|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku. | |||
| Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 |
|
13 | 26,53% |
| Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 |
|
3 | 6,12% |
| Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 |
|
3 | 6,12% |
| Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! |
|
16 | 32,65% |
| Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! |
|
19 | 38,78% |
| Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! |
|
8 | 16,33% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień
Cytat:
pytam bo po prostu chce ztwierdzic czy mi to potrzebne czy nie ,w temosie stygnie ale nie bedzie zimna do rana....a co do tego ze nie wiadomo ile ma stopni...to chyba nie zamierzacie mierzyc temperatury mleka w butelce? zawsze sie to robiło "na oko" a stopien w jedna czy driga nie robi róznicy. z tym termosem to ja mialam taki patent ze jak szlismy z dzieckiem na cały dzien do lasu to brałam wode w termosie i robiłam w zaleznosci od potrzeby herbatke lub mleko....jak była ciut za gorąca to sie chwile czekało i juz.... a są podgrzewacze na baterie? czy tylko na prąd? w sumie taki przenosmy byłby negłupi
|
|
|
#3812 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień
Cytat:
Niesamowite, ludzie chyba nie mają swoich spraw, że ich interesuje ile kto ma dzieci i w jakim odstepie czasu!! Cytat:
![]() Ale np. babcia męża mi wypaliła z tekstem (jak pojechaliśmy do niej, to był I trymestr, ja byłam non stop śpiąca, a miałam duzy problem ze spaniem,nie umiałam spać), że nie mogę być taka markotna i mieć miny z pretensją cały czas, bo się dzidziuś urodzi marudny. Mam być szczęśliwa, a nie mieć kwaśną minę ![]() Cytat:
Chyba się jednak jeszcze wstrzymam. Któraś z Was pytała o pranie lumpkowych rzeczy (w tym natłoku postów nie wiem juz która, przepraszam). No więc ja piorę rzeczy, które kupuję dla siebie normalnie, w proszku i płynie do płukania, tak samo dzieciowe, tylko dzieciowe potem jeszcze w proszku dla dzieci. I staram się, jak to mozliwe, nastawić na wyższą temperaturę i nie ma żadnego smrodu
|
|||
|
|
|
#3813 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mój synek miał fototerapię i tam położne zmieniały mu pampersy. Co do podgrzewacza i sterylizatora, nie używałam i nie mam w planach kupna. Synek był na piersi przez 8 miesięcy a gdy go odstawiłam przestał jeść w nocy więc nie widziałam potrzeby używania podgrzewacza.
|
|
#3814 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nienawidzę mleka więc tak, żeby próbować to nie da rady, dla mnie jest to po prostu najwygodniejsze rozwiązanie![]() Nie wiem czy są na baterie, wiem że są chyba takie na ładowarkę samochodową Każdy musi stwierdzić co jemu będzie pasować i czy będzie z tego korzystał, ja wiem że taki podgrzewacz mi się przyda i zamierzam kupić, tymbardziej że nie jest to duży wydatek a wygoda jednak jest
|
|
|
|
|
#3815 |
|
Rozeznanie
|
No jak dla mnie zbedny wydatek, bo tak jak pisalam gotowe mieszanki robi sie na biezaco, wiec nie ma mowy o podgrzewaniu! A przy podgrzewaniu jedzenia z piersi, to dla mnie szybciej podgrzac wode w czajniku niz podgrzewaczu, no i jak juz napisalam mniejszy wydatek!
|
|
|
|
#3816 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To napiszę jeszcze raz Nie podgrzewasz tam mleka tylko wodę i "mieszankę" jak to nazwałaś przygotowuje się na bieżąco po prostu z tej podgrzanej wody![]() Co do tego, że jest to jakiś wydatek no to się zgodzę ale jednak dla mnie jest to ułatwienie i fajna sprawa |
|
|
|
|
#3817 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() halinka ty to w ogóle nie tyjesz tylko idzie ci w brzuszek, zresztą masz bardzo zgrabny i według mnie nie za duży jak na ten czas ciaży
http://www.suwaczki.com/tickers/i81xwc8vj2ggohbv.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-68771.png Edytowane przez Moni 26 Czas edycji: 2014-06-09 o 16:22 |
|
|
|
|
#3818 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3819 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
ja sie nie kłóce, tylko własnie chce stwierszic czy mi sie to przyda, o po to pytam o aspekty uzywania, a mleko nie probowalam do ust tylko "na maca"
|
|
|
#3820 |
|
Wtajemniczenie
|
I poprasowałam białe pranko ;-)
Polly to ważne aby materacyk miał sztywne brzegi bo ja nasz Okruszek zacznie wstawać ;-) to wyobraź sobie co by było jakby brzegi były miękkie;-). A dziecko wstaje przy szczebelkach. Muszę coś zjeść bo od śniadania tylko wodę piję. ---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ---------- Dziękuję Twin ;-)
|
#3821 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
no ugnie sie...i co z tego? w sumie wiekszosc materacy nie ma tych brzegów...
|
|
|
#3822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3823 | ||
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
A przy tym, taki podgrzewacz można potem wykorzystywać do podgrzewania słoiczków, deserków i domowych obiadków do odpowiedniej temperatury. Poprzednim razem nie miałam, i w podgrzewaniu wrzątkiem z czajnika było trochę zabawy. Woda szybko stygła, trzeba było zmieniać i tak w kółko. Dlatego tym razem planuję taki zakup, szczególnie ze nawet teściówka 30 lat temu miała ![]() ---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ---------- Cytat:
Jednak co szpital, to polityka i trzeba się zastosować. |
||
|
|
|
#3824 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a Ja się tym wcale nie przejęłam. W duchu sobie pomyślałam swoje. Cytat:
Wow Gosiu masz fantastyczną pamiątkę. To jest piękna sprawa. Cytat:
Jaa też nie spuchłam... puki co. Ale przezornie nie noszę. ![]() Ja kompletuje i kompletuje i nic cholerka nie zamówiłam jeszcze. Cytat:
Mojego TŻ wiecznie nie ma w domu i mama uważa że jej obowiązkiem jest MNIE PILNOWAĆ. No niestety nie mogę jechać nic spr do sklepu. jestem uziemiona w domu. Do 37 tygodnia mam leżeć i mega się oszczędzać. Wiec odkładanie wszystkiego na ost miesiąc jest totalną głupotą. Mam termin na sam początek sierpnia i w sumie jeszcze dwa miechy zostały a Ja nic nie mogę zrobić. Na szczęscie jest internet. Materac...hm te co dodaja do łóżeczek są zapewne w tej tańszej wersji cenowej aniżeli te co ja sobie przeglądam. Aaaaaaaale mam nerwy na siebie za to że jestem taka niezdecydowana. Cytat:
dla męża. Ja wyprałam już praktycznie wszystko. Zostały ubranka typu sukieneczki jeansowe czy sztruksowe i jutro mam zamiar je wyprać. Dziś walczę z prasowaniem na siedząco. Powoli...nie spieszy mi się nigdzie. Podzieliłam sobie na etapy to prasowanie. aaaa i dzisiaj ma mi podrzucić mój dziadek a pradziadek Kornelki jakiś worek niespodziankę ubranka, rożki itp....ciekawe skąd to ma. Dzwoni do mnie i mówi cytuje " Babcię chycnę za kołnierz i wpadniemy na kawe i ciacho..." Oj Górny też....
|
|
#3825 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A co do podgrzewacza, to termos też świetnie się sprawdza ![]() Nienawidzę upałów, topię się
|
|
#3826 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pierwsze próby wstawania są właśnie w łóżeczku. Chodzi o stabilizację podczas prób stawania. Dlatego to jest właśnie tak ważne aby brzegi materacyka były sztywniejsze. Wyobraź siebie stojącą na miękkim materacu, a co dopiero dziecko.
|
|
#3827 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
bo u nas na allegro faktycznie są prawie 2x droższe.Malutki masz brzuszek, ktoś ma czelność powiedzieć Ci, że gdziekolwiek Ci czegoś przybyło? ![]() Cytat:
![]() W sumie masz rację, że to cięcie na trochę innej wysokości, ale są też kobiety z takim bardziej 'męskim' zarostem tu i ówdzie, to może wolą każdemu się kazać ogolić? nie wnikałam ![]() No mam ale nie było łatwo. Jak robiliśmy obrączki i szukałam jubilera, który mi tą tatową przerobi to wszędzie słyszałam, że stare złoto przyjmują owszem, ale na złom :/ w sumie gwarancji nie mam co ten facet z tym zrobił, na ręce mu nie patrzyłam ale mam nadzieję, że zrobił to co powinien.Zaraz idziemy na wizytę podglądać naszą córę
|
|
#3828 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co, ja na studiach pracowałam jako opiekunka i jedna z mam miała właśnie podgrzewacz do butelek. Bardzo fajnie mi to ułatwiało pracę, bo wkładałam słoiczek i po chwili było ciepłe jedzenie, inne rodziny, które nie miały podgrzewacza, grzały w mikrofali jedzenie. Ja nie planuję dziecku podawać słoiczków (wolę sama gotować, między innymi dlatego, poza tym uważam, że gotowanie samemu jest zdrowsze i tańsze), więc nie kupuję podgrzewacza, ale jak ktoś ma zamiar, to pewnie. Trzeba tylko pilnować, żeby ta woda całkiem nie wyparowała, bo może się zapalić, tak przynajmniej było u tamtych ludzi, to było parę lat temu, może są jakieś nowocześniejsze teraz. Tamtego nie można było trzymać włączonego.
Kurcze, znów czuję ten ucisk po prawej stronie, chyba dziecko trzyma nogi w okolicy mojej wątroby, bo czuję kopniaki trochę ponad tym miejscem... i przyciska mi ją. Niefajne. |
|
|
|
#3829 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale utyłam też, poszło mi trochę w boczki i uda, nie mam już szpary między udami i bardzo mnie drażni, że się dotykają trochę poszło też w cycki i tyłek, bo przed ciążą byłam z dwóch stron płaska.Cytat:
![]() Dla mnie też podgrzewacz jest zbędną zabawką na tę chwilę, mam mikrofalę i garnki na wodę. I nie zamierzam kupować słoiczków i innych obiadków, będę blendować to, co będzie aktualnie na obiad dla nas.
|
||
|
|
|
#3830 |
|
Wtajemniczenie
|
zaczęłam was cytować Na laptopie,ale musiałam się położyć więc wzięłam telefon. Tu juz ciężej się cytuje wiec osposze na to co pamietam
![]() Ja podgrzewacz kupilan wczoraj,wyprobowalismy go,woda była ciepła w 3minuty. Także myślę,ze jak najbardziej udany zakup. Zastanawia mnie tylko czy mleko odciagniete też można tam normalnie podgrzać? Tesciowe! Akurat wczoraj na skypie mi tesciowa powiedziala ze bardzo ładnie wyglądam,ze cieszy się ze jestem w ciąży i obym zawsze tak promieniala. I ze teraz ślicznie wyglądam bo jak się uśmiecham to mam pełne policzki Robiłam.dzis wirtualny koszyk na all,nie wien ile dokładnie zamówić podkładów na łóżko,wkładek laktacyjnych i podkładów poporodowych? Mam z tym mega problem. Jeszcze zapytam odnośnie kosmetyków dla dzieci,jakie na początek nam będą potrzebne? Oraz macie jakieś polecane firmy? Trzymam kciukasy za dzisiejsze wizyty,wracać z dobrymi wiadomościami proszę
|
#3831 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i tak jak papryczka uwazam. Dzidzia swoimi niepewnymi nozkami stanie na skraju i przez to ze materac miekki to nozka wsunie sie miedzy szczebelki i moze stac sie krzywda. Jest stabilniejszy poza tym ten fiki miki jest tez dwustronny dla mlodszych i starszych. Cytat:
Wysłane z mojego CVT-CTL-7-DC#2.1 przy użyciu Tapatalka
|
|
#3832 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3833 | ||
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
ad 2- serio? jak bedzie kalafior z wątróbką to tez? ![]() czy bedziecie jadac samą marchew na obiad? ![]() Cytat:
na tej zasadzie to trzebaby dziecko owinąc folią babelkową zeby mu sie nic nie stało ![]() i nie wyczytalam zeby ten filusny sen miał jedna strone dla mlodszego wieku a druga dla starszego? jak je odroznic skoro wyglada jak z jednego kawałka gabki? serio pytam bo jesli jest jak mowisz to moze jednak go kupie
|
|
|
#3834 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chodziło mi o te ambitniejsze słoiczku typu "kurczak z ryżem", "schab z warzywami" itp. a kupowanie gerbera "utarta marchewka" w cenie kilograma marchewki, z którego utrę i dla dziecka i dla siebie na obiad jest dla mnie po prostu stratą kasy. ![]() Wyobraziłam sobie dziecko owinięte folią. |
|
|
|
|
#3835 |
|
Zadomowienie
|
taka ciekawostka, tylko prosze nie panikujcie...Dziś rozmawiałam z koleżanka i opowiadała mi ze ma dwie znajome które w tamtym roku w podobnym czasie brały słub i obie zaszły w ciaże, jedna juz powinna urodzić, z tydz jest po terminie, a druga mama sierpniowa, właśnie urodziła(ponoć ta w początkach 8miesiaca grubiej wyglądała niz ta co skończyła 9
A pisze to bo byłam w szoku, jak kumpela powiedziała, ze dziecko ważyło ok 2,5 kg....ciekawa jestem ile by ważyło gdy by w terminie sie urodziło(kilogram wiecej niż moje) morał z tego taki, ze nasze maluszki są małe w porównaniu z niektórymi) bo kg to już naprawdę spora różnica, według mnie, tak jak u nas to są nie wielkie różnice , a w porównaniu z nia to kolosalne.....
|
|
|
|
#3836 |
|
Wtajemniczenie
|
Polly ale nikt cię nie zmusza do kupienia takiego materacyka.
Dla mnie ( nie mowie ze dla Ciebie nie ;-) akurat bezpieczeństwo mojego maluszka jest ważne. I jeśli mogę czemuś zapobiec to staram się. A czy to strata pieniędzy dla mnie akurat nie. Każda z nas kupuje to co uważa za słuszne. ;-) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3837 | ||||||||||
|
Raczkowanie
|
goraco................... ..
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
No wiec tak: masz pojemniczek na mleko w ktorym sa np 3 przegrodki (ja mialam taki skrecany, czyli pijemniczek-przykrecasz wieczko, do niego kolejny pojemniczek i wieczko itd). Do kazdej przegrodki wsypujesz sobie odmierzona ilosc mleka lub herbatki. Pojemnik na gorze zakonczony jest waska szyjka-tak ze miesci sie do otworu butelki. Jak musisz zrobic mleko to: wyciagasz butle z woda z podgrzewacza, odkrecasz, wsypujesz mleko (nie musisz juz odmierzac) , zakrecasz, mieszasz, koniec ![]() fo kazdej przegrodki mozesz wsypac inna ilosc mleka, np na wieczor pewnie zjada wiecej niz w nocy, czy w ciagu dnia mniejsze porcje itd... Plusem jest to ze jak idziesz na spacer to nie musiz brac calego skreconego pojemnika (zlozonego z 3 malych)tylko jeden ten maly i mniej miejsca w torbie zajmuje... no to chyba tyle... ))Cytat:
![]() Cytat:
dokladnie tak!Cytat:
Oh jak ja za swoim tesknie, byl najfajniejszym mezczyzna w moim zyciu...moje dziecko ma na 2 imie po pradziadziu wlasnie, bardzo dostojnie- Zygmunt
|
|
#3838 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
przeczytalkam ten artykuł ale nie znajduje w nim argumentów przeciw słoikom ![]() to ze trzeba czytac sklad a nie patrzyc na oznaczenie nadane przez producenta to dla mnie oczywistosc, chce kupic jabłko w słoiku to kupuje jabłko a nie szpinak ze smietaną bo tez ma 4+ na opakowaniu
|
|
|
#3839 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3840 |
|
Zadomowienie
|
No dobra, czas na kolejne pytanie z tych głupich.
![]() Przy temacie jedzenia i picia co i rusz pojawia się herbatka i woda. Mniemam, że woda to po prostu zwykła przegotowana kranówka? A ta herbatka to jakaś specjalna jest? Czy takiego malca poi się zwykłym liptonem?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:31.

?
,

Zawsze jej odpowiadam miłym tonem, ze przecież jestem w ciazy i chyba już zapomniała jak sama była i jaki ona miała brzuch, ale w pyskówki sie nie wdaje, bardziej mnie to śmieszy, ten brak taktu jaki prezentuje...
Ja wystarczająco źle się czuję z dodatkowymi 15 kilogramami, rozstępami na brzuchu i boczkach, cellulitem po kostki i syfami na plecach i całym dekolcie, żeby ktoś mi jeszcze mówił że puchnę albo mam drugą brodę

W ogóle mi słabo i nie mam siły na nic, nawet obiadu zrobić. Nie wspomnę już o spacerkach z Synkiem 

dla męża.