|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1
Tak, musisz bo w razie kontroli należy pokazać dokumenty
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3482 |
|
Raczkowanie
|
Hej wszystkim w tym tygodniu
strasznie cicho zrobiło sie na tym forum przez weekend. Pewnie była ładna pogoda i wszyscy odpoczywali . Jak dzieciaczki po dniu dziecka? My złożyliśmy tylko zyczenia, żadnego prezentu nie kupowaliśmy. A wy?Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk |
|
|
|
#3483 |
|
Rozeznanie
|
Artur dzień dziecka z prezentem będzie miał za rok
a z Mileną szykowałyśmy się na koniki ale niestety nie wyszło za to w sobotę są zawody w skokach i obiecałam ze pojedziemy i jeszcze będę dzwonić do instruktora umówić ją na krótką lekcje-zaległą
|
#3484 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie, przepraszam, że tak ni z tego ni z owego się pojawiam i od razu z pytaniem, ale potrzebuje porady
. Jestem mamą grudniową. Dziewczyny powiedzcie jak usypiacie Wasze dzieci? ![]() Moje dziecko chce zasypiać tylko przy piersi. Ewentualnie jak jest we wózku na polu też uśnie, albo w samochodzie. Ale na codzień w domu tylko pierś. Jeszcze pół biedy jakby usnął przy piersi i spał po odłożeniu( tak było do tej pory), ale ostatnio jak chce go odłożyć do łóżeczka i nie uśnie naprawdę twardo to włącza syrenę i nie da się go uspokoić przez dłuższy czas. Po prostu jak poczuje, że nie ma piersi to jest ryk. Zaznaczam, że korzystamy ze smoczka, ale nie da się nabrać jak mu podaje smoczek to on chce miekkiego cycusia mamusi a nie plastikowy smoczek. Lubię go karmić piersią, lubie jak się przytula. To wszystko jest wspaniałe w macierzyństwie. Tylko to wszystko zmierza do tego, że jak będzie pora spania to będę siedzieć w fotelu i trzymać go na rękach bo się inaczej nie będzie spał. Fakt, że czasem wypłacze się i w łóżeczku pozaczepia zabawki i zasypia ale chciałabym, żeby bez tego płaczu się obyło. Dziś płakałam razem z nim z bezsilności czułam się taką beznadziejną matką, która z z usypianiem własnego dziecka nie umie sobie poradzić.![]() Jak to wygląda u Was? Czy w ogóle da się nauczyć dziecko zasypiać w miarę samodzielnie? Przepraszam za ten długi wywód, ale już dziś to wszystko ponad moje siły.
|
#3485 |
|
Zadomowienie
|
Uwaga na posiłki w słoiczkach dla dzieci:
http://webcache.googleusercontent.co...=pl&lr=lang_pl Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3486 |
|
Rozeznanie
|
przeczytałam z grubsza o słoiczkach i jest jedno ale-marki typu Hipp czy Gerber sa niemieckie i produkuja słoiczki wg.tam obowiązującego schematu żywienia także wybór należy do rodziców i znajomość co maluszek będzie jadł-czy tak jak zaleca polski instytut żywienia czy niemiecki
![]() aczkolwiek artykuł bardzo dobry ---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- mja moja siostra była takim nie odkładalnym cycem i na nią podziałała tetra pachnąca mamą lub koszulka ale nie przepocona
23.06.2007r Dzień Ojca-Milena 28.02.2014r Imieniny taty-Artur Edytowane przez celin10 Czas edycji: 2014-06-02 o 10:59 |
|
|
|
#3487 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() nie wiem co mam teraz robić. Czy uczyć go zasypiać w jakiś inny sposób? Tylko jak ![]() I jak to będzie jak przejdziemy kiedyś na butle? Jak wtedy będzie zasypiał. Przecież nie będę mu serowować mleka za każdym razem jak będzie śpiący. Do tej pory wieczorami też ładnie sam zasypiał - w łóżeczku po kapaniu i jedzieniu. Aż się dziwiłam, ze wieczorem umie sam zasnąć a w dzień nie. Ale coś ostatnio wieczory też się zaczynają psuć. Co ja robię źle?
|
|
#3488 |
|
BAN stały
|
u nas pomogła hustawka elektryczna o bardzo podobna do tej http://olx.pl/oferta/hustawka-elektr...8-ID3UjVx.html odkładam malego i huśta się a jak juz twardo zaśnie przekładam do łóżeczka
huśtawka jest dla nas zbawieniem
|
|
|
|
#3489 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja chyba w ciąży zbyt wyidealizowałam sobie wizję usypiania dziecka. Myślałam, że nauczę go ładnie samego zasypiać i wszystko będzie cud miód
|
|
#3490 |
|
Zadomowienie
|
A może zęby się zaczynają?
|
|
|
#3491 |
|
Rozeznanie
|
oj mja to fakt-masz trudny orzech do zgryzienia
hmmm Milka była usypiana na rekach,innego sposobu nie uznawala-dopiero ok 7 mies.usypiała tam gdzie sie bawiła a gdy skończyła rok drzemki w południe były sporadyczne bo szkoda jej było dnia na mm przechodziłyśmy gdy skończyła 6 m-cy ale nie z butli tylko z kubeczka Avent a smoczek do usypiania musiał być na noc(dostała go gdy żegnałyśmy się z kp).... z Arturem jest zupełnie inna bajka-śpi w leżaczku lub usypia przy kp ale nie budzi się gdy mu wyjmę z buzi,dzieckiem smoczkowym jest od urodzenia a i butlę akceptuje bez problemu gdy są wyjątkowe sytuacje np.tak jak dziś jadę do dentysty i po znieczuleniu nie mogę karmic przez 12 godz. wiec butla pójdzie w ruch![]() ile dzieci tyle charakterków....trudno przewidzieć ![]() aaa dziąsełka sprawdzałaś?
23.06.2007r Dzień Ojca-Milena 28.02.2014r Imieniny taty-Artur Edytowane przez celin10 Czas edycji: 2014-06-02 o 12:41 |
|
|
|
#3492 |
|
Raczkowanie
|
Codziennie przy kąpaniu sprawdzam dziąsełka. Nic się nie wykluwa, Nie są rozpulchnione. Ale nawet w ciągu dnia nie jest bardziej marudny. Tylko ten problem ze spaniem jest. Jak nie jest śpiący to zje i wraca bez problemu do zabawy.
Sama jestem sobie winna, przyzwyczailam go do tego. Już od jakiegoś czasu jak widziałam, że przysypia to chciałam go odciągnąć od cycka ale wtedy zaczyna się płacz. Zostawiam go przy cycku to zasypia, próbuje go podnieść to zaczyna się krzyk. Powiedziałam sobie, że nie nauczę go lulać no to nieświadomie nauczyłam go zasypiać przy cycu.
|
#3493 |
|
BAN stały
|
Wtedy w wózku buju buju albo przy piersi
karmię na leżąco i jak usnie to wymykam się jak kobieta kot ![]() ewentualnie jak juz nic nie pomaga kladę go na brzuszek recę na lóżko i "trzepę" łóżkiem albo klepe go po pupci i zasypia
Edytowane przez 23Paula23 Czas edycji: 2014-06-02 o 14:04 |
|
|
|
#3494 |
|
Gang Iren
|
U nas jedzenie jest po pobudce, póżniej aktywność i gdy robi się zmęczony to go kładę, czasem zasypia sam, czasem głaszczę po główce, a jak nie może zasnąć to bujam w wózku.
|
#3495 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Prezentu niet, non stop coś dostaje. No, chyba, że jako prezent można zaliczyć wycieczkę za miasto. Cytat:
Kosztowało nas to trochę zachodu - kilka nieprzespanych nocy wręcz wiszących nad łóżeczkiem, ale teraz efekt jest taki, że zasypia sama. Po kąpieli i butli chwilkę jest z nią Mąż, głaszcze ją, całuje i wychodzi. Słyszymy, że się przewraca, szuka sobie miejsca, ale nie płacze. Po paru/parunastu minutach śpi. Spróbujcie coś podobnego wprowadzić. Pewnie u Was będzie ciężej, bo i dziecko dużo starsze, ale warto. ----- edit: UWAGA UWAGA - MAMY ZĄB! Prawa dolna jedynka
Edytowane przez Caillouu Czas edycji: 2014-06-02 o 16:01 |
|||
|
|
|
#3496 |
|
Raczkowanie
|
łaaał! Kajusza ma ząbka! Super! Brawa!
U nas Młody dostał przytulankę-szmaciankę. Spodobała się TŻ i mnie. Nie potrafiliśmy się powstrzymać przed zakupem. Ostrzegam! Mamy specyficzny gust, dlatego piania z zachwytu nie oczekuję http://media-cache-ec0.pinimg.com/73...93a98efc48.jpgZasypianie u nas bez zmian, ale mi to pasuje. Najczęściej przy piersi, odkładany przez Tatę do łóżeczka. Czasem się jeszcze powierci, ale nie płakał nigdy przy zasypianiu. W ciągu dnia czasem klapnie sam, czasem w wózku. Zdarza mu się pomarudzić, ale to bardziej ze zmęczenia ![]() Młody opanował sztukę przewrotów na brzuch. Ćwiczy sześciopak aż miło. Chyba nam minął skok rozwojowy i po chrzcie jest aniołkowaty (nie poznaję tego kolegi Chrzest udany, odfajkowany i uff, bo spędów rodzinnych nie lubię za bardzo ![]() Celin, Milka dużo jeździ konno?
|
#3497 |
|
Gang Iren
|
|
#3498 |
|
Rozeznanie
|
Caillouu
dla Kajuszkikulla Milka nie jeździ dużo-raz na jakiś czas organizuje jej mini lekcje 30 min ale nie jest to systematyczna nauka,na taką czekamy do 8 urodzin bo teraz szkoda bioderek a w moim przekonaniu utwierdziła mnie p.instruktorka i p.doktor gdy byłam na usg bioderek z Arturem ![]() co do maskotki-pierwsze skojarzenie-Czesio z Włatców much
|
#3499 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dziękuję za słowa współczucia Nasz synek też dopiero skończył 5 miesięcy i już podejrzewałam zęby o to, ale jak już pisałam nic się nie kluje. Te problemy zaczęły się nie tak dawno, to nie tak, że od początku mamy problemy z zasypianiem, tzn z płaczem przy tym. I ja też od początku w nocy uspokajałam go na leżąco. Gdy sie wybudził po jedzeniu stałam na łóżeczkiem, podawałam co chwile smoczka. I teraz jak zje o 22 tak poźniej je 3-4. Czasami wcześniej zacznie się kręcić ale dostaje smoczka i spi do tej 3-4. W nocy jest ok. Problem jest w dzień. No i boje się, że właśnie problem z dnia przeniesie się też na noc. On po prostu ma jakiś strasznie czuły sen, i chce spać tylko przy cycu. Zazdroszczę usypiania.
|
|
#3500 |
|
Zakorzenienie
|
Nasz pierwszy ząbek- Kaja przeciera szlak
![]() ![]() klaski: To teraz wytrwałości dla Mamy i bezbólowego wyżynania się kolejnych ząbków |
|
|
|
#3501 |
|
Rozeznanie
|
cos na pocieszenie gdy nie mamy eko warzywek http://www.mamazone.pl/slajdy/male-d...-zdrowsza.aspx
|
#3502 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- Cytat:
Wydaje mi się że Twoje dziecko robi tak jak się nauczyło - nauczyło się uspokajać cyckiem, to domaga się cycka. Niedobre zwyczaje senne utrwalają się w okolicach 4/5 miesiąca, więc teraz czeka Cię ciężka przeprawa, ale nie poddawaj się😊 Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Cytat:
Rekomendacje wiekowe na słoiczkach nie biorą się z żadnych badań itp, są po prostu opracowywane przez dietetyków pracujących dla producentów. A tym dietetykom pensje płacą producenci, więc proste jest ile warte są te rekomendacje. Efektem są takie kwiatki jak herbatki granulowane 'po 4 miesiącu' które w składzie mają trzy rodzaje cukru albo kaszki 'po 4 miesiącu' które składają się z pełnego mleka, proszku malinowego i oczywiście cukru. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ---------- Cytat:
Jeśli dziecko jeszcze samo nie siedzi, takie siedzonko wymusza na nim bardzo nienaturalną dla niego pozycję, trzeba pamiętać że kręgosłup niemowlęcia ma inny kształt niż kręgosłup dorosłego. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
W czasach powszechnego i nieograniczonego dostępu do informacji, ignorancja to kwestia wyboru. Edytowane przez Roane Czas edycji: 2014-06-03 o 00:44 |
||||||
|
|
|
#3503 |
|
Raczkowanie
|
Jak powiadają zęby lubią iść parami, zatem mamy nie tylko prawą dolną, a również lewą dolną jedynkę.
Można gratulowac ;-) Przy okazji moje dziecko mówi "ała ała ała". Wiem, to przypadek, ale jakiż zabawny!
Edytowane przez Caillouu Czas edycji: 2014-06-03 o 07:42 |
|
|
|
#3504 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() chyba muszę powiedziec mężowi że też chcę prezenty na dzień dziecka-w końcu miedzy nami spora róznica wieku ![]() Roane ,może źle to ujęłam że obowiązujące-raczej sugerowane bo schematy to wskazówki a nie nakazy Kiedyś przy okazji czytania o kaszkach Holle(o których ty pisałaś) trafiłam na niemiecki schemat-teraz nie mogę tego odszukać i tam mięska były po 4 miesiącu,w PL zalecane są w 6 dla mm i w 7 dla kp i stąd słoiczki np Hipp z szerokim wachlarzem dań mięsnych-tak mi się wydaje ja jestem zdania że wybierając słoiczek dla malucha warto mieć ściagawkę co proponuje schemat a nie producent bo np.na pierwszą łyżeczkę nie podałabym szpinakutemat kaszek i granulatów jest mi słabo znany bo nie używałam i nie zagłębiałam się w "tajniki" składu ![]() poważnie w kaszkach jest pełne mleko od krówki??? bo ja sądziłam ze jakieś mm danej firmy....łooo ja naiwna
23.06.2007r Dzień Ojca-Milena 28.02.2014r Imieniny taty-Artur Edytowane przez celin10 Czas edycji: 2014-06-03 o 08:06 |
|
|
|
|
#3505 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam sie. Znow sto lat mnie nie bylo. Rozpoczelismy zabkowanie. Wychodza dwie dolne jedynki i synek goraczkuje od wczoraj...a ja sie zamartwiam. Czy tak powinno byc. Raz ma temperature a raz nie i tak od wczoraj rana.
|
|
|
#3506 |
|
Raczkowanie
|
Shiloh, przybij piątkę.
Jak Mały znosi zabkowanie? U nas póki co bez przebojów i gorączki, tylko maruda się czasem włącza, ale jak ją czymś zająć to przechodzi. Także tragedii nie ma. Rozumiem, że zęby już przebiły się na powierzchnię? Celina - wczoraj kupiłam kaszkę w eko sklepie, w składzie tylko i wyłącznie mąka orkiszowa.
|
|
#3507 |
|
Rozeznanie
|
oooo shiloh kooope lat,a juz myslałam że zapomniałaś o nas
![]() dziewczyny gratuluje pierwszych ząbków Caillouu własnie takich kaszek będę poszukiwać bo przy Milenie bawiłam się w gotowanie zwykłych kasz typu kukurydziana czy z czasem jaglanka,kuskus itp miksowałam i dodawałam przecierki owocowe. Ciekawe czy Artur będzie kaszożercą tak jak ja czy będzie miał długie zęby jak jego siostra ![]() pochwalę sie kolejny raz moja starszą pociechą-miała diagnozę z tego co nauczyła się w Ikl. i tylko ona i jeden chłopiec napisali na max.punktów tj.54 diagnoza składała sie z 3 części podzielona na 2 dni a Milka musiała napisac wszystko o jeden dzień bo pierwszego dnia miałyśmy wizytę u lekarza której nie mogłam przełożyć.podeszła do sprawdzianu z marszu i osiągnęła super wynik
|
#3508 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
A od kiedy mozna kasze kus kus wprowadzac do diety? A i chwale sie, ze zaczelam gotowac posilki na parze dla synka. Dzis łosos z warzywkami Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#3509 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
za chęci gotowania maluszkowi-pyszności dziś będą
|
|
#3510 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czyli z kus kusem czekam jeszcze 3 mc ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.

strasznie cicho zrobiło sie na tym forum przez weekend. Pewnie była ładna pogoda i wszyscy odpoczywali . Jak dzieciaczki po dniu dziecka? My złożyliśmy tylko zyczenia, żadnego prezentu nie kupowaliśmy. A wy?
a z Mileną szykowałyśmy się na koniki ale niestety nie wyszło za to w sobotę są zawody w skokach i obiecałam ze pojedziemy i jeszcze będę dzwonić do instruktora umówić ją na krótką lekcje-zaległą
. Jestem mamą grudniową.
czułam się taką beznadziejną matką, która z z usypianiem własnego dziecka nie umie sobie poradzić.

na mm przechodziłyśmy gdy skończyła 6 m-cy ale nie z butli tylko z kubeczka Avent a smoczek do usypiania musiał być na noc(dostała go gdy żegnałyśmy się z kp).... z Arturem jest zupełnie inna bajka-śpi w leżaczku lub usypia przy kp ale nie budzi się gdy mu wyjmę z buzi,dzieckiem smoczkowym jest od urodzenia a i butlę akceptuje bez problemu gdy są wyjątkowe sytuacje np.tak jak dziś jadę do dentysty i po znieczuleniu nie mogę karmic przez 12 godz. wiec butla pójdzie w ruch

Gratki ząbka!
klaski: To teraz wytrwałości dla Mamy i bezbólowego wyżynania się kolejnych ząbków
i tam mięska były po 4 miesiącu,w PL zalecane są w 6 dla mm i w 7 dla kp i stąd słoiczki np Hipp z szerokim wachlarzem dań mięsnych-tak mi się wydaje