Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-02, 20:27   #1711
ania_1703
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW

Dzisiejsze U

Śniadanie:
owsianka budyniowa: 4 łyżki płatków owsianych, 230 ml mleka 2%, łyżka domowej granoli, łyżeczka otrębów gryczanych, garść orzechów (włoskie i migdały), łyżeczka słonecznika, łyżeczka rodzynek, łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru, pół łyżeczki cukru z wanilią i kardamonem, śliwka i morela suszone.
2 śniadanie:
1/4 ananasa, surówka z czerwonej kapusty, połowy jabłka i łyżki oleju z orzechów włoskich.
Obiad:
Spaghetti kukurydziane z warzywami (pietruszka, brokuły, żółta fasolka szparagowa, zielony groszek, brukselki, pół cukinii, liście od buraczków botwinkowych), plastrem żółtego sera i łyżką oleju rzepakowego.
Podwieczorek:
duże jabłko, kasza jaglana z łyżeczką cukru trzcinowego, wiórkami kokosowymi i słonecznikiem.
Kolacja:
kilka truskawek, duża kromka pumpernikla z domowym pasztetem soczewicowo - warzywnym i szczypiorkiem, pół pomidora, marchewka, jajko na miękko
ania_1703 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 21:43   #1712
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fusiacola Pokaż wiadomość
nadzieja jest i ma się dobrze czasem jak wyjdzie mi coś fajnego to robię zdjęcia, ale bloga nie ma co się spodziewać wcześniej niż po wakacjach, mam teraz dosłownie urwanie głowy z przygotowaniami ślubnymi ale jest postęp bo kupiliśmy sobie z tżtem minimalistyczną białą zastawę, kwadratową i przyznam, że jedzonko na niej wygląda świetnie a mnie tak kusi, żeby gości zamiast kwiatów prosić o "coś do kuchni"
To wrzuć tutaj czasem jakieś zdjęcie

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 22:37   #1713
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez maconha89 Pokaż wiadomość
tej sardynki władowałam całą puszkę na te obie kromki, fakt trochę niegramatycznie napisałam
parę razy już czytałam tu o dodawaniu jajka do owsianki i przyznam, że trochę sobie tego nie wyobrażam. do gotujących się na mleku płatków wbijam surowe jajo i mieszam? nie psuje to jakoś smaku? bo wizja wydaje mi się troszkę fuu ale widzę, że sporo osób tak je
serek lekki już dziś pewnie zjem bo taki jest w lodówce ale na przyszłość co z nim nie tak? ogólnie wiem, że często produkty light to syf ale sprawdziłam skład ( piątnica) i nic tam dodatkowego nie ma, białka ma chyba nawet ciut więcej niż półtłusty.
dzięki za rady
Jeśli chodzi o owsiankę to po prostu ją sobie gotujesz jak zawsze, jajko wbijasz do miseczki i roztrzepujesz z odrobiną wody, owsiankę zdejmujesz z palnika i wlewasz masę energicznie mieszając, i dalej cały czas mieszając z powrotem na palnik aż osiągnie ulubioną konsystencję jest niesamowicie kremowa sycąca i pyszna, ja generalnie innej już nie jadam
Natomiast co do serków to tak odtłuszczanie czegokolwiek ingeruje już w naturalny skład produktu, więc jakby nie patrząc taki produkt jest bardziej przetworzony, po drugie odtłuszczanie nabiału pozbawia go wszystkich witamin, bo zapewne jak wiesz w nabiale jeśli już są witaminy to głównie te rozpuszczalne w tłuszczach, więc wywalając z nich tłuszcz wywalasz tym samym te witaminy, co więcej jak zapewne wiesz wapń jest syntezowany w organizmie właśnie z witaminą D (to znaczy jest ona niezbędna aby go przyswoić),a co gdy jej nie ma? otóż organizm ją uwalnia z własnych zapasów, które są w kościach, ponadto odtłuszczony nabiał ma właśnie więcej białka, ale warto zaznaczyć, że białko z twarogu to białko kazeinowe, więc po pierwsze przyswaja się jedynie w ok. 50% a po drugie kazeina oblepia układ pokarmowy kleistą mazią no to tak po krótce, więc konkluzja jest taka jak już jesz nabiał to najlepiej taki jakim go bozia stworzyła z pełnego mleka od krowy, najmniej przetworzony, najlepiej jeszcze niepasteryzowany, wtedy jest rzeczywiście wartościowy, oczywiście na tyle na ile wartościowy może być nabiał

---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ----------

Cytat:
Napisane przez agaczini Pokaż wiadomość
może rzeczywiście do niej napisze ale zazwyczja wygląda to tak że są 2 godziny zumby pod rząd, ja idę na jakieś 20 minut żeby się rozgrzac, później jest faktyczny trening siłowy, no i wracam na zumbę na jakieś 30 minut max. teoretycznie mogłabym brać po treningu bcaa żeby nie palić mięśni ale nie chce mi się bawić w te specyfiki chciałabym w pełni naturalnie. może zrezygnuję z zumby po 2 z 4 treningów i będę chodzić na aeroby po siłowym tylko właśnie po 2 z 4 treningó. czyli 2x siłka + aeroby, 2 x sama siłka bez aerobów
Na prawdę nie chcę Ci namieszać, więc się osobiście nie wypowiem, ja generalnie siłowy traktuje jako trening całkowity i robię rozgrzewkę, siłowy i rozciąganie (co ciekawe czuję się czasem jak obcy, bo jako nieliczna się w ogóle rozciągam i niektórzy patrzą dziwnie), a aeroby to dla mnie bieganie w terenie (ale interwałowe, czyli krótko i intensywnie), rower, spacer do tego joga i nic mi więcej nie potrzeba do szczęścia

---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

Cytat:
Napisane przez marteczkowo Pokaż wiadomość
Po przerwie witam i o zdrowie pytam

mnie też przerażała wizja jajcznicy owsiankowej, a teraz jem codziennie owsiankę czy jaglankę z wkręconym jajkiem roztrzepuję jajko widelcem, wlewam do gotującej owsianki mieszając w dalszym ciągu widelcem, żeby nie było glutków. Jest spoko, a wierz mi, że ja mam straszne uprzedzenia jeśli chodzi o konsystencje różnych potraw np. do wieśniaka całe życie nie mogłam się przekonać, jak pokochałam okazało się, że nie mogę

Dzisiejsze R do oceny po grzesznym urodzinowym weekendzie i mało twórczym, aczkolwiek dietetycznym poprzednim tygodniu

I Owsianka z bakaliami, orzechami, pestkami, siemieniem, cynamonem + wkręcone jajko
II Potrawka chilli z: czerwoną fasolą, kawałkiem kurczaka, selerem naciowym, papryką, cukinią, cebulą i czosnkiem uduszone z pomidorami chilli i kuminem + kasza jaglana z dodatkiem oliwy z oliwek
III 2 małe kromki żytniego, kawałek wędzonej piersi kurczaka, ogórka zielonego, cukinii, papryki
IV z powodu chwilowego przeciągu w lodówce to co w II
trening - w zależności od zapasu sił - cardio lub interwały
V coś zakupić muszę, mam chęć na makrelę, wtedy dodam kromkę pieczywa plus warzywa. Druga opcja - omlet owsiany z warzywami.
nie ma się do czego doczepić

---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ----------

Cytat:
Napisane przez maadziulek91 Pokaż wiadomość
Redukcja na jutro, oceńcie proszę

śniadanie 7.00 - owsianka na wodzie z siemieniem lnianym, truskawkami i serkiem homogenizowanym naturalnym

II śniadanie 10.00 - jajecznica z 3 jaj na cebulce, do tego szczypiorek pomior i kromka chleba żytniego

obiad 15.00 filet z kurczaka smażony na teflonie, ziemniaczki młode z koperkiem, sałatka z pomidora, ogórka, szczypiorku i fety

trening shred + 15 min cardio

podwieczorek po ćwiczeniach - tuńczyk z jajkiem na twardo

kolacja 20.00 makrela wędzona

Odkąd zaczęłam ćwiczyć siłowo (shreda robię z 3 kg obciążeniem) mam straszne zaparcia wieczorami brzuch mnie boli i czuje się jakbym się napchała przez cały dzień z 50000 kalori
A może za dużo białka w diecie? Ponadto na moje oko trochę mało warzyw, brakuje węgli w posiłku potreningowym, wychodzi też chyba przez małą ilość warzyw za mało błonnika i to może być przyczyna zaparć. Ile gram białka jesz na kilogram masy ciała?
Abigal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-03, 09:08   #1714
marteczkowo
Raczkowanie

Agaczini świat jednak mniejszy niż się wydaje muszę w takim razie odwiedzić tę słynną jadłodajnię jak będę w Białym a na punkcie kuminu mam fioła ostatnio i jeszcze soczewicaaaa

Abigal:

No to plan na dziś

I Owsianeczka jak zawsze uzależnienie czy cuś
II 2 żytnie kromale + pasta: feta, awokado, suszone pomidory + kawałek wędzonej piersi kurczaka
III sardynki w pomidorach (skład najlepszy jaki był) kromka żytniaka + kawałek zielonego ogórka i papryki
IV kasza jaglana + pierś z grilla + warzywa z patelni

trening siłowy oby sił starczyło bo dzień dzisiaj wybitnie ciężki od rana

V tu będzie makrela, która miała być wczoraj (za to wczoraj był śledzik+pieczywo z pastą z II - TŻ miałkolił o pastę ) edit: plus oczywiście warzywko, oraz węgielek jakiś

słoneczka życzę

Edytowane przez marteczkowo
Czas edycji: 2014-06-03 o 09:26
marteczkowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-03, 09:12   #1715
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Abigal Pokaż wiadomość
Na prawdę nie chcę Ci namieszać, więc się osobiście nie wypowiem, ja generalnie siłowy traktuje jako trening całkowity i robię rozgrzewkę, siłowy i rozciąganie (co ciekawe czuję się czasem jak obcy, bo jako nieliczna się w ogóle rozciągam i niektórzy patrzą dziwnie), a aeroby to dla mnie bieganie w terenie (ale interwałowe, czyli krótko i intensywnie), rower, spacer do tego joga i nic mi więcej nie potrzeba do szczęścia
Każdy ma swój sposób, ja jak już biegam to też interwały max 10 minut i też wolę w terenie, ale jakoś specjalnie nie lubię tego, zumba jest moim rozwiązaniem problemu nudy na bieżni ))) co do rozciągania - wiem co czujesz mówiąc o "obcym" haha dlatego ja się rozciągam zazwyczaj w jakiejś salce wolnej z boczku, żeby nikt się nei gapił, bo jak już rozciągam się na piłce to wogole nagle wszyscy sobei robią przerwę i się gapią ;p

Abigail - a co myślisz o wołowinie surowej (w formie tatara) po treningu? to się szybko przyswaja takie surowe mięsko? i ustaw w kolejności od najlepszego źródła węgli do najmniej korzystnego po treningu, proszę : ziemniaki, kasza gryczana, chleb, ryż, makaron żytni

dzisiejszy jadłospis R

I - jajecznica z 2 jaj na maśle, z kalafiorem (około 1/4 całego) z koperkiem, pieprzem i chilli, kromka chleba

II - klopsiki z soczewicy w pomidorowym ostrym sosie z dodatkiem masła orzechowego, pół woreczka kaszy gryczanej, kalafior z wody

III - makaron japoński pszenno-gryczany, kurczak, warzywa, sos rybny - tż robi "chińczyka"

trening siłowy górnych partii ciała (+brzuch), 30 minut zumby

IV - omlet z kaszą gryczaną, ogórki małosolne
Stary 2014-06-03, 09:44   #1716
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Każdy ma swój sposób, ja jak już biegam to też interwały max 10 minut i też wolę w terenie, ale jakoś specjalnie nie lubię tego, zumba jest moim rozwiązaniem problemu nudy na bieżni ))) co do rozciągania - wiem co czujesz mówiąc o "obcym" haha dlatego ja się rozciągam zazwyczaj w jakiejś salce wolnej z boczku, żeby nikt się nei gapił, bo jak już rozciągam się na piłce to wogole nagle wszyscy sobei robią przerwę i się gapią ;p

Abigail - a co myślisz o wołowinie surowej (w formie tatara) po treningu? to się szybko przyswaja takie surowe mięsko? i ustaw w kolejności od najlepszego źródła węgli do najmniej korzystnego po treningu, proszę : ziemniaki, kasza gryczana, chleb, ryż, makaron żytni

dzisiejszy jadłospis R

I - jajecznica z 2 jaj na maśle, z kalafiorem (około 1/4 całego) z koperkiem, pieprzem i chilli, kromka chleba

II - klopsiki z soczewicy w pomidorowym ostrym sosie z dodatkiem masła orzechowego, pół woreczka kaszy gryczanej, kalafior z wody

III - makaron japoński pszenno-gryczany, kurczak, warzywa, sos rybny - tż robi "chińczyka"

I jak ten sosik z masłem orzechowym ?

Stary 2014-06-03, 09:55   #1717
agaczini
Zadomowienie

Ervisha - bardzo smaczny! świetnie się komponowało to masło orzechowe z pomidorami i kuminem dodałam też odrobinę musztardy do sosu - polecam
Stary 2014-06-03, 10:02   #1718
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Każdy ma swój sposób, ja jak już biegam to też interwały max 10 minut i też wolę w terenie jak robię interwały to 8-10 serii 30s/30s po tym już zdycham, ale jakoś specjalnie nie lubię tego, zumba jest moim rozwiązaniem problemu nudy na bieżni ))) co do rozciągania - wiem co czujesz mówiąc o "obcym" haha dlatego ja się rozciągam zazwyczaj w jakiejś salce wolnej z boczku, żeby nikt się nei gapił, bo jak już rozciągam się na piłce to wogole nagle wszyscy sobei robią przerwę i się gapią ;pu mnie siłownia jest na tyle mała, że mażenie o dodatkowej salce to luksus

Abigail - a co myślisz o wołowinie surowej (w formie tatara) po treningu? to się szybko przyswaja takie surowe mięsko? szczerze nie mam pojęcia, jakoś do surowego mięsa się przekonać nie mogę, ale myślę, że jak lubisz to na pewno będzie w porządku i ustaw w kolejności od najlepszego źródła węgli do najmniej korzystnego po treningu, proszę : ziemniaki, kasza gryczana, chleb, ryż, makaron żytni ziemniaczki, ziemniaczki, potem ryż i kasza, i na końcu makaron i chleb (ale to może dlatego, że nie przepadam i nie jestem do końca obiektywna )

dzisiejszy jadłospis R

jadłospis ok, a jak robisz omleta z kaszą?
Stary 2014-06-03, 10:34   #1719
agaczini
Zadomowienie

Abigail, kaszę ugotowaną podprażam na patelni żeby zaczęło pachnieć, i zalewam to jajkami rozbełtanymi z mlekiem, pasuje do tego odrobina gałki muszkatołowej i pieprz i sól oczywiście, można dodać warzywa jakie lubisz odkryłam go gdy nie wiedziałam co zrobić z połową woreczka kaszy gryczanej, a nie cierpię wyrzucać, i mi posmakował
Stary 2014-06-03, 10:38   #1720
Ervisha
Zakorzenienie

Tak samo robi się placuszki z kaszy gryczanej

Stary 2014-06-03, 12:23   #1721
agnieszka16
Zadomowienie

Cytat:
hahah chciałam dobrze oddać klimat tej jakżecudownej orientalnej przyprawy )))))))) ale naprawdę - jak pierwszy raz użyłam kuminu i wrzuciłam go na rozgrzaną patelnię z olejem to odruchowo powąchałam pachy myślac "kurde to ja?" i ostatnio jak tż pierwszy raz robił chilli con carne z mojego ulubionego przepisu to mówił że miał taki sam odruch hahaha

ale fusiaciola, nie mam trochę racji? ;p
jako fanka hinduskiej kuchni wypowiem się, że porównanie wyjątkowo trafione Ale mimo wszystko kumin jest pycha.

wrzucam wczorajsze U

śniadanie: owsianka z 4 łyżkami płatków, z eko serkiem homogenizowanym nat., bananem, borówkami, nektarynką i łyżeczką masła orzechowego

II śniadanie: omlet francuski ze szpinakiem, pomidorami, cukinią i twarożkiem kozim.

godzina fitness z obciążeniem (barbell), pół godziny jazdy na rowerze

obiad: pstrąg pieczony w folii z ziołami, młode ziemniaki pieczone z rozmarynem i tymiankiem, surówka z marchewki, kalarepki i selera

podwieczorek: porcja sałatki owocowej (truskawki, melon, borówki, gruszka) z jogurtem greckim i prażonymi migdałami. kawałek ciemnej czekolady z chilli, kawa

45 min basenu

kolacja: bułka żytnia razowa na ciepło z hummusem, grillowanymi warzywami (cukinia, bakłażan, cebulka, pieczarki) i dużą ilością świeżej natki + surówka z pomidorów, bazylii i czarnych oliwek

Edytowane przez agnieszka16
Czas edycji: 2014-06-03 o 12:24
agnieszka16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-03, 16:05   #1722
fusiacola
Wtajemniczenie

U:

1) płatki owsiane z tartym korzeniem selera, tartym jabłkiem, sokiem i skór z cytryny, miodem, jogurtem naturalnym, białym serem nieodsączanym, rodzynkami i orzechami włoskimi + świeżo wyciskany sok z marchewki i buraka

2) domowa drożdżówka z białym serem (zmiksowany z proszkiem budyniowym i ziarnami wanilii), truskawkami i kruszonką z płatków migdałów, brązowego cukru i masła + kawa z mlekiem

3) pstrąg pieczony w złotku w ziołach, masło czosnkowe, ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa z awokado, szpinakiem, pomidorem, ogórkiem, czerwoną cebulką, kiełkami rzodkiewki, papryką i oliwą

4) kasza gryczana zasmażana z cukinią, fetą i słonecznikiem, na to podudzie indyka z piekarnika + sok czarna porzeczka

5) 2 kanapki z chleba z pestkami dyni i czarnuszką, jedna ze sałatą, gotowanym jajkiem, awokado, majonezem i kiełkami, druga z masłem i dżemem pomarańczowym

---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ----------

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Oj koncentrat jak sobie doprawię pieprzem ziołowym to mogę jeść łyżeczką albo jogurty naturlane ale to po czesci wina mamy bo karmiła nas między innymi słodkimi jogurtami, serkami, dawała słodycze... przyzwyczajała smak do słodkiego a ze ja miałam skłonności do tycia to zawsze pulchna byłam nie pamiętam by dawała nam twarożek ze szczypiorkiem... gdzieś w jakimś programi dla dzieci zobaczyłam takie kanapki ale jak sobie zrobiłam to mi nie smakowały... twaróg to był w naleśnikach (na słodko ) albo w pierogach ruskich czy kopytkach (zawsze posypywało sie nim kopytka), Keczupu też nie lubiłam - wolałam musztardę a frytki jadłam solo Z drugiej strony kiedys lubiłam masło (moja babcia robiła) a teraz już nie bo ani jedno nie smakuje jak te babcine

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

A od kiedy łupież jest pod pachami?

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

Mnie babcia do buraków obrzydzała... jej botwniki były okropne w talerzu pływały całe buraki z liśćmi (chyba jej się kroić nie chciało)
obecnie też lubię koncentrat i przyznam, że też mi się zdarza próbować go łyżeczką podczas gotowania a buraczki to kocham od zawsze, moja babcia robiła je na wiele sposobów, ale zawsze były pyszne

a łupież wszędzie tam gdzie włosy, hindusi się nie depilują mają ciemną skórę, więc łupież pewnie też

fusiacola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-03, 16:07   #1723
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
U:

1) płatki owsiane z tartym korzeniem selera, tartym jabłkiem, sokiem i skór z cytryny, miodem, jogurtem naturalnym, białym serem nieodsączanym, rodzynkami i orzechami włoskimi + świeżo wyciskany sok z marchewki i buraka

2) domowa drożdżówka z białym serem (zmiksowany z proszkiem budyniowym i ziarnami wanilii), truskawkami i kruszonką z płatków migdałów, brązowego cukru i masła + kawa z mlekiem a z jakiej mąki?

3) pstrąg pieczony w złotku w ziołach, masło czosnkowe, ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa z awokado, szpinakiem, pomidorem, ogórkiem, czerwoną cebulką, kiełkami rzodkiewki, papryką i oliwą

4) kasza gryczana zasmażana z cukinią, fetą i słonecznikiem, na to podudzie indyka z piekarnika + sok czarna porzeczka

5) 2 kanapki z chleba z pestkami dyni i czarnuszką, jedna ze sałatą, gotowanym jajkiem, awokado, majonezem i kiełkami, druga z masłem i dżemem pomarańczowym
Bardzo ładnie jest też i coś dla "ducha" taka chwila przyjemności

---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ----------

Cytat:

obecnie też lubię koncentrat i przyznam, że też mi się zdarza próbować go łyżeczką podczas gotowania a buraczki to kocham od zawsze, moja babcia robiła je na wiele sposobów, ale zawsze były pyszne

a łupież wszędzie tam gdzie włosy, hindusi się nie depilują mają ciemną skórę, więc łupież pewnie też
Ale kanapki z koncentratem to bym nie zjadła

Łupież pod pachami... to ciekawe A skąd wiesz ze Hindusi się nie golą??? Znasz jakiegoś

Stary 2014-06-03, 17:31   #1724
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Iwoka Pokaż wiadomość
Wybłagam przepis?

Dołączając na szybciutko do Waszego OT to też kiedyś nie cierpiałam buraków. Teraz wcinam na surowo, jak jabłko
ciasto przygotowywała moja mama, z tego co zdążyłam podpatrzeć to było mniej więcej tak, że drożdże rozpuściła w ciepłym mleku z brązowym cukrem i posypała wierzch mąką pszenną, po wyrośnięciu chlust oliwy, jajko... albo 2, reszta mąk (nie podam niestety proporcji) i dodatki: tu proszek budyniowy waniliowy słodzony 2/3 i laska wanilii. Na wyrośnięte bułeczki kładłyśmy dopiero ser (zmiksowałam go z 1/3 budyniu i wanilią), plasterki truskawek i kruszonkę. Nie wiem ile się piekło

po buraku tak jedzonym szminki nie potrzeba przez cały dzień

Stary 2014-06-04, 09:20   #1725
agaczini
Zadomowienie

cześć, chcę się z Wami podzielić czymś co wczoraj usłyszałam od trenera personalnego..otóz powiedział mi, że "JEDZENIE CZYSTO" to jedna wielka ściema i jeżeli jestem na redukcji, to jedząćc produkty gorsze gatunkowo i bardziej przetworzone to więcej "oddam na kibelku" bo organizm mniej przyswoi i wchłonie...i że np on prawie codziennie je chipsy..totalnie zreyło mi to banię....co o tym myślicie? dodam, że gość swoją sylwetką może się popisać bo jest nienaganna

dzisiejszy jadłospis R dzień bez treningu

I - 2 kromki chleba, jedna z wędzoną piersią kurczaka i ogórkiem małosolnym ,druga z mozarellą i pomidorem

II - 2 naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem, surówka

III - makaron pszenno-gryczany z warzywami (mieszanka chińska) i kurczakiem, sosem sojowym

IV - jajecznica z 2 jajek, kromka chleba, ogórek małosolny

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2014-06-04 o 09:47
agaczini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-04, 09:50   #1726
marteczkowo
Raczkowanie

Cytat:
cześć, chcę się z Wami podzielić czymś co wczoraj usłyszałam od trenera personalnego..otóz powiedział mi, że "JEDZENIE CZYSTO" to jedna wielka ściema i jeżeli jestem na redukcji, to jedząćc produkty gorsze gatunkowo i bardziej przetworzone to więcej "oddam na kibelku" bo organizm mniej przyswoi i wchłonie...i że np on prawie codziennie je chipsy..totalnie zreyło mi to banię....co o tym myślicie? dodam, że gość swoją sylwetką może się popisać bo jest nienaganna
No, że się oddaje więcej na kiblu to się zgodzę, też zauważyłam, że po grzesznych dniach jestem zapchana i potem wszystko się oczyszcza że się tak wyrażę. U psów i kotów można to pięknie zaobserwować dając gorszą i lepszą karmę - po takim pedigree czy innym whiskasie kupa gigant gwarantowana.

Tylko czy to "wchłanianie mniej" jest dobre skoro zależy nam na tym, żeby dobrze odżywiać organizm? Może i je chipsy, ale pewnie oprócz tego odżywki itd i może dlatego to się jakoś negatywnie nie odbija (na sylwetce przynajmniej, bo na zdrowiu to się może okazać za ładnych parę lat). Już pominę, że akurat chipsy może wykupali, ale tłuszcze trans i sól raczej z kupą nie wyjdą takie moje zdanie
marteczkowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-04, 10:15   #1727
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marteczkowo Pokaż wiadomość
No, że się oddaje więcej na kiblu to się zgodzę, też zauważyłam, że po grzesznych dniach jestem zapchana i potem wszystko się oczyszcza że się tak wyrażę. U psów i kotów można to pięknie zaobserwować dając gorszą i lepszą karmę - po takim pedigree czy innym whiskasie kupa gigant gwarantowana.

Tylko czy to "wchłanianie mniej" jest dobre skoro zależy nam na tym, żeby dobrze odżywiać organizm? Może i je chipsy, ale pewnie oprócz tego odżywki itd i może dlatego to się jakoś negatywnie nie odbija (na sylwetce przynajmniej, bo na zdrowiu to się może okazać za ładnych parę lat). Już pominę, że akurat chipsy może wykupali, ale tłuszcze trans i sól raczej z kupą nie wyjdą takie moje zdanie
no właśnie..też tak sceptycznie do tego podeszłam. ja poza tym też biorę pod uwagę wygląd skóry, włosów, paznokcie, które o niebo leppiej wyglądają gdy odżywam się czysto. dodam też, że skorygował mi trening twierdząc że robię za dużo ćwiczeń na każdą grupę mieśni, i że mogę robić mniej i korygować bardziej dietą. tylko że chciałabym żeby poziom otłuszczenia organizmu trochę szybciej się zmniejszał...i zastanawiam się co skorygować w mojej diecie...jeśc mniej węglowodanów? czekam na wasze opinie, caluski
Stary 2014-06-04, 10:39   #1728
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
strasznie dziwne to co Ci powiedział... ale też bym raczej zakładała, że je tych chipsów trochę, a poza tym odżywia się zdrowo nie uwierzę, że na przetworzonym jedzeniu i sporych ilościach chipsów można wyglądać nienagannie Facet na pewno ma spore zapotrzebowanie na kcal, skoro jest trenerem personalnym i te chipsy pewnie nawet nie zawyżają mu specjalnie dziennego bilansu.

pamiętam jak jadłam niezdrowo, było tego znacznie mniej niż teraz, bo bywały dni, że nie dobijałam nawet do 1000kcal a byłam zwyczajnie otyła. U mnie właśnie czyste jedzenie było kluczem do zrzucenia kg

Stary 2014-06-04, 11:12   #1729
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:

dzisiejszy jadłospis R dzień bez treningu

I - 2 kromki chleba, jedna z wędzoną piersią kurczaka i ogórkiem małosolnym ,druga z mozarellą i pomidorem

II - 2 naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem, surówka

III - makaron pszenno-gryczany z warzywami (mieszanka chińska) i kurczakiem, sosem sojowym

IV - jajecznica z 2 jajek, kromka chleba, ogórek małosolny
Pytanie tylko na czym Ci zależy na niewchłoniętych resztkach i bieganiu do kibelka czy odżywieniu organizmu?
Mnie też goni jak zjem za dużo chipsów, ale dlatego że organizm właśnie w ten sposób się broni, wyrzuca z siebie niewłaściwy pokarm.
Myślę że trener trochę podkoloryzował, wiadomo każdy nawet będący na diecie czasami zje coś niedozwolonego za czym tęskni, wszak inaczej byśmy zwariowali. Jednak nie ma co brać jego słów zbyt mocno do siebie, bo jedzenie przetworzonego świństwa na codzień napewno nie wyjdzie mam na dobre. Niezależnie od tego ile w kibelku potem zostawimy
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-04, 11:37   #1730
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość
Pytanie tylko na czym Ci zależy na niewchłoniętych resztkach i bieganiu do kibelka czy odżywieniu organizmu?
Mnie też goni jak zjem za dużo chipsów, ale dlatego że organizm właśnie w ten sposób się broni, wyrzuca z siebie niewłaściwy pokarm.
Myślę że trener trochę podkoloryzował, wiadomo każdy nawet będący na diecie czasami zje coś niedozwolonego za czym tęskni, wszak inaczej byśmy zwariowali. Jednak nie ma co brać jego słów zbyt mocno do siebie, bo jedzenie przetworzonego świństwa na codzień napewno nie wyjdzie mam na dobre. Niezależnie od tego ile w kibelku potem zostawimy

no właśnie, tu trochę poszło w złą stronę z dyskusją, bo jak ktoś pracuje jako trener i trenuje sam, towiadomo że ma dużezapotrzebowanie kaloryczne i nawet jak zje te pizze czy chipsy codziennie to nic mu się nie stanie. bardziej mi chodziło np o jedzenie właśnie jakichs pasztewtów kupnych i innych takich czyli przetworzonego żarcia gorszej jakości. ae też myślę że podkoloryzował, tylko że w sumie to zdiwiłam się że jego opinia była tak skrajna od mojej... tak czy siak, zwracam jeszcze moi kochani uwagę na drugie pytanie: żeby zrzucić więcej tłuszczyku no to powinnam już dokręcić to dietą (w opinii trenera, bo trening mam mega git dokręcony) w takim razie co- ucinać kalorie? i znowu się z tym nie zgodzę bo nie wyobrażam sobie jak mogłabym teraz nie dojadac. zresztą jak zaczelabym ucinać węgle to dostalabym tutaj na forum po tyłku. czyli co robić z moją dietą skoro w kwestii treningu temat mam już doszlifowany jako tako. jeść więcej warzyw w miejsce węglowodanów żeby obniżyć kaloryczność posiłków?
Stary 2014-06-04, 11:56   #1731
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
no właśnie, tu trochę poszło w złą stronę z dyskusją, bo jak ktoś pracuje jako trener i trenuje sam, towiadomo że ma dużezapotrzebowanie kaloryczne i nawet jak zje te pizze czy chipsy codziennie to nic mu się nie stanie. bardziej mi chodziło np o jedzenie właśnie jakichs pasztewtów kupnych i innych takich czyli przetworzonego żarcia gorszej jakości. ae też myślę że podkoloryzował, tylko że w sumie to zdiwiłam się że jego opinia była tak skrajna od mojej... tak czy siak, zwracam jeszcze moi kochani uwagę na drugie pytanie: żeby zrzucić więcej tłuszczyku no to powinnam już dokręcić to dietą (w opinii trenera, bo trening mam mega git dokręcony) w takim razie co- ucinać kalorie? i znowu się z tym nie zgodzę bo nie wyobrażam sobie jak mogłabym teraz nie dojadac. zresztą jak zaczelabym ucinać węgle to dostalabym tutaj na forum po tyłku. czyli co robić z moją dietą skoro w kwestii treningu temat mam już doszlifowany jako tako. jeść więcej warzyw w miejsce węglowodanów żeby obniżyć kaloryczność posiłków?
a może stopniowo dokładać węgli nawet kosztem 2-3 tygodniowego zastoju wagi i potem uciąć, żeby organizm się "zorientował", że chcesz chudnąć? wydaje mi się, że jak jesteś przyzwyczajona do takich treningów i takiego jedzenia, to delikatne obcinanie kalorii nic nie da, a wydaje się, że tych węgli masz niewiele, że gdybyś chciała uciąć konkretnie to nic by nie zostało. A czasem taki krok do tyłu paradoksalnie może zdziałać więcej nawet może o to chodziło Twojemu trenerowi, żeby zrobić sobie taką tymczasową odskocznię od dotychczasowego jedzenia

Stary 2014-06-04, 12:18   #1732
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
a może stopniowo dokładać węgli nawet kosztem 2-3 tygodniowego zastoju wagi i potem uciąć, żeby organizm się "zorientował", że chcesz chudnąć? wydaje mi się, że jak jesteś przyzwyczajona do takich treningów i takiego jedzenia, to delikatne obcinanie kalorii nic nie da, a wydaje się, że tych węgli masz niewiele, że gdybyś chciała uciąć konkretnie to nic by nie zostało. A czasem taki krok do tyłu paradoksalnie może zdziałać więcej nawet może o to chodziło Twojemu trenerowi, żeby zrobić sobie taką tymczasową odskocznię od dotychczasowego jedzenia

hmmm to brzmi mądrze co mówisz, z tą odskocznią, rzeczywiści mogło chodzić o coś takiego i masz rację, mój organizm wogóle słabo reaguje na diety, i tak jak mówisz jakbym chciała dociąć mocno to nic by nie zostało.. zobaczę narazie jak się będzie zachowywał Pan Organizm przy tych 4 treningach i jak nie ruszy to pokombinuję z węglami ale mam nadzieję że ten nowy system treningów pomoże mi w tonowaniu ciała bo ogólnei z wymiarów jestem całkiem zadowolona tyle że mogłoby trochę jeszcze mniej tłuszczyku być
Stary 2014-06-04, 12:42   #1733
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:

hmmm to brzmi mądrze co mówisz, z tą odskocznią, rzeczywiści mogło chodzić o coś takiego i masz rację, mój organizm wogóle słabo reaguje na diety, i tak jak mówisz jakbym chciała dociąć mocno to nic by nie zostało.. zobaczę narazie jak się będzie zachowywał Pan Organizm przy tych 4 treningach i jak nie ruszy to pokombinuję z węglami ale mam nadzieję że ten nowy system treningów pomoże mi w tonowaniu ciała bo ogólnei z wymiarów jestem całkiem zadowolona tyle że mogłoby trochę jeszcze mniej tłuszczyku być
a moze po prostu Twój organizm osiagnol wage idealna przy ktorej najlepiej mu sie funkcjonuje i po prostu nie ma juz czego zrzucac? (przepraszam za brak polskich znakow - pisze z telefonu)
Stary 2014-06-04, 12:54   #1734
agaczini
Zadomowienie

wiesz co to jest bardzo możliwe, gdyż np jak utrzymywałam w zeszłym roku niezdrowymi dietami wagę 59 -60 kilo było mi bardzo cięzko ją utrzymać. a tak dorzuciłam trening siłowy, jem czysto i wszystko po trochu, nie ucinam węgli, ważę 63 kilogramy i jakoś mi się tak utrzymuje. może po prostu nei ma co z tym walczyć (co do polskich znaków - nie ma sprawy)
Stary 2014-06-04, 17:58   #1735
fusiacola
Wtajemniczenie

U:

1) płatki gryczane zapieczone z gruszką, miodem i orzechami włoskimi pod warstwą twarogu + kawa z mlekiem

2) rogalik pełnoziarnisty ze sałatą, wędzonym łososiem, majonezem z koperkiem, ogórkiem małosolnym i kiełkami rzodkiewki + pół grejpfruta

3) schab ze śliwką duszony w powidłach, kasza pęczak, sałatka z botwinki, awokado, czerwonej kapusty, cebulki i jabłka z oliwą

4) zupa cytrynowa zabielana śmietaną i żółtkami, z ryżem i kurczakiem

5) placuszki z białek, mąki pełnoziarnistej, mielonych orzechów i płatków migdałów, część z dżemem pomarańczowym a część z serkiem homo i truskawkami

Stary 2014-06-04, 18:14   #1736
pulp fiction
Zadomowienie

fusiacola czy mogę prosić o przepis na zupę cytrynową?

ćwiczę
dbam o włosy
zdrowo się odżywiam
pulp fiction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-04, 19:50   #1737
201803300917
Konto usunięte

R/U ( ocena tradycyjnie mile widziana)
I owsianka z bananem , płatkami migdałów i rodzynkami ( nie dodałam jajka bo na II omlet, ale przekonuje się powoli do tej wizji)
II omlet z 2 jaj z papryką, szczypiorkiem, cebulką i serem feta ( pycha wyszedł)
na deser 2 delicje
1,5 godziny treningu ( bjj nie wiem do końca pod jaki typ treningu to kwalifikować)
III grahamka z wędzona makrelą i pomidorem ( 2 kanapki)
IV jogurt naturalny + 4 rzodkiewki ( ok 22 wiec nie chce nic dużego )
201803300917 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-04, 20:17   #1738
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pulp fiction Pokaż wiadomość
fusiacola czy mogę prosić o przepis na zupę cytrynową?
pulp fiction gotujesz wywar na piersi kurczaka i warzywach, najlepsze są te lekko słodkie jak pietruszka, pasternak ewentualnie kalafior - jak zmiękną to blendujesz je i dolewasz świezo wyciśnięty sok z cytryny ilość to kwestia gustu, u mnie pół szklanki na 2 osoby. Potem 4 żółtka lekko ubijasz, dodajesz do nich śmietanę 15%, hartujesz ciepłą zupą i wlewasz zgęstnieje za ok pół minuty mieszania, ważne żeby nie stała dłużej na palniku. Zazwyczaj doprawiam tartą skórką z cytryny, czasem imbirem, ale ona wbrew pozorom jest bardzo delikatna w smaku więc można pokombinować super jak udekoruje się plastrami podpalonej na palniku cytryny i kleksem śmietany, ale na co dzień nie mam na to czasu i podaje zwyczajnie z ryżem

robi się też zupę z kiszonych cytryn, wtedy analogicznie jak w zupie ogórkowej wlewa się zalewę jeszcze podczas gotowania, ale w przypadku świeżego soku lepiej dodać go pod sam koniec bo straci na intensywności

Stary 2014-06-04, 20:40   #1739
eddin
Raczkowanie

U

I jajecznica z 2 jaj z ketchupem i z 2 kromkami chleba chrupkiego żytniego, marchewka, ciasteczko kokosowe, kawa z mlekiem sojowym

II Kanapki z ziarnistą bułką i wędliną z indyka, sok z buraków, ok. 0,5 kg truskawek

III Przekąska: banan

IV Obiadokolacja: 3 kanapki z chleba razowego z masłem, śledziem wędzonym i kiełkami rzodkiewki, z ogórkiem małosolnym, dwie marchewki. Później jeszcze kanapka z masłem orzechowym i tofu

Dawno nic nie wrzucałam... Ujdzie jakoś?
Zwykle jem więcej

Edytowane przez eddin
Czas edycji: 2014-06-04 o 20:42
eddin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-04, 21:44   #1740
dezett
Zadomowienie

Wstawie tutaj
- ograniczam nabial, troche gluten, surowe warzywa,
- menu pod @(tluszcze)
- wprowadzam nowosci
- jem mniej surowych warzyw szczegolnie na kolacje a zamiana jajek na twardo na te na miekko zdecydowanie lepiej mi sluzy
podliczylam mniej wiecej ok 2000 tys kalorii, czyli 500 za malo ?
113 bialka, 90 tluszczu ok 200 wegli.

U/P
przed. ciepla woda z cytryna i miodem
7. sn. owsianka z amarantusem, na mleku migdalowym z ubitym bialkiem z: orzechami pecan, pestkami slonecznika, daktylami, borówkami.
(pol szklanki platkow, lyzka amarantusa, szklanka mleka, garsc orzechow, 4 daktyle, lyzka slonecznika, duzo borowek ) zielona herbata
PIANKOWA OWISANKA RZĄDZI (jak moglam katowac sie twarogiem!!!!)
woda kokosowa.
cwiczenia lekkie silowe ok godziny.
11. IIsn. 2 wieksze kanapki pszenno/zytni ze slonecznikiem z pieczonym indykiem (cala piers), papryka duszona, natka pietruszki, salata, pasta z awokado do posmarowania.
14.30 obiad. niejedzone 100 lat- 4 wieksze pieczone mlode ziemniaki z maslem, tymiankiem wg przepisu Fusiacola polane kefirem do pieczony losos (200g) z olejem kokosowym, imbirem, w przyprawach plus duszone warzywa: marchewka, seler, groszek z olejem lnianym.
17.30 podwieczorek:. kasza jaglana (3lyzki suchej) wymieszana z pieczonym jablkiem z cynamonem, rodzynkami, kozim jogurtem, garscia migdalow; kawa zbozowa
pokrzywa
21. kolacja: quinoa (4-5 lyzek suchego 50g) z podsmazona na oleju kokosowym cala mala cukinia z oregano, 2 jajka w koszulkach, kielki lucerny.

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ----------

Cytat:
pulp fiction gotujesz wywar na piersi kurczaka i warzywach, najlepsze są te lekko słodkie jak pietruszka, pasternak ewentualnie kalafior - jak zmiękną to blendujesz je i dolewasz świezo wyciśnięty sok z cytryny ilość to kwestia gustu, u mnie pół szklanki na 2 osoby. Potem 4 żółtka lekko ubijasz, dodajesz do nich śmietanę 15%, hartujesz ciepłą zupą i wlewasz zgęstnieje za ok pół minuty mieszania, ważne żeby nie stała dłużej na palniku. Zazwyczaj doprawiam tartą skórką z cytryny, czasem imbirem, ale ona wbrew pozorom jest bardzo delikatna w smaku więc można pokombinować super jak udekoruje się plastrami podpalonej na palniku cytryny i kleksem śmietany, ale na co dzień nie mam na to czasu i podaje zwyczajnie z ryżem

robi się też zupę z kiszonych cytryn, wtedy analogicznie jak w zupie ogórkowej wlewa się zalewę jeszcze podczas gotowania, ale w przypadku świeżego soku lepiej dodać go pod sam koniec bo straci na intensywności
CHRYSTEEEEEEEEEEEEEEEE
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2014-06-04 o 22:01
dezett jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości