W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień 2014 - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku.
Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 13 26,53%
Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! 16 32,65%
Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! 19 38,78%
Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! 8 16,33%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-28, 10:31   #2071
papryczka160
Wtajemniczenie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Hejka
U nas sytuacja z woda się unormowala. Tzn woda zeszła ale niebo jest pochmurne :'(

Ide śniadanie zjeść bo piszecie tu o pysznosciach i smaka robicie;-)

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 10:38   #2072
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Ja sobie znowu nie wyobrazam miec kolo siebie faceta przy tym ''obrzadku''

My oboje z TZ akurat na ten temat mamy identyczne poglady. Ani on nie chce przy tym byc, ani ja sobie nie zycze, zeby on na to patrzyl.
Moze jestem zacofana, ale serio, dla mnie porodowka to nie miejsce dla mezczyzny. Ludzkosc ma za soba ponad 5000 lat cywilizacji, i we wszystkich kulturach i narodach swiata od starozytnosci porod to byla kobieca sprawa, i facet byl przy tej okazji wyrzucany za drzwi. Zapewne nie bez powodu. Niecale 50 lat ''mody'' mnie nie przekonuje.
Jesli mezczyzna rzeczywiscie chce, to spoko, ale ja czasem mam wrazenie, ze wiekszosc z nich w glebi duszy wolalaby uniknac tej ''przyjemnosci'' .
Ja mam identyczne zdanie, jednak jak się nasłuchałam jak położne potrafią się odezwać do rodzącej to wolę, żeby TŻ był ze mną. I im bliżej porodu, tym bardziej się cieszę, że będę mieć wsparcie. TŻ też zaczyna pojmować, że to nie kara, tylko odpowiedzialne zadanie czuwania nad pozytywnym przebiegiem porodu Znamy się już tak dobrze, że się go nie wstydzę. Ewentualnie będę się wstydzić za niego, jak zemdleje
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 10:41   #2073
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Butter, narobiłas mi smaka na placki ziemniaczane, chyba się dziś pokuszę

Angelika, obyś jak najdłużej wytrzymała w dwupaku! Dobrze, ze masz już 31 tc bo i pewność, że dzidzia nawet jak urodzi się wcześniakiem to będzie z nią wszystko ok! Kciuki i nogi w górę

Zaczarowana, a pomijając wymioty których Ci z serca współczuję, to Ty jak Ty w ogóle znajdujesz siłę kochana na cokolwiek jak praktycznie wszystko, co zjesz opuszcza Twój żołądek? Nie dostałaś jakichś środków na wzmocnienie, bo z tego co kojarzę wymiotujesz od 1 trymestru...

Cytat:

My oboje z TZ akurat na ten temat mamy identyczne poglady. Ani on nie chce przy tym byc, ani ja sobie nie zycze, zeby on na to patrzyl.
Moze jestem zacofana, ale serio, dla mnie porodowka to nie miejsce dla mezczyzny. Ludzkosc ma za soba ponad 5000 lat cywilizacji, i we wszystkich kulturach i narodach swiata od starozytnosci porod to byla kobieca sprawa, i facet byl przy tej okazji wyrzucany za drzwi. Zapewne nie bez powodu. Niecale 50 lat ''mody'' mnie nie przekonuje.
Jesli mezczyzna rzeczywiscie chce, to spoko, ale ja czasem mam wrazenie, ze wiekszosc z nich w glebi duszy wolalaby uniknac tej ''przyjemnosci'' .
Wiesz, nie wiem czy koniecznie można to nazwać "modą". Może po prostu wcześniej były inne obyczaje i poglądy, tak samo jak w innych kwestiach oraz w traktowaniu kobiet, co niekoniecznie odpowiadało samym zainteresowanym. Pewnie niejedna by skorzystała z możliwości uczestnictwa męża w porodzie, gdyby taką dostały...

Mnóstwo tatusiów których znam uczestniczyło w więcej niż jednym porodzie swoich żon, beż żadnych traum i za drugim razem ochoczo szli sami i byli z siebie dumni, ze mogli wesprzeć żonę i uczestniczyć w narodzinach swoich dzieci. Jak mojemu po jakiejś sprzeczce wyrzuciłam,że tym razem będę rodzić jednak bez niego, bo mnie denerwuje i nie chcę się stresować w czasie porodu, to zapowiedział, ze on musi być przy mnie, ze też chce być przy tym jak rodzi się jego syn i że ostatnim razem bardzo mi pomagał i było super i nie wyobraża sobie nie być!

Dziewczyny,widziałam Wasze zdjęcia brzuchów, wszystkie zgrabne i śliczne,wielkość nie ma znaczenia, bo przecież każda z nas jest innej budowy, dzieci inaczej ułożone i nie ma co porównywać. Ale oburza mnie fakt, że inni ludzie uważają, że mogą tak komentować wagę ciężarnej czy rozmiary jej brzucha. Jedna moja koleżanka od samego początku ciąży mówi mi, jaki to wielki mam brzuch i ze chyba ma mnie tam co wypychać

Justa, super ze nie masz jednak cukrzycy, ale bez diety może się z nietolerancji glukozy jednak rozwinąć, dlatego mi polecili dalsze pomiary cukru oraz oczywiście dietę. A brzuszek masz śliczny, wcale nie jest duży tylko okrągły i zgrabny i Ty wyglądasz kwitnąco jak nastolatka!

Edytowane przez ewelajna25
Czas edycji: 2014-05-28 o 10:43
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 10:43   #2074
papryczka160
Wtajemniczenie

Angelika uwazaj na siebie i odpoczywaj. Praca teraz nie jest najważniejsza. Sciskaj mocno nóżki.

Zaczarowana wiem jak ze zgaga ciężko jest ja mam prawie od początku ale teraz mam ja do takiego stopnia że wymioty murowane.

A ja zaczynam 8 miesiąc ;-)
I idę zwiedzać porodowke w zastępczym szpitalu. Zobaczymy .

Stary 2014-05-28, 10:47   #2075
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Co do ZUSu, to juz kiedyś pisałyście, ja miałam odpisać, ale zapomniałam.
No więc to tak jest, że dostaje się za okres zwolnienia a nie za okres miesiąca. A to tylko jak się pracuje w firmie, która zatrudnia mniej niż 20 osób, bo jak więcej, to pracodawca się rozlicza z ZUSem i wypłaca wypłatę za miesiąc.
ZUS ma 30 dni od daty OTRZYMANIA od pracodawcy opisanego zwolnienia na wypłacenie kasy. Lilka, możesz tam zadzwonić do ZUSu i zapytać, kiedy dostaniesz następny przelew, jak mają Twoje kolejne l4, to Ci powiedzą.

Co do wysokości wynagrodzenia - to dostaje się średnią z ostatnich 12 miesięcy z wynagrodzenia brutto. To się specyficznie liczy, że wychodzi, ile dostaje się za jeden dzień L4. Gdyby któraś była zainteresowana, mogę napisać potem, jak to się liczy dokładnie
Często to wychodzi więcej, niż dostawało się normalnie, jak dostawało się legalnie premie itp, poza tym, jak któraś pisała, to okres nieskładkowy, więc pewne składki dochodzą do wynagrodzenia.
Ja np. dostaję mniej dla odmiany bo w ciągu ostatniego roku dostałam podwyżkę, więc do tej średniej wchodzi mi kilka mcy z niższym wynagrodzeniem, co mi obniża teraz to świadczenie.
Ja chcę, jestem bardzo zainteresowana, bo jak bym nie liczyła, to wychodzi źle a miałam w lipcu podwyżkę związaną ze zmianą wymiaru czasu pracy, wiem że powinni liczyć tylko nowy etat w takim układzie, ale nie jestem pewna, czy tak robią, skoro kwota mi się nie zgadza
I nie jestem pewna, czy zus ma 30 dni od daty otrzymania zwolnienia, czy przypadkiem nie od czasu jego zakończenia (jak szukałam w necie to spotkałam się i z taką i z taką opinią i potwierdzenia nie znalazłam).
Stary 2014-05-28, 10:50   #2076
pentuerka
Rozeznanie

Hej Dziewczyny.

Ciężko Was nadrabiać. ;-)

Angelika - trzymam kciuki, żeby Maleńka pomieszkała w brzuszku jak najdłużej.

Tasia34 - nastawiam się na Sw Zofię, ale mogę wylądować też na KArowej z powodu mojej cukrzycy. Z tego co słyszę, to mało osób deklaruje chęć tam urodzić, chociaż oficjalne statystyki mówią co innego.

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
mój mały też jest bardzo nisko, na razie odpukać skurcze minęły i czuję się bardzo dobrze. U Ciebie też leki na pewno pomogą i mały urodzi się w terminie musisz tylko dużo leżeć i nic nie robić

Dla mnie cc to nic strasznego, wiadomo że trochę boli, ale da się wytrzymać. Tylko raz poprosiłam o coś przeciwbólowego, a ze wstaniem z łóżka też nie miałam problemu.

co za głupoty

Zamówiłam kocyk dla małego, wygląda tak samo jak na innej aukcji, ale połowę tańszy, jak okaże się lipny to zamówię drugi http://allegro.pl/show_item.php?item=4251346770
Kocyk śliczny w moim stylu, granat i biel to moje ulubione kol0ry. Daj znać jak z jakością ;-)

A mnie od kilku dni boli brzuch i żle się czuję, wczoraj gin mnie zbadal i mówi, że wszystko pozamykane, ale nie ma usg wiec nie ma jak sprawdzić, czy szyjka się skraca. Jeśli nie przejdzie mi ten ból do wieczora mam jechać na IP. Dostałam luteinę i nospę do brania.

Nie daję rady nic zrobić w domu, nawet nie mam sił i ochoty czytać, tak wegetuję na kanapie...

Poza tym moj gin jest zadowolony z wyników moich cukrów, codzinnie mam przekroczenia ale on twierdzi ze jest dobrze. Nie wiem co mam myśleć. 169 po śniadu przy nromie 120 to jednkak sporo. CO prawda nie codziennie, ale 2-3x w tygodniu.

Butterbear dzięki za wyjąsnienie z ZUS, mi płaci pracodawca pensję co miesiąc, srednia za 12 m-cy x premiami, wiec wychodzi mi wiecej niż jakbym pracowała (oczywiście podstawy). Ta pensja zależy od ilości dni w m-cu wiec jest ruchoma.

The Fall - miło, że pomyślałaś i wrzuciłaś na początek link do diety dla słodkich mam.
pentuerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 10:53   #2077
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
Pięknie wyglądacie mamusie!

Angelika -
ButterBear - a jak nie mam parowaru to wyjdzie w garnku do gotowania na parze? Ile czasu trzeba trzymać?

a gdzie można je kupić?

Też sobie nie wyobrażam. Nawet jak bym miała najlepszą mamę na świecie

Była mowa o wypłatach z Zusu. Dostałam tylko 3/4 wypłaty tj. za 3 tyg. bo na tyle miałam zwolnienie. I jestem załamana, bo muszę wydać prawie wszystko, a jeszcze miesiąc się nie skończył i nie wiadomo, kiedy wypłacą mi resztę
ja dostaje za cały miesiac, teraz jak mam zwonienia na 30 sni, wcześniej dostawałam w zależności od zwonienie, przedostatni przelew dostałam dziwnie,(zus ma miesiąc od złożenia zwolnienia na dostarczenie kasy)więc dostałam tak jak by za 3 tygodnie, pod koniec miesiąca, a za tydzień(gdy był równy miesiac od trwania zwolnienia drugą czesc (mimo ze miałam zwonienie ciągłe) ale ostatnio już dostałam za równy miesiac , z tym ze tym razem jak miałam do 5 zwolnienie, to dostałam 7(ale złożyłam 9, a to była chyba niedziela) wiec podejżewam że przelali miesiac od złożenia..Wiec mają bardzo różnie zauwazyłam, ze nie ma zasady...A jak miałam ktutsze zwolnienia to juz od złożenia potragiłam dostać nawet 2 tyg po tylko ja w przelewie nie mam wpisane nawet za jaki okres, co i jak Ale w tedy co mi przelali na raty( a zwolnienie było ciagłe na 30 dni) to jakos wydawało mi sie za mało) bo policzyłam ile mi wychodziło na dzień ze wcześniejszych i tak sobie pomyślałam, że może wysłali mi na raty i sie nie pomyliłam...Teraz też podejżewam ze dostane za całośc, bo jak by było na raty to by mi już przeslali
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 10:57   #2078
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justa_1978 Pokaż wiadomość
Moja kolezanka miala to samo, podczas parcia widziala jak jej sie robia rozstepy, jakby jej ktos nagle zyletka ponacinal skora.... powiedziala, ze to wygladalo jakby lapala oczka w rajstopach!Parcie i trach...
o nie ja nie chce !!!!!

Cytat:
Napisane przez AgnesD Pokaż wiadomość
My dzis po wizycie poloznej tu w Niemczech jest fajowo pod tym wzgledem, ze polozna przychodzi do domu I robi ktg, badanie moczu I ogolnie na zmiane z gin sa wizyty

Ktg wyszlo super
ja musze pogadac o tym z moja polozna ( pierwsze spotkanie mamy 08.06)
z tego co wiem teraz wizyty bede miala co 2 tygodnie
Tz nie dostanie co 2 tygodnie urlopu zeby mogl ze mna jechac do ginekologa
Zreszta moja ginekolog jest taka ze czasem jak mamy wizyte i przyjezdzamy ( godzina w jedna strone 3 pociagami ) to sie pyta jak sie czuje nie robi badan nic i wychodzi po 3 minutach , wiec to raczej mija sie z celem
musze sie jej zapytac czy polozna moze mnie badac

Cytat:
Napisane przez kro0pka Pokaż wiadomość
w sumie to chyba to i to.. ale porozmawialiśmy i poszliśmy na kompromis. od razu lepiej na sercu

Cytat:
Napisane przez angelika__2014 Pokaż wiadomość
Wiedziałam....czułam....ż e coś się święci. Jestem po wizycie.

Mała ułożona jest główką w dół gotowa do porodu SN. Tyle, że główka jest zdecydowanie za nisko i nie dało się określić przez to wagi, ani ile ma cm. Można było zmierzyć tylko obwód brzuszka i kość udową i wyszły zgodnie z terminem OM.
Główka jest tak nisko, że uciska na szyjkę... nie jest jeszcze skrócona ale nie jest dobrze jeśli moja dzidzia się nie podniesie do czwartku to mam jechać na IP i zobaczy jak się sprawy toczą. Może być tak, że zostawi mnie na obserwacji. Jeżeli będzie ok to w pon lub wt mam jechać na IP na kontrolę. O komunii mogę zapomnieć... mam leżeć z nogami do góry i zamienić się w oazę spokoju.
Na dodatek dowiedziałam się, że jestem raczej pretendentką do tego, że 37 tydzień to max sierpniowa mamuska nie zostane. 7 lipca odstawiamy leki i czekamy tydzień,dwa trzy to już góra i rodzę. ZAKAZ DOTYKANIA I GŁASKANIA BRZUCHA I PIERSI. Za dwa trzy tyg będę mieć robione badania stricte pod poród.

leki.
luteina podjęzykowa 3x1, żelazo 1x1, buskopan na zmianę z nospą 2x1. magnez 1x1.

odpoczywaj kochana jak najwiecej i sie nie martw na zapas ( wiem ze to trudne )
Ty sie wszystkim przejmujesz i masz tyle rzeczy na glowie teraz czas pomyslec o sobie i o malej !!!
Tz sie powinien Toba zajac
jaka byla jego reakcja jak mu powiedzialas o wizycie bo jestem ciekawa

ja i tak wiem ze zostane tez lipcowa mama pewnie urodze 2 tygodnie przed terminem moja mama tak urodzila nasza trojke wiec pewnie mnie tez to czeka

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość

Byłam na wizycie u gina, powiedział cyt."nie ma się do czego doczepić" Więc bomba Maleństwo fika, tętno 140
W piątek usg
super ze wszystko dobrze !

Cytat:
Napisane przez justa_1978 Pokaż wiadomość
Mnie tez zgaga meczy, ale zjadlam Renie i moze zasne... do tej pory odbija mi sie plackiem ziemniaczanym, na ktorego sie skusilam u mamy!!! I po co mi to bylo???
a po co mi byl ten dzem na kolacje

Cytat:
Mąż mi wczoraj zrobił pyszneeee placki ziemniaczane. Wybaczyłam mu w pół sekundy, że olał dzień matki..i kilka innych rzeczy Objadłam się jak bąk, były cudowne!
A teraz idę robić śniadanie - grzanki z dzieciństwa. Nie wiem, czy jadłyście takie: biała bułka pokrojona, namoczona w mleku i usmażona na patelni. Mama mi zawsze takie robiła na podwieczorek
ja jadlam tylko w jajku
babcia bardzo czesto robila : )

brawa dla meza !!

Cytat:

u nas na ten temat nie bylo rozmowy
moj Tz jakbym go nie chciala i tak by wszedl
chce byc przy mnie i mnie wspierac
ja tez chce zeby byl bo jednak boje sie ze cos moze pojsc nie tak i nie chce byc tam sama

Cytat:
Napisane przez papryczka160 Pokaż wiadomość
Hejka
U nas sytuacja z woda się unormowala. Tzn woda zeszła ale niebo jest pochmurne :'(

Ide śniadanie zjeść bo piszecie tu o pysznosciach i smaka robicie;-)

super ze juz jest lepiej
smacznego : )

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
Zaczarowana, a pomijając wymioty których Ci z serca współczuję, to Ty jak Ty w ogóle znajdujesz siłę kochana na cokolwiek jak praktycznie wszystko, co zjesz opuszcza Twój żołądek? Nie dostałaś jakichś środków na wzmocnienie, bo z tego co kojarzę wymiotujesz od 1 trymestru...
oczywiscie mam sile bo jednak wszystkiego nie wymiotuje staram sie jesc wolno i przegryzac dokladnie zeby nie zachecac mojego zoladka do wymiotow czasem sie udaje a czasem nie

nie mam nic po prostu jak sie nasila i bede nie na silach mam jechac do szpitala

czasem mam gorszy dzien czasem lepszy ale praktycznie czuje sie w miare okej

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 10:57   #2079
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
Ja chcę, jestem bardzo zainteresowana, bo jak bym nie liczyła, to wychodzi źle a miałam w lipcu podwyżkę związaną ze zmianą wymiaru czasu pracy, wiem że powinni liczyć tylko nowy etat w takim układzie, ale nie jestem pewna, czy tak robią, skoro kwota mi się nie zgadza
I nie jestem pewna, czy zus ma 30 dni od daty otrzymania zwolnienia, czy przypadkiem nie od czasu jego zakończenia (jak szukałam w necie to spotkałam się i z taką i z taką opinią i potwierdzenia nie znalazłam).
w zusie mi powiedzieli ze od końca zwolnienia mają miesiąc, ale sami chyba nie wiedzą bo ostatrnio dostałam o dwa dni później niź kończyło mi się zwolnienie(wiec jak by jednak od złożenia) a jak już wyżej wspomniałam wysyłają sobie jak chcą
Stary 2014-05-28, 11:01   #2080
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:
Angelika uwazaj na siebie i odpoczywaj. Praca teraz nie jest najważniejsza. Sciskaj mocno nóżki.

Zaczarowana wiem jak ze zgaga ciężko jest ja mam prawie od początku ale teraz mam ja do takiego stopnia że wymioty murowane.

A kiedy zaczyna sie wlasciwie 8 miesiac, bo ja juz zglupialam...

ewelajna25- dzieki za mile slowa, ale nie obrazajmy nastolatek, bo mi do nich daleko!!!
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 11:03   #2081
niki19
Zadomowienie

Hej

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Super! A jakie miałaś wcześniej, że Cię wzięli do szpitala? Nie czytałam chyba wtedy...
Dochodziło mi do 140 czasem 150 ale już zauważyłam ,że jak tylko trochę więcej się poruszam w domu to ciśnienie mi się podnosi a jak odpoczywam to jest ok, coś czuję ,że czeka mnie leżenie przez te ostatnie tygodnie

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość

Zamówiłam kocyk dla małego, wygląda tak samo jak na innej aukcji, ale połowę tańszy, jak okaże się lipny to zamówię drugi http://allegro.pl/show_item.php?item=4251346770

kocyk śliczny

Cytat:
Napisane przez pentuerka Pokaż wiadomość
Poza tym moj gin jest zadowolony z wyników moich cukrów, codzinnie mam przekroczenia ale on twierdzi ze jest dobrze. Nie wiem co mam myśleć. 169 po śniadu przy nromie 120 to jednkak sporo. CO prawda nie codziennie, ale 2-3x w tygodniu.
Ja dopiero zaczęłam mierzyć i po obiedzie i kolacji jest ok zazwyczaj poniżej 100 a najgorzej jest po śniadaniu dziś miałam 125 jedząc dwie kromki chleba razowego z pomidorem i jestem przerażona jakbym miała tak jak ty 170 to bym na zawał zeszła
ale przynajmniej mnie pocieszyłaś ,że tak źle nie jest.
A chodzisz do diabetologa ?
Ja się muszę umówić ale jak wychodziłam ze szpitala to mi nie wypisali skierowania a zorientowałam się dopiero w domu i muszę się najpierw po to skierowanie wybrać

Edytowane przez niki19
Czas edycji: 2014-05-28 o 11:04
niki19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 11:05   #2082
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
A mnie od kilku dni boli brzuch i żle się czuję, wczoraj gin mnie zbadal i mówi, że wszystko pozamykane, ale nie ma usg wiec nie ma jak sprawdzić, czy szyjka się skraca. Jeśli nie przejdzie mi ten ból do wieczora mam jechać na IP. Dostałam luteinę i nospę do brania.

Nie daję rady nic zrobić w domu, nawet nie mam sił i ochoty czytać, tak wegetuję na kanapie...

oj bidulko
jak nie przeziebienie to znowu cos
grunt ze masz wszystko pod kontrola ale mimo wszystko i tak pojechalabym do szpitala sprawdzic czy wszystko gra

ja tez juz wegetuje bo ostatnio pobolewa mnie brzuch

ale chyba gin wie co mowi, a diabetyk tak samo mowi jak przekraczasz o tyle norme ?

Nasze szczescie
Stary 2014-05-28, 11:06   #2083
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
o nie ja nie chce !!!!!

ja musze pogadac o tym z moja polozna ( pierwsze spotkanie mamy 08.06)
z tego co wiem teraz wizyty bede miala co 2 tygodnie
Tz nie dostanie co 2 tygodnie urlopu zeby mogl ze mna jechac do ginekologa
Zreszta moja ginekolog jest taka ze czasem jak mamy wizyte i przyjezdzamy ( godzina w jedna strone 3 pociagami ) to sie pyta jak sie czuje nie robi badan nic i wychodzi po 3 minutach , wiec to raczej mija sie z celem
musze sie jej zapytac czy polozna moze mnie badac

odpoczywaj kochana jak najwiecej i sie nie martw na zapas ( wiem ze to trudne )
Ty sie wszystkim przejmujesz i masz tyle rzeczy na glowie teraz czas pomyslec o sobie i o malej !!!
Tz sie powinien Toba zajac
jaka byla jego reakcja jak mu powiedzialas o wizycie bo jestem ciekawa

ja i tak wiem ze zostane tez lipcowa mama pewnie urodze 2 tygodnie przed terminem moja mama tak urodzila nasza trojke wiec pewnie mnie tez to czeka

super ze wszystko dobrze !

a po co mi byl ten dzem na kolacje

ja jadlam tylko w jajku
babcia bardzo czesto robila : )

brawa dla meza !!

u nas na ten temat nie bylo rozmowy
moj Tz jakbym go nie chciala i tak by wszedl
chce byc przy mnie i mnie wspierac
ja tez chce zeby byl bo jednak boje sie ze cos moze pojsc nie tak i nie chce byc tam sama

super ze juz jest lepiej
smacznego : )

oczywiscie mam sile bo jednak wszystkiego nie wymiotuje staram sie jesc wolno i przegryzac dokladnie zeby nie zachecac mojego zoladka do wymiotow czasem sie udaje a czasem nie

nie mam nic po prostu jak sie nasila i bede nie na silach mam jechac do szpitala

czasem mam gorszy dzien czasem lepszy ale praktycznie czuje sie w miare okej
Spokojnie, z tymi rozstepami podczas parcia, to pewnie byl przypadek losowy i kolezanka w tym dniu nie natarla sie oliwka, bo zaskoczyl ja porod! Teraz nie ma sladu po tych rozstepach, bo czyms tam je sparowala i jest ok! Nie martw sie na zapas, bo wcale nie jest powiedziane, ze Ciebie to spotka!
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 11:06   #2084
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:

za 8 miesiac

mnie tak zlapalo w nocy ze wymiotowalam dalej niz widzialam jakas masakra
ale nie chce glodna chodzic spac bo to tez nie dobrze a zgaga meczy mnie tylko wieczorami raz na tydzien

Nasze szczescie
Stary 2014-05-28, 11:12   #2085
papryczka160
Wtajemniczenie

Justa tak ja mamy na pierwszej str 31tydz plus 1 . Czyli od 32 tyg ;-)

Zaczarowana żeby zgaga tak nie meczyla musisz jeść lekka kolację min 1,5 posiedzieć żeby jedzenie się nie podnosilo do gardła.

Stary 2014-05-28, 11:13   #2086
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

My wczoraj z Tz pogadali i jest dobrze

okazuje sie ze moj Tz ma tez troche nerwow w pracy
tak to jest jak sie pracuje w biurze i kadzy na kazdego zgania
ale Tz jest na szczescie dobrym pracownikiem i szefostwo go ceni
poza tym powiedzial tez ze jezeli zalatwi do konca wszystko ze swoim klijetem to dostanie pod koniec miesiac 5.000 tys euro premii
trzymam kciuki zeby mu sie udalo bo widze ze mu na tym zalezy

Nasze szczescie
Stary 2014-05-28, 11:20   #2087
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
w zusie mi powiedzieli ze od końca zwolnienia mają miesiąc, ale sami chyba nie wiedzą bo ostatrnio dostałam o dwa dni później niź kończyło mi się zwolnienie(wiec jak by jednak od złożenia) a jak już wyżej wspomniałam wysyłają sobie jak chcą
Przez ten ich bałagan ciężko sobie zaplanować wydatki Dobrze, że TZ ma zawsze taką samą datę wypłaty.
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 11:21   #2088
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
Na pewno od dnia otrzymania
Ok, już Ci to opiszę, na przykładzie.
Zakładamy, że zarabiasz 5000 brutto miesięcznie (tak dla równego rachunku):
tak więc: 5000 zł x 12 mcy = 60 000 / 12 = 5000 zł
5000 - 13,71% = 4314,50 / 30 dni = 143,82 zł
143,82 - 18% = 117,93 --> tyle powinno się dostać za dzień.
I tę kwotę sobie mnożysz przez ilość dni, na które masz wystawione l4

Cytat:

Butterbear dzięki za wyjąsnienie z ZUS, mi płaci pracodawca pensję co miesiąc, srednia za 12 m-cy x premiami, wiec wychodzi mi wiecej niż jakbym pracowała (oczywiście podstawy). Ta pensja zależy od ilości dni w m-cu wiec jest ruchoma.

The Fall - miło, że pomyślałaś i wrzuciłaś na początek link do diety dla słodkich mam.
Ojej. To odpoczywaj. Gdzie Cię ten brzuch boli?

Hania

Edytowane przez ButterBear
Czas edycji: 2014-05-28 o 11:24
ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 11:23   #2089
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Zaczarowana żeby zgaga tak nie meczyla musisz jeść lekka kolację min 1,5 posiedzieć żeby jedzenie się nie podnosilo do gardła.

wiem na czym to polega ale zjadlam po prostu slodkie
a niestety po czyms slodkim zawsze mnie meczy wiec staram sie nie jesc
ale wieczorem mialam ochote wiec moja wina

Nasze szczescie
Stary 2014-05-28, 11:31   #2090
mysia111
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez UmiZumi Pokaż wiadomość
cześć
nie nadążam za Wami z forum... pędzicie jak oszalałe!
wpadłam Wam tylko pochwalić się swoim brzuszkiem
zdjęcie z niedzieli: 28+5
w poniedziałek: 28+6 miałam 12,2 kg na plusie
Cytat:
A z boku wygladamy tak
musialam zrobic zdjecie bo ostatnio z boku mialam robione w swieta

zdjecie z dzisiaj 30+0 tc

Cytat:
Napisane przez anetag80 Pokaż wiadomość
Melduje sie
Sliczne brzuszki macie moje drogie takie sexi
Ja dzis mialam wizyte u kardiologa i zapadla decyzja o cesarce nie wiem czy sie cieszyc,czy nie.
A to moj duzy brzucholek
Śliczne macie brzuszki.

A u Ciebie zaczarowanadlaniego brzuszek z boku juz nie wydaje sie taki duzy jak na innych Twoich zdjeciach. I jeszcze jedno chce Ci powiedzieć (mam nadzieję ze się nie obrazisz) ale masz mega zgrabną pu...pę (ale ja mam obsesję na punkcie ładnych kształtnych pup )

Cytat:
Napisane przez angelika__2014 Pokaż wiadomość
Mała ułożona jest główką w dół gotowa do porodu SN. Tyle, że główka jest zdecydowanie za nisko i nie dało się określić przez to wagi, ani ile ma cm. Można było zmierzyć tylko obwód brzuszka i kość udową i wyszły zgodnie z terminem OM.
Główka jest tak nisko, że uciska na szyjkę... nie jest jeszcze skrócona ale nie jest dobrze jeśli moja dzidzia się nie podniesie do czwartku to mam jechać na IP i zobaczy jak się sprawy toczą. Może być tak, że zostawi mnie na obserwacji. Jeżeli będzie ok to w pon lub wt mam jechać na IP na kontrolę. O komunii mogę zapomnieć... mam leżeć z nogami do góry i zamienić się w oazę spokoju.
Na dodatek dowiedziałam się, że jestem raczej pretendentką do tego, że 37 tydzień to max sierpniowa mamuska nie zostane. 7 lipca odstawiamy leki i czekamy tydzień,dwa trzy to już góra i rodzę. ZAKAZ DOTYKANIA I GŁASKANIA BRZUCHA I PIERSI. Za dwa trzy tyg będę mieć robione badania stricte pod poród.

leki.
luteina podjęzykowa 3x1, żelazo 1x1, buskopan na zmianę z nospą 2x1. magnez 1x1.

Trzymam kciuki aby udało sie jak najdłuzej przetrzymac ciążę.

Cytat:
Wiadomo, że najgorsze co może byc to zmusic faceta do uczestnictwa w porodzie wbrew jego woli. I dobrze że obydwoje sie zgadzacie co do tej kwestii.
Ja natomiast nie wyobrazam sobie porodu bez męża. I co najwazniejsze on tez nie wyobraża sobie aby go nie było przy 2 porodzie. Był dla mnie duzym wsparciem, chodził ze mna pod przysznic - sama chyba bym tam sie przewróciła bo podczas skurczy nogi mi się trzęsły a pielegniarki tylko "proszę iść pod prysznic i oblewac brzuch ciepłą woda".
Poza tym facet niczego tam na dole nie widzi - no chyba ze sobie stanie z przodu, ale większośc siedzi po drugiej stronie.
mysia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 11:51   #2091
mysia111
Zadomowienie

justa_1978 - śliczna kobitka z Ciebie. Ja tez należę do tych "wiekowych" bo juz skończone 34 lata

Wczoraj do biura przyszła moja pracownica (50-letnia) i mówi że ma coś dla mnie. Bo ostatnio się jej żaliłam że ciężko z ubraniami dla kobiet w ciąży. I dała mi sukienkę. od razu zaznaczyła że nie muszę jej nosić do pracy () ale pewnie mi się przyda do chodzenia po domu lub na wyjście na zakupy. Dziewczyny, jak zobaczyłam tą sukienkę to mi mowę odjęło - jak dla ciotki klotki Ale nie jestem, niestety, asertywna i sukienkę wzięłam.
Mąż akurat cały dzień był w innym mieście i wraca wieczorem do domu i się pyta jak tam minął mi dzien itp. Mówię mu że byłam na zakupach i w końcu kupiłam sobie ładną, wygodną i przewiewną sukienkę na lato. On na to "pokaż". No to się w nia przebrałam i wchodze do pokoju z usmiechem na buzi. Mina mego męża jak mnie zobaczył bezcenna. Na pytanie czy mu się podobam odpowiedział "kobietom w ciązy się wiele wybacza"
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN1638.jpg (81,7 KB, 81 załadowań)
mysia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 11:54   #2092
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość
justa_1978 - śliczna kobitka z Ciebie. Ja tez należę do tych "wiekowych" bo juz skończone 34 lata

Wczoraj do biura przyszła moja pracownica (50-letnia) i mówi że ma coś dla mnie. Bo ostatnio się jej żaliłam że ciężko z ubraniami dla kobiet w ciąży. I dała mi sukienkę. od razu zaznaczyła że nie muszę jej nosić do pracy () ale pewnie mi się przyda do chodzenia po domu lub na wyjście na zakupy. Dziewczyny, jak zobaczyłam tą sukienkę to mi mowę odjęło - jak dla ciotki klotki Ale nie jestem, niestety, asertywna i sukienkę wzięłam.
Mąż akurat cały dzień był w innym mieście i wraca wieczorem do domu i się pyta jak tam minął mi dzien itp. Mówię mu że byłam na zakupach i w końcu kupiłam sobie ładną, wygodną i przewiewną sukienkę na lato. On na to "pokaż". No to się w nia przebrałam i wchodze do pokoju z usmiechem na buzi. Mina mego męża jak mnie zobaczył bezcenna. Na pytanie czy mu się podobam odpowiedział "kobietom w ciązy się wiele wybacza"

Trzeba docenić dobre serce pani... ale wyglądasz w tej sukience, jakbyś ważyła 100 kg

Ja wczoraj dostałam od teściowej bluzkę...nie przymierzałam jeszcze, ale hmm.. no cóż, obawiam się, że to nie mój styl

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 12:02   #2093
h4linka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AgnesD Pokaż wiadomość
A wiecie jakie madre slowa slyszalam od znajomych dodam dobrze wyksztalconych cytuje:
Ze, dziecko po cc sie mniej kocha
Ze, porod cc zmienia geny
Żenada.... Ale też się z tym spotkałam. Słyszałam też teksty w stylu "co to za matka, że nawet własnego dziecka nie umie urodzić tylko cc miała"
Co to do cholery innych obchodzi?!

Cytat:
U mnie były "bułki w jajku". Nawet tydzien temu sobie zrobiłam takie śniadanie
U mnie też bułki i chleb w jajku Mama takie robiła, kiedy chleb był już mega twardy i nie nadawał się na zwykłe kanapki. U was też kładli na niego ser żółty i pomidora? To dopiero pyszności!

Cytat:
Napisane przez daisy dot Pokaż wiadomość
H4linka ta polozna od karmienia piersia na Mamo to ja to ze Zdrojow chyba co? Super babka TZ ja podsumowal: "ona wszystko wie, nie chcesz jej?"
Szczerze nie wiem skąd ona była. Natomiast moja dobra kumpela rodziła w Zdrojach w październiku i strasznie wyklinała wszystkie położne. Miała problem z przystawieniem młodego do cyca a one zamiast jej jakoś pomóc i poradzić bez przerwy się darły, że robi to źle ale nie wykazywały większego zainteresowania.

Cytat:
Ja mam identyczne zdanie, jednak jak się nasłuchałam jak położne potrafią się odezwać do rodzącej to wolę, żeby TŻ był ze mną. I im bliżej porodu, tym bardziej się cieszę, że będę mieć wsparcie. TŻ też zaczyna pojmować, że to nie kara, tylko odpowiedzialne zadanie czuwania nad pozytywnym przebiegiem porodu Znamy się już tak dobrze, że się go nie wstydzę. Ewentualnie będę się wstydzić za niego, jak zemdleje
Mój tż bardzo nie chce być przy porodzie ale mam zamiar go zmusić, właśnie po to, żeby stał obok mojej głowy i słuchał co i kto gada, żeby mi się żadna położna nie odezwała jakoś krzywo, bo znając mnie będę rzucać mięsem na prawo i lewo. Taki ze mnie cham i prostak.

Cytat:
My wczoraj z Tz pogadali i jest dobrze

Butter dzięki za rozpisanie tego zusowego naliczania, bo już powoli się wkurzałam, że każdy przelew wygląda jakby był z kosmosu.
Skoro się na tym znasz to pozwolę dopytać, miałam w zeszłym roku umowę zlecenie przed 3 miesiące, ale były płacone składki bo nie byłam uczniem itp. to ona też się wlicza? Czy liczą mi średnią z 9 miesięcy tak naprawdę?

Młody mi się uspokoił, nadal ma stałe pory aktywności ale już mnie tak nie kopie i tłucze jak wcześniej, tylko delikatnie się rozpycha i przeciąga. Mój pęcherz i jelita w końcu mają święty spokój.
h4linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 12:03   #2094
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:

Ja wczoraj dostałam od teściowej bluzkę...nie przymierzałam jeszcze, ale hmm.. no cóż, obawiam się, że to nie mój styl
uuuuuu pewnie pieknie bedziesz wygladac

az taka zla ?

Nasze szczescie
Stary 2014-05-28, 12:05   #2095
patrycja19894
Wtajemniczenie

Szalone Wy.. Trzaskacie tych postów.

Czytałam Was na telefonie, a teraz nie pamietam co miałam zacytowac.

Sara kocyk sliczny, podejrzewam, ze bedzie ok, ja kupilam ostatnio zwykly minky z jednej strony polarek i jest super.

PORODY
Cesarki tez sie wczesniej bałam, ale teraz mi wszystko jedno. Ja się juz maluszki urodzą to zobaczycie ile dodatkowej sily bedziemy miały, wiec czy bedzie nam towarzyszyl bol krocza, bol brzucha to i tak damy rade.
Najwazniejsze nie nastawiać się negatywnie. Znajoma długo nie mogła dojsc do siebie po cc, nastawiła się na 100% na naturalny porod, naczytała się, ze to same plusy dla dziecka, a cc to złooo.. później wmawiała sobie, że z niej wyrodna matka bo nie dała rady i ją wzieli na stół. To wcale nie nasza wina.

Ja sobie nie wyobrażam, zeby nie bylo ze mna Tż. On tez tak mysli, ostatnio rozmawial z bratem i byl mocno zdziwiony, ze brat nie byl przy narodzinach swoich dzieci. Powiedział, ze on sobie tego inaczej nie wyobraza i ma nadzieje, ze zdąży dojechać jak nagle akcja się rozkręci, a on bedzie w pracy.

Ostatnio mi się głupoty śnią, dziś mi się śniło,że znowu urodziłam za wcześnie. Płakałam w tym śnie, bo przecież to dziecko jeszcze takie malutkie.

Dziś od rana w brzuchu dyskoteka Jak mały miał 3 dni spokoju co mnie zaczeło martwić, tak teraz kopie jak szalony, a ja az podskakuje
Stary 2014-05-28, 12:06   #2096
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
A u Ciebie zaczarowanadlaniego brzuszek z boku juz nie wydaje sie taki duzy jak na innych Twoich zdjeciach. I jeszcze jedno chce Ci powiedzieć (mam nadzieję ze się nie obrazisz) ale masz mega zgrabną pu...pę (ale ja mam obsesję na punkcie ładnych kształtnych pup )
dziekuje
moj Tz tak twierdzi

a co do pup, to zawsze podobaly mi sie ksztalty murzynek
maja takie zgrabne wystajace pupy

Nasze szczescie
Stary 2014-05-28, 12:06   #2097
pentuerka
Rozeznanie

Cytat:
Na pewno od dnia otrzymania
Ok, już Ci to opiszę, na przykładzie.
Zakładamy, że zarabiasz 5000 brutto miesięcznie (tak dla równego rachunku):
tak więc: 5000 zł x 12 mcy = 60 000 / 12 = 5000 zł
5000 - 13,71% = 4314,50 / 30 dni = 143,82 zł
143,82 - 18% = 117,93 --> tyle powinno się dostać za dzień.
I tę kwotę sobie mnożysz przez ilość dni, na które masz wystawione l4

Ojej. To odpoczywaj. Gdzie Cię ten brzuch boli?
Na samym dole, może dziecko uciska. Szyjka raczej nie boli, bo ale jestem po zbiegu konizacji, wiec ona jest krótsza. Swoją drogą niezła nazwa konizacja ;-)

Cytat:

: hahaha: ubawiłam się. Dokładnie tak sobie pomyślalam patrząc na to zdjęcie. hihiihihih
pentuerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 12:09   #2098
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:

Trzeba docenić dobre serce pani... ale wyglądasz w tej sukience, jakbyś ważyła 100 kg

nie no dziewczyny nie ma co narzekać....
zVenus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 12:13   #2099
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
ulalalalalalalalalalala
jak narzuta u mojej babci troche na kanape te kwiatki, oczywiscie nie chce tu obrazic czyjegos gustu

a odpowiedz meza bezbledna

a co do takich rzeczy tez nie umiem odmawiac
jak bylam w ciazy to dostalam spodnie ciazowe od mamy kolezanki
jak je zobaczylam
musialabym wazyc z 120 kg zeby byly na mnie dobre na to ona no ja sie ledwo miescilam u ciebie tez roznie moze byc a jak mnie zobaczyla jak przyjechalam do polski to powiedziala ze po mnie to w ogole nie widac bo ona jak w ciazy byla to miala kobiece ksztalty

Nasze szczescie
Stary 2014-05-28, 12:16   #2100
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:

Się uśmiałam dziewczyny
J ana urodziny od teściowej dostałam koszule nocna w kwiatki(na rozmiarze pisze s, ale ska nie jest Teściowa mówi, może nie będzie za mała, mój maż sie patrzy na tą koszulę, ze dwa rozmiary będzie za małateściowa przerażona, a ja sie patrze i mówię do dnia porodu na pewno się zmieszczę jeszcze troszkę mi przybędzie ona na to jak to? No to ja mówie już po przymierzeniu(choć na gole oko było widać że sie obkręce w niej ze dwa razy ) że jest troszkę jeszcze za duża, ale na poród będzie jak znalazł akurat ma takie wcięcie jak dla matek karmiacych, a jak urodze to najwyzej troche będzie luźniejsza kto bedzie na to patrzył.

Zamawiałyście moze przez neta koszule do karmienia, bo tak sie zastanawiam, chciałam L zamówić, ale jak w S sie utopiłam to już sama nie wiem
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości