Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-29, 21:59   #1651
eevvaa
Zakorzenienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Iwoka Pokaż wiadomość
Tak, R to redukcja.
Produkty lekkie często mają niepotrzebne dodatki. Do wiejskich lekkich dodają m.in. gumę guar. Ale są też takie, które są "czyste". Czasami jednak nie warto poświęcać tych kilku zbędnych kalorii dla tej chemii
masz rację Serek kupiłam w biedronce, opakowanie wyrzuciłam, ale następnym razem na pewno sprawdzę skład.

A dzisiaj:
1. Jajko gotowane na twardo, wafel ryżowy z masłem, pomidor, kiełki lucerny
2. Serek wiejski, wafel ryżowy, 5 truskawek
3. Zupa ogórkowa z ziemniakami
4. Dwie parówki z szynki, dwa wafle ryżowe z masłem, sałatka tzatziki z ogórkiem
5. Twarożek z jogurtem i truskawkami

eevvaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-29, 22:53   #1652
SugarFreexD
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez eevvaa Pokaż wiadomość
masz rację Serek kupiłam w biedronce, opakowanie wyrzuciłam, ale następnym razem na pewno sprawdzę skład.

A dzisiaj:
4. Dwie parówki z szynki, dwa wafle ryżowe z masłem, sałatka tzatziki z ogórkiem
Zastąp wafle ryżowe pełnoziarnistym pieczywem, dostarczysz błonnika i nasycisz się na dłużej. I jeśli parówki są dobrej jakości, to moim zdaniem raz na jakiś czas mogą być. A do obiadu przydałoby się jakieś białko.
SugarFreexD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-29, 23:08   #1653
eevvaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SugarFreexD Pokaż wiadomość
Zastąp wafle ryżowe pełnoziarnistym pieczywem, dostarczysz błonnika i nasycisz się na dłużej. I jeśli parówki są dobrej jakości, to moim zdaniem raz na jakiś czas mogą być. A do obiadu przydałoby się jakieś białko.
dzięki za radę, z pieczywa zrezygnowałam gdyż choruję na Hashimoto i gluten przy tej chorobie wyrządza w moim organizmie szkody- mam potworne wzdęcia. Od kiedy zrezygnowałam z pieczywa na rzecz wafli ryżowych czuję się o wiele lepiej.
Przypomniało mi się, że zjadłam jeszcze dwie przekąski jabłko i nektarynkę, nie za dużo tych owoców?

Stary 2014-05-30, 09:34   #1654
czescwujku
Raczkowanie

Cytat:

A dzisiaj:
dla mnie to za mało na R , połączylabym posilek 1 i 2 to może wyszloby z tego jakio-takie śniadanie. poczytaj sobie R innych - stare fusiacola czy dudiboy i zobaczysz jak pyszna moze byc redukcja:P
czescwujku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 11:56   #1655
fusiacola
Wtajemniczenie

truskawkowe U:

1) bułka grahamka, jedna połówka ze sałatą i pieczonym schabem ze śliwką, druga z masłem cytrynowym, serkiem kozim i miodem + kawa z mlekiem

2) koktajl truskawki + banan, omlet z 2 jaj, mąki żytniej razowej i mleka, do środka nadzienie z przesmażonego na oliwie pomidora, czerwonej papryki, bazylii i fety, na wierzch kiełki rzodkiewki

3) pierogi z mąki pełnoziarnistej z nadzieniem z truskawek, ricotty i twarogu, gorąca kruszonka z płatków migdałów z masłem i brązowym cukrem

4) filet z kurczaka nadziewany szpinakiem, ziemniaki z masłem i koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłka i cebulki

5) 2 kanapki z chleba żytniego na zakwasie z pastą z makreli w pomidorach, pieczonej papryki, szczypiorku i pasty chilli, a trochę później miseczka truskawek i roztopiona gorzka czekolada

fusiacola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 13:46   #1656
Iwoka
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki za radę, z pieczywa zrezygnowałam gdyż choruję na Hashimoto i gluten przy tej chorobie wyrządza w moim organizmie szkody- mam potworne wzdęcia. Od kiedy zrezygnowałam z pieczywa na rzecz wafli ryżowych czuję się o wiele lepiej.
Przypomniało mi się, że zjadłam jeszcze dwie przekąski jabłko i nektarynkę, nie za dużo tych owoców?
A nie możesz sama upiec jakiegoś chlebka bezglutenowego?

Cytat:
Napisane przez fusiacola Pokaż wiadomość
truskawkowe U:

1) bułka grahamka, jedna połówka ze sałatą i pieczonym schabem ze śliwką, druga z masłem cytrynowym, serkiem kozim i miodem + kawa z mlekiem

2) koktajl truskawki + banan, omlet z 2 jaj, mąki żytniej razowej i mleka, do środka nadzienie z przesmażonego na oliwie pomidora, czerwonej papryki, bazylii i fety, na wierzch kiełki rzodkiewki

3) pierogi z mąki pełnoziarnistej z nadzieniem z truskawek, ricotty i twarogu, gorąca kruszonka z płatków migdałów z masłem i brązowym cukrem

4) filet z kurczaka nadziewany szpinakiem, ziemniaki z masłem i koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłka i cebulki

5) 2 kanapki z chleba żytniego na zakwasie z pastą z makreli w pomidorach, pieczonej papryki, szczypiorku i pasty chilli, a trochę później miseczka truskawek i roztopiona gorzka czekolada
Adoptuj mnie

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 15:33   #1657
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Iwoka Pokaż wiadomość
Adoptuj mnie
a chętnie przydałby mi się ktoś kto by lubił to co gotuje tż niby mówi, że dobre, ale większość dań zagryza tostem z najzwyklejszego tostowego chleba i plastrem żółtego tworzywa seropodobnegojak mnie to wkurza, gdy siadamy do stołu, a on zanim spróbuje to włącza toster

---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

Cytat:
Napisane przez czescwujku Pokaż wiadomość
dla mnie to za mało na R , połączylabym posilek 1 i 2 to może wyszloby z tego jakio-takie śniadanie. poczytaj sobie R innych - stare fusiacola czy dudiboy i zobaczysz jak pyszna moze byc redukcja:P
oj miło

choć muszę chyba edytować moje ostatnie jadłospisy, bo wychodzi na to, że to jak jem teraz to nadal jest erka waga wczoraj i dziś 50,0 kg a więc znowu spadek, mimo, że byłam przekonana, że dokładając kcal i węgli na kolację to waga się utrzyma. Muszę chyba dodać ich jeszcze trochę

Edytowane przez fusiacola
Czas edycji: 2014-05-30 o 15:41
Stary 2014-05-30, 15:45   #1658
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Rany fusiacola jak Ty malutko ważysz Ile masz wzrostu? Masz bardzo fajne i ciekawe jadłospisy, ale nie podajesz proporcji więc ciężko ocenić pod tym kątem, może jesz za mało? Tłuszcze fajnie podbijają kaloryczność, no i są smaczne
AshtrayGirl86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 15:53   #1659
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AshtrayGirl86 Pokaż wiadomość
Rany fusiacola jak Ty malutko ważysz Ile masz wzrostu? Masz bardzo fajne i ciekawe jadłospisy, ale nie podajesz proporcji więc ciężko ocenić pod tym kątem, może jesz za mało? Tłuszcze fajnie podbijają kaloryczność, no i są smaczne
mam 164 cm jem ok 1900kcal, ale staram się też ćwiczyć i możliwie, że tych ćwiczeń było za dużo spadek co prawda niewielki bo gdy przechodziłam na U to było 51 - 51,5 kg więc w sumie dodam trochę kcal i powinno być ok dodałam dziś czekoladę z truskawkami na kolację

Stary 2014-05-30, 16:01   #1660
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
mam 164 cm jem ok 1900kcal, ale staram się też ćwiczyć i możliwie, że tych ćwiczeń było za dużo spadek co prawda niewielki bo gdy przechodziłam na U to było 51 - 51,5 kg więc w sumie dodam trochę kcal i powinno być ok dodałam dziś czekoladę z truskawkami na kolację
Aha, to w porządku Po prostu widząc 50kg od razu widziałam niedowagę 1900kcal to niby nie tak mało, ale widać masz po prostu szybką przemianę materii, dodawaj spokojnie
Stary 2014-05-30, 16:11   #1661
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Aha, to w porządku Po prostu widząc 50kg od razu widziałam niedowagę 1900kcal to niby nie tak mało, ale widać masz po prostu szybką przemianę materii, dodawaj spokojnie
nigdy bym się nie posądziła o szybką przemianę materii, wręcz przeciwnie dlatego samą mnie to trochę zdziwiło ale możliwie, że metabolizm poprawił się wraz z regularnym wysiłkiem fizycznym, no i wysypiam się ostatnio śpię konkretnie bo po niemal 9h w sumie nie ma się czym martwić, bo zwyczajnie będę trochę więcej jeść

Stary 2014-05-30, 16:21   #1662
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
nigdy bym się nie posądziła o szybką przemianę materii, wręcz przeciwnie dlatego samą mnie to trochę zdziwiło ale możliwie, że metabolizm poprawił się wraz z regularnym wysiłkiem fizycznym, no i wysypiam się ostatnio śpię konkretnie bo po niemal 9h w sumie nie ma się czym martwić, bo zwyczajnie będę trochę więcej jeść
Heh, ja bym się cieszyła zamiast martwić
Stary 2014-05-30, 17:33   #1663
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Heh, ja bym się cieszyła zamiast martwić
właśnie tak zamierzam

Stary 2014-05-30, 19:20   #1664
201606210914
Konto usunięte

r

I 2 kromki graham z masłem i szczypiorem, jajecznica z 2jaj na szynce z indyka na łyżce rzepakowego, jabłko/ kawa z mlekiem

II miska barszczu czerwonego z buraków + 2 jaja na twardo

III udko pieczone, z grubszą kromką żytnią z masłem

IV kromka graham grubo z twarogiem z rzodkiewkami i szczypiorem, 4 duże rzodkiewki, 1/2pomidora, wędzona pierś, szklanka barszczu
201606210914 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 21:19   #1665
agnieszka16
Zadomowienie

Moje U:
śniadanie: placki bananowo-owsiane z truskawkami, borówkami, jogurtem greckim i orzechami nerkowca. mocne cappuccino. kawałek ciemnej czekolady z migdałami

II śniadanie: bułka razowa z suszonymi owocami i orzechami z twarogiem ze szczypiorkiem, rzodkiewką, papryką i sałatą + szklanka koktajlu z truskawek, melona i kiwi

godzina jazdy na rowerze

obiad: makaron razowy ze szpinakiem, szparagami, riccottą i pieczonym łososiem + surówka z pomidorów, bazylii , oliwek i pini

podwieczorek: sałatka z grillowanym serem halloumi, rukolą, pomidorami, suszoną żurawiną, gruszką i orzechami włoskimi

kolacja: zupa krem z zielonego groszku z jajkiem w koszulce i domowymi grzankami razowymi
agnieszka16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 01:33   #1666
eevvaa
Zakorzenienie

Iwoka mogę upiec chlebek bezglutenowy, tylko boję się, że mi nie wyjdzie Nigdy nie lubiłam gotować, piec, ale teraz to się chyba zmienia - właśnie od kiedy jestem na dietce
Mogę dowiedzieć się co oznacza skrót U i P?

Stary 2014-05-31, 08:34   #1667
ania_1703
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Pokaż wiadomość
Moje U:
śniadanie: placki bananowo-owsiane z truskawkami, borówkami, jogurtem greckim i orzechami nerkowca. mocne cappuccino. kawałek ciemnej czekolady z migdałami

II śniadanie: bułka razowa z suszonymi owocami i orzechami z twarogiem ze szczypiorkiem, rzodkiewką, papryką i sałatą + szklanka koktajlu z truskawek, melona i kiwi

godzina jazdy na rowerze

obiad: makaron razowy ze szpinakiem, szparagami, riccottą i pieczonym łososiem + surówka z pomidorów, bazylii , oliwek i pini

podwieczorek: sałatka z grillowanym serem halloumi, rukolą, pomidorami, suszoną żurawiną, gruszką i orzechami włoskimi

kolacja: zupa krem z zielonego groszku z jajkiem w koszulce i domowymi grzankami razowymi
Wg. mnie super menu, bardzo różnorodne i pyszne Najpyszyniej brzmi ta sałatka z podwieczorku
ania_1703 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 09:24   #1668
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Pokaż wiadomość
Moje U:

godzina jazdy na rowerze

brzmi pysznie

---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ----------

U:

1) 2 kromki chleba*, jedna z liśćmi szpinaku, plastrami oscypka wędzonego i szynką, pomidorem i czerwoną cebulką, druga z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem + kawa z mlekiem 3,2%, garść orzechów włoskich

2) sałatka z serka koziego, gruszki, mixu sałat, pomidorków koktajlowych, połowy puszki czerwonej fasoli i pestek dyni, oliwa z oliwek z octem balsamicznym, spora grzanka z chleba* + świeżo wyciskany sok z marchwi i połowy grejpfruta

3) lekkie burgery z indyka, jajka, zielonego groszku i brązowego ryżu, doprawione curry; do tego sałatka ze świeżego szpinaku z jogurtem naturalnym ze skórką cytryny i szczypiorkiem

4) naleśniki pełnoziarniste nadziane twarożkiem z truskawkami, cukier puder i płatki migdałów

5) mięso z kaczki duszone z warzywami (fasolka szparagowa, cukinia, kalarepa, pietruszka) i kaszą pęczak na rzepakowym.

* chleb piekłam z mąki zytniej 2000, płatków gryczanych i otrąb, na drożdżach, w środku nerkowce, słonecznik, siemię i morele suszone

Stary 2014-05-31, 15:14   #1669
Iwoka
Zakorzenienie

Cytat:
Iwoka mogę upiec chlebek bezglutenowy, tylko boję się, że mi nie wyjdzie Nigdy nie lubiłam gotować, piec, ale teraz to się chyba zmienia - właśnie od kiedy jestem na dietce
Mogę dowiedzieć się co oznacza skrót U i P?
U - utrzymanie, P - przytycie.
A z chlebkiem warto spróbować. W necie dostępnych jest wiele przepisów. Nawet jak nie wyjdzie to nie warto się zrażać. Ja robiłam podejścia do chleba razowego i dopiero za trzecim razem wyszedł taki, który mnie usatysfakcjonował

agnieszka16, fusiacola -> Wasze jadłospisy powalają

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 17:27   #1670
201803300917
Konto usunięte

moje delikatne R/U ( chce zrzucić jakieś 2 kg ewentualnie po prostu nie tyć dalej)
I 2 kromki pełnoziarnistego chleba 1 z białym serem ,pomidorem i bazylia, 2 z pasztetem i pomidorem
II banan ( wiem, że to nie posiłek ale nie chciałam się zapchać przed treningiem ani iść na głodniaka)
niecałe 1,5 godziny ćwiczeń
III makaron z kurczakiem i szparagami
na deser truskawki z jogurtem naturalnym, płatkami migdałów i odrobiną miodu
IV mozarella z pomidorem, bazylią i oliwą z oliwek
jest okej?
201803300917 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 18:51   #1671
mikasa5
Zadomowienie

R
1. pęczak na wodzie z jabłkiem,cynamonem i prażonymi nasionami słonecznika
2.2 kanapki z chleba graham z 2 jajkami sadzonymi, szynką, pomidor,papryka
trening
3. pieczona pierś z kurczaka w marynacie miodowo musztardowej, ryż brązowy, surówka
4. pół makreli wędzonej
5.twaróg+reszta piersi z obiadu, pomidor
Stary 2014-05-31, 19:16   #1672
Dor Blu
Raczkowanie

Proszę o ocenę mojego U
1.placuszki kukurydziane (ok. 3/4 porcji; jajo, 100g mleka, 50g mąki) z twarożkiem, bananem i różnymi smarowiłami typu domowy dżem, miód...
2.2 kanapki z masłem:
-serem naturalnym, sałatą, szynką drobiowa i ogórkiem
-eko serem żółtym, szynką drobiowa i ogórkiem
3.penne z sosem pomidorowo mięsnym (tłuste eko mięso chyba z łopatki, bazylia, pieczarki, kukurydza, domowy przecier i sok pomidorowy, suszone pomidory) podane z pestkami dyni i serem
4.2 kanapki z masłem:
-sałata, ser twarogowy w plastrach 'z cebulką i szczypiorem'
-sałata, szynka drobiowa, camembert i pieczarki marynowane
(miałam jeszcze przygotowaną marchew ale nie zmieściłam )

Edytowane przez Dor Blu
Czas edycji: 2014-05-31 o 19:18 Powód: zapomniałam dodać że nie mam okresu
Dor Blu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 22:08   #1673
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez maconha89 Pokaż wiadomość
moje delikatne R/U ( chce zrzucić jakieś 2 kg ewentualnie po prostu nie tyć dalej)
I 2 kromki pełnoziarnistego chleba 1 z białym serem ,pomidorem i bazylia, 2 z pasztetem i pomidorempasztet to takie średnie źródło białka, ja bym dała 2 jajka, 2 kromki chleba i warzywa
II banan ( wiem, że to nie posiłek ale nie chciałam się zapchać przed treningiem ani iść na głodniaka)skoro wiesz, że nie posiłek, to dobrze, aczkolwiek nie wiem jaka była odległość od śniadania do obiadu
niecałe 1,5 godziny ćwiczeńco to za ćwiczenia?
III makaron z kurczakiem i szparagami
na deser truskawki z jogurtem naturalnym, płatkami migdałów i odrobiną mioduok
IV mozarella z pomidorem, bazylią i oliwą z oliwekhmm mozarella nie ma dużo białka, może jakaś ryba pieczona z warzywami?
jest okej?
moim zdaniem trochę mało jak na R, pozatym popracowała bym nad źródłami makroskładników w diecie...

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ----------

Cytat:
Napisane przez mikasa5 Pokaż wiadomość
R
1. pęczak na wodzie z jabłkiem,cynamonem i prażonymi nasionami słonecznika plus jakieś białko, rano białko jest bardzo ważne
2.2 kanapki z chleba graham z 2 jajkami sadzonymi, szynką, pomidor,paprykaok
trening siłowy?
3. pieczona pierś z kurczaka w marynacie miodowo musztardowej, ryż brązowy, surówka ok
4. pół makreli wędzonej plus warzywa
5.twaróg+reszta piersi z obiadu, pomidorpomidor już był, może buraki/brokuł/marchew?
popracuj nad warzywami, masz ich trochę mało i mało urozmaiconych, reszta j.w.

---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ----------

Cytat:
Napisane przez Dor Blu Pokaż wiadomość
Proszę o ocenę mojego U
1.placuszki kukurydziane (ok. 3/4 porcji; jajo, 100g mleka, 50g mąki) z twarożkiem, bananem i różnymi smarowiłami typu domowy dżem, miód...a czemu tylko 3/4? przecież to tylko 50g mąki
2.2 kanapki z masłem:
-serem naturalnym, sałatą, szynką drobiowa i ogórkiem
-eko serem żółtym, szynką drobiowa i ogórkiemkanapki, ale warto zaznaczyć co to za chleb (na zakwasie?), dodatkowo warto położyć na niego samodzielnie upieczone mięso/jajka/pastę jajeczną domową itp.
3.penne z sosem pomidorowo mięsnym (tłuste eko mięso chyba z łopatki, bazylia, pieczarki, kukurydza, domowy przecier i sok pomidorowy, suszone pomidory) podane z pestkami dyni i seremw sumie to nie ma tutaj świeżych warzyw, sezon jest!!
4.2 kanapki z masłem:
-sałata, ser twarogowy w plastrach 'z cebulką i szczypiorem'
-sałata, szynka drobiowa, camembert i pieczarki marynowane
(miałam jeszcze przygotowaną marchew ale nie zmieściłam uwagi jak do drugiego śniadania)
Ogólnie za mało warzyw, popracowała bym nad urozmaiceniem (np. węglowodany to też różne kasze, płatki owsiane, ziemniaki, bataty), trochę ziemniłabym obkład na kanapki na domowy
Abigal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 22:20   #1674
pulp fiction
Zadomowienie

fusiacola te twoje przepisy to z internetu czy z głowy?

ćwiczę
dbam o włosy
zdrowo się odżywiam
pulp fiction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 23:01   #1675
dezett
Zadomowienie

sn. owsianka na mleku migdalowym z jajkiem, orzechami brazylijskmi, pestkami slonecznika, daktylami, świezymi borówkami, banenem, twaorgiem połtlustym.
woda kokosowa do picia.

II.sn 2 grzanki z chleba z siemieniem z maslem, salatka z awokado, papryk 3kolorowych, ogorka, salaty maslowej, kielek lucerny,pieczonego indyka, pietruszki, oleju lnianego, sok z cytryny.

obiad, pieczony dorsz z imbirem, koprem woloskim, olejem kokosowym (podsmazany wczeseniej) panierka z maki zytniej i jajka platkow migdalow
kasza gryczana biala, brokuly parowane z pestkami dyni prazonymi i dresinigiem z oleju lnianego i jogurtu koziego.

podwieczorek. szarlotka z maki zytniej razowej, jablek szara retena z bita smietana domowa, garsc migdalow, 2 paski czekoadly mlecznej, kawa z mlekiem migdalowym.

kolacja: 2 jaja sadzone na masle kalarowanym z quiona szpiankiem, pomidorem malinowym, ocet balsamiczny,olej lniany, ciecierzyca.

po: 2 drinki: sok pomaraczowy, whisky, 2 garscie nerwkowcow, 2 paski czekoaldy

poza schemat.
dezett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 23:08   #1676
n_eptun
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dezett Pokaż wiadomość
sn. owsianka na mleku migdalowym z jajkiem, orzechami brazylijskmi, pestkami slonecznika, daktylami, świezymi borówkami, banenem, twaorgiem połtlustym.
woda kokosowa do picia.

II.sn 2 grzanki z chleba z siemieniem z maslem, salatka z awokado, papryk 3kolorowych, ogorka, salaty maslowej, kielek lucerny,pieczonego indyka, pietruszki, oleju lnianego, sok z cytryny.

obiad, pieczony dorsz z imbirem, koprem woloskim, olejem kokosowym (podsmazany wczeseniej) panierka z maki zytniej i jajka platkow migdalow
kasza gryczana biala, brokuly parowane z pestkami dyni prazonymi i dresinigiem z oleju lnianego i jogurtu koziego.

podwieczorek. szarlotka z maki zytniej razowej, jablek szara retena z bita smietana domowa, garsc migdalow, 2 paski czekoadly mlecznej, kawa z mlekiem migdalowym.

kolacja: 2 jaja sadzone na masle kalarowanym z quiona szpiankiem, pomidorem malinowym, ocet balsamiczny,olej lniany, ciecierzyca.

Oj Dezett
n_eptun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 23:09   #1677
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez n_eptun Pokaż wiadomość
Oj Dezett
nadrabiam normalnosc (* jeszcze otrzymalam propozycje wyjsca o 1. w nocy i jak tu nie skorzystac.. )
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2014-05-31 o 23:11
dezett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-01, 07:38   #1678
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
nadrabiam normalnosc (* jeszcze otrzymalam propozycje wyjsca o 1. w nocy i jak tu nie skorzystac.. )
A szarlotki nie mogłaś już upiec na zwykłej mące?

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-01, 08:18   #1679
Dor Blu
Raczkowanie

Abigal dziękuję za ocenę
1.Tak strzeliłam, że 3/4 porcji bo nie liczyłam, ale wyszło 25 placuszków i trochę ich wzięłam (cały duży talerz obiadowy)
2. Chleb graham z miejscowej piekarni. Ma dobry skład i spore kromki.
Rzeczywiście wyszło mi bardzo mało warzyw. Kasze, ziemniaki ryż itd. również jem, bardzo lubię. Owsiankę przez rok jadłam na śniadanie, ale mi się "przejadła" niestety.
Hm.. będę kombinować z obkładem na kanapki bo bardzo je lubię. Ostatnio robiłam pastę z groszku i jajeczną

---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:07 ----------

Cytat:
woda kokosowa do picia.

Widzę, że u Ciebie coraz lepiej oby tak dalej!
1.Nie mam nic do zarzucenia. Smacznie i pożywnie. Ale spróbuj choć raz serka wiejskiego zamiast twarogu. Według mnie pasuje o wiele lepiej do owsianki niż twaróg
2.A może tak na kanapki jakiś ser żółty? W końcu to kopalnia wapnia! Ale ogólnie jest fajnie.
3.To dość podobnie jak zawsze, ale skoro lubisz
4.CUDO! Kocham szarą renetę!
5.Białko, tłuszcze, węgle ślicznie!

Fajnie, że urozmaicasz. Pysznie i odżywczo!
Dor Blu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-01, 10:15   #1680
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pulp fiction Pokaż wiadomość
fusiacola te twoje przepisy to z internetu czy z głowy?
czasem przeglądam internet w poszukiwaniu inspiracji, ale zwykle kończy się na tym, że gotuje na spontanie z tego co mam w lodówce moi rodzice mają gospodarstwo, więc mam sporo różnego nabiału, drobiu, jaj, sezonowo będą też warzywa z ogrodu więc moje jadłospisy opierają się głównie na tym zasady są 2: żeby było dobre i oby jak najmniej kupować bo jesteśmy tuż przed weselem i trochę nas z kasą ciśnie

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości