Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-05, 15:26   #2911
tygrysek83
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Dzięki dziewczynki za miłe słowa

Ja się uspokoiłam, jakoś strasznie zła byłam po wizycie, i na spokojnie obejrzałam wyniki. I powiem wam, że mam ochotę tego lekarza udusić Straszy mnie, że jest źle itd a w wynikach pisze, że jedno bioderko jest na Ia, a drugie Ia/Ib. Dlaczego w takim razie zabronił mi kłaść dziecko na boku?????? Ehhhhh....
No więc postaram się z młodą na brzuch przerzucić ale już bez takiego parcia.

virginia, moja też jest kruszynka. Nie wiem ile je bo KP, ale jak wrzuciłam jej wagi dotychczasowe do siatki centylowej to oscyluje między 10 a 25. Pediatra powiedziała, że dobrze przybiera więc się nie martwię. Po prostu woli być szczuplutka ;p

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Pokaż wiadomość
Przejrzałam wątek, wypiłam kawkę, teraz zabieram się za zrobienie makijażu. Mówiłam Wam, że Emilka uwielbia patrzeć jak się maluję? Zawsze patrzy na mnie jak zahipnotyzowana. Mała dama mi rośnie
Ja dziś przetestuję bo na co dzień się nie maluje, ale dziś mknę na imprezkę mojego pionu w firmie

Cytat:
Napisane przez niezapomnijkaa09 Pokaż wiadomość
Witam się szybko. Proszę o kciuki bo dziś na szczepienie się wybieramy- boję się strasznie ale tego co będzie po szczepieniu w domu Podobno różnie dzieciaczki to znoszą.

Co do skoków to u nas w ogóle się nie sprawdza ten grafik. Tam gdzie chmury u nas Antoś jest ok a tam gdzie słoneczko to jest masakra
Ostatnio ma też problem z kupkami- robi zielonkawe o konsystencji plasteliny. Dziś zgłoszę to pediatrze. Z tego co czytałam to muszę go wodą dopajać by kupka była luźniejsza. Niby go dopajam ale widać za mało
Czytałam gdzieś, że jeżeli dziecko nie urodziło sie w terminie to się koryguje.
za szczepienie

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
to prawda ale jak już pisałam on jest od noszenia (czym mi ją już trochę rozpuścił), tulenia itp a ja od czarnej roboty - czyszczenia noska itp.
Wiesz, lepiej że od noszenia niż od zajmowania się jedynie dzieckiem śpiącym i leżącym w łóżeczku, jak to poniektórzy mają w zwyczaju.

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
o tak za katarek powinni nobla dać ,...
Ja mam najlepszy ubaw przy katarku patrząc na TZ, któremu się niedobrze robi jak widzi gluty

Cytat:
w ndz na wystep rzyjechała do nas bratanica ta 2 latka chora amelia ja uwielbia wiec sie wycałowały i wczoraj wylądowalismy u lekarza
eh... niepoważni są niektórzy . Dużo zdrówka.

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Mam to samo ale chtba nikt sie na mnie nie pogniewa? - ja zawsze za wszystkich trzymam kciuki i dobrze zycze
Fajnie jest jak się odzywacie, a tyle nas tutaj, że nie zawsze uda się do wszystkiego odnieść

---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Cytat:
Napisane przez mara86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny skoro tak mowicie o podawaniu wody czy herbatki, to mam pytanie czy karmiac wylacznie piersia mam to robic. Ciagle spotykam sie z roznymi opiniami. Jak wy robicie?
Ja nie podaje, bo tak mi wszyscy mówili
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-05, 15:31   #2912
pola_m
Wtajemniczenie

Cytat:

Przejrzałam wątek, wypiłam kawkę, teraz zabieram się za zrobienie makijażu. Mówiłam Wam, że Emilka uwielbia patrzeć jak się maluję? Zawsze patrzy na mnie jak zahipnotyzowana. Mała dama mi rośnie

Mój Antek też uwielbia I jak noszę biżuterię. Ijeszcze lubi, jak się go smaruje kremami... Nie wiem, jak to wróży na przyszłość

Cytat:
Napisane przez niezapomnijkaa09 Pokaż wiadomość
Witam się szybko. Proszę o kciuki bo dziś na szczepienie się wybieramy- boję się strasznie ale tego co będzie po szczepieniu w domu Podobno różnie dzieciaczki to znoszą.

Co do skoków to u nas w ogóle się nie sprawdza ten grafik. Tam gdzie chmury u nas Antoś jest ok a tam gdzie słoneczko to jest masakra
Ostatnio ma też problem z kupkami- robi zielonkawe o konsystencji plasteliny. Dziś zgłoszę to pediatrze. Z tego co czytałam to muszę go wodą dopajać by kupka była luźniejsza. Niby go dopajam ale widać za mało

A co do skoków... to chyba różnie jest - zreszta one są tak często na początku, że tych grafików w zasadzie mogłoby nie być

Cytat:
Dzień dobry!

Dziękuję za odp. i jest jak podejrzewałam - Natalka je malutko, bo tylko ok.650 . I najgorsze jest to, że nijak nie mogę wcisnąć w nią więcej a z niej i tak taka Kruszynka.....
Napiszę to, co dziewczyny. Wie, ile jej potrzeba
Nie przejmuj się

Cytat:
v
w ndz na wystep rzyjechała do nas bratanica ta 2 latka chora amelia ja uwielbia wiec sie wycałowały i wczoraj wylądowalismy u lekarza mówiłam zeby chore dzieciaki do nas nie przyjezdzały ale niestety rodzice sobie nie zdaja sprawy chyba ze ja potem sie musze strasznie meczyc nie mówiąc juz o Mojej Ami jestem zła i wsciekła ryczec mi sie chce w nocy wcale nie spi bo jej katar nie pozwala spać mimoiż gluty ładnie w katarku sciekaja ..... poprostu dawno chora nie była i ciezko to przechodzi w dodatku jestem sama bo tz w pracy , musze izolowac julke od Ami a to trudne , wyladuje za niedługo w wariatkowie

Kurde, ależ niektórzy się nie potrafią zachować...
Strasznie współczuję sytuacji

Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość
Ja tylko na chwilke. Byliśmy na USG i mam zakaz kładzenia dziecka na boku bo bioderka na granicy Na plecach nie mogę bo sie krztusi i sie po prostu boje. Zostaje do spania brzuch którego ona nie znosi
Aaaaaaaaa.... Bedą ciężkie dni.
Spadam do teściów bo wrócili po wojażach i wnuczkę chcą zobaczyć.
kurczę, biedactwo... a może na pleckach niech leży, tylko z jakąś podkładką, żeby główka leżała wyżej?

---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ----------

Cytat:
Dziewczyny skoro tak mowicie o podawaniu wody czy herbatki, to mam pytanie czy karmiac wylacznie piersia mam to robic. Ciagle spotykam sie z roznymi opiniami. Jak wy robicie?

Ja tylko kp, i nie dopajam niczym - z Antkiem tak samo robiłam. Mleko się dostosowuje i nie ma potrzeby dopajać.

Aha, w imieniu Kaliny, dziękuje za wszystkie życzenia i gratulacje
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-05, 15:54   #2913
teQiba
Moderator

Cytat:
Ja nie dopajam.

Cytat:
Fajnie jest jak się odzywacie, a tyle nas tutaj, że nie zawsze uda się do wszystkiego odnieść
No wlasnie - a juz szczegolnie jak sobie czlowiek zaleglosci narobi...
Co do lekarza to sie nie przejmuj - ja zauważyłam ze oni nawet jak jest wszystko super to cos zalecaja profilaktycznie. Wedlug mnie oni w ten sposob umywaja rece od odpowiedzialnosci, bo przeciez gdyby cos sie pogorszylo to zrzuca wine na pacjenta ze czegos nie dopilnowal i juz
Stary 2014-06-05, 16:30   #2914
kate1623
Zadomowienie

Cytat:

Ooo to faktycznie dużo.

:klaski: za wagę!!

wysłane z smartfona
Jeśli tylko KP to raczej nie ma potrzeby dopajania tylko w upały dziecko może częściej krzyczeć o cycka chwile pociumkać i wypluc. Wtedy pije tylko mleko pierwszej fazy które zaspokaja jego pragnienie

Wysłane z mojego GT-I8190

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-05, 16:54   #2915
czbasia
Zakorzenienie

A jaka wode podajecie! Z butli czy przegotowana?
czbasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-05, 17:10   #2916
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez czbasia Pokaż wiadomość
O - czbasia. Chyba dawno Cie nie widzialam? Czy slepa jestem?
Stary 2014-06-05, 17:14   #2917
czbasia
Zakorzenienie

A racja. Jakos wbic sie nie moge... no i ksiezniczka zajmujaca bardzo.. w niedziele mamy chrzciny i znowu przygotowania. Obiad mamy w restauracji a poznoej grilla w domu robimy.. no i musze ze 2 ciasta upiec..
czbasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-05, 17:27   #2918
teQiba
Moderator

Po lebkach nadrabiam, ale jednak czujna jestem
Ja tez robilam obiad w restauracji a pozniej do domku wszyscy bo wlasnie nie chcialo mi sie nic przygotowywac Udanych chrzcin w takim razie zycze

A moje dziecko marudzilo, marudzilo az zasnelo mi na rekach - przelozylam do hustawki i husta sie tak juz 2,5 godziny
A ja niczym pozytecznym w tym czasie sie nie zajelam bo myslalam ze zaraz sie obudzi

---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

Wizaz jest zly - zdarzylam napisac i oczy sie otworzyly i znowu steka
Stary 2014-06-05, 17:47   #2919
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:

nie dopajalam wtedy. Ja podaje wod jak marudzi a nie w8em o co jej chodzi, czasami pomaga

Cytat:

Mam to samo ale chtba nikt sie na mnie nie pogniewa? - ja zawsze za wszystkich trzymam kciuki i dobrze zycze

Moze tak byc
To czekam na focie

ja nie ale z drugiej strony glupio mi bedzie jak stracimy status najwiekszych gadul

Cytat:
Wróciliśmy ze spaceru bo ja niestety zaraz na kursy ale siedzimy na balkonie. Ja tankuje kawę bo padam na pyszczek, wczoraj prawie chodziłam po ścianach i zrzuciłam i zbiłam perfumę . I bolą mnie plecy i zastanawiam się czy nie pójść do rodzinnego po skierowanie na rehabilitację...

Edzia400
pewnie masz rację, Natalka chyba wie najlepiej ile ma jeść (tak to sobie tłumaczę). Ja mam trochę traumę po szpitalu bo tam się nas wiecznie czepiali, że za mało je...
Zdrówka dla Juli, mam nadzieję, że Amelka nie podłapie, ach ta rodzinka, sami mają dzieci to nie wiedzą, że na takie maleństwa trzeba szczególnie uważać?...

tygrysku bardzo mi przykro, d la Ciebie!

elizabarbara ale Ty dzielna jesteś!! A my tu się przejmujemy byle katarkiem! Mam nadzieję, że niedługo zażegnacie już wszystkie problemy i Malutkie będą zdrowo dalej rosły!

Limonko ja też tak myślę, że dzieci same sobie regulują ile jedzą ale jak wyżej, mam traumę po szpitalu.
Co do picia to moja Natalka niestety samej wody nie chce ale daję jej herbatkę Hippa i, Mariola, ona w składzie ma akurat b.mało cukru, sprawdzałam .
Limonko, Natalka pije podobne ilości, no w upały zdarzało jej się więcej jakieś 80-90ml.

Elu87 dzięki za pocieszenie, mam nadzieję, że Natalka rzeczywiście najwyraźniej tylko tyle potrzebuje.
Próbowałam ją ważyć ostatnio i wyszło mi, że w ok.5 tyg. przybrała 800g- więc tragedii chyba nie ma, co?

agunia4ever ja wiem, że mamy karmiące mm muszą dopajać wodą, więc może rzeczywiście Twoje mleko wystarcza .

pola_m sto lat dla Kalinki!!! Jak ładnie rośnie!

elgie na plecy polecam niezmiennie pływanie a ja poniekąd ekspertka bo jestem po 2 operacjach....

headzik
cudowne są te chwile i na pewno wzmacniają więź. Moi rodzice też się nadziwić nie mogą jak ja sama daję radę wstawać do Malutkiej noc w noc...

I niestety muszę już zmykać na kursy, eh :/. Ale dziś nasza ostatnia lekcja, hurra!!!

moja tez jakos tak przybieraqla przez pierwsze miesiace

Cytat:
Napisane przez martyna141 Pokaż wiadomość

Ela Twoja Córa tak jaki moja śpi do 2-3 a później pobudki co godzina, 1,5 i jak nie pogadać to na rączki itp
dzisiaj wsadziłam ją do leżaczka, bujałam a ona zasneła dopiero jak wstałam do łazienki sama by spała ale mi to nie wolno jednak po cichaczu wpełzłam jeszcze do łóżka żeby nie słyszała

teraz łóżko be, łóżeczko be, leżak też ale u mni na klacie najlepiej no i tak siedzimy..

jak znajdziesz sposob co zrobic by tego uniknac to daj znac

Cytat:
Ja tez robilam obiad w restauracji a pozniej do domku wszyscy bo wlasnie nie chcialo mi sie nic przygotowywac Udanych chrzcin w takim razie zycze

A moje dziecko marudzilo, marudzilo az zasnelo mi na rekach - przelozylam do hustawki i husta sie tak juz 2,5 godziny
A ja niczym pozytecznym w tym czasie sie nie zajelam bo myslalam ze zaraz sie obudzi

---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

Ja tez jak juz Olka usnie to nie robie nic bo czekam az sie obudzi

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-05, 17:50   #2920
Limonka1987
Zakorzenienie

Pola- sto lat dla Kalinki!!!
teQiba- mówiłam, że jesteś czujna jak ważka

Tygrysku- kolejna którą lekarz nastraszył bez wyraźnej potrzeby...
Baw się dobrze na imprezie i zdaj nam jutro relację!

headzik- w takich chwilach człowiek na pewno zapomina o wszystkich trudach macierzyństwa.

Dziś ja nadrabiam trochę po łebkach, ale mam nadzieję, że nic ważnego mi nie umknęło.
Dzień minął mi jakoś szybko. Najpierw bardzo długo byłyśmy z Młodą na dworze (najpierw na spacerze, a później w ogrodzie), potem miałam wizytę u dentysty, a za chwilę zmykam pojeździć na rowerze
Stary 2014-06-05, 18:15   #2921
baja_86
Zakorzenienie

Hej

Witam nowe mamusie

Pisałyście o szerokim pieluchowaniu. Nam zalecono ze wzglęgu na ograniczone odwodzenie bioderek. Stosowaliśmy ręcznik frotte, bo szerszy, na noc przez 2 tyg i bardzo pomogło.

Dopajanie
- przy kp nie potrzeba, więc ja nie dopajam.
Herbatek gotowych nie zamierzam używać ze względu na dużą ilośc cukru, lepiej już zaparzyć zwykłą ekspresówkę niż pseudo rumiankową herbatkę

dla wszystkich świętujących skonczone miesiące.
Mój Jaś wczoraj skończył 3 m-ce a rok temu nad nim pracowaliśmy aż się nie chce wierzyć, że czas tak szybko leci. I jak sobie pomyśle, że gdyby nie roczny macierzyński, na którym jestem to jeszcze drugie tyle i musialabym wrócić do pracy-szok! dzieci tak szybko rosną
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-05, 18:20   #2922
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
ja nie ale z drugiej strony glupio mi bedzie jak stracimy status najwiekszych gadul
Co racja, to racja - tyle czesci byłyśmy na podium ze nie wypada nawet teraz z niego spasc

Cytat:
teQiba- mówiłam, że jesteś czujna jak ważka

To aktywny dzien dzisiaj masz
Stary 2014-06-05, 18:38   #2923
mariolasl
Zakorzenienie

Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Baja

I masz racje, wszystkie maja w składzie cukier na pierwszym miejscu, co znaczy ze jest go duzo, a rumianek lub zioła na końcu. Ja nie zamierzam dziecku w tym wieku podawać cukru. Sto lat dla Jasia!

Edytowane przez mariolasl
Czas edycji: 2014-06-05 o 18:39 Powód: literowka
mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-05, 18:51   #2924
Karolcia2401
Zakorzenienie

GG do Karolcia2401

czytam was na telefonie ciągle, ale nie potrafię tam odpisywać... A miałyśmy ciężki czas ostatnio, bo we wtorek szczepionkę zaliczyłyśmy...
Dziś już jest lepiej Ale znów mamy szykowanie, bo w sobotę jedziemy do Gdańska na weekend

zdrówka dla wszystkich maluszków które obchodzą swoje miesięcznice i dla wszystkich, które dopada jakieś przeziębienie...

agunia
, czy SabSimplex dotarł do ciebie? Trzymam by pomógł jak najszybciej
Karolcia2401 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-05, 19:12   #2925
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolcia2401 Pokaż wiadomość

czytam was na telefonie ciągle, ale nie potrafię tam odpisywać... A miałyśmy ciężki czas ostatnio, bo we wtorek szczepionkę zaliczyłyśmy...
Dziś już jest lepiej Ale znów mamy szykowanie, bo w sobotę jedziemy do Gdańska na weekend

zdrówka dla wszystkich maluszków które obchodzą swoje miesięcznice i dla wszystkich, które dopada jakieś przeziębienie...

agunia

Dla was rownież duzo sił. Dobrze, ze już lepiej. Udanego wyjazdu życzę.
Stary 2014-06-05, 19:15   #2926
alwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czbasia Pokaż wiadomość
ja próbowałam dopajać ale nie chciał. dawałam przegotowaną wodę.
pediatra mi mówiła że można dawać mineralną ale musi mieć napisane że jest dla niemowląt i że mineralną też trzeba zagotować

❤️❤️❤️
K+H+Z
alwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-05, 21:04   #2927
agunia4ever
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Karolcia2401 Pokaż wiadomość

agunia
Jeszcze nie dotarł Mam nadzieję, że pomoże
Miłego wypoczynku

Impossible is nothing

I ślubuję Ci... Szczęśliwa żona od 9.11.2013r.

I kocham Cię ponad wszystko... Szczęśliwa mama od 06.04.2014r.

Sławcio
agunia4ever jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-05, 21:11   #2928
ag9
Zadomowienie

Ja próbuję dawać wodę ale tylko jak jest gorąco. Bo za każdym razem jak Gucio dostanie wodę to za chwilę jest płacz bo chce mleko. Nieważne że od poprzedniego karmienia minęła np. godzina. Przed karmieniem też nie przejdzie, bo ulewa i jak się napompuje to potem zwraca tą wodę z mlekiem...

A w ogóle to dziś go ważyłam na domowej wadze i mi wyszło że waży już ok 6200 g To chyba dość dużo jak na 3miesięczne dziecko które startowało z wagą urodzeniową niecałe 3 kg

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

Mam jeszcze pytanie do mam użytkujących nosidło ergobaby - czy stosujecie wkładkę niemowlęcą?
W opisie nosidła jest napisane, że jest ono przeznaczone dla dzieci od 4 miesiąca lub od 7 kg. Mam okazję kupić prawie nowe za 250 zł, z bawełny organicznej - opłaca się?
Stary 2014-06-05, 21:12   #2929
Kateczka100
Raczkowanie

Dziewczyny, tak bym chciała sie odnieść do wszystkiego co piszecie, ale nie ogarniam...
Mam nadzieje, ze w przyszłym tygodniu nadrobie i wreszcie rozkminie who is who i ktore dziecię jest czyje i jak sie tutaj poruszać, bo poki co to mam w głowie chaos
W niedziele chrzciny Piotrusia i urządzamy impreze w domu...Poki nie mamy mebli, a jesteśmy świeżo po przeprowadzce, to jesteśmy w stanie sobie na to pozwolić

Pisalyscie o dopajaniu, ja przy kp nie dopajam, ale pediatra powiedziała mi ostatnio, zebym w tych upałach częściej przystawiala, no i tak tez robię

Dzis w nocy stał sie cud, Piotruś zjadł o 20.40, a obudził sie na karmienie dopiero o 5.20 szaleństwo normalnie i rozpusta jakich mało...
Szkoda tylko, ze mnie moje nabrzmiałe bimbalki o 4 obudziły

Poza tym spaceruje od tygodnia z dracym sie wózkiem, i troche zaczyna mnie to męczyć... Z zazdrością patrzę jak inne maluch spokojnie leżą i bawią sie zabawkami, drzemia albo patrzą sie na liście Mam wrażenie, ze tylko ja mam dracy wózek

Miłego wieczoru
Kateczka100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-05, 21:23   #2930
mara86
Raczkowanie

Dziękuje za odpowiedzi odnośnie picia! Jesteście nie zastąpione

wysłane z smartfona
Stary 2014-06-05, 21:29   #2931
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez Kateczka100 Pokaż wiadomość
Mam wrażenie, ze tylko ja mam dracy wózek
Nie tylko Ty
Tylko ja juz tak dlugo spaceruje z ryczacym wozkiem ze az sie przyzwyczailam

Edytowane przez teQiba
Czas edycji: 2014-06-05 o 21:31
teQiba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-05, 21:36   #2932
Kateczka100
Raczkowanie

Cytat:
Nie tylko Ty
Tylko ja juz tak dlugo spaceruje z ryczacym wozkiem ze az sie przyzwyczailam

Mozna przywyknąć? Po jakim czasie? Na ile dni czy tez
tygodni mam sie szykować...
Kateczka100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-05, 21:42   #2933
uparta8210
Raczkowanie

nie było mnie cały dzień więc mam 2 strony do nadrobienia.
Narazie napisze tylko tyle że cały dzień spędziłyśmy na polu. Zakupiliśmy małej domek drewniany i musiałam go skręcić, całe szczęście że pomógł mi brat bo nadal byłabym w czarnej d.upie, a teraz padam ...
Patrysia spała grzecznie we wózku i budziła się tylko na karmienie

U was też tyle komarów ?? kąsały nawet w południe jak słońce grzało

DZIĘKUJĘ dziewczyny za słowa otuchy, jesteście wspaniałe

Szczęścia moje dwa plus Mąż
uparta8210 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-05, 22:11   #2934
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tylko na chwilke. Byliśmy na USG i mam zakaz kładzenia dziecka na boku bo bioderka na granicy Na plecach nie mogę bo sie krztusi i sie po prostu boje. Zostaje do spania brzuch którego ona nie znosi
Aaaaaaaaa.... Bedą ciężkie dni.
Spadam do teściów bo wrócili po wojażach i wnuczkę chcą zobaczyć.
kochana moja tez ulewa i sie krztusi dlatego wszedzie mamy podniesione pod głową i tym sposobem moja Julia lezac na brzuchu trzyma głowe krótko ale za to mocna z przodu i potrafi b czesto obracac sie na boki sama i np kiedy mam ja na rekach potrafi sama dzwignac sie do siadu , nosimy sposobami zawitkowskiego i przynosza one efekty
wiec nie poddawajcie sie a gadac nie bede tylko obejrzyj sobie http://www.youtube.com/watch?v=rxPwxWaCqJA

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

Cytat:
Napisane przez elizabarbara Pokaż wiadomość
Hej, dziekuje za wszystkie mile słowa
Znowu musialam odpuscic forum, bo nie mialam chwili czasu. Ciagle cos. Moje dziewczyny są bardzo absorbujace. Dodatkowo ciągle chodzimy po roznych lekarzach. Caly maj i czewiec upłynęly pod znakiem wizyt. Jak to z wczesniakami. Bylysmy u kardiologa na echu serduszek, na kontroli u neurologa, na wizytach u lekarzy rehabilitantow (mamy cwiczenia na wspomaganie rozwoju i szukamy dobrego fizjoterapeuty co przyjdzie do domu),do ortopedy, ciagle tez chodzimy do pediatry
Jako wczesniaki musialysmy skontrolowac wzrok i sluch. Ze wzrokiem jest wszystko ok., ale mialysmy przeboje ze sluchem. W wyniku badan u Natalki wychodzil niedosluch, ale skierowano nas na dalsza, specjalistyczna diagnostyke i wyszlo ok.

W ogole powoli zaczynam sie czuc jak expert, ktory wie kiedy i do jakiego lekarza z wczesniakiami isc. :P Jakby ktos potrzebowal porady to smialo haha :P

U nas sa problemy z katarkiem. Natalka ma juz katar od 2 miesiecy i nic praktycznie nie dziala, ani inhalacje, ani krople. Pediatra ostatnio stwierdzila ze byc moze to na tle alergicznym. Dostalysmy fenistil i minimalnie sie polepszylo. Mamy skierowanie do alergologa, zeby zbadac przyczyny kataru.. Osluchowo wszystko ok, wiec to nie infekcja. Az sama jestem ciekawa.

Mamy tez problemy brzuszkowe i z jedzeniem. Jak dobrze po jdzie dziewczyny jedza 7 razy po 100ml. Karmie je sposobem mieszanym. Pol moje mleko, pol mm. Znaczy nie mieszam ze soba, ale stosuje przemienne posilki. Ogolnie to ciagle mamy problem z tym jedzeniem, bo dziewczyny wiecej nie chca jesc, a pediatra naciska.
Do tej pory jadly wczesniacze mm, czyli Pre Nan. Teraz natalce wprowadzilam mleko poczatkowe nan pro 1. Jestem zadowolona. Emilka miala wieksze problemy z brzuszkiem i slabiej przyrastala wagowo, wiec karmie ja glownie swoim i dokladam pre nan. U niej zamierzam wprowadzic Enfamil Lipil. Bo przeciez nie musza jesc tego samego mleka.

W zwiazku z chorobami nie zdazylam ich jeszcze zaszczepic. Skonczyly 14 tygodni ( 7 korygowanych) i juz sa za stare na rotawirusy (Zreszta Emilka juz przechorowala - bylysmy w szpitalu, a Natalka tez pewnie przy niej nabyla odpornosci) a innych nie zdazylysmy podac, bo ciagle chore.
Przymierzamy sie do 5w1 i pneumokoków. A Wy czym szczepicie?
Pamietajcie zeby dopytac lekarza czy wsrod skladnikow szczepionki nie ma thimerosalu - to rtęc, ktora jest bardzo szkodliwa dla doroslego, nie mowiac o takim maluszku.

Moje male waza 5 kg i 4,7kg. W chwili narodzin wazyly odpowiednio 1,73 i 1,68, tak wiec chyba przyrosty mamy niezle.

Pozdrawiam wątek i teraz obiecuje ze juz bede na bieżąco
mam braci blizniaków teraz juz dorosłe chłopy , ale sie nie zapomina tego co sie z nimi miało i tez jak sie ur mieli po 2100 a potem jeden grubszy od drugiego :0 oni ur sie w 35 badz 36 tyg ale 22 lata temu ..

co do szczepionek to szczepie 5w1 infarixem czy cós takiego

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ----------

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
A Przemo jest dlugi i chudy

Wyszlismy po 10 do ogrodu i wlasnie wrocilismy na antybiotyk i karmienie. Niestety nie posiedzialam w cieniu orzecha z gazetka, bo wozek musial jechac, zeby dziecko spalo. Nawet mierzylam czas postoju i najdluzej udalo mi sie usiasc na 7 minut.
A ze nie chcialo mi sie nigdzie daleko lazic, to sie bujalismy po lokalnej sciezce, mijajac po x razy tych samych sasiadow, ktorzy sie chyba zmowili, zeby dzis kosic.
no tak moja tylko spojrzy w góre i jak widzi znajome liscie orzecha drze sie w niebogłosy wiec w tym temacie chyba sie z przemem umówili

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-05, 22:14   #2935
monkaa321
Zakorzenienie

u nas skok i brak czasu. Rano zaczelam czytac i nie bylam w stanie skonczyc...

Kp a dopajanie - ja daje czesciej piers ale jak sa mega upaly to bede sie starala dawac wode i czesciej przystawiac, zobaczymy jeszcze jak czesto bedzie sie domagal

Gratuluje piekbych wag naszych pociech

Tygrysku to chyba u Ciebie problemy z bioderkami. Powodzenia

Teqiba dzisiaj przygladalam sie Piotrkowi i on jak jest bardzo zaciekawiony bedac w pionie to tez ma plecki proste, ale jak tylko sie choc troche rozluzni tobod razu sie zaokraglaja. Co do chusty to zawsze ma wygiety w c... Sorry ze dzisiaj zdjec Ci nie wyslalam. Glupio mi teraz. Mam na aparacie a niestety u nas wieczorami internet praktycznie nie chodzi wiec niw jestem w stanie ich teraz wgrac

Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-05, 22:26   #2936
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:

poki mloda je tylko piers zostaje przy piersi , ale jak dojda inne pokarmy wtedy zaczne podawac wode o ile moje dziecko bedzie chciało butle ,

---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ----------

Cytat:
Napisane przez uparta8210 Pokaż wiadomość
nie było mnie cały dzień więc mam 2 strony do nadrobienia.
Narazie napisze tylko tyle że cały dzień spędziłyśmy na polu. Zakupiliśmy małej domek drewniany i musiałam go skręcić, całe szczęście że pomógł mi brat bo nadal byłabym w czarnej d.upie, a teraz padam ...
Patrysia spała grzecznie we wózku i budziła się tylko na karmienie

U was też tyle komarów ?? kąsały nawet w południe jak słońce grzało

DZIĘKUJĘ dziewczyny za słowa otuchy, jesteście wspaniałe
my tez ostatnio skrecalismy domek masakra cały dzien nam zeszło ale mina młodej cudowna

---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ----------

dzieki dziewczyny za dobre słowo mam nadzieje ze fluidki pomoga i ami raz dwa stanie na nogi

mariola masz racje z tymi herbatkami moja ani razu takiej nie widziała na oczy , dosyc długo pila tylko wode i jak przyszło jej pic cos innego był długo placz ( np herbata z sokiem malinoym w zimie ( sok własnej roboty))a miała przeszło 2 lata

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-05, 22:27   #2937
uparta8210
Raczkowanie

Limonka nam kazała szeroko pieluchować do środy, wtedy mamy mieć robione USG i się okaże czy te pasy czy nadal tylko pieluszka

Hej a może wstwiły byście ten link złych/dobrych dni dzieciaków na pierwszą str. bo mi też gdzieś się zapodział a tak to by był pod ręką

virginia ile twoja malutka waży teraz ?? wiesz może ?? bo piszesz że kruszynka

Edzia trzymaj się jakoś i nam tutaj nie wariuj

kate ja też Patrysi włańczam radio aby za cicho nie było w pokoju

Tygrysek to trzymam kciuki aby u Was szybko poprawiła się sytuacja z bioderkami

hedzik ale macie rozrywki z tymi kupkami fajnie to opisujesz, a potem siku ...

Stary 2014-06-05, 22:29   #2938
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki dziewczynki za miłe słowa

Ja się uspokoiłam, jakoś strasznie zła byłam po wizycie, i na spokojnie obejrzałam wyniki. I powiem wam, że mam ochotę tego lekarza udusić Straszy mnie, że jest źle itd a w wynikach pisze, że jedno bioderko jest na Ia, a drugie Ia/Ib. Dlaczego w takim razie zabronił mi kłaść dziecko na boku?????? Ehhhhh....
No więc postaram się z młodą na brzuch przerzucić ale już bez takiego parcia.

virginia, moja też jest kruszynka. Nie wiem ile je bo KP, ale jak wrzuciłam jej wagi dotychczasowe do siatki centylowej to oscyluje między 10 a 25. Pediatra powiedziała, że dobrze przybiera więc się nie martwię. Po prostu woli być szczuplutka ;p

Ja dziś przetestuję bo na co dzień się nie maluje, ale dziś mknę na imprezkę mojego pionu w firmie

Czytałam gdzieś, że jeżeli dziecko nie urodziło sie w terminie to się koryguje.
za szczepienie

Wiesz, lepiej że od noszenia niż od zajmowania się jedynie dzieckiem śpiącym i leżącym w łóżeczku, jak to poniektórzy mają w zwyczaju.

Ja mam najlepszy ubaw przy katarku patrząc na TZ, któremu się niedobrze robi jak widzi gluty

eh... niepoważni są niektórzy . Dużo zdrówka.

---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Ja nie podaje, bo tak mi wszyscy mówili
O, mi tez niedobrze i mam odruch wymiotny jak slysze eychodzace spiki a ja mam fride

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość

Mój Antek też uwielbia I jak noszę biżuterię. Ijeszcze lubi, jak się go smaruje kremami... Nie wiem, jak to wróży na przyszłość

A co do skoków... to chyba różnie jest - zreszta one są tak często na początku, że tych grafików w zasadzie mogłoby nie być

Napiszę to, co dziewczyny. Wie, ile jej potrzeba
Nie przejmuj się

Kurde, ależ niektórzy się nie potrafią zachować...
Strasznie współczuję sytuacji

kurczę, biedactwo... a może na pleckach niech leży, tylko z jakąś podkładką, żeby główka leżała wyżej?

---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ----------

Ja tylko kp, i nie dopajam niczym - z Antkiem tak samo robiłam. Mleko się dostosowuje i nie ma potrzeby dopajać.

Aha, w imieniu Kaliny, dziękuje za wszystkie życzenia i gratulacje

Moj nie lubi mycia kremowania buzi i mycia uszu.. No jak tatus:/

Cytat:

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
Hej

Witam nowe mamusie

Pisałyście o szerokim pieluchowaniu. Nam zalecono ze wzglęgu na ograniczone odwodzenie bioderek. Stosowaliśmy ręcznik frotte, bo szerszy, na noc przez 2 tyg i bardzo pomogło.

Dopajanie
- przy kp nie potrzeba, więc ja nie dopajam.
Herbatek gotowych nie zamierzam używać ze względu na dużą ilośc cukru, lepiej już zaparzyć zwykłą ekspresówkę niż pseudo rumiankową herbatkę

dla wszystkich świętujących skonczone miesiące.
Mój Jaś wczoraj skończył 3 m-ce a rok temu nad nim pracowaliśmy aż się nie chce wierzyć, że czas tak szybko leci. I jak sobie pomyśle, że gdyby nie roczny macierzyński, na którym jestem to jeszcze drugie tyle i musialabym wrócić do pracy-szok! dzieci tak szybko rosną
Najlepsze zyczenia dla Jasia

Powodzenia w przygotowaniu chrzcin. Meczace to strasznie...

Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-05, 22:44   #2939
alwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość
Bo za każdym razem jak Gucio dostanie wodę to za chwilę jest płacz bo chce mleko. Nieważne że od poprzedniego karmienia minęła np. godzina
U mnie to samo było

❤️❤️❤️
K+H+Z
alwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-05, 22:47   #2940
uparta8210
Raczkowanie

tygrysek to i ja chyba wrzucę małą na siatkę bo nawet nie wiem w ilu centylach się mieści

czbasia piszesz że chrzciny robicie w resatauracji, a ile płacicie od osoby? ja też mam w planach tak zrobić ja ty (restauracja a potem grill) mam dopiero jechać i się dopytywać, więc ciekawam

baja ty stosowałaś ten ręcznik ale jak go zakładałaś, mogła byś jakoś sprecyzować to dokładniej ?? bo mi kazała zakładać małej 3 pieluszki tetrowe z czy do tej na zewnątrz przyszyć rzepki tuż nad kolanami małej na szerokości tej pieluszki.

Edzia też mam braci bliźniaków oj przeżyło się z nimi nie jedno
i masz rację mina młodej po skręceniu domku: bezcenna, aż się łezka w oczku zakręciła tek się cieszyła

monka moja też nie lubi mycia buźki/uczy a nosek to już wogule, tak się drze aż zanosi

dobraNOC

Edytowane przez uparta8210
Czas edycji: 2014-06-05 o 22:49
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości