W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień 2014 - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku.
Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 13 26,53%
Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! 16 32,65%
Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! 19 38,78%
Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! 8 16,33%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-09, 15:30   #3811
Polly_
grozi wypollizowaniem

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
polly ale w termosie to nie wiadomo ile ma stopni woda i jednak on trzyma to ciepło ale przecież nie cały czas, po jakimś czasie woda też stygnie nie?

A tu chodzi o to, że woda 24h na dobę ma idealną temperaturę i jest gotowa do użycia, po prostu najzwyczajniej w świecie jest to kolejne udogodnienie i ułatwienie, nie wiem czego tutaj nie rozumieć
To tak samo jak kupujemy pampersy a nie pieluchy tetrowe do przewijania, bo jest taka możliwość w dzisiejszych czasach i jest to wygodniejsze i tyle

pytam bo po prostu chce ztwierdzic czy mi to potrzebne czy nie ,

w temosie stygnie ale nie bedzie zimna do rana....a co do tego ze nie wiadomo ile ma stopni...to chyba nie zamierzacie mierzyc temperatury mleka w butelce? zawsze sie to robiło "na oko" a stopien w jedna czy driga nie robi róznicy.

z tym termosem to ja mialam taki patent ze jak szlismy z dzieckiem na cały dzien do lasu to brałam wode w termosie i robiłam w zaleznosci od potrzeby herbatke lub mleko....jak była ciut za gorąca to sie chwile czekało i juz....

a są podgrzewacze na baterie? czy tylko na prąd? w sumie taki przenosmy byłby negłupi
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 15:33   #3812
ButterBear
Zakorzenienie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
Tak, trzeba mieć do siebei dystans i umieć z siebei czasem zażartować, ale nie oznacza to dawać po sobie jeżdzić czy pozwalać innym, by wylewali swój jad naszym kosztem. Mam jedna koleżankę, która celuje w "poprawianiu" humoru. Od najwcześniejszych etapów ciazy słyszę od niej, jaki to mam ogromny brzuch. Mówi to zawsze takim specjalnym tonem, chyba sprawia jej to satysfakcję. O innych ciężarnych znajomych wyraziła się jednak mniej pochlebnie, koleżankę, która zaszła w 2 ciążę po 8 mieś po 1 porodzie nazwała linią produkcyjna, a naszą lekarkę z przychodni rodzącą 3 dziecko w krótkim odstępie czasu od drugiego, "krową rozpłodową". Zastanawiam sie czasem, co moze powiedzieć jeszcze za moimi plecami.... Zawsze jej odpowiadam miłym tonem, ze przecież jestem w ciazy i chyba już zapomniała jak sama była i jaki ona miała brzuch, ale w pyskówki sie nie wdaje, bardziej mnie to śmieszy, ten brak taktu jaki prezentuje...
Oh jaka sympatyczna dziewczyna!
Niesamowite, ludzie chyba nie mają swoich spraw, że ich interesuje ile kto ma dzieci i w jakim odstepie czasu!!

Cytat:

ButterBear zgadzam się z tym, że każde komentarze oprócz tych, że wyglądamy pięknie są zbędne w ciąży i ludzie powinni się powstrzymać Ja wystarczająco źle się czuję z dodatkowymi 15 kilogramami, rozstępami na brzuchu i boczkach, cellulitem po kostki i syfami na plecach i całym dekolcie, żeby ktoś mi jeszcze mówił że puchnę albo mam drugą brodę Ja WIEM, że tak jest ale nie wiem po co mi jeszcze ma ktoś to co chwilę wytykać

Dla odmiany moja teściowa mówi mi, że wyglądam pięknie i mam mały brzuch i ona jak była w ciąży z moim mężem na tym etapie to się toczyła a nie skakała tak jak ja
O taką mam kochaną teściówkę hehe
Moja teściowa też mi nic złego nie powiedziała na razie, oprocz dopytywania, ile utyłam. Ale wiem, że to nic złego, chciała wiedzieć, a ja nie chcę o tym mówić

Ale np. babcia męża mi wypaliła z tekstem (jak pojechaliśmy do niej, to był I trymestr, ja byłam non stop śpiąca, a miałam duzy problem ze spaniem,nie umiałam spać), że nie mogę być taka markotna i mieć miny z pretensją cały czas, bo się dzidziuś urodzi marudny. Mam być szczęśliwa, a nie mieć kwaśną minę

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Mam już część wypraną i pochowaną w torby, żeby sobie "przeszły domowymi bakteriami" (Potem te bakterie wygryzą te np. szpitalne i dziecko się nie zarazi, gdyby miało Czy jakoś tak )
Najlepiej ubrać tak z tydzień-dwa przed porodem, ale ja cały czas się boję, że wcześniej znów trafię do szpitala, więc staram się jakoś wszystko ogarnąć... I tak zrobiłam to-do-list, w razie czego TŻ i Mama będą ogarniać
Aktualnie kombinuję, gdzie postawić łóżeczko i autentycznie NIE MAM MIEJSCA
No widzisz, myślę o tej teorii z bakteriami, ale ... no nie wiem, chyba te ciuszki nie potrzebują aż 2 miesięcy, żeby się przegryzać. Nie wiem sama!
Chyba się jednak jeszcze wstrzymam.

Któraś z Was pytała o pranie lumpkowych rzeczy (w tym natłoku postów nie wiem juz która, przepraszam). No więc ja piorę rzeczy, które kupuję dla siebie normalnie, w proszku i płynie do płukania, tak samo dzieciowe, tylko dzieciowe potem jeszcze w proszku dla dzieci.
I staram się, jak to mozliwe, nastawić na wyższą temperaturę
i nie ma żadnego smrodu

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 15:42   #3813
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Ja dla odmiany, wczoraj, jak rozbierałam się do spania, usłyszałam od swojego męża 'Kochanie, ale Ty pieknie wyglądasz w ciąży. tak się bałaś, że będziesz wyglądać nieładnie, a jesteś taka śliczna w ciąży' Kochany
Mąż kochany

Cytat:
Napisane przez papryczka160 Pokaż wiadomość
Powodzenia wam życzę na dzisiejszy wizytach.
Ja zaczynam się stresowac moja. A to dopiero o 20 oby z serduszkiem bylo wszystko ok ;-) Proszę.

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
Z innych, milszych, rzeczy, to w środę montują nam kuchnię. Chyba się popłaczę ze szczęścia, że to już koniec.
fajnie, że już coraz bliżej końca.

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
Zastanawiam się czy do szpitala bierzecie raczej komplety, pół-śpiochy i body, czy np pajacyki? czy i to i to?
Zastanawiem sie też jak macie z bodami? bo ja na 56 mam 6 z krótkim rękawkiem i 4 z długim i nie wiem czy nie za mało? Do szpitala idac za waszą rada wezmę z długim, lub pajacyki, właśnie nie wiem już sama
Ja wezmę pajacyki, body na krótki rękaw i śpiochy.

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Wiecie, że w Warszawie w tej chwili 23stopnie, chłodny wiatr i chmury? Da się żyć. Po wczorajszych prognozach myślałam, że będę umierać, a tu ulga po weekendzie. Zostało mi kilka ostatnich rzeczy, chyba trochę sobie poprasuję.
U mnie od rana był upał. Koło 10 schowało się słońce ale duchota pozostała. znowu zrobiło mi się słabo na placu zabaw.

Cytat:
Nadrobię Was pózniej, a teraz wpadam tylko zameldować że i ja jestem po wizycie. Miałam robione USG, waga dziecka szacowana na ten moment to 1.7 kg więc chyba całkiem spory chłopak , ułożony główką w dół, co da się odczuć. Wg USG to 31 tc, czyli rozumiem że jutro zaczynam 32 tc? Wg OM oczywiście 32 tc + 3 d, więc rozbieżność w terminach pozostała.
Super, że wizyta udana i synek już spory chłopiec

Cytat:
Ja od wczoraj nienajlepiej się czuję... Strasznie mnie głowa boli, marzę o aspirynie W ogóle mi słabo i nie mam siły na nic, nawet obiadu zrobić. Nie wspomnę już o spacerkach z Synkiem
Ja też się tak czuję, tylko nie boli mnie głowa.

Cytat:
U nas jak najbardziej rzeczy zabiera się wszystkie swoje, za to dostarczają za free mleko dla tych kobiet, które wybiorą opcję karmienia mieszanka. Pamiętam, że położna chodziła i kapała dzieci na sali (za zgodą matki, nie było obowiązku), ale nie było sytuacji, żeby ktokolwiek poza rodzicami przebierał dziecku pampersy czy ubranko! Kiedy to się dzieje, przecież matka jest obecna z dzieckiem na sali przez cały czas??? I wydaje mi się, że żadna położna bez zgody matki nie powinna kapać/przebierać czy też karmić maleństwa, a co dopiero wyrzucać cudze ubranka do jednego kosza z innymi...Dziwne to...

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
to chyba zadkosc, kąpanie dzieci na sali...u mnie dzieci były zbierane do kąpieli i oddawali przebrane i czyste
pampersy zreszta tez zmieniali...nawet mi do głowy nie przyszło za pierwszym dzieckiem zeby pampersy do szpitala brac
U mnie w szpitalu zależało od zmiany położnych gdzie jest kąpane dziecko. Jedne robiły to na sali a inne zabierały maluchy wraz z przygotowanym ubrankiem, pampersem, kąpały i oddawały takie pachnące maleństwo
Mój synek miał fototerapię i tam położne zmieniały mu pampersy.

Co do podgrzewacza i sterylizatora, nie używałam i nie mam w planach kupna.
Synek był na piersi przez 8 miesięcy a gdy go odstawiłam przestał jeść w nocy więc nie widziałam potrzeby używania podgrzewacza.
Stary 2014-06-09, 15:43   #3814
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
pytam bo po prostu chce ztwierdzic czy mi to potrzebne czy nie ,

w temosie stygnie ale nie bedzie zimna do rana....a co do tego ze nie wiadomo ile ma stopni...to chyba nie zamierzacie mierzyc temperatury mleka w butelce? zawsze sie to robiło "na oko" a stopien w jedna czy driga nie robi róznicy.

z tym termosem to ja mialam taki patent ze jak szlismy z dzieckiem na cały dzien do lasu to brałam wode w termosie i robiłam w zaleznosci od potrzeby herbatke lub mleko....jak była ciut za gorąca to sie chwile czekało i juz....

a są podgrzewacze na baterie? czy tylko na prąd? w sumie taki przenosmy byłby negłupi
Ja temperatury mierzyć nie będę, taki podgrzewacz podgrzewa do takiej temperatury jaką się ustawi więc będę miała pewność, że jest ok Ja nienawidzę mleka więc tak, żeby próbować to nie da rady, dla mnie jest to po prostu najwygodniejsze rozwiązanie

Nie wiem czy są na baterie, wiem że są chyba takie na ładowarkę samochodową Każdy musi stwierdzić co jemu będzie pasować i czy będzie z tego korzystał, ja wiem że taki podgrzewacz mi się przyda i zamierzam kupić, tymbardziej że nie jest to duży wydatek a wygoda jednak jest
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 15:47   #3815
justa_1978
Rozeznanie

No jak dla mnie zbedny wydatek, bo tak jak pisalam gotowe mieszanki robi sie na biezaco, wiec nie ma mowy o podgrzewaniu! A przy podgrzewaniu jedzenia z piersi, to dla mnie szybciej podgrzac wode w czajniku niz podgrzewaczu, no i jak juz napisalam mniejszy wydatek!
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 15:55   #3816
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
Napisane przez justa_1978 Pokaż wiadomość
No jak dla mnie zbedny wydatek, bo tak jak pisalam gotowe mieszanki robi sie na biezaco, wiec nie ma mowy o podgrzewaniu! A przy podgrzewaniu jedzenia z piersi, to dla mnie szybciej podgrzac wode w czajniku niz podgrzewaczu, no i jak juz napisalam mniejszy wydatek!
Mam wrażenie, że nie zrozumiałaś o co chodzi w tym podgrzewaniu

To napiszę jeszcze raz Nie podgrzewasz tam mleka tylko wodę i "mieszankę" jak to nazwałaś przygotowuje się na bieżąco po prostu z tej podgrzanej wody a woda w podgrzewaczu cały czas ma swoją temperaturę jeśli masz cały czas włączony także jest jednak szybciej niż z czajnika
Co do tego, że jest to jakiś wydatek no to się zgodzę ale jednak dla mnie jest to ułatwienie i fajna sprawa
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 16:06   #3817
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez daisy dot Pokaż wiadomość
Dziewczyny nie wiem czy sie orientujecie bo konczy mi sie zwolnienie 27 czerwca i chcialam isc wczesniej do gina na usg. Teraz mam 30 tydzien a wtedy bede miala 32. I chcialam isc na poczatku tyg 32 ale nie wiem czy mi wypisze zwolnienie. Mialam isc za tydzien na usg ale tak to bede musiala isc 2 razy a to bez sensu dla mnie bo trzeba placic to za co ja zaplace potem nie? Tylko za zwolnienie 80 zl o nie! Ile wczesniej przed koncem mozna wypisac zwolnienie?

Wysłane z mojego CVT-CTL-7-DC#2.1 przy użyciu Tapatalka
na sto procent może wypisać tego dnia do którego masz zwolnienie. Czyli tak jak by dzień wcześniej. Przykładowo:Ja miałam do 6 czerwca zwolnienie , a na wizycie byłam 5 czerwca( akurat 6 nie przyjmował, a 7,8 to był weekend)więc lekarz mi w karcie wypisał od 7czerwca ale kazał mi przyjść do położnej na drugi dzień(6 czerwca)...(bo u mnie wypisuje położna zwolnienie) A że minęłam sie z położną, to poszłam dziś i z dzisiejsza data od 7.06- 6.07 mi wypisała.Najdłużej zwolnienie moze być wypisane do 3 dni od jego końca. Czyli u ,mnie dzis było na styk( jutro już by było za późno) Mam nadzieję , ze za bardzo tego nie zagmatwałam

halinka
ty to w ogóle nie tyjesz tylko idzie ci w brzuszek, zresztą masz bardzo zgrabny i według mnie nie za duży jak na ten czas ciaży

Edytowane przez Moni 26
Czas edycji: 2014-06-09 o 16:22
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 16:13   #3818
White Cafe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
Nadrabianie, cytowanie i doganianie Was graniczy powoli z cudem.

W temacie teściów i innych uprzejmości. Mój teść złoty człowiek, prawi mi komplementy zawsze, że nabrałam ładnych kształtów, że epatuje ze mnie radość itp. Teściową też mam spoko, mamy czasem jakieś drobne scysje, przez różnicę zdań. Nie usłyszałam od niej złego słowa na temat mojej ciąży, ale widziałam, że kilka razy ugryzła się w język. Chociaż tyle dobrego i raz mi powiedziała, że mi się puce zrobiły na policzkach, ale to akurat prawda i nie będę się gniewać.

Nikt inny mi nic złego nie powiedział, kilku znajomych zażartowało, że w końcu mam swój własny mięsień piwny albo, że szybko zaczęłam zbierać zapasy na zimę itp. Lubię żartować z ciąży, mimo wszystko mam duży dystans do brzucha i nie przeszkadzają mi takie rzeczy, mój tż już ma ksywę "stary Tymona"

Pierwszy raz w życiu mam nadzieję, że lato będzie zimne, mokre i w ogóle fe. Już pierwsze upały dały mi w kość. Dłonie i stopy mam jak balony, jestem cała spocona i ociężała, młody się nie rusza a ja już nie wiem co mam ze sobą robić.

Tż w końcu uznał, że ciąża to nie choroba ale też nie normalny stan, dostałam zakaz sprzątania, noszenia zakupów i robienia wszystkiego co jest aktualnie ponad ciężarówkowe siły. Mam dużo leżeć, siedzieć i odpoczywać z nogami w zimnej wodzie. Tym bardziej, że zaczęła mi się stawiać macica, kilka razy dziennie czuję, jak mi się napina cały brzuch i po chwili puszcza, po dłuższym spacerze czuję jak robi się ciężki i ciągnie mnie w dół.

Zaczęłam się strasznie bać, że urodzę wcześniej. Niby mam wyprawkę i wszystko porobione, ale nadal nie ruszyłam torby do szpitala i jakoś nie mogę się za to zabrać.

A no i zdjęcie z dzisiaj.
Śliczny brzusio
Stary 2014-06-09, 16:15   #3819
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Ja temperatury mierzyć nie będę, taki podgrzewacz podgrzewa do takiej temperatury jaką się ustawi więc będę miała pewność, że jest ok Ja nienawidzę mleka więc tak, żeby próbować to nie da rady, dla mnie jest to po prostu najwygodniejsze rozwiązanie

Nie wiem czy są na baterie, wiem że są chyba takie na ładowarkę samochodową Każdy musi stwierdzić co jemu będzie pasować i czy będzie z tego korzystał, ja wiem że taki podgrzewacz mi się przyda i zamierzam kupić, tymbardziej że nie jest to duży wydatek a wygoda jednak jest

ja sie nie kłóce, tylko własnie chce stwierszic czy mi sie to przyda, o po to pytam o aspekty uzywania,

a mleko nie probowalam do ust tylko "na maca"
Stary 2014-06-09, 16:35   #3820
papryczka160
Wtajemniczenie

I poprasowałam białe pranko ;-)

Polly to ważne aby materacyk miał sztywne brzegi bo ja nasz Okruszek zacznie wstawać ;-) to wyobraź sobie co by było jakby brzegi były miękkie;-). A dziecko wstaje przy szczebelkach.

Muszę coś zjeść bo od śniadania tylko wodę piję.

---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ----------

Dziękuję Twin ;-)

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 16:39   #3821
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
I poprasowałam białe pranko ;-)

Polly to ważne aby materacyk miał sztywne brzegi bo ja nasz Okruszek zacznie wstawać ;-) to wyobraź sobie co by było jakby brzegi były miękkie;-). A dziecko wstaje przy szczebelkach.

Muszę coś zjeść bo od śniadania tylko wodę piję.

---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ----------

Dziękuję Twin ;-)

no ugnie sie...i co z tego?
w sumie wiekszosc materacy nie ma tych brzegów...
Stary 2014-06-09, 16:43   #3822
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Gosia, szukam tego uzytkownika hubi_world na allegro i on nic nie sprzedaje teraz
Bo źle napisałam, jest tutaj proszę: http://allegro.pl/listing/user/listi...us_id=34435930
Stary 2014-06-09, 16:54   #3823
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Cytat:

To napiszę jeszcze raz Nie podgrzewasz tam mleka tylko wodę i "mieszankę" jak to nazwałaś przygotowuje się na bieżąco po prostu z tej podgrzanej wody a woda w podgrzewaczu cały czas ma swoją temperaturę jeśli masz cały czas włączony także jest jednak szybciej niż z czajnika
Co do tego, że jest to jakiś wydatek no to się zgodzę ale jednak dla mnie jest to ułatwienie i fajna sprawa
Moja teściowa mówiła, że ona tez miała podgrzewacz i uważa to za przydatną rzecz, jako ze karmiła swoich dwóch synów mlekiem modyfikowanym.
A przy tym, taki podgrzewacz można potem wykorzystywać do podgrzewania słoiczków, deserków i domowych obiadków do odpowiedniej temperatury. Poprzednim razem nie miałam, i w podgrzewaniu wrzątkiem z czajnika było trochę zabawy. Woda szybko stygła, trzeba było zmieniać i tak w kółko. Dlatego tym razem planuję taki zakup, szczególnie ze nawet teściówka 30 lat temu miała

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość
Mi tez polozna mowila ze mozna swoje ubranka miec ale lepiej zeby tylko na wyjscie wziac swoje. w szpitalu maja ubranka a bez sensu ubierac w swoje ciuszki i bakterie ze szpitala przynosic do prania do domu
Nie pomyslalabym o tym ale stwierdzilam ze ma racje.
Trzeba miec swoje pampki, chusteczki mokre, masc polecala Alantan niebieski. Ta sama masc polecila mi farmaceutka co ma sama male dziecko wiec ja kupilam. Sudokrem tylko awaryjnie przy odparzeniu.
Siłą rzeczy dziecko ma już kontakt z tysiacem szpitalnych bakterii w chwili narodzin i gdy ląduje na naszym brzuchu...A także przez cały pobyt. Tak samo nasze ciuchy, a przeciez bierzesz dziecko na ręce i przytulasz lub gdy zajmuje sie dzieckiem personel szpitala, bakterie przenoszą się wszędzie wraz z dotykiem, a nikt nie odkaża non stop rak ani rzeczy osobistych które są razem z nami w szpitalu podczas pobytu . Także ta teoria do mnie nie przemawia

Jednak co szpital, to polityka i trzeba się zastosować.
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 16:54   #3824
angelika__2014
Raczkowanie

Cytat:
Dzięki. Zabieram się za naukę - nie ma już co tego odwlekać

Angelika, no komentarz teściowej szalenie miły - nie ma co!
Ja nie wiem, czy ludzie czerpią satysfakcję z mówienia czegoś takiego? Nie rozumiem tego kompletnie, przecież to oczywiste, że sprawia to komus przykrość...
owocnej nauki.

a Ja się tym wcale nie przejęłam. W duchu sobie pomyślałam swoje.

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
Aa właśnie, co do obrączek. Moja mama będąc ze mną w ciąży musiała swoją rozciąć bo nie dała rady zdjąć. Ja zaczęłam zdejmować jak były pierwsze upały, niby nie puchłam ale na wszelki wypadek zakładałam tylko wychodząc z domu. Teraz zdjęłam w zeszłym tygodniu, bo mimo deszczowej pogody była na styk i wolę już nie zakładać wcale. Normalnie palec mnie boli bez niej!! po prawie czterech latach ale wolę to niż ją stracić, mam tu przetopioną obrączkę po Tacie do środka więc jest dla mnie podwójnie ważna.
Mąż mój i tak nie nosi na co dzień, zakłada tylko na jakieś wyjścia i okazje bo już parę razy zgubił w pracy, raz prawie płytki w kuchni u klienta zrywał bo przeszukał wszystko i już myślał, że mu wpadła pod spód przy pracy więc teraz obie leżą sobie grzecznie w pudełeczku.
Ja swojej nie noszę od lutego. Pielęgniarki w szpitalu mnie nastraszyły, że pewnego dnia się obudzę i będę płakać bo paluchy opuchną i stracę obrączkę czy pierścionek. Nie znam dnia ani godziny kiedy może się tak stać a one nie jedno już na oddziale widziały. Więc leży sobie w szkatułce. TŻ ze względu na pracę też nie nosi obrączki i zakłada tylko od święta. Przykro mi było ale się przyzwyczaiłam.

Wow Gosiu masz fantastyczną pamiątkę. To jest piękna sprawa.

Cytat:
Napisane przez malutka100 Pokaż wiadomość
o i takie podejście mi się podoba!!! Angelika jesteś moją idolką
Nikt, czy to teściowa czy ktoś inny z kochanej rodzinki, która jak nikt inny, potrafi dowalić, nie powinien sobie pozwalać na takie komentarze. A jeśli już ktoś jest taki "miły" i "taktowny"- to musimy podchodzić do tego na luzie!!! Nie ma innego wyjścia, po prostu szkoda nerwów na takich ludzi.

Co do puchnięcia- tak się cieszę, bo póki co omija mnie ta przykra dolegliwość
Ale pierścionków przezornie nie noszę, aby się kiedyś nie okazało, że nie mogę ich już zdjąć

Dziewczyny muszę się wam pochwalić, że już na serio wzięłam się za kompletowanie wyprawki- powiedzcie mi czy warto inwestować podgrzewacz do butelek?? Widziałam też takie urządzenia 2 w 1- podgrzewacz i sterylizator w jednym. Macie w planach taki zakup?

A może nasze doświadczone mamusie się wypowiedzą ( Tasia, chilanes, twin-- maid, sara 85, pentuerka, justa_1978) czy to w ogóle warto kupować?
Tylko spokój nas uratuje

Jaa też nie spuchłam... puki co. Ale przezornie nie noszę.

Ja kompletuje i kompletuje i nic cholerka nie zamówiłam jeszcze.

Cytat:
Napisane przez Mamamarta2010 Pokaż wiadomość

no licz ok 30 dag na dzidziusia, nie wiem ile lozysko i wody, ale sa upaly i na 100% jakas wde zgromadzilas wiec spokojnie, aczkolwiek rozumiem bo przezywam kazde pol kg
Ja tez dzisiaj z synkiem wdomu ale to dlaego ze jest chory i nei wiem czy po tej szkarlatynie nie bedzie mial nawrotu i tym razem anginy ehhh mnie tez strasznie zaczelo bolec gardlo do tego

Czy ktos na tym watku ma normalna tesciowa????? Twoja wymiata, co za baba
Wiem ze powinnam zwolnic ale czuje ze nie moge sobie na to pozwolic, wlaczyl mi sie syndrom wicia gniazda a tu wszytsko w rozbiorce wiec chyba mnie rozumiesz

Co do wozka to moze idz najpierw do sklepu i poogladaj bo na necie wszytsko troche inaczej wyglada, wypisane sa same superlatywy a w skepie moze ktos Ci cos doradzi, pozniej sobie poczytasz na necie o tych ktore Ci polecil sprzedawca i jakos wybierzec...?
No na pewno zaden idealny nie jest a jak jest to strasznie duzo kosztuje :/

A co do materaca to ja mialam troche inne podejscie, w zasadzie troche olalam temat bo uznalam ze to przyjemnosc na 2-max 3 lata lata wiec coz takie lekkie dziecko moze zrobic z tym materacem? Ja kupilam w zestawie z lozeczkiem kokos, pianka, gryka i po 4 latach od kupienia bedzie go uzywal mlodszy synek... Robakow nie ma (chyba-mam nadzieje) , wietrzy sie od miesiaca i czeka na nowego wlasciciela

Rany ja 5 wrzesnia mam wesele u najblizszej kuzynki, jesli maly przeczeka do konca rownie dobrze moge urodzic 24 sierpnia to jak ja pode na to wesel?? nie no herbatka, mycie okien, wspolzycie, innej opcji nei widze a isc musze, mialam byc swiadkowa...
Rozumie oczywiście...bo ja też latała bym ze szmatką najchętniej i robiła wszystko jak do tej pory. A syndrom wicia gniazdka jest u mnie tłumiony przez moją mamuśkę. Ona to ma zdrowie. Ciągle coś robi za mnie. A wczoraj powiedziała, że nie pojedzie z tatą na żadne wody termalne bo UWAGA musi mnie pilnować. !!!
Mojego TŻ wiecznie nie ma w domu i mama uważa że jej obowiązkiem jest MNIE PILNOWAĆ. przeszła samą siebie.

No niestety nie mogę jechać nic spr do sklepu. jestem uziemiona w domu. Do 37 tygodnia mam leżeć i mega się oszczędzać. Wiec odkładanie wszystkiego na ost miesiąc jest totalną głupotą. Mam termin na sam początek sierpnia i w sumie jeszcze dwa miechy zostały a Ja nic nie mogę zrobić. Na szczęscie jest internet.

Materac...hm te co dodaja do łóżeczek są zapewne w tej tańszej wersji cenowej aniżeli te co ja sobie przeglądam. Aaaaaaaale mam nerwy na siebie za to że jestem taka niezdecydowana.

Cytat:
Obrona ma być po ok. 2 tygodniach od złożenia pracy. Mam nadzieję, że w tym tyg ją złożę, bo muszę mieć jeszcze podpisy promotorki... No więc w okolicach końca czerwca chyba.
Uczę się cały czas, ale powoli. Mam do ogarnięcia 50 pytań z całych studiów,losuje się 2 i wybiera jedno do odpowiedzi. Mam nadzieję, że uda się trafić na takie, które będę umieć. A jak wiadomo - im więcej się naucze, tym większa szansa na takie trafienie

Proponuję ranking teściowych!
Moja bywa różna, ale nic niemiłego prosto w gębę mi jeszcze nie powiedziała

A ja uważam, że się nie powinno tak gadać i już!
To, że tyjemy to też normalne... ale nikt tego usłyszeć nie chce. Dorośli ludzie tym się różnią od dzieci, że niektóre swoje uwagi, mimo, że prawdziwe, potrafią zachować dla siebie. Szczególnie, jesli to może być dla kogoś niemiłe.
Czasem lepiej się ugryźć w język i już!
Widzi się różne osoby w ciąży, niektóre wyglądają lepiej, inne gorzej, niektóre całkiem kiepsko. Ale myślę, że to tak specyficzny czas dla organizmu kobiety, że same wiemy, że nie jesteśmy symbolami seksu, a na niektóre rzeczy, jak tycie, puchnięcie czy np. wypryski, uczulenia itp. nie mamy wpływu. Każda z nas ma lustro, widzi to, ale niewiele może z tym na razie zrobić. Więc po co jeszcze komuś takimi tekstami dowalać?

Ja dla odmiany, wczoraj, jak rozbierałam się do spania, usłyszałam od swojego męża 'Kochanie, ale Ty pieknie wyglądasz w ciąży. tak się bałaś, że będziesz wyglądać nieładnie, a jesteś taka śliczna w ciąży' Kochany

Kurcze, czytam, że Wy prawie wszystkie już coś pierzecie, a ja nic. Mogłabym...ale czy potem mam to wsadzić z powrotem do worków? Nie przejdzie mi workiem? Nie zakurzy się? Bo komodę dla Hanki planujemy kupić i skręcić dopiero w drugiej połowie lipca
dla męża.

Ja wyprałam już praktycznie wszystko. Zostały ubranka typu sukieneczki jeansowe czy sztruksowe i jutro mam zamiar je wyprać. Dziś walczę z prasowaniem na siedząco. Powoli...nie spieszy mi się nigdzie. Podzieliłam sobie na etapy to prasowanie.

aaaa i dzisiaj ma mi podrzucić mój dziadek a pradziadek Kornelki jakiś worek niespodziankę ubranka, rożki itp....ciekawe skąd to ma. Dzwoni do mnie i mówi cytuje " Babcię chycnę za kołnierz i wpadniemy na kawe i ciacho..." "chycnę"

Cytat:
Napisane przez malutka100 Pokaż wiadomość
Dolny Śląsk rządzi jeśli chodzi o upały
Oj Górny też....

"...pukasz
i wtedy splecione cztery dłonie biegną ci na spotkanie.
Rodzice debiutanci niezgrabnie drepczemy na progu"
angelika__2014 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 17:08   #3825
chilanes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatka553 Pokaż wiadomość
Super, że wszystko w porządku. Oj duży ten twój mężczyzna

Dwie małe paczki pampersów to znaczy po ile? po 43 szt??
Bo zaczynam się właśnie pakować i tak się zastanawiam ile nam będzie potrzebne, a u nas w szpitalu jest jeszcze taka "moda", że na wyjście zostawia się paczkę dla biedniejszych matek ( nie wiem w ogóle czy one trafiają do tych matek, ale tego się nie dowiem).

Koszule do karmienia to ja mam coś takiego http://allegro.pl/koszula-nocna-do-k...287745009.html
Siostra mi doradziła, bo powiedziała, że jak karmię to odsłaniam jednego cyca, później zapiną tą stronę i rozpinam drugą, bo w tych rozpinanych na środku do się pokazują dwa i czasami ciężko to ogarnąć. Ale wiadomo, zależy co kto lubi
Te koszule mają to do siebie, że bardzo szybko rozciągają się w nich dziurki od guzików i potem nawet nie ruszając się co chwilę jest się odpiętym.
Cytat:
Moja teściowa mówiła, że ona tez miała podgrzewacz i uważa to za przydatną rzecz, jako ze karmiła swoich dwóch synów mlekiem modyfikowanym.
A przy tym, taki podgrzewacz można potem wykorzystywać do podgrzewania słoiczków, deserków i domowych obiadków do odpowiedniej temperatury. Poprzednim razem nie miałam, i w podgrzewaniu wrzątkiem z czajnika było trochę zabawy. Woda szybko stygła, trzeba było zmieniać i tak w kółko. Dlatego tym razem planuję taki zakup, szczególnie ze nawet teściówka 30 lat temu miała

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

Siłą rzeczy dziecko ma już kontakt z tysiacem szpitalnych bakterii w chwili narodzin i gdy ląduje na naszym brzuchu...A także przez cały pobyt. Tak samo nasze ciuchy, a przeciez bierzesz dziecko na ręce i przytulasz lub gdy zajmuje sie dzieckiem personel szpitala, bakterie przenoszą się wszędzie wraz z dotykiem, a nikt nie odkaża non stop rak ani rzeczy osobistych które są razem z nami w szpitalu podczas pobytu . Także ta teoria do mnie nie przemawia

Jednak co szpital, to polityka i trzeba się zastosować.
W moim szpitalu nie ma ciuszków, więc chcąc nie chcąc bierze się swoje
A co do podgrzewacza, to termos też świetnie się sprawdza

Nienawidzę upałów, topię się
Stary 2014-06-09, 17:09   #3826
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
no ugnie sie...i co z tego?
w sumie wiekszosc materacy nie ma tych brzegów...
Ugnie się dziecko się wywróci, uderzy.
Pierwsze próby wstawania są właśnie w łóżeczku. Chodzi o stabilizację podczas prób stawania.
Dlatego to jest właśnie tak ważne aby brzegi materacyka były sztywniejsze.
Wyobraź siebie stojącą na miękkim materacu, a co dopiero dziecko.

Stary 2014-06-09, 17:25   #3827
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
W weekend zakupiłam część dalszą wyprawki, kilka paczek pampków bo były w dobrej promocji, w tym 2 małe od 2 do 5kg , które wezmę do szpitala. No i zakupiłam rzeczy dla siebie, tzn podkłady poporodowe, majtki siateczkowe i mini kosmetyki, bo nie chcę brać pełnowymiarowych opakowań. Teraz jeszcze muszę dokupić jakąś piżamkę do porodu, myślę o koszuli ale musi się rozpinać z przodu żeby móc dzieciaczka od razu do piersi utulić. Poprzednim razem musiałam całą koszulę podwijać aż pod brodę, nie było to komfortowe. Macie jakieś typy, pomysły?
Któraś z dziewczyn jakiś czas temu wrzucała sporo koszul i jedna z nich jest rozpinana przez cały brzuch: http://allegro.pl/bawelna-koszula-no...172717366.html zastanawiam się czy właśnie takiej nie kupić.

Cytat:
Napisane przez agatka553 Pokaż wiadomość
Działa, dziękuję, bo też zastanawiam się, czy po pewnym czasie nie przejdę na wielorazówki. Bo na początku na pewno pójdą jednorazówki.
Zastanawiam się jeszcze czy sobie sama czegoś takiego nie uszyję, tylko muszę kupić chociaż jedno na wzór i zorientować się jak z cenami takich materiałów, bo maszyny to ja się nie boję
Z darmową wysyłką to możesz nawet jedną sztukę wziąć na spróbowanie bo u nas na allegro faktycznie są prawie 2x droższe.

Cytat:
A no i zdjęcie z dzisiaj.
Malutki masz brzuszek, ktoś ma czelność powiedzieć Ci, że gdziekolwiek Ci czegoś przybyło?

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
a z jakiej firmy wzięłaś wkładki laktacyjne? I ile sztuk? Bo ja dzisiaj też zapełniałam koszyk, ale akurat w internetowej aptece i w końcu wkładek nie kliknęłam, bo nie wiedziałam jakie wybrać.
Zamówiłam te: http://allegro.pl/babyono-wkladki-la...291608276.html spojrzałam że dużo osób je kupuje, w przeciwieństwie do innych które ma ten użytkownik, poza tym są pakowane pojedynczo w woreczki a to zawsze do mnie przemawia. Mam teraz te wkładki z rossmana co były ostatnio w promocji ale są okropne :/ nie dość, że cycki mi urosły o dwa rozmiary, to używając tych wkładek mam wrażenie, jakbym jeszcze sobie stanik watą wypychała, żeby je optycznie powiększyć

Cytat:
Aaaa... Ale ja tam się nie goliłam przed CC, nikt też mnie nie golił
W sumie masz rację, że to cięcie na trochę innej wysokości, ale są też kobiety z takim bardziej 'męskim' zarostem tu i ówdzie, to może wolą każdemu się kazać ogolić? nie wnikałam

Cytat:
Napisane przez angelika__2014 Pokaż wiadomość
Wow Gosiu masz fantastyczną pamiątkę. To jest piękna sprawa.
No mam ale nie było łatwo. Jak robiliśmy obrączki i szukałam jubilera, który mi tą tatową przerobi to wszędzie słyszałam, że stare złoto przyjmują owszem, ale na złom :/ w sumie gwarancji nie mam co ten facet z tym zrobił, na ręce mu nie patrzyłam ale mam nadzieję, że zrobił to co powinien.

Zaraz idziemy na wizytę podglądać naszą córę
Stary 2014-06-09, 17:39   #3828
kasia_ruda
Zakorzenienie

Wiecie co, ja na studiach pracowałam jako opiekunka i jedna z mam miała właśnie podgrzewacz do butelek. Bardzo fajnie mi to ułatwiało pracę, bo wkładałam słoiczek i po chwili było ciepłe jedzenie, inne rodziny, które nie miały podgrzewacza, grzały w mikrofali jedzenie. Ja nie planuję dziecku podawać słoiczków (wolę sama gotować, między innymi dlatego, poza tym uważam, że gotowanie samemu jest zdrowsze i tańsze), więc nie kupuję podgrzewacza, ale jak ktoś ma zamiar, to pewnie. Trzeba tylko pilnować, żeby ta woda całkiem nie wyparowała, bo może się zapalić, tak przynajmniej było u tamtych ludzi, to było parę lat temu, może są jakieś nowocześniejsze teraz. Tamtego nie można było trzymać włączonego.

Kurcze, znów czuję ten ucisk po prawej stronie, chyba dziecko trzyma nogi w okolicy mojej wątroby, bo czuję kopniaki trochę ponad tym miejscem... i przyciska mi ją. Niefajne.
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 18:12   #3829
h4linka
Zadomowienie

Cytat:
halinka ty to w ogóle nie tyjesz tylko idzie ci w brzuszek, zresztą masz bardzo zgrabny i według mnie nie za duży jak na ten czas ciaży
Właśnie cały czas słyszę, że jest malutki i to nie do wiary, że to już prawie koniec ciąży a nie połowa ale utyłam też, poszło mi trochę w boczki i uda, nie mam już szpary między udami i bardzo mnie drażni, że się dotykają trochę poszło też w cycki i tyłek, bo przed ciążą byłam z dwóch stron płaska.

Cytat:
Ugnie się dziecko się wywróci, uderzy.
Pierwsze próby wstawania są właśnie w łóżeczku. Chodzi o stabilizację podczas prób stawania.
Dlatego to jest właśnie tak ważne aby brzegi materacyka były sztywniejsze.
Wyobraź siebie stojącą na miękkim materacu, a co dopiero dziecko.
Jak szukałam materacyka to przy 99% przypadków nie było ani słowa o tych brzegach, dlatego dla mnie to trochę naciągane. Całe pokolenia dzieci wychowywały się na najróżniejszych materacykach i materacach i nikt nigdy nie mówił, że to tragedia, że nie mają brzegów. Myślę, że to specjalnie, żeby móc podbić cenę. Gdyby to była taka niezbędna funkcja, byłaby w każdym materacu oznaczona. Przynajmniej takie jest moje zdanie. A dzieciak będzie się wywalał tak czy siak.

Dla mnie też podgrzewacz jest zbędną zabawką na tę chwilę, mam mikrofalę i garnki na wodę. I nie zamierzam kupować słoiczków i innych obiadków, będę blendować to, co będzie aktualnie na obiad dla nas.
h4linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 18:17   #3830
patrycja19894
Wtajemniczenie

zaczęłam was cytować Na laptopie,ale musiałam się położyć więc wzięłam telefon. Tu juz ciężej się cytuje wiec osposze na to co pamietam

Ja podgrzewacz kupilan wczoraj,wyprobowalismy go,woda była ciepła w 3minuty. Także myślę,ze jak najbardziej udany zakup. Zastanawia mnie tylko czy mleko odciagniete też można tam normalnie podgrzać?

Tesciowe! Akurat wczoraj na skypie mi tesciowa powiedziala ze bardzo ładnie wyglądam,ze cieszy się ze jestem w ciąży i obym zawsze tak promieniala. I ze teraz ślicznie wyglądam bo jak się uśmiecham to mam pełne policzki mowie,tzn przytyłam na buzi? A ona no ze troszkę ale zawsze taka chuda bylam więc to akurat na plus dla mnie.

Robiłam.dzis wirtualny koszyk na all,nie wien ile dokładnie zamówić podkładów na łóżko,wkładek laktacyjnych i podkładów poporodowych? Mam z tym mega problem.

Jeszcze zapytam odnośnie kosmetyków dla dzieci,jakie na początek nam będą potrzebne? Oraz macie jakieś polecane firmy?

Trzymam kciukasy za dzisiejsze wizyty,wracać z dobrymi wiadomościami proszę
Stary 2014-06-09, 18:20   #3831
daisy dot
Rozeznanie

Cytat:
ja biore hevea, bo ma 2 strony dostosowane do wieku

swoja drogąnie wiedzialam ze mozna miec uczulenie na leateks...wszcedzie te lateksowe polecaja jako najbardziej antyalergiczne

ale dlaczego to takie wazne? serio pytam, bo jakos nie widze związku

to chyba zadkosc, kąpanie dzieci na sali...u mnie dzieci były zbierane do kąpieli i oddawali przebrane i czyste
pampersy zreszta tez zmieniali...nawet mi do głowy nie przyszło za pierwszym dzieckiem zeby pampersy do szpitala brac

---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ----------

a to nie lepiej nalac sobie wieczorem do termosa?
na jedno wyjdzie i prądu nie zzera
Ja juz pisalam wczesniej dlaczego tak wazne sa usztywniane boki jak pojawila sie kwestia wyboru z tych dwoch. Wiadomo ze ona sa drozsze.
i tak jak papryczka uwazam. Dzidzia swoimi niepewnymi nozkami stanie na skraju i przez to ze materac miekki to nozka wsunie sie miedzy szczebelki i moze stac sie krzywda. Jest stabilniejszy poza tym ten fiki miki jest tez dwustronny dla mlodszych i starszych.

Cytat:
na sto procent może wypisać tego dnia do którego masz zwolnienie. Czyli tak jak by dzień wcześniej. Przykładowo:Ja miałam do 6 czerwca zwolnienie , a na wizycie byłam 5 czerwca( akurat 6 nie przyjmował, a 7,8 to był weekend)więc lekarz mi w karcie wypisał od 7czerwca ale kazał mi przyjść do położnej na drugi dzień(6 czerwca)...(bo u mnie wypisuje położna zwolnienie) A że minęłam sie z położną, to poszłam dziś i z dzisiejsza data od 7.06- 6.07 mi wypisała.Najdłużej zwolnienie moze być wypisane do 3 dni od jego końca. Czyli u ,mnie dzis było na styk( jutro już by było za późno) Mam nadzieję , ze za bardzo tego nie zagmatwałam

halinka
ty to w ogóle nie tyjesz tylko idzie ci w brzuszek, zresztą masz bardzo zgrabny i według mnie nie za duży jak na ten czas ciaży
To ze tego dnia co sie konczy zwolnienie to ja wiem. Chcialam wczesniej ale skoro nie mozna to nie mozna. Pojde na usg w 32 tc zamiast w 31. To chyba nie bedzie zle? Bo ost na wizycie mowil ze wszystko ok. Jak mam tak chodzic co tydzien to zbankrutuje... Moj niestety na wizyte przyjmuje a nie na wypisanie zwolnienia...

daisy dot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 18:26   #3832
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Ja juz pisalam wczesniej dlaczego tak wazne sa usztywniane boki jak pojawila sie kwestia wyboru z tych dwoch. Wiadomo ze ona sa drozsze.
i tak jak papryczka uwazam. Dzidzia swoimi niepewnymi nozkami stanie na skraju i przez to ze materac miekki to nozka wsunie sie miedzy szczebelki i moze stac sie krzywda. Jest stabilniejszy poza tym ten fiki miki jest tez dwustronny dla mlodszych i starszych.

To ze tego dnia co sie konczy zwolnienie to ja wiem. Chcialam wczesniej ale skoro nie mozna to nie mozna. Pojde na usg w 32 tc zamiast w 31. To chyba nie bedzie zle? Bo ost na wizycie mowil ze wszystko ok. Jak mam tak chodzic co tydzien to zbankrutuje... Moj niestety na wizyte przyjmuje a nie na wypisanie zwolnienia...

Wcześniej można- tzn. możliwa jest sytuacja, że dwa zwolnienia na siebie nachodzą. Np. masz zwolnienie od internisty do 28.06, ale trafiasz do gina i idziesz od dnia wizyty u niego na jego zwolnienie np od 20.06, wtedy tamto pierwsze jest anulowane automatycznie, liczy się to drugie. O taki wariant Ci chodzi? Czy o zwolnienie z datą przyszłą? Bo to nielegalne.
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 18:30   #3833
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:

Jak szukałam materacyka to przy 99% przypadków nie było ani słowa o tych brzegach, dlatego dla mnie to trochę naciągane. Całe pokolenia dzieci wychowywały się na najróżniejszych materacykach i materacach i nikt nigdy nie mówił, że to tragedia, że nie mają brzegów. Myślę, że to specjalnie, żeby móc podbić cenę. Gdyby to była taka niezbędna funkcja, byłaby w każdym materacu oznaczona. Przynajmniej takie jest moje zdanie. A dzieciak będzie się wywalał tak czy siak.

Dla mnie też podgrzewacz jest zbędną zabawką na tę chwilę, mam mikrofalę i garnki na wodę. I nie zamierzam kupować słoiczków i innych obiadków, będę blendować to, co będzie aktualnie na obiad dla nas.
ad 1- wlasnie tak mysle

ad 2- serio? jak bedzie kalafior z wątróbką to tez?
czy bedziecie jadac samą marchew na obiad?

Cytat:

na tej zasadzie to trzebaby dziecko owinąc folią babelkową zeby mu sie nic nie stało

i nie wyczytalam zeby ten filusny sen miał jedna strone dla mlodszego wieku a druga dla starszego?
jak je odroznic skoro wyglada jak z jednego kawałka gabki?
serio pytam bo jesli jest jak mowisz to moze jednak go kupie
Stary 2014-06-09, 18:35   #3834
h4linka
Zadomowienie

Cytat:
ad 1- wlasnie tak mysle

ad 2- serio? jak bedzie kalafior z wątróbką to tez?
czy bedziecie jadac samą marchew na obiad?

na tej zasadzie to trzebaby dziecko owinąc folią babelkową zeby mu sie nic nie stało
Wątróbka feeeee.... Chodziło mi o te ambitniejsze słoiczku typu "kurczak z ryżem", "schab z warzywami" itp. a kupowanie gerbera "utarta marchewka" w cenie kilograma marchewki, z którego utrę i dla dziecka i dla siebie na obiad jest dla mnie po prostu stratą kasy.

Wyobraziłam sobie dziecko owinięte folią.
Stary 2014-06-09, 18:42   #3835
Moni 26
Zadomowienie

taka ciekawostka, tylko prosze nie panikujcie...Dziś rozmawiałam z koleżanka i opowiadała mi ze ma dwie znajome które w tamtym roku w podobnym czasie brały słub i obie zaszły w ciaże, jedna juz powinna urodzić, z tydz jest po terminie, a druga mama sierpniowa, właśnie urodziła(ponoć ta w początkach 8miesiaca grubiej wyglądała niz ta co skończyła 9 A pisze to bo byłam w szoku, jak kumpela powiedziała, ze dziecko ważyło ok 2,5 kg....ciekawa jestem ile by ważyło gdy by w terminie sie urodziło(kilogram wiecej niż moje) morał z tego taki, ze nasze maluszki są małe w porównaniu z niektórymi) bo kg to już naprawdę spora różnica, według mnie, tak jak u nas to są nie wielkie różnice , a w porównaniu z nia to kolosalne.....
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 18:43   #3836
papryczka160
Wtajemniczenie

Polly ale nikt cię nie zmusza do kupienia takiego materacyka.
Dla mnie ( nie mowie ze dla Ciebie nie ;-) akurat bezpieczeństwo mojego maluszka jest ważne.
I jeśli mogę czemuś zapobiec to staram się.
A czy to strata pieniędzy dla mnie akurat nie.
Każda z nas kupuje to co uważa za słuszne.
;-)

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Stary 2014-06-09, 18:47   #3837
Mamamarta2010
Raczkowanie

goraco................... ..

Cytat:
Dziewczyny przyjechało łóżeczko, jestem zakochana w tych wszystkich pierdółkach wrzucę wam potem zdjęcie jakiegoś jednego elementu, żeby pokazać wzór

Wysłano z aplikacji mobilnej.
czekamy na fotki!
Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość
W taki upał ?

---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ----------

Tata mnie wczoraj "pocieszył" że w Tv mówili że lipiec będzie wyjątkowo gorący ....
o nie...............

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
dla mnie podgrzewacz niezbędny, to była pierwsza rzecz która kupiłam Miałam z tomme tippe, był włączony 24h na dobę. Nie musiałam czekać na podgrzanie wody, bo cały czas była ciepła, a przygotowanie mleka trwało chwile.

ja miałam super teściową, w pierwszej ciąży przynosiła mi owoce, robiła pierogi i inne pyszne rzeczy na które miałam ochotę. Nigdy złego słowa od niej nie usłyszałam. Niestety, minęło 4 lata jak nie żyje.

nianię muszę kupić, bardzo przydatna rzecz, zwłaszcza jak mieszka się w domu. Nasza niestety nie dawno popsuła się. Może powiem siostrze albo komuś innego jak będzie się pytał co chcemy.
a masz juz upatrzony jakis model niani?

Cytat:
ja mam termomix, ale w sumie mało z niego korzystam . mój tata go kupił kilka lat temu, bo on jest łasy na takie gadżety i z każdej prezentacji musi z czymś wyjść, ale wcale z niego nie korzystał i podarował go nam . Myślę, że przy maluszku będę więcej korzystać .
zazdroszcze

Cytat:
Hejka
Ja od wczoraj nienajlepiej się czuję... Strasznie mnie głowa boli, marzę o aspirynie W ogóle mi słabo i nie mam siły na nic, nawet obiadu zrobić. Nie wspomnę już o spacerkach z Synkiem

Aaaa... Ale ja tam się nie goliłam przed CC, nikt też mnie nie golił
a moze to sprawa cisnienia, jakas kawka albo cos? chociaz apap wez...

Cytat:
Dziewczyny, muszę zadać pytanie z serii głupich Nie znam się po prostu, więc pytam. Jeśli chodzi o podgrzewacz to jego się używa karmiąc sztucznym mlekiem czy przy piersi też? Przy KP to rozumiem, że jak się odciągnie mleko i chce się je potem podgrzać, tak? A jeśli chodzi o sztuczne mleko to jego się nie przygotowuje z gorącą wodą?
sztuczne wsypujesz do butelki z juz podgrzana woda -taka do wypicia dla dzidztiusia
Cytat:
ale w jakim celu i jakich okolicznosciach uzywa sie tego pojemnika?
jakos nie moge sama wymyslic

a w podgrzewaczu to ile sie woda podgrzewa?

a na gazie nie mozna sobie wody podgrzac?
no pewnie ze mozna-jak komus sie chce i ma czas..
No wiec tak: masz pojemniczek na mleko w ktorym sa np 3 przegrodki (ja mialam taki skrecany, czyli pijemniczek-przykrecasz wieczko, do niego kolejny pojemniczek i wieczko itd). Do kazdej przegrodki wsypujesz sobie odmierzona ilosc mleka lub herbatki.
Pojemnik na gorze zakonczony jest waska szyjka-tak ze miesci sie do otworu butelki.
Jak musisz zrobic mleko to: wyciagasz butle z woda z podgrzewacza, odkrecasz, wsypujesz mleko (nie musisz juz odmierzac) , zakrecasz, mieszasz, koniec
fo kazdej przegrodki mozesz wsypac inna ilosc mleka, np na wieczor pewnie zjada wiecej niz w nocy, czy w ciagu dnia mniejsze porcje itd... Plusem jest to ze jak idziesz na spacer to nie musiz brac calego skreconego pojemnika (zlozonego z 3 malych)tylko jeden ten maly i mniej miejsca w torbie zajmuje...
no to chyba tyle...))
Cytat:
polly ale w termosie to nie wiadomo ile ma stopni woda i jednak on trzyma to ciepło ale przecież nie cały czas, po jakimś czasie woda też stygnie nie?

A tu chodzi o to, że woda 24h na dobę ma idealną temperaturę i jest gotowa do użycia, po prostu najzwyczajniej w świecie jest to kolejne udogodnienie i ułatwienie, nie wiem czego tutaj nie rozumieć
To tak samo jak kupujemy pampersy a nie pieluchy tetrowe do przewijania, bo jest taka możliwość w dzisiejszych czasach i jest to wygodniejsze i tyle
dokladnie, Zuken jestes moja idolka, zawsze piszesz dokladnie to co ja mam na mysli ale u mnie ze skadnia gorzej
Cytat:
Mam wrażenie, że nie zrozumiałaś o co chodzi w tym podgrzewaniu

i znowu dokladnie tak!
Cytat:
Napisane przez angelika__2014 Pokaż wiadomość

Rozumie oczywiście...bo ja też latała bym ze szmatką najchętniej i robiła wszystko jak do tej pory. A syndrom wicia gniazdka jest u mnie tłumiony przez moją mamuśkę. Ona to ma zdrowie. Ciągle coś robi za mnie. A wczoraj powiedziała, że nie pojedzie z tatą na żadne wody termalne bo UWAGA musi mnie pilnować. !!!
Mojego TŻ wiecznie nie ma w domu i mama uważa że jej obowiązkiem jest MNIE PILNOWAĆ. przeszła samą siebie.
.

aaaa i dzisiaj ma mi podrzucić mój dziadek a pradziadek Kornelki jakiś worek niespodziankę ubranka, rożki itp....ciekawe skąd to ma. Dzwoni do mnie i mówi cytuje " Babcię chycnę za kołnierz i wpadniemy na kawe i ciacho..." "chycnę"
heheheh ale masz smieszna rodzinke.. Mamusia kochana a dziadziu jeszcze bardziej Oh jak ja za swoim tesknie, byl najfajniejszym mezczyzna w moim zyciu...moje dziecko ma na 2 imie po pradziadziu wlasnie, bardzo dostojnie- Zygmunt

Mamamarta2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 18:52   #3838
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Wiecie co, ja na studiach pracowałam jako opiekunka i jedna z mam miała właśnie podgrzewacz do butelek. Bardzo fajnie mi to ułatwiało pracę, bo wkładałam słoiczek i po chwili było ciepłe jedzenie, inne rodziny, które nie miały podgrzewacza, grzały w mikrofali jedzenie. Ja nie planuję dziecku podawać słoiczków (wolę sama gotować, między innymi dlatego, poza tym uważam, że gotowanie samemu jest zdrowsze i tańsze), więc nie kupuję podgrzewacza, ale jak ktoś ma zamiar, to pewnie. Trzeba tylko pilnować, żeby ta woda całkiem nie wyparowała, bo może się zapalić, tak przynajmniej było u tamtych ludzi, to było parę lat temu, może są jakieś nowocześniejsze teraz. Tamtego nie można było trzymać włączonego.

Kurcze, znów czuję ten ucisk po prawej stronie, chyba dziecko trzyma nogi w okolicy mojej wątroby, bo czuję kopniaki trochę ponad tym miejscem... i przyciska mi ją. Niefajne.

przeczytalkam ten artykuł ale nie znajduje w nim argumentów przeciw słoikom

to ze trzeba czytac sklad a nie patrzyc na oznaczenie nadane przez producenta to dla mnie oczywistosc,
chce kupic jabłko w słoiku to kupuje jabłko a nie szpinak ze smietaną bo tez ma 4+ na opakowaniu
Stary 2014-06-09, 18:53   #3839
agatka553
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez chilanes Pokaż wiadomość
Te koszule mają to do siebie, że bardzo szybko rozciągają się w nich dziurki od guzików i potem nawet nie ruszając się co chwilę jest się odpiętym.

W moim szpitalu nie ma ciuszków, więc chcąc nie chcąc bierze się swoje
A co do podgrzewacza, to termos też świetnie się sprawdza

Nienawidzę upałów, topię się
Siostra miała właśnie coś takiego i nie narzekała. Ale dziękuję, to ja wzmocnię te dziurki i na wszelki wypadek już spakowałam igłę i nitkę do szpitalnej kosmetyczki. Dziękuję każda rada doświadczonej jest dla mnie bezcenna
agatka553 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 18:58   #3840
h4linka
Zadomowienie

No dobra, czas na kolejne pytanie z tych głupich.
Przy temacie jedzenia i picia co i rusz pojawia się herbatka i woda. Mniemam, że woda to po prostu zwykła przegotowana kranówka? A ta herbatka to jakaś specjalna jest? Czy takiego malca poi się zwykłym liptonem?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości