05-27, 11:44   #448
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
Dla MNIE to jest za duzo na ten moment. I uwazam, ze dla mnie to nie byl odpowiedni wiek na zalozenie rodziny. I nie chodzi tu o takie przyziemne rzeczy typu imprezy, kolezanki itp. bo ja zawsze bylam samotniczka. Za duzo rzeczy zwalilo mi sie na glowie + male, biegajace dziecko do ktorego niestety nie mam takiej cierpliwosci jak Debrah. Jestem osoba ktora musi miec wszystko zaplanowane, od a do z, nie cierpie spontanow, nieprzewidzianych sytuacji, a teraz nagle wszystko sie zepsulo i musze to ogarniac(nie ogarniam). Plus buntujace sie, male dziecko 24/7( bo tz w pracy, a ja nie). Mnie to wykancza. Nawet czasami mysle, ze tacy jak ja nie powinni miec dzieci, szkoda, ze dopiero teraz sie o tym przekonalam... Wczesniej 'myslalam', ze jestem gotowa na to dziecko, mamy warunki, kochamy sie. A tu teraz wszystko jest na odwrot. Latwiej by mi bylo zaakceptowac aktualny stan rzeczy gdyby to po prostu byla wpadka, a ze splodzilam dziecko swiadomie a teraz sobie nie radze, nie jestem taka matka jaka chcialam byc, jest jeszcze bardziej dobijajace.
Współczuję Ci że tak to odbierasz, widze że wszystko Cie po prostu przytłoczyło.
Osobiście uważam (prosze inne mamy żeby się nie obrażały i nie oburząły bo to jest po prostu moje zdanie) że dziecko w późniejszym wieku jest lepszym pomysłem. Widze po sobie że teraz jestem dużo bardziej spokojniejsza, opanowana, mam stabilną prace więc czuję się w miare bezpiecznie, nawet jakby nam z Tż nie wyszło to sama sobie poradzę, moja mama zawsze mi pomoze, nie pracuje już więc zajmuje sie Oliwką. Chociuaz z drugiej strony jak moja bratowa będzie w moim wieku to będzie mieć "odchowane" dzieciaczki, przedszkolaki, i czas dla siebie.
Cytat:
Nie mam na razie konkretnego pomysłu. Na pewno jakis drobiazg, moze ramka ze zdjeciem i jakąś dedykacją.
Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość
Co do pogrubionego to Ola właśnie przechodzi ten etap, muszę się ją prosić o kawałek papieru
Tak sie zastanawiam, do ktorego momentu moge pozwalać jej wchodzic za sobą do toalety?
No własnie, obecnie jak Oli jest mobilna bardzo to nawet w wc nie mam spokoju i samotności, bo jak tylko zniknę za drzwiami to ona zaraz do mnie przychodzi i do nóg się przytula.
19.02.2013 - Oliwka
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-27, 11:47   #449
BlackSanctum
Zakorzenienie

Ifwka, ja myślę, że to jest bardzo indywidualne - jedna mama jest gotowa w wieku 20 lat, druga w wieku 30 lat i tak już po prostu jest... Każdy ma inną psychikę, ale jak już się to dziecko ma, no to trzeba stawić czoła macierzyństwu...
Stary 2014-05-27, 11:51   #450
Debrah
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46624441]bardzo przykre

u nas też burzowo było, lubię

dla mnie to nie jest oznaka niecierpliwości - sama nieraz mówię "babo, czego znów chcesz" bo wiesz... dziecko też musi wiedzieć, że rodzice mają swoje emocje, uczucia, że nie zawsze są uśmiechnięci i tęcze i jednorożce

prywatnie droga, ale to właśnie głównie na nfz a uważasz, że potrzebujecie? ja gdzieś widziałam stronę z tym, jak w domu robić SI - tzn wiesz, ja wychodzę z założenia, że jeśli coś mnie bardzo niepokoi (analizując na chłodno) to patrząc na terminy - idę na konsultację prywatnie, i równocześnie łapię termin nfz, no a już po prywatnej wizycie mniej więcej wiem, co robić w domu.

http://www.fundacjaokno.pl/galeria/c...mowe_z_si.html

tu bardzo do Weroniki Sherborne podobne, polecam Weronikę! wklep w google, ogrom tego

http://forum.pomocedomowe.pl/tuugtdm.../PostList.html

no i moje ulubione sensorełko http://www.gadzetomama.pl/pomaranczowe-sensorelko/ przykładowo, to możesz wrzucać do pudła rzeczy 1) kolorystycznie pasujące, 2) fakturowo różne, 3) tematycznie pasujące, 4) pomieszane

Dorcia niby ładnie, ale ją zarzuca zwłaszcza teraz przy chorobie. No i często daje sama rękę.

Nooo podobnie, też widzę

niestety, póki tż nie będzie więcej czasu na spokojnie z Kubolkiem spędzał, to sytuacja nie ulegnie raczej zmianie :/

trzymam! a ja wczoraj przychodni byłam i wprost powiedzialam - nie rezygnuję, ale proszę mnie przed lipcem nie wzywać, bo chcę by 1,5 roku skończyła

ja też w szoku - 2 ostatnie dni, nie wiem, czy z powodu choroby, młodą kładę na jej łóżeczku, smoczek, kotek - i idę na łózeczko Agu czytać z nią - a Dorcia sama usypia!

niekoniecznie naprzemiennie lipomal nie zawiera ani ibuprofenu, ani paracetamolu - ma BARDZO słabe działanie p. gorączkowe, lepiej podać ibum + lipomal na przykład, tak i Agu, i Dorka miały zalecone.

a możliwe, bo tu kwestia równowagi przecież wchodzi

-------------------------
A ja sobie właśnie lego oglądam dla Agu od babci muszę jakieś wybrać, już normalne, nie duplo![/QUOTE]
Prawda: ehem: tylko mi bardziej o ton głosu chodzi to jest takie " ło jezu no idźże wreszcie spać "
Ale faktycznie, masz rację. Ja mam problem z tłumieniem swoich uczuć (mniej wyrażam, więcej w środku) ale mówię czasem przy małej, po ludzku, że np jestem zdenerwowana teraz "ale zaraz sobie poradzimy" - i mam dylemat - czy ja tak mówiąc spycham uczucia swoje na dziecko i obciążam ją nimi ? (jak będzie starsza?), chyba nie? Tylko normalnie, autentycznie mówię o swoich uczuciach, nie dodaję przecież, że "to twoja wina".. slbo coś równie głupiego ?

Co do Nancy : bo ja to rozkminiam na wszelkie sposoby - z jednej strony lekarstwem na to jest danie Tż poczucia, że on też JEST W STANIE poradzić sobie z Kubą. Bo pomyślcie - on tego przecież nie ma - skoro Kuba ZAWSZE CHCE DO MAMY, jakbyście się czuły? pewne siebie i relacji z dzieckiem? Można opaść z sił.
Ja znam realnie i Nancy i jej męża, i on nie jest w moim odczuciu jakimś leniwym chamem co mu żona ma syna wychowywać Normalny, miły i ciepły facet, i nie można powiedzieć, że nie ma z synem kontaktu
Na pewno jest on trochę spłycony przez sytuację, no ale kurczę to na prawdę podkopuje pewność siebie jako rodzica... Inna rzecz to wzorce wychowania, które się wynosi z domu typu "że dziecko powinno", a z tym się trudniej walczy. Można uwierzyć, że gdzieś jest błąd skoro otoczenie np komentuje, że dziwne, że to dziecko tak wiecznie tylko do mamy, że trzeba by je było "nauczyć" zostawać z innymi itp. Nie miałybyście wątpliwości, że coś w tym jest, na miejscu Tż Nancy? Ja bym miała.

O psychologu napisałam, bo się zastanawiam czy Kuba nie czuje tego od taty - jego niepewności siebie, lęku, że "znowu będzie" - i to łapie. Mama znika, klimat się zmienia, lęk wisi w powietrzu, Kuba płacze.
Mam dużo wątpliwości różnych gdy o tym myślę, bo z jednej strony nie polecam rozwiązań typu "mama znika i niech sobie radzą" bo w efekcie dostarcza Kubie takiej dawki stresu, której Tż na prawdę może nie ogarnać.
Trzeba jakoś małymi krokami..
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości