Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII) - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-31, 20:45   #1021
ania13.03
Zadomowienie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII)

Cytat:
Napisane przez Aga8484 Pokaż wiadomość
Byliśmy z Zuzką na IP upadła głową na kant komody ( dobrze że mamy lekko zaokrąglone), takiego siniaka i guza jeszcze nie widziałam. Wielkie jak połówka orzecha włoskiego, sine. Chyba się walnęła w jakąś żyłę bo było widać
Lekarz pooglądał, zlecił RTG, ja z wiadomych względów nie mogłam iśc. Dziewczyny takiego wrzasku jeszcze nie słyszałam, weszła zadowolona, śmiała się, nawet udało się ją położyć na tym stole. Ale jak się zaświeciło światło to była masakra . Ja siedziałam pod salą, wrzask, wrzask wrzask !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!
Wykończyło mnie to
Mamy obserwować - na szczęście zachowuje się tak jak zwykle.
O kurcze, wspolczuje Oby wszystko bylo ok Ucaluj ja mocno

18.01.2013 - Lili
ania13.03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 20:52   #1022
BlackSanctum
Zakorzenienie

Aga, ojej. Ucałuj maleńką! Mam nadzieję, że już się dobrze czuje.
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 20:54   #1023
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Black, imponujące słownictwo Agatka na 2rż tyle nie mówila gratuluję!
Aga, pewnie więcej stresu niż to warte Agatka mając niecałe 2 lata tak nam się rąbnęła, zachowałam zimną krew (we framugę drzwi uderzyła), zimny kotlet z zamrażalnika surowy przyłożyłam - a guz rósł na naszych oczach, potem na szczęście tak samo malał. Czoło jest wrażliwe bardzo. Buziaki dla malutkiej!
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 20:59   #1024
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46695806]Black, imponujące słownictwo Agatka na 2rż tyle nie mówila gratuluję!
Aga, pewnie więcej stresu niż to warte Agatka mając niecałe 2 lata tak nam się rąbnęła, zachowałam zimną krew (we framugę drzwi uderzyła), zimny kotlet z zamrażalnika surowy przyłożyłam - a guz rósł na naszych oczach, potem na szczęście tak samo malał. Czoło jest wrażliwe bardzo. Buziaki dla malutkiej![/QUOTE]

Ona na tył głowy poleciała.
Ale było dokładnie jak mówisz, rosło na naszych oczach, a jak dojechaliśmy do szpitala to juz zmalało.
Jak jej przyłożyliśmy w domu kotleta to darła się niemiłosiernie
Ale co się strachu najedliśmy to ..........
Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 22:03   #1025
gojka24
Zakorzenienie

Hej jestem daleko w tyle ale sumiennie nadrabiam bo juz tel z naprawy wrocil. Jestem wlasnie na momencie jak sie zastanawiacie coz to za odzywke dostalyscie do testowania. Tez ja mam. W regulaminie cos wspominali o firmie loreal. Mi zapach nic nie mowi. Efekt podobny mialam po rossmanowskieh isanie rozowej ale nie ta konsystencja. Dostalyscie maila ze w tv wyniki beda ogloszone?
U mnie dis dni chelma. Wczoraj pobilisny rekord guinnesa. 1290 duchow bieluchow wyszlo na miasto teraz gra afromental i cos mnie trafia. Mieszkam w centrum z balkonu scene widze, glosno strasznie i mala ma problem z zasnieciem. Kiedys by mi to nie przeszkadzalo. Chyba sie starzeje. I chyba paulina ma ospe. Podczas kapieli odkrylam jakas wysypke. Zobaczymy rano.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
gojka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 22:13   #1026
sylwietta1988
Zakorzenienie

A ja Wam powiem jak było dzis ! Hit Dziecko poszło wczoraj spac tuz przed 19, zaczał sie wiercic przed 4 na jedzenie, dałam mleko na spiocha, wypił, wstał do 4,30 jakos wytrzymałam go na łózku bo ciemnawo było jeszcze a jak sie rozwidniło to dziec stwierdził "gań" pokazujac paluszkiem za okno. Sory, ale jakos nie czuje spacerów o tej porze pobawilismy sie z godzine i troche dospalismy
Cytat:
Napisane przez blogerka Pokaż wiadomość

To "nie ma" jest takie słodkie. To chyba pierwsze co Borys zaczął mowić poza mama, baba, tata, kaki. I właśnie albo takie n'ma albo to rozładanie rąk i samo "ma". Mogłabym godzinami go tak podpuszczać, żeby tylko pokazywał i mówił to swoje "n'ma"

tez tak mam
Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
Hej, nie spimy od 5, TZ dosypia, jutro moja kolej

kupiłam w lidlu mały zestaw ciastoliny i jest szał a wiecie co dziś zaobserwowałalam? były otwarte dwa opakowania różowej i zielonej ciastoliny, wziął zakrętki do rączki chwilkę się zastanowił i dopasował do odpowiednich kolorów
szczena mi opadła
S w wieku dwóch lat potrafił wykonać komende:przynies czerowny klocek, p psycholog któraa go wtedy badala ( z powodu histerii były rózne podejrzenia) powiedziała,że to fenomen że dwulatek rozróznia kolory
dobrze,że możemy sobie tu cukrzyć bo ja o mich dzieciach to moglabym opowiadać i opowiadać

moje dziecko dziś się nauczyło mówić brawo- założył moje szpilku ( jak Chonchita z wurstem ) zrobił kilka kroków i zaczął bic w rączki i mówić "brało"
Brawo dla Leosia zdolniachy Bartulo wskazuje na pytanie który jest czerwony samochód, potem pokazuje czyj on jest, no i który zólty i tak samo wlasciciela (mamy 4 auta to wybór ma)
Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
Czesc!
Zdrowia potrzebujacym!
laurko daj znac jak wyszlo z papierem
szaja jesli zgodzil sie na polski, tzn, ze daje mi wolna reke. Sporo przeczytalam o dwujezycznosci i rozmawialam ze znajomymi w podobnej sytuacji, ale niepewnosc zasial. Ustalilismy, ze do drugich urodzin nic nie zmieniamy a pozniej konsultowac bedziemy.
Bylismy dzis na wycieczce. Poplynelismy na bezludna wyspe, na ktorej zostaly XIX wieczne fortyfikacje. Ze szczytow byly cudne widoki, chodzilismy w tunelach pod ziemia, zrobilismy piknik na lace z trzech stron otoczonej morzem a na koniec widzielismy pare lecacych pawi.

---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ----------

Zalacze jeszcze liste slownictwa Yae:

Tak, wzrok Was nie myli, nie ma sie czym chwalic, tylko po swojemu nawija.
o ja Cie.... ale mieliscie wspaniały dzien ale Yae nadrabia od dawna ruchowo

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a są tu jeszcze dzieci co kochają smoczek miłością absolutną?
musi byc do zasniecia w ciagu dnia chowam, zeby nie widział, ale po kąpieli sam szuka i woła daj

W ogole to jestem jestem pod wrazeniem ile nasze dzieciaki wątkowe mówia Bartulo jakos słabo w tym wypada niestety. Mama, dziaj, baba, bum, daj, dam, taaak, nie, am, ań (jajko), ajaj (wujek), muuu (krowa), geń (gęs) . Tyle

BLACK, jestem oszołomiona iloscią słow Oliwki super, ale to pewnie po mamie ma takie wyczucie dzwieku jesli mozna to tak nazwac podlinkujesz basenik? tez sie wlasnie zastanawiam

LAURKO,
dniówka 8 razy w miesiacu chyba? Bo napisałas w tyogdniu i rozkminiam jak z tesciami relacje?

PSTRYNIU, brawa dla dzielnego pacjenta

AGA, oby na strachu sie skonczyło

Bartulo w czwartek rabnął mi sie w kant biurka czołem, centralnie, cos jak Szaja pisze. Siwe było, ale bez guza, momentalnie zimne łyzki przykładałam, teraz ma czerwony slad, pewnie niedługo zejdzie. Na szczęscie je, spi, bawi sie, nie wymiotuje, nie zauwazyłam nic niepokojącego.

SZAJU
, tu pytania do Ciebie, czy to ze mały kompletnie nie czai jak pic ze zwykłej szlanki/kubka to powód do zmartwienia? No ile razy próbuje go nauczyc to nigdy nie łapie o co kaman....Nie umie pyszczka ustawic No i jesli chodzi o nocnik to całkowita porazka, wsadza na niego miska, sobie go na głowe, posadzony usiedzi moze 2 sek.... A moja kolezanka, z którą rozmawiałm ostatnio mówiła, ze na rok jej mały juz tylko na noc pampka miał.... Na fejsie dalsza kuzynka moja pólroczną córką sie chwali wysadzaną regularnie.... U nas kompletna cisza w temacie
sylwietta1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 22:13   #1027
nafiyqa
Zakorzenienie

U nas dzis baardzo fajny dzien.
TZ poszedl do pracy o 13, a my z Kuba wybralismy sie piechotka do Sopotu na szukanie gwiazd (top trendy)
Spotkalismy Dawida Podsiadle, chlopakow z Eneja i jeszcze dwich panow znanych z tv, ale pojecia nie mam jak sie nazywaja

Potem plazowalismy, Kuba byl przeszczesliwy zwiewajac mi po piasku i rozwalajac moje babki

Wrocilismy dopiero po 18. W drodze powrotnej ucial sobie druga drzemke i na noc zasnal dopiero o 21:30

AGA, mam nadzieje, ze to tylko groznie wygladalo i Malej nic nie bedzie!

HJE, ILL - dziekuje za odp odnosnie panienskiego
Hje, nie wiedzialam, ze Ty proimprezowa

MEDUZZA, rozumiem, ze nigdzie sie juz nie wybierasz?

Komp nam pada :/ dziala juz resztkami sil, co chwile sie wylacza, takze wybaczcie, ze nie cytuje.

Ide chyba poplakac na "Bodyguardzie" (kocham ten film!)

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 22:21   #1028
sylwietta1988
Zakorzenienie

Nawijkowe plazingowanie

NETI, brawa ogromne klask i: wytrwaj tylko a za kilka tygodni bedziesz megahiper szczuplutka!

ILLUSION, oby tak dalej. piekne odstawienie
Stary 2014-05-31, 22:24   #1029
litllesweetangel
Lurker ;)

Aga o kurcze, az mam ciary na sama mysl... Zawal na miejscu! Oby mala szybko zapomniala

Sylwietta GDZIE ZWINELAS ZNOWU MOJE MILIONY??

Ogladalam final x factora. I tu wygrywa obywatel Ukrainy( moim zdaniem nie powinien dostac sie do odcinkow na zywo nawet....). Przypadek? Nie sadze.:rolleyes :

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry
litllesweetangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 22:37   #1030
sylwietta1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez litllesweetangel Pokaż wiadomość
Aga o kurcze, az mam ciary na sama mysl... Zawal na miejscu! Oby mala szybko zapomniala

Sylwietta GDZIE ZWINELAS ZNOWU MOJE MILIONY??

Ogladalam final x factora. I tu wygrywa obywatel Ukrainy( moim zdaniem nie powinien dostac sie do odcinkow na zywo nawet....). Przypadek? Nie sadze.:rolleyes :
taaa, przypadek
tez bym chciała wiedziec gdzie one są

zamiast kota wstaw dziecia i bedzie historia prawdziwa
http://demotywatory.pl/4344451/Czlowieku-wstawaj
Stary 2014-05-31, 22:37   #1031
Konto usunięte

Sylwia, a ty wierzysz, że roczne dziecko komunikuje sikanie czy kupę? no co ty, owsem, jest na nocniku, ale tylko dlatego, że matka lata za nim. Wyluzuj. Całkowicie normalne, że nocnikiem się bawi.
A kubeczek - próbuj, próbuj - codziennie, w końcu załapie. A może napierw normalna butelka z mineralką? nie z dziubkiem. I łatwiej z kubeczkiem jakimś szerokim
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 22:44   #1032
sylwietta1988
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46697269]Sylwia, a ty wierzysz, że roczne dziecko komunikuje sikanie czy kupę? no co ty, owsem, jest na nocniku, ale tylko dlatego, że matka lata za nim. Wyluzuj. Całkowicie normalne, że nocnikiem się bawi.
A kubeczek - próbuj, próbuj - codziennie, w końcu załapie. A może napierw normalna butelka z mineralką? nie z dziubkiem. I łatwiej z kubeczkiem jakimś szerokim [/QUOTE]
Wlasnie mój nie komunikował jak był roczniakiem W sumie teraz komunikuje- jak zrobi dwójeczke to zwiewa jak moze ale nie ma czegos takiego, ze woła np mama i poakzuje na pampka czasami próbuje go posadzic, jak np widze, ze steka a pampke pusty ale cóz, posiedzi szałowe 2-3 sekundy i wieje, a nie chce go siłą trzymac bo to nie o to chodzi. Takze bede czkeac, dzieki za uspokojenie, a pomysłu z butelką spróbuje

dzis znowu młode wciagnęło sie w druszlak i patyczki
Stary 2014-05-31, 22:47   #1033
szklanka19
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ania13.03 Pokaż wiadomość
szklanko swietny Gucio i wcale sie nie dziwie, ze Ewa go pokochala Takie prezenty sa najlepsze Pochwal sie jeszcze Maja jak dorobisz

Cytat:
Byliśmy z Zuzką na IP upadła głową na kant komody ( dobrze że mamy lekko zaokrąglone), takiego siniaka i guza jeszcze nie widziałam. Wielkie jak połówka orzecha włoskiego, sine. Chyba się walnęła w jakąś żyłę bo było widać
Lekarz pooglądał, zlecił RTG, ja z wiadomych względów nie mogłam iśc. Dziewczyny takiego wrzasku jeszcze nie słyszałam, weszła zadowolona, śmiała się, nawet udało się ją położyć na tym stole. Ale jak się zaświeciło światło to była masakra . Ja siedziałam pod salą, wrzask, wrzask wrzask !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!
Wykończyło mnie to
O kurczę Oby nic się nie działo!

Black imponujące słownictwo Oliwki

Sylwia Ewa w ramach oswajania z nocnikiem czymś w niego przywaliła i ukruszył się kawałek plastiku także u nas też cisza w temacie

Nawijko ja byłam dwa lata temu w Sopocie i też szukałam gwiazd bo byłam w Ergo Arenie na takiej fajnej imprezie, ale się nie doszukałam niestety Do dzisiaj ubolewam
szklanka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 22:48   #1034
hope01
Zakorzenienie

zastanawiam sie czy jest jeszcze sens kupować młodemu szczeniaczka uczniaczka

hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 22:49   #1035
sylwietta1988
Zakorzenienie

Jako, ze jutro bede znowu tradycyjnie- wieczorem, to juz dzis naszym niuniasom kochanym przesyłam moc buziaków z okazji ich świeta! Zdrówka, szczesliwego dziecinstwa, jak najmniej guzów i siniaków

dobranoc
Stary 2014-05-31, 23:07   #1036
nafiyqa
Zakorzenienie

SZKLANKO, ale tych na niebie? To fakt, ciezko moze byc
(Notabene mieszkam 10min piechota od Ergo :P)

Serio nie podoba Wam sie glos Artema?
Ja w sumie nie mialam faworyta, ogladalam tylko po to, by patrzec na cos.
W sumie tak myslalam, ze jak on wygra to pojawia sie tego typu komentarze....
Dla mnie jest ok. Wole juz jego niz Anie T. Ma okropna maniere w glosie, spiewajac wydaje taki dziwny dzwiek, drazni mnie niesmowicie jej spiew.

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 23:13   #1037
litllesweetangel
Lurker ;)

Nawijko dla mnie on w ogole nie ma glosu, ot przecietny, nucacy facet. Tacikowska to juz w ogole. Chodzace wibratto. Koszmarna, irytujaca. Juz lepiej jakby znowu wrocila do prawa :P

Ja tez ogladalam z nudow, z braku laku, ale moja faworytka- nie, inaczej. Osoba ktora miala najlepszy glos, technike, szlif byla Daria.
Milo mi sie sluchalo rowniez wokalisty Trzynasta w samo poludnie Fajny facet, lubie takich

Hope wedlug mnie ma sens. Mamy 2 maskotki interaktywne i nadal sa na chodzie.

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry

Edytowane przez litllesweetangel
Czas edycji: 2014-05-31 o 23:14
Stary 2014-05-31, 23:14   #1038
szklanka19
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
SZKLANKO, ale tych na niebie? To fakt, ciezko moze byc
(Notabene mieszkam 10min piechota od Ergo :P)
Haha, na molo

Zazdroszczę, ja tam miałam w okolicy wynająć mieszkanie na ten czas jak tam byłam, ale ktoś mnie ubiegł i musiałam zapitalać ze schroniska
szklanka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 23:20   #1039
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
zastanawiam sie czy jest jeszcze sens kupować młodemu szczeniaczka uczniaczka
a pewnie, to do 3rż zabawka, dzieciaki z reguły długo lubią

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
Jako, ze jutro bede znowu tradycyjnie- wieczorem, to juz dzis naszym niuniasom kochanym przesyłam moc buziaków z okazji ich świeta! Zdrówka, szczesliwego dziecinstwa, jak najmniej guzów i siniaków

dobranoc
I wzajemnie! mało guzów i upadków, a ocean miłości!
-------------------------
Chwalimy się dzisiaj, no to ja też Dorotka strasznie przytulaśna jest, uwielbia! i do rodziców, i do Agatki - potrafi podejść i po prostu przytulić dzisiaj młodej buziaki dawała, bo tak Pokazuje: oko, nos, włosy, pupę ( ). Przy ubieraniu podnosi ręce w górę - na komendę "łapki w górę". Wykonuje polecenia proste typu: zanieś to tacie, idź do Agatki, wyrzuć do śmieci, daj mi... I w ten deseń. Po całym domu potrafi szukać na polecenie swojego ukochanego kota pokazuje, że chce jeść - idzie do kuchni, staje pod konkretną szafką i pokazuje ręką. Jeśli jedzenie (np. ostatnio biszkopty) jest gdzie indziej - idzie gdzie indziej i tam pokazuje. Zaczyna, bardzo jeszcze nieporadnie, jeść widelcem i łyżeczką (pomagam np. mięso nabijać i trafia do buzi, albo jemy serek i daję jej łyżeczkę i też nabiera i ładuje). Wykoazuje poczucie humoru w trakcie zabawy - np. dzisiaj P. wnosił ze szwagrem lodówkę, wzięliśmy to wielkie pudło po niej, wyciął dziewczynom dwoje drzwi, 2 okienka i szał! goniły się przez ten domek, straszyły się - np. Agu w środku, Dorka zaglądała, ta straszyła ją a Dorka w dziki śmiech
W książeczkach (wszystkich! i nawet w tv - bo akurat dzisiaj P. jakiś przyrodniczy program o tygrysach oglądal i to samo) pokazuje psa, kota - z dziką radością, zauważy nawet najmniejszy rysunek! prócz tego słońce, rybę, piłkę, misia, lalę - przy okazji smuci się, bo próbuje te rysunki brać w palce, a tu się nie da poproszona zawsze podaje książeczkę. Zaczyna kopac piłkę.

No i takie tam
Stary 2014-05-31, 23:45   #1040
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
No to jeśli robicie listę słów, to ja też spróbuję (pewnie o części zapomnę, no ale...). Piszę tak, jak Oliwa wymawia. Czasem śmiesznie to brzmi, ale to słodkie wg mnie.

- mama/mamuś/mami/mamo
- tata/tatuś
- babcia
- dziadziuś/dziadzia
- kamienie
- Ezia (Elza, nasz pies)
- buju buju (bujawka)
- bim bam (jak coś się buja)
- kiesi się (kręci się)
- wóźka (wózek)
- cieść (cześć)
- paaa, papa (zawsze sama mówi, jak ktoś wychodzi)
- lawkawka (kiełbaska, parówka... )
- Oji/Ojiwia
- Ziosia
- Tasius (Stasiu )
- ciocia
- bujek (wujek, i tu najczęściej dodatek - Uśka, czyli Łukasz).
- biś tą (wyjdź stąd, tak krzyczy do mojego psa... )
- buka
- lebka (chlebka... )
- maśko (najczęściej - lebka maśkiem, czyli chlebka z masłem).
- omigoł (pomidor)
- pakipa (papryka)
- banan
- jabko/buśko
- ginia (dynia)
- ogóła (ogórek)
- gowkewka (rzodkiewka)
- akuśka (pietruszka)
- kapuci (kapusta)
- kufkawka (truskawka)
- masiewki (marchewki)
- okuła (okulary)
- bocian
- koci
- piesiek, peś
- konik, kuś/kusik
- mauka (małpka)
- gieśka, giesiek (serek)
- buśka (bluzka)
- busia (buzia)
- ziuch (brzuch)
- cićki (cycki )
- pika (piłka)
- fafuśki (kwiatuszki), fafek (kwiatek)
- oko
- nosiek
- uśko
- kaśka (kaszka)
- kaćka (kaczka)
- woga (woda)
- kopka (kąpiel)
- ścię, nie ścię
- dobś (dobrze), dobe (dobre, jak coś jej smakuje) - dodatkowo mniam, mniam.
- posie (proszę)
- niekuję (dziękuję)
- pajojka (parasolka, parasol w ogrodzie)
- idziemy, oć, iść
- na gółę (na górę), na du (na dół)
- pać (spać)
- miko (mleko)
- moka (smoczek)
- kupka
- siusiu
- piciu
- kośka (książka)
- baka (bajka)
- jeść, amć
- wiaśka (gwiazdka)
- duśko (serduszko)
- kuko (kółko)
- buty
- kapcie
- siapka (czapka)
- myj, myj (w ten sposób przypomina mi, że już pora, aby umyć zęby )
- łaba (żaba)
- jibka (rybka)
- miś, misiu (ten drugi wyraz to zwrot, najczęściej się tak do mnie zwraca, gdy coś chce).
- gącio, zimio (gorąco, zimno)
- ziemio (ziemniak)
- wiwo (drzewo)
- kuji (królik)
- lala, ziuzia (jej lalka)
- laś, dwa, siede, osiem
- ato (samochód, auto), bru bru bru (brum brum ).
- maś (masz), daj, puść
- lecimy, usiekamy, boję się, nie bój się
- au au (hau hau), miaaaaau, ko ko, fa fa fa (kwa), u a u a (tak robi małpka ), i ooooo (osiołek), ku ku ku (nie wiem, czy wiecie, jak brzmi dziki gołąb? Oliwka idealnie go naśladuje ), kuju kuju (pianie kogucika).
- o kucie (o kurczę)
- opś (ups, jak coś jej upadnie lub się potknie)
- okusiaj (uciekaj, też do Elzy)
- wółw (żółw)
- ninio (dinozaur)
- sipcio (hipcio, hipopotam)
- ciaśko (ciastko), ciaśto
- kieki (cukierki, ale żeby nie było - nie jada ich )
- meśko (mięsko)
- ciociek, cioćku (soczek, soczku)
- ciesia włosi (czesać włosy ).
- miśka (myszka)
- Miki, Mini, Dajsi (Dejzi), Donal, Puto (Pluto), Ciosiek (Cosiek, postać z Klubu Myszki Miki).

Na pewno o wielu wyrazach zapomniałam, jak sobie przypomnę, to dopiszę.

Oprócz tego, Oliwia śpiewa - pięknie, często trafia w dźwięki i bardzo szybko uczy się słów w piosenkach.

Pewnie mój post przejdzie bez echa, ale nie chciałabym, abyście traktowały to jako przechwałki - skoro już piszecie listy słówek, to stwierdziłam, że ja też sobie podsumuję, czasem mam też ochotę się pochwalić Oliwii osiągnięciami... Mam nadzieję, że nie macie mi za złe...

Przecież wszystkie wątkowe dzieciaczki pięknie mówią. <3 Nie liczy się, że mniej, czy więcej - w końcu każde będzie umiało tak samo mówić.
brawo, pięknie <3
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46697717]a pewnie, to do 3rż zabawka, dzieciaki z reguły długo lubią

I wzajemnie! mało guzów i upadków, a ocean miłości!
-------------------------
Chwalimy się dzisiaj, no to ja też Dorotka strasznie przytulaśna jest, uwielbia! i do rodziców, i do Agatki - potrafi podejść i po prostu przytulić dzisiaj młodej buziaki dawała, bo tak Pokazuje: oko, nos, włosy, pupę ( ). Przy ubieraniu podnosi ręce w górę - na komendę "łapki w górę". Wykonuje polecenia proste typu: zanieś to tacie, idź do Agatki, wyrzuć do śmieci, daj mi... I w ten deseń. Po całym domu potrafi szukać na polecenie swojego ukochanego kota pokazuje, że chce jeść - idzie do kuchni, staje pod konkretną szafką i pokazuje ręką. Jeśli jedzenie (np. ostatnio biszkopty) jest gdzie indziej - idzie gdzie indziej i tam pokazuje. Zaczyna, bardzo jeszcze nieporadnie, jeść widelcem i łyżeczką (pomagam np. mięso nabijać i trafia do buzi, albo jemy serek i daję jej łyżeczkę i też nabiera i ładuje). Wykoazuje poczucie humoru w trakcie zabawy - np. dzisiaj P. wnosił ze szwagrem lodówkę, wzięliśmy to wielkie pudło po niej, wyciął dziewczynom dwoje drzwi, 2 okienka i szał! goniły się przez ten domek, straszyły się - np. Agu w środku, Dorka zaglądała, ta straszyła ją a Dorka w dziki śmiech
W książeczkach (wszystkich! i nawet w tv - bo akurat dzisiaj P. jakiś przyrodniczy program o tygrysach oglądal i to samo) pokazuje psa, kota - z dziką radością, zauważy nawet najmniejszy rysunek! prócz tego słońce, rybę, piłkę, misia, lalę - przy okazji smuci się, bo próbuje te rysunki brać w palce, a tu się nie da poproszona zawsze podaje książeczkę. Zaczyna kopac piłkę.

No i takie tam [/QUOTE]
również)
To samo u nas.
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 23:51   #1041
hje
Zakorzenienie

Cytat:
Widziałam dyskusję na temat prezentów na dzień dziecka i ja zdecydowałam się na zakup baseniku do ogrodu, dla obu dziewczyn, żeby mogły się pluskać w upały - wydatek niewielki, a szał ogromny.
A taki tylko do kąpieli, czy z daszkiem, że można też zabawki wrzucić i dzieci siedzą sobie w cieniu, tak jakby w kojcu? Bo ja o takim tez myślałam.

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
Zalacze jeszcze liste slownictwa Yae:

Tak, wzrok Was nie myli, nie ma sie czym chwalic, tylko po swojemu nawija.
Mogę się dołączyć
No dobra, jest "ha" albo "auuuu" (hau hau), a tak to swój język ol dej, ol najt...

Cytat:
Tulę Wiem co czujesz, w tamtym roku Wam pisałam o podobnym zdarzeniu.

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
HJE, ILL - dziekuje za odp odnosnie panienskiego
Hje, nie wiedzialam, ze Ty proimprezowa

Ide chyba poplakac na "Bodyguardzie" (kocham ten film!)

Baaaardzo.... Przed ciążą jeździłam co każdziutki łikend na dyskoteki, często i w piątki, i w soboty, wszelkie festyny zaliczałam.... Ach

Mi tu

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46697717]
Przy ubieraniu podnosi ręce w górę - na komendę "łapki w górę". [/QUOTE]
Oooo, u nas to samo, tylko mówię: "do góry rączki" To tak fajnie, doroślej już wygląda
I brawa za wszystkie umiejętności!

Jestem pod wielkim wrażeniem słownictwa dzieciaczków, a Oliwy to już wiadomo Black, nagrasz ją kiedyś, jak śpiewa?

Neti, ogromne brawa i trzymam kciuki za dalszą pracę!! Ależ Ci (pozytywnie) zazdroszczę!

Czy jest tu jeszcze jakaś dziewczyna, oprócz mnie, u której mówi się maga, a nie maggi?

Spadam, ryję ryjem o podłogę, brakuje mi jakichś... 5 godzin snu? Pobudki przed 5 zdecydowanie nie są dla mnie. Dziś pierwszy raz od 3 lat, a.... może 6,7 raz w życiu? wypiłam kawę I to w sztukach dwóch...

Dobranoc

Edytowane przez hje
Czas edycji: 2014-05-31 o 23:55
hje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-01, 07:33   #1042
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez hje Pokaż wiadomość
A taki tylko do kąpieli, czy z daszkiem, że można też zabawki wrzucić i dzieci siedzą sobie w cieniu, tak jakby w kojcu? Bo ja o takim tez myślałam.

Mogę się dołączyć
No dobra, jest "ha" albo "auuuu" (hau hau), a tak to swój język ol dej, ol najt...

Jestem pod wielkim wrażeniem słownictwa dzieciaczków, a Oliwy to już wiadomo Black, nagrasz ją kiedyś, jak śpiewa?

Czy jest tu jeszcze jakaś dziewczyna, oprócz mnie, u której mówi się maga, a nie maggi?
rok temu teściowa na DD kupiła dla moich dziewczyn i wnuka obecnie 2letniego na działkę taki:

http://www.hurtowniamaxi.pl/allegro/intex/57421a.jpg tylko tego po lewej nie było w zestawie, piłki były

Rano przy jedzeniu kaszki oglądałyśmy książeczkę o wsi i oczywiście pieski były - i wyrwało się właśnie AUU, ale nie wiem na razie, czy przypadek czy celowe

No właśnie, Black, dawaj wstęp Oliwki ja Agatkę muszę nagrać koniecznie, jak woła "Dolotka, Dolotka"

Nooo u moich teściów MAGA jest ale ja normalnie, Magi mówię. A oni maga, magę... nigdzie więcej nie słyszałam tego. ALe może to regionalne, oni w ogóle to z podkarpacia pochodzą Nozdrzec na przykład.
Stary 2014-06-01, 08:29   #1043
mala_19kw
Zakorzenienie

Dzieciaczki nasze kochane-moc buziaków i ogrom szczęścia w dniu waszego święta
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-01, 08:51   #1044
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Hje u mnie się tak mówi. Maga, magi, magę..

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-01, 09:12   #1045
blogerka
Wtajemniczenie

u nas też od zawsze mówiła się maga "chcesz magę?"
Stary 2014-06-01, 09:17   #1046
s i l v e r
Zakorzenienie

Ale wczoraj się wybawiliśmy i najedliśmy
a dziś druga imprezka.
Moi rodzice wczoraj przyjechali po Darię o 18.00 i spała dziś u nich. Pierwszy raz spała bez nas. Ale dziwnie bez niej w nocy było. A teraz też tak pusto jak jej nie ma
Pojedziemy do nich po nią i dziś dla odmiany na urodziny jedziemy

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA DZIECIACZKÓW
Stary 2014-06-01, 09:37   #1047
litllesweetangel
Lurker ;)

Ale sie wystraszylam dzis w nocy! Spalismy w salonie, mala w sypialni. I nagle Myszka Minnie sama sie wlaczyla. Juz przysypialismy, a tu nagle "czy chcesz sie ze mna pobawic?". Jeszcze pare razy sie wlaczyla. Ja nie wstalam, bo sie balam . W koncu tz wstal i wylaczyl ja.

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry
Stary 2014-06-01, 11:21   #1048
laurka23
Zakorzenienie

Spieprzyl mi sie laptop. Niecierpie pisac na tablecie, wybaczcie brak polskich znakow.
Sylwia, jasne ze chodzilo mi o miesiac, szybko chcialam napisac i takie kwiatki wyszly.
Black imponujace slownictwo, chwal sie bo masz czym.
Michas mowi mama tata baba jajo taa nie cio to kto to mniam mniam brum,jal (mial) al(hau) dzidzi dziadzia huhu itp

Musze dzis jechac kupic lapka, a tyle wydatkow innych.

Wszystkiego najlepszego dzieciaczki nasze kochane

laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-01, 11:40   #1049
pstryczek84
Zakorzenienie

Kochane Dzieciaczki
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI WASZEGO SWIETA!!!!!!
Duzo zdrowkaa, radosci i wspanialego dziecinstwa!!!

Cytat:
Wykończyło mnie to
o jejku, tule Was mocno!!! buziaki!

Gojka - jak Paulinka? to jednak ospa?

Sylwietta - dla mnie polroczne dziecko na nocniku to porazka! nawet roczniaka jest mi sobie ciezko wyobrazic ja nie mam spiny, jak bedzie gotowy to bedzie i tyle... u moich znajomych znow odwrotna sytuacja - dzieci 2,5/3 letnie i w doopce maja nocnik

nawijko - tez kocham badygarda!!!!!!!

Black - pieknie!!!! brawa dla oliwki!!!!

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-01, 11:44   #1050
ILLUSION
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość
Zdrowiej kochana! Próbowałam twojej metody ze smarowaniem uu Użyłam cebuli, bo młody lubi cytrynę Nawet nie skrzywił się
U mojej koleżanki działała musztarda bo cytrynę jej synek lubił
Cytat:
No to jeśli robicie listę słów, to ja też spróbuję (pewnie o części zapomnę, no ale...). Piszę tak, jak Oliwa wymawia. Czasem śmiesznie to brzmi, ale to słodkie wg mnie.
Niesamowita jest. Ogromne brawa Fenomen!
Cytat:
Wykończyło mnie to
Ojej biedulka Współczuję Wam stresu, też bym przerażona była.

Igorek śpi. Jak wstanie to jedziemy do parku, pewnie jakieś atrakcje, festyny itd. będą. Tylko tak patrzę że się bardzo zachmurzyło i wiatr jakiś porywisty
Druga noc bez uu. Jak tak dalej pójdzie to mogę uznać dziecko za odstawione Poszedł spać o 21. Pierwsza pobudka o 1, mąż ponosił kilka minut i spał, wody nie chciał. Druga pobudka o 2:30. Mąż wziął ale Igorek chciał do mnie, zapłakał, szukał mnie, wyciagał rączki w moim kierunku. Przytuliłam go, wziął butelkę z wodą, wypił całą i taki wtulony we mnie zasnął. I to by było na tyle...więcej się nie budził Spał do 6. Żadnej cytryny nie stosowałam ani nic, nawet nie prosił uu. Jak kp w nocy to ostatnimi czasy więcej razy się budził niz dzisiaj bez uu!

Edytowane przez ILLUSION
Czas edycji: 2014-06-01 o 11:47
ILLUSION jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości