Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII) - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-01, 21:57   #1081
Ultra81
Rozeznanie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII)

Cześć!

Nadrobiłam

Illusion - brawa za odstawienie! Pięknie Wam poszło! Ja też o tym myślę, ale na razie w kategoriach "kiedyś".

Black - ale masz rozgadaną córeczkę! Wielkie brawa!
W ogóle uważam, że dużo mówią te nasze wątkowe dzieciaczki. Julka niestety na razie ma w słowniku tylko jakieś 8 słów, ale mam nadzieję, że jeszcze się rozgada.

Neti - brawa za miesiąc dietki

Deli - co do smoczka, to moja odrzuciła sama tuż przed roczkiem. Z ciekawości wyciągnęłam go jakiś miesiąc temu. Młoda popatrzyła, wzięła do ust i wypluła.

Laurko - piękne zdjęcie Młodego!

Szklanka - cudny Gucio!

Pstryczku - ależ Kuba był dzielny na pobieraniu krwi. Brawa! A dzisiejszy dialog

Aga8484 - ale mieliście przeżycia Najważniejsze, że wszystko ok! Buziaki!

Najwiko - fajnie Ci z tym plażowaniem. My to jeszcze w tym roku nie byliśmy

Sylwietta - brawa dla Bartula za pokazywanie samochodów

Szaja - brawa za umiejętności Dorotki U nas to samo A dzisiaj odkryłam, że umie łączyć klocki Clemmy, mamy takie pudełko 30 klocków, siedzimy sobie z tz, patrzymy, a Młoda bierze i klocki składa, wcale nie takie pojedyńcze, normalnie po 2-3 bierze i "buduje".

Misia, Marsi - fajnie, że udany dzień z dzieciakami

Blogerko - współczuję sytuacji i poniekąd mogę napisac, że 'wiem, jak to jest". Dzisiaj bylismy u mamy i babci tz. Generalnie to złote kobiety, tyle tylko, że jeśli spotykałabym się z nimi częściej niż raz na 2 miesiące, pewnie nieraz sciełabym się z nimi nt. wychowania Młodej. Dobiają mnie teksty pt. "ale mama cię męczy" (jak przebieram Małą, a ta za tym nie przepada) - odpowiedziałam, ze jeśli nie zabraniam, może się ubierać sama. Albo właśnie: "no daj już spokój tej mamie" (powtarzane szesnaście milionów razy). Dla mnie to naturalne, że jest tak jak Ty piszesz: ja i tz jesteśmy dla Małej, w nowym miejscu, ostoją, ona potrzebuje wiedzieć, że jesteśmy i gdzie jesteśmy, a potem spokojnie robi eksploring.

Lecę do tz. Spisał się dziś na medal.

Buziaki dla Was i najlepszego dla dzieciaczków
Ultra81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-01, 22:02   #1082
blogerka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ultra81 Pokaż wiadomość
Cześć!

Nadrobiłam

Illusion - brawa za odstawienie! Pięknie Wam poszło! Ja też o tym myślę, ale na razie w kategoriach "kiedyś".

Black - ale masz rozgadaną córeczkę! Wielkie brawa!
W ogóle uważam, że dużo mówią te nasze wątkowe dzieciaczki. Julka niestety na razie ma w słowniku tylko jakieś 8 słów, ale mam nadzieję, że jeszcze się rozgada.

Neti - brawa za miesiąc dietki

Deli - co do smoczka, to moja odrzuciła sama tuż przed roczkiem. Z ciekawości wyciągnęłam go jakiś miesiąc temu. Młoda popatrzyła, wzięła do ust i wypluła.

Laurko - piękne zdjęcie Młodego!

Szklanka - cudny Gucio!

Pstryczku - ależ Kuba był dzielny na pobieraniu krwi. Brawa! A dzisiejszy dialog

Aga8484 - ale mieliście przeżycia Najważniejsze, że wszystko ok! Buziaki!

Najwiko - fajnie Ci z tym plażowaniem. My to jeszcze w tym roku nie byliśmy

Sylwietta - brawa dla Bartula za pokazywanie samochodów

Szaja - brawa za umiejętności Dorotki U nas to samo A dzisiaj odkryłam, że umie łączyć klocki Clemmy, mamy takie pudełko 30 klocków, siedzimy sobie z tz, patrzymy, a Młoda bierze i klocki składa, wcale nie takie pojedyńcze, normalnie po 2-3 bierze i "buduje".

Misia, Marsi - fajnie, że udany dzień z dzieciakami

Blogerko - współczuję sytuacji i poniekąd mogę napisac, że 'wiem, jak to jest". Dzisiaj bylismy u mamy i babci tz. Generalnie to złote kobiety, tyle tylko, że jeśli spotykałabym się z nimi częściej niż raz na 2 miesiące, pewnie nieraz sciełabym się z nimi nt. wychowania Młodej. Dobiają mnie teksty pt. "ale mama cię męczy" (jak przebieram Małą, a ta za tym nie przepada) - odpowiedziałam, ze jeśli nie zabraniam, może się ubierać sama. Albo właśnie: "no daj już spokój tej mamie" (powtarzane szesnaście milionów razy). Dla mnie to naturalne, że jest tak jak Ty piszesz: ja i tz jesteśmy dla Małej, w nowym miejscu, ostoją, ona potrzebuje wiedzieć, że jesteśmy i gdzie jesteśmy, a potem spokojnie robi eksploring.

Lecę do tz. Spisał się dziś na medal.

Buziaki dla Was i najlepszego dla dzieciaczków

doskonale ujęte, a takie odrywanie dziecka na siłę przynosi odwrotny skutek wręcz.
Stary 2014-06-01, 22:09   #1083
mala_19kw
Zakorzenienie

Sylwietta,Misia- toż to taki mini porządek tylko,nie aż tak żeby fotorelacje robić Jest ładniej,lepiej ale wciąż nie idealnie (jeszcze malowanie nas czeka). Zobaczę jutro czy warto pokazywać

Sylwietta-takie te klocki
http://www.smyk.com/lego-duplo-moj-p...y-dla-dzieci-p

Blogerka-doskonale Cię rozumiem
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-01, 22:31   #1084
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blogerka Pokaż wiadomość
A to u nas bardzo często na tapecie jest

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

a jeszcze Wam chyba nie pisałam ale Borys ma bzika na punkcie owadów, wszytsko co lata, albo łazi po ścianach podłodze, to "dzzzzzzzz" i co chwila jest "mama, mama dzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz" i krzyk i za rękę mnie ciągnie i pokazuje. A ze dwa dni miał taka korbę, że moje znamiona (a mam mnóstwo na rękach) to wg niego też były "dzzz" i jak odkrył, że mam jakieś owady na rękach to tak dziwnie na mnie patrzył, krzywił się jakby z lekką odrazą dotykając moich rąk Kurcze, dzieci to mają wyobraźnię.
A jak deszcz padał to mu do szyby ślimaki od strony ogrodu poprzyklejałąm i też był szał jak złaziły na dół. Ale póxniej włączył mu się temat moich palców u stóp i koniecznie chciał tymi ślimakami karmić "kiki" i mmnie zamęczał, żebym te stopy na szybie trzymała "mdleje".
Ale on jest uroczy

Co do tego co pisałaś : też jesteś członkiem facebookowej grupy RB - więc kojarzysz moje ostatnie posty - a one dotykały właśnie rozterek typu " odmienne zdanie nt wychowania" i poczucia wyobcowania przez to. Generalnie innego podejścia większości osób.
Z tym się ciężko walczy, ja mam z tym kłopoty. Aczkolwiek babcie się mocno hamują, czuję i wiem, że chcą uznać moje zdanie na temat wychowania małej - ale nie rozumieją mojej perspektywy.
Np. Dlaczego nie chcę cichaczem wyjść, skoro moja córka płacze po moim wyjściu? Dlaczego uparcie się z nią żegnam?
Dlaczego nie wybieram wtedy odwracania jej uwagi przez babcie i ucieczki?
Dlaczego tak wiele rzeczy jej daję/pozwalam
Dlaczego mówię, że nie ma "wymuszania" i nawet wtedy kiedy ona stoi pod lodówką i chce żeby jej wyjąć kostkę masła, którą pougniata sobie jak plastelinę, a więc wyje... to TO NIE JEST wymuszanie? Zdaniem mamy np " ooo już pokazuje jaka jest UPARTA!" no i nie można jej dać wejść na głowę - itp itd.

Ja się strasznie cieszę, że dołączyłam do tamtej grupy - i chociaż nie lubię fanatyzmu - nigdzie to czuję się bardzo wsparta i wzmnocniona. Mam szersze perspektywy, więcej argumentów, więcej pewności. I chcę wytrwać przy swoim, nawet jeśli jest inne niż powszechnie przyjęte.

Czytałaś mój post o emocjach u dziecka?
Chodzi mi o trudne sytuacje, kiedy sobie młoda nie radzi z emocjami, nie da się jej przytulić, pada na ziemię z dzikim szlochem, a dla mnie to jest emocjonalnie obciążające i staram się zrobić co mogę by minęło, włącznie z odwracaniem uwagi?
Dużo mi dały odpowiedzi, utwierdziłam się w swoim spokojnym podejściu, pozbyłam trochę lęku czającego się pod skórą - lęku, który wynikał, z tego, że robię coś co nie podoba się dziecku a więc jestem przyczyną jego trudnych uczuć i muszę je łagodzić.. No nie muszę, a niektórych i pewnie nie powinnam...

Dużo jest takich rzeczy, ja uczę się codziennie, codziennie na żywej sytuacji - i każdego dnia mam więcej wiedzy ale i więcej pytań, bo sytuacje powstają nowe. Ale mam energię do szukania odpowiedzi bo widzę w tym wartość najwyższą. I to czego się muszę nauczyć i w kontekście wychowania dziecka, jak i przyszłego zawodu - to walczyć o prawo dla własnej przestrzeni, wyrażania woli, poglądów, niekoniecznie zgodnych z tym co myślą na ten temat inni.

Spięcia czasem są i pewnie będą, bo wynikają z niezrozumienia. Jeszcze się biję z myślami czy tłumaczyć i argumentować czy.. robić swoje.
Chyba jestem bliższa temu drugiemu. A odpowiem tylko zapytana, bo strasznie dużo energii tracę czasem.. a znowu jest jak kulą w płot.
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-01, 22:36   #1085
s i l v e r
Zakorzenienie

My już po urodzinach.
I znowu nie jestem na bieżąco i nie wiem co u Was.
Dowiedziałam się dziś że moja znajoma w ciąży jest. Starali się o maluszka 7 lat.Oby było wszystko ok

Jutro do dentysty idę już się boję...

Wysłane z mojego LG-V500 przy użyciu Tapatalka
Stary 2014-06-01, 22:40   #1086
Debrah
Zakorzenienie

Szajaaaaa: ja z pytaniami - pomóż mi ( lub wy wszystkie) bo mi głowa paruje!
Byłam w Empiku po prezent i lipa totalna, bo nic nie było! Poza tą książeczką "otwórz mnie i uważaj na palce!" to nic a miałam tak dużo zapisanych!

Tak też polazłam na Arosa - i szok jakie ceny fajne i jaka różnica z Empikiem straszna!
Ale nie mogę wybrać(

Chciałam nie więcej niż 2 pozycje ( bo chyba lepiej dawkować dziecku przyjemność, co jakiś czas nowa ksiązeczka)
Pomożesz miiiii???

1. "Turlututu. A kuku to ja!" https://aros.pl/ksiazka/turlututu-a-kuku-to-ja
2. "Naciśnij mnie!" http://aros.pl/ksiazka/nacisnij-mnie-2
(czy jakby kupić te dwie to one są " na jedną mańkę?")
3. "Lato na ulicy Czereśniowej" http://aros.pl/ksiazka/lato-na-ulicy-czeresniowej
4. Księga dźwięków - Marsi
5. Mamoko - którakolwiek?

Nie wiem nie wiem nie wiem....
Dla siebie wezmę też coś, Julla prawdopodobnie - ale też nie mogę wybrać
Okropność

I drugie pytanie: jakie macie rowerki dla dzieci?
Tż zaczął myśleć o rowerku dla małej - jak widzieliśmy ostatnio w Biedrze rowerek biegowy. Ja myślałam, że one są od 2+ - a tu ten w biedrze był oznaczony 1+
Dzieci w wieku naszych skumałyby ocb?
Czy lepiej normalny rowerko/jeździk o oczo☠☠☠nych kolorach z patykiem z tyłu? :d
Stary 2014-06-01, 22:47   #1087
blogerka
Wtajemniczenie

Debrah - ja widziałam wiele Twoich wypowiedzi, ale tych ostatnich nie zdążyłam przeczytać, bo też miałam urwanie głowy. Do tej grupy trafiłam właśnie dzięki Tobie, coś mi się wyświetliło w sugestiach, i wielkie dzięki za to!
często razi mnie fanatyzm, zwłaszcza chęć nawracania ludzi, którzy nie są RB. ale dużo dzięki tej grupie się dowiedziałam. Coraz częściej czuję, że moja intuicja dobrze mi jednak podpowiada a nie jestem dziwiakiem jakby otoczenie sugerowało.
Co do ostatniej części Twojej wypowiedzi, to ja też skłaniam się ku olewaniu. W moim wypadku już nie tyle chodzi o czas nawet, co o moje nerwy później. Ja już czasem nie mam siły tłumaczyć, poraz kolejny tego samego i mówię wprost, że to moje dziecko i mam prawo je wychowywać wg własnych przekonań, i koniec i kropka.

jeszcze co do babć, to aż miło jak teściowa (moja mama niestety zawsze wie lepiej) od czasu do czasu powie coś w stylu "a nasz Borysek tak właśnie jest chowany i ..." I wtedy czuję, że jednak z częścia moich poglądów się zgadza i po czasie doszła jednak też do wniosku, że to jednak był dobry pomysł.

Jedno co mnie mocno złości to teksty o "braku dyscypliny", że już powinnam mu dawać ograniczenia, zakazywać, mówić nie.
a dzisiaj dowiedziałam się, że mam go zmuszać do mówienia, udawać że nie rozumiem o co mu chodzi dopóki nie powie sam.
Tylko że tpo jak grochem w ścianę, bo zauważyłam sama, że jak kiedyś Borys niezbyt wyraźnie mówił "autko" to go prosiłam żeby powiedział wyraźniej i widziałam, że on nagle jakby się zawstydza, zamyka w sobie i robi taką dziwną minkę i już odechciewa mu się mówić. Dlatego teraz chwalę każde słowo i niech sobie mówi jak chce i jak potrafi. A nie będę na pewno udawać, że go nie rozumiem, bo teżwidzę, że on wtedy szału dostaje.

---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ----------

co do rowerka to my mamy ten z patykiem z tyłu, ale oszczędziliśmy na nim i nie używamy go. Ma plastikowe a nie gumowe koła i tak trzeszczy że głowę urywa, a do tego ciężko sie prowadzi. Jedynie po trawie pojeździć można a tak jakby ktoś napieprz*ał młotem pneumatycznym.

Edytowane przez blogerka
Czas edycji: 2014-06-01 o 22:46
blogerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-01, 22:57   #1088
Debrah
Zakorzenienie

Dlatego wspomniałam o fanatyźmie, bo można się tak tam czasem poczuć. Dla mnie istotne jest nie tyle to, jak ta grupa się nazywa (owszem, cenię to co się kryje pod RB ale nie w sposób fanatyczny i prawdy objawionej - korzystam z narzędzia i jego formy własnej, bo RB jest elastyczne, tylko tak się wydaje, że nie ) tylko to, że skupia ona (teoretycznie) ludzi o w miarę wspólnym froncie postępowania - i jest tak sporo osób z dużą wiedzą, lub chociaż podzielą się cenną literaturą

Z mamą się ostatnio ścięłam, ale teraz uważam, że to moja wina była, bo źle to rozegrałam, można było dużo łagodniej. Aczkolwiek ja raczej z tych uległych i dających sobie wejść na głowę.. tylko jak mi na czymś bardzo zależy to się za szybko spieniam, za bardzo chcę tłumaczyć. Mama mi notorycznie, jak chce zabrać Amelkę na spacer a ona nie chce od razu, albo się ociąga - z założeniem butów - to mama NATYCHMIAST, wyjeżdża z " to babcia idzie sama!" Bez proby zachęty czy czegoś, tylko taka droga na skróty. Wpienia mnie to. Sprzedaje dziecku kit + straszenie, że jej nie zabierze, a to bzdura bo spacer jest DLA DZIECKA, i jeśli ma ją straszyć ( bo głos jej się też od razu na stanowczy zmienia) to ja za spacer taki dziękuję. Na co mama " no ale ona przecież nie rozumie jeszcze!" Aha, nie rozumie, czyli, że można? Fajnie! A akurat wiem dobrze, że i rozumie słowa, i słyszy ton głosu.
Albo to z upartością, wymuszaniem, manipulowaniem.. itp itd.

I takie bzdety można mnożyć. Dobrze, że jestem z dzieckiem, to tych sytuacji jest mało, ja się staram, one się starają - ale czasem są zgrzyty. Chyba nie do uniknięcia.

Edytowane przez Debrah
Czas edycji: 2014-06-01 o 23:00
Stary 2014-06-01, 22:59   #1089
hje
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ILLUSION Pokaż wiadomość
Bolą mnie piersi 2,5 doby nie karmię już wcale i nadszedł ten moment. Mam czekać jeszcze czy odciągać trochę? Na razie nie jest to jakiś duży ból, przy dotyku tylko, nabrzmiałe są. Nie mam pojęcia jak to się robi żeby jak najszybciej tą laktację zatrzymać, nie można chyba za często i za dużo odciągać Może się uda bez tabletek, moja koleżanka mówiła że strasznie źle się czuła po nich, mdłości miała, zawroty głowy, osłabienie.
Tak jak Marsi(?) pisała - pod prysznicem delikatnie odciągaj, nawet samo Ci powinno polecieć Tylko tyle, żebyś czuła ulgę.

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46698515]rok temu teściowa na DD kupiła dla moich dziewczyn i wnuka obecnie 2letniego na działkę taki:

http://www.hurtowniamaxi.pl/allegro/intex/57421a.jpg tylko tego po lewej nie było w zestawie, piłki były [/QUOTE]
O to to, szwagierka Julce kupiła bardzo podobny, tylko jeszcze miał takie wysokie ściany i po prostu wejście jedno.

Cytat:
A propos mojej siostry i jej córki, moja mama ostatnio karmiąc Lilkę truskawkami do mnie "zobacz jak ona ładnie je, Kaśka (moja siostra) jej nie pozwala, ale dam jej jeszcze jak chce". Dla mnie to taki brak szacunku trochę.
Dla mnie tak samo. I nie trochę, tylko po prostu. Bo rodzic ma swoje zdanie, a dziadkowie je zwyczajnie olewają.
Pod tymi wszystkimi sytuacjami mogę się podpisać.
Mnie jeszcze wkurza... tż (w sumie inni też tak czasem robią). Pola jak siedzi w domu, to oczywiście co chwila przychodzi i marudzi, żeby na pole iść. I dzisiaj jechaliśmy do t., tż poszedł ubierać buty na ganek, potem wziął ją na 5 sekund przed dom... wziął z powrotem, zamknął tylko drzwi wejściowe, a na ganek zostawił otwarte. Młoda oczywiście płacz, ryk i krzyk 500 decybeli, bo jak na polko, to od razu minimum godzina. A potem widziała te drzwi na ganek otwarte, to oczywiście leciała do wejściowych i ryczy, bo chce wyjść. A tż przy niej stał i tylko mówił "nie idziemy jeszcze, zaraz pójdziemy" itp. No ku.wa, jakby nie mógł po prostu ich zamknąć i zająć ją czymś na chwilkę Jak się zapytałam, czemu tego nie zrobił, to oznajmił, że zrobił tak, bo Pola ma słuchać tatusia i przecież i tak się uspokoiła (po 10 minutach)....

Cytat:
a jeszcze Wam chyba nie pisałam ale Borys ma bzika na punkcie owadów, wszytsko co lata, albo łazi po ścianach podłodze, to "dzzzzzzzz" i co chwila jest "mama, mama dzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz" i krzyk i za rękę mnie ciągnie i pokazuje. A ze dwa dni miał taka korbę, że moje znamiona (a mam mnóstwo na rękach) to wg niego też były "dzzz" i jak odkrył, że mam jakieś owady na rękach to tak dziwnie na mnie patrzył, krzywił się jakby z lekką odrazą dotykając moich rąk Kurcze, dzieci to mają wyobraźnię.
A jak deszcz padał to mu do szyby ślimaki od strony ogrodu poprzyklejałąm i też był szał jak złaziły na dół. Ale póxniej włączył mu się temat moich palców u stóp i koniecznie chciał tymi ślimakami karmić "kiki" i mmnie zamęczał, żebym te stopy na szybie trzymała "mdleje".
Mistrzu po prostu
Pola wczoraj zobaczyła mega-tłustą-grubą-wielką muchę na szybie przy drzwiach, podeszła, miziała paluchami, żeby ją złapać, ta jej uciekała i ona ręką po całej tej szybie, jak kotek W końcu złapała, rozgniotła i wyrzuciła

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość
Powiem Ci że u nas było podobnie dopóki nie zaczęłam reagować od razu i ucinać "ich zasady" . Teraz już problem z rodzicami mniejszy. Nie dają złotych rad a jak powiedzą coś nie po mojej myśli to jadę od razu z koksem. TO JEST MOJE DZIECKO I MÓJ CZAS NA WYCHOWANIE-ICH JUŻ MINĄŁ. Są dziadkami,owszem ale to my rodzice mamy ostatnie zdanie.

Jeszcze muszę swojego ojca ustawić trochę bo się chłopina zapędza ostatnio. Teraz kiedy Oskar dużo rozumie uważam na to co mówię i nie okłamuje go,nie strasze jak coś zbroi -uważam na słowa.
Wiesz, tylko często nawet takie słowa pozostają bez echa....

A co do tekstów Twojego taty - szczena mi opadła
Btw. Moja mama też nieraz potrafi powiedzieć Poli, że jest brzydulą, bo... robi kupę do pampersa, a powinna na nocnik

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Czy lepiej normalny rowerko/jeździk o oczo☠☠☠nych kolorach z patykiem z tyłu? :d
Dokładnie takie mamy, lóziowy
A co do biegowych, na naszym wątku są takie dzieciaczki, które, jestem pewna, już teraz by załapały o co chodzi z pedałowaniem.
hje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-01, 23:04   #1090
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hje Pokaż wiadomość
Tak jak Marsi(?) pisała - pod prysznicem delikatnie odciągaj, nawet samo Ci powinno polecieć Tylko tyle, żebyś czuła ulgę.

O to to, szwagierka Julce kupiła bardzo podobny, tylko jeszcze miał takie wysokie ściany i po prostu wejście jedno.

Dla mnie tak samo. I nie trochę, tylko po prostu. Bo rodzic ma swoje zdanie, a dziadkowie je zwyczajnie olewają.
Pod tymi wszystkimi sytuacjami mogę się podpisać.
Mnie jeszcze wkurza... tż (w sumie inni też tak czasem robią). Pola jak siedzi w domu, to oczywiście co chwila przychodzi i marudzi, żeby na pole iść. I dzisiaj jechaliśmy do t., tż poszedł ubierać buty na ganek, potem wziął ją na 5 sekund przed dom... wziął z powrotem, zamknął tylko drzwi wejściowe, a na ganek zostawił otwarte. Młoda oczywiście płacz, ryk i krzyk 500 decybeli, bo jak na polko, to od razu minimum godzina. A potem widziała te drzwi na ganek otwarte, to oczywiście leciała do wejściowych i ryczy, bo chce wyjść. A tż przy niej stał i tylko mówił "nie idziemy jeszcze, zaraz pójdziemy" itp. No ku.wa, jakby nie mógł po prostu ich zamknąć i zająć ją czymś na chwilkę Jak się zapytałam, czemu tego nie zrobił, to oznajmił, że zrobił tak, bo Pola ma słuchać tatusia i przecież i tak się uspokoiła (po 10 minutach)....

Mistrzu po prostu
Pola wczoraj zobaczyła mega-tłustą-grubą-wielką muchę na szybie przy drzwiach, podeszła, miziała paluchami, żeby ją złapać, ta jej uciekała i ona ręką po całej tej szybie, jak kotek W końcu złapała, rozgniotła i wyrzuciła

Wiesz, tylko często nawet takie słowa pozostają bez echa....

Btw. Moja mama też nieraz potrafi powiedzieć Poli, że jest brzydulą, bo... robi kupę do pampersa, a powinna na nocnik

Dokładnie takie mamy, lóziowy
A co do biegowych, na naszym wątku są takie dzieciaczki, które, jestem pewna, już teraz by załapały o co chodzi z pedałowaniem.
Ale biegowy ni ma pedałów?
Stary 2014-06-01, 23:17   #1091
hje
Zakorzenienie

Cytat:
Ale biegowy ni ma pedałów?
Jestę debilę Myślałam o pedałach i napisałam Miało być, że wiedzą o co chodzi z odpychaniem się.
Stary 2014-06-01, 23:21   #1092
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Jestę debilę Myślałam o pedałach i napisałam Miało być, że wiedzą o co chodzi z odpychaniem się.
Spoko spoko:--)

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-06-01, 23:21   #1093
hje
Zakorzenienie

http://kwejk.pl/obrazek/2070661/dziendziencka.html
Stary 2014-06-02, 07:07   #1094
pstryczek84
Zakorzenienie

hejka!

ja dzis na 8
dd mamy. mial bys grill/ognisko, zawody sportowe na orlku i co-oooopa. pada
mlody przebudzil sie o 5, pospiewalam mu stokrotke, teraz u nas to na tapecie bo koncowke spiewa ze mna (gaj, gaj ) i zasnal. widocznie wolal spac niz sluchac skowytu matki o 5 nad ranem

blogerko - badz twarda!

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
ech lęk separacyjny i u nas na tapecie, dziś w wc Leoś mi siedział na kolanach
aaaa no i dziś był TZ dyzur i ja mialam dłużej spać i nie dało rady, mama i mama
u nas tez co prawa do wc nie chodzi ze mna ale czesto gesto zaglada czy aby na tym kibelku jestem

Cytat:

[/COLOR]a jeszcze Wam chyba nie pisałam ale Borys ma bzika na punkcie owadów, wszytsko co lata, albo łazi po ścianach podłodze, to "dzzzzzzzz" i co chwila jest "mama, mama dzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz" i krzyk i za rękę mnie ciągnie i pokazuje. A ze dwa dni miał taka korbę, że moje znamiona (a mam mnóstwo na rękach) to wg niego też były "dzzz" i jak odkrył, że mam jakieś owady na rękach to tak dziwnie na mnie patrzył, krzywił się jakby z lekką odrazą dotykając moich rąk Kurcze, dzieci to mają wyobraźnię.

Cytat:

Jeszcze muszę swojego ojca ustawić trochę bo się chłopina zapędza ostatnio. Teraz kiedy Oskar dużo rozumie uważam na to co mówię i nie okłamuje go,nie strasze jak coś zbroi -uważam na słowa. Mój ojciec nie raz nie dwa się zapędził- Oskar jak zrobi kupę i się go zapyta to pokazuje paluszkiem, gdzie jest kupa na co mój ojciec "zrobiłeś kupę...,teraz bij dupe" (ja się pytam czy to że dziecko załatwiło potrzebę to jest powód do tego żeby się bić? Karać sie za to w dodatku samemu? ). I dzisiaj też jakaś sytuacja była że powiedział do niego "wsadz sobie to w dupe" Nosz ku.wa mądre to to nie jest napewno. I nienawidzę jak przy nim klnie (a robi to już nałogowo). Jak w ogóle można takie słowa do dziecka powiedzieć? On myśli że Oskar nie wie o czym on do niego mówi?

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 07:31   #1095
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Heja aaa. !
Dziś spaliśmy do 7 a w nocy 3 pobudki...no tragedii nie ma. Dziś idę do dentysty (SILVER)....wrrrr:banghea d:
Cytat:
Szajaaaaa: ja z pytaniami - pomóż mi ( lub wy wszystkie)

Tż zaczął myśleć o rowerku dla małej - jak widzieliśmy ostatnio w Biedrze rowerek biegowy. Ja myślałam, że one są od 2+ - a tu ten w biedrze był oznaczony 1+
Ja myślę że z odpychaniem juz niektóre z natychmiast dzieciaczków spokojnie dalyby sobie radę.
Natomiast ja wolałam na razie zwykły rowerek z pedałami i pałákiem do prowadzenia. . Jest trójkołowy i trójfunkcyjny no i wcale nie ma oczo. ..być kolorów, aha i koła nie są plastikowe- jak na razie Antonio uwielbia w nim jeździć.
O mamy podobny
http://m.allegro.pl/smart-trike-prem...281200489.html

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."

Edytowane przez neti1
Czas edycji: 2014-06-02 o 07:42
neti1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 07:45   #1096
mala_19kw
Zakorzenienie

Hejka

Moje dziecko od rana zachowuje się narcyztycznie bo przegląda się w lustrze i robi różne dziwne miny. Poza tym grzebie mi w torebce

Dziś pobudka przed 1 i o 5-czuje się nie wyspana jakoś dzisiaj

Debrah-my mamy trójkołowy na piankowych kołach,mały lubi w nim jeździć. Sprawuje się dobrze. I jest pomarańczowo żółty
Ur. 23.01.2013

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
Stary 2014-06-02, 07:48   #1097
ILLUSION
Wtajemniczenie

Mój duży chłopczyk przespał dziś całą noc! O 5 napił się trochę wody i spał do 7. W najśmielszych wyobrażeniach nie pomyślałam nawet że mi tak gładko pójdzie to odstawianie! Pierwszy raz od urodzenia Igor tak spał, jak nie ma "cici" to nie warto wstawać przecież Jestem z niego taka dumna!
Stary 2014-06-02, 08:10   #1098
hope01
Zakorzenienie

Spóźnione życzenia dla naszych dzieciaczków!!! zdrowia przede wszystkim!

My nie bylismy na żadnym DD, chyba, że obiad u t. się liczy?

Muszę dziś skoczyć do banku donieść papierek..

BLogerko 3maj się przy swoim! Życzę cierpliwości

Mała to mój Dawid zakochany we wszystkich moich szpilkach
a no, w torebce też, bo tam portfel przeca mam

Na DD Dadolinowi kupiliśmy Księgę Dźwięków (jakbyście słyszały jak mu ją TZ czyta... ), od prababci dostał szczeniaczka uczniaczka (racja: jest szał, a jak go tuli jak mówi pies "przytul mnie" ) od t. już kiedyś ten szpital z Wadera, a moi rodzice jeszcze nie wiedzą co

Ill ten stolik u mnie na razie za 60 zł

hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 08:30   #1099
Delicjanka
Zakorzenienie

Heja!
Ale badziewna pogoda;/ deszcz leje esz... poracha!

Moja Amelka od wczoraj tak śmiesznie bawi się głosem, czasem mówi jak czesio z tej bajki- wlatcy mÓch

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 08:39   #1100
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny. . Ja na chwilkę. .. mam gościa. .. siostra wróciła z PRIMARKU I PRZYWIOZŁA PREZENTY
WOW

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
Hej!

Ja się pytam, gdzie jest czika?! esz... zimno takie dzis;///
Amelusia jest dzis taka grzeczna no i ciągle mówi mama mama mama
Narzekałyście na czike to się skończyła
Cytat:
Napisane przez fewcia Pokaż wiadomość
Blanka ma zapalenie oskrzeli,jeszcze tego nam teraz brakowało A wszystko dlatego że jakieś durne mamuśki pozwalają sie bawic w ogolnodostepnej piaskownicy swoimchorym dzieciom,z gilami do pasa i kaszlacymi jak 80 letni palacz Dla mnie za dużo... przepraszam ze tylko o sobie

Ps. Mamy 15 miesiecy i pierwsza chrobe (poza trzydniówką).
Zdówka dla Blaneczki
Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
Dziekuje!! Tz nawet nie martwi sie o samo niemowienie a o fakt, ze Yae nie opanuje pl i jp (co jest dla mnie calkowita bzdura); twierdzi natomiast, ze pare ang-jp opanowalaby bez problemow. Pozniej jeszcze kilka bzdur powiedzial, m.in. ze ograniczyc trzeba do jednego jezyka i jemu nie bedzie przeszkadzac, ze bedzie to polski (akurat!).
Widze, ze Yae ma od samego poczatku ok. 3 miesieczne opoznienie w stosunku do sredniej watkowejDzieki za propozycje zabawa
E tam opóźnienie, u mnie jest am, baba, ostatnio mama i lalala.
Cytat:
Dziecko posżło spać... koło 00:30
Nie wiem ile jeszcze to potrwa ale mega wyczerpujące. Tym bardziej że rano na uczelnię śmigam - boję się trochę bo prawdopodobnie muszę na prawie cały dzień - oby młoda dała radę i ja też ( a raczej moje uu).

Wiecie - dziś mi t. walnęła mega komplement. Że strasznie jej się podoba jakie mam podejście do dziecka, cierpliwość i że tak dużo poświęcam jej czasu.
Urosłam autentycznie, takie to było miłe )

Black: przeurocze
Szaja: o, czyli jak cię czytam to mi wychodzi, że moja całkiem nieźle i fajnie.
Mamy tak:
* nie ma (teraz już normalnie, ale było jak u Boryska)
* mama
*tata
* baba / babuś (babcia of course)
*dziadzia / dziadzi
* c'cia (ciocia) Asssia (moja siostra)
* psia (pies)
* kci kci / miaaaaa (kotek, miau)
* hau hau (wiadomo)
* Ciach! (jak zamyka szufladę, tupie nogą, idzie po schodach - ciach ciach! )
* chcie (chcę)
* tą
* to
* tam
* bam/bum/bach itp
* dom
* dam
* me/mu/ma (odgłosy zwierząt)
* oć (chodź)
* miiiiiii / czasem powie wyraźnie i z końcówką "miś"
* tataj (konik, od "patataj")
* pić
* am
* mć ("myć" tego y tak nie słychać - ma totalną fazę na mycie rąk, starszną, po pierdyliard razy dziennie )
* dobje (dobre)
* mniam
* dobzie (dobrze)
* tak
* nie
* lala
*papa
* cieść (cześć)
i tyle mi na razie przychodzi do głowy, okazuje się , że nieźle chyba?
Aczkolwiek Oliwka to rekordzistka mała!
No z tym spaniem to macie nieciekawie.
Ale słownictwo
Cytat:
kupiłam w lidlu mały zestaw ciastoliny i jest szał a wiecie co dziś zaobserwowałalam? były otwarte dwa opakowania różowej i zielonej ciastoliny, wziął zakrętki do rączki chwilkę się zastanowił i dopasował do odpowiednich kolorów
szczena mi opadła
S w wieku dwóch lat potrafił wykonać komende:przynies czerowny klocek, p psycholog któraa go wtedy badala ( z powodu histerii były rózne podejrzenia) powiedziała,że to fenomen że dwulatek rozróznia kolory
dobrze,że możemy sobie tu cukrzyć bo ja o mich dzieciach to moglabym opowiadać i opowiadać
Zdolniacha
Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
My dzis chyba pierwszy raz w zyciu Kubu wstalismy o 6! Jak Wy to robicie, ze o tak nieludzkiej porze macie sily otworzyc oczy???
Daj spokój w sobotę wróciłam o północy na rauszu z imprezy a Oli bez litości zrobiła pobudkę o 6:15.
19.02.2013 - Oliwka
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 08:56   #1101
misiaeel
Wtajemniczenie

Hej

Debrah naciśnij mnie też chcemy kupić, ale nie wiem czy jeszcze nie za wcześnie? o tej akuku to ja słyszałam dużo pozytywnych opinii a z Czereśniowej mamy wiosnę i chcę dokupić resztę bo są genialne
rowerek mamy trójkowłowy z pompowanymi kołami Little tikes i Hania lubi w nim jeździć i prowadzi się też dobrze.
biegowy też mamy ten z biedry. na początku Hania coś tam próbowała jeździć ale tylko po domu. na dworzu nie chciała więc został u Rodzciów.
a z książek jeszcze mogę polecić tę serię- http://aros.pl/szukaj/A+kuku!/0

Ill brawa za nockę!

hope tylko pamiętaj żeby wyłączyć szczeniaka na noc, żeby Cie nie zaskoczył- widzę Cię!

pokażę Wam zdjęcie, które wczoraj Tż zrobił Hani. uwielbiam je
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0398dd.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpg (49,8 KB, 40 załadowań)

Aniołki[*][*]25.01.2012
misiaeel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 09:13   #1102
Delicjanka
Zakorzenienie

Neti- kto jak kto, ale ja nie narzekałam, bo ja kochaaaaaaam czike

Skalpel wyzwanie z Ewką!

Stary 2014-06-02, 09:16   #1103
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ILLUSION Pokaż wiadomość
Bolą mnie piersi 2,5 doby nie karmię już wcale i nadszedł ten moment. Mam czekać jeszcze czy odciągać trochę? Na razie nie jest to jakiś duży ból, przy dotyku tylko, nabrzmiałe są. Nie mam pojęcia jak to się robi żeby jak najszybciej tą laktację zatrzymać, nie można chyba za często i za dużo odciągać Może się uda bez tabletek, moja koleżanka mówiła że strasznie źle się czuła po nich, mdłości miała, zawroty głowy, osłabienie.
Jak dziewczyny pisały już:SZAŁWIA
Cytat:
Załamałam dzisiaj ręce i odechciewa mi się jeździć do moich rodziców.
Współczuje sytuacji, na pewno to wykańczające jest.
Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Moja Oliwia mówi "komam" . Zawsze rano, jak wstajemy, przytula się do mnie i "mama, komam". Do TŻa też tak bardzo często mówi, jest to całkiem świadome. Cudowne uczucie, gdy dziecko Ci mówi, że Cię kocha. Na początku mówiła tak tylko do mnie, z czasem zaczęła mówić do Łukasza, a ostatnio powiedziała do babci - myślałam, że moja mama się rozpłacze, tak się wzruszyła.

Czy ja kiedyś doczekam czegoś takiego??
Cytat:
.
Z tym się ciężko walczy, ja mam z tym kłopoty. Aczkolwiek babcie się mocno hamują, czuję i wiem, że chcą uznać moje zdanie na temat wychowania małej - ale nie rozumieją mojej perspektywy.
Np. Dlaczego nie chcę cichaczem wyjść, skoro moja córka płacze po moim wyjściu? Dlaczego uparcie się z nią żegnam?
Dlaczego nie wybieram wtedy odwracania jej uwagi przez babcie i ucieczki?
Dlaczego tak wiele rzeczy jej daję/pozwalam
Dlaczego mówię, że nie ma "wymuszania" i nawet wtedy kiedy ona stoi pod lodówką i chce żeby jej wyjąć kostkę masła, którą pougniata sobie jak plastelinę, a więc wyje... to TO NIE JEST wymuszanie? Zdaniem mamy np " ooo już pokazuje jaka jest UPARTA!" no i nie można jej dać wejść na głowę - itp itd.
Co do pogrubionego, Generalnie jestm przeciwna ale w sobote taka sytuacja: mała nieznośna, mega marud, a tu w planie impreza "szkolna" już w sumie zebrani jesteśmy a mi serse się kraje że mam wyjść. Bez pozegnania, całowanie itp wyszłam. Mama potem mówi że tylko się drzwi za nami zamknęly a dziecko całkiem inne, wzięło się za zabawki, chodzi uśmiecha się itp Czy mój stres siej ej udzielił??
Cytat:
Szajaaaaa: ja z pytaniami - pomóż mi ( lub wy wszystkie) bo mi głowa paruje!
Byłam w Empiku po prezent i lipa totalna, bo nic nie było! Poza tą książeczką "otwórz mnie i uważaj na palce!" to nic a miałam tak dużo zapisanych!
Ile pięknych ksiązek
U mnie jest szał na biedronkowa bajeczki na dobranoc. Cięzka to kśiązka a Oli dziwga ją sobie w ulubione swoje miejsce i wertuje
Co do rowerka: mam takiego pchacza lwa, na nim można siedziec i się odpychac i Oli na razie nie czaji. A rowerek mam taki plastikowy badziewny z rączką z tyłu i jest spoko.
Cytat:
Hejka

Moje dziecko od rana zachowuje się narcyztycznie bo przegląda się w lustrze i robi różne dziwne miny. Poza tym grzebie mi w torebce

U mnie generalnie na lusterko jest szał

A tak wogóle to sobota trochę zamulona na początku bo deszcz a dziecko przy drzwiach stało. Popołudniu lekka histerioza, tu chyba trochę mojej winy bo wraz ze zbliżającym się wieczorem coraz większego doła łapałam. ( może przez to właśńie mardu był) Bo Tż poszedł na imprezę do szkoły ( nadanie imienia) i miał po omnie przyjść o 16. O 16 nie przyszedł, o 17 też nie i o 18 też nie, w końcu przed 19 przyszedł, szybko mi się kazał zbierać, ja niemiałam już humoru, Oli marud, no ale poszliśmy. Na początku drętwo, ale potem się impreza rozkręciła. Lekko się upiłam, wytancowałam się że jeszcze dziś mnei nogi bolą. Było jak na dobrym wiejskim weselu A czułam się jak za dawnych czasów, tak fajnie z Tż...
Czar prysł rano w niedzielę, Oli wstała o 6:15 a ja nie tomna, ale co tam. Potem, jeszcze brat z żoną i dziećmi przyjechali, o matko, z trójką dzieci to sajgon, ale wesoło było. Oli dostała miin wózek dla lalek-szał, wczoraj reszta dnia z wózkiem, na spacerze najlepiej jakby się dało jedną ręką wózek dla lalek prowadzić a druga ukochaną spacerówkę. Lenka oczywiście najbardziej ucieszyła się leginsów z księżniczką Zosią, a chrześniak dostał min misia wilhelma, i tera moaja z Lenką każdy swojego
Ogólnie super....
No i mamy pierwszego "rasowego liszaja drogowego" (jak to Tż obrazowo nazywa). Oli wyrwała się mamie w piątek i przerysowała policzkiem po asfalcie. Koło oka strup, ale już się goić zaczyna.
19.02.2013 - Oliwka
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 09:30   #1104
Ultra81
Rozeznanie

Dzień dobry!
Dzisiaj rano byłam już w swojej starej pracy i odebrałam bardzo przyjemny bon na Dzień Dziecka

Nockę mieliśmy spokojną, nad ranem Mała chciała trochę kp, ale na śpiocha, więc mogę powiedzieć, że nawet się wyspałam.

Pracy mam dziś całkiem sporo, więc zabieram się zaraz.

Cytat:
Co do ostatniej części Twojej wypowiedzi, to ja też skłaniam się ku olewaniu. W moim wypadku już nie tyle chodzi o czas nawet, co o moje nerwy później. Ja już czasem nie mam siły tłumaczyć, poraz kolejny tego samego i mówię wprost, że to moje dziecko i mam prawo je wychowywać wg własnych przekonań, i koniec i kropka.
Podoba mi się to podejście, choć wbrew pozorom czasem bardzo trudno jest olać i nic nie powiedzieć.
Ja to się cieszę, że moja mama umie uszanować moje zdanie, bo w sumie to ona spędza z Julką czas, jak ja jestem w pracy. Jasne, czasem się zetniemy lekko, ale generalnie wiem, że mogę na nią liczyć i jestem spokojna.

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
hejka!

ja dzis na 8
dd mamy. mial bys grill/ognisko, zawody sportowe na orlku i co-oooopa. pada
mlody przebudzil sie o 5, pospiewalam mu stokrotke, teraz u nas to na tapecie bo koncowke spiewa ze mna (gaj, gaj ) i zasnal. widocznie wolal spac niz sluchac skowytu matki o 5 nad ranem

Cytat:
Hejka

Dżenderrrrr

Cytat:
Napisane przez misiaeel Pokaż wiadomość
Piękna Hanna

A, zapomniałam napisać - Młoda dostała na Dzień Dziecka m.in. piłkę ze wzorkiem arbuza. Wzięła i nie wiedziała, czy jeść, czy rzucać Oblizała, rzuciła i nie zgadzało jej się co do czego

Miłego dnia!
Ultra81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 09:48   #1105
ILLUSION
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość
Jutro do pracy, ale się boję
Napisz później jak byłooo
Cytat:
Jeszcze muszę swojego ojca ustawić trochę bo się chłopina zapędza ostatnio. Teraz kiedy Oskar dużo rozumie uważam na to co mówię i nie okłamuje go,nie strasze jak coś zbroi -uważam na słowa. Mój ojciec nie raz nie dwa się zapędził- Oskar jak zrobi kupę i się go zapyta to pokazuje paluszkiem, gdzie jest kupa na co mój ojciec "zrobiłeś kupę...,teraz bij dupe" (ja się pytam czy to że dziecko załatwiło potrzebę to jest powód do tego żeby się bić? Karać sie za to w dodatku samemu? ). I dzisiaj też jakaś sytuacja była że powiedział do niego "wsadz sobie to w dupe" Nosz ku.wa mądre to to nie jest napewno. I nienawidzę jak przy nim klnie (a robi to już nałogowo). Jak w ogóle można takie słowa do dziecka powiedzieć? On myśli że Oskar nie wie o czym on do niego mówi?

Jak dalej nie będzie uważał na słowa to Oskar niestety ale nie będzie przebywał z dziadkiem.Ja nie chce żeby moje dziecko czegoś się bało,było straszone biciem i słuchało łaciny
Cytat:
rozszarpałabym
Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
Ill ten stolik u mnie na razie za 60 zł
W innej może zobacz. U mnie w mojej najbliższej były po 49.99 a jak wczoraj pojechaliśmy na zakupy do takiej większej to właśnie po 32.99 były.

Cytat:
Napisane przez misiaeel Pokaż wiadomość
Widziałam na fb. Cudowneee
Stary 2014-06-02, 10:04   #1106
marsi11
Zakorzenienie

Witam się w 16 tc

Co do odzywek ostatnio babcia powiedziała,że jak Leos coś będzie robić nie tak to ona nie bedzie go kochać
szlag mnie trafia ale potem sobie myśle,że ja dziecku na szczeście takich bzdur nie opowiadam

dziewczyny, co testuja odżywkę już wiecie co to jest? bo ja stawiam albo na pantene pro- v, albo nive albo dove, coś mi nie pasuje to na loreala
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 10:13   #1107
Delicjanka
Zakorzenienie

Cytat:
Witam się w 16 tc

Co do odzywek ostatnio babcia powiedziała,że jak Leos coś będzie robić nie tak to ona nie bedzie go kochać
szlag mnie trafia ale potem sobie myśle,że ja dziecku na szczeście takich bzdur nie opowiadam

dziewczyny, co testuja odżywkę już wiecie co to jest? bo ja stawiam albo na pantene pro- v, albo nive albo dove, coś mi nie pasuje to na loreala
Gratulacje kolejnego tygodnia!
ach, ja pamietam ze w 16 tygodniu poczułam pierwsze ruchy a w 20 to juz mi skakał brzuch

Skalpel wyzwanie z Ewką!

Stary 2014-06-02, 10:17   #1108
mala_19kw
Zakorzenienie

Marsi-gratulacje

Co do odżywki na 90% obstawiam Dove.

Próbowałaś już szampon Himalayah dla małego? Pamiętam że byłaś ciekawa (też go mam i jestem zadowolona ).
Ur. 23.01.2013

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
Stary 2014-06-02, 10:17   #1109
Debrah
Zakorzenienie

Marsi, brawo za tc!
Misiael: no własnie - wybrałam chyba już "Księgę dźwięków" - ale chcę jeszcze drugą. I nie wiem czy "Naciśnij mnie" lub "Turlututu" to są dla starszych dzieci i lepiej wziąć co innego? Właśnie tego nie umiem ocenić???

Dla siebie też już chyba wybrałam ( w końcu jestem dzieckiem swoich rodziców

Hje: oooo zrąbałabym równo za tekst o brzyduli.

Dziecko lata w samej koszulce i pampie bo ubrać się nie chce
Oj tam, kawę wypiję i próbuję dalej:d
Stary 2014-06-02, 10:19   #1110
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
Gratulacje kolejnego tygodnia!
ach, ja pamietam ze w 16 tygodniu poczułam pierwsze ruchy a w 20 to juz mi skakał brzuch
właśnie od dwóch dni zdaje mi się,że czuje lokatora, ale pewności jeszcze nie mam

---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ----------

Cytat:
Marsi, brawo za tc!
Misiael: no własnie - wybrałam chyba już "Księgę dźwięków" - ale chcę jeszcze drugą. I nie wiem czy "Naciśnij mnie" lub "Turlututu" to są dla starszych dzieci i lepiej wziąć co innego? Właśnie tego nie umiem ocenić???

Dla siebie też już chyba wybrałam ( w końcu jestem dzieckiem swoich rodziców

Hje: oooo zrąbałabym równo za tekst o brzyduli.

Dziecko lata w samej koszulce i pampie bo ubrać się nie chce
Oj tam, kawę wypiję i próbuję dalej:d
u nas jest szał na księgę dzwięków do tego stopnia że Leos ubrał dziś na moją głowę koszulę nocną chodził po domu i mowił uuuuuuuu uuuuuuu
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości