|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1651 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW
Cytat:
Serek kupiłam w biedronce, opakowanie wyrzuciłam, ale następnym razem na pewno sprawdzę skład.A dzisiaj: 1. Jajko gotowane na twardo, wafel ryżowy z masłem, pomidor, kiełki lucerny 2. Serek wiejski, wafel ryżowy, 5 truskawek 3. Zupa ogórkowa z ziemniakami 4. Dwie parówki z szynki, dwa wafle ryżowe z masłem, sałatka tzatziki z ogórkiem 5. Twarożek z jogurtem i truskawkami
|
|
|
#1652 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I jeśli parówki są dobrej jakości, to moim zdaniem raz na jakiś czas mogą być. A do obiadu przydałoby się jakieś białko.
|
|
|
|
|
#1653 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przypomniało mi się, że zjadłam jeszcze dwie przekąski jabłko i nektarynkę, nie za dużo tych owoców?
|
|
|
#1654 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1655 |
|
Wtajemniczenie
|
truskawkowe
U:1) bułka grahamka, jedna połówka ze sałatą i pieczonym schabem ze śliwką, druga z masłem cytrynowym, serkiem kozim i miodem + kawa z mlekiem 2) koktajl truskawki + banan, omlet z 2 jaj, mąki żytniej razowej i mleka, do środka nadzienie z przesmażonego na oliwie pomidora, czerwonej papryki, bazylii i fety, na wierzch kiełki rzodkiewki 3) pierogi z mąki pełnoziarnistej z nadzieniem z truskawek, ricotty i twarogu, gorąca kruszonka z płatków migdałów z masłem i brązowym cukrem 4) filet z kurczaka nadziewany szpinakiem, ziemniaki z masłem i koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłka i cebulki 5) 2 kanapki z chleba żytniego na zakwasie z pastą z makreli w pomidorach, pieczonej papryki, szczypiorku i pasty chilli, a trochę później miseczka truskawek i roztopiona gorzka czekolada
|
#1656 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1657 | |
|
Wtajemniczenie
|
a chętnie
przydałby mi się ktoś kto by lubił to co gotuje tż niby mówi, że dobre, ale większość dań zagryza tostem z najzwyklejszego tostowego chleba i plastrem żółtego tworzywa seropodobnego jak mnie to wkurza, gdy siadamy do stołu, a on zanim spróbuje to włącza toster![]() ---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
![]() choć muszę chyba edytować moje ostatnie jadłospisy, bo wychodzi na to, że to jak jem teraz to nadal jest erka waga wczoraj i dziś 50,0 kg a więc znowu spadek, mimo, że byłam przekonana, że dokładając kcal i węgli na kolację to waga się utrzyma. Muszę chyba dodać ich jeszcze trochę
Edytowane przez fusiacola Czas edycji: 2014-05-30 o 15:41 |
|
|
|
|
#1658 |
|
Rozeznanie
|
Rany fusiacola jak Ty malutko ważysz
Ile masz wzrostu? Masz bardzo fajne i ciekawe jadłospisy, ale nie podajesz proporcji więc ciężko ocenić pod tym kątem, może jesz za mało? Tłuszcze fajnie podbijają kaloryczność, no i są smaczne
|
|
|
|
#1659 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
spadek co prawda niewielki bo gdy przechodziłam na U to było 51 - 51,5 kg więc w sumie dodam trochę kcal i powinno być ok dodałam dziś czekoladę z truskawkami na kolację
|
|
#1660 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
1900kcal to niby nie tak mało, ale widać masz po prostu szybką przemianę materii, dodawaj spokojnie
|
|
|
|
|
#1661 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dlatego samą mnie to trochę zdziwiło ostatnio śpię konkretnie bo po niemal 9h w sumie nie ma się czym martwić, bo zwyczajnie będę trochę więcej jeść![]()
|
|
#1662 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1663 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#1664 |
|
Konto usunięte
|
r
I 2 kromki graham z masłem i szczypiorem, jajecznica z 2jaj na szynce z indyka na łyżce rzepakowego, jabłko/ kawa z mlekiem II miska barszczu czerwonego z buraków + 2 jaja na twardo III udko pieczone, z grubszą kromką żytnią z masłem IV kromka graham grubo z twarogiem z rzodkiewkami i szczypiorem, 4 duże rzodkiewki, 1/2pomidora, wędzona pierś, szklanka barszczu |
|
|
|
#1665 |
|
Zadomowienie
|
Moje U:
śniadanie: placki bananowo-owsiane z truskawkami, borówkami, jogurtem greckim i orzechami nerkowca. mocne cappuccino. kawałek ciemnej czekolady z migdałami II śniadanie: bułka razowa z suszonymi owocami i orzechami z twarogiem ze szczypiorkiem, rzodkiewką, papryką i sałatą + szklanka koktajlu z truskawek, melona i kiwi godzina jazdy na rowerze obiad: makaron razowy ze szpinakiem, szparagami, riccottą i pieczonym łososiem + surówka z pomidorów, bazylii , oliwek i pini podwieczorek: sałatka z grillowanym serem halloumi, rukolą, pomidorami, suszoną żurawiną, gruszką i orzechami włoskimi kolacja: zupa krem z zielonego groszku z jajkiem w koszulce i domowymi grzankami razowymi |
|
|
|
#1666 |
|
Zakorzenienie
|
Iwoka mogę upiec chlebek bezglutenowy, tylko boję się, że mi nie wyjdzie
Nigdy nie lubiłam gotować, piec, ale teraz to się chyba zmienia - właśnie od kiedy jestem na dietce ![]() Mogę dowiedzieć się co oznacza skrót U i P?
|
|
#1667 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Najpyszyniej brzmi ta sałatka z podwieczorku
|
|
|
|
|
#1668 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ---------- 1) 2 kromki chleba*, jedna z liśćmi szpinaku, plastrami oscypka wędzonego i szynką, pomidorem i czerwoną cebulką, druga z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem + kawa z mlekiem 3,2%, garść orzechów włoskich 2) sałatka z serka koziego, gruszki, mixu sałat, pomidorków koktajlowych, połowy puszki czerwonej fasoli i pestek dyni, oliwa z oliwek z octem balsamicznym, spora grzanka z chleba* + świeżo wyciskany sok z marchwi i połowy grejpfruta 3) lekkie burgery z indyka, jajka, zielonego groszku i brązowego ryżu, doprawione curry; do tego sałatka ze świeżego szpinaku z jogurtem naturalnym ze skórką cytryny i szczypiorkiem 4) naleśniki pełnoziarniste nadziane twarożkiem z truskawkami, cukier puder i płatki migdałów 5) mięso z kaczki duszone z warzywami (fasolka szparagowa, cukinia, kalarepa, pietruszka) i kaszą pęczak na rzepakowym. * chleb piekłam z mąki zytniej 2000, płatków gryczanych i otrąb, na drożdżach, w środku nerkowce, słonecznik, siemię i morele suszone
|
|
#1669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z chlebkiem warto spróbować. W necie dostępnych jest wiele przepisów. Nawet jak nie wyjdzie to nie warto się zrażać. Ja robiłam podejścia do chleba razowego i dopiero za trzecim razem wyszedł taki, który mnie usatysfakcjonował ![]() agnieszka16, fusiacola -> Wasze jadłospisy powalają
|
|
|
|
|
#1670 |
|
Konto usunięte
|
moje delikatne R/U ( chce zrzucić jakieś 2 kg ewentualnie po prostu nie tyć dalej)
I 2 kromki pełnoziarnistego chleba 1 z białym serem ,pomidorem i bazylia, 2 z pasztetem i pomidorem II banan ( wiem, że to nie posiłek ale nie chciałam się zapchać przed treningiem ani iść na głodniaka) niecałe 1,5 godziny ćwiczeń III makaron z kurczakiem i szparagami na deser truskawki z jogurtem naturalnym, płatkami migdałów i odrobiną miodu IV mozarella z pomidorem, bazylią i oliwą z oliwek jest okej? |
|
|
|
#1671 |
|
Zadomowienie
|
R
1. pęczak na wodzie z jabłkiem,cynamonem i prażonymi nasionami słonecznika 2.2 kanapki z chleba graham z 2 jajkami sadzonymi, szynką, pomidor,papryka trening 3. pieczona pierś z kurczaka w marynacie miodowo musztardowej, ryż brązowy, surówka 4. pół makreli wędzonej 5.twaróg+reszta piersi z obiadu, pomidor
|
#1672 |
|
Raczkowanie
|
Proszę o ocenę mojego U
1.placuszki kukurydziane (ok. 3/4 porcji; jajo, 100g mleka, 50g mąki) z twarożkiem, bananem i różnymi smarowiłami typu domowy dżem, miód... 2.2 kanapki z masłem: -serem naturalnym, sałatą, szynką drobiowa i ogórkiem -eko serem żółtym, szynką drobiowa i ogórkiem 3.penne z sosem pomidorowo mięsnym (tłuste eko mięso chyba z łopatki, bazylia, pieczarki, kukurydza, domowy przecier i sok pomidorowy, suszone pomidory) podane z pestkami dyni i serem 4.2 kanapki z masłem: -sałata, ser twarogowy w plastrach 'z cebulką i szczypiorem' -sałata, szynka drobiowa, camembert i pieczarki marynowane (miałam jeszcze przygotowaną marchew ale nie zmieściłam Edytowane przez Dor Blu Czas edycji: 2014-05-31 o 19:18 Powód: zapomniałam dodać że nie mam okresu |
|
|
|
#1673 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#1674 |
|
Zadomowienie
|
fusiacola te twoje przepisy to z internetu czy z głowy?
|
#1675 |
|
Zadomowienie
|
sn. owsianka na mleku migdalowym z jajkiem, orzechami brazylijskmi, pestkami slonecznika, daktylami, świezymi borówkami, banenem, twaorgiem połtlustym.
woda kokosowa do picia. II.sn 2 grzanki z chleba z siemieniem z maslem, salatka z awokado, papryk 3kolorowych, ogorka, salaty maslowej, kielek lucerny,pieczonego indyka, pietruszki, oleju lnianego, sok z cytryny. obiad, pieczony dorsz z imbirem, koprem woloskim, olejem kokosowym (podsmazany wczeseniej) panierka z maki zytniej i jajka platkow migdalow kasza gryczana biala, brokuly parowane z pestkami dyni prazonymi i dresinigiem z oleju lnianego i jogurtu koziego. podwieczorek. szarlotka z maki zytniej razowej, jablek szara retena z bita smietana domowa, garsc migdalow, 2 paski czekoadly mlecznej, kawa z mlekiem migdalowym. kolacja: 2 jaja sadzone na masle kalarowanym z quiona szpiankiem, pomidorem malinowym, ocet balsamiczny,olej lniany, ciecierzyca. po: 2 drinki: sok pomaraczowy, whisky, 2 garscie nerwkowcow, 2 paski czekoaldy
|
|
|
|
#1676 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oj Dezett |
|
|
|
|
#1677 |
|
Zadomowienie
|
nadrabiam normalnosc
(* jeszcze otrzymalam propozycje wyjsca o 1. w nocy i jak tu nie skorzystac..
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-05-31 o 23:11 |
|
|
|
#1678 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1679 | |
|
Raczkowanie
|
Abigal dziękuję za ocenę
1.Tak strzeliłam, że 3/4 porcji bo nie liczyłam, ale wyszło 25 placuszków i trochę ich wzięłam (cały duży talerz obiadowy) ![]() 2. Chleb graham z miejscowej piekarni. Ma dobry skład i spore kromki. Rzeczywiście wyszło mi bardzo mało warzyw. Kasze, ziemniaki ryż itd. również jem, bardzo lubię. Owsiankę przez rok jadłam na śniadanie, ale mi się "przejadła" niestety. Hm.. będę kombinować z obkładem na kanapki bo bardzo je lubię. Ostatnio robiłam pastę z groszku i jajeczną ![]() ---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:07 ---------- Cytat:
oby tak dalej!1.Nie mam nic do zarzucenia. Smacznie i pożywnie. Ale spróbuj choć raz serka wiejskiego zamiast twarogu. Według mnie pasuje o wiele lepiej do owsianki niż twaróg ![]() 2.A może tak na kanapki jakiś ser żółty? W końcu to kopalnia wapnia! Ale ogólnie jest fajnie. 3.To dość podobnie jak zawsze, ale skoro lubisz ![]() 4.CUDO! 5.Białko, tłuszcze, węgle ślicznie! ![]() Fajnie, że urozmaicasz. Pysznie i odżywczo! |
|
|
|
|
#1680 |
|
Wtajemniczenie
|
czasem przeglądam internet w poszukiwaniu inspiracji, ale zwykle kończy się na tym, że gotuje na spontanie z tego co mam w lodówce
moi rodzice mają gospodarstwo, więc mam sporo różnego nabiału, drobiu, jaj, sezonowo będą też warzywa z ogrodu więc moje jadłospisy opierają się głównie na tym
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:29.

I jeśli parówki są dobrej jakości, to moim zdaniem raz na jakiś czas mogą być. A do obiadu przydałoby się jakieś białko.
przydałby mi się ktoś kto by lubił to co gotuje
tż niby mówi, że dobre, ale większość dań zagryza tostem z najzwyklejszego tostowego chleba i plastrem żółtego tworzywa seropodobnego
jak mnie to wkurza, gdy siadamy do stołu, a on zanim spróbuje to włącza toster

waga wczoraj i dziś 50,0 kg a więc znowu spadek, mimo, że byłam przekonana, że dokładając kcal i węgli na kolację to waga się utrzyma. Muszę chyba dodać ich jeszcze trochę

(* jeszcze otrzymalam propozycje wyjsca o 1. w nocy i jak tu nie skorzystac..
oby tak dalej!