![]() |
#481 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7
T też uwielbia. Codziennie wciąga ten mus.
---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#482 | |
Kniaginia
|
Cytat:
Ale wydaje mi się, że dziecko nie uniknie ocen. Jeśli nie rodzice będą oceniać, to będzie to robić grupa rówieśnicza, i to bezwzględnie. A ma ona w pewnym wieku bardzo duży wpływ. To mi się wydaje trochę wyprane z emocji. Dziecko musi poznać emocje i nauczyć się je odczytywać. Ja jednak z dystansem podchodzę do "amerykańscy naukowcy twierdzą, że..." Co nie zmienia faktu, że warto zapoznać się z tymi książkami. Tylko czasu brak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#483 |
Zakorzenienie
|
właśnie dziś kupiłam na spróbowanie zachęcona składem, ale zostawiam na wyjątkowe okazje typu deser na spacerze, bo J. tak sam z siebie to nie zje z czegoś takiego (u nas jedzenie ciągle jest zabawką...)
|
![]() ![]() |
![]() |
#484 |
Zakorzenienie
|
Siedzę na Okęciu..... Tak daleko do spania... Ale nadrobilam chociaz
#485 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Może przekombinowałam ![]() Inna sprawa, że nie zastanawiam się nad każdziutkim słowem, bo często tak się po prostu nie da; staram się, żeby Krzyś mnie rozumiał i nie czuł się niesprawiedliwie z tym, co mówię. A z tym "nic się nie stało"... no nie wiem, moim zdaniem mówiąc w ten sposób próbujemy przekazać dziecku, żeby się nie przejmowało niegroźnym upadkiem, żeby się nie bało, w konsekwencji - było twardsze kiedyś tam, w życiu ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() I zjadło mi cytat... - Lukrecjas, dziękuję za opinię o bucikach! ![]() ![]()
![]() |
#486 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() raj! ![]() hehe. a przejawia zainteresowanie? Cytat:
matko wyglądają pięknie. czarownie ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
i co z tą butelką? płaciłaś? uciekałaś? ![]() T. musiał się oswoić ![]() Cytat:
charakterna ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Była dziś u nas przyjaciółka z 7 letnią córą. Emila czytała T., ale T. - bez kompleksów - też jej czytał. Jednocześnie jechali. Ona mu "Rzepkę", on jej http://coolkids.blox.pl/2013/08/Bee-mee-i-kukuryku.html Lałam ![]() aaa, jeszcze podpytywałam wyjątkowo oczytaną koleżankę, o różne rzeczy, ona stwierdziła: "nie czytać, przeczekać" ![]() do innej dzwoniłam przedwczoraj i usłyszałam: "szczerze mówiąc to teorie teoriami a najlepszą metodą wychowawczą jest szantaż i zastraszenie". ![]() ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani22ka Czas edycji: 2014-06-07 o 21:42 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#487 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Koncert fajowyy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A ludzii ogrommm, masakra jakaś. No to dobranocka ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#488 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dobranoc ![]()
![]() |
#489 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Oliwka aranżacja ogrodu dla A nie była wcześniej potrzebna. Teraz za to będzie dla niej czymś nowym i ciekawym ![]() ![]() Ewkaaa8891 T też ciekawy świata i gadżety nie za długo zajmują jego uwagę ![]() a jeśli chodzi o drzewa to może jednak jakieś sobie zostawicie? Warto bo dają cień ![]() T poznał dziś kurki i pięknie mówi "ko - ko" ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#490 |
Zakorzenienie
|
Wracam z Randki
![]() Bylo milo i sypmatycznie - nawet pofatygowal sie mnie z domu odebrac. Dzwoni ze juz jest na dole - wiec buziak dla Milusia j lece. Otwieram dzwi - ooo witaj buziak w polik. Patrze a on siega do torby i wyciaga reklamowke z Brio i mowi ze cos ma dla Milusia ![]() ![]() ![]() Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#491 |
Zakorzenienie
|
Pani zaplacilam za to co rozwalila, nie uciekalam. A ta bestia mala sie cieszyla.
Moderna, w sensie pochwal= komplementow absolutnie sie z tym tekstem nie zgadzam. Bo co mam np. powiedziec dziecku ktore przynosi pokazac rysunek i pyta czy ladnie? Milczec? Pochwalic dobor kolorow tylko? Jak odpowiem slicznie mam na mysli calosc. I kurcze dla mbie niektore te teksty z ksiazek to totalbe mozgo☠☠☠y, bo tak z jednej strony parcie na karmienie piersia bo zdrowe, bo poczucie bliskosci, kangurowanie i chustowanie bo bliskosc a z drugiej wlasnie takie brutalna rzeczywistosc z wazeniem kazdego slowa. I uwazam, ze to bezsensu tak samo jak metoda usypiania polegajaca na zostawianiu placzacego dziecka na iles minut. Trudno moze popelniam blad, bo i komplementuje dzieci i chwale i uwazam ze przez to rowniez wyrabiam ich poczucie wartosci, jedyne czego unikam w przypadku Oliwii np.to mowienia ze jest ladna itp. Bo tu tlumacze ze dla mnie zawsze bedzie naj....bo jest moim dzieckiem ale kazdy inaczej patrzy. Krytykuje rowniez, bo uwazam ze jest to potrzebne i tlumacze i wymagam, moze to zle ale ona wie ze jestrm dla niej ze ze wszystkim moze przyjsc i powiedziec, wie rowniez ze nienawidze klamstwa wiec wole jak cos nakombinuje zeby przyszla i powiedziala, nie ma wtedy konsekwencji. I mimo tego wszystkiego uwazam ze udalo mi sie jedna wychowac na dobra osobe ( mimo,ze teraz pyskuje ale skladam to na karb dojrzewania) wiec u drugiej to powiele ))
#492 | |
Zakorzenienie
|
czyli co? czyli jak? jak gradujesz "śliczność".
Cytat:
![]() i popatrzenie na dziecko nie tylko swoim, nieomylnym, okiem.
![]() ![]() |
![]() |
#493 | |
Kniaginia
|
Ewkaaa, jak ja Wam zazdroszczę tego wielkiego ogrodu!
![]() Cytat:
![]() 2. ![]() ![]() A propos tych teorii, mój TŻ stwierdził, że dużo jeszcze czasu upłynie, nim psychologia będzie mogła się mienić nauką, a tak to to tylko szarlataństwo. O! To se z nim pogadałam. Kolejna noc z kupą luźną. Smectę podajemy, suchą bułkę, kleik ryżowy, dziś gotowaną marchewkę, nie wiem, co jej jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#494 | |
Zakorzenienie
|
no tak. "czytał". pokazywał jej kozę i mówił: "ME", pokazywał barana i "bY", krowę "mmm" itd.
![]() ![]() złośliwy też. wręcz bardzo. tłumaczę to tylko inteligencją ![]() ![]() Cytat:
Mój syn śpi. w łóżeczku. o tej porze. heh. ciekawe jak dzień się ułoży...
![]() ![]() |
![]() |
#495 |
Kniaginia
|
Hmmm, ma już jedynki, dwójki, to teraz czwórki by szły, bo trójki ponoć potem? Przy czwórkach takie hece??
Przez te kupy od wczoraj się wybieramy do zoo i nie możemy się wybrać, bo to wielka wyprawa, na drugą stronę Wisły ![]() Edytowane przez maria28 Czas edycji: 2014-06-08 o 09:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#496 | |||||
Zakorzenienie
|
hej wam
![]() nie nadrobie więc przeczytałam ostatnią stronę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nestelle widziałam pytanier do ciebie czy wozisz z tyłu 3 foteliki? ciekawa jestem jak wozisz? nie nadrobiłam odpowiedzi. Ale wy chyba macie taki samochód ze z tyłu są 3 osobne siedzenia nie kanapa ? ---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#497 |
Zakorzenienie
|
Maria u nas A. też jak próbowała mówić tak teraz nie mówi więc sama nie jesteś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#498 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to chyba pogoda ![]() Cytat:
_________ bylismy na spacerze, siedzieliśmy 40 minut na huśtawkach, w cieniu, pod drzewem, raj, a potem brutalne zderzenie ze słońcem bo ile można siedzieć w miejscu. szybko zwialiśmy do domu. marzy mi się jeziorko.. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#499 |
Zakorzenienie
|
Pani dla mnie slicznie zalezy od wieku dziecka, jak np.dwuletnia Oliwia zrobila mi rysunek z samych kresek to tez byl sliczny, bo byl przez nia zrobiony, bo sie srarala,bo nad nim pracowala.
Nie staram sie rozkminiac wielozlozonosci slow i nad kazdym wazyc czy dziecko zrozumie co autor mial na mysli, do pewnego etapu komunikat musi byc jasny. W mojej opinii rzecz jasna. I jeszcze jedno Pani Ty czy inne dziewczyny tu jestescie bardzo madre,myslicie szukacie rozwiazan czy zlotego srodka ale na swiecie mnostwo bezmyslnych pustakow.ktorzy wyczytaja i slepo za tym ida. Takie moje zdanie - ave ;-) U nas kolejna noc z goraczka, z jekami,placzem. Ibum i dentinox w pogotowiu, lacznie z tym ze pokazuje na dziaslo mow " buli"
#500 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() potem co żadnych pochwał i emocji i co psychopata bez emocji wyrośnie. przecież dziecko musi wiedzieć że jak coś robi, stara się to trzeba mu powiedzieć że fajnie, że mu wyszło, że super to zrobił, że nam się podoba. jak dwa trzy razy będziemy milczeć to przestanie robić, bo uzna że to bez sensu. po co ma sprzątać zabawki skoro nas to nie cieszy. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- Jesper Juul Duński terapeuta rodzinny i pedagog, europejski autorytet w dziedzinie wychowania dzieci. Kieruje siecią poradni wychowawczych Family-Lab International w ponad piętnastu krajach świata. Prowadzi wykłady, seminaria i warsztaty dla rodziców. Studiował historię, filozofię i historię idei na Uniwersytecie w Aarhus. Już w czasie studiów pracował w opiece społecznej. Na jednym z kursów dokształcających poznał amerykańskiego psychiatrę Waltera Keplera, z którym nawiązał bliską współpracę. W 1979 roku założyli Skandynawski Instytut Kemplera, którym kształcili przyszłych pedagogów. Po kilku latach Juul przejął kierowanie Instytutem i sprawował tę funkcję aż do 2004 roku. haha niby pedagog a z wykształcenia historyk i filozof. wiec sorry dla mnie żaden autorytet w tematyce wychowania. ten Alfie też Alfie Kohn jest amerykańskim autorem książek na temat rodzicielstwa, edukacji oraz psychologii w biznesie. Początkowo interesował się tematem motywowania pracowników korporacji, by następnie zająć się głównie kwestiami wychowawczymi i edukacyjnymi. autro książek ale nie widzę info żeby był psychologiem, co jak ja zacznę być autorką książek o budownictwie to czyni mnie ekspertem? i co taki wszechstronnie wykształcony i psychologii biznesu i rodzicielstwa. nie dla mnie tacy fachowcy
Edytowane przez Dragusia88 Czas edycji: 2014-06-08 o 12:27 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#501 | ||||
Rozeznanie
|
Dobry
![]() Cytat:
![]() Tak mi się skojarzyło, że niektórzy byli również bici i wyrośli na normalne osoby, ale nie chciałabym tego powielać ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Wiesz, rozumiem co chcesz przekazać, ale dziecko ma inne problemy i dla niego upadek, mimo że niegroźny, może przestraszyć, dlatego mówienie nic się nie stało trochę mi nie pasuje. Pojadę pamiętniczkiem ![]() Się rozpisuję na ten temat różnych rzeczy mówionych dzieciom, bo zaczynam patrzeć na moje dzieciństwo z perspektywy właśnie takich drobiazgów i staram się widzieć, co mnie jako dziecko denerwowało, żeby nie powtarzać. I jak tak sobie z Wami to przegaduje to widzę szerszy obraz ![]() Cytat:
![]() Z tymi komplementami, to ja trochę inaczej to rozumiem. Wiem, że w tekście przytoczonym przez modernę jest o chwaleniu, ale ja bym raczej się skupiła na nagrodach. Żeby nie nagradzać dziecka non stop np. dobra ocena - czekolada, zjadłeś obiad - cukierek, dziecko sprzątneło swój pokój - nagroda. Bo dziecko powinno się uczyć dla samego uczenia się, sprzątać, żeby mieć czysto, a nie żeby coś od rodzica dostać, bo później motywacji zewnętrznej w postaci nagrody nie będzie i co wtedy? chciałabym tak wychować dziecko, żeby nie karać za złezachowanie, tylko tłumaczyć, co jest nie tak, żeby samo wiedziało. I żeby nie robiło komuś krzywdy, żeby nie sprawić przykrości/bólu, a nie żeby dostać karę. Podobnie z nagrodami. Ale z pochwałami to już jednak przesada, bo jak L. kopnęła piłkę to nie będę jej przecież opisywać jak zamachnęła nogą, tylko powiem brawo. Ale tak jeszcze się zastanawiam - sytuacja taka ; dziecko zje obiad. podchodzi babcia i mówi "jaka grzeczna dziewczynka z Ciebie zjadłaś cały obiad". Nie pasuje mi to, bo co ma grzeczność z zjedzeniem obiadu? Taka pochwała ![]() Ale ogólnie przyjmuję zasadę żeby działaś intuicją i uczuciem, i starać się "wejść" w skórę dziecka. ---- L. zaczęła wydawać wyrazy dźwiękonaśladowcze. Na pierwszy rzut poszła gęś - gę gę. A na drugi... ciekawa jestem czy zgadniecie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#502 | |
Zakorzenienie
|
tak jak despa napisala, ze nalezy wybierac rady z ksiazek madrze, a nie jak leci - bo w ksiazkach tez opisuja metode usypiania 3-5-7 - tez niby madre ksiazki
![]() ![]() Odnosnie chwalenia to zupelny bezsens-belkot to to nie jest - bo w pewnym sensie buduje sie w jakas logiczna calosc - warto miec odniesienie do roznych metod i wybrac to co nam pasuje, nas wyraza - bo jezeli nie odnajdujemy sie wdanej metodzie, to po co w niej tkwic na sile - autentycznosc tez jest przeciez bardzo wazna ![]() Co do chwalenia, ksiazki nie przeczytalam, nie znam szczegolow, wiec ciezko mi sie wypowiadac na ten temat - ale mysle, ze takie ograniczenie chwalenia wcale zle nie jest - bo jakze czesto obserwuje sie scenki, gdzie rodzice/babcia/ciocie krzycza slicznie za przeproszeniem, gdy dziecko pusci baka/ zje obiad/ czy inne oczywiste rzeczy ![]() tak samo jak dlaczego mmawiamy dziecku, gdy upadnie, ze go nie boli - jak boli, albo, ze dziecku nie jest zimno, jak nam komunikuje, ze jednak mu jest - to ze my odczuwamy co innego, nie znaczy, ze nasze dziecko rowniez mysli podobnie - ja jednak czuje, ze w wielu sytuacjach wmawiamy dzieciom nasze odczucia, a powinnismy akceptowac i umiec rozmawiac o odczuciach dziecka ![]() Cytat:
![]() ![]() jacy fachowcy byliby w przypadku wychowania dziecka dla Ciebie autorytetem? Bo dla mnie niewazne jest, co kto studiowal - ale jaka ma praktyke - czesto w psychologii to czyis dar - dar pisania, przekazywania informacji, doswiadzczenia w tym, o czym pisze - nie znam biografii tych panow, nie czytalam, ale w rodzicielstwie bliskosci to sa to fachowcy ![]() ![]() Byc moze nurt rodzicielstwa bliskosci nie jest po prostu dla wszystkich - czesto tkwimy w pewnym przeswiadczeniu, ze to jak my zostalismy wychowani jest prawidlowe, skoro przezyliscmy to jest przeciez dobrze - ale warto zastanowic sie, - czy moze jednak nie byloby lepiej? ![]() ---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ---------- cathlyn ty czytasz mi w myslach, albo ja Tobie ![]() w ogole to Agnieszka Stein tez podobno pisze swoje ksiazki troche pod Kohna ![]()
![]() |
#503 |
Rozeznanie
|
moderna
![]()
![]() |
#504 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tja, to jest najlepsze, jak rodzice lubia decydowac za dziecko, co ma komus dac - podobnie jest z placem zabaw - kazde dziecko przechodzi faze rozwoju tzw. MOJE, i by doszlo do tego, ze ma sie dzielic, pozyczyc, cos dac i przejsc na faze MOJE-TWOJE musi do tego dojrzec - a jak czesto czyta sie scenki kiedy mamusia decyduje daj dziewczynce sie pobawic Twoim ulubionym wozkiem, kiedy dziecko krzyczy NIE - a przeciez mozna zaprosic drugie dziecko do wspolnej zabawy, czy w inny sposob to wytlumaczyc (swoja droga mam skopiowana fajna wypowiedz z RB, wstawie do klubu). No i nie mowie juz nawet o ulubionym misiu czy innej zabawce - chyba nestelle albo monika o tym pisaly, jak ktos wydal ulubiona zabawke kuzynce i ile bylo placzu - swoja droga, jak taka sytuacja pozostaje w pamieci dziecka ![]() i kolejne pogrubione - bardzo taaak ![]() brawa zawyrazy ![]() ![]() moj M. raz wypowiedzial bardzo wyrazne TAM ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- no co ![]() ![]() mamy podobne zdanie na wiele tematow, nie ukrywam, ze Cie lubie ![]() ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ---------- a wracajac do tematu, to ciesze sie, ze zachecilam Was choc troche do dyskusji - bardzo cenie sobie rozne poglady, bo dzieki temu mozna spojrzec na dany temat tez z innej perspektywy i byc moze cos zmienic/zaczerpnac ![]() ---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ---------- Cytat:
![]() panika baty normalnie baty, ze nie ma jej na liscie ksiazeczkowej ![]() ![]() do drugie to smieszne ![]() ![]() ![]()
![]() |
#505 |
Zakorzenienie
|
Jak tak was czytam to czuje sie glupia
![]() Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#506 |
Zakorzenienie
|
Osttanio pisalyscie o myciu wlosow naszych szkrabow, otoz sa takie specjalne kubki dopasowujace sie do czola
![]()
#507 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
fachowiec musi posiadać wykształcenie w danej dziedzinie, sorry ale ja i ty pewnie też nie oddałabyś dziecka do np. przedszkola gdzie nauczyciele zamiast po pedagogice byli by po np. historii. praktyka tak, ale MUSI być podparta wykształceniem. na czymś musi się opierać. mówisz że nie czytałaś biografii autorów i dla mnie to błąd bo ja ( i tak mnie uczyli na studiach) nie kupię i nie będę czytać książki poradnika kogoś kto nie wiem kim jest i jakie ma doświadczenie. a tym bardziej odbierać rad od takich osób. o ile mogę odebrać radę od innej mamy na temat no nie wiem łagodzenia kolki mimo że ta mama nie jest lekarzem tak w sprawie wychowania poglądy tych panów do mnie nie przemawiają ZWŁASZCZA że kłócą się z tymi z którymi ja się uczyłam na studiach (w przeciwieństwie do nich), które zostały poparte badaniami o których wiem. nie nazwałabym ich fachowcami. no ale każdy wierzy komu chce i ma do tego prawo, ale to nie znaczy że ma rację. i tak jak już chyba despa napisała niby rodzicielstwo bliskości bo chusta, pierś a potem to już dziecko radź se samo i zero emocji. TAKIM PRAKTYKOM MÓWIĘ STANOWCZE NIE. idę na miasto, więcej w temacie nie piszę nie będę wywoływać wojny na forum. buziaki ![]() ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- haha jeszcze jedno pytanie do wasz nie fachowców ![]() ![]()
![]() |
#508 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
te biografie co przytoczylas sa naprawde wspaniale, nie wiem naprawde do czego sie tu przyczepic ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- Cytat:
Ale ja prosto z lodowki staram sie unikac, choc chwile postawic w temperaturze pokojowej, zeby nie bylo az tak zimne ![]()
![]() |
#509 |
Zakorzenienie
|
To co dajecie dzieciom nieprzegotowne mleko z kartonu?
a ja ostatnio odpuściłam robienie koktajlu bo nie miałam jogurtu naturlanego żeby małej zrobić bo nie jestem pewna czy mogę dawać nieprzegotwane mleko z kartonu lub maślankę albo kefir? ale chyba spróbuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#510 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze chcialam dodac cos nt systemu nagrod. Ja chyba w takim razie jedtem wyrodna bo ja nie stosuje systemu nagrod, nie popieram rowniez nagradzania typu cos za cos. Natomiadt jesli chodzi o nauke to nie ukrywam,ze bardziej chwale dobra ocene z przedmiotu nad ktorym trzeba przysiasc niz wiecej z takich, ktore trudnosci nie sprawiaja.
---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- Ile nas mam tyle bedzie opinii, ja sie generalnie zgadzam z Dragusia, lepiej mi przyjsc rade od innej mamy niz od faceta opisujacego czy nawet uznawanego za fachowca,jesli sam nie praktykowal w rodzicielstwie ( tu juz uogolnienie do wszystkich specow). Tez nasunal mi sie przyklad superniani, w telewixji luxtorpeda skutkujace stuprocentowo metody, a za kulisami glosy o podawaniu srodkow uspokajajacych. Natomiast post Dragusi mnie natknal do pytania Moderna poslalabys dziecko do przedzkola,gdzie pracowalyby osoby po historii czy fizyce, pytanie z dupy ot tak,bez podtekstow z ciekawosci....
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:41.