Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1 - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-02, 09:40   #3481
The light
Zadomowienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1

Tak, musisz bo w razie kontroli należy pokazać dokumenty

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
The light jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 10:09   #3482
saole
Raczkowanie

Hej wszystkim w tym tygodniu strasznie cicho zrobiło sie na tym forum przez weekend. Pewnie była ładna pogoda i wszyscy odpoczywali . Jak dzieciaczki po dniu dziecka? My złożyliśmy tylko zyczenia, żadnego prezentu nie kupowaliśmy. A wy?

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
saole jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 10:22   #3483
celin10
Rozeznanie

Artur dzień dziecka z prezentem będzie miał za rok a z Mileną szykowałyśmy się na koniki ale niestety nie wyszło za to w sobotę są zawody w skokach i obiecałam ze pojedziemy i jeszcze będę dzwonić do instruktora umówić ją na krótką lekcje-zaległą
Stary 2014-06-02, 10:29   #3484
mja0000
Raczkowanie

Witajcie, przepraszam, że tak ni z tego ni z owego się pojawiam i od razu z pytaniem, ale potrzebuje porady. Jestem mamą grudniową.
Dziewczyny powiedzcie jak usypiacie Wasze dzieci?
Moje dziecko chce zasypiać tylko przy piersi. Ewentualnie jak jest we wózku na polu też uśnie, albo w samochodzie. Ale na codzień w domu tylko pierś. Jeszcze pół biedy jakby usnął przy piersi i spał po odłożeniu( tak było do tej pory), ale ostatnio jak chce go odłożyć do łóżeczka i nie uśnie naprawdę twardo to włącza syrenę i nie da się go uspokoić przez dłuższy czas.
Po prostu jak poczuje, że nie ma piersi to jest ryk. Zaznaczam, że korzystamy ze smoczka, ale nie da się nabrać jak mu podaje smoczek to on chce miekkiego cycusia mamusi a nie plastikowy smoczek.

Lubię go karmić piersią, lubie jak się przytula. To wszystko jest wspaniałe w macierzyństwie. Tylko to wszystko zmierza do tego, że jak będzie pora spania to będę siedzieć w fotelu i trzymać go na rękach bo się inaczej nie będzie spał.
Fakt, że czasem wypłacze się i w łóżeczku pozaczepia zabawki i zasypia ale chciałabym, żeby bez tego płaczu się obyło. Dziś płakałam razem z nim z bezsilności czułam się taką beznadziejną matką, która z z usypianiem własnego dziecka nie umie sobie poradzić.
Jak to wygląda u Was? Czy w ogóle da się nauczyć dziecko zasypiać w miarę samodzielnie?
Przepraszam za ten długi wywód, ale już dziś to wszystko ponad moje siły.

Szczęście 31.12.2013

23.01.2013... zawsze będę o Tobie pamiętać
mja0000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 10:43   #3485
The light
Zadomowienie

Uwaga na posiłki w słoiczkach dla dzieci:

http://webcache.googleusercontent.co...=pl&lr=lang_pl

Stary 2014-06-02, 11:02   #3486
celin10
Rozeznanie

przeczytałam z grubsza o słoiczkach i jest jedno ale-marki typu Hipp czy Gerber sa niemieckie i produkuja słoiczki wg.tam obowiązującego schematu żywienia także wybór należy do rodziców i znajomość co maluszek będzie jadł-czy tak jak zaleca polski instytut żywienia czy niemiecki

aczkolwiek artykuł bardzo dobry

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ----------

mja moja siostra była takim nie odkładalnym cycem i na nią podziałała tetra pachnąca mamą lub koszulka ale nie przepocona

Edytowane przez celin10
Czas edycji: 2014-06-02 o 10:59
celin10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 11:21   #3487
mja0000
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez celin10 Pokaż wiadomość

mja moja siostra była takim nie odkładalnym cycem i na nią podziałała tetra pachnąca mamą lub koszulka ale nie przepocona
z pieluchą probowalam, nic z tego bo pielucha nie zastąpi cycka. Chodzi o to, że on usnie przy cycku i nawet wypadnie mu z buzi ale jak się nagle przebudzi to szuka po omacku zeby go znów w buzi mieć
nie wiem co mam teraz robić. Czy uczyć go zasypiać w jakiś inny sposób? Tylko jak
I jak to będzie jak przejdziemy kiedyś na butle? Jak wtedy będzie zasypiał. Przecież nie będę mu serowować mleka za każdym razem jak będzie śpiący.
Do tej pory wieczorami też ładnie sam zasypiał - w łóżeczku po kapaniu i jedzieniu. Aż się dziwiłam, ze wieczorem umie sam zasnąć a w dzień nie. Ale coś ostatnio wieczory też się zaczynają psuć. Co ja robię źle?

Szczęście 31.12.2013

Stary 2014-06-02, 11:35   #3488
23Paula23
BAN stały

u nas pomogła hustawka elektryczna o bardzo podobna do tej http://olx.pl/oferta/hustawka-elektr...8-ID3UjVx.html odkładam malego i huśta się a jak juz twardo zaśnie przekładam do łóżeczka huśtawka jest dla nas zbawieniem
23Paula23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 12:19   #3489
mja0000
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość
u nas pomogła hustawka elektryczna o bardzo podobna do tej http://olx.pl/oferta/hustawka-elektr...8-ID3UjVx.html odkładam malego i huśta się a jak juz twardo zaśnie przekładam do łóżeczka huśtawka jest dla nas zbawieniem
A jak jedziecie gdzieś , powiedzmy do rodziny to jak usypiacie maluszka? chyba nie zabieracie huśtawki ze sobą ja chyba w ciąży zbyt wyidealizowałam sobie wizję usypiania dziecka. Myślałam, że nauczę go ładnie samego zasypiać i wszystko będzie cud miód Tymczasem rzeczywistość zweryfikowała moje myślenie dość boleśnie.

Szczęście 31.12.2013

Stary 2014-06-02, 12:31   #3490
The light
Zadomowienie

A może zęby się zaczynają?

Stary 2014-06-02, 12:40   #3491
celin10
Rozeznanie

oj mja to fakt-masz trudny orzech do zgryzienia hmmm Milka była usypiana na rekach,innego sposobu nie uznawala-dopiero ok 7 mies.usypiała tam gdzie sie bawiła a gdy skończyła rok drzemki w południe były sporadyczne bo szkoda jej było dnia na mm przechodziłyśmy gdy skończyła 6 m-cy ale nie z butli tylko z kubeczka Avent a smoczek do usypiania musiał być na noc(dostała go gdy żegnałyśmy się z kp).... z Arturem jest zupełnie inna bajka-śpi w leżaczku lub usypia przy kp ale nie budzi się gdy mu wyjmę z buzi,dzieckiem smoczkowym jest od urodzenia a i butlę akceptuje bez problemu gdy są wyjątkowe sytuacje np.tak jak dziś jadę do dentysty i po znieczuleniu nie mogę karmic przez 12 godz. wiec butla pójdzie w ruch
ile dzieci tyle charakterków....trudno przewidzieć

aaa dziąsełka sprawdzałaś?

Edytowane przez celin10
Czas edycji: 2014-06-02 o 12:41
Stary 2014-06-02, 12:51   #3492
mja0000
Raczkowanie

Codziennie przy kąpaniu sprawdzam dziąsełka. Nic się nie wykluwa, Nie są rozpulchnione. Ale nawet w ciągu dnia nie jest bardziej marudny. Tylko ten problem ze spaniem jest. Jak nie jest śpiący to zje i wraca bez problemu do zabawy.
Sama jestem sobie winna, przyzwyczailam go do tego.
Już od jakiegoś czasu jak widziałam, że przysypia to chciałam go odciągnąć od cycka ale wtedy zaczyna się płacz. Zostawiam go przy cycku to zasypia, próbuje go podnieść to zaczyna się krzyk.
Powiedziałam sobie, że nie nauczę go lulać no to nieświadomie nauczyłam go zasypiać przy cycu.

Szczęście 31.12.2013

Stary 2014-06-02, 14:03   #3493
23Paula23
BAN stały

Wtedy w wózku buju buju albo przy piersi karmię na leżąco i jak usnie to wymykam się jak kobieta kot

ewentualnie jak juz nic nie pomaga kladę go na brzuszek recę na lóżko i "trzepę" łóżkiem albo klepe go po pupci i zasypia

Edytowane przez 23Paula23
Czas edycji: 2014-06-02 o 14:04
23Paula23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 15:06   #3494
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez mja0000 Pokaż wiadomość
Witajcie, przepraszam, że tak ni z tego ni z owego się pojawiam i od razu z pytaniem, ale potrzebuje porady. Jestem mamą grudniową.
U nas jedzenie jest po pobudce, póżniej aktywność i gdy robi się zmęczony to go kładę, czasem zasypia sam, czasem głaszczę po główce, a jak nie może zasnąć to bujam w wózku.
Stary 2014-06-02, 15:21   #3495
Caillouu
Raczkowanie

Cytat:

a własnie miałam się pytać co do paszportów/dowodów osob. dla dzieci
powiedzcie mi jak się sprawy mają bo wybieramy sie do Kudowy i planujemy wycieczkę do Czech,kontroli na granicy z tego co mi wiadomo to nie ma ale dokumenty dzieciom chyba muszę wyrobić-mam rację
Masz rację. Dowód tożsamości musi być.

Cytat:
Napisane przez saole Pokaż wiadomość
Hej wszystkim w tym tygodniu strasznie cicho zrobiło sie na tym forum przez weekend. Pewnie była ładna pogoda i wszyscy odpoczywali . Jak dzieciaczki po dniu dziecka? My złożyliśmy tylko zyczenia, żadnego prezentu nie kupowaliśmy. A wy?

Cicho, cicho bo taka cudowna i wspierająca atmosfera tu panuje, ze wszyscy gadają zamknięci w swoich klubach i innych fejsbuniach
Prezentu niet, non stop coś dostaje. No, chyba, że jako prezent można zaliczyć wycieczkę za miasto.

Cytat:
Moje dziecko chce zasypiać tylko przy piersi. Ewentualnie jak jest we wózku na polu też uśnie, albo w samochodzie. Ale na codzień w domu tylko pierś. Jeszcze pół biedy jakby usnął przy piersi i spał po odłożeniu( tak było do tej pory), ale ostatnio jak chce go odłożyć do łóżeczka i nie uśnie naprawdę twardo to włącza syrenę i nie da się go uspokoić przez dłuższy czas.
Po prostu jak poczuje, że nie ma piersi to jest ryk. Zaznaczam, że korzystamy ze smoczka, ale nie da się nabrać jak mu podaje smoczek to on chce miekkiego cycusia mamusi a nie plastikowy smoczek.

Lubię go karmić piersią, lubie jak się przytula. To wszystko jest wspaniałe w macierzyństwie. Tylko to wszystko zmierza do tego, że jak będzie pora spania to będę siedzieć w fotelu i trzymać go na rękach bo się inaczej nie będzie spał.
Fakt, że czasem wypłacze się i w łóżeczku pozaczepia zabawki i zasypia ale chciałabym, żeby bez tego płaczu się obyło. Dziś płakałam razem z nim z bezsilności czułam się taką beznadziejną matką, która z z usypianiem własnego dziecka nie umie sobie poradzić.
Jak to wygląda u Was? Czy w ogóle da się nauczyć dziecko zasypiać w miarę samodzielnie?
Oj współczuję Ci, bardzo. Powiem ci jak u nas było: od razu po przyjściu ze szpitala, właśnie, żeby uniknąć takich sytuacji, każde z nas miało dyżury nocne. Mąż do 2.00, ja od 2.00 (plus karmienie). Przez ten czas kiedy Mała zakwękoliła uspokajaliśmy ją NA LEŻĄCO. Nie było opcji (poza naprawdę ciężkimi przypadkami, a ich było kilka) na rękach, przy cycku itd. Po prostu głaskaliśmy ją, szumieliśmy, dawaliśmy smoczek, czasem otulaliśmy.
Kosztowało nas to trochę zachodu - kilka nieprzespanych nocy wręcz wiszących nad łóżeczkiem, ale teraz efekt jest taki, że zasypia sama. Po kąpieli i butli chwilkę jest z nią Mąż, głaszcze ją, całuje i wychodzi. Słyszymy, że się przewraca, szuka sobie miejsca, ale nie płacze. Po paru/parunastu minutach śpi.

Spróbujcie coś podobnego wprowadzić. Pewnie u Was będzie ciężej, bo i dziecko dużo starsze, ale warto.

-----
edit:

UWAGA UWAGA - MAMY ZĄB! Prawa dolna jedynka

http://www.youtube.com/watch?v=4FKYsUEuvIo

_______
Kaja Kamila

Edytowane przez Caillouu
Czas edycji: 2014-06-02 o 16:01
Caillouu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 16:12   #3496
kulla
Raczkowanie

łaaał! Kajusza ma ząbka! Super! Brawa!

U nas Młody dostał przytulankę-szmaciankę. Spodobała się TŻ i mnie. Nie potrafiliśmy się powstrzymać przed zakupem. Ostrzegam! Mamy specyficzny gust, dlatego piania z zachwytu nie oczekuję http://media-cache-ec0.pinimg.com/73...93a98efc48.jpg

Zasypianie u nas bez zmian, ale mi to pasuje. Najczęściej przy piersi, odkładany przez Tatę do łóżeczka. Czasem się jeszcze powierci, ale nie płakał nigdy przy zasypianiu. W ciągu dnia czasem klapnie sam, czasem w wózku. Zdarza mu się pomarudzić, ale to bardziej ze zmęczenia

Młody opanował sztukę przewrotów na brzuch. Ćwiczy sześciopak aż miło. Chyba nam minął skok rozwojowy i po chrzcie jest aniołkowaty (nie poznaję tego kolegi ).

Chrzest udany, odfajkowany i uff, bo spędów rodzinnych nie lubię za bardzo

Celin, Milka dużo jeździ konno?
I fell into a ring of fire'

Johnny Cash
kulla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 16:19   #3497
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez Caillouu Pokaż wiadomość

Gratki ząbka!
Stary 2014-06-02, 17:00   #3498
celin10
Rozeznanie

Caillouu dla Kajuszkijak znosiła wyżynanie się ząbka?

kulla Milka nie jeździ dużo-raz na jakiś czas organizuje jej mini lekcje 30 min ale nie jest to systematyczna nauka,na taką czekamy do 8 urodzin bo teraz szkoda bioderek a w moim przekonaniu utwierdziła mnie p.instruktorka i p.doktor gdy byłam na usg bioderek z Arturem
co do maskotki-pierwsze skojarzenie-Czesio z Włatców much
Stary 2014-06-02, 17:10   #3499
mja0000
Raczkowanie

Cytat:

Oj współczuję Ci, bardzo. Powiem ci jak u nas było: od razu po przyjściu ze szpitala, właśnie, żeby uniknąć takich sytuacji, każde z nas miało dyżury nocne. Mąż do 2.00, ja od 2.00 (plus karmienie). Przez ten czas kiedy Mała zakwękoliła uspokajaliśmy ją NA LEŻĄCO. Nie było opcji (poza naprawdę ciężkimi przypadkami, a ich było kilka) na rękach, przy cycku itd. Po prostu głaskaliśmy ją, szumieliśmy, dawaliśmy smoczek, czasem otulaliśmy.
Kosztowało nas to trochę zachodu - kilka nieprzespanych nocy wręcz wiszących nad łóżeczkiem, ale teraz efekt jest taki, że zasypia sama. Po kąpieli i butli chwilkę jest z nią Mąż, głaszcze ją, całuje i wychodzi. Słyszymy, że się przewraca, szuka sobie miejsca, ale nie płacze. Po paru/parunastu minutach śpi.

Spróbujcie coś podobnego wprowadzić. Pewnie u Was będzie ciężej, bo i dziecko dużo starsze, ale warto.

-----
edit:

gratuluję ząbka
Dziękuję za słowa współczucia Nasz synek też dopiero skończył 5 miesięcy i już podejrzewałam zęby o to, ale jak już pisałam nic się nie kluje. Te problemy zaczęły się nie tak dawno, to nie tak, że od początku mamy problemy z zasypianiem, tzn z płaczem przy tym.
I ja też od początku w nocy uspokajałam go na leżąco. Gdy sie wybudził po jedzeniu stałam na łóżeczkiem, podawałam co chwile smoczka. I teraz jak zje o 22 tak poźniej je 3-4. Czasami wcześniej zacznie się kręcić ale dostaje smoczka i spi do tej 3-4. W nocy jest ok. Problem jest w dzień. No i boje się, że właśnie problem z dnia przeniesie się też na noc.

On po prostu ma jakiś strasznie czuły sen, i chce spać tylko przy cycu.

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
U nas jedzenie jest po pobudce, póżniej aktywność i gdy robi się zmęczony to go kładę, czasem zasypia sam, czasem głaszczę po główce, a jak nie może zasnąć to bujam w wózku.
Zazdroszczę usypiania.

Szczęście 31.12.2013

Stary 2014-06-02, 19:52   #3500
konsternacja
Zakorzenienie

Nasz pierwszy ząbek- Kaja przeciera szlak klaski: To teraz wytrwałości dla Mamy i bezbólowego wyżynania się kolejnych ząbków
konsternacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 21:44   #3501
celin10
Rozeznanie

cos na pocieszenie gdy nie mamy eko warzywek http://www.mamazone.pl/slajdy/male-d...-zdrowsza.aspx
Stary 2014-06-03, 01:15   #3502
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez saole Pokaż wiadomość

Mały dostał pięknie wydane baśnie z dedykacją, będzie fajna pamiątka. A ja dostałam od TŻa z okazji dnia dziecka czerwone conversy 😜 Jakoś tak wychodzi że my dzień dziecka zawsze świętowaliśmy, w zeszłym roku dostałam laptop 😜

---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ----------

Cytat:

Mój od początku zasypia samodzielnie, ale wydaje mi się że to kwestia nauczenia - my nigdy nie usypialiśmy go na rękach. Zdarzało się że ryczał wieczorem, wtedy braliśmy go na ręce, uspokajaliśmy, i fru spowrotem do łóżeczka.
Wydaje mi się że Twoje dziecko robi tak jak się nauczyło - nauczyło się uspokajać cyckiem, to domaga się cycka. Niedobre zwyczaje senne utrwalają się w okolicach 4/5 miesiąca, więc teraz czeka Cię ciężka przeprawa, ale nie poddawaj się😊

---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

Cytat:
przeczytałam z grubsza o słoiczkach i jest jedno ale-marki typu Hipp czy Gerber sa niemieckie i produkuja słoiczki wg.tam obowiązującego schematu żywienia także wybór należy do rodziców i znajomość co maluszek będzie jadł-czy tak jak zaleca polski instytut żywienia czy niemiecki

aczkolwiek artykuł bardzo dobry
(...)
Nie ma czegoś takiego jak 'obowiązujący schemat żywienia', nie ma konkretnych przepisów dotyczących oznaczeń wiekowych. Są zalecenia różnych instytucji, czasem poparte badaniami naukowymi, a czasem wyciągnięte z zadka za przeproszeniem.
Rekomendacje wiekowe na słoiczkach nie biorą się z żadnych badań itp, są po prostu opracowywane przez dietetyków pracujących dla producentów. A tym dietetykom pensje płacą producenci, więc proste jest ile warte są te rekomendacje. Efektem są takie kwiatki jak herbatki granulowane 'po 4 miesiącu' które w składzie mają trzy rodzaje cukru albo kaszki 'po 4 miesiącu' które składają się z pełnego mleka, proszku malinowego i oczywiście cukru.

---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ----------

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość
Pozycja w czymś takim jest niezdrowa na kręgosłup i dziecko które jeszcze samodzielnie nie siedzi powinno w takim czymś przebywać jak najmniej, maks kilka minut naraz.
Jeśli dziecko jeszcze samo nie siedzi, takie siedzonko wymusza na nim bardzo nienaturalną dla niego pozycję, trzeba pamiętać że kręgosłup niemowlęcia ma inny kształt niż kręgosłup dorosłego.

---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Mi też udało się kilka tygodni temu zaprowadzić właśnie takie porządki, bo wcześniej też zasypiał tuż po jedzeniu. A teraz mamy system butla, aktywność, drzemka, i jest znacznie lepiej. Jeśli nie może zasnąć to biorę go na ręce i kiwam się w fotelu bujanym dopóki nie przestanie marudzić, ale jak przestaje to odkładam do łóżeczka i zasypia sobie przy pozytywce.

---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ----------

Cytat:
(...)

-----
edit:

Gratuluję i zęba i wytrwałości 😊

Edytowane przez Roane
Czas edycji: 2014-06-03 o 00:44
Roane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-03, 07:40   #3503
Caillouu
Raczkowanie

Jak powiadają zęby lubią iść parami, zatem mamy nie tylko prawą dolną, a również lewą dolną jedynkę.

Można gratulowac ;-)

Przy okazji moje dziecko mówi "ała ała ała". Wiem, to przypadek, ale jakiż zabawny!

_______
Kaja Kamila

Edytowane przez Caillouu
Czas edycji: 2014-06-03 o 07:42
Stary 2014-06-03, 08:03   #3504
celin10
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Mały dostał pięknie wydane baśnie z dedykacją, będzie fajna pamiątka. A ja dostałam od TŻa z okazji dnia dziecka czerwone conversy 😜 Jakoś tak wychodzi że my dzień dziecka zawsze świętowaliśmy, w zeszłym roku dostałam laptop

Nie ma czegoś takiego jak 'obowiązujący schemat żywienia', nie ma konkretnych przepisów dotyczących oznaczeń wiekowych. Są zalecenia różnych instytucji, czasem poparte badaniami naukowymi, a czasem wyciągnięte z zadka za przeproszeniem.
Rekomendacje wiekowe na słoiczkach nie biorą się z żadnych badań itp, są po prostu opracowywane przez dietetyków pracujących dla producentów. A tym dietetykom pensje płacą producenci, więc proste jest ile warte są te rekomendacje. Efektem są takie kwiatki jak herbatki granulowane 'po 4 miesiącu' które w składzie mają trzy rodzaje cukru albo kaszki 'po 4 miesiącu' które składają się z pełnego mleka, proszku malinowego i oczywiście cukru.

Baśnie to zawsze super prezent
chyba muszę powiedziec mężowi że też chcę prezenty na dzień dziecka-w końcu miedzy nami spora róznica wieku

Roane ,może źle to ujęłam że obowiązujące-raczej sugerowane bo schematy to wskazówki a nie nakazyKiedyś przy okazji czytania o kaszkach Holle(o których ty pisałaś) trafiłam na niemiecki schemat-teraz nie mogę tego odszukać i tam mięska były po 4 miesiącu,w PL zalecane są w 6 dla mm i w 7 dla kp i stąd słoiczki np Hipp z szerokim wachlarzem dań mięsnych-tak mi się wydaje ja jestem zdania że wybierając słoiczek dla malucha warto mieć ściagawkę co proponuje schemat a nie producent bo np.na pierwszą łyżeczkę nie podałabym szpinaku takie słoiczki wprowadzałam Milenie gdy przychodził czas na jakąś nowość i chciałam sprawdzić reakcję
temat kaszek i granulatów jest mi słabo znany bo nie używałam i nie zagłębiałam się w "tajniki" składu
poważnie w kaszkach jest pełne mleko od krówki??? bo ja sądziłam ze jakieś mm danej firmy....łooo ja naiwna

Edytowane przez celin10
Czas edycji: 2014-06-03 o 08:06
Stary 2014-06-03, 08:14   #3505
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Witam sie. Znow sto lat mnie nie bylo. Rozpoczelismy zabkowanie. Wychodza dwie dolne jedynki i synek goraczkuje od wczoraj...a ja sie zamartwiam. Czy tak powinno byc. Raz ma temperature a raz nie i tak od wczoraj rana.

_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-03, 08:21   #3506
Caillouu
Raczkowanie

Shiloh, przybij piątkę.
Jak Mały znosi zabkowanie?
U nas póki co bez przebojów i gorączki, tylko maruda się czasem włącza, ale jak ją czymś zająć to przechodzi. Także tragedii nie ma.

Rozumiem, że zęby już przebiły się na powierzchnię?

Celina - wczoraj kupiłam kaszkę w eko sklepie, w składzie tylko i wyłącznie mąka orkiszowa.

_______
Kaja Kamila

Stary 2014-06-03, 08:55   #3507
celin10
Rozeznanie

oooo shiloh kooope lat,a juz myslałam że zapomniałaś o nas
dziewczyny gratuluje pierwszych ząbków
Caillouu własnie takich kaszek będę poszukiwać bo przy Milenie bawiłam się w gotowanie zwykłych kasz typu kukurydziana czy z czasem jaglanka,kuskus itp miksowałam i dodawałam przecierki owocowe. Ciekawe czy Artur będzie kaszożercą tak jak ja czy będzie miał długie zęby jak jego siostra

pochwalę sie kolejny raz moja starszą pociechą-miała diagnozę z tego co nauczyła się w Ikl. i tylko ona i jeden chłopiec napisali na max.punktów tj.54 diagnoza składała sie z 3 części podzielona na 2 dni a Milka musiała napisac wszystko o jeden dzień bo pierwszego dnia miałyśmy wizytę u lekarza której nie mogłam przełożyć.podeszła do sprawdzianu z marszu i osiągnęła super wynik zaskakuje mnie bo nie wywieram na niej nacisku na naukę-poprostu szybko wszystko zapamiętuje i chłonie jak gąbka
Stary 2014-06-03, 09:01   #3508
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
Shiloh, przybij piątkę.
Jak Mały znosi zabkowanie?
U nas póki co bez przebojów i gorączki, tylko maruda się czasem włącza, ale jak ją czymś zająć to przechodzi. Także tragedii nie ma.

Rozumiem, że zęby już przebiły się na powierzchnię?

Celina - wczoraj kupiłam kaszkę w eko sklepie, w składzie tylko i wyłącznie mąka orkiszowa.
Tak srednio to znosi, marudzi poplakuje. Wczoraj mial lekka biegunke. Zbijam mu goraczke Nurofenem dla niemowlakow. Plus jest taki ze juz sie wyrżneły mu te jedynki po za dziąselka. Mam nadzieje, ze chociaz goraczkownie niedlugo minie

Cytat:
oooo shiloh kooope lat,a juz myslałam że zapomniałaś o nas
dziewczyny gratuluje pierwszych ząbków
Caillouu własnie takich kaszek będę poszukiwać bo przy Milenie bawiłam się w gotowanie zwykłych kasz typu kukurydziana czy z czasem jaglanka,kuskus itp miksowałam i dodawałam przecierki owocowe. Ciekawe czy Artur będzie kaszożercą tak jak ja czy będzie miał długie zęby jak jego siostra

pochwalę sie kolejny raz moja starszą pociechą-miała diagnozę z tego co nauczyła się w Ikl. i tylko ona i jeden chłopiec napisali na max.punktów tj.54 diagnoza składała sie z 3 części podzielona na 2 dni a Milka musiała napisac wszystko o jeden dzień bo pierwszego dnia miałyśmy wizytę u lekarza której nie mogłam przełożyć.podeszła do sprawdzianu z marszu i osiągnęła super wynik zaskakuje mnie bo nie wywieram na niej nacisku na naukę-poprostu szybko wszystko zapamiętuje i chłonie jak gąbka
Gratulacje dla coreczki, brawo
A od kiedy mozna kasze kus kus wprowadzac do diety?

A i chwale sie, ze zaczelam gotowac posilki na parze dla synka. Dzis łosos z warzywkami

Stary 2014-06-03, 09:12   #3509
celin10
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Gratulacje dla coreczki, brawo
A od kiedy mozna kasze kus kus wprowadzac do diety?

A i chwale sie, ze zaczelam gotowac posilki na parze dla synka. Dzis łosos z warzywkami

kuskus wprowadziłam w 9 mies. korzystałam z tej ściągawki http://dietto.pl/porady-%C5%BCywieni...iemowl%C4%85t/

za chęci gotowania maluszkowi-pyszności dziś będą łososia świeżego czy mrożonego bo u mnie w pobliżu dostępność świeżych ryb jest bliska zeru
Stary 2014-06-03, 09:20   #3510
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
kuskus wprowadziłam w 9 mies. korzystałam z tej ściągawki http://dietto.pl/porady-%C5%BCywieni...iemowl%C4%85t/

za chęci gotowania maluszkowi-pyszności dziś będą łososia świeżego czy mrożonego bo u mnie w pobliżu dostępność świeżych ryb jest bliska zeru
Kupiłam dwa świeze filety, poporcjowalam na male kawalki i zamrozilam, tak samo piersi indycze i z kurczaka. Wyjmuje pod wieczor i z samego rana gotuje obiadek na dwa dni

Czyli z kus kusem czekam jeszcze 3 mc

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości