|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3511 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1
Witam sie z deszczowych Gliwic.
Tak na szybko wrzucam ciekawy link, ktory teraz przy sniadanku przeczytalam. Jestem ciekawa Waszej opinii - ja jestem pod negatywnym wrazeniem pewnych faktow. http://zielonyzagonek.pl/sloczek-fas...iony-rodzicow/ I jeszcze jedno - ostatnio byla tu rozmowa o tekscie na temat wit D napisanym przez 'azjatycki cukier'. Wczoraj wpadl mi w oczy calkiem inny tekst traktujacy ten temat. Dla mnie - sceptyczki opalania' dosc rewolucyjny. Ciekawa jestem Waszych komentarzy http://www.polishclub.org/2014/06/01...edium=facebook
D 20.05.2007 M 01.12.2009 A 29.01.2014 Edytowane przez Kalina27 Czas edycji: 2014-06-03 o 09:40 |
|
|
|
#3512 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3513 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Czuję się strasznie. Całą noc nie spałam dłużej niż pół godziny naraz, jestem przeziębiona i czuję że przejdę to jak facet. Umieram, gardło napier***a mnie jak szalone, TŻ poszedł do pracy, boję się tego momentu kiedy dziecko się obudzi. Jak go zarażę to idę się pochlastać.
Cytat:
![]() Pamiętam jak w zeszłym roku spędziłam dzień dziecka. Jeszcze nie wiedziałam że jestem w ciąży, więc cały dzień grałam w Wiedźmina II ![]() Cytat:
Kaszka HIPP po 7 miesiącu, w składzie mleko chude w proszku. A to wogóle hit wszystkich hitów: BoboVita Kaszka mleczno-ryżowa o smaku malinowym po 4. miesiącu, w składzie: mleko modyfikowane następne (w kaszce po 4-tym miesiącu), cukier, odtłuszczone mleko w proszku (z mleka), maltodekstryna, proszek malinowy, naturalny aromat malinowy. Nic tylko iść i zastrzelić dietetyka który zalecił ten skład dla 17-tygodniowego dziecka. Cytat:
![]() Cytat:
![]() A tak na serio to gratulacje. I szczerze zazdroszczę Ci, to musi być fajne uczucie. Ja pękam z dumy jak SuperDzidziusiowi uda się trafić grzechotką do buzi, i wołam TŻa żeby popatrzył jak synuś zdolny, tak mnie duma rozpiera - jakie to musi być cudowne uczucie jak dziecko jest większe i osiągnięcia odpowiednio bardziej zaawansowane ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#3514 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3515 |
|
Raczkowanie
|
Jedynym komentarzem na tego typu artykuły jest zachowanie umiaru. I włączenie mózgownicy. Autor przedstawia słoiczki jakby były ostatecznym złem.
Chyba zapomniał, ze są (choć ich mało!) jeszcze ludzie myślący, czytający i edukujący, a poza czernią i bielą występują odcienie szarości. A słoik słoikowi nierówny.
|
|
#3516 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiedzma rozmrazam w lodowce wlasnie
A co do gryzakow on ma je wszystkie w powazaniu, gryzie tetre, reke moja lub swoja, ewentualnie kocyk haha Ja pisalam na fb co dodaja do Hipp w Uk, mleko, smietana, maka, ryz, cukry najrozniejsze ... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3517 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
przez ta kaszke z Bobo vity to normalnie kopara mi opadła![]() co do Mileny to brak cukru z okresu niemowlaczka prubuje nadrabiać teraz i czasami cichaczem wymyka się do babci ze ona taka biedna i nic słodkiego nie ma a z chęcią by zjadła...i co babcia daje ale zrobiłyśmy taki myk z teściową ze kupuje jej ciasteczka Sante lub amarantuski i chowamy u babci w szafce zapasów słodyczy w domu nie mam a na dzień dziecka mała zebrała czekolady i schomikowała u siebie w pokoju-zobaczymy w jakim tempie znikną z moją pomocą ale cicho![]() ![]() Cytat:
"Czerniak, jak wykazały wszelkie badania, występuje głównie u osób tzw. wolnych zawodów, aktorów, adwokatów, ludzi mających nadmiar pieniędzy i nagminnie używających kosmetyków różnego rodzaju. Wiadomo, że kosmetyki, aby się nie psuły, zawierają np.formaldehyd, znamy preparat do konserwacji zwłok. Wiadomo od 1875 roku, że wywołuje raka np. u kominiarzy [Sir P.Pot] Rybacy, brukarze, czy rolnicy, narażeni znacznie bardziej na słoneczne promieniowanie, chorują o wiele rzadziej." cytat z Jaśkowskiego-spadłam z krzesła...wujek mojego męża-rolnik zmarł na czerniaka,nadmiaru pieniędzy nie miał i kosmetyków pewnie też nie używał.....wogóle ten J.to jakis fanatyk zdeka ![]() ---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Cytat:
|
|
#3518 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie dziwi mnie że autor zapomniał że są ludzie czytający i myślący - śmieciowe jedzenie dla dzieci sprzedaje się jak świeże bułeczki, ludzie wierzą producentom, że "mnóstwo pyszności dla mocnych kości", i jak tu pamiętać że nie wszyscy podążają jak owce za stadem? Wyniki sprzedaży nie kłamią ![]() Cytat:
|
|
#3519 |
|
Wtajemniczenie
|
Celin a no w Uk to chyba gorsze te sklady niz w Pl ... :/
|
|
|
#3520 | |
|
Wtajemniczenie
|
Mówimy o kraju gdzie chorobą narodową jest otyłość, z kosmosu oni tego problemu nie wzięli. Jest jedzenie z fajnym składem, ale jest też denne - i to denne jest znacznie tańsze. A obywatele pierwszego świata nie lubią czytać, szczególnie list składników żywności.
Cytat:
A czekolada jest dobra na psychikę, także mamy
|
|
#3521 |
|
Raczkowanie
|
No dobrze, to co złego jest w słoiczku o składzie: pasternak 66%, woda. Koniec składu.
I tak obstawiam, że dla ludzi żywiących się w Maku takie artykuły to woda na młyn, ponieważ nie wejdą na stronę "Zielony Zagonek", czy inne pro-eko-zdroworozsądkowe.
|
|
#3522 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oczywiście zdrowsze byłoby to jedzenie gdyby w domu uparować pasternak i zblendować z wodą, wtedy nie byłoby pasteryzowane i mrożone/rozmrażane bóg wie ile razy, ale sam skład słoiczka jest fajny. A jakiej to firmy?
|
|
#3523 |
|
Raczkowanie
|
Baby Dream - Rossman.
Choć przejrzałam resztę i widzę, ze do niektórych (np. dyni) dodają mąkę ryżową bio. Po co?
|
|
#3524 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://www.rossnet.pl/Produkt/Babydr...352,promocja14
|
|
#3525 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- Cytat:
|
|
#3526 |
|
Raczkowanie
|
Racja Roane. Dziękuję.
Celina - moi rodzice, w dobrej wierze oczywiście kupili sloik z jablkiem, morela i... biszkopcikami. Od 4 miesiąca.
|
|
#3527 | |
|
Rozeznanie
|
taaa i pojemność 190 ml+ kasza manna a zdaje sie że w tym czasie to dopiero próby glutenu prawda?
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Artur śpi w drugim pokoju,słysze że płacze wiec podrywam zadek z krzesła i biegnę przy okazji oblewając sie herbatą-wchodze do pokoju a tam cisza- mały śpi.....i tak myśle czy naprawdę zapłakał czy jakis omam słuchowy miałam chyba dopada mnie ciężkie OZM
|
|
#3528 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja bym z takim składem poczekała co najmniej do 10 miesiąca ze względu na mleko - ale 10-miesięczne dzecko już nie powinno papek jeść chyba, no nie?
|
|
#3529 | |
|
Rozeznanie
|
a kto ma ochotę na truskaweczki i maliny po 4 mies? http://www.rossnet.pl/Produkt/Babydr...ko,117354,1669 w opisie jest ze zawiera składniki mało alergizujące
niestety składu nie widać ile czego w czym heh---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Cytat:
|
|
#3530 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie wiem jak inne dzieci, ale moje nie powinno ![]() Cytat:
Rany, ale sajgon przed chwilą miałam - w sumie całkiem zabawny. Karmiłam Młodą, po czym przypomniało mi się, ze nie dodałam do posiłku kaszki. Zostawiłam ją na chwilę, wracam z kuchni a ta z śliniakiem na twarzy i zlizuje resztki. Potem dałam jej wodę do popicia z niekapka, źle dokręciłam i bach, cała się oblała. Jakby tego było mało dodając kaszę nie zamknęłam za sobą szafki, kota do niej weszła i strąciła łapką otwarte opakowanie kaszy jaglanej - cała podłoga brudna. Ale ogarnęłam, Dziecięcie śpi, więc dogadzam sobie kawą.
|
|
|
#3531 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To rodzice mają za zadanie wnikać w składy, więc to rodziców głupota że takim shitem dzieci karmią. To rodzice ostatecznie podejmują decyzje.---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3532 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3533 | |
|
Rozeznanie
|
Co do słoiczków to ja właśnie kupuję pasternak z babydream (tylko dlatego, że nie ma tego warzywa na stoiskach a mały polubił) ale nic poza tym. Raz czy dwa kupiłam jabłko. Jak gotowałam to ziemniaka i marchewkę to nie zbyt mu to smakowało.
Narazie to tyle z rozszerzania diety. Myslę o kupieniu jakiejś kaszy. Lepiej manną czy jaglaną? A może jeszcze jakąś inną polecacie? Roane zdrówka! Kamila, Ida pogratulujcie ząbków maluchom ![]() ---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- [/COLOR] Cytat:
Karol - 05.01.2014 Edytowane przez punamama Czas edycji: 2014-06-03 o 14:40 |
|
|
|
|
#3534 |
|
Zadomowienie
|
Jaglana jest bezglutenowa
|
|
|
#3535 |
|
Raczkowanie
|
Widzę, że dyskusja na temat słoiczków trwa. Ja nadal trzymam się myśli, że zaczniemy z BLW, jeśli nie, to będę gotować sama. U nas marchewki, ziemniaki i inkszości typu olej lniany zimnotłoczony, to codzienność, więc będę mogła miksować. Słoiczki to ostateczność, z resztą dla wegerodzin mało jest takich odpowiednich.
Dla mnie tłumaczenie, że dla producentów to biznes i zero odpowiedzialności nie jest tłumaczeniem. Naprawdę... Zbijanie kasy na naiwności (czasem głupocie) ludzi, to jest niezły przekręt. Dzieciakom przygotowuje się żołądki pod szybkie żarcie, słodycze. Nastawia się od samego początku na jak najbardziej przetworzoną żywność. Gdzieś ta odpowiedzialność powinna kiedyś wypłynąć. Mnie to przeraża, że wizerunek 'odpowiedzialnej firmy, która dba o najmłodszych, również alergików' skrywa jakiegoś marketingowego potwora... Smutne to po prostu. Dostałam niedawno paczkę z HiPPa z marchewką od czwartego miesiąca. To nie przypadek I kupony na mm, słoiczki, kosmetyki... Oraz poradnik żywienia. Ech... Dziś mamy jedzenie ze Złotego Osła z Gliwic Tak a propos normalnego jedzenia.Caillouu, niezły sajgon! Reporter wojenny bardzo by Wam się przydał do cykania zdjęć ![]() Dotarliśmy na 94 stronę 'Poczytaj mi, mamo' Lubi czytanie ten mój Młody Chłopek Roztropek ![]() Roane, zdrówka, zdrówka, zdrówka!
|
#3536 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a co do pasternaku to spotkałam go tylko w słoiczkach Rossmanowskichwiecie co mi sie przypomniało...mleko niebieskie-pewnie nie jedna z nas sie na nim wychowała
|
|
#3537 | ||
|
Zakorzenienie
|
Wobec nagonki na "słoiczki" także tutaj (choć uważam, że wybierając z głową można znaleźć tez sensowne obiady czy desery) przyszło mi pytanie: co lepsze?
1. warzywa/owoce ze zwykłego sklepu spożywczaka/warzywniaka (nie eko, nie z ogródka czy targu od baby/chłopa) czy słoiczek? 2. mięso ze zwykłego mięsnego czy słoiczek? ---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Cytat:
Manne mam podawac jak sończy 6 miesiecy ---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ---------- Cytat:
Teraz używam do bloku czekoladowego
|
|
#3538 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() właśnie-jak robisz blok czekoladowy bo sporo razy natrafiłam ze mleko niebieskie jest do tego wykorzystywane i blok jest pyszny
|
|
#3539 |
|
Rozeznanie
|
Ja kupuje warzywa dla Karola ze sklepy ekologicznego a jak już bedzie mogl jesc mieso to mam sprawdzony sklep. GorZej z rybami. Filetowane są najgorsze (kiedyś rybak mówił, że najlepsze sprzedają się w calosci, pozniej bez wnetrznosci a na koncu filetowane) a tylko takie zazwyczaj uświadczysz.
|
#3540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Producenci podają z czego (np. z uda) i ile jest mięsa w słoiczku. Blok/łom 1 szklanka cukru 1 kostka masła (250 g) 1/2 szklanki wody 2-3 łyżki kakao 400 g mleka w proszku herbatniki, orzechy, suszona morela, żurawina, migdały, skórka pomarańczowa itp Masło rozpuścić, dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać, zagotować, trochę ostudzić. Do dużego garnka/miski wsypać mleko w proszku, pokruszone herbatniki (duuużo, dzięki temu blok jest zbity i nie topi się za bardzo), bakalie, wymieszać z przygotowanym wcześniej masłem, wlać do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową i siup do lodówki
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:23.

Kiedyś przy okazji czytania o kaszkach Holle(o których ty pisałaś) trafiłam na niemiecki schemat-teraz nie mogę tego odszukać
i tam mięska były po 4 miesiącu,w PL zalecane są w 6 dla mm i w 7 dla kp i stąd słoiczki np Hipp z szerokim wachlarzem dań mięsnych-tak mi się wydaje

przez ta kaszke z Bobo vity to normalnie kopara mi opadła

chyba dopada mnie ciężkie OZM