|
|
#631 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII)
Cytat:
Fifania, jesteś niesamowita, jak pisałam słowo AZS to pomyśłałam co u Was a tu nagle zjawiasz się Ty we własnej osobie ![]() Little sweet- jak tam dziś? wczoraj sporo myślałam o Was, ciekawe jak podeszłaś do tego co Ci wczoraj napisałyśmy, jakieś refleksje? |
|
|
|
|
#632 | |
|
Zakorzenienie
|
W temacie rozpieszczania: moj tz uwaza, ze Yae rozpieszczam, ona z tego korzysta i wymusza. Tlumaczylam, nie rozumie. Daje sobie spokoj, calymi dniami i tak nie ma go w domu, a jak juz wroci, to i tak wspolnie czas spedzamy. Pewnie bedzie jak ze wszystkim (kp=woda po kilku miesiacach karmienia, sadzanie, chodziki), ze w koncu przyzna racje (tylko Yae musi przestac "wymuszac").
---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ---------- Cytat:
Otoz to, jakbym slyszala tz |
|
|
|
|
#633 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
niestety ten temat jest mi zbyt dobrze bliski i jeśli mogę komus pomóc to byłoby super.Mój Miksol od niedzieli wysypany na całym brzuszku i plecach,,,także nie ma lekko |
|
|
|
|
#634 |
|
Rozeznanie
|
Jak już jesteśmy w temacie rozpieszczania... Czasami mam wrażenie, że szeroko rozumiane otoczenie chciałoby, by dziecka nie było widać i słychać. Mychy jest wszędzie pełno, a ja nie widzę powodu, by ograniczać jej w momencie, gdy ani nikomu nie przeszkadza, ani nie robi sobie krzywdy, a czasami spotykałam się z komentarzami, że na dużo jej pozwalam (bo na przykład nie mam problemu z tym, że stoi przy skrzynce na listy i sama próbuje włożyć kluczyk do zamka, a to trwa i trwa, albo chodzi dookoła naszych samochodów na parkingu i je sobie smera, w związku z czym cały spacer "odbywa się" w odległości 10 m od domu). Komentarze były takie (bezpośrednio do Julki): "Ty to wszystko możesz, nie?" albo "Ty to masz dobrze, Twoja mama czeka i czeka".
Nie, najlepiej, żeby dziecko szło karnie przy nodze tam, gdzie chce rodzic i tyle. Owszem, czasami jestem zmęczona, ale kurczę, bez przesady, to jest mała dziewczynka i szeroko rozumiany eksploring jest rzeczą absolutnie naturalną. |
|
|
|
#635 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj się ścięłam z Tż, że jestem zbyt uparta i zakazuję dla zasady, bo.. nie chciałam, żeby dał małej spróbować loda, którego sobie na spacerze kupił, a ona "am am". Ale to był lód z Biedry, jakiś taki tani sandwich - i że czemu ja jej nie chcę dać skoro ona chce, że całe życie się jej od chemii nie da chronić itp itd...
Czy ja jestem dziwna? Dajecie dzieciom takie rzeczy?;/ |
|
|
|
#636 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
za nami tragiczna noc. Hania jakoś od 12 do 2 non stop kaszlała. ten kaszel teraz taki mokry, odrywający odkurzacz nawet odpaliłam, żeby z noska odciągnąć Dziewczyny czy są jakieś syropy żeby na noc podac, żeby ten kaszel nie był taki męczący?? neti ja mustele na gemini kupowałam. a foto zapomniałam zrobić na sobie. jak założę drugi raz to zrobię ![]() marsi 30 mam pharmacerisa i jest fajna Aga zdrówka! Debrah pewnie, że czasem dam coś zabronionego do spróbowania
|
#637 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak poza tym u Was? Cytat:
jak czytam,że niektóre z Was to dzieciom nawet cukru nie dają to mam ochotę zapaść się pod ziemię moje dziecko dostaje poprobować- starszy syn wepchnął mu ostatnio żelka Haribo, ktoś mu da posmakować czekoladki i co z tego,że ja proszę? kiedy każdy argumentuje że on tak bardzo chciał lodów kupnych nie daje ale zabieram dzieci na naturalne lody, mał je albo sorbet mrchewkowy albo jogurt naturalny ja po prostu zluzowałam i głową muru nie przebije jakbym miaa pilnować żeby Leos nie dostał lizaka czy kinderka to musialabym sama zajmować się dzieckiem i zrezygnować z pracy
Edytowane przez marsi11 Czas edycji: 2014-05-28 o 12:47 |
||
|
|
|
#638 |
|
Rozeznanie
|
Misia - zdrówka dla Malutkiej! Co do syropków, to nie pomogę niestety.
Debrah - tak, ja czasami daję do spróbowania. Jeśli ja i/lub tz jemy, to Młoda nieraz dostaje gryza czegoś czy liza loda. To są jakieś śladowe ilości, bo odkąd nie ma u nas przekąsek, Mała lepiej je, więc zależy mi na tym, by między posiłkami nie było podjadania. Niemniej - daję. |
|
|
|
#639 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Więc: daję i nie widzę w tym problemu. ![]() a propo rozpieszczania, to ja nigdy nie usłyszałam od nikogo, że małą rozpieszczam (chyba, że nie pamiętam) mieszkamy z t. i takie słowa nie padają. Wszyscy są tak w Julce zakochani, że nie ma potrzeby przepychanek kto rozpieszcza, a kto nie. Takie słowo u nas jak dotąd nie istnieje. Tak jak napisała Ultra, podając przykład tego klucza do skrzynki- dla mnie to bardziej cierpliwość rodzica/dziadków, że pokazuje się dziecku świat, mimo, że jakaś czynność trwa długo a nie od razu kwitowanie rozpieszczaniem. Co w ogóle za przekaz ma słowo rozpieszczać.... znaczy nie pozwalać na nic, uwiązać na sznurku i niech siedzi...
Być Mamą- bezcenne ![]() Edytowane przez calawdeszczu Czas edycji: 2014-05-28 o 12:59 |
|
|
|
|
#640 | ||
|
Lurker ;)
|
Cytat:
Cytat:
. Ale nie ma roznicy w naszych kontaktach
|
|
#641 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Marsi - u mnie jest podobnie jak u Ciebie. I chyba ja sama uważam, że nie da się dziecka od wszystkiego uchronić. Ania zna smak i cukru, i słodyczy, czekolady, lodów - no zna. Jak widzi, że ktoś je czekoladę lub coś czekoladowago to się cała trzęsie. Ale weźmie do buzi na 10 sekund i albo wypluje, albo połknie i nie woła o więcej. Jak jesteśmy same no to nie widzi słodyczy i ich nie dostaje, no ale jak są goście, albo gdzieś idziemy no to jednak słodycze często gęsto się pojawiają. Też jak czytam o mamach, które tak chronią to z jednej strony zazdroszczę, bo u mnie coś takiego awykonalne. Tylko się czasem zastanawiam - bez jakiegoś podparcia książek psychologicznych czy coś takiego - po prostu mi przeszło przez myśl - czy to nie będzie tak, że jak pies spuszczony ze smyczy - no że się rzuci to dziecko w pewnym momencie na słodycze i nie będzie umiało przestać? Jednak jak coś jest znane to tak niekusi jak to zakazane? ale to tylko moja takie luźne myślenie.Nie to żebym tym się kierowała pozwalając Ani od czasu do czasu na coś słodkiego, po prostu w pewnym momencie, tak jak ty Marsi - zluzowałam. I powiem wam że... całkiem dobrze mi z tym
|
|
|
#642 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mamy ten sam "problem" co Nawijka- wszyscy mówią: ale ładna dziewczynka... także jest zabawnie.Zreszta on jest takim małym czarusiem...wszystkich zaczepia,do każdego się uśmiecha. Co do podawania dziecku rzeczy zakazanych lub mniej zdrowych to moich teściów nie przebije nikt- babcia chciała dać małemu spróbować wódki -w myśl zasady że różne smaki powinien znać. Myślałam że ją zatłukę. A za dwa dni dziadziuś poil Mikołaja coca cola... także..... |
|
|
|
|
#643 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#644 |
|
Zakorzenienie
|
Ale mi nie chodzi o to, żeby chronić ją przed słodyczami całkiem i zawsze
Tylko taki lód z Biedry to na prawdę śmieć jest. Mówię Tż, że jak jej da teraz - to zawsze będzie to chciała (jeszcze z moim wybiórczo jedzącym dzieckiem..) - a on " to jej kupię swojego".. No, Bożesz. Dałabym jej do pustego wafelka trochę mojego loda, gdyby to była lodziarnia, do której czasem chodzę - gdzie są lody na gałki, recepturowe, prawdziwe. Dałabym łyżeczkę do wafelka i nie widze problemu. Ale śmieciowe coś, co koło takich lodów nigdy nie stało, za złotówkę z Biedry? Czy jestem ortodoksem jeśli nie chcę tego dać? |
|
|
|
#645 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Fifania, a pokażesz swojego małego czarusia?
|
|
|
|
|
#646 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
myślę,że jesteśmy tu wszystkie na tyle zgrane by Cię wspierać i pokazywać jaką radość można czerpać z macierzyństwa. przypomnialo mi się troszkę kiedy ja miałam 20 lat i czasem i brakowało cierpliwości i smutno mi było kiedy moje wszystkie koleżanki odwróciły się ode mnie bo o czym można było wtedy ze mną rozmawiać skoro miałyśmy inne problemy/priorytety wtedy zadałam sobie pytanie czy byłabym naprawdę szczęśliwa gdybym nie miała dziecka wszystkie moje wątpliwości się rozwiały kiedy moim znajomym którzy mieli dziecko rowno z nami, w wieku 9 miesięcy zmarła im córeczka. Oni tak mocno wierzący, tak strasznie pragnęli tego dziecka a cóeczka odeszłą im na rękach. Po tym wydarzeniu nie mogłam się pozbierać, zupełnie zmieniło się moje myślenie jak poczułam lęk że takie nieszczeście mogłoby się przytrafić każdemu z nas Little, trzymam kciuki żeby wszystko się ułożyło, masz twardy charakter wierzę w Ciebie Cytat:
co z tego,że chorniłam skoro nie uchorniłam go przed próchnicą ( 90% chorych zębów w wieku 2 lat) a słodyczy ani smoczka w buzi w życiu nie miał tylko kp i przed nadwagą któa była spowodowana sterydami dziś na szczęscie nie ma ani nadwagi ani próchnicy a pomysł ze słodkimi sobotami jest jak najbardziej ok Cytat:
ja pierdziu ja bym chyba zastrzeliła p.s jak się okaze że będę mieć synka to też będzie mieć na imię Mikołaj
|
|||
|
|
|
#647 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Cytat:
a dziewczynka? ![]() Julas właśnie wstał i już zmierza z łóżeczka do laptopa... skrada się małymi kroczkami
|
|
|
#648 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Marina
|
|
|
|
|
#649 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#650 |
|
Wtajemniczenie
|
o ja cież...
Od razu mi ta włoska piosenka na myśl przychodzi daję Julasa dla niefejsowych A tak apropo, przypomniało mi się, że ostatnio pisałyście o dzieciowych stłuczkach. Julka ostatnio przywalila nosem o szafke, krew się lała, nos spuchnięty, myślałam, że połamany... , a teraz ma na rączce obtarte, bo się przewróciła i chodzi pokazuje to miejsce i mówi, że ma kuku.
|
|
#651 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak odpisujesz to masz tam ikonkę takiego spinacza biurowego i tam klikasz i załączasz i dajesz załaduj
|
|
|
#652 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#653 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#654 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#655 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Identyko ma. Z laptopem już za to nie - moja by się nie skradała, moja by przybiegła. Na ten tychmiast ![]() Bardzo mi się podoba! Gdybym ja miała kiedyś drugą dziewczynkę, pewnie to byłaby Liliana ![]() Cała - przepiękna córeczka Edytowane przez Ultra81 Czas edycji: 2014-05-28 o 13:25 |
|
|
|
|
#656 |
|
Lurker ;)
|
Calaaaa!!
Widze, ze i w tym sezonie mamy cos identycznego ;D Czyzby Julaskowa miala na nozkach kapcie z Myszka Minnie?
|
#657 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do laptopa, to sie skradała, bo dawno, go nie widziała. Ale teraz już się domaga coś tu do Was pisać, więc narazie wyłączam i idziemy jeść obiad. Dziękuję za komplement
|
|
|
#658 |
|
Raczkowanie
|
no to się pokazujemy. sobotnia dzialka. Wybaczcie za gołą klatę
Załącznik 5694690 Edytowane przez fifania Czas edycji: 2014-06-02 o 19:07 |
|
|
|
#659 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a jaaaak! każdy sezon to obyczaj, że litlle i cała kupią to samo ![]() pomyka w nich po domu, ale wtedy się wybrała na przechadzkę po tarasie ![]() ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Cytat:
śliczny chłopiec!
|
|
|
#660 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Super jest! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:55.

niestety ten temat jest mi zbyt dobrze bliski i jeśli mogę komus pomóc to byłoby super.
odkurzacz nawet odpaliłam, żeby z noska odciągnąć

i zrezygnować z pracy

ale to tylko moja takie luźne myślenie.