|
|
#451 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7
Cytat:
![]() I żal mi też biedronki i motylka... ![]() Znów mnie gardło boli
|
|
#452 |
|
Zakorzenienie
|
Kleszcza tez bym sama nie ruszyla..
A co do tego co i jak mowimy do dzieci to w przypadku tych skrajnych zgadzam sie natomiast reszta przekombinowana jak dla mnie. Osobiscie na pewno nie raz powiem ladnie malujesz zamiast podoba mi sie jak uzywasz danego koloru. Niestety zdarza mi sie slyszec na spacerach nie idz tam/idz przy mnie bo przyjdzie pan i cie zabierze a z "domowych" to t. lubi mowic rozszlochanemu J. ze nic sie nie stalo jak sie gdzies uderzy czy cos, w ogole nie daje mu plakac, od razu macha mu przed oczami swiecacymi zabawkami i sepleni i niestety nic nie dociera.. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#453 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() napewno skorzystam w przyszłości z ciekawych podpowiedzi - u mnie w koszyku te same pozycje są z tych dla Nas ale od tygodnia zastanawiam się co jeszcze tam wrzucić ....mam spore zaległości w czytaniu więc na urlop będzie laktura jak znalazł !
|
|
#454 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, ma któraś buciki firmy Bobbi Shoes z Deichmanna?
Jak z jakością? A rozmiarówka podobna do Elefantenów?
|
#455 |
|
Zakorzenienie
|
Lukresja
- oj biedny Tymus - ![]() Oliwka - alez historia, dobrze ze sie tak skonczylo ze dzias sam wyszedl. Pewnie i ja tez bym na Ip jechala . Noni oby katar szybko przedszedl No i do domku Ciekawe czy mi mama jutro zostanie z Milusiem jak go uspie, wyszlabum na randke hihiKocham Cie Emilianku <3. |
|
|
|
#456 |
|
Zakorzenienie
|
A jakbyscie nie wiedzialy
- to tak sie czyta Gazety w Norwegii ImageUploadedByWizaz Forum1402095460.281742.jpg Gasze swiatlo ![]() Kocham Cie Emilianku <3. |
|
|
|
#457 |
|
Rozeznanie
|
Lukrecja ale przygoda z ta pszczola
biedny TOliwka tez sie boje kleszcY nigdy nie mialam i nie umialabym wyjac wiec jakby Tz sie nie podjal wyjecia to tez bym na pogotowie jechała Ladna pogoda dzisiaj sie robi
|
|
#458 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdybym chciala sie stosowac do tych zlotych rad to musialabym nie mowic nic. Dlatego z checia czytam co Wy wyczytacie, jednak sama po ten typ lektur nie siegne. Moderna co to grupa RB? BYou czy Zosia przy trojkach goraczkowala?
|
|
#459 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny co robicie z dziećmi w upały? U mnie zapowiadają 33 stopnie, nie mogę grzać się cały dzień na słońcu, ale on nie lubi siedzieć w domu, ciągle chce da da. Co wy robicie? W cos się bawcie? Teraz zabawki są be, najlepiej mu biegać po trawie. . . O tak
Edytowane przez Ewkaaa8891 Czas edycji: 2014-06-07 o 12:12 |
|
|
|
#460 |
|
Rozeznanie
|
Zwykle wychodze do parku i w cieniu piłka.
Ale wychodzę rano wracamok 11 na drzemke potem obiad i n dwor 16- 17. Nie lubie wychodzic w upaly wiec siedze w domu dluzej i zwykle klocki ksiazeczki pilka
|
|
#461 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() "Takie wieczne zamartwianie się zatruwa rozwój poczucia wartości, ponieważ wiadomość, jaka dociera do dziecka brzmi: nie sądzę, by mogło ci się udać. Odwraca też uwagę dziecka od zdobywanego właśnie doświadczenia i skupia na uczuciach matki" (J. Juul, Twoje kompetentne dziecko, s. 95 - podrozdział o znaczącym tytule: Popatrz na mnie, mamo! - potrzeba bycia zauważonym)) Cytat:
piękne masz otoczenie! Cytat:
na wsi nie wiem czy mi się uda
|
|
|
#462 |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=pani22ka;46790910]
boję się tego... i myślę o jakiejś bali w cieniu. piękne masz otoczenie! [QUOTE] To tylko 1/3 albo nawet 1/4 jego ogrodu Myślę czym go zająć w domu, on nie usiadzie w cieniu, na miejscu absolutnie. A w domu nuda, biedny tylko przy drzwiach stoi i da da woła. Ale co ja się dziwie jak my tylko śpimy i jemy w domu a tak to ciągle poza. |
|
|
|
#463 |
|
Rozeznanie
|
Ewkaaa
super macie ogród, a Tomek przeszczęśliwy - jak z domu widzi dwór, to się nie dziwię, że chce wyjść ![]() Może basenik w cieniu i kąpiel? Albo rozłóż koc w cieniu i zajmij książeczkami/klockami/czym tam lubi? (luźna propozycja, bo nie wiem, czy dziecko będąc na dworze się zajmie książkami )Hmm.. piaskownica w cieniu by Wam się przydała
|
|
#464 | |
|
Zakorzenienie
|
piękny... i te stare jabłonie (
). Cytat:
i ani nowe książeczki, nowe legusie, nowe zabawki go aż tak nie interesują...jednak u nas wyjście na zewnątrz to wyprawa. a tu w koszuli nocnej muszę zrobić obchód
|
|
|
#465 |
|
Zakorzenienie
|
Pani ( w formie zartu to napisze tyle ze nie mam na telefonie emotek) - w takim razie wypada zlac wszystko stwierdzajac sral Cie pies cokolwiek zrobisz i tak sobie poradzisz chociazby mialo byc pierdyliard guzow .....
Powiem szczerze ze nigdy w taki sposob nie rozkminialam swoich slow i chyba dobrze skoro maja drugie dno. Ja sie staram tylko unikac na tym etapie wiekowym slowa nie wolno, bo uwazam ze dziecko go nie zrozumie. Zamiast mowic nie wolno ruszac kubka z goracym pokazuje kubek jest goracy mozesz sparzyc paluszek i bedzie bolalo i Emilka sama jak dotknie mowi " buli- aaaaa nie nono" i omija z daleka.
|
#466 | |
|
Zakorzenienie
|
Jestem!!!! Jak zwykle wy na weekend uciekacie ja przychodze, bo mam chwile cZasu;D
Współczuje orzygód z wszystkimi owadami i innymi gadami;/ U nas w ogródku plaga slimaków, zeżarły mi całą rzodkiewkę...O ile groźne nie sa, to juz widzę pczymaswyobrazni jak K. je oblizuje...brrrr a to takie paskudy bez skorup....ble Cytat:
nie slucha, nie reaguje, "nonono" i nie wolni to dla niego powód do śmiechu... DObra pomądrzyłam sięi zwiewam....bede po poludniu![]() p.s K. ma chyba skaze;(albo nietolerancję, bo odstawilam mleko i bylo lepiej wczoraj zjadl 2 pierogi ruskie z odrbina jogusru i idzis buzia czerwona...;/ w środe dermatolog... |
|
|
|
|
#467 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() kciuki za dermatologa ---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- Cytat:
owady to moja fobia ostatnio ![]() ---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- 1. Tymon i Tymoteusz to tak jak np Lech i Leszek. Obydwa można zdrabniać jednakowo 2. W listopadzie stuknie mi 18 (+17 w pamięci = 35 ---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- Cytat:
![]() i co została babcia z wnusiem? ![]() ---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- Cytat:
są ok, podeszwa dosyć "elastyczna" mamy 21, elefanteny mamy 22 i są niewiele większe. nie dobrze z tym gardełkiem ---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- Cytat:
współczuję, nieźle Was nastraszył ja nie wiem co z tymi owadami... jak żyć z nimi w symbiozie? Jak przeżyć lato ? ---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- Cytat:
tylko uważajcie na owady
|
|||||||
|
|
|
#468 |
|
Zadomowienie
|
Mamy basen, piaskownice, huśtawke, duży ogród. Ale to go juz nie interesuje, albo na 3 minuty. Dziecko które ma taki ogród codziennie dla siebie szybko się nudzi. Nowe zabawki książeczki go nie zatrzymają. Chodzić i biegać w słońcu to tak. Dlatego kombinuje żeby go w upały uchować w domu. Chyba mu patologiczne bajki włącze, może się nie będzie nudził
|
|
|
|
#469 |
|
Kniaginia
|
Witam
![]() Ach, te owady. Oliwka, ja bym tez jechała na IP, więc nie jesteś przewrażliwiona. My dziś na spacerki, to pa, bo płacze. |
|
|
|
#470 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#471 |
|
Zakorzenienie
|
Skonczylam godz wczeaniej
Lece do domu wziasc prysznic pobawic sie z Milusiem - i mamusia zostanie na noc. Wiec ide na randke U mnie pogoda ladna sie zrobila, szkod ze jak wychodzilam z domu lekko kropilo i mam bluze - na szczescie posiadam dosc pakowna torbe wiec udalo sie upchac zakupy i bluze Kocham Cie Emilianku <3. |
|
|
|
#472 | ||
|
Rozeznanie
|
kurcze, popisałyście jak na sobote
UPS o UPC nawet sie nie chce wypowiadac jako o firmie ![]() Cytat:
![]() Tymoteusz Cytat:
padam na pysk a tyle do zrobienia
|
|
#473 |
|
Zakorzenienie
|
despa RB to rodzicielstwo bliskości
|
#474 |
|
Zakorzenienie
|
Piekna pogosa za oknem a my w domu, bo mala mi od wczoraj goraczkuje, mam nadzieje ze te francowate trojki wreszcie sie przebija.
Laski zwroccie uwage na musy kubus baby z biedry dobry skad jablkowo bananowy 93 % jablko 6% banan i wit c. Moja wciaga jak zloto. Pani apropo Rossa Emila ostatnio jak dopadla polke z sokami to lapalam je w locie...ale i tak z jednym mnie przechytrzyla....
|
#475 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
polecamCytat:
tak apropo to florek mieszczuch na trawę nie wejdzie ![]() Cytat:
|
|
#476 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Chyba sprać bo nie doczytałam ![]() Cytat:
Mi tak mama mówiła, inni swoim dzieciom mówili i jakoś na normalnych wyrośliśmy nie bardzo kapuję o co w tym wszystkim chodzi dla mnie to tak jak by pranie mózgu, nie podoba mi się to za bardzo. Szczególnie to o malowaniu. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Popieram Cytat:
![]()
|
|
#477 |
|
Zakorzenienie
|
Dobry wieczór
My dziś praktycznie cały dzień na dworze najpierw spacerek później chwilkę u dziadków i pojechaliśmy na hmm targi rolnicze agro show ? Pooglądaliśmy zwierzątka niestety wielkich traktorów już nam nie było dane bo się okazało że kolega źle nam powiedział i do 17 było a nie do 20 ale i tak wróciliśmy przed 19 więc małą wykąpałam i śpi i teraz czekam na babcię czy zechce popilnować małej jak śpi bo tż u znajomych na grillu a ja czekam hyh ale też mam chwile żeby odpocząć.Depsa te musy właśnie ostatnio kupiłam małej był jeszcze jakiś z kaszką czy coś ale dla mojej chyba za słodkie mimo wszytsko bo nie chce jeśc nawet zauważyłam że niektórych owoców niejest w stanie zjeść za dużo bo są za słodkie dla niej. Choć truskawki połyka w całości ![]() Ja książek o rodzicielstwie nie czytam nie wiem jakoś mi nie podchodzą kupiłam kilka każdą napoczęłam i utknęłam więc leżą sobie może kiedyś sięgnę A jak moje dziecko nie chce jeść to co ja mówię? nie chcesz jeść? nie to nie czasem dodaję łaski bez będziesz głodna to przyjdziesz jak w dzień był cyc to mówiłam że nie ma co liczyć na cyca a i tak dostała więc to by było takie moje gadanie ---------- Dopisano o 20:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ---------- Ewkaa sliczne foto ![]() Z resztą patrząc na Twoje zdjęcie uświadomiłam sobie że moje dziecko nie ma jeszcze żadnego zdjęcia na ogrodzie a jak byłam w ciąży na jesień to robiliśmy go z myślą o dziecku a tam poza trawą i kamyczkami jeszcze nic dla niej nie ma
|
|
|
|
#478 | ||
|
Kniaginia
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Do tych oczytanych: co mam mówić dziecku, gdy ciągnie w piaskownicy obca dziewczynkę za włosy, zrywa jej chustkę z głowy, a gdy tłumaczę, że tak się nie robi i dziewczynce będzie przykro, to siada złośnica z płaczem i ściska w piąstce piasek ze złości ![]() My dziś byliśmy na 2 spacerkach, w tym na placu zabaw. Poza tym moją męczy jakaś biegunka, więc w wannie często ląduje, również w nocy, ech. |
||
|
|
|
#479 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i krzyczy da da da ![]() Oby biegunka szybko minęła ![]() Ja, szybka kolacja i lecę na koncert Perfectu Jako stara baba stanę sobie na szarym końcu i będę nieśmiało podrygiwać
|
|
#480 | |
|
Zakorzenienie
|
W temacie pochwal rozchodzi sie glownie o ksiazke Alfie Kohn Wychowanie bez nagród i kar - w skrocie autor uwaza, ze m.in. nagrody, pochwaly sa dla dziecka szkodliwe i naleza one do wychowania warunkowego - co oznacza, ze dziecko sie naprawia, manipuluje, ma spelniac nasze oczekiwania.
Ksiazki nie czytalam, ale wydaje sie to pozycja dosc ciekawa, na poszerzenie horyzontow - dla mnie to ciekawostka, do konca sie nie zgadzam, bo dla mnie wazna jest autentycznosc, spontanicznosc - i tu bym sie pewnie pogubila ![]() skopiuje skrot z bloga o co chodzi http://refleksjemartybe.blogspot.de/...u-dziecka.htmlMożna chwalić dwojako: w celu wyrażenia naszego uznania lub aby nagrodzić i utrwalić działania dziecka, które przypadkiem zadowalają nasze standardy. Co złego w chwaleniu? * Pochwała jest oceną, która uzależnienia: dziecko podejmuje działania, w zamian za które chce zapłaty (komplementu); dziecko zniechęca się i traci zainteresowanie daną czynnością, gdy brak nagrody; * Pochwała odciąga dziecko od myślenia o swoim działaniu i skupia go na ocenie i uczuciach chwalącego. Kohn radzi zrezygnować z pochwał, nawet komplementów, na rzecz: milczenia opisywania swoich spostrzeżeń objaśniania skutków działań dziecka zadawania pytań o uczucia i decyzje dziecka Przykłady: ''O widzę, że podzieliłeś się z X. Co się stało, że to zrobiłeś?'' Zamiast: ''Super, że się dzielisz!'' ''Wytarłeś stół! Będę miała mniej roboty!'' Zamiast: ''Jesteś fantastycznym pomocnikiem!'' ''Jak wpadłeś na to, żeby tak to napisać? Zamiast: ''Fajne wypracowanie!'' a tu cytat od Jesper Juul: ''Kiedy stosujemy kary i nagrody, dziecko ma skłonność do robienia tego, co się opłaca. Trudno jest mu wtedy kształtować własną osobowość, bo uczy się jedynie odczytywania sygnałów płynących od dorosłych Poznaje swoich rodziców i wie, kiedy są zadowoleni, a kiedy nie - ale o sobie samym dowiaduje się niewiele.'' Jesper Jull, ''Przestrzeń dla rodziców, Wydawnictwo Mind, str.95 ''Obecnie pochwały są często stosowane jako świadoma manipulacja w celu wykształcenia u dziecka zachowań, jakie dorośli lubią. Jednak prowadzi to często do wychowywania bardzo niepewnych siebie młodych ludzi, którzy są uzależnieni od pozytywnej oceny otoczenia. Muszą potem z trudem budować w sobie zdrowe poczucie własnej wartości.'' Tamże, str 101. ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Cytat:
![]() wazne, by nie karac, a tlumaczyc-rozmawiac, byc z nim w trudnych emocjach , nie zostawiac dziecka samego - to raczej wystarczy ale z checia poslucham rad tych oczytanych (moze keidys uda mi sie dolaczyc do tego grona )
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:03.

alez historia, dobrze ze sie tak skonczylo ze dzias sam wyszedl. Pewnie i ja tez bym na Ip jechala
hihi
biedny T

)

ja nie wiem co z tymi owadami... jak żyć z nimi w symbiozie? Jak przeżyć lato ?
jak w dzień był cyc to mówiłam że nie ma co liczyć na cyca a i tak dostała więc to by było takie moje gadanie