Chłopaki-Przystojniaki,Dziewczynki-Młode Damy,a przed Nami I Dzień Mamy,IX-X2013 czXI - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytułkolejnego wątku
Mamusie wrześniowo-październikowe 2013 0 0%
Mama bardzo kocha mnie, daje buziaki całe dnie 2 6,90%
Była wiosna, przyjdzie lato, coraz większy jestem tato! 4 13,79%
Stoję, siadam lub raczkuję i na zloty podróżuję 10 34,48%
Jeden "papa", drugi "brawo", każdy bobas rośnie żwawo 10 34,48%
Nowych rzeczy się uczymy, w nocy grzecznie sobie śpimy 0 0%
Dzień Mamy Minął, teraz Dzień Ojca, a my kochamy naszego brzdąca 3 10,34%
Głosujący: 29. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-10, 08:34   #3541
kaska87
Zakorzenienie

Dot.: Chłopaki-Przystojniaki,Dziewczynki-Młode Damy,a przed Nami I Dzień Mamy,IX-X201

hej ho
Cytat:
Napisane przez badzia987 Pokaż wiadomość
I w ogóle pochwalam biedronkowe musy kubusiowe- Gosia wszamuje i sama nawet zasysa z tubki- tak jej smakuje.
moja mam też kupiła je Mikiemu i mu smakowało

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
zauwazylam pierwszy powazny objaw inteligencji bo jak mu elektryczny mop wjezdza pod fotel to on siada , glowe trzyma przy ziemi i go szuka pod meblami
super Miki (mam wagę pod komodą) jak ją wyjmę, zważę się to potrafi walczyć i próbować ją wyjąć spod komody czasem odpuści i za kilka minut znowu próbuje
więc też mam objaw inteligencji syna jeah! hehe

Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość
Dziewczyny, powiedzcie jak ubieracie swoje maluchy na spacerki kiedy na termometrze blisko 30? Oczywiście najlepiej byłoby nie wychodzić, ale akurat u mnie była taka konieczność (najpierw przedostanie się od koleżanki do domu a potem dziecko nie mogło mi usnąć w ciągu dnia). Było naprawdę mega ciepło. Ubrałam tylko bodziaka z krótkim rękawem i skarpetki (później je zdjęłam). No i czapa z daszkiem.

A mijałam dzieci w zbliżonym wieku - rajstopy, skarpetki, buty, długie rękawki, sweterki, ciepłe czapy...
ja w gorąc rampers albo szorty cieniutkie i koszulka z krótkim rękawem i bose nóżki

jeszcze odnośnie bosych stópek, P. był wczoraj z Mikim w centrum rehabilitacji i gdzie nie wszedł to się babki na niego rzucały, a jedna mu nawet syrki wycałowała (dodam,że obca babeczka)

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-10, 08:35   #3542
kahunia
Zadomowienie

Dot.: Chłopaki-Przystojniaki,Dziewczynki-Młode Damy,a przed Nami I Dzień Mamy,IX-X201

Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
Kaszke na wodzie, zamiast mm jednego jakaś kaszke z owockiem.
Papalinka i bez problemu Wam pediatra wypisuje recepte na mleko? bo u nas liczy wylicza i twierdzi że może wypisać 2 recepty po 4 op małe i to powinno starczyć mu na miesiac
To moja by się darła córka oczywiście, bo ona obiadku to ledwo ledwo i zaraz glodna jest

kahunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-10, 08:36   #3543
angelikada
Wtajemniczenie

bozee nie pamiętam kiedy wstawałam o 7 rano masakra ... chyba jak do pracy chodziłam czyli dawnooo dawnoooo temu :P dzień dobry witam się moje dziecko już na drzemce a ja pije kawke i jem śniadanko dzisiejsza noc znosna zwłaszcza ze moje slonce spało od 20.30 do 23.30 cyca dostala trochę butli i spala do 3.30 i zamierzala dzień nawet już o 3.30 rozpocząć ale butle dostala i przytulona do mnie zasnela wiec do hop do lozeczka i nie wiem która to była bo nawet nie patrzyłam na zegarek ale znowu chciała dzień zacząć i sobie gadala ale do nas do lozka odlozona i pospala do 7 godzina aktywności i spiocha dalej :P
Stary 2014-06-10, 08:37   #3544
kaska87
Zakorzenienie

my właśnie zaraz wychodzimy na spacer bo później w domu się będziemy przed upałem ukrywać- teraz jeszcze jest fajnie i tak po 17:00 znowu druga runda

miłego dnia

Stary 2014-06-10, 08:38   #3545
angelikada
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny, powiedzcie jak ubieracie swoje maluchy na spacerki kiedy na termometrze blisko 30? Oczywiście najlepiej byłoby nie wychodzić, ale akurat u mnie była taka konieczność (najpierw przedostanie się od koleżanki do domu a potem dziecko nie mogło mi usnąć w ciągu dnia). Było naprawdę mega ciepło. Ubrałam tylko bodziaka z krótkim rękawem i skarpetki (później je zdjęłam). No i czapa z daszkiem.

A mijałam dzieci w zbliżonym wieku - rajstopy, skarpetki, buty, długie rękawki, sweterki, ciepłe czapy...
nie zartuj??? moja chodzi w rampersie/bodziaku albo na goło ale gdybym musiala wyjść to miałaby rampersa plus jakies okrycie na glowke i to wszystko no ludzie niech się ubiora tak samo jak ubierają swoje dzieci to zobaczymy czy się nie zapoca szok normalnie biedne dzieciaczki
Stary 2014-06-10, 08:41   #3546
Snow_White1
Wtajemniczenie

Cytat:
ej mi pediatra mówiła że mleko po 9 tym mcu 2 razy na dobe i ja tak daje jest tu ktoś kto daje tylko 2 razy??
Moj samo mm dostaje raz dziennie. Ale dwa razy dziennie je kaszke mleczną (tzn jeszcze mieszam z bezmleczna i nutra, ale docelowo będzie sama mleczna).

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-06-10, 08:41   #3547
angelikada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez papalinka83 Pokaż wiadomość
Dzień dobry Moja cóka zostanie elektrykiem, a później prezydentem. Strasznie ją kable interesują

Skaza białkowa się nasila, a czasem dopiero ujawnia po 3 miesiącu i wtedy większość dzieci ma bardzo wyraźne objawy skórne i u Oli tak było. Jak już są duże zmiany to od samego nawilżania nie zejdą

Ola je 4 razy i raz z kaszką i szczerze mówiąc nie wiem, jak miałaby jeść mniej. Teraz je:
8:00 kaszka na mm z owocem
11:00 mm
14:00 obiadek
17:00 mm
20:00 mm
raz w nocy mm

Co innego mogłaby jeść, żeby zastąpić mleko?
hmm czyli jeśli ja karmie ewentualnie dwa razy dziennie cycem to nie mogę jesc nabiału mleka itd. tak? ona glownie jest na bebilonie pepti dha 1 no ale co dalej obiadki deserki itd. może? kaszki nie chce jak probowalam to ma odruch wymiotny..
Stary 2014-06-10, 08:45   #3548
kaska87
Zakorzenienie

Karolson jeszcze miałam Ci odpisać- Miki je mm 3x dziennie:
7-8 180ml
10-11 180ml
19:00 150ml+kaszka zdrowy brzuszek i 60ml mm do popicia

czyli trochę mniej niż powinien bo na enfamilu jest napisane 3x210ml

Stary 2014-06-10, 08:55   #3549
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Mody dziś zrobił pobudkę o 4.15 nie było mowy o dalszym spaniu, nie chciał też się niczym bawić, więc chcąc nie chcąc musieliśmy się i mu obudzić. Oczy mam na zapałki, a tamten mały padalec już sobie słodko drzemie

Cytat:
ej mi pediatra mówiła że mleko po 9 tym mcu 2 razy na dobe i ja tak daje jest tu ktoś kto daje tylko 2 razy??
Miłosz co prawda cycowy, więc trochę inaczej, ale pije mleko 6 razy na dobę i je kasze na mm, w sumie to teraz tak się zastanawiam czemu ja jej nie robię na wodzie

Cytat:

body na ramiączkach albo koszulka na ramiączkach i spodenki, czapy nie zakładam, bo tak operuję daszkiem od wózka żeby mu słońce nie świeciło

Mel B 14/14 +
kasiuni_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-10, 09:01   #3550
papalinka83
Zakorzenienie

Cytat:
Kaszke na wodzie, zamiast mm jednego jakaś kaszke z owockiem.
Papalinka i bez problemu Wam pediatra wypisuje recepte na mleko? bo u nas liczy wylicza i twierdzi że może wypisać 2 recepty po 4 op małe i to powinno starczyć mu na miesiac
no może zacznę dawać na wodzie z owocem, to będzie raz mniej. choć zastanawiam się, jaki jest argument, żeby zmniejszać mm, jak dziecko za dużo nie przybiera? Ola je mało mięsa i nie je żółtka na razie, a w mleku jednak żelazo. Co do recept, to raz mi się trafiła walnięta baba, która mówiłą, że może wypisać tyle, ile w schemacie, bo są kontrole, itp, a ostatnio był koleś normalny i spytał, ile Ola je, nie powiedział, że za dużo i wypisał mi 10 puszek
Cytat:
Napisane przez angelikada Pokaż wiadomość
hmm czyli jeśli ja karmie ewentualnie dwa razy dziennie cycem to nie mogę jesc nabiału mleka itd. tak? ona glownie jest na bebilonie pepti dha 1 no ale co dalej obiadki deserki itd. może? kaszki nie chce jak probowalam to ma odruch wymiotny..
Wiesz co, powinnaś pójść do lekarza, ale na logikę, jeśli dajesz pepti, a jednocześnie karmisz cycem i jesz nabiał to trochę bez sensu
Cytat:
Napisane przez kasiuni_a Pokaż wiadomość

Mody dziś zrobił pobudkę o 4.15 nie było mowy o dalszym spaniu, nie chciał też się niczym bawić, więc chcąc nie chcąc musieliśmy się i mu obudzić. Oczy mam na zapałki, a tamten mały padalec już sobie słodko drzemie
Współczuję pobudki. Ja tak miałam kilka razy z miesiąc temu to myślałam, że padnę

Pawełek 20.03.2015
papalinka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-10, 09:05   #3551
kahunia
Zadomowienie

a jeszcze w kwestii smarowania filtrami to wiecie ze UVA przenika przez ubranie, szyby itp

Stary 2014-06-10, 09:09   #3552
butterfly20
Zakorzenienie

Cześć

A co do mm, to Natka wczoraj obaliła całe 100 ml!

Cytat:
Dzień dobry Moja cóka zostanie elektrykiem, a później prezydentem. Strasznie ją kable interesują

Skaza białkowa się nasila, a czasem dopiero ujawnia po 3 miesiącu i wtedy większość dzieci ma bardzo wyraźne objawy skórne i u Oli tak było. Jak już są duże zmiany to od samego nawilżania nie zejdą

Ola je 4 razy i raz z kaszką i szczerze mówiąc nie wiem, jak miałaby jeść mniej. Teraz je:
raz w nocy mm

Moją kable też, więc może czeka ją kolejna po Oli kadencja

Cytat:
Ja ubieram rampersy albo body na krótki rękaw. Czapki na głowę nie zakładam, bo i tak w wózku Ola ma głowę zasłoniętą. Nogi i ręce smaruje filtrem
ja też rampersy (krótki rekaw i na ramiączkach) i body (też krótki lub na rąmiączkach) lub sukienkę.Po domu w samym Pampie chodzi. Aaa i gołe stópki i głowa też, bo jest w cieniu ciągle.

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
hej ho
moja mam też kupiła je Mikiemu i mu smakowało

super Miki (mam wagę pod komodą) jak ją wyjmę, zważę się to potrafi walczyć i próbować ją wyjąć spod komody czasem odpuści i za kilka minut znowu próbuje
więc też mam objaw inteligencji syna jeah! hehe

ja w gorąc rampers albo szorty cieniutkie i koszulka z krótkim rękawem i bose nóżki

jeszcze odnośnie bosych stópek, P. był wczoraj z Mikim w centrum rehabilitacji i gdzie nie wszedł to się babki na niego rzucały, a jedna mu nawet syrki wycałowała (dodam,że obca babeczka)
o, ja też mam wagę pod szafką w łazience. Natka się nią zbytnio interesowała. i zawsze jak wlezie do łazienki to co?oczywiście próbuje wyjąć wagę
ale nie wiedziałam,że to objaw inteligencji

my wczoraj byłyśmy w sklepie,spotkałyśmy 6 koleżanek i Natka miała bose stópki to jedna ciągle jej te stopy macała i mówiła,że maleńkie (na co ja się śmiałam,że całkiem spore, rozm. 20 wszak ), a druga jej całowała omg no ale to fajna babeczka, nie zabiję jej

