|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#931 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;)
Cytat:
Chętnie bym poczytała tak konkretniej jadłospis diety - 6 zł dziennie za osobę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#932 |
Zakorzenienie
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;46801846]
Chętnie bym poczytała tak konkretniej jadłospis diety - 6 zł dziennie za osobę.[/QUOTE] Ja tez ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#933 |
and cigarettes
|
Ja rozumiem, że można zjeść kilogram makaronu z sosem pomidorowym w ciągu dnia i może wyjdzie za to kilka złotych, może uda się dobić do 1800 kcal, ale cóż... Obok zdrowego, zbilansowanego żywienia to nawet nie stało.
Chyba że jest jakaś taka nowa modna dieta wyłącznie-węglowodanowa, o której nie wiem. ![]() Naprawdę jestem ciekawa jak to Alfonsina y el mar robi, że za 200 złotych miesięcznie żywi się zdrowo, dostarcza odpowiednich ilości białka, węgli i tłuszczu, odpowiedniej ilości kalorii i mikroskładników. Też chętnie bym poczytała taki jadłospis. |
![]() ![]() |
![]() |
#934 |
Zadomowienie
|
ja to sie zastanawiam, jakie to lokalne warzywa i owoce Alfonsina je w Polsce w lutym :-D
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#935 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Choćby jabłka, nasze zwykłe polskie jabłka są dostępne i wszystkie podstawowe warzywa: marchew, buraki, kapusta itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#936 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#937 | |
Rotmistrz
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:47 ---------- Poprzedni post napisano o 00:35 ---------- U mnie wydajemy na jedzenie ok. 400-500 euro. Czasem mniej. Jest to zalezne od pory roku. Jak jest sezon na warzywa I owoce, to wiadomo, ze ceny spadaja I wydaje sie mniej pieniedzy. Korzystam z promocji, robie tez zapasy w postaci mrozonek. Gotuje zasadniczo na dwa dni, co oszczedza czas i prad (niemamy gazu). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#938 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#939 |
Konto usunięte
|
Jak sie ma gdzie, to moze i nie problem.
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#940 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#941 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Są dostępne nawet teraz. Wszystkie pozostałe najzwyklejsze warzywa również. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#942 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Faktyczne zużycie wacha się w zależności od uhodowanej warstwy lodu ![]() ![]() Tak samo liczyłam koszt wypieku chleba w maszynie- równa się lub nieznacznie przekracza koszt kupywanego w piekarni ale jest za to pozbawiony tych wszystkich paśći typu spulchniacze, konserwanty.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#943 |
Konto usunięte
|
Właśnie wróciłam z warzywniaka osiedlowego (na targowisko nie chodzę, bo w moim mieście to jedna wielka patelnia, na której wszystkie warzywa i owoce w mig robią się zdechłe i sparciałe, poza tym jest zmowa cenowa i wszyscy wszystko mają w tej samej cenie, o targowaniu się to nikt nie słyszał - na targu
![]() Kupiłam: - kilogram fasolki szparagowej ( będzie na wielki gar zupy warzywnej - pewnie starczy na dwa dni - i jeszcze zostanie jako dodatek do innego obiadu), - główkę czosnku polskiego, - pęczek marchewki, - cztery stare cebule, - pół kg czereśni, - pęczek koperku, - cztery jabłka, - zielonego ogórka, - kg młodych ziemniaków. Zapłaciłam 38,16 zł. Naprawdę nie wiem jak można się wyrobić w 60 zł na miesiąc na osobę będąc wege. Zakupy, które zrobiłam są dla dwojga dorosłych osób; na osobę tylko dzisiaj wyszło więc ok. 19 zł. A gdzie tu dalej. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2014-06-09 o 09:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#944 |
Zakorzenienie
|
U mnie dziennie pęka teraz na same owoce 30-40 zł na 4 osoby
![]() A gdzie jakieś jedzenie? ![]() Takie sumy (6 zł) to można owszem uzyskać, ale jak się dociśnie delikwenta to się okazuje że ma swój warzywnik, sąsiad daje darmo jajka, mamusia wałówkę na tydzień obiadów a teściowa wałówkę na śniadanka i kolacyjki. A delikwent sobie sam kupuje co najwyżej kawałek chleba i jakiegoś łakocia ![]()
#945 |
Konto usunięte
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;46801846]Z tego co pamiętam chyba użytkowniczka Grubella rozpisywała kiedyś przykładową, wymyśloną dietę, w jaki sposób wyżywić dwie osoby dziennie za chyba 10 zł - było to bardzo ciekawe.
Chętnie bym poczytała tak konkretniej jadłospis diety - 6 zł dziennie za osobę.[/QUOTE] Również jestem ciekawa jak brzmi recepta na zdrowe, pełnowartościowe żywienie za 200zł/msc.Do tego wegetariańskie. Od jakiegoś miesiąca jem wegetariańsko, połowa moich posiłków jest surowa, koszty zbliżone do tych kiedy byłam smakoszą mięsa ![]() Na tą w moim mniemaniu rozsądną sumę na jedzenie musimy sie nieźle nagimnastykować non-stop szukać gdzie jest najtaniej. Rano pijemy zawyczaj zielony koktajl do którego używam awokado,kilo bananów, kiwi, zieleninę, pomarańczę. Kupuje banany na te 2 dni mogę zapłacic 5zł za kilo bo niemal wszedzie po tyle stoją a mogę wyszukać za 3,50. Awokado zazwyczaj jest za 3,50, ale ostatnio udało mi się znaleźć za 1,80 i kupiłam więcej. Żeby zaoszczędzić pare groszy musze zaliczyć kilka sklepów, bo niestety nie jest tak że w jednym wszystko jest w promocji. Nie chce nawet myśleć jak to będzie w zimie. Można odżywiać się dobre kilka miesiecy kiszonkami ziemniakami kapustą marchewką burakiem i jabłkami,większość witamin myślę że będzie dostarczona. Zima to wyjątkowo wymagający okres łatwo można nabawić się braków, więc te nasze lokalne produkty to za mało, zwłaszcza jak nie spożywa się mięsa,poza tym nie każdy chce jeść w kółko to samo czyli kapuche i warzywa korzeniowe plus jeden owoc na krzyż. Ktoś się pytał o przepis na pizze: KLIK Pizza ze zwykłej mąki wychodzi przepyszna, dostaje zawsze pochwały od znajomych. Zamiast zwykłej mąki dałąm 200g ziemniaczanej i 200g kukurydzianej, jakoś dało rade to rozwałkować po wyrośnięciu ale łatwo nie jest wiec ogólnie nie polecam chyba ze komuś bardzo zależy i chce sie pomęczyć ![]() Edytowane przez 201604280909 Czas edycji: 2014-06-09 o 10:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#946 |
Konto usunięte
|
Ja jem bardzo dużo ryb i bez kitu - na nie tylko i 'przetwory' z nich, miesięcznie idą ze trzy stówy - lekko licząc. Nie jadamy innego mięsa. Muszę to właściwie kiedyś podliczyć, bo aż sama jestem ciekawa dokładnej kwoty.
|
![]() ![]() |
![]() |
#947 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oczywistym jest to, że każdy chciałby jeść fajne produkty, ale czasami jest taki czas w życiu, że trzeba mocno oszczędzać i można jedną zimę przetrwać, gdy jako owoce ma się do wyboru tylko jabłka. To i tak lepiej, niż miało starsze pokolenie, bo kiedyś jabłka były dostępne tylko do grudnia i potem już nic aż do sezonu na truskawki. Chyba, że czasem banany czy pomarańcze wystali w kolejce na święta, albo kupili na hali targowej za niebotyczne pieniądze. Ja od jesieni do wiosny preferuję jabłka, bo bardzo je lubię i wydaje mi się, że mają mniej chemii w sobie niż sztucznie pędzone pomarańcze, mandarynki czy też inne owoce przywożone z daleka. Lubię też suszone owoce, szczególnie eko: figi i śliwki i sobie nimi urozmaicam dietę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#948 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2014-06-09 o 15:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#949 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Napisałam,że zimą taki sposob odżywiania o jakim wspominasz czyli bazowanie na typowo lokalnych produktach nie jest zły, można jak najbardziej przeżyć zimę bez problemu. Jeśli chodzi o mnie to dla mnie byłoby to za mało, a mam właśnie taki czas w życiu że musze oszczędzać. Staram się jeść dużo owoców i warzyw,ryż,kasza,jajka,cz asem makaron. dlatego musiałam zrezygnować z chleba,margaryn,serków jogurcików itd, gotowych dań,słodycze raz na jakiś czas. Można chodować zimą w doniczkach zioła, nawet sałatę, szczypiorek, rzodkiewkę, kiełki, nie trzeba mieć grubego portfela. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#950 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wolę jesienią kupić od rolników kilka worków ziemniaków, marchewek, pietruszek, jabłek, gruszek i innych i trzymać w piwnicy niż tyle płacić zimą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#951 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja kiedyś kupiłam wór kartofli, to masakra się z nich zrobiła. Kiełki powypuszczały ogromne (kły to już właściwie były ![]() Poza tym czytałam, że jak kartofle puszczają kiełki, to zaczynają być szkodliwe dla zdrowia. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#952 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mój post o lokalnych owocach i warzywach był odpowiedzią na ten: Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#953 |
Raczkowanie
|
Mi się wydaje, że jeśli chodzi o miesięczne wyżywienie, to na dwie osoby, np. parę wystarczyłoby 800 zł i wcale nie mam na myśli jakiegoś odmawiania sobie. Za kilka dni planuję wszystko obliczyć i wtedy będę miała jasną klarowną sytuację ;d
#954 |
Zadomowienie
|
W tym miesiącu z TŻtem idziemy na swoje i tak mnie nurtuje czy się wyrobimy w tych 800 zł
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#955 |
Wtajemniczenie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4680929 2]U mnie też są takie ceny
![]() I nie psuje Ci się to ? Ja kiedyś kupiłam wór kartofli, to masakra się z nich zrobiła. Kiełki powypuszczały ogromne (kły to już właściwie były ![]() Poza tym czytałam, że jak kartofle puszczają kiełki, to zaczynają być szkodliwe dla zdrowia.[/QUOTE]Nie. Ziemniaki trzymam w piwnicy w skrzynkach. Marchew, pietruszkę, seler, rzodkiew trzymam w skrzynkach w ziemi, jabłka równiez trzymam w skrzynkach. Tylko obowiązkowo w piwnicy. Raz w tygodniu sobie schodzę i przynoszę to, czego będę potrzebować. Też to czytałam w gazecie, ale nigdzie nie było żadnych wyników badań, więc rozumiem to jako "koreańscy naukowcy zbadali" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#956 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#957 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mieszkacie w dużym mieście czy małym? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#958 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#959 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Na początek musicie zrobić podstawowe zakupy: puszki (fasola, groszek, pomidory,tuńczyk, jakieś rybki), słoiki (ogórki w occie, papryka..), mąki, kasze, ryż, makaron, kostki rosołowe, mięsa do zamrożenia, przyprawy, owoce, warzywa, budynie, kisiele, galaretki, żelatyna, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mleko, jogurty, podstawowa chemia do prania i sprzątania, mydło, pasta do zębów. Czyli to co lubicie, co będziecie jedli, z czego gotowali i z czego korzystali. Najpierw zajrzyj do szafy i lodówki rodziców i popatrz co z tego co u nich jest byś używała. Zrób sobie listę i zakupy rób wg tej listy (to co jest niepsujące się). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#960 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:25.