|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku. | |||
| Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 |
|
13 | 26,53% |
| Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 |
|
3 | 6,12% |
| Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 |
|
3 | 6,12% |
| Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! |
|
16 | 32,65% |
| Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! |
|
19 | 38,78% |
| Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! |
|
8 | 16,33% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień
w kwestii jedzonka to ja mam zamiar gotować ale i korzystać z gotowych obiadków tez, to znaczy jak akurat nie będę miała pomysłów na obiadek to skorzystam ze słoiczka i tyle
|
|
|
|
#3872 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień
Cytat:
proces pasteryzacji wymyslono juz troche lat temu, wiec nie do konca jest tak z tą przydatnościa do spozycia, jak robisz powidłą domowe to nie dajesz konserwantów a nawet po 2 latach są dobre
Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2014-06-09 o 21:51 |
|
|
|
|
#3873 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
gdzie Ty masz te kg ???
a brzusio masz zgrabniutki ![]() u nas teraz jest 32 stopnie poce sie siedze zamknieta w pokoju roleta spuszczona zyc sie nie da Tz zamowil mi wentylator bo umieram na dniach przyjdzie postawie sobie na szawce kolo lozka i moze wtedy poczuje ulge Cytat:
mialam na liscie wyprawkowej ale zrezygnowalam uznalam ze sa wazniejsze rzeczy moze gdybysmy dostali cos dla malej to by bylo wiecej pieniedzy na takie udogodnienia no ale musimy sobie sami radzic zamierzam karmic piersia wiec w razie co pozniej sie kupi jak bedzie na prawde potrzebny Cytat:
Cytat:
Cytat:
nie mam super talentu kulinarnego a jakos mi sie nie widzi gotowac dwoch obiadow Cytat:
![]() to sporo bedzie wazylo Twoje szczescie ![]() ---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() Wizyta Tz na Ciebie dobrze wplywa- zreszta sie nie dziwie Cytat:
super ze wszystko dobrze
|
||||||||
|
|
|
#3874 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Ufff..dzisiaj było naprawdę gorąco!! Z tego co czytam, na wątku również...
![]() Co wy dziewczyny, nie warto się spierać, tym bardziej, że każda z nas jest inna i na pewno zrobi tak jak uważa Ja tak myślę o tej wyprawce i myślę, zadaję wam pytania, co wy sądzicie, czytam opnie w necie dotyczące poszczególnych rzeczy, a i tak wiecie co- życie pewnie zweryfikuje co mi się przyda a co nie![]() Cytat:
![]() Czytając waszą dyskusję, doszłam do wniosku, że zdecyduję się na ten podgrzewacz, bo jednak to znaczne ułatwienie. Cytat:
Tak jak piszesz, idzie to do wspólnego prania i raczej się swoich ciuszków nie odzyska. Ja wezmę tylko ubranie na wyjście dla synka. Cytat:
No i tak powinno być! Dozwolone są tylko miłe słowa i komplementy dla ciężarnej, te "niemiłe" rzeczy lepiej przemilczeć ![]() W sumie na swoją przyszłą teściową też nie mogę narzekać, nigdy nie powiedziała mi złego słowa. Z natury jest raczej kulturalna i taktowna ![]() Cytat:
Takie rady są zawsze mile widzianeIm dłużej o tym myślę, to dochodzę do wniosku że rzeczywiście nie wszystko muszę kupować na już, decydować się od razu. Przecież można to zawsze dokupić, jak okaże się że jest taka potrzeba
|
|
|
#3875 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Już mi dziewczyny podały ![]() Cytat:
![]() Bardzo dobrze, że się nie przejęłaś. Nie ma czym Hehe, fajny dziadek! Super. O tak, podpisuję się pod tym, Górny Śląsk jak Hawaje ![]() Cytat:
Sama bym chciała gotować dla Małej. Zobaczymy, jak wyjdzie, ale na ten moment tak bym chciała Cytat:
![]() Ja jestem po prenatalnych. I co? I znowu ten brzuszek jest za mały Dziwi mnie to, bo u mojego gina ten brzuszek wychodzi kilka dni mniejszy, a u niej znowu więcej, na dziś ponad 2 tyg. mniejszy ![]() Mam przyjść do niej za 1,5 tyg., żeby sprawdzić co i jak. Najważniejsze, żeby rósł. Bo gigantyczny nie będzie. Chodzi tylko o to, żeby Mała rosła. Bo już ją wypytałam co w takiej sytuacji i jak się to może najgorzej skończyć... Oprócz tego wszystko jest w porządku. I przepływy, łożysko, wody, nogi, rączki..wszystko. Oby tylko ten brzuszek rósł ![]() No i Hania jest taka śliczna! I na serio, jest podobna do mnie. Mąż też tak twierdzi! Wstawię Wam zdjęcie w k. |
||||
|
|
|
#3876 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? Może taka po prostu jej uroda, że będzie miała mały brzuszek? Raz już podgoniła przecież, może po prostu brzuszek u niej później rośnie niż reszta? Co ta lekarka ci mówiła? Coś o przyczynie ewentualnej? I coś z tym można zrobić więcej skoro przepływy ok?Wysłano z aplikacji mobilnej. |
|
|
|
|
#3877 |
|
grozi wypollizowaniem
|
zastanawia mnie to co piszecie o herbacie czarnej, ze 4 letnim dzieciom nie dajecie...
przeciez jak dziecko idzie do przedszkola czyli ok 2,5-3 lat to w przedszkolu normalnie podają herbate, wiec chyba nie ma co przesadzac
|
|
#3878 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo na usg u mojego gina w piątek i na poprzedniej wizycie brzuszek był ok. a u niej za mały. I co dziwne, u gina w piątek brzuszek był chyba jakoś jak 28t3d, a u niej dziś 27t4d... nie rozumiem tego. Pokazałam jej wydruki od mojego gina. Powiedziała, żeby na wszelki wypadek to sprawdzić za 1,5 tygodnia, mam przyjść jak będzie mieć dyżur w szpitalu. No i spytałam, co mogę zrobić. Powiedziała, żeby oprócz witamin brać kwasy omega. Spytałam o konsekwencje. Powiedziała, że najważniejsze jest, żeby brzuszek przystał generalnie. Ma rosnąć. Jakkolwiek, ale rosnąć. Jakby przestał rosnąć, to podaje się sterydy i rozwiązuje ciążę wcześniej W ogóle nie chcę myśleć o tym!
|
|
|
|
|
#3879 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jedzenie słoiczkowe jest bardzo restrykcyjnie sprawdzane, ma w założeniu być zdrowsze, niż "zwykłe". Długi termin ważności? Słowo klucz - pasteryzacja ![]() Minusem jest na pewno cena. Nawet jeden słoiczek dziennie na obiad to miesięcznie wydatek rzędu 150-180 zł. A wiadomo, że jeszcze śniadanko, kolacyjka... ![]() Jednak lekarze przeważnie doradzają na początek karmić słoiczkami, potem powoli przechodzić na "normalne" papu. Czasem sugerują karmić dłużej ze słoiczków, jeśli dziecko ma jakieś problemy z brzuszkiem czy alergią. Generalnie uważa się, że słoiczki są pewniejsze, zdrowsze, prawidłowo skomponowane co do proporcji (np.mięso a warzywa), bez niepotrzebnych dodatków typu sól czy cukier i sprawdzone. I na pewno szybsze w przyrządzaniu, ale przecież nie o to chodzi ![]() (Krzyś już nie je słoiczków, mam kilka w szafce na wszelki wypadek)
Krzyś http://suwaczki.maluchy.pl/li-64752.png I love You more than yesterday, but not as much as tomorrow Ania http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png Edytowane przez Tasia34 Czas edycji: 2014-06-09 o 23:53 |
|
|
|
|
#3880 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. I nie ma ryzyka ze omje ubranka zagina w szpitalu.Cytat:
Tez planuje gotowac dla dziecka ale w razie potrzeby sloiczkiem nie wzgardze - tak samo jak pierogami z garmazerki dla nas. Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#3881 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z mamą mam podobnie, mieli jechać w lipcu na wakacje, to nagle się rozmyślili bo mama uważa, że mogę urodzić w każdej chwili i ona musi być w domu. Tata się z niej śmieje i widzę, że ma ochotę na jakiś wypad, ale nic już nie mówi. Cytat:
Dostałam już skierowanie do szpitala w razie gdyby coś się działo. I dzisiaj pobudka o 4.30, plecy tak mnie bolały, że nie mogłam już leżeć. Też tak macie, że tylko w pionie przestają boleć? Na leżąco bolą niemiłosiernie, a jak usiądę z poduszką przy krzyżu, na prosto, to 5 min. i z głowy. |
||
|
|
|
#3882 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na usg lekarz stwierdził że może być przerwa między komorami serca i wysłał mnie kardiologa dziecięcego. 200 zl zostawilam ale najważniejsze ze Mała zdrowa.;-) Cytat:
duża dziewczynka ;-)super. Dziękuję ;-) Cytat:
Już spać nie moge wrrrrr Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3883 |
|
Zadomowienie
|
Witam z rana
Takie glupoty mi sie snily ze o 6 zerwalam sie na rowne nogi i od razu zjadlam sniadanie ![]() Slonce swieci - dzis tez bedzie pieknie
|
|
|
|
#3884 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
aż kg przez miesiąc? Nieźle, mój przez dwa przytył 900 gram...Ale za to ty malutko tyjesz, super ![]() Najważniejsze że wszystko dobrze i Lenka prawidłowo sie rozwija
|
|
|
|
|
#3885 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja sie nie cieszę ze kolejny dzień będziemy miały Sahare :'(.
Męczą mnie ten upały. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3886 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
całe szczęście, że lekarz gin sie pomylił, a dziecko jest najważniejsze, pieniadze rzecz nabyta, zdrowie dziecka bezcenne |
|
|
|
|
#3887 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko dobija mnie to że place skladki zdrowotne a i tak chodzę wszędzie prywatnie. Bo inaczej to bym miesiacami czekała. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Najdroższe klejnoty jakie noszę na szyi to ramiona mojego dziecka Śpij mój kochany Aniołku Edytowane przez papryczka160 Czas edycji: 2014-06-10 o 07:32 |
|
|
|
|
#3888 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na pewno kochana z brzuszkiem sie wszystko ulozy, mocno trzymam zeby za 1,5 tyg bylo wszystko dobrze
|
|
|
|
|
#3889 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Butter musi być wszystko dobrze, prosze mi tylko tak sie nastawiać! Maluszek wszystko czuje, a nie potrzebne sa mu jeszcze negatywne emocje Jesteśmy z tobą |
|
|
|
|
#3890 | |
|
Rozeznanie
|
Cześć Dzieczyny.
Wczoraj byłam zabiegana i nie miałam jak cytowac, ale jakoś nadrobiłam. Byłam w Ikea kupić te muślinowe ręczniki i dokupić jeszcze 2 bawełniane prześcieradła. Kupiłam też do pokoiku dziewczynek ten dywanik. Jest taki mięciutki i fajnie pasuje do całości. http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90236490/ Dziękuję za komplementy kącika dla Helenki. To jeszcze nie koniec, dałam bwełniane białe zasłonki do obszycia krawcowej. Swoją drogą nie będę kupować, więcej firn i zasłon w IKEA, bo wszystkie mają po 300 cm długości, a skrócenie jednej połówki to 15 PLN(skrócenie) + obszycie 3-4 PLN za metr. Czyli wychodzi ok. 45 PLN za jeden zestaw. To często połowa wartości. kupiłam ten dywanik. Mam taki 140/200 gruby z czystej wełny w kolorze ecru, ale będę go kłaść zimą, ten się łatwiej czyści wiosną i latem. Trzeba jeszcze wszystko poprać, posprzątać i umyc okna. Ktoś pytał czy nie z wczesnie rozkładam łóżeczko. Jak dla mnie nie, bo mam termin za 1,5 m-ca, mam obciążony organizm cukrzycą ciążową i anemią, więc może być różnie. Poza tym, w przyszłym tyg jadę urlopować się na działkę, a w lipcu nie sądzę, żeby dała radę w upały cokolwiek robić. Zuken - pytałaś o spiworek do spania, kupiłam go w outlecie w smyku za 30 PLN. Jest super jakości. Sprawdzaj stronę www bo tam też je widziałam. TO był jeden z pierwszych zakupów dla Niuni. Patrycja karuzelka jest super, i ma piękna melodyjki i projektor ze zwierzątkami. Ta Twoja mi się też podobała, ale ta upatrzoną miałam już wile lat temu. Swoją drogą kupiłam ją używaną za 100 PLN czyli o poławę tańszą i wygląda jak nowa. Co do podgrzewaczy, ja karmiłam swoją do 2 roku życia. Oczywiście po roku było to głównie karmienie wieczorne przed snem i poranne, bo chodziłam do pracy. Moja córka nie piła nigdy modyfikowanego mleka. Podgrzewacz bardzo mi sie przydał przy podgrzewaniu obiadków. Moja jadła głównie słoiczki hippa BIO. Smaczne kombinacje. Starała się czasmi coś gotowąć, ale ona nie chciała jeść. Z mrożeniem tego ciężko, bo po rozmrożeniu wychodziła jakąś breja. Pamiętam z jakim potępieniem się spotykałam te 5 lat temu, że żywię dziecko na słoiczkach, a teraz się dużo mówi, że to nawet zdrowsze, bo są restrykcyjne przepisy. Podgrzewacz miałam firmy no name, ale miał wtyczkę samochodową, wiec mogliśmy sobie dużo podróżowac. Buttebear moja też nie jest równa tygodniami, Poszczególne częscie różnią się nawet 2 tygodnie, ale lekarz mówi że śliczna i zdrowa. Cytat:
|
|
|
|
|
#3891 |
|
Raczkowanie
|
jeśli chodzi o wagę to mój mlodszy synek urodzony w 33 tc wazyl 2100 (i 42cm) i lekarze twierdzili ze cale szczęście ze taki duzy i dzięki temu dal sobie rade, caly czas myslalam ze moze faktycznie byl ponad przeciętna ale wychodzi ze raczej sredniakiem byl (porównując z waszymi dzieciaczkami)
na tym etapie dzieci przybierają ok 200g na tydzien(gdzieś mi sie obilo o uszy ale nie sprawdzalam) wiec na miesiąc średnio ok 800. no i jeszcze tak was czytam i po każdym usg porównujecie termin z OM i z Usg.na tym etapie tego sie juz nie robi bo dzieciaczki rosna w różnym tempie. Tylko pomiar z tego pierwszego usg jest miarodajny i nim nalezy sie kierować przy określaniu terminu porodu. wrócę jeszcze do podgrzewaczy. Ja dostalam nowy od dziewczyny od której kupowałam wozek(czyli ona nie korzystala z niego) no i przy starszym synku nie uzylam ani razu(karmilam piersią a potem synek od razu przeszedl na picie z kubeczka-nie używał butelki). Natomiast przy mlodszym przydal sie w momencie jak mialam operacje wyrostka i musiałam na dwa tyg przejść na mm. tak wiec sugeruje żeby z zakupem wstrzymać sie i kupić jak będzie potrzeba. Podobnie bylo z laktatorem(tez dostalam od tej dziewczyny jako gratis i przy starszym nie uzylam ani raz a przy mlodszym uzywalam od samego początku bo jak lezal w inkubatorze to nie moglam karmić tylko odciagalam i pil z butelki no i potem znów przy tym wyrostku. |
|
|
|
#3892 |
|
Zakorzenienie
|
Hej mamusie!
Zaraz będę was nadrabiać. Szkoda, że tu nie ma jak na fejsie, gdzie można sprawdzać aktualne statusy Właściwie, to moglbyśmy sobie założyć grupę Jak postępy z wyprawkami? Mnie zostały pieluchy tetrowe, aspirator i akcesoria higieniczne. I podstawowa wyprawka gotowa W piątek sie dowiem ile wazy mój "obcy" a czuję, ze sporo.. Jest cięzki, uciska mi pęcherz, wiec musiałam zrezygnowac z długich spacerow.. ;/ A jak wypina tyłek pod moimi zebrami, to jak najszybciej musze sie połozyc, bo dopiero wtedy przestaje sie napinac. Teściowa widząc jak się męczę, powiedziala, że chyba wcześniej urodzę. No, to tak się chciałam pożalić
|
#3893 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na tym następnym usg MUSI się okazać, że brzuszek rośnie! To jest najważniejsze, bo lekarka powiedziała, żeby się nie spodziewać, że on super nadgoni. Po prostu Hania będzie szczupła. Z resztą była z nami moja mama i mówiła też tej lekarce, że i ja i siostra i córeczki siostry i mój mąż też - wszyscy przy porodzie ważyliśmy poniżej 3 kg...i ona powiedziała, że to może być genetyczne. Oby ![]() Cytat:
Nie wiem, po co, ale rozumiem to, jest podekscytowana, to jej pierwsza (i możliwe, że ostatnia) wnuczka ![]() TheFall, może Ci Maluch na coś uciska? Cytat:
Dziekuję z moja Hanią też na pewno okaże się, że ok ![]() szczególnie, że cała reszta jest super w porządku! Nie mogę przestać myśleć, jaką ona jest śliczną dziewczynką, jak ciamkała, kręciła się, robiła wygibasy nóżkami! No jest przepiękna! Cytat:
Dziś ma być jeszcze cieplej! Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
No to Twoja córeczka nie będzie Maluszkiem U nas jest tak, że wszystko rośnie, a najmniej ten brzuszek. I lekarka właśnie mówiła, że trzeba to monitorowac, żeby nie było jakieś hipotrofii! Ona jest bardzo dokładna. I dobrze, że woli to sprawdzić. A ja się witam w 31 tygodniu I zaczęłam myśleć, że może jednak zacznę już coś więcej przygotowywać może faktycznie coś wypiorę.. Gadałam też z mężem i chyba komodę kupimy wcześniej |
||||||||
|
|
|
#3894 |
|
Wtajemniczenie
|
Lilka_vanilka to twoja wyprawka juz na finiszu.
Mnie jeszcze zostało wanienka przewijak kosmetyki dla malycha i prześcieradło do wózka. I chyba mam już wszystko;-) Powodzenia w piątek na badaniu. Ale mam zachcianki krówki i śledź hiii ;-) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3895 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wczoraj po powrocie z prenat. zrobiłam kolejny koszyk u Rodzyneczek, żeby mieć już wszystko do szpitala. Chyba to zamówię, tam jest jednak największy wybór. Zostaną mi kosmetyki, wózek, który jest już wybrany, meble... |
|
|
|
|
#3896 |
|
Zakorzenienie
|
Witam sie w 33 tc
musialam isc do wanny bo tak sie w nocy spocilam ze jakas masakra, juz nie wytrzymuje tych upalow ani wyjsc z domu a nic cos porobic bo sil brak zapowiadaja u mnie na ten tydzien burze ale wiadomo roznie to bywa odnosnie kapania malej to mi polozna powiedziala ze po urodzeniu pare minut wezma ja do kapieli a potem bede ja myla raz w tygodniu dopoki kikut nie odpadnie ale codziennie trzeba myc reczniczkiem paszki szyjke i wiadomo ze tyleczek odnosnie kosmetykow to pani powiedziala ze na poczatek nic nie trzeba ale mozemy kupic cos z weledy bo bardzo poleca ale nie trzeba |
|
|
|
#3897 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A ja bym chciala pobyc tylko we 3. - w razie klopotow i spiec zeby nikt nie patrzyl a w razie cudownych chwil by byly takie intymne, tylko nasze |
|
|
|
|
#3898 |
|
Wtajemniczenie
|
Brawo ;-)
A mi się zaczął 34 ;-) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ---------- Krówka i śledź nie jest zbyt dobrym połączeniem. ;-) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3899 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłano z aplikacji mobilnej. |
|
|
|
|
#3900 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to całkiem naturalne, ze chcecie pobyć sami. My też chcemy. Teściom już mąż zapowiedział, że odwiedzin w szpitalu nie przyjmujemy, a do domu zaprosimy ich, jak wrócimy i się ciutkę ogarniemy. Bo też chcemy kilka dni pobyć sami, poznać się , oswoić z nową sytuacją!Wiadomo, mieszkamy w jednym domu z moim rodzicami, więc sami sami nie będziemy, ale też rodzice mają osobne mieszkanie, więc nie będą z nami 24 h na dobę. Mama bierze sobie urlop, ale żeby jakby coś być pod ręką, a nie, żeby siedzieć nad dzieckiem cały czas ![]() Powiedzcie teściowej, jak jest normalna, powinna zrozumieć ---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ---------- Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:31.

Chyba, że jak jadł słoiczki - ale w sumie garnek z gorącą wodą dawał radę, w końcu to był 1 słoiczek dziennie 
Dziwi mnie to, bo u mojego gina ten brzuszek wychodzi kilka dni mniejszy, a u niej znowu więcej, na dziś ponad 2 tyg. mniejszy 

zeby za 1,5 tyg bylo wszystko dobrze
Właściwie, to moglbyśmy sobie założyć grupę
Dziś ma być jeszcze cieplej!