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-10, 09:19   #3553
Snow_White1
Wtajemniczenie

Cytat:

raz w nocy mm

Moj o 17 je deser owocowy lub jogurt

Stary 2014-06-10, 09:33   #3554
Isabell12
Zadomowienie

cześć kobietki !
ile stron !, ja utknęłam ostatnio gdzieś na 31 a tu już ponad stówka, nie nadrabiam wybaczcie , przyznam że przez cały ten motłoch który miałam w domu przez ostatnie 2 tygodnie to nawet Was nie podczytywałam z telefonu. Pracowita końcówka roku szkolnego ze starszakiem ( może będzie pasek na świadectwie), malowanie sypialni, mąż w tygodniowej delegacji , i mały maluszek ząbkujący i wyjący , oj z nim najciężej bo marudzi marudzi i marudzi , i nocki zarwane i to się najgorzej na mnie odbija, bo jak budzi mi sie 6-7 razy w nocy to po prostu masakra a jeszcze sama muszę sobie z tym wszystkim radzić., Jestem trochę zmęczona, wczoraj zapomniałam z tego wszystkiego że mam urodziny, 29 słuchajcie , ale jakoś nie jest mi z tym żle i nie rozpaczam tak jak moja sąsiadka która skończyła 30 i marudzi że już zbliża się do 40, a gdyby nie esemesy od znajomych i rodziny to nawet bym się nie zorientowała.
Czekam aż wreszcie będą wakacje a tż będzie miał urlop, chociaż ten zapowiada się pracowicie trochę u nas będziemy porządkować i ogarniać działkę a później obiecałam mamie ze pomożemy jej w remoncie bo akurat będzie w trakcie, poza tym sezon truskawkowy w pełni więc pomyślałam żeby zrobić kilka dżemów.
Piotruszek poza "idącymi i dokuczającymi" mu strasznie górnymi jedynkami ma się dobrze, zajada wszystko ze smakiem, uwielbiam być na dworku i już jak tylko zakładamy kapelusik na główkę to aż piszczy z radości , pogoda wspaniała więc spacerujemy kiedy tylko się da, nawet do 20 wieczorem. Siedzi już super.Jeszcze nie raczkuje, ale już pełza na całego.
Zaliczył pierwsza kąpiel w basenie ogrodowy ( mamy tego muchomora) i był przeszczęśliwy, chlapał się , śmiał się nooo podobało mu się bardzo.
Przepraszam że tak tylko o sobie, postaram się troszkę poczytać Was dopóki mały śpi.
Więcej nie piszę bo mnie nie poczytacie
Isabell12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-10, 09:34   #3555
papalinka83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Snow_White1 Pokaż wiadomość
Moj o 17 je deser owocowy lub jogurt

Ale to wtedy 2 razy owoce? Do kaszki i same? Bo jeśli dam kaszkę na wodzie to nie może być bez owoców. Czy kaszkę na mm bez owoców, a deserek jako oddzielny posiłek?

Pawełek 20.03.2015
papalinka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-10, 09:35   #3556
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
na opakowaniu nutra napisane 6-12 mcy 2-3x dziennie po 230ml
> 12 mcy 2x dziennie po 230ml

Cytat:
raz w nocy mm

u nas jest
7 mm 200ml (mowię o juz przygotowanym mleku, czyli wody 180ml)
10-11 mm 200ml
14-15 obiad
17-18 owoc
20:30-21 kaszka na mm i tu różnie, bo ma dzień, że zje porcję normalną z 200ml, a były takie dni, że wszamał 1,5 porcji kaszki, czyli 300ml

także też trochę mniej niż podają na opakowaniu. czasem nadrobi kolacją, ale nie za często ma taki wilczy apetyt

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Cześć

Moją kable też, więc może czeka ją kolejna po Oli kadencja

ja też rampersy (krótki rekaw i na ramiączkach) i body (też krótki lub na rąmiączkach) lub sukienkę.Po domu w samym Pampie chodzi. Aaa i gołe stópki i głowa też, bo jest w cieniu ciągle.

o, ja też mam wagę pod szafką w łazience. Natka się nią zbytnio interesowała. i zawsze jak wlezie do łazienki to co?oczywiście próbuje wyjąć wagę

my wczoraj byłyśmy w sklepie,spotkałyśmy 6 koleżanek i Natka miała bose stópki to jedna ciągle jej te stopy macała i mówiła,że maleńkie (na co ja się śmiałam,że całkiem spore, rozm. 20 wszak ), a druga jej całowała omg no ale to fajna babeczka, nie zabiję jej
ej, tu są same dzieci prezydenckie... chyba, że każde w swoim mieście
mój też kabelki ciągnie

a Tusi w końcu mm posmakowało? które pije?

.
kupiliśmy w niedzielę auto, wprawdzie 10.letnie, ale biorąc pod uwagę, że stare ma chyba ze 22 czy 23, to można powiedzieć, że jest "nowe"

pluję na słońce! wczoraj Miłosz poszedł na spacer dopiero ok 19h, bo się nie dało. i cały dzień się kisiliśmy, a on spać nie mógł przez ten skwar i buczał...

Edytowane przez inwersja
Czas edycji: 2014-06-10 o 09:37
inwersja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-10, 09:36   #3557
tassia
Zakorzenienie

Cytat:

ehhh moj chodzi w samych rampersach, abo bodziak i szorty, a mam ze soba swoje pareo i swietnie sie sprawdza w dwoch sytuachach:
1) jak jest slonce to zkarywam wozek i spi całły w cieniu
2) jak wchodze do sklepu gdzie jest klima to przykrywam

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Cześć

, bo jest w cieniu ciągle.

zle mnie zrouzmialyscie

to ze szuka wagi to objaw pamięci
ale sprobujcie wrzucic cos pod koc i sprawdzic czy szuka pod kocem, albo pod kanape poturlikac cos i zobaczycie czy sie schyla i szuka w dobrym miejscu\
bo dzieci dlugo mysla ze jak czegos nie widza to tego nie ma (stad zabawa w akuku robi taka furore)
i moment jak zauwazaja ze to jednak nadal jest i szukaja tego w dobrych miejscach to objaw inteligencji
i jakos wlasnie teraz powoli to sie powinno u naszych dzieciaczków pojawiac...
Macka juz nie cieszy tak zabawa w akuku jak cieszyla miesiac temu
(tzn dalej sie chichra, ale czesto ma: mama wez juz przestan, nudzisz)

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-10, 09:37   #3558
Isabell12
Zadomowienie

Cytat:

raz w nocy mm

ooo jak pisałam poprzedniego posta to myślałam dokładnie o tym samym , co by tu jeszcze dawać do jedzenia małemu, także przyłączam się do pytania.
u nas tak
śniadanie- kaszka
drugie śniadanie - ?mm, kaszka
obiadek
deserek-mus ze świeżych owoców
kaszka
nie mam pomysłu na drugie śniadanie?
Stary 2014-06-10, 09:39   #3559
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
Napisane przez Isabell12 Pokaż wiadomość
ooo jak pisałam poprzedniego posta to myślałam dokładnie o tym samym , co by tu jeszcze dawać do jedzenia małemu, także przyłączam się do pytania.
u nas tak
śniadanie- kaszka
obiadek
kaszka
no jesli dziecko nie ma skazy, to jogurt można podawać (jak jest czym gryźć to może jakies musli?)
ale z tego co wiem, to 2x dziennie mm jest po roku
Stary 2014-06-10, 09:41   #3560
Isabell12
Zadomowienie

Cytat:

tylko body z krótkim rękawkiem i kapelusik i krem z filtrem - bez skarpet-a jak jesteśmy w cieniu to i bez czapki

kurczę trochę przesada z tymi długimi rękawami, rajstopami, swetrami, to w końcu 30 stopni , ale ja też czasami widzę tak poubierane dzieci.
Stary 2014-06-10, 09:41   #3561
vea7
Zakorzenienie

Zdechłam wczoraj, zdycham dziś... nienawidzę upałów
Janek właśnie padł - po godzinie wycia w łóżeczku - akcja typu chcę spać, ale wrzeszczę na cale gardło, żeby przypadkiem nie zasnąć

Jak wstanie jemy kaszkę albo cokolwiek innego raczy i zmykamy do parku. Niestety, w mieszkaniu nie da się wytrzymać po 11, więc zwiedzamy okoliczne zielone
W sumie wczoraj było baaardzo przyjemnie - byliśmy w parku, na kocyku. Żuk trochę pospał, trochę się pobawił, nażarł koniczyny (normalnie nie mogłam go odciągnąć ) i o dziwo nie wył. Wycie włączył z powrotem w domu

Aniołku, Jaśko w wózku jest w bodziaku i spodenkach - coby go pasy nie poobcierały - w parku był w rampku bez rękawów Plus cieniutka czapeczka z daszkiem na drogę - w cieniu zdjęta, bo głowę miał totalnie mokrą.

Aha, i o kciuki proszę - dzisiaj mam żukowego alergologa, a jutro pediatrę. Z tym drugim będziemy rozmawiali o przejściu na mm, bo chyba decyzja zapadła

Tylko mam rozkminę jak dojechać i nie ugotować Jaśka. Dzisiaj mamy na 18, więc Bartek wróci z pracy wcześniej i samochód zdąży się schłodzić w garażu podziemnym - u niego w pracy nie ma cienia na parkingu, a auto nie ma klimy. Natomiast jutro ciasno z czasem - Bartek wraca, powinniśmy Młodego zapakować i ruszyć, ale boję się, żeby w aucie nie zemdlał z gorąca...

Dobra, lecę Was przelecieć

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-10, 09:42   #3562
Snow_White1
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale to wtedy 2 razy owoce? Do kaszki i same? Bo jeśli dam kaszkę na wodzie to nie może być bez owoców. Czy kaszkę na mm bez owoców, a deserek jako oddzielny posiłek?
U mnie owoce tylko w deserku. Kaszke daje bez owocow. Swego czasu dawalam jaglana nawet z nutra i jadl
Ale nie mialabym problemu dac owoc w kaszce i na deser, gdyby inaczej nie chcial kaszki..m

Edytowane przez Snow_White1
Czas edycji: 2014-06-10 o 10:16
Snow_White1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-10, 09:45   #3563
tassia
Zakorzenienie

teraz moje pytanie:

chyba zrobiłam kolejny błąd i cos zawaliłam przy odstawianiu od cyca.
tzn podawalam piers rano i wieczorem, ale musialam dokarmiac, wiec stwierdzilam ze kolejny raz nie bede siedziala pol dnia na laktatorze i olałam sprawe, wiec dokarmialam coraz wiecej i wiecej
Maciej byl z tym ok, w ciagu dnia w ogole nie chcial cyca, jadl tylko przed snem i o 6 rano... az w koncu mleka nie ma, nic nie wycisne wiec przeszlismy na sama butle
przedwczoraj obudzil sie z wrzaskiem i atakowal cyca wiec mu dałam (ale jaki to był ból... jak nie ma mleka tylko ciagnie tak na "sucho") - uspokoil sie i zasnal
i dzis w nocy nie chcialam powtorzyc akcji, wiec gonosilam, przytulalam, a on calyczas atakowal cyca. plakal, darl sie, sciagal mi koszule, polozylam go na brzuchu jak do kangurowania, to zasypial i budzil sie co 5 minut i atakowal cyca i plakal
w koncu tz go uspil ale zajelo mu to 40 minut

niech ktos mi poradzi co mam dzis zrobic, bo obawiam sie ze to sie dzis powtorzy
chyba cos zrobilam zle

[/RIGHT]
Stary 2014-06-10, 09:45   #3564
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
ehhh moj chodzi w samych rampersach, abo bodziak i szorty, a mam ze soba swoje pareo i swietnie sie sprawdza w dwoch sytuachach:
1) jak jest slonce to zkarywam wozek i spi całły w cieniu
2) jak wchodze do sklepu gdzie jest klima to przykrywam

zle mnie zrouzmialyscie

to ze szuka wagi to objaw pamięci
ale sprobujcie wrzucic cos pod koc i sprawdzic czy szuka pod kocem, albo pod kanape poturlikac cos i zobaczycie czy sie schyla i szuka w dobrym miejscu\
bo dzieci dlugo mysla ze jak czegos nie widza to tego nie ma (stad zabawa w akuku robi taka furore)

i moment jak zauwazaja ze to jednak nadal jest i szukaja tego w dobrych miejscach to objaw inteligencji
i jakos wlasnie teraz powoli to sie powinno u naszych dzieciaczków pojawiac...
Macka juz nie cieszy tak zabawa w akuku jak cieszyla miesiac temu
(tzn dalej sie chichra, ale czesto ma: mama wez juz przestan, nudzisz)
mój wie, że coś jest pod czymś

akuku dalej go bawi, ale on ogólnie lubi takie "kuknie" czasem mamy taką zabawę, że on jest na rękach u taty i zaczynam kukać na niego raz z jednej strony, raz z drugiej i on wie, że na zmianę i wystawia głowę raz znad jednego ramienia taty, a potem z drugiego i się chichra. nawet jak jest w łóżeczku i raz patrzę na niego z góry, a raz z dołu, spod szczebelek to ma ubaw.
"nie" dawno już rozumie, ale niestety nie zawsze się słucha
Stary 2014-06-10, 09:46   #3565
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Cytat:
cześć kobietki !
ile stron !, ja utknęłam ostatnio gdzieś na 31 a tu już ponad stówka, nie nadrabiam wybaczcie , przyznam że przez cały ten motłoch który miałam w domu przez ostatnie 2 tygodnie to nawet Was nie podczytywałam z telefonu. Pracowita końcówka roku szkolnego ze starszakiem ( może będzie pasek na świadectwie), malowanie sypialni, mąż w tygodniowej delegacji , i mały maluszek ząbkujący i wyjący , oj z nim najciężej bo marudzi marudzi i marudzi , i nocki zarwane i to się najgorzej na mnie odbija, bo jak budzi mi sie 6-7 razy w nocy to po prostu masakra a jeszcze sama muszę sobie z tym wszystkim radzić., Jestem trochę zmęczona, wczoraj zapomniałam z tego wszystkiego że mam urodziny, 29 słuchajcie , ale jakoś nie jest mi z tym żle i nie rozpaczam tak jak moja sąsiadka która skończyła 30 i marudzi że już zbliża się do 40, a gdyby nie esemesy od znajomych i rodziny to nawet bym się nie zorientowała.
Czekam aż wreszcie będą wakacje a tż będzie miał urlop, chociaż ten zapowiada się pracowicie trochę u nas będziemy porządkować i ogarniać działkę a później obiecałam mamie ze pomożemy jej w remoncie bo akurat będzie w trakcie, poza tym sezon truskawkowy w pełni więc pomyślałam żeby zrobić kilka dżemów.
Piotruszek poza "idącymi i dokuczającymi" mu strasznie górnymi jedynkami ma się dobrze, zajada wszystko ze smakiem, uwielbiam być na dworku i już jak tylko zakładamy kapelusik na główkę to aż piszczy z radości , pogoda wspaniała więc spacerujemy kiedy tylko się da, nawet do 20 wieczorem. Siedzi już super.Jeszcze nie raczkuje, ale już pełza na całego.
Zaliczył pierwsza kąpiel w basenie ogrodowy ( mamy tego muchomora) i był przeszczęśliwy, chlapał się , śmiał się nooo podobało mu się bardzo.
Przepraszam że tak tylko o sobie, postaram się troszkę poczytać Was dopóki mały śpi.
Więcej nie piszę bo mnie nie poczytacie
na początek najlepsze życzenia Isabell
myślałam nawet niedawno gdzie się podziewasz, a widzę, że byłaś ostatnio bardzo zabiegana

Cytat:
a ile dajesz owoców do tej kaszki? bo w zaleceniach jest chyba 150g dziennie i ja na przykład tyle nie daję do kaszki, może z połowę tego

Mel B 14/14 +
kasiuni_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-10, 09:46   #3566
kahunia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
Zdechłam wczoraj, zdycham dziś... nienawidzę upałów
Janek właśnie padł - po godzinie wycia w łóżeczku - akcja typu chcę spać, ale wrzeszczę na cale gardło, żeby przypadkiem nie zasnąć

Jak wstanie jemy kaszkę albo cokolwiek innego raczy i zmykamy do parku. Niestety, w mieszkaniu nie da się wytrzymać po 11, więc zwiedzamy okoliczne zielone
W sumie wczoraj było baaardzo przyjemnie - byliśmy w parku, na kocyku. Żuk trochę pospał, trochę się pobawił, nażarł koniczyny (normalnie nie mogłam go odciągnąć ) i o dziwo nie wył. Wycie włączył z powrotem w domu

Aniołku, Jaśko w wózku jest w bodziaku i spodenkach - coby go pasy nie poobcierały - w parku był w rampku bez rękawów Plus cieniutka czapeczka z daszkiem na drogę - w cieniu zdjęta, bo głowę miał totalnie mokrą.

Aha, i o kciuki proszę - dzisiaj mam żukowego alergologa, a jutro pediatrę. Z tym drugim będziemy rozmawiali o przejściu na mm, bo chyba decyzja zapadła

Tylko mam rozkminę jak dojechać i nie ugotować Jaśka. Dzisiaj mamy na 18, więc Bartek wróci z pracy wcześniej i samochód zdąży się schłodzić w garażu podziemnym - u niego w pracy nie ma cienia na parkingu, a auto nie ma klimy. Natomiast jutro ciasno z czasem - Bartek wraca, powinniśmy Młodego zapakować i ruszyć, ale boję się, żeby w aucie nie zemdlał z gorąca...

Dobra, lecę Was przelecieć
A daleko jutro macie? Jedyne co mi przychodzi do głowy to mokra tetra, zawsze możesz powahlowac trochę albo chociaż buzię przetrzeć i schłodzić.

Stary 2014-06-10, 09:47   #3567
Isabell12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez inwersja Pokaż wiadomość
no jesli dziecko nie ma skazy, to jogurt można podawać (jak jest czym gryźć to może jakies musli?)
ale z tego co wiem, to 2x dziennie mm jest po roku
no właśnie tak też myślałam, ale jeszcze nie dawałam,
a dawałyście już jakieś pieczywo dzieciom?
u nas mm 2 x, raz z kaszą na kolację i o 3 rano
Stary 2014-06-10, 09:51   #3568
tassia
Zakorzenienie

Cytat:
u nas tak
śniadanie- kaszka
obiadek
kaszka
a dlaczego nie mleko???
do roku dla dziecka podstawowym posilkiem powinno byc mleko, a reszta to dodatki, a nie na odwrot

a jak chcesz cos podawac to chlebek z szynka, jogurt, jajecznica

[/RIGHT]
Stary 2014-06-10, 09:52   #3569
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Hejo
Misiek już zdążył się zmęczyć i śpi
wczoraj zasnął nam o 22 i wstał dziś o 7
ma katar i kaszel, zapisałam nas na dzis do lekarza niech go osłucha i przepisze syrop lub cuś

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
To takie zwykłe białe do karmienia?
Od kiedy dziecko usiądzie, dopóki się mieści
A serio, to jak dziecko ma 1,5 roku, to i tak raczej w nim nie wysiedzi
Ja kiedyś 2-latka w nim sadzałam, to się wyrywał, ale krzesełko wytrzymywało

tak te
za odpowiedź
Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
też na to uwagę zwróciłam - ciekawe jak policzy
8,49zł kupiłam wczoraj

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
Zasnął
mój wczoraj o 22
Cytat:

tak jak dziewczyny pisały
rampers lub body i spodenki
czapeczka lekka w pogotowiu
krem z filtrem
pielucha tetrowa do przykrycia gdy zasnie lub jak jesteśmy w sklepie z mocna klima

07-04-2015 Kamiś

Aaamelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-10, 09:52   #3570
Snow_White1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez inwersja Pokaż wiadomość

na opakowaniu nutra napisane 6-12 mcy 2-3x dziennie po 230ml
> 12 mcy 2x dziennie po 230ml

u nas jest
7 mm 200ml (mowię o juz przygotowanym mleku, czyli wody 180ml)
10-11 mm 200ml
14-15 obiad
17-18 owoc
20:30-21 kaszka na mm i tu różnie, bo ma dzień, że zje porcję normalną z 200ml, a były takie dni, że wszamał 1,5 porcji kaszki, czyli 300ml

także też trochę mniej niż podają na opakowaniu. czasem nadrobi kolacją, ale nie za często ma taki wilczy apetyt

ej, tu są same dzieci prezydenckie... chyba, że każde w swoim mieście
mój też kabelki ciągnie ł...
Moj zatem inteligencja nie grzeszy za to pięknie wymusza :-/

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości