W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień 2014 - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku.
Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 13 26,53%
Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! 16 32,65%
Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! 19 38,78%
Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! 8 16,33%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-09, 11:11   #3751
kasia_ruda
Zakorzenienie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez papryczka160 Pokaż wiadomość
Cały weekendu spędziliśmy aktywnie. W sobotę u nas na działce ze znajomymi i ich synkiem 6 miesięcznym .słodki smyk tylko marudzil bo zabki mu idą.
Wczoraj cały dzień na woda. Było miło.
Ale całą noc spać ciężko bo w mieszkaniu sie nagrzalo.
Mieszkamy na 4 piętrze bez strychu i cały dzień mam słońce w oknach.

W piątek bylam na szkole rodzenia . Mieliśmy zajęcia z rehabilitantka. Dowiedzialam sie kilku ciekawostek.

1. Lezaczek bujaczek można od razu po narodzinach ale tylko wtedy jeslu maluszek się nie zapada głowa mu nie leci do klatki piersiowej. Jeslu jest inaczej znaczy ze jest za malutkie.

2. Poduszka klin tylko dla dzieci ulewajacych i z kolka.

3 . Jak najmniej używamy fotelika na początku. Gondola i jeszcze raz gondola.

Powodzenia wam życzę na dzisiejszy wizytach.
Ja zaczynam się stresowac moja. A to dopiero o 20 oby z serduszkiem bylo wszystko ok ;-) Proszę.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Super, że się podzieliłaś tymi poradami! Dzięki!

Powodzenia na wizycie, daj znać po!

Wysłano z aplikacji mobilnej.

---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

Jak ja wam tych łowów w lumpkach zazdroszczę. Pisałam wam wcześniej, że przy cenach za kg w Wawie to się w ogóle nie opłaca tam zachodzić.

kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 11:21   #3752
gosia3103
Zakorzenienie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Kurcze, wszystkie już macie prawie całe wyprawki więc i ja się w końcu zmobilizowałam i zaczęłam kupować. Zamówiłam od Hubi_world czy jakoś tak:
frida, gruszka do noska, cążki, szczoteczka do dziąseł, suszarka do butelek, szczotka do butelek, majtki jednorazowe paczkę 5 szt, majtki wielorazowe paczkę 2 szt, wkładki laktacyjne, patyczki z ogranicznikiem, szczoteczka z grzebyczkiem, dwa śliniaczki, paczkę podkładów poporodowych babyono (wyglądają na średnio wygodne, ale za tą cenę wolałam wziąć na wszelki wypadek, zanim wynajdę coś lepszego), krem do brodawek Avent, gryzaczek , 3 pojemniki do przechowywania pokarmów, zawieszkę do smoczka (smoczki mam), paczkę woreczków na zużyte pieluszki, płatki kosmetyczne duże, zestaw butelek tommee tippee i termometr do wanienki. 250 zł poszło
Co jeszcze powinnam kupić?
Dodam że mam przewijak, rożek, ręczniki z kapturkiem, a pieluszki tetrowe szyje mi babcia - chociaż ze dwie kolorowe ładne pewnie kupię
Stary 2014-06-09, 11:21   #3753
TheFall
Zadomowienie

Dziewczyny ale nie piszemy o obrażaniu ciężarnych tylko o sytuacji kiedy teściowa powie nama np. że zaokrąglił nam się buzia. Czy to jest obraźliwe? Bo według mnie jeśli ma się z teściową dobry kontakt i się ja lubi to wtedy tak się tego nie odbiera, tak samo jakby to nam własna mama powiedziała. Dlatego piszę, żeby nie być przewrażliwionym i odróżniać niemiłe teksty od tych normalnych.
Mam się wkurzać za każdym razem jak mi mama powie, że w tych spodenkach wyglądam źle? No bez sensu, wolę żeby mi ktoś szczerze powiedział, że widać po mnie kg niż ściemniał jaka jestem śliczna skoro widzę, że tak nie jest. (Tekst o spodenkach usłyszałam wczoraj i wielkie "o matko" jak się dowiedziała, że tak na miasto poszłam )

I z drugiej strony, jak ktoś wam coś powie to się normalnie zwyczajnie odgryźcie i tyle.

Z innych, milszych, rzeczy, to w środę montują nam kuchnię. Chyba się popłaczę ze szczęścia, że to już koniec.
TheFall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 11:22   #3754
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mamamarta2010 Pokaż wiadomość
Zaczarowana z innej beczki do Ciebie pisze jesczcze Popytaj ta swoja polozna co mozesz dostac od panstwa za free dla dziecka bo moja siostra na pewno dostala recepte na inhalator i dostala w aptece za darmo i nie wiem czy z termometrem tez tak nie jest
Daj znac jakby bylo cos jeszcze to powiem siostrze
ja i tak termometr kuppilam elektryczny
nie wiem jakos nie wpadlo mi to do glowy ze cos sie dostaje za darmo od panstwa

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
Też mam dzisiaj wizytę o 15.15

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Ja dla odmiany, wczoraj, jak rozbierałam się do spania, usłyszałam od swojego męża 'Kochanie, ale Ty pieknie wyglądasz w ciąży. tak się bałaś, że będziesz wyglądać nieładnie, a jesteś taka śliczna w ciąży' Kochany
Mi moj tez mowi ze pieknie wygladam w ciazy

Cytat:
Napisane przez motylek_555 Pokaż wiadomość
Bidulko Umeczysz sie, ale Olivka wszystko Ci wynagrodzi
Co do pokoiku, to pewnie jeszcze Cie to czeka. Teraz mieszkacie w wynajmowanym mieszkaniu tak? Wiec pewnie kiedys bedziecie chcieli miec cos swojego i wtedy bedziesz miała pole do popisu
przeprowadzamy sie za rok moze dwa zeby mala miala swoj pokoj i wtedy zaszaleje

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 11:23   #3755
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Super, że się podzieliłaś tymi poradami! Dzięki!

Powodzenia na wizycie, daj znać po!

---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

Jak ja wam tych łowów w lumpkach zazdroszczę. Pisałam wam wcześniej, że przy cenach za kg w Wawie to się w ogóle nie opłaca tam zachodzić.

u nas też są niektóre lumpki drogie i po 50 za kg bywa
ale są też takie dni, gdzie właśnie jest za złotówkę, tylko jak byłam o 8:10 to juz było zatrzęsienie, bałam sie ze mnie stratują, ale nie powiem ludzie bywaja kulturalni Jeszcze mi kobitki pokazywały ubranka dla noworodka, ale akurat te co mi doradzały, były w średni stanie, ja wygrzebałam w ogóle nie zniszczone z jednych body się zagalopowałam i patrze w domu ze na 3,5 kg, wiec nie wiem czy założyć mi sie uda, he he

malutka mi też jeszcze zostało pare ubranek do dokupienia, ale sporo już też mam, mam też czesć rzeczy nowych.

Zastanawiam się czy do szpitala bierzecie raczej komplety, pół-śpiochy i body, czy np pajacyki? czy i to i to?
Zastanawiem sie też jak macie z bodami? bo ja na 56 mam 6 z krótkim rękawkiem i 4 z długim i nie wiem czy nie za mało? Do szpitala idac za waszą rada wezmę z długim, lub pajacyki, właśnie nie wiem już sama

Byłam dziś po zwolnienie w przychodni, bo byłam na wizycie 5, a zwolnienie miałam do 6, wiec nie mogli mi wypisać 2 dni wstecz, a w piątek minęłam sie z położna i dowiedziałam sie , ze mam już chodzić na ktg, fajnie ze lekarz mnie poinformował, położna mi powiedziała, myślałam ze są jakieś skierowania, czy cos, tak jak ostatnio miałam, ale widocznie już w 36 tyg sie nie daje...Bo własnie sobie uświadomiłam, ze na nastepnej wizycie będe w 36 tygodniu, o ja cie. Nie wiem też czy bede miała to ktg przed wizytą, bo to bedzie zależało od tego, czy ona bedzie, bo powiedziała, ze nie wie jak bedzie miała zmianę w szpitalu....A wizytę mam 8 lipca teraz....

Edytowane przez Moni 26
Czas edycji: 2014-06-09 o 11:29
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 11:26   #3756
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
u nas też są niektóre lumpki drogie i po 50 za kg bywa
ale są też takie dni, gdzie właśnie jest za złotówkę, tylko jak byłam o 8:10 to juz było zatrzęsienie, bałam sie ze mnie stratują, ale nie powiem ludzie bywaja kulturalni Jeszcze mi kobitki pokazywały ubranka dla noworodka, ale akurat te co mi doradzały, były w średni stanie, ja wygrzebałam w ogóle nie zniszczone z jednych body się zagalopowałam i patrze w domu ze na 3,5 kg, wiec nie wiem czy założyć mi sie uda, he he

malutka mi też jeszcze zostało pare ubranek do dokupienia, ale sporo już też mam, mam też czesć rzeczy nowych.

Zastanawiam się czy do szpitala bierzecie raczej komplety, pół-śpiochy i body, czy np pajacyki? czy i to i to?
Zastanawiem sie też jak macie z bodami? bo ja na 56 mam 6 z krótkim rękawkiem i 4 z długim i nie wiem czy nie za mało? Do szpitala idac za waszą rada wezmę z długim, lub pajacyki, właśnie nie wiem już sama
Sprawdź w szpitalu, w którym chcesz rodzić, najczęściej na stronie mają napisane, co ma być w wyprawce dla mamy i dziecka. U mnie np chcą kaftaniki... masakra, dla mnie to przestarzały ciuch, nie mam ani jednego, wezmę body.

U nas w ciucholandach 80-90 zł za kg.

Stary 2014-06-09, 11:27   #3757
Mamamarta2010
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez justa_1978 Pokaż wiadomość
malutka100- ja nie mialam pogrzewacza, bo po co... przez 5 miesiacy karmilam piersia, a pozniej jak przeszlam na mleko modyfikowane, to na kazdym jest napisane, ze wrzucasz tyle a tyle miarek do wody, mieszasz i gotowe. Jest nawet napisane, ze mleko modyfikowane nie nadaje sie do podgrzewania i powinno sie robic za kazdym razem nowa porcje. Jesli mialam swoje mleko ( z piersi) zamrozone, to wyjmowalam je z zamrazalnika, pozwalam zeby samo sie rozmrozilo i pozniej wkladalam do cieplej (ale nie goracej) wody na pare minut, tak zeby mialo temperature ciala czyli 36,6 C
.
Ale przyznasz ze mnajpierw musisz ta wode gdzies podgrzac i wlasnie po to uzywalam podgrzewacza a nie po to zeby przetrzymywac tam zrobione mleko
Jak wstajesz w nocy ze 3 razy to przynajmniej dla mnie ucviazliwe jest isc do kuchni i podgrzewac wode, o to trwa, a dziecko..placze z glodu i sie rozbudza..
Jak masz kolo lozeczka podgrzewacz z woda juz zagrzana to wsypujesz odmierzone juz mleko do srodka , mieszasz i gotowe, 30 sekund to trwa

Mamamarta2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 11:32   #3758
kasia_ruda
Zakorzenienie

Wiecie, że w Warszawie w tej chwili 23stopnie, chłodny wiatr i chmury? Da się żyć. Po wczorajszych prognozach myślałam, że będę umierać, a tu ulga po weekendzie. Zostało mi kilka ostatnich rzeczy, chyba trochę sobie poprasuję.

Stary 2014-06-09, 11:38   #3759
daisy dot
Rozeznanie

Hej!
Ale jestem szczesliwa po wczorajszym morzu!

Nadrabianie:
Moja Mama mi mowila ze jak mnie rodzila mowila ze robili jej obrot wewnetrzny to moze ten chwyt. Mowila ze bolalo masakrycznie...

Karoseria - gratulacje za poduche wygrywanie jest takie przyjemne my do kolyski planujemy kocyk w razie goraca i wlasnie spiworek. Moze kupimy 2 sa takie co rosna z dzidzia.... Ale na poczatku becik albo otulaczek.

Wanienka - ja kupilam ta najwieksza 105 chyba to jest bo ja nie mam wanny w domu tylko 2 prysznice wiec bede go mogla dluzej w wanience myc z malej to by szybko wyrosl. Ale gdybym miala wanne to chyba bym kupila mniejsza.

Jesli chodzi o pranie to ja sie nie znam, u nas ja nie piore. No wstawiam pralke i wieszam ale mam na kartxe instrukcje jaki program ile stopni wirowanie srutututu jak ja cos wstawiam sama z siebie (rzadko bo ponoc nie umiem) to sa to syntetyki 40° 800 wirowanie. Nakretka plynu do prania nakretka plynu do plukania plus nakretka wody zeby rozrzedzic plyn do plukania i koniec mojego prania. Inne programy dla mnie nie istnieja... Maz pierze i Mama pierze ja po Tacie tylko wieszam :-D

Angelika - mam nadzieje ze sie nic takiego nie powtorzy Tobie.

Optymistka - brawo za wizyte. Wspaniale wiesci co do zdrowia aa smiesznie z ta plcia...

Zaczarowana - wazne zebys Ty byla zadowolona. Chcialas zmienic bo uwazasz ze bedzie lepiej swietna decyzja no i co ze pod koniec ciazy? Przeciez wszystko jest w karcie a reszte dopowiesz. NIe ma sie co tym stresowac.

Maria - tamta str rodziny musi niezle zrzerac zazdroac skoro tak mowia. Angelika Ty tez Powinnas sie odgryzc. Ze same sa brzydkie a w ciazy nie sa, raz pozwolilas na taki tekst i tersz znowu tak mowia i pewnie sie rozkrecaja bo ich nie stopujesz... Wredne babsztyle z hemoroidami wiwlkosci pięści! Ja tez pozwolilam jednej kolezance na chamskie teksty i slysze ke za Kazdym razem jak sie z nia spotkam....
Od poczatku trzeba takie rzeczy ukrócac!

Justa dzieki za info o podgrzewaniu mleka musze to przegadac z Mama moja wyrocznia hihi.

My w nast weekend jak bedzie pogoda to tez pojedziemy nad morze bo bylo super ekstra! Wial wiaterek slonko przygrzewalo, opalilismy sie ja przypieklam sobie oklice pach bo pewnie sie tam nie posmarowalam ehh. Mam stroj tankini wiec brzusio byl zakryty, tz oczywiscie sie wykapal ja pomoczylam nogi bo byla woda lodowata hihi. Zjedlismy rybke i loda i jestem mega happy :-D

Wysłane z mojego CVT-CTL-7-DC#2.1 przy użyciu Tapatalka
daisy dot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 11:43   #3760
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malutka100 Pokaż wiadomość
Dolny Śląsk rządzi jeśli chodzi o upały
Niestety

Motylku też kupiłam Camarelo Carera tylko jasny szary . Mam nadzieję, że będziemy zadowolone.

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 11:52   #3761
mysia111
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez M_aria Pokaż wiadomość
Mnie niestety ciągle spotyka złośliwość ze strony rodziny mojego Tż (już kiedyś pisałam jak jego kuzynka wręcz wykrzyczała mi w twarz " ale jesteś brzydka") teraz jej mamusia (dziadówa) powiedziała że widać że będzie dziewczynka bo brzydko wyglądam.. tylko od nich słyszę takie słowa, wszyscy inni mówią coś zupełnie odwrotnego, a ja czuję się jak chodząca reklama ciąży, od początku czuję się super i bardzo dobrze w swoim ciele.
Zaczynają się różne mniej przyjemne sprawy typu opuchnięte nogi, ręce bez czucia, bezsenność, ale to i tak nie psuje mi świetnego humoru.
Nie rozumiem jak tak mozna powiedzieć do drugiej osoby. A co dopiero do kobiety w ciąży gdy wiadomo że większość kobiet w tym okresie jest przewrazliwionych na punkcie własnego wygladu i czasami choćby chciały to nic nie mogą zrobić np. z opuchniętymi nogami.
Dobrze że ich opinie masz gdzieś bo szkoda nerwów na takie osoby.

Cytat:

pisałyście dziewczyny o komplementach- super że słyszymy takie miłe słowa, każdej z nas jest to teraz potrzebne. U mnie postrzeganie własnej atrakcyjności jest niestety zerowe, ale staram się jak mogę, by dobrze wyglądać. Lepiej się czuję, gdy o siebie zadbam, zrobię ładny makijaż i fajnie się ubiorę
.
Ja tez należę do tych osób co lubią o siebie dbać i juz parę razy usłyszałam że jestem zawsze taka "zrobiona"

Cytat:
Napisane przez justa_1978 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jestem glupia, cholernie glupia, wlasnie zjadlam pol litra lodow i chyba zaraz bede bila rekord w wymiotowaniu na odleglosc... tak mnie zemdlilo.... a o dodatkowych kilogramach to juz nie bede mowic...
Mi w taką pogodę to też tylko lody w głowie. cos tam zjadłam na grillu bardziej treściwego ale poza tym apetytu w te upały nie mam. Jem lody, owoce i piję ogromne ilości wody.
Waga mi spadła w ciągu 2 dni o 0,5 kg.

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość

I z nowych informacji, dobrych, acz przerażających - promotorka zatwierdziła mi pracę, więc muszę ją złożyć i ....czekać na obronę muszę się ostro zabrać za naukę, bo to już nie żarty!!!

Ja w życiu broniłam się 3 razy (licencjat, magister i podyplomowe) i obrona w porównaniu z napisaniem pracy to był pikuś. Wszyscy zawsze zaliczali.

Edytowane przez mysia111
Czas edycji: 2014-06-09 o 12:32
mysia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 12:27   #3762
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Z innych, milszych, rzeczy, to w środę montują nam kuchnię. Chyba się popłaczę ze szczęścia, że to już koniec.
Ale Ci zazdroszczę u mnie jeszcze tyyyle roboty, końca nie widać. Ale wreszcie widać postępy

Lilka, zamawiam właśnie te pieluszki z Chin, przy okazji spojrzałam na allegro i zobacz to: http://allegro.pl/pieluchy-pieluszki...307640204.html też są taniutkie
Stary 2014-06-09, 12:37   #3763
agatka553
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
Ale Ci zazdroszczę u mnie jeszcze tyyyle roboty, końca nie widać. Ale wreszcie widać postępy

Lilka, zamawiam właśnie te pieluszki z Chin, przy okazji spojrzałam na allegro i zobacz to: http://allegro.pl/pieluchy-pieluszki...307640204.html też są taniutkie

A z jakiej strony kupujesz te z Chin, jeśli możesz powiedzieć.

Ale upał, normalnie się rozpływam...
agatka553 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 12:38   #3764
Optymistka26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
optymistka nie mogę wyjść z podziwu jak twoje maleństwo sie maskuje, raz dziewczynka a raz chłopiec Jednak przekonuje mnie ta ostatnia opinia, że kawaler
Spore już te twoje maleństwo nie wiele mniej waży niż moje a dwa tygodnie różnicy miedzy nimi Ciesze sie ze wszystko dobrze
Cytat:
Napisane przez jagusia15 Pokaż wiadomość
2 lata i 2 msc
super , że wszystko z Dzidzią jest ok
a z tą płcią to macie nie złe psikusy Dziecko chce żebyście mieli niespodziankę
W maskowaniu dziecko jest niepokonane. Tz sie przekonal ze jednak chlopiec bedzie ale tez ma watpliwosci. Coz ja uwierze w plec jak urodze i sama zajrze

Cytat:
Czy twardnienie brzucha zawsze powoduje że skraca się szyjka?

Wzruszyłam się patrząc na Tż, który z uwagą czytał gazetkę, którą mu kiedyś kupiłam "Tato to ja"
Twardnienie brzucha jesli wystepuje do ok 10 x/dzien -chwyci i puszcza to jest ok. Nie powoduje zmian szyjki.
Brzuch mi twarnieje ale 2 lekarzy powiedzialo ze to ok, o ile nie czuje skurczy czy bolu jak na okres. Jak twardnienie dlugo trzyma to trzeba sie polozyc i wziac nospe. Jak nadal nie przechodzi to dopiero jest niepokojace.
Szyjka od ktoregos tygodnia prawidlowej ciazy powinna sie stopniowo zaczac skracac ale nie wiem od kiedy i jak bardzo sie skraca

Zapomnialam dac Tz tej gazety "Tato to ja' buuu

Cytat:
Mam już koncepcję na układanie ciuszków, więc robota idzie pełną parą. Do jutra powinniśmy skończyć prasowanie i wszystko będzie w szafie czekać na swoich miejscach już. I jutro przyjeżdża łóżeczko!
.
Jaki masz system na ukladanie ciuszkow?
U nas tez trzeba rozpoczac pranie i prasowanie ale najpierw trzeba zrobic miejsce u mamy na te ubranka a na to nie mam koncepcji. Dodatkowo trwa remont wiec wszystko stoi gdzie popadnie

Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość
Ja większość weekendu spędziłam na działce, basen, grill, lezaczek pod parasolką - żyć nie umierać. Jakoś źle te upały na mnie nie wpływają - póki co.
ja tez chce na dzialke, na dwor na lezaczek

zVenus za wizyte

Cytat:
Witam sie w 32 tyg czyli w 8 miesiacu!!! Nastawiam sie na porod za 6 tygodni wiec to juz tuz tuz

Strasznie chcialabym kupic sobie ten parowar z blenderem w 1 z aventa, moja kuzynka to ma i swietna sprawa dla malucha, ale kurcze drogie to jest troche :/

Aaa to jeszcze sie pochwale, siostra dala mi na urodziny kase na sesje brzuszkowa musze sie umowic )))
za 8 mc
A blender i parowar osobno nie wystarcza? Czym to sie rozni?
Czekamy na wynki sesji brzuszkowej

Cytat:
Mąż mój i tak nie nosi na co dzień, zakłada tylko na jakieś wyjścia i okazje bo już parę razy zgubił w pracy, raz prawie płytki w kuchni u klienta zrywał bo przeszukał wszystko i już myślał, że mu wpadła pod spód przy pracy więc teraz obie leżą sobie grzecznie w pudełeczku.
wow Tz musial sie niezle zestresowac...

Ponawiam pytanie o materace - doradzicie cos? Na lateks mam uczulenie i gryka tez odpadla. Zostala nam pianka i kokos ale odradzili nam materac KPK wiec zostaly tylko pianki. Ale ktory lepszy?
Hevea dwustronny
http://allegro.pl/materac-dzieciecy-...281810237.html
czy Fiki Miki z rowkami wentylacyjnymi i wzmocnionymi bokami do wstawania?
http://www.materacyk.pl/pl/materace-...kusny-sen.html

Edytowane przez Optymistka26
Czas edycji: 2014-06-09 o 12:42
Optymistka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 12:42   #3765
Aisog1987
Rozeznanie

Cytat:
Ale przyznasz ze mnajpierw musisz ta wode gdzies podgrzac i wlasnie po to uzywalam podgrzewacza a nie po to zeby przetrzymywac tam zrobione mleko
Jak wstajesz w nocy ze 3 razy to przynajmniej dla mnie ucviazliwe jest isc do kuchni i podgrzewac wode, o to trwa, a dziecko..placze z glodu i sie rozbudza..
Jak masz kolo lozeczka podgrzewacz z woda juz zagrzana to wsypujesz odmierzone juz mleko do srodka , mieszasz i gotowe, 30 sekund to trwa
Woda w termosie też fajna sprawa

ale mi się dziś nic nie chce. Nie mam natchnienia na nic. Gorąco jak cholercia, mąż w delegacje pojechał, a ja siedzę w domu i włąsnie mam iść 3 pranie powiesić... No a wieczorkiem wizyta - mam nadzieję, ze wszystko będzie super
Stary 2014-06-09, 12:47   #3766
papryczka160
Wtajemniczenie

Optymistko raczej wzięłabym ten z usztywnionymi bokami bo to ważne jak maluch zacznie wstawać.
Ja tez mam materac z Fiki Miki tylko lateksowy.

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 12:52   #3767
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatka553 Pokaż wiadomość
A z jakiej strony kupujesz te z Chin, jeśli możesz powiedzieć.
Jasne, ze mogę to Lilka wstawiała linka kiedyś i z tego skorzystałam.
O tu: http://www.ebay.pl/itm/New-Shine-Bab...item20d76f0dff
działa?
w dodatku jest jakaś promocja niby, chociaż nie wiem, jaka była wcześniej cena
Stary 2014-06-09, 12:53   #3768
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość
W maskowaniu dziecko jest niepokonane. Tz sie przekonal ze jednak chlopiec bedzie ale tez ma watpliwosci. Coz ja uwierze w plec jak urodze i sama zajrze

Twardnienie brzucha jesli wystepuje do ok 10 x/dzien -chwyci i puszcza to jest ok. Nie powoduje zmian szyjki.
Brzuch mi twarnieje ale 2 lekarzy powiedzialo ze to ok, o ile nie czuje skurczy czy bolu jak na okres. Jak twardnienie dlugo trzyma to trzeba sie polozyc i wziac nospe. Jak nadal nie przechodzi to dopiero jest niepokojace.
Szyjka od ktoregos tygodnia prawidlowej ciazy powinna sie stopniowo zaczac skracac ale nie wiem od kiedy i jak bardzo sie skraca

U nas tez trzeba rozpoczac pranie i prasowanie ale najpierw trzeba zrobic miejsce u mamy na te ubranka a na to nie mam koncepcji. Dodatkowo trwa remont wiec wszystko stoi gdzie popadnie

zVenus za wizyte

za 8 mc

Ponawiam pytanie o materace - doradzicie cos? Na lateks mam uczulenie i gryka tez odpadla. Zostala nam pianka i kokos ale odradzili nam materac KPK wiec zostaly tylko pianki. Ale ktory lepszy?
Hevea dwustronny
Mam cztery półki w szafie, na jednej mam rozmiary 56 i 62 razem (z tym, że 56 na górze), oddzielnie spodenki, śpiochy, pajacyki, bluzeczki, bluzy i bodziaki (6 kupek), a z tyłu tetry. Niżej w plastikowych pojemnikach- bielizna, a w drugim higieniczne materiały, za nimi ciuszki w większych rozmiarach. Na pozostałych półkach te rzeczy zajmujące więcej miejsca- kocyki, pościele, chusta. Zabawki w oddzielnym pudle materiałowym z ikei, też już poprane. Dziś przyjedzie łóżeczko, kupiłam ten zestaw 23 elementy i trochę mam stracha, gdzie to zmieszczę, bo tam kolejne poszewki, wypełnienia, rogal do karmienia, kocyk i inne pierdółeczki...

Stary 2014-06-09, 12:53   #3769
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Też mam dzisiaj wizytę o 15.15

Dziewczyny, ja rozumiem oburzanie się jak ktoś chamsko powie, że jesteście grube, ale jak teściowa powie, że spuchłyście to jest o co się denerwować? Przecież to prawda, że puchniemy i nie ma to nic wspólnego z byciem grubym czy obrażaniem nas. Moja też mi powiedziała, że się powiększyłam i buzię mam okrągłą, ale to prawda! Nie bądźmy takie przewrażliwione na swoim punkcie.

Myślałam, że mi stopy nie puchną bo nie widziałam różnicy, ale ją poczułam jak zaczęłam przymierzać swoje stare buty. We wszystkich mi ciasno, no jakaś masakra. A sprawdzałam, które będą mi pasować do sukienki na ślub. Skończyło się na tym, ze mama mi swoje pożyczy.
a ja o 15.30

trzymam kciuki za Twoją wizytę

mi tez stropy nie puchły do wczoraj kiedy to siedziałam na upale parę godzin i okazało się że sandałki sa za małe w obwodzie...ledwo mi się nogi mieściły...masakra jakaś przez te upały

Cytat:
Napisane przez papryczka160 Pokaż wiadomość
Cały weekendu spędziliśmy aktywnie. W sobotę u nas na działce ze znajomymi i ich synkiem 6 miesięcznym .słodki smyk tylko marudzil bo zabki mu idą.
Wczoraj cały dzień na woda. Było miło.
Ale całą noc spać ciężko bo w mieszkaniu sie nagrzalo.
Mieszkamy na 4 piętrze bez strychu i cały dzień mam słońce w oknach.

W piątek bylam na szkole rodzenia . Mieliśmy zajęcia z rehabilitantka. Dowiedzialam sie kilku ciekawostek.

1. Lezaczek bujaczek można od razu po narodzinach ale tylko wtedy jeslu maluszek się nie zapada głowa mu nie leci do klatki piersiowej. Jeslu jest inaczej znaczy ze jest za malutkie.

2. Poduszka klin tylko dla dzieci ulewajacych i z kolka.

3 . Jak najmniej używamy fotelika na początku. Gondola i jeszcze raz gondola.

Powodzenia wam życzę na dzisiejszy wizytach.
Ja zaczynam się stresowac moja. A to dopiero o 20 oby z serduszkiem bylo wszystko ok ;-) Proszę.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
kciuki! Bedzie ok

Cytat:
Sprawdź w szpitalu, w którym chcesz rodzić, najczęściej na stronie mają napisane, co ma być w wyprawce dla mamy i dziecka. U mnie np chcą kaftaniki... masakra, dla mnie to przestarzały ciuch, nie mam ani jednego, wezmę body.

U nas w ciucholandach 80-90 zł za kg.

uuu drożyzna to się faktycznie nie opłaca jakbys miała za używane body zapłacić z 7-8zł bez sensu! za tyle no nowe sa

ide się kąpciać zaraz i szykowac bo musze wcześniej pojechać do szpitala po wyniki

Trzymajcie kciuki! trochę się denerwuję
zVenus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 12:56   #3770
Optymistka26
Zadomowienie

Odpukac w niemalowane - czuje sie dzis dobrze i wyspalam sie! Spalam ponad troche 8 godzin i niewiele razy sie budzilam wow

Dzis zaplanowalam sobie "wyprawe" do Rossmana - 6min spacerem w jedna strone. Tylko obawiam sie ze jak nie bedzie mnie nic bolalo to zahacze osiedlowego ciucha po drodze

Weekend z Tz byl super - nie dosc ze z usg dobre wiesci, widzialam sie z kolezankami chwile to jeszcze bylam na dworze i polezalam na kocyku oraz przeszlam sie z Tz(mila odmiana po lezeniu w 4 scianach). Mam super nastroj
Troche sie niecierpliwie z konczeniem wyprawki - zostaly same najpowazniejsze zakupy - wozek, posciel, materac, fotelik... Licze ze w ciagu 2-3 dni juz podejmiemy decyzje i zamowimy wszystko.

Stary 2014-06-09, 12:57   #3771
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny ale nie piszemy o obrażaniu ciężarnych tylko o sytuacji kiedy teściowa powie nama np. że zaokrąglił nam się buzia. Czy to jest obraźliwe? Bo według mnie jeśli ma się z teściową dobry kontakt i się ja lubi to wtedy tak się tego nie odbiera, tak samo jakby to nam własna mama powiedziała. Dlatego piszę, żeby nie być przewrażliwionym i odróżniać niemiłe teksty od tych normalnych.
Mam się wkurzać za każdym razem jak mi mama powie, że w tych spodenkach wyglądam źle? No bez sensu, wolę żeby mi ktoś szczerze powiedział, że widać po mnie kg niż ściemniał jaka jestem śliczna skoro widzę, że tak nie jest. (Tekst o spodenkach usłyszałam wczoraj i wielkie "o matko" jak się dowiedziała, że tak na miasto poszłam )

Super, że kuchnia już wkrótce będzie

No widzisz, może Ty masz większy dystans do takich komentarzy. A większość dziewczyn tu raczej nie I ja sobie myślę, że gadanie takich rzeczy, że ktoś brzydko wygląda, jest gruby, czy spuchnięty to kompletny brak taktu i dobrego wychowania - bez względu na to, czy jest się w ciąży czy nie.
A po drugie, dla mnie jednak mama to cos innego niż teściowa, która jakby nie było jest dla mnie trochę obca.
Poza tym mama też może powiedzieć coś taktownie, albo nie. I gdyby moja mama wypaliła 'ale jesteś gruba', to bym jej powiedziała co myslę o takich komentarzach. A teściowej głupio mi odpalić ostrzej. Chociażby dlatego, że świadczy to o mnie w pewien sposób, gdybym powiedziała coś niemiłego!

Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość
Nie rozumiem jak tak mozna powiedzieć do drugiej osoby. A co dopiero do kobiety w ciąży gdy wiadomo że większość kobiet w tym okresie jest przewrazliwionych na punkcie własnego wygladu i czasami choćby chciały to nic nie mogą zrobić np. z opuchniętymi nogami.
Dobrze że ich opinie masz gdzieś bo szkoda nerwów na takie osoby.

Ja tez należę do tych osób co lubią o siebie dbać i juz parę razy usłyszałam że jestem zawsze taka "zrobiona"

Ja w życiu broniłam się 3 razy (licencjat, magister i podyplomowe) i obrona w porównaniu z napisaniem pracy to był pikuś. Wszyscy zawsze zaliczali.
Ja też lubię o siebie dbać, jak spotykam się z ludźmi to zawsze mam makijaż, jestem uczesana, czysta itp. Ale nie na wszystko w ciąży mam wpływ. Mam spuchnięte nogi, utyłam, raz dostałam uczulenia okropnego, miałam wypryski na całej twarzy, szyi, dekolcie. Koszmar... I wtedy choćbym się szpachlowała, to nie wyglądałam dobrze.

Generalnie nie spotykam sie jednak z takimi niemiłymi komentarzami. Np. byłam na urodzinach cioci i jej brat mi powiedział, że miło na mnie patrzeć, bo widać, że bije ode mnie takie szczęście i radość i że kwitnę w ciąży.

Gosia, szukam tego uzytkownika hubi_world na allegro i on nic nie sprzedaje teraz

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 12:58   #3772
Optymistka26
Zadomowienie

Papryczka za serduszko
The Fall za wizyte

Stary 2014-06-09, 13:03   #3773
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Hejka

Nadrobię Was pózniej, a teraz wpadam tylko zameldować że i ja jestem po wizycie. Miałam robione USG, waga dziecka szacowana na ten moment to 1.7 kg więc chyba całkiem spory chłopak , ułożony główką w dół, co da się odczuć. Wg USG to 31 tc, czyli rozumiem że jutro zaczynam 32 tc? Wg OM oczywiście 32 tc + 3 d, więc rozbieżność w terminach pozostała.

W weekend zakupiłam część dalszą wyprawki, kilka paczek pampków bo były w dobrej promocji, w tym 2 małe od 2 do 5kg , które wezmę do szpitala. No i zakupiłam rzeczy dla siebie, tzn podkłady poporodowe, majtki siateczkowe i mini kosmetyki, bo nie chcę brać pełnowymiarowych opakowań. Teraz jeszcze muszę dokupić jakąś piżamkę do porodu, myślę o koszuli ale musi się rozpinać z przodu żeby móc dzieciaczka od razu do piersi utulić. Poprzednim razem musiałam całą koszulę podwijać aż pod brodę, nie było to komfortowe. Macie jakieś typy, pomysły?

Z innych rzeczy, pozostaje mi odświeżyć gondolę, fotelik samochodowy i łóżeczko ale to pozostawiam na ostatni moment. W najbliższym czasie planuje spakować torbę dla siebie żeby stała już w kącie i sporządzić plan porodu, póki mi się chce. Torbę dla dzidziusia spakuję trochę później,bo z tym nie będzie zachodu a jednak dla siebie rzeczy muszę zapakować sama, bo wiem najlepiej, co mi będzie potrzebne
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 13:05   #3774
daisy dot
Rozeznanie

Cytat:

zVenus za wizyte

za 8 mc

Hevea dwustronny
Hej.
Ja mam ten fikusny sen. Kupilam go ze wzgl na moja alergie i te usztywniane boki bo jak Dzidzia bedzie stawac przy szczebelkach to jej sie nozka nie posliznie i bedzie to bezpieczniejsze. Wyglada ladnie. Jest porzadnie wykonany.

Stary 2014-06-09, 13:07   #3775
ButterBear
Zakorzenienie

Mysia, ja też mam za sobą już 2 obrony (licencjat i mgr) i faktycznie napisanie pracy było o wiele gorsze niż obrona. Ale wtedy wiedziałam mniej więcej o co będą pytać, a teraz tych pytań jest od groma i sie losuje Tego się boję najbardziej

Cytat:
Dokładnie tak. Przecież mi ten brzuch twardnieje juz od dość dawna, a szyjka się trzyma, więc nie ma to na nią wpływu. Gin mi powiedział, że macica się przygotowuje i jest ok
I tak jak piszesz, jak puszcza samo i nie ma bóli przy tym,to jest ok

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 13:11   #3776
agatka553
Rozeznanie

Cytat:
Jasne, ze mogę to Lilka wstawiała linka kiedyś i z tego skorzystałam.
O tu: http://www.ebay.pl/itm/New-Shine-Bab...item20d76f0dff
działa?
w dodatku jest jakaś promocja niby, chociaż nie wiem, jaka była wcześniej cena
Działa, dziękuję, bo też zastanawiam się, czy po pewnym czasie nie przejdę na wielorazówki. Bo na początku na pewno pójdą jednorazówki.
Zastanawiam się jeszcze czy sobie sama czegoś takiego nie uszyję, tylko muszę kupić chociaż jedno na wzór i zorientować się jak z cenami takich materiałów, bo maszyny to ja się nie boję
Stary 2014-06-09, 13:19   #3777
daisy dot
Rozeznanie

Dziewczyny nie wiem czy sie orientujecie bo konczy mi sie zwolnienie 27 czerwca i chcialam isc wczesniej do gina na usg. Teraz mam 30 tydzien a wtedy bede miala 32. I chcialam isc na poczatku tyg 32 ale nie wiem czy mi wypisze zwolnienie. Mialam isc za tydzien na usg ale tak to bede musiala isc 2 razy a to bez sensu dla mnie bo trzeba placic to za co ja zaplace potem nie? Tylko za zwolnienie 80 zl o nie! Ile wczesniej przed koncem mozna wypisac zwolnienie?

Stary 2014-06-09, 13:20   #3778
agatka553
Rozeznanie

ButterBear Przepraszam, że się wtrącam, ale tutaj masz link do HubiWorld
http://allegro.pl/listing/user/listi...us_id=34435930
Też u Niego kupowałam kilka rzeczy, ale nie dostałam gratisów, tak bardzo mi na nich nie zależało, ale napisałam maila to mi w momencie odpisali, że przepraszają i zlecają dosyłkę gratisów, więc czekam
Ogólnie jestem zadowolona z produktów, które u Niego kupiłam.
Stary 2014-06-09, 13:22   #3779
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez daisy dot Pokaż wiadomość
Dziewczyny nie wiem czy sie orientujecie bo konczy mi sie zwolnienie 27 czerwca i chcialam isc wczesniej do gina na usg. Teraz mam 30 tydzien a wtedy bede miala 32. I chcialam isc na poczatku tyg 32 ale nie wiem czy mi wypisze zwolnienie. Mialam isc za tydzien na usg ale tak to bede musiala isc 2 razy a to bez sensu dla mnie bo trzeba placic to za co ja zaplace potem nie? Tylko za zwolnienie 80 zl o nie! Ile wczesniej przed koncem mozna wypisac zwolnienie?

Nie ma takiego przpisu. Po prostu, jak ci się pokrywają dwa zwolnienia, to stare przestaje się liczyć.

Natomiast jeśli chodzi o zwolnienie z datą do przodu, to jest to niezgodne z przepisami.

A co do daty wstecz, to chyba trzy dni do tyłu może lekarz dać.

Stary 2014-06-09, 13:32   #3780
mysia111
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez daisy dot Pokaż wiadomość

Mój lekarz np za wypisanie zwolnienia bierze 20zł i nie trzeba sie umawiac na wizytę tylko między innymi pacjentkami wchodzi sie na 2-3 min.

A propo zwolnień to dziś w TV mówili że wzrasta liczba kobiet będących w ciąży na zwolnieniu. W 2005r było to 15% a w 2013 18% wszystkich zwolnień.
mysia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